Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

«Άμυνα και Ασφάλεια Μικρών Κρατών και Κύπρος»

Δημοσιεύτηκε στις

Παρουσίαση του συλλογικού τόμου από τις Εκδόσεις Αρματολός και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Buckingham

Μεθαύριο Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, στις 19.30, πραγματοποιείται στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, η παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Άμυνα και Ασφάλεια Μικρών Κρατών: Η Περίπτωση της Κύπρου». Την εκδήλωση, που διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Αρματολός στη Λευκωσία και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham του Ηνωμένου Βασιλείου, θα προλογίσει ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και θα χαιρετίσει ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Η έκδοση βασίζεται σε ομώνυμο επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2020, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας, για ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς.

Ανάμεσα στα κεφάλαια που εξετάζονται είναι και οι επιπτώσεις από την κατάργηση του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης το 2000, ζήτημα που ανέδειξε πρώτη η «Σημερινή» τον Αύγουστο 2017, και τα προβλήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά της Άμυνας.

Η «Σημερινή» είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει μια συνέντευξη με τον Δρα Πέτρο Σαββίδη, γεωπολιτικό αναλυτή και επίτιμο επιστημονικό ερευνητή στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είχε το γενικό πρόσταγμα τόσο στη διοργάνωση της ημερίδας αλλά και για την κυκλοφορία του συλλογικού τόμου.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ (1).jpg

Ο Συλλογικός Τόμος

Κύριε Σαββίδη, ποια ανάγκη σάς ώθησε αρχικά στην οργάνωση του επιστημονικού συνεδρίου «Άμυνα και Ασφάλεια Μικρών Κρατών: Η Περίπτωση της Κύπρου» τον Φεβρουάριο 2020 και στη συνέχεια στην έκδοση του συλλογικού τόμου που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη;

Κίνητρο για τη διοργάνωση του περσινού συνεδρίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας και την έκδοση του ομώνυμου συλλογικού τόμου φέτος, είναι, αφενός, η αγωνία για την ασφάλεια και το μέλλον της ημικατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, και, αφετέρου, η ενθάρρυνση δημιουργικών δεσμών μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο έχει τη θεσμική ευθύνη της άμυνας και της ασφάλειας του κυπριακού κράτους. Αποτελεί υποχρέωση της ακαδημαϊκής κοινότητας η προσφορά επιστημονικής αρωγής στο κράτος ώστε να μπορεί να διαφυλάξει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα στρατηγικά του συμφέροντα και την ασφάλεια των πολιτών του. Δυστυχώς, όμως, η παραγωγή ασφάλειας στην Κύπρο από τα υπουργεία του κράτος είναι, κυρίως, περιστασιακή. Ιδανικά, θα έπρεπε να υπάρχει, σε επίπεδο Προεδρίας της Δημοκρατίας, ένα θεσμοθετημένο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο να υποστηρίζεται από μια εξειδικευμένη κρατική ή ημικρατική δεξαμενή σκέψης για τη χάραξη της Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας της Δημοκρατίας. Η καθημερινή ενασχόληση του κυβερνητικού μηχανισμού στη διεκπεραίωση της υπηρεσιακής γραφειοκρατίας αποστερεί από το κράτος καθαρότητα στρατηγικής σκέψης και το εγκλωβίζει σε βραχυπρόθεσμους τακτικούς ελιγμούς περιορισμένης αποτελεσματικότητας.

Σε ποιους απευθύνεται αυτός ο συλλογικός τόμος και πώς θα μπορούσε να τύχει εποικοδομητικής αξιοποίησης;

