Ακολουθήστε μας

Οικονομία

30 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

Δημοσιεύτηκε στις

Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο και εορτάζεται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας.

Με θέμα «Ναυτικοί: στον πυρήνα του μέλλοντος της ναυτιλίας», ο IMO επιδιώκει να αυξήσει την προβολή των εργαζομένων στη θάλασσα.

Εκατοντάδες ναυτικοί εργάζονται εν πλω με δυσκολίες ως προς τον επαναπατρισμό τους εξαιτίας των δυσκολιών στις διεθνείς μετακινήσεις, ειδικά στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Πολλές χώρες της Ασίας μάλιστα, αν και εξασφαλίζουν σημαντικό ξένο συνάλλαγμα από τη ναυτική εργασία δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα και επαρκώς στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων κλείνοντας τα σύνορά τους ακόμα και για τους ομοεθνείς ναυτικούς τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θέματα όπως η ασφάλεια και η προστασία της ζωής στα πλοία, η ευημερία των ναυτικών και η σημασία της εκπαίδευσης και συνεχούς κατάρτισης του εργατικού δυναμικού, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2021 συνδέεται επίσης με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και ιδιαίτερα με την εκπαίδευση, την αξιοπρέπεια στην εργασία, την καινοτομία και τη βιομηχανία, την ισότητα των φύλων και την προώθηση της ναυτιλίας ως επιλογής καριέρας για τις γυναίκες.

Σήμερα, ώρα Ελλάδας 14.00 (12.00 ώρα Μεγάλης Βρετανίας), ο ΙΜΟ διοργανώνει ένα ζωντανό διαδικτυακό σεμινάριο, στο οποίο εκτός από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Kitack Lim, θα συμμετάσχουν τέσσερις ναυτικοί, εκθέτοντας τις απόψεις τους στα παραπάνω θέματα.

Η Isalos.net με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας διοργάνωσε χθες στο Ίδρυμα Ευγενίδου, επιμορφωτική συνάντηση με θέμα «Ναυτικοί: Πρωταγωνιστές στο μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας», την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω:

Παράλληλα στο πλαίσιο μιας συμβολικής πρωτοβουλίας για την ένωση της ναυτιλιακής κοινότητας και την ευαισθητοποίηση, το κτίριο του ΙΜΟ στο Λονδίνο θα φωτιστεί με μπλε χρώμα και το ίδιο θα καθιερωθεί από εδώ και στο εξής την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας κάθε έτους. Μάλιστα, ο Γ.Γ. του ΙΜΟ απηύθυνε πρόσκληση στα κράτη μέλη, σε κυβερνητικούς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, να φωτίσουν σήμερα εμβληματικά κτίρια της χώρας τους, μνημεία, μουσεία, αλλά και λιμάνια, πλοία ή γέφυρες.

Η σημερινή ημέρα ας αποτελέσει την αφορμή να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στους Έλληνες ναυτικούς και τα πλοία που ταξιδεύουν την ελληνική σημαία στα πέρατα του κόσμου.

ΠΗΓΗ: Naftikachronika.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Πότε θα μπορούσε η αιμορραγία στις αγορές να αναγκάσει τον Τραμπ σε οπισθοχώρηση στον εμπορικό του πόλεμο

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει μια σειρά δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων από πολλές χώρες, ξεκινώντας ένα εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν ανησυχεί για το χρηματιστήριο την ώρα που εφαρμόζει τις δασμολογικές του πολιτικές και γενικότερα εφαρμόζει την ατζέντα του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει μια σειρά δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων από πολλές χώρες, ξεκινώντας ένα εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

«Οποιοσδήποτε εμπορικός πόλεμος θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία», όπως το προειδοποίησε προσφάτως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της. «Αυτός που τον εμπνευστηκε, αυτός που απάντησε (με αντίμετρα), αυτός που απάντησε στα αντίμετρα και ούτω καθεξής. Όλα αυτά θα βλάψουν την ανάπτυξη γενικά. Όλοι θα υποφέρουν, αυτό είναι μια σταθερά στην ιστορία του εμπορίου. Ορισμένες χώρες θα πληγούν περισσότερο από άλλες, ορισμένες χώρες θα δουν τον πληθωρισμό να κινείται περισσότερο από άλλες, αλλά όλοι θα χάσουν ως αποτέλεσμα αυτού», είπε.

