Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Πρέσβης της Τυνησίας στην Αθήνα: Η Ελλάδα σημαντικός παίκτης στη Μεσόγειο – Η Τυνησία θα παραμείνει δημοκρατική χώρα

Δημοσιεύτηκε στις

Συνέντευξη με πολλαπλά μηνύματα από τον Πρέσβη της Τυνησίας στην Αθήνα

«Η Τυνησία, μετά τις 25 Ιουλίου, παραμένει και θα παραμείνει πάνω από όλα μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες με ισχυρή και αμερόληπτη δικαιοσύνη» και πως «ο λαός της πιστεύει ξανά στη χώρα του και απαιτεί αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, ικανή να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον».

Αυτό το μήνυμα στέλνει με συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τυνήσιος πρέσβης Δρ Λάσαντ Μχιρσί (Dr. Lassaad Mhirsi), ένα μήνα μετά την απόφαση του Προέδρου της χώρας Κάις Σάγεντ να αποπέμψει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και να αναστείλει τη λειτουργία του τυνησιακού Κοινοβουλίου.

«Στις 25 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Κάις Σάγεντ (Kaïs Saïed), καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ενήργησε με σεβασμό στη δημοκρατία και οι αποφάσεις του λαμβάνονται όλες στο πλαίσιο του νόμου, με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας της Τυνησίας, τη λειτουργία των κρατικών θεσμών, καθώς και την προστασία τους από απειλές που βαρύνουν τη χώρα» επισημαίνει ο πρέσβης της Τυνησίας στην Ελλάδα.

Επίσης, προσθέτει ότι «αυτές οι αποφάσεις ανταποκρίθηκαν στη βούληση του λαού, ο οποίος, σε πολλές περιπτώσεις, ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να τερματιστεί η ατέλειωτη πολιτική κρίση και οι οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές δυσκολίες που συνδέονται ιδίως με μια καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, με περισσότερους από 22.000 θανάτους για πληθυσμό 11 εκατομμυρίων». 

Ερωτηθείς για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του κορονοϊού στη χώρα του, ο Λάσαντ Μχιρσί αναφέρει πως βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την πανδημία και ευχαριστεί «όλους τους φίλους της Τυνησίας για την υποδειγματική αλληλεγγύη τους, καθώς και τις ελληνικές αρχές για τη δωρεά που έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν στην Τυνησία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Αναφερόμενος στα 10 χρόνια από την επανάσταση του 2011 στην Τυνησία, σημειώνει πως «αυτό το πείραμα απέτυχε, επειδή οι εκλεγμένοι ισλαμιστές και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν που, χωρίς να είναι πλειοψηφία, συμμετείχαν στην πολιτική ζωή, απέκτησαν πρόσβαση σε κρατικούς θεσμούς και άσκησαν την εξουσία χωρίς περιορισμούς, υιοθετώντας το ίδιο σύστημα κατά του οποίου επαναστάτησαν οι Τυνήσιοι και του οποίου οι λέξεις-κλειδιά είναι: διαφθορά και νεποτισμός».

Περαιτέρω, ο Λάσαντ Μχιρσί διαβεβαιώνει πως ο διορισμός ενός νέου πρωθυπουργού ο οποίος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Τυνήσιων, πλέον δεν θα αργήσει.

Παράλληλα, καλεί τη διεθνή κοινότητα «να μην υποστηρίζει διεφθαρμένους και παράνομους ισλαμιστές».

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στη Μεσόγειο»

Εν συνεχεία, ο πρέσβης της Τυνησίας αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό παίκτη» και εστιάζει στις διμερείς σχέσεις «που ενώνουν τις δύο όχθες της Μεσογείου». «Η Τυνησία και η Ελλάδα έχουν μακρόχρονη φιλία και η σχέση τους είναι υποδειγματική» αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως μοιράζονται, μεταξύ άλλων, απόψεις για αρκετά θέματα κοινού περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως οι διμερείς σχέσεις βασίζονται σε μια αμοιβαία δέσμευση για την ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών. Υπογραμμίζει ότι συχνά η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Τυνησία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαιρετίζει τη συνεργασία αυτή.
Τέλος, εστιάζοντας στη συνεργασία της Τυνησίας με την ΕΕ, κάνει λόγο για στρατηγική εταιρική σχέση.
Σημειώνεται πως η 5ετής θητεία του Λάσαντ Μχιρσί ως πρεσβευτή της Τυνησίας στη χώρα μας, ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες. 

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή της Τυνησίας στην Ελλάδα, Δρ Λάσαντ Μχιρσί, στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Οι εξελίξεις στην Τυνησία προκαλούν βαθιά ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, η οποία καλεί σε σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, του συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητά να επιστρέψει η συνταγματική τάξη το συντομότερο δυνατό. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην Τυνησία;

θα ήθελα καταρχάς να επισημάνω ότι στις 25 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Kaïs Saïed, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ενέργησε με σεβασμό στη δημοκρατία και ότι οι αποφάσεις του λαμβάνονται όλες στο πλαίσιο του νόμου, με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας της Τυνησίας, τη λειτουργία των κρατικών θεσμών καθώς και την προστασία τους από απειλές που βαρύνουν τη χώρα. Σύμφωνα με το άρθρο 80 του συντάγματος, ο Πρόεδρος αποφάσισε να απολύσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης, να αναστείλει το έργο του Κοινοβουλίου για ένα μήνα και να αρθεί η βουλευτική ασυλία για τους βουλευτές.
Αυτές οι αποφάσεις ανταποκρίθηκαν στη βούληση του λαού, ο οποίος, σε πολλές περιπτώσεις, ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να τερματιστεί μια ατέλειωτη πολιτική κρίση και οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές δυσκολίες που συνδέονται ιδίως με μια καταστροφική διαχείριση της πανδημίας με περισσότερους από 22.000 θανάτους για πληθυσμό 11 εκατομμυρίων.
Έτσι, και πριν από τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο στις 25 Ιουλίου, αρκετές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Τυνησία εναντίον του ισλαμιστικού κόμματος – αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, και του οποίου η καταλυτική επίδραση σε κάθε κυβέρνηση από την επανάσταση είναι αδιαμφισβήτητη – με κυριότερα συνθήματα: πτώση του συστήματος και διάλυση του κοινοβουλίου. Ορισμένες από αυτές τις διαδηλώσεις κατέληξαν σε πράξεις λεηλασίας των εγκαταστάσεων του κόμματος Ennahdha και θα μπορούσαν να είχαν κλιμακωθεί περαιτέρω, η κοινωνική ειρήνη απειλήθηκε πραγματικά.
Η Τυνησία επέλεξε από την αυγή της επανάστασης του 2011 να μην αποκλείσει κανέναν και δέχτηκε οι ισλαμιστές, οργανωμένοι σε πολιτικά κόμματα, να συμμετέχουν σε κρατικούς θεσμούς εφόσον τηρούν τους δημοκρατικούς κανόνες. Ως εκ τούτου, η δεκαετία που επεκτείνεται έως το 2021 επέτρεψε στο κόμμα Ennahda να ηγηθεί της χώρας σε όλους τους τομείς. Αυτός ήταν ο τρόπος για να εδραιωθεί η δημοκρατία σε μια αραβική χώρα.
Αυτό το πείραμα απέτυχε, ωστόσο, επειδή οι εκλεγμένοι ισλαμιστές που, χωρίς να είναι στην πλειοψηφία, συμμετείχαν στην πολιτική ζωή, απέκτησαν πρόσβαση σε κρατικούς θεσμούς και άσκησαν την εξουσία χωρίς περιορισμούς, υιοθετώντας το ίδιο σύστημα κατά του οποίου επαναστάτησαν οι Τυνήσιοι και του οποίου οι λέξεις-κλειδιά είναι: διαφθορά και νεποτισμός.
Ο σκοπός των μέτρων που υιοθέτησε ο Πρόεδρος Saïed είναι κατανοητός και αποδεκτός από την πλειοψηφία του λαού, καθώς και από τους κύριους εταίρους της Τυνησίας.
Από τις 25 Ιουλίου, ο λαός της Τυνησίας πιστεύει ξανά στη χώρα του και απαιτεί αλλαγή στο πολιτικό σύστημα ικανό να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι, το 87% των Τυνησίων εγκρίνει τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 86% τάσσεται υπέρ του παγώματος του κοινοβουλίου και το 88% τάσσεται υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών. Αυτό δείχνει πραγματική λαϊκή υποστήριξη στις αποφάσεις του Προέδρο.
Τώρα, ο διορισμός ενός νέου επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με την ομάδα του στις προσδοκίες των Τυνήσιων, πλέον δεν θα αργήσει, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι εργάζεται πάση θυσία για την υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών, των ανθρώπινων δικαιώματων και των αξίων της δημοκρατίας, σύμφωνα με το σύνταγμα του 2014.

Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα για τη χώρα σας;

Η υποστήριξη της μελλοντικής κυβέρνησης εμπίπτει λογικά στην ανασυγκρότηση του κέντρου και της αριστεράς. Η ανασυγκρότηση αυτή καθίσταται απαραίτητη προκειμένου να προσφέρει μια εναλλακτική λύση από τις παραπαίουσες δεξιές. Εναπόκειται στους αιρετούς αξιωματούχους του έθνους να διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα προκειμένου να επαναφέρουν την Τυνησία σε καλό δρόμο και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Οι βουλευτές που είναι πεπεισμένοι για την ανάγκη εξόδου από την κρίση πρέπει ήδη να παραδεχτούν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιστεί με βάση την ικανότητα και όχι την αφοσίωση/υποταγή και να απαιτούν τη δέσμευσή της στους δημοκρατικούς κανόνες χωρίς περαιτέρω υπολογισμούς/ελιγμούς. Με την προϋπόθεση αυτήν.
Οι Τυνήσιοι αναμένουν από τη δικαιοσύνη να προχωρήσει επιτέλους με τις έρευνες σχετικά με πολιτικές δολοφονίες, τρομοκρατία, διαφθορά και να εξηγήσει τις καθυστερήσεις.
Μια νέα κυβέρνηση που θα διαθέτει μια πραγματική επιθυμία να υπηρετήσει τη χώρα και θα υποστηριχθεί από τα πολιτικά κόμματα, σίγουρα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Τυνησίων.

Πώς επηρεάζεται η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή από τις εξελίξεις;

Απαντώντας σε κάποιες αντιδράσεις, περίπου τριάντα προσωπικότητες της Τυνησίας δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν τις ξένες δυνάμεις να αποφύγουν κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τυνησίας και κάθε προσπάθεια επιβολής πολιτικού ισλάμ στην τυνησιακή κοινωνία.
Η Γενική Ένωση Τυνησιακών Εργαζομένων κατήγγειλε τους ελιγμούς του κόμματος Ennahdha για να υποκινήσει τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της Τυνησίας, στηριζόμενο σε ξένες δυνάμεις. 
Ενώ καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μην υποστηρίζει διεφθαρμένους και παράνομους ισλαμιστές, και χωρίς να δίνουμε μαθήματα, θέλουμε να καθησυχάσουμε τους εταίρους μας και να τους εγγυηθούμε ότι η Τυνησία παραμένει, μετά τις 25 Ιουλίου, και θα παραμείνει πάνω απ’ όλα μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες με ισχυρή και αμερόληπτη δικαιοσύνη.
Επιπλέον, η Τυνησία κατέλυσε μια δικτατορία στις 14 Ιανουαρίου 2011 για να εγκαταστήσει μια δημοκρατία, έδωσε ελπίδα σε πολλούς Τυνήσιους και τους απάλλαξε από τον ζυγό της τυραννίας, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν στην πραγματικότητα ένας νέος εσωτερικός αποικισμός και μια τυραννία μέσα στη δημοκρατία. Έτσι η υποσχεμένη απελευθέρωση πήρε τα χαρακτηριστικά μιας νέας υποδούλωσης. Πρέπει να δεχτούμε και να σιωπήσουμε ή να δράσουμε και να διορθώσουμε; Οι Τυνήσιοι επίλεξαν να πούνε όχι και να σώσουν την αγαπημένη τους πατρίδα.