Ο τόμος απευθύνεται σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, που περιλαμβάνει κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι έχουν την ευθύνη της υψηλής στρατηγικής, της άμυνας, της ασφάλειας, των πληροφοριών και της διπλωματίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, υπουργούς και γενικούς διευθυντές υπουργείων, βουλευτές, ακαδημαϊκούς, αλλά και ενδιαφερόμενους πολίτες που προβληματίζονται για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται, τα τελευταία εξήντα χρόνια, υπό τη στρατηγική απειλή της Τουρκίας. Η παρουσία του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στην παρουσίαση του τόμου υποδεικνύει το ενδιαφέρον του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς για τους προβληματισμούς και τις σκέψεις που κατατίθενται στο βιβλίο, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ο τόμος μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυπριακή Πολιτεία ως ένα αναλυτικό εγχειρίδιο για εμπλουτισμό του υφιστάμενου υπηρεσιακού προβληματισμού για ζωτικής σημασίας θέματα άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου και του κομβικού ζητήματος της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Δημοκρατίας, δηλαδή της στρατηγικής πυξίδας του κυπριακού κράτους στο διεθνές σύστημα. Η αξιοποίησή του βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στο ενδιαφέρον της πολιτείας να το χρησιμοποιήσει ως υποβοηθητικό εργαλείο που αποσκοπεί στην παροχή επιστημονικής αρωγής και στη διεύρυνση της αντίληψης των κρατικών αξιωματούχων για τις έννοιες της κρατικής ασφάλειας, της εθνικής άμυνας και της στρατηγικής σκέψης.

Έλλειψη κουλτούρας

Σε σχέση με άλλες χώρες, στον ελληνικό χώρο παρουσιάζεται ευρύτερα μια έλλειψη κουλτούρας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών. Πού οφείλεται αυτό και με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να γίνουν βήματα προς την ορθή κατεύθυνση;

Η απουσία κουλτούρας άμυνας, ασφάλειας και στρατηγικής σκέψης προέρχεται από συνδυασμό παραγόντων, όπως η έλλειψη ιεραρχικά δομημένων και συνδυασμένων δομών ασφαλείας στον κρατικό μηχανισμό, η αδυναμία άσκησης, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ουσιαστικού εποπτικού έλεγχου στον ρόλο και το έργο των αρμόδιων υπουργείων, η απουσία σοβαρών ερευνητικών ιδρυμάτων και δεξαμενών σκέψης, η δημοσιογραφική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων θεμάτων ως γενική ειδησιογραφία παρά ως εξειδικευμένη θεματολογία, η κομματικοποίηση και χειραγώγηση των εννοιών της άμυνας και της ασφάλειας από το πολιτικό σύστημα, και ίσως, σε μεγάλο βαθμό, η επικράτηση της αντίληψης του «παντογνώστη» σε όλα τα επίπεδα της κυπριακής κοινωνίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η δημιουργία κουλτούρας άμυνας, ασφάλειας και στρατηγικής σκέψης σε ένα κράτος είναι μια σταδιακή και επίμονη διαδικασία, εξέλιξης, αφενός, της κριτικής αντίληψης των αξιωματούχων του κρατικού μηχανισμού και, αφετέρου, ωρίμανσης των προσωπικών επιδιώξεων των πολιτών και των πνευματικών αναζητήσεων της κοινωνίας. Σημαντικό ρόλο, σε αυτή τη διαδικασία, διαδραματίζει η ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία με σοβαρές πρωτοβουλίες -όπως επιστημονικά συνέδρια, ειδικές εκδόσεις, αναλυτικά άρθρα και εξειδικευμένα επαγγελματικά προγράμματα προς τις υπηρεσίες του κράτους- θα μπορούσε να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για καλλιέργεια αυτής της κουλτούρας.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος αυτήν την περίοδο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και πώς μπορούν να τύχουν σωστής διαχείρισης;

Εκτός της ανάγκης αποτελεσματικής αντιμετώπισης της χερσαίας υπεροπλίας των Τουρκικών Κατοχικών Δυνάμεων (ΤΚΔ) και της αεροναυτικής κυριαρχίας της Τουρκίας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο, η κύρια πρόκληση ασφαλείας για τη Δημοκρατία αφορά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναδόμησης της Εθνικής Φρουράς, από μια μεικτή δύναμη κληρωτών-εφέδρων-εθνοφυλάκων της δεκαετίας του 1990 σε μια σύγχρονη ημιεπαγγελματική δύναμη της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Η καθοδική πορεία της ΕΦ με αφετηρία το σχέδιο Ανάν (2004), η συρρίκνωση, για μεγάλο διάστημα, των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε εξευτελιστικά επίπεδα, η κρατική διασπάθιση των εισροών της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, η ανεπαρκής συντήρηση των σύγχρονων οπλικών συστημάτων λόγω οικονομικών περικοπών, η πολιτική απόφαση μείωσης της θητείας σε 14 μήνες, η πρόσληψη ανεπαρκούς αριθμού Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), και οι επιχειρησιακές εκπτώσεις που έγιναν αποδεκτές την τελευταία δεκαπενταετία, έχουν φέρει τη Δύναμη σε δεινή θέση. Η σωστή διαχείριση του αμυντικού προβλήματος διαλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρεις κύριους πυλώνες:

  • Εξοπλιστικά προγράμματα: Αγορά νέων οπλικών συστημάτων και τεχνολογιών αιχμής, και εργοστασιακή συντήρηση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων. Την τελευταία τριετία παρατηρείται μεγάλη πρόοδος στο θέμα της απόκτησης νέων, σύγχρονων οπλικών συστημάτων και οι προγραμματιζόμενες αγορές τα επόμενα χρόνια υποδεικνύουν μια «εξοπλιστική αναγέννηση» στην ΕΦ· όμως εξακολουθεί να επικρατεί στασιμότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού κύριων οπλικών συστημάτων. Κομβικής σημασίας αναδεικνύεται ο ρόλος του Υπουργείου Οικονομικών, αφού το Υπουργείο Άμυνας έχει θέσει με σαφήνεια τις οικονομικές του ανάγκες, οι οποίες διαρθρώνονται σε βάθος χρόνου.
  • Ανθρώπινο δυναμικό: Μετά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες, την πρόσληψη ανεπαρκούς αριθμού ΣΥΟΠ, και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον θεσμό των ΕΠΥ (έλλειψη ενδιαφέροντος από μερικούς, υπηρεσία γραφείου από άλλους, κ.ά.), το πολύ σοβαρό πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να επιλυθεί: α) Με την καθιέρωση ακριβούς δομής στο οργανόγραμμα της ΕΦ, β) τη θεσμοθέτηση ελάχιστης οροφής ειρήνης εγκεκριμένης από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή, γ) την πρόσληψη σημαντικού αριθμού ΣΥΟΠ για σταδιακή αύξηση του αριθμού τους σε, πρώτη φάση, σε πέντε χιλιάδες, και δ) την αύξηση του αριθμού των μονίμων στελεχών στις παραγωγικές σχολές της Ελλάδας με βάση συγκεκριμένο προγραμματισμό που εκπηγάζει από τη δομή δυνάμεων. Πάλι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η διάθεση των απαιτούμενων πόρων από το Υπουργείο Οικονομικών. • Επιχειρησιακός σχεδιασμός: Επικαιροποίηση του αμυντικού σχεδιασμού στη βάση των συμπερασμάτων από την εμπλοκή των τουρκικών δυνάμεων σε περιφερειακές συγκρούσεις (Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ) και υιοθέτηση μη συμβατικών μεθόδων και ασύμμετρων τακτικών για επαύξηση της επιβιωσιμότητας και της καταστροφικότητας των δυνάμεων της ΕΦ έναντι του αντιπάλου.

Tα τελευταία χρόνια η Εθνική Φρουρά χαρακτηρίζεται από κάποια εξωστρέφεια και γίνονται ορισμένα ενθαρρυντικά βήματα, είτε σε επίπεδο εξοπλισμών είτε σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας με τρίτες χώρες. Μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητες ενός μικρού, ημικατεχόμενου κράτους, όπως η ΚΔ;

Οι αμυντικές δυνατότητες ενός μικρού, ημικατεχόμενου, κράτους όπως η Κυπριακή Δημοκρατία δύνανται να είναι σοβαρές και αξιοσημείωτες, εφόσον επιτευχθεί σύγκλιση των στρατηγικών στόχων του κράτους με τις οικονομικές δαπάνες που διαθέτει για την απόκτηση της ανάλογης στρατιωτικής/αεροναυτικής ισχύος. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική, πολιτική και οικονομική, αποφασιστικότητα σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία επικεντρώνονται, πλέον, σε τεχνολογίες αιχμής. Επίσης παρατηρείται μεγάλη εξωστρέφεια στο ζήτημα της αμυντικής διπλωματίας, μετατρέποντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε περιφερειακό πόλο αεροναυτικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Εκτός των χερσαίων συνεκπαιδεύσεων της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ) και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) με τις ειδικές δυνάμεις άλλων κρατών, όπως το Ισραήλ, η Γαλλία, η Βρετανία (SAS), οι ΗΠΑ (SEAL) και η Αίγυπτος, η Δημοκρατία έχει καθιερώσει πλέον σημαντικές, πολυεθνικές, αεροναυτικές ασκήσεις και συνεργασίες στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου όπως η «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» και η «ΝΕΜΕΣΙΣ», με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων από την Ελλάδα (ΠΝ), τη Βρετανία, τις ΗΠΑ (6ου Στόλου), τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ. Επιπλέον, έχει καθιερωθεί η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ως κύριο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τα πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα και τα εναέρια μέσα της Διοίκησης Αεροπορίας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στις ασκήσεις καταστολής αεράμυνας με υπερσύγχρονα μαχητικά του Ισραήλ («ΓΕΔΕΩΝ) και της Γαλλίας («ΤΑΛΩΣ») και σε ασκήσεις έρευνας-διάσωσης μάχης με ελικόπτερα του Ισραήλ («ΙΑΣΩΝ»).

