Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Forbes: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν

Δημοσιεύτηκε στις

Του Graison Dangor

Το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν βρίσκεται “στα πρόθυρα της κατάρρευσης”, καθώς οι χορηγοί του μεγαλύτερου προγράμματος υγείας της χώρας αποσύρουν τις δωρεές τους, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία κορονοϊού στη χώρα κλείνουν, τα εμβόλια μένουν αχρησιμοποίητα και οι βασικές ανάγκες υγείας καλύπτονται από όσες νοσοκομειακές μονάδες παραμένουν ακόμα σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, λιγότερες από μία στις πέντε μονάδες υγείας που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Σεχατμαντί, τον κύριο πάροχο υπηρεσιών υγείας στο Αφγανιστάν, είναι πλέον ανοιχτές.

Χωρίς χρηματοδότηση, η χώρα “αντιμετωπίζει μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σε ανακοίνωσή του μετά την επίσκεψή του στη χώρα.

Επίσης, ανέφερε ότι εννέα από τα 37 νοσοκομεία Covid στο Αφγανιστάν έχουν κλείσει, ενώ 1,8 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, τη στιγμή που έχουν εμβολιαστεί μόλις 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι από τον συνολικό πληθυσμό των περίπου 40 εκατομμυρίων που έχει η χώρα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι καταγράφονται εξάρσεις των κρουσμάτων ιλαράς, ενώ τόνισε ότι η χώρα κινδυνεύει και από εξάπλωση της πολιομυελίτιδας -το Αφγανιστάν είναι μία από τις δύο χώρες που εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα- εάν το ευρύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Σεχατμαντί ξεμείνει από κεφάλαια για την αγορά προμηθειών ή την πληρωμή του προσωπικού.

“Χιλιάδες μονάδες υγείας”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, έχουν μείνει “χωρίς χρηματοδότηση για την αγορά ιατρικών προμηθειών και την καταβολή των μισθών του υγειονομικού προσωπικού. Πολλές από αυτές τις μονάδες έχουν πλέον περιορίσει τη λειτουργία τους ή έχουν κλείσει, αναγκάζοντας τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τον ποιον θα σώσουν και ποιον θα αφήσουν να πεθάνει”.

Το πρόγραμμα Σεχατμαντί είναι “η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας του Αφγανιστάν”, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο Forbes, καθώς περιλαμβάνει περισσότερες από 2.300 μονάδες.

Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα και χρηματοδοτείται από την τράπεζα καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι τρεις εμπλεκόμενοι έχουν “παγώσει” την παροχή βοήθειας από τον Αύγουστο, όταν οι Ταλιμπάν ανέτρεψαν την στηριζόμενη από την Δύση κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι περίπου το 40% της οικονομίας του Αφγανιστάν στηρίζεται στη βοήθεια από το εξωτερικό, και χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους δωρητές ως μοχλός πίεσης προς τους Ταλιμπάν, ώστε να βεβαιωθούν ότι οι τελευταίοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, στις οποίες περιλαμβάνεται ο σεβασμός στο δικαίωμα των κοριτσιών και των γυναικών να επιστρέψουν στο σχολείο και στις δουλειές τους.

Καταλήγοντας ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι “με την πρόσβαση σε όλες τις κοινότητες να μην παρεμποδίζεται πλέον”, ο Οργανισμός και άλλοι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια εθνική εκστρατεία, από πόρτα σε πόρτα, για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αλλά και κατά της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας. Δεν ανέφερε ωστόσο εάν η εκστρατεία θα εξαρτηθεί από την αποκατάσταση της χρηματοδότησης του προγράμματος Σεχατμαντί.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα – επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Νωρίτερα, οι Financial Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δορυφορική εταιρεία, που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, προμήθευε στους αντάρτες Χούθι με εικόνες για να στοχοποιήσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και διεθνή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αναφορά ότι η Chang Guang Satellite Technology Company Limited υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Με πληροφορίες από Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!

«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για ένα δημοσίευμα των New York Times ότι «απορρίφθηκε» ένα ισραηλινό σχέδιο για χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα,  ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι απορρίφθηκε».

Και πρόσθεσε: «Δεν βιάζομαι να το κάνω», επιβεβαιώνοντας ως έναν βαθμό το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να προχωρήσει σε μια μεγάλη ισραηλινοαμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον επόμενο μήνα, αλλά ο Τραμπ επέλεξε τη διπλωματία.

«Το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζει ευτυχισμένα χωρίς θάνατο, και θα ήθελα να το δω αυτό», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», συμπλήρωσε.

«Εάν υπάρχει μια δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακή για το Ιράν και νομίζω ότι το Ιράν θέλει τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουν να μιλήσουν. Θα είναι πολύ καλό για αυτούς αν το κάνουν. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο. Είναι πολύ απλό», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή