Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η μάχη για τον έλεγχο της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου

Δημοσιεύτηκε στις

Zero Hedge,18-9-21  Συντάχθηκε από τον Vanand Meliksetian μέσω OilPrice.com,

Mετάφραση: Μ.Στυλιανού

Η ιστορία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου περιπλέκεται από αστάθεια και συγκρούσεις. Η άνοδος της Ανατολικής Μεσογείου ως παραγωγικής ενεργειακής περιοχής έχει αυξήσει τις υφιστάμενες εντάσεις μεταξύ ορισμένων παράκτιων κρατών, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ άλλων.

Η επικύρωση του χάρτη σχετικά με το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) εδραιώνει περαιτέρω τη σημασία των χωρών εξαγωγής φυσικού αερίου γενικά και της Αιγύπτου ειδικότερα.

Από πολιτική και οικονομική άποψη, το Κάιρο κατάφερε να ενισχύσει τη θέση της Αιγύπτου ως σημαντικού παραγωγού και εξαγωγέα φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας παράλληλα το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου. Η μεγάλη εγχώρια αγορά της Αιγύπτου, η σημαντική παραγωγική ικανότητα και η στρατηγική θέση την καθιστούν ιδανική υποψήφια για να φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία του EMGF στο Κάιρο.

Εκτός από την οικονομική λογική, ο αυξανόμενος πληθυσμός της Αιγύπτου απαιτεί όλο και μεγαλύτερους όγκους πρώτων υλών για να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Ως εκ τούτου, η ρευστότητα και η πρόσβαση σε πρόσθετες πηγές είναι σημαντικές για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας. Το Κάιρο πήρε ένα μάθημα από τις εξελίξεις του 2014/2015, όταν το εγχώρια παραγόμενο φυσικό αέριο για εξαγωγικούς σκοπούς εκτράπηκε για να ικανοποιήσει την εκρηκτική αιγυπτιακή ζήτηση. Αφού έγινε καθαρός εισαγωγέας το 2015, οι δύο εγκαταστάσεις υγροποίησης της χώρας στο Idku en Damietta αναδιαμορφώθηκαν για τη διαδικασία επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το EMGF επιδιώκει να φέρει σε επαφή τις πλούσιες σε ενέργεια χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διαλόγου, πολιτικών διαμόρφωσης, διασφάλισης της ασφάλειας και της αξιοπιστίας για την αύξηση των επενδύσεων και τη στήριξη της ανάπτυξης. Ο χάρτης υπογράφεται και επικυρώνεται από τα ιδρυτικά μέλη Αίγυπτο, Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Γαλλία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι παρατηρητές. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Τουρκία έχει παραγκωνιστεί, ενώ δύο Ευρωπαϊκές χώρες που γεωγραφικά δεν ανήκουν στην περιοχή, η Ιταλία και η Γαλλία, είναι μέλη.Σύμφωνα με τον Οσάμα Μομπάρεζ,υφυπουργό στο υπουργείο Πετρελαίου στο Κάιρο, «αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και μια μεγάλη νίκη για την Αίγυπτο ειδικότερα. Το γεγονός ότι ο καταστατικός χάρτης επέλεξε το Κάιρο για να φιλοξενήσει την έδρα του φόρουμ θα μετατρέψει την Αίγυπτο σε κόμβο της περιοχής για παραγωγούς και εξαγωγείς φυσικού αερίου”.

Εκτός από την επικύρωση του χάρτη του EMGF, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι εκμεταλλεύτηκε πρόσφατα την ευκαιρία για να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του στη διμερή συνεργασία.. Οι δύο χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους για εντατικοποίηση της συνεργασίας σε πολιτικούς, οικονομικούς, εμπορικούς και γεωργικούς τομείς. Οι χώρες μοιράζονται κυρίως τον ανταγωνισμό προς την Τουρκία, οι εχθρικές ενέργειες της οποίας την έχουν αποξενώσει από τους γείτονές της.

Το πιο σημαντικό, η Κύπρος και η Αίγυπτος επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για κοινές ενεργειακές υποδομές που θα συνδέουν τους πόρους τους. Υποθαλάσσιος αγωγός από κυπριακά υπεράκτια κοιτάσματα θα πρέπει να μεταφέρει το φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις ΥΦΑ της Αιγύπτου για την επανεξαγωγή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως το 2024/2025. Η σύνδεση θα εδραιώσει περαιτέρω το ρόλο της Αιγύπτου. Ήδη το ισραηλινό αέριο εξάγεται στις δύο εγκαταστάσεις ΥΦΑ στη βόρειο-αφρικανική χώρα για τον ίδιο σκοπό.

Εκτός από το φυσικό αέριο και το EMGF, η Αίγυπτος ακολουθεί μια τριμερή προσέγγιση με την Κύπρο και την Ελλάδα που υπερβαίνει τα ορυκτά καύσιμα. Οι τρεις χώρες υποτίθεται ότι θα υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης το Σεπτέμβρη, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την Γραμμή διασύνδεσης EuroAfrica. Με το υποβρύχιο καλώδιο, η ΕΕ θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη σημαντική ικανότητα της Αιγύπτου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενικά και της ηλιακής ενέργειας ειδικότερα.Ωστόσο, ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή-αφρικανική ολοκλήρωση παραμένει μακρύς και αμαυρώνεται από δυσκολίες. Εκτός από τις τεχνικές προκλήσεις και το τεράστιο σχετικό κόστος, η Τουρκία θα μπορούσε για άλλη μια φορά να λειτουργήσει ως υπονομευτής. Η Άγκυρα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης με τη λυβική κυβέρνηση στην Τρίπολη, η οποία υποσκάπτει τις τριμερείς φιλοδοξίες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Αν και το σύμφωνο δεν θα έχει καμία πιθανότητα σε διεθνές δικαστήριο, η Τουρκία θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να σπείρει αβεβαιότητα και αστάθεια.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν αρέσει στις επιχειρήσεις, είναι η αστάθεια και οι συγκρούσεις. Ως εκ τούτου, παραμένει αβέβαιο εάν οι εμπορικές εταιρείες θα είναι πρόθυμες να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε ένα έργο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις και ακόμη και αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωσή του με το τουρκικό ναυτικό στη γωνία για να καθυστερήσει την πρόοδο. Ωστόσο, η επιθετική στάση της Άγκυρας θα έχει επίσης αντίρροπεςαντιδράσεις με την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας. Να περιμένετε από τα παράκτια κράτη να προωθήσουν έργα όπως το EMGF και να ενισχύσουν τις σχέσεις με απουσία της Τουρκίας.
.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τα λάθη στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Δύο βασικά λάθη ακόμα και στη νομική και διπλωματική διάσταση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Πραχαλιάς

Για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοινώθηκε μπορώ να πω πολλά, αλλά θα το αποφύγω. Σε μια φυσιολογική χώρα, η άσκηση κριτικής σε κυβερνητικούς χειρισμούς είναι δουλειά της αντιπολίτευσης. Στη χώρα μας όμως, δυστυχώς, ακόμα και η αντιπολίτευση δείχνει ανήμπορη να αντιληφθεί θεμελιώδη λάθη σε κυβερνητικούς χειρισμούς. Απομένει λοιπόν μόνο ο επιστημονικός λόγος. Και σε αυτόν θα επικεντρωθώ.

Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω με όσο πιο απλό τρόπο μπορώ τα βασικά λάθη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε, αφήνοντας τους αναγνώστες να ξετυλίξουν μόνοι τους το «μίτο της Αριάδνης» και να ξεφύγουν από τα σκοτάδια του λαβυρίνθου.