Στο τελευταίο επεισόδιο του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει, ο Τραμπ απείλησε την Πέμπτη να επιβάλει δασμούς 200% στο κρασί, τη σαμπάνια και άλλα αλκοολούχα ποτά από τη Γαλλία και άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν οι Βρυξέλλες δεν αποσύρουν τους δασμούς στις εξαγωγές αμερικανικού ουίσκι. Αυτό το μέτρο της ΕΕ ανακοινώθηκε ως αντίμετρο κατά των δασμών του Τραμπ στο χάλυβα και το αλουμίνιο που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Τετάρτη.

Η «αδιαφορία» του Αμερικανού προέδρου για την αιμορραγία που προκαλούν στις αγορές οι πολιτικές του  θα μπροούσε σύντομα να αλλάξει, σχολιάζει το Business Insider. Όπως σημειώνει, ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει σχεδόν 9% από το «ταβάνι» που έπιασε στις 19 Φεβρουαρίου, γεγονός που ανάγκασε τον Τραμπ να αναγνωρίσει ότι οι αγορές ενδέχεται να παρουσιάσουν αστάθεια καθώς επιβάλλει δασμούς στον Καναδά, το Μεξικό, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα μπορούσε όμως να έρθει ένα σημείο κατά το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος θα νιώσει πραγματική πίεση;

Ο υπουργός Οικονομικών του και πρώην επενδυτής hedge fund Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι ο Λευκός Οίκος «επικεντρώνεται στην πραγματική οικονομία» και δεν ανησυχεί για την αστάθεια των αγορών.

Άλλοι ωστόσο έχουν αμφιβολίες. Άλλωστε, τονίζει το BI, η οικονομική διαμάχη χάρη στον υψηλό πληθωρισμό μετά την πανδημία του κορωνοϊού κόστισε αναμφισβήτητα στους Δημοκρατικούς στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Μια σημαντική πτώση του χρηματιστηρίου θα μπορούσε να αρχίσει να επιβαρύνει την προθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν, συνεχίζει, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους καταναλωτές.

Κληθείς να ορίσει ποιο είναι αυτό το σημείο, ο Μάρκο Πάπιτς της BCA Research, κάνει λόγο για πτώση 15% έως 20% στον S&P 500. Αυτό η εξέλιξη, που για τον ίδιο δεν αργεί, θα ανάγκαζε τον Αμερικανό πρόεδρο να αρχίσει να οπισθοχωρεί στον εμπορικό του πόλεμο.

«Σίγουρα θα νοιαστεί για το χρηματιστήριο γιατί θα χάσει πολιτικό κεφάλαιο εάν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση ή εάν πληγούν τα νοικοκυριά», είπε ο Πάπιτς. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να μην τον διαπεράσει αυτό».

Από την πλευρά του ο Ντέσμοντ Λάχμαν του American Enterprise Institute, που είναι πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πιστεύει ότι είναι μεγαλύτερο ζήτημα το πόσο γρήγορα εκτυλίσσεται το sell off των μετοχή. «Θα πίστευα ότι έχει να κάνει περισσότερο με την ταχύτητα και την αταξία της κίνησης», είπε ο Λάχμαν. «Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, θα πρέπει να υποχωρήσει».

Με ένα Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και με συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι ο τελευταίος αληθινός έλεγχος της δύναμης του Τραμπ, συνέχισε. «Αυτός είναι πραγματικά ο μόνος έλεγχος που έχουμε τώρα για τις γελοίες πολιτικές». «Το χρηματιστήριο θα λειτουργήσει όπως παλιά η αγορά ομολόγων, τιμωρώντας τις κυβερνήσεις που παρουσιάζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, συμπλήρωσε. «Κάποια στιγμή, θα αναγκαστεί να υποχωρήσει».

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η χρηματοπιστωτική και οικονομική αστάθεια, ανέφερε ο Πάπιτς, θα αρχίσουν να εμφανίζονται πρόθυμα άτομα που θα αμσφισβητούν την ικανότητα του Τραμπ να επιβάλλει τις πολιτικές του. Ενώ οι Ρεπουμπλκανοι του Κογκρέσου τιμωρούνται πολιτικά εάν διαμαρτυρηθούν για την ατζέντα του Τραμπ, μια αποδυναμωμένη οικονομία και η αιμορραγία στο χρηματιστήριο θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για τους γερουσιαστές να διαφωνήσουν, εξήγησε. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η εξουσία του Τραμπ θα μπορούσε να φαίνεται δραστικά διαφορετική σε λίγους μήνες, προέβλεψε.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Πετρέλαιο, δολάρια και χρέος: Μπορεί η Μέση Ανατολή να μείνει αλώβητη από τον εμπορικό πόλεμο;

Οι οικονομίες που πλήττονται – η Βόρεια Αμερική, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα – αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον. Ωστόσο, για τη Μέση Ανατολή, η οποία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από επιπλέον δασμούς, υπάρχουν ακόμα λόγοι ανησυχίας – αλλά και ευκαιρίες προς αξιοποίηση, σημειώνει το CNBC σε ανάλυσή του.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που πυροδότησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, με τους δασμούς και τα αντίποινα να πλήττουν μεγάλες οικονομίες, να καταρρίπτουν τις αγορές μετοχών και να επιδεινώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Οι οικονομίες που πλήττονται – η Βόρεια Αμερική, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα – αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον. Ωστόσο, για τη Μέση Ανατολή, η οποία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από επιπλέον δασμούς, υπάρχουν ακόμα λόγοι ανησυχίας – αλλά και ευκαιρίες προς αξιοποίηση, σημειώνει το CNBC σε ανάλυσή του.

Ο άμεσος αντίκτυπος από τους δασμούς, όπως οι αμερικανικοί φόροι στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, είναι ελάχιστος για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με οικονομολόγους. Για παράδειγμα, η περιοχή του Κόλπου αντιπροσώπευε περίπου το 16% των εισαγωγών αλουμινίου των ΗΠΑ το 2024, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν να βρίσκονται στην κορυφή, δήλωσε στο CNBC η Κάρλα Σλιμ, οικονομολόγος της Standard Chartered για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αν και οι τομείς αυτοί μπορεί να επηρεαστούν, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος θα είναι μικρός.

Ωστόσο, το πλήγμα στην ανάπτυξη από έναν εμπορικό πόλεμο είναι πιθανό να επηρεάσει την τιμή του πετρελαίου, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της περιοχής. Επιπλέον, υπάρχουν άμεσες οικονομικές επιβαρύνσεις για τις χώρες των οποίων τα νομίσματα είναι συνδεδεμένα με το δολάριο, όπως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, το Ομάν και το Μπαχρέιν.

Πετρέλαιο, δολάρια και χρέος

Το αμερικανικό δολάριο έχει αποδυναμωθεί από τις αρχές του έτους, καθιστώντας ακριβότερες τις εισαγωγές για τις χώρες που έχουν συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο – μια πρόκληση για μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα αγαθά.

Ωστόσο, οι εμπορικοί δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ συνήθως ενισχύουν το δολάριο με την πάροδο του χρόνου – και αν συμβεί αυτό, το πετρέλαιο γίνεται ακριβότερο, καθώς το εμπόρευμά του αποτιμάται σε δολάρια. Αυτό θα έδινε αρχικά μια ώθηση στις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Παρόλα αυτά τα άσχημα νέα μπορεί να βρίσκονται στον ορίζοντα, προειδοποιούν αναλυτές στο CNBC. Και τούτο γιατί η ζήτηση για πετρέλαιο επιβραδύνεται λόγω της αποδυνάμωσης του παγκόσμιου εμπορίου και της ναυτιλίας.