Τι σηματοδοτεί η συνεργασία της Τυνησίας με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ευρύτερη περιοχή; Ποιοι είναι οι παράγοντες αποσταθεροποίησης;

Η Τυνησία και η Αίγυπτος συνεργάζονται για την εδραίωση της σταθερότητας, όχι μόνο εσωτερικά αλλά και στην περιοχή. Οι δυο χώρες έπρεπε, επίσης, να ενισχύσουν περαιτέρω τον συντονισμό και τη συνεργασία τους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη, και την προστασία των συμφερόντων τους, τα οποία απειλούνται από τρομοκρατικές πολιτοφυλακές και ξένα στρατεύματα.
Η Σαουδική Αραβία πάντα υποστήριξε την Τυνησία. Δεν παρενέβαινε στις υποθέσεις της χώρας και για ό, τι συνέβη στις 25 Ιουλίου δήλωσε ότι πρόκειται για «εσωτερικές υποθέσεις» που σχετίζονται με την κυριαρχία της χώρας.
Το Βασίλειο κάλεσε ακόμη και τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την Τυνησία.
Αντιθέτως, εξωγενείς παράγοντες που προέρχονται από ορισμένους «εχθρούς» της Τυνησίας, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιταχθούν στη θέληση του λαού της Τυνησίας για μια πραγματική αλλαγή και μια πραγματική δημοκρατία, και υποστηρίζουν το πολιτικό ισλάμ με οποιοδήποτε τίμημα.

Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας για τη σταθερότητα της Μεσογείου και τις σχέσεις της Τυνησίας με την ΕΕ;

Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παίκτης στη Μεσόγειο και ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να δράσει για το «Mare Nostrum» μας.
Η Τυνησία και η Ελλάδα έχουν μακρόχρονη φίλια και η σχέση τους είναι υποδειγματική. Μοιράζονται τις ίδιες αρχές σεβασμού των δημοκρατικών αξιών, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, καθώς και απόψεις για αρκετά θέματα κοινού περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Οι διμερείς σχέσεις βασίζονται σε μια αμοιβαία δέσμευση για την ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών που ενώνουν τις δύο όχθες της Μεσογείου. Ως εκ τούτου, συχνά η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Τυνησία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαιρετίζουμε αυτήν τη συνεργασία.
Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Τυνησία και η ΕΕ διατηρούν μια στρατηγική εταιρική σχέση για σχεδόν μισό αιώνα, η οποία εξακολουθεί διαρκώς να αναπτύσσεται και να εμβαθύνεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τις προσδοκίες των δύο μερών και το μεταβαλλόμενο περιφερειακό πλαίσιο.

Πώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού. Ποια είναι η στήριξη από άλλες χώρες;

Χάρη στη βοήθεια από αδελφικές και φιλικές χώρες, η Τυνησία βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την πανδημία του Covid-19.
Επί του παρόντος, η εκστρατεία εμβολιασμού είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο πληθυσμός ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στις εκκλήσεις για εμβόλια.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους της Τυνησίας για την υποδειγματική αλληλεγγύη τους, καθώς και τις ελληνικές αρχές για τη δωρεά που υποσχέθηκαν ότι θα προσφέρουν στην Τυνησία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Ερντογάν ζήτησε απ’τους Ισραηλινούς να αποσυρθούν απ’τη Συρία και το Ισραήλ του θύμισε την κατοχή της Κύπρου!

“Επιθετικός ιμπεριαλιστικός υποκριτής η Τουρκία! Να αποφεύγει τις περιττές απειλές”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, με την οποία ανακοίνωσε την απόρριψη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αίτημά του για άμεση αποχώρηση του Ισραήλ από το συριακό έδαφος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Ο επιθετικός ιμπεριαλιστικός υποκριτής στη Συρία, καθώς και στη βόρεια Κύπρο, τη Λιβύη και άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή, είναι η ίδια η Τουρκία».

Και πρόσθεσε, «Συνιστάται στον Τούρκο Πρόεδρο να αποφεύγει τις περιττές απειλές».

Το υπουργείο τόνισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία των συνόρων του από οποιαδήποτε απειλή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλευτικού μπλοκ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Βουλή, ότι «το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από το συριακό έδαφος».

Τόνισε ότι «η συνέχιση των εχθροπραξιών θα οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες που θα επηρεάσουν όλους».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία μορφή χάους στη Συρία και δεν θα δεχθούμε προσπάθειες να σπείρουμε διχόνοια μεταξύ της Τουρκίας και του συριακού λαού».

Αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η κατάπαυση του πυρός μετά από περισσότερους από 15 μήνες πολέμου αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Τετάρτη το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέλαβε στη Συρία, μιλώντας για τα μεγαλύτερα προβλήματα από τα οποία υποφέρει η Δαμασκός, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Δήλωσε ότι η Άγκυρα «παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ελπίζει ότι σύντομα θα φτάσουν θετικά νέα».

Εν τω μεταξύ, συριακά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν είδηση ​​ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευε μια αυτοκινητοπομπή για τη διαχείριση στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πόλη Ghadir al-Bustan στα διοικητικά σύνορα μεταξύ των επαρχιών Ντράα και Κουνέιτρα.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δήμαρχος του χωριού Ghadeer Al-Bustan, Αμπντό αλ Κομάχ, και δύο μέλη της Δημόσιας Ασφάλειας σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Απειλούν με νέες επιθέσεις οι Χούθι το Ισραήλ!

«Εάν ο ισραηλινός εχθρός συνεχίσει τις σφαγές και την κλιμάκωση αυτές τις τρεις ημέρες, θα διατηρήσουμε τις επιθετικές και στρατιωτικές μας επιχειρήσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού», ανάφεραν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ισραήλ έχει «αποτύχει παταγωδώς» στη Γάζα, λέει ο ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους διαμεσολαβητές.
«Ο ισραηλινός εχθρός απέτυχε να επιτύχει τους διακηρυγμένους και ξεκάθαρους στόχους του και απέτυχε παταγωδώς να ανακτήσει τους αιχμαλώτους του χωρίς συμφωνία ανταλλαγής», λέει ο Αμπντουλ μαλίκ αλ-Χούθι σε τηλεοπτική δήλωση, επιμένοντας ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ήταν «υποχρεωμένες» να αποδεχθούν την κατάπαυση του πυρός.

Απείλησε επίσης ότι η τρομοκρατική ομάδα, όπως έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να συνεχίσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

«Εάν ο ισραηλινός εχθρός συνεχίσει τις σφαγές και την κλιμάκωση αυτές τις τρεις ημέρες, θα διατηρήσουμε τις επιθετικές και στρατιωτικές μας επιχειρήσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού», ανάφερε.

Ο ισραηλινός στρατός σημειώνει ότι οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει περίπου 40 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και λαμβάνοντας 251 ομήρους, ξεκινώντας τον συνεχιζόμενο πολυμέτωπο πόλεμο.

Το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν πραγματοποιήσει αρκετές εξόδους εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, αλλά δεν κατάφεραν να ανακόψουν τις επιθέσεις.