Επόμενα βήματα

Μετά από αυτήν την επιτυχία και την έκδοση του συλλογικού τόμου σχεδιάζετε κάποια επόμενα βήματα στον τομέα με τον οποίο καταπιάνεστε σε ερευνητικό επίπεδο;

Πυρήνας αυτής της προσπάθειας είναι μια ομάδα εκλεκτών συναδέλφων ­-Δρ Βασίλης Κάππης, Δρ Νικόλας Ιωαννίδης, Δρ Παναγιώτης Χατζηπαυλής, Δρ Μιχάλης Κοντός, Μάριος Πούλλαδος και Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου- η οποία την τελευταία πενταετία οργάνωσε επιστημονικά συνέδρια, δημοσίευσε ακαδημαϊκές αναλύσεις σε πανεπιστημιακές εκδόσεις και ειδικά άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, και συμμετείχε σε ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις, με επίκεντρο τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια διαδραματίζει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Buckingham στο Ηνωμένο Βασίλειο που στηρίζει αυτές τις δραστηριότητες, όπως επίσης το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, τα οποία, τα τελευταία δύο έτη, επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο αφού οι διοργανώσεις συνεδρίων και οι εκδόσεις ειδικών μελετών για θέματα άμυνας και ασφάλειας θα συνεχίσουν, τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για τη έκδοση ενός συλλογικού τόμου στην αγγλική γλώσσα για την υψηλή στρατηγική μικρών κρατών, ενός συλλογικού τόμου στην ελληνική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ασφαλείας, και προτάσεις για εξειδικευμένα επαγγελματικά προγράμματα μικρής διάρκειας προς συγκεκριμένες υπηρεσίες και οργανισμούς του κράτους.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 19/09/2021)

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ανάξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Μαρία Γιαλαμά

Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην μεγάλη έρημο. Ένα μοναστήρι που κλείνει 1500 χρόνια, ενεργού λειτουργικής παρουσίας, από τότε που ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, το ίδρυσαν ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου. Μία συνέχεια του Βυζαντίου ανά τις χιλιετίες. Ακόμη μνημονεύονται στο μοναστήρι αυτό οι κτήτορές του, κάνοντας το Βυζάντιο να ζη στους αιώνες των αιώνων αδούλωτο. Μία γωνιά της γής, που ξαφνικά έγινε λεία χάριν της τουριστικής αναπτύξεως, ενός κράτους που δεν υπήρχε καν όταν ιδρύθηκε η μονή. Ένα κουκούλι ιερών κειμηλίων, που κρατά άσβεστο και αδούλωτο το Βυζάντιο μπήκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αλλά και των γεωπολιτικών βιαίων αλλαγών.Η επικινδυνότητα αμφοτέρων αδήριτη για τον εν λόγω πολύτιμο θρησκευτικό χώρο. Ένας τόπος επικοινωνίας με τον Θεό αλώθηκε από τον θεό του χρήματος και τον μουσουλμανικό επεκτατισμό.