Θα ξεκινήσω με τη σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που δεν είναι απλώς νομική και διπλωματική. Είναι πρωτίστως οικονομική, γιατί για πρώτη φορά μετά το 1821 ο ελληνικός ηπειρωτικός χώρος ενοποιείται χωροταξικά με το νησιωτικό χώρο, ειδικά τον αρχιπελαγικό, σε μία ενιαία εθνική οικονομική γεωγραφία, με τη χωροθέτηση οικονομικών δραστηριοτήτων και στη θάλασσα. Οι δύο χωροταξίες όμως, η ηπειρωτική και η θαλάσσια, πρέπει να είναι σε άμεση συνάφεια και συνέργεια μεταξύ τους. Αυτό θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, το τέλος του οικονομικού μαρασμού και της οικονομικής απομόνωσης της νησιωτικής χώρας, ειδικά της αρχιπελαγικής (δηλαδή του Αιγαίου), επιτρέποντας ξανά την οικονομική άνθιση και αειφορία των νησιών. Και αυτό θα δημιουργήσει τις δυναμικές και ακμάζουσες κοινωνίες που πάντα είχαν τα ελληνικά νησιά. Η σημασία αυτού του αποτελέσματος για τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας είναι ανυπολόγιστη, μεγαλύτερη από τη νομική και διπλωματική.

Από τα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη από χθες, είναι προφανές ότι αυτή η διάσταση δεν τους έχει απασχολήσει. Γιατί το έμπειρο βλέμμα ενός γεωγράφου αντιλαμβάνεται ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός του ελληνικού θαλάσσιου χώρου που ανακοινώθηκε, ειδικά του αρχιπελαγικού, δεν έγινε με βάση την ενοποίηση της οικονομικής γεωγραφίας της εθνικής επικράτειας, την αποκατάσταση της νησιωτικότητας και την αειφορία της νησιωτικής χώρας, αλλά με βάση το διαμοιρασμό των θαλάσσιων περιοχών σε πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες θα προβούν σε γεωτρήσεις στις τέσσερις Χωρικές Ενότητες που διαιρέθηκαν οι δύο θαλάσσιες γεωγραφικές οντότητες της ελληνικής επικράτειας (Αρχιπέλαγος Αιγαίου και Ιόνιο Πέλαγος). Πραγματικά δεν θέλω να πω περισσότερα και αφήνω τους αναγνώστες να αντιληφθούν μόνοι τους την ερμηνεία του συνημμένου χάρτη, βγάζοντας τα δικά τους συμπεράσματα.

Υπάρχουν όμως και δύο βασικά λάθη ακόμα και στη νομική και διπλωματική διάσταση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε:

α) Το πρώτο λάθος είναι ότι κατακερματίζεται χωροταξικά ο ενιαίος γεωγραφικός χώρος του Αρχιπελάγους του Αιγαίου σε τρείς Χωρικές Ενότητες (Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Κρητικό Πέλαγος), με ότι αυτό συνεπάγεται για τη νομική και διπλωματική διάσταση της υφιστάμενης θαλάσσιας γεωγραφικής οντότητας του Αρχιπελάγους. Το Αιγαίο δεν είναι Πέλαγος αλλά Αρχιπέλαγος και αυτό έχει τεράστια νομική και διπλωματική σημασία για τις επιδιώξεις της χώρας (όταν ο ίδιος κατακερματίζεις τον ενιαίο γεωγραφικό χώρο του Αρχιπελάγους, αδυνατίζεις μόνος σου το επιχείρημα ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου εντάσσεται στο γεωγραφικό σύμπλεγμα των Νοτίων Σποράδων, το οποίο αποτελεί αδιάσπαστο γεωγραφικό τμήμα του ευρύτερου Αρχιπελάγους και όχι τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, ενώ αφετέρου, τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των αρχιπελαγικών χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των ηπειρωτικών χωρών).