«Οι προοπτικές για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική  αναμένεται να επιβαρυνθούν έμμεσα από την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι παγκόσμιοι δασμοί μέσω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, στον βαθμό που η αβεβαιότητα αυτή συνεχίζει να επιβαρύνει τις τιμές του Brent», δήλωσε η Σλιμ στο CNBC.

Από το πετρελαϊκό σοκ του 2014, πολλές από αυτές τις οικονομίες έχουν εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προγράμματα διαφοροποίησης για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα έσοδα του πετρελαίου.

«Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εγχώριας ζήτησης παραμένει ο καλύτερος μοχλός για την προστασία των τοπικών οικονομιών από εξωτερικά σοκ», υποστήριξε η Σλιμ. Παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης, όμως, το πετρέλαιο «εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος», τόνισε ο Έντουαρντ Μπελ, επικεφαλής οικονομολόγος στην τράπεζα Emirates NBD με έδρα το Ντουμπάι.

«Για μια οικονομία όπως των ΗΑΕ, που είναι ιδιαίτερα ανοιχτή στο εμπόριο και λειτουργεί ως παγκόσμιος κόμβος εμπορίου μέσω των εκτεταμένων υποδομών και των συνδέσεων εφοδιαστικής αλυσίδας, η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου θα αποτελέσει εξωτερικό πλήγμα για την ανάπτυξη», επεσήμανε ο Μπελ.

Οι πιο ευάλωτοι

Ένα ισχυρότερο δολάριο σημαίνει επίσης ότι το χρέος που είναι εκφρασμένο σε δολάρια γίνεται ακριβότερο στην εξυπηρέτησή του. Για τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, που έχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους, αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και θα μπορούσε να προκαλέσει οξεία οικονομική κρίση.

Η Ιορδανία είναι η πιο ευάλωτη χώρα της περιοχής στον εμπορικό πόλεμο λόγω της υψηλής εξάρτησης των εξαγωγών της από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τζέιμς Σουάνστον, ανώτερο οικονομολόγο αναδυόμενων αγορών στη βρετανική Capital Economics. Σχεδόν το 25% των εξαγωγών της Ιορδανίας – κυρίως κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και κοσμήματα – κατευθύνονται στις αμερικανικές αγορές.

«Η οικονομία της Ιορδανίας είναι η πιο εκτεθειμένη σε πιθανούς δασμούς», δήλωσε ο Σουάνστον στο CNBC.

Ωστόσο, η χώρα μπορεί να βρει κάποια ανακούφιση στις διπλωματικές της σχέσεις με την Ουάσινγκτον. «Κατάφερε να εξασφαλίσει εξαίρεση από τη διακοπή της βοήθειας της USAID λόγω της στρατηγικής της σημασίας στην αμερικανική εξωτερική πολιτική», επεσήμανε ο Σουάνστον. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Ιορδανία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί σχετικά εύκολα την αποφυγή των δασμών».

Νέοι εμπορικοί διάδρομοι;

Μια σημαντική και θετική αλλαγή για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής λόγω των δασμών είναι η ώθηση προς πιο γεωγραφικά εστιασμένους εμπορικούς διαδρόμους.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στους ταχέως αναπτυσσόμενους εμπορικούς διαδρόμους, όπως ο διάδρομος GCC-Ασίας, ο οποίος έχει σημειώσει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη 15% και είναι αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο», δήλωσε η Σλιμ στο CNBC.

Προβλέπει ότι η αύξηση του όγκου του εμπορίου θα συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των χρηματοοικονομικών και επενδυτικών ροών μεταξύ των κρατών του Κόλπου και της Ασίας, «καθώς οι ασιατικές επιχειρήσεις εγκαθίστανται στη Μέση Ανατολή ή επεκτείνουν τις υπάρχουσες δραστηριότητές τους, ενισχύοντας την οργανική ανάπτυξη που παρατηρούμε από τότε που ξεκίνησε η Πρωτοβουλία Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος της Κίνας».

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Η «εκδίκηση» του «μετάλλου του διαβόλου» – Γιατί το ασήμι είναι ο νέος χρυσός

Από τις αρχές του 2023, η τιμή του έχει εκτιναχθεί κατά σχεδόν 60%. Ένα άλλοτε περιορισμένης σημασίας περιουσιακό στοιχείο αρχίζει να γίνεται  mainstream.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το ονόμασαν «μέταλλο του διαβόλου» και «χρυσό των φτωχών». Για χρόνια, αυτά τα παρατσούκλια δικαιολογούνταν από τις ισχνές αποδόσεις του και  τις μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής του. Οι λάτρεις του χρυσού τείνουν να θεωρούν το ένθερμο ενδιαφέρον των traders, κάπως ιδιόρρυθμο. Αλλά το τελευταίο έτος τo ασήμι ακολουθεί τους ρυθμούς της αύξησης της τιμής του χρυσού, ενώ σε βάθος 5ετίας έχει καλύτερες αποδόσεις.

Από τις αρχές του 2023, η τιμή του έχει εκτιναχθεί κατά σχεδόν 60%. Ένα άλλοτε περιορισμένης σημασίας περιουσιακό στοιχείο αρχίζει να γίνεται  mainstream.

Η θεωρία

Η λογική λέει ότι η τιμή του αργύρου θα πρέπει να κινείται σε ανάλογους ρυθμούς με την τιμή του χρυσού, σημειώνει ο Economist. Είναι και αυτός σπάνιος, όμορφος και αδρανής, και χρησιμοποιείται για την σφυρηλάτηση κοσμημάτων και νομισμάτων εδώ και χιλιετίες.

Αυτό θα το καθιστούσε ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής στον κόσμο των επενδυτών. Όπως και με τον χρυσό, η σταθερή ποσότητά του στην γη, το καθιστά ένα καλό μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού.

Τα πρόσφατα ράλι και των δύο μετάλλων ήρθαν καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για το γεωπολιτικό χάος και την επίμονη άνοδο των τιμών, αν και κόντρα με το σύνηθες φαινόμενο, να πέφτουν οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων όταν αυξάνονται τα επιτόκια και αντίστροφα.

Η πράξη

Αυτά στη θεωρία. Στην πράξη, τα διαφορετικά επίπεδα προσφοράς εξόρυξης και βιομηχανικής ζήτησης σημαίνουν ότι η αναλογία των τιμών του αργύρου προς τον χρυσό μεταβάλλεται συνεχώς. Αυτό οδήγησε σε δεκαετίες απογοήτευσης των οπαδών του.

Για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1970 χρειάζονταν 30 έως 40 ουγγιές ασημιού για  μία ουγγιά χρυσού. Σήμερα θα χρειάζονταν περισσότερο 90.

Οι κερδοσκόποι έχουν επίσης χάσει από το «μέταλλο του διαβόλου».

Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, η τιμή του εξαρτιόταν περισσότερο από ποτέ από τις ιδιοτροπίες των επενδυτών.

Ως αποτέλεσμα, ο λόγος της τιμής του αργύρου προς τον χρυσό κινήθηκε επί χρόνια σε ευθυγράμμιση. Ένα ποντάρισμα στο ασήμι σήμαινε ενισχυμένο ποντάρισμα στο χρυσό. 

Η σχέση αυτή κατέρρευσε στη συνέχεια προς το τέλος της δεκαετίας του 2010, με αποτέλεσμα ένα ισχυρό πλήγμα στους traders.

Η αντιστροφή

Τώρα το ασήμι είναι και πάλι στη μόδα.

Οι κεντρικές τράπεζες επί χρόνια έχτιζαν αποθέματα χρυσού. Αλλά τον Σεπτέμβριο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανέφερε ότι η Ρωσία θα αρχίσει σύντομα να αγοράζει και ασήμι.

Το περασμένο έτος ήταν το πρώτο από το 2021, που τα fund ανταλλαγής αργύρου, κατέγραψαν καθαρές εισροές.

Φέτος, στη Νέα Υόρκη άδειασαν τα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου, εν μέσω φόβων ότι οι εισαγωγές των πολύτιμων μετάλλων, μπορεί να αντιμετωπίσουν δασμούς στο μέλλον.

Οι traders, αγοράζουν με ταχύτατους ρυθμούς ασήμι, τόσο πολύ, μάλιστα, που η διαφορά των τιμών μεταξύ των χωρών του Ατλαντικού δικαιολογείτην μεταφορά ράβδων με εμπορικές πτήσεις.

Εκτίναξη της βιομηχανικής ζήτησης, για τα ηλιακά πάνελ

Το χάσμα μεταξύ προμήθειας και ζήτησης πιθανώς να συντηρήσει αυτή την επενδυτική μανία. Η ετήσια προμήθεια ασημιού έχει συρρικνωθεί ελαφρώς την τελευταία δεκαετία, αλλά την ίδια περίοδο, η βιομηχανική ζήτηση εκτινάχθηκε κατά τουλάχιστον 50% λόγω της αξιοποίησής του σε ηλιακά πάνελ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αβεβαιότητα που επικρατεί στη γεωπολιτική σκηνή, η ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί. Στο μεταξύ, τα κίνητρα των κυβερνήσεων να αποθηκεύσουν αξία μακριά από την επιρροή των ΗΠΑ πληθαίνουν.

Εξού και οι κεντρικοί τραπεζίτες αγοράζουν τόσο χρυσό το τελευταίο διάστημα. Ορισμένοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, να συμπεριλάβουν και κρυπτονομίσματα στα αποθεματικά τους. Ωστόσο, την ίδια δουλειά θα μπορούσε να κάνει και το ασήμι, σύμφωνα με τον Economist.

naftemporiki.gr

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία3 λεπτά πριν

Πότε θα μπορούσε η αιμορραγία στις αγορές να αναγκάσει τον Τραμπ σε οπισθοχώρηση στον εμπορικό του πόλεμο

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει μια σειρά δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων από πολλές χώρες, ξεκινώντας ένα εμπορικό πόλεμο που...

Διεθνή33 λεπτά πριν

Χριστιανοί λένε απεγνωσμένα στον Τραμπ “κάνε κάτι”

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Διεθνή1 ώρα πριν

Το Κουρσκ αποδεικνύεται μεγάλο στοίχημα των Ουκρανών που αποδείχθηκε επώδυνο λάθος! Οι Ρώσοι ανακατέλαβαν άλλους δύο οικισμούς – Ο Ζελένσκι λέει ότι η μάχη του Κιέβου συνεχίζεται

Τις τελευταίες μέρες οι ρωσικές δυνάμεις ανακαταναλαμβάνουν πολλές περιοχές τον έλεγχο των οποίων είχαν μέχρι τώρα οι δυνάμεις του Κιέβου,...

Διεθνή2 ώρες πριν

Συνέντευξη Μέρκελ στη Berliner Zeitung! Όταν έρχεται η ώρα της διπλωματίας δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του ο Ζελένσκι

Μιλά για τα ειδικά κονδύλια για την Αμυνα του Μερτς, το επεισόδιο στην Ουάσιγκτον και τη διαφορά μεταξύ όσων καταλαβαίνουν...

Πολιτική2 ώρες πριν

Νίκος Τσάφος: Όταν ο νέος υφυπουργός του Μητσοτάκη αποκαλούσε τα κατεχόμενα «τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Ο νέος υφυπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν εργαζόταν ως αναλυτής στις ΗΠΑ αποκαλούσε τα Κατεχόμενα ως… «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας...

Δημοφιλή