Πηγή: Times of Israel

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αποκάλυψη Μάρκο Ρούμπιο! Η κυβέρνηση Τραμπ θα κρατήσει την Κούβα στη μαύρη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε χθες πως η κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου έχει ανοικτά «φιλικές» σχέσεις με οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, κινήματα που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οντότητες από την Ουάσιγκτον.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Τετάρτη ότι η Κούβα πρέπει να βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως θα ακυρώσει την απόφαση που ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου Δημοκρατικού προέδρου έκανε γνωστό πως αφαιρεί την Κούβα από αυτή τη μαύρη λίστα -η οποία περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις- στο πλαίσιο συμφωνίας με την Αβάνα για την αποφυλάκιση 550 και πλέον διαδηλωτών που παρέμεναν υπό κράτηση στη νήσο της Καραϊβικής.

Ο προαλειφόμενος επόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γιος κουβανών μεταναστών, ορκισμένος εχθρός της κομμουνιστικής επανάστασης με ηγέτη τον Φιδέλ Κάστρο που επικράτησε στην Κούβα το 1959, ο Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρεί πως τη δεσμεύουν αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία στο μυαλό μου πως ανταποκρίνεται στα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία», είπε ο γερουσιαστής της Φλόριντας, 53 ετών, χωρίς πάντως να πει ρητώς ότι θα ακυρώσει την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης.

Λίγα 24ωρα προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο το 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ λάμβανε παρόμοια απόφαση, τοποθετώντας για ακόμη μια φορά την Κούβα στη μαύρη λίστα.

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε χθες πως η κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου έχει ανοικτά «φιλικές» σχέσεις με οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολά, κινήματα που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οντότητες από την Ουάσιγκτον.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι το κουβανικό καθεστώς, για παράδειγμα, φιλοξενεί βάσεις κατασκοπείας όχι για μία, αλλά για δυο χώρες στην εθνική του επικράτεια, 90 μίλια (144 χλμ.) από τις ακτές των ΗΠΑ», πέταξε χωρίς άλλες διευκρινίσεις, αλλά χωρίς να υπάρχει καμιά αμφιβολία σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να αναιρέσει τις συμφιλιωτικές χειρονομίες του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, που θεωρούσε αποτυχημένο τον αποκλεισμό και την απομόνωση που επιβάλλεται στο νησιωτικό κράτος από τις ΗΠΑ για πάνω από μισό αιώνα.

Μόλις τρεις ακόμη χώρες βρίσκονται σε αυτή τη μαύρη λίστα των ΗΠΑ: το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία.

Η επόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επανεξετάσει την υπόθεση αυτής της τελευταίας, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή6 ώρες πριν

Ο Ερντογάν ζήτησε απ’τους Ισραηλινούς να αποσυρθούν απ’τη Συρία και το Ισραήλ του θύμισε την κατοχή της Κύπρου!

"Επιθετικός ιμπεριαλιστικός υποκριτής η Τουρκία! Να αποφεύγει τις περιττές απειλές", αναφέρει μεταξύ άλλων το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Άμυνα7 ώρες πριν

Οργή στην Τουρκία με την ιστορική αμυντικη συμφωνία ΗΠΑ-Κύπρου! Ζητούν από Τραμπ να πάρει πίσω την απόφαση

Η Άγκυρα σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι αναμένει από την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει σύντομα καθήκοντα, να...

Διεθνή8 ώρες πριν

Απειλούν με νέες επιθέσεις οι Χούθι το Ισραήλ!

«Εάν ο ισραηλινός εχθρός συνεχίσει τις σφαγές και την κλιμάκωση αυτές τις τρεις ημέρες, θα διατηρήσουμε τις επιθετικές και στρατιωτικές...

Άμυνα8 ώρες πριν

Επιστροφή στις προκλήσεις! Νέες παραβιάσεις και την Πέμπτη από τουρκικά αεροσκάφη

Νέες παραβάσεις στο FIR Αθηνών πραγματοποίησαν σήμερα τουρκικά αεροσκάφη.

Απόψεις13 ώρες πριν

Η απόλυτη παρακμή της Ευρώπης

Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω. Συμβαίνει τώρα, και δεν φταίει ο Μασκ.

Δημοφιλή