Η είδηση ότι δημεύθηκε η περιουσία της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που έγινε γνωστή την ημέρα μνήμης της αποφράδας 29/5/1453,κινητοποίησε τον Ελληνισμό. Κινητοποίησε όμως και τα έμμισθα κυβερνητικά παπαγαλάκια ,που προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα της κυβερνήσεως να κρατήσει τον φάρο αυτό της Ορθοδοξίας, μακριά από τα αρπακτικά της ανάπτυξης του κοσμικού τουρισμού της Αιγύπτου. Όλα αυτά, επειδή το ΧΡΕΟΣ, αυτό του Έλληνος προς τις ιερές παρακαταθήκες του, έπαψε να υπάρχει. Αυτό το αίσθημα του μεγίστου χρέους προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που αισθανόταν η μεγάλη Ελληνίδα, Ιωάννα Τσάτσου να την βασανίζει..Αυτό που την έκανε, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χερσονήσου του Σινά, το 1979,να προγραμματίσει το ταξείδι –προσκύνημα, στις αρχές του 1980 στην «αδούλωτη Βυζαντινή γωνιά», όπως χαρακτηρίζει το μοναστήρι, διότι το θεωρεί «βυζαντινό κρίκο της μεγάλης αλυσσίδας του Ελληνισμού». Άλλωστε η ίδια λέει, «ότι λαοί όπως ο Ελληνικός με συνέχεια την υποχρέωσή τους προς την ιστορία, αυξάνουν και επιβάλλονται».

Εμείς ως λαός όμως, αφήσαμε ακουσίως μέχρι κάποιου βαθμού, ανάξιους να προστατεύουν την ιστορία του και κατέστησαν την χώρα ανυπόληπτη, όπως ανέφερε και ο Α.Σαμαράς σε δήλωσή του για το τραγικό της εκβάσεως του όλου θέματος. Το δυσάρεστο είναι, ότι πολιτικοί και πολιτικολογούντες, μη γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα, επιμένουν στο ότι θα ιερουργούν οι μοναχοί της Μονής, ως δήλωση της μη αλλαγής του ιδιοκτησιακού της χαρακτήρος, προσπαθώντας να καλύψουν την αυθαίρετη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μονής, που φέρεται δημευμένη, μετά την δικαστική απόφαση της 28/5/2025. Οι ίδιοι δεν αναφέρουν, ότι οι μοναχοί εγκαταβιούν στην μονή ,με ετήσια βίζα, η οποία χορηγείται ή όχι ,δεδομένου ότι είναι ατομική. Επί πλέον αποκρύπτουν ,ότι ο στόχος είναι τα σπουδαία χειρόγραφα που φυλάσσονται στην Ι.Μ μαζί με τις περίφημες μεμβράνες του σιναϊκού κώδικος και φυσικά η μεγαλύτερη πινακοθήκη ιερών εικόνων του κόσμου που συντηρούνται, κοσμούν και κρύπτονται στο μοναστήρι. Αποφεύγουν να προσεγγίζουν την αθέτηση επί της ουσίας των συμπεφωνημένων από τον Δεκέμβριο του 2024,μεταξύ αντιπροσωπείας Ελλήνων και Αιγυπτίων, από Αιγυπτίους υπουργούς χρονοτριβούντες και μη υπογράψαντες την συμφωνία, αφήνοντας το δικαστήριο να αποφασίσει για ήδη συμπεφωνημένα. Άλλη μία «γεραπετρίτιος φιλία», όπως αυτή με την Τουρκία γεννήθηκε, άνευ της συναινέσεως των Ελλήνων, μία Εθνική μειοδοσία δύσκολα αναστρέψιμος ανέτειλε.

Οι προσπάθειες της Ιωάννας Τσάτσου και του Ευαγγέλου Αβέρωφ να ενισχυθεί η μονή με εθελοντές για πενταετή παραμονή στην μονή με σύγχρονη απαλλαγή των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να εργασθούν στην συντήρηση των χειρογράφων των μεμβρανών και των αγίων εικόνων, βάλλεται 45 χρόνια μετά, από την ύποπτη αδιαφορία ή αφέλεια της Ελληνικής κυβερνήσεως. Οι σκέψεις πολλές για τους ενδοτικούς του ΥΠΕΞ, η Μονή εάν ισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου, θα χαθεί. Ότι τροφοδοτεί και συντηρεί την μονή και τους μοναχούς, δημεύεται, όπως οι κήποι και η ύδρευση, αλλά και πάνω από 20 μνημεία μεγάλης θρησκευτικής αξίας.…αφήνοντάς την έρμαιο στα χέρια επικινδύνων αλλοθρήσκων. «Η Ελληνική σημαία απέραντη ένα με τον ουρανό» που υποδέχθηκε την Ιωάννα Τσάτσου την 1/3/1980 όπως γράφει, θα υποσταλεί μονίμως. Οι μοναχοί της Μονής ήδη πενθούν έχοντας κλείσει την Μονή μέχρι την 5η Ιουνίου και παρακαλούν για συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου ,για την σωτηρία ενός μνημείου της παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός μνημείου Χριστιανικού ανεκτίμητης αξίας. Το προκύπτον ερώτημα ,αν θα σωθεί ή όχι, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η φερεγγυότητα των συνομιλητών έχει τρωθεί, όσον αφορά τους Αιγυπτίους. Ο ζών κρίκος του βυζαντίου με το παρόν, τείνει να ραγεί και η ρήξη αυτή θα είναι εάν πραγματοποιηθεί εθνικό ,θρησκευτικό έγκλημα διαρκείας, το οποίο θα χρεωθεί αποκλειστικώς στην ανύπαρκτη, ανυπόληπτη εξωτερική πολιτική των οσφυοκαμπτών, μπροστά στην μουσουλμανική επεκτατικότητα, την οποία παρακολουθούν ή ακόμη και συνδράμουν με την απραξία τους.

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα Παλαιστίνιος αξιωματούχος της οργάνωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.

Τι προβλέπει η πρόταση Γουίτκοφ

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μια μερική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή.

Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκείνων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αυτή είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Η φοίτηση, οι συνθήκες, αλλά και τις προοπτικές των αυριανών μας Αξιωματικών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποτελεί το φυτώριο για τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα. Είναι εδώ, όπου οι νέοι και οι νέες μόλις τελειώσουν το σχολείο και εφόσον περάσουν στη σχολή, θα αποκτήσουν τις γνώσεις, πνευματικές και σωματικές, για να ανταποκριθούν σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο.

Την επισκεφτήκαμε, μαζί με σχολεία λυκείου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μια Ημέρα Εύελπις», και σας παρουσιάζουμε την εκπαίδευση κι όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να γίνουν οι αυριανοί μας αξιωματικοί…

Δείτε το ρεπορτάζ:

Επισκεφτήκαμε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και σας παρουσιάζουμε την εκπαίδευση των φοιτητών

Με αποστολή τη μετάδοση της γνώσης της Στρατιωτικής Επιστήμης και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, οι Ευέλπιδες με τη φοίτησή τους αναπτύσσουν επίσης τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή, έτσι ώστε να εξελιχθούν στους ηγέτες του αύριο, σε αυτή την τόσο κρίσιμη υπηρεσία.

Η ιστορία της, συνυφασμένη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αφού είναι το αρχαιότερο ανώτατο ίδρυμα της χώρας και λειτουργεί ήδη από το 1828 -ήταν από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος όρκισε ο ίδιος και τους πέντε πρώτους Ευέλπιδες. Έκτοτε, από αυτή τη σχολή αποφίτησαν οι αξιωματικοί που καθοδήγησαν τους Έλληνες στην εθνική ολοκλήρωση και στην απελευθέρωση των υπόλοιπων εδαφών.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180120.jpg
Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180131.jpg

Η Σχολή μετεξελισσόταν διαρκώς στα σύγχρονα στρατιωτικά πρότυπα, και μάλιστα πέρσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο, καταλαμβάνοντας μάλιστα και την έκτη θέση.

Ωστόσο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, η βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αλλά και τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές, ήταν πολύ υψηλή, αλλά πρόσφατα έπεσε αρκετά, εξαιτίας των ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Πάντως με έναυσμα τις σημαντικές αυξήσεις στον μισθό που λαμβάνουν από την πρώτη ημέρα φοίτησης οι Ευέλπιδες, αλλά και με τις προοπτικές που διανοίγονται για μια ενδιαφέρουσα καριέρα, γίνεται προσπάθεια να αναστραφεί αυτή η τάση.

Οι Ευέλπιδες που ολοκληρώνουν την τετραετή φοίτηση ορκίζονται Ανθυπολοχαγοί και κατατάσσονται στα ανάλογα Όπλα (Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις, Αεροπορία Στρατού) ή στα τρία Σώματα (Τεχνικό, Υλικού Πολέμου, Εφοδιασμού Μεταφορών). Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα μεταπτυχιακών αλλά και διδακτορικών σπουδών, ενώ οι Αξιωματικοί μπορούν να φοιτήσουν στη συνέχεια σε σχολές του εξωτερικού, αλλά και να υπηρετήσουν σε διάφορες θέσεις στο εξωτερικό, όπως στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, σε πρεσβείες, ειρηνευτικές αποστολές κ.α.

Η εκπαίδευση

Η Σχολή προσφέρει επίσης ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180518.jpg
Ο τριτοετής φοιτητής ξεναγεί τον φακό του Newsbomb στη Σχολή

Η στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινά από το πρώτο έτος, οπότε ο Εύελπις υφίσταται Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και εκπαιδεύεται στην ατομική τακτική. Συνεχίζει τα επόμενα χρόνια ώστε να καταστεί άριστος γνώστης στη διοίκηση ομάδος και διμοιρίας και μαθαίνει τα στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας του Λόχου Πεζικού.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180104.jpg

Οι φοιτητές διαμένουν σε θαλάμους της σχολής, συνηθίζοντας έτσι την στρατιωτική ζωή.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180243.jpg
Επιθεώρηση θαλάμου από τον Υπολοχαγό Θεόδωρο Γκιρεμέζη

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180204.jpg
Η τριτοετής φοιτήτρια επιδεικνύει ένα στρατιωτικό όργανο σε μαθήτρια λυκείου

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180800.jpg
Η στίγμης της φοίτησης για τους φοιτητές

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180330.jpg
Οι Ευέλπιδες μαθαίνου άριστα τον χειρισμό των όπλων, ενώ εξασκούνται και σε βολές

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180405.jpg

Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Εύελπι παίζει και η φυσική αγωγή, με σκοπό αφ’ενός την προσωπική ενδυνάμωσή του ώστε να ανταπεξέρχεται στις κακουχίες και στον απαιτητικό τρόπο ζωής του στρατιωτικού και αφ’ετέρου τη δυνατότητα λειτουργίας του ως εκπαιδευτού, ο οποίος θα εκπονεί και εκτελεί ένα κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα σωματικής αγωγής για τους υφισταμένους του.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180112.jpg
Οι ασκήσεις και εκπαιδεύσεις με όπλα, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις μάχης, είναι συνεχείς

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180631.jpg
Οι ασκήσεις αυτοάμυνας αποτελούν βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180450.jpg

Ο Υπολοχαγός Θεόδωρος Γκιρεμέζης αναφέρει στο Newsbomb.gr ότι οι βασικοί λόγοι που έχει κάποιος για να φοιτήσει στη Σχολή, είναι «η εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση, η στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, η ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, η προσφορά στην πατρίδα, η προσωπική ανάπτυξη και περιπέτεια, καθώς και η προσωπική εξέλιξη και ειδίκευση».

Ο τριτοετής φοιτητής Ζαννής Βεντούρης προσθέτει ότι όσοι το σκέφτονται, θα πρέπει να κατανοήσουν τις ειδικές απαιτήσεις της σχολής, και για το ειδικό πρόγραμμα, καθώς και αν εκφράζει κάποιον αυτό το επάγγελμα. «Το αίσθημα της πειθαρχίας και της ομαδικότητας είναι απαραίτητο», τονίζει, όπως και οι επαγγελματικές προσδοκίες από αυτή την καριέρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή14 λεπτά πριν

Gigachat: Το ρωσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Αναπτύχθηκε από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Sberbank, και είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων...

Διεθνή1 ώρα πριν

Πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξελέγησαν για το 2026-2027

Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη...

Οικονομία2 ώρες πριν

Bloomberg: Παγώνουν τα σχέδια της Gazprom για φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας!

Με τους αγωγούς Nord Stream προς τη Γερμανία εκτός λειτουργίας, και τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας να έχει...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Συμμαχία που θα “πονέσει” την Τουρκία

Συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στη Βεργίνα Τηλεόραση

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Το Πακιστάν ζήτησε στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα!

Αποκαλυπτική συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Ελευθέριου Καραγιάννη στον Παντελή Σαββίδη

Δημοφιλή