β) Το δεύτερο λάθος σχετίζεται με το προηγούμενο, γιατί ακόμα και στον χωροταξικό κατακερματισμό του Αιγαίου, η Χωρική Ενότητα 1 που περιλαμβάνει το γεωγραφικό χώρο του Βορείου Αιγαίου, δεν συμπίπτει με το γεωγραφικό χώρο που περιλαμβάνει διοικητικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αφήνοντας εκτός την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου (νησιά Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων-Κορσεών). Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα του ότι οι τέσσερις θαλάσσιες Χωρικές Ενότητες απεικονίζουν τη διοικητική διάρθρωση των αντίστοιχων Περιφερειών. Άρα ή πρόκειται για χονδροειδές σφάλμα στη σχεδίαση του χάρτη (δεν το είδε κανείς, ούτε στην Κυβέρνηση ούτε στην αντιπολίτευση;), ή κάτι άλλο συμβαίνει. Απλώς μνημονεύω ότι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου βρίσκονται τα εγγύτερα όρια γειτονίας με την Τουρκία, ενώ στην ίδια περιοχή έχει μεταφερθεί τους τελευταίους μήνες από το Λακωνικό Κόλπο και η δραστηριότητα «μετάγγισης» του απαγορευμένου ρωσικού πετρελαίου σε παραπλέοντα τάνκερ…

Κλείνω τις λίγες αυτές επισημάνσεις με τη γνωστή ρήση που υπήρχε στο υπέρθυρο της Ακαδημίας του Πλάτωνα (και αναγράφεται σήμερα στο υπέρθυρο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού) «Αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω». Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «να μην εισέλθει κάποιος άσχετος»…

*τ. Τμηματάρχης Γεωγραφικής Πολιτικής Γενικού Επιτελείου Στρατού

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν σώζεται η Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε μια συνέντευξη-σεισμό στον Ραφαήλ Καλυβιώτη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης δε μάσησε τα λόγια του, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα την εθνική στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική απειλή.

Ο κ. Τζούμης τόνισε πως για χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν να καταθέσουν θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μέσω επίσημου χάρτη, υπό το φόβο της τουρκικής αντίδρασης. «Ο χάρτης δεν κατοχυρώνει κυριαρχικά δικαιώματα», είπε, υπογραμμίζοντας πως «τα κυριαρχικά δικαιώματα ασκούνται επί του πεδίου».

Καταφέρθηκε εναντίον της διαχρονικής έλλειψης πολιτικής βούλησης για χρήση στρατιωτικής ισχύος και χαρακτήρισε «ψευδαίσθηση» την πεποίθηση ότι το διεθνές δίκαιο ή οι ξένες δυνάμεις θα σώσουν την Ελλάδα. «Η Τουρκία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ και έχει καταπατήσει το διεθνές δίκαιο σε Κύπρο και Συρία. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ισχύς», τόνισε με έμφαση.

Ο αντιστράτηγος έκανε λόγο για απουσία κουλτούρας ασφάλειας στην Ελλάδα και επεσήμανε πως ο εθνικός στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος: η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. «Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν θα επιβιώσουμε ως έθνος», κατέληξε, δίνοντας ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ NEWSFIRE

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου;

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Thessalia Tv

Δημοσιεύτηκε

στις

Ιωάννης Μπαλτζώης: Βλέπω να πηγαίνουμε σε Κάσο 3. Μιλάμε για κατάρρευση της αποτροπής μας. Δεν θα μας βλέπουν σοβαρά πλέον. Εγώ άσκησα κριτική στον αρχηγό, γιατί δεν κατονόμασε την απειλή. Για ποιόν λόγο εξοπλιζόμαστε; Η απειλή είναι μια για την Ελλάδα, η Τουρκία. Μας το υπενθυμίζει κάθε μέρα. Έχει δικαίωμα η Ελλάδα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Σε τί πάσχουμε; Δεν απαντάμε σε όσα μας λένε. Και λίγα είπε ο αρχηγός, ότι σε 5 λεπτά θα φύγουν πύραυλοι, ότι έχουμε σχέδιο σε 5 λεπτά να απαντήσουμε. Ο Τραμπ είναι ελέφαντας. Θυμάται τί κάναμε μ τη στήριξη της Καμάλα Χάρις. Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου; Να βάλει μπροστά τα σχέδια με τους εμπορικούς δρόμους, καλώδιο, EastMed, IMEC. Πρότεινε στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπό τη μορφή τόξου να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις56 λεπτά πριν

Τα λάθη στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Δύο βασικά λάθη ακόμα και στη νομική και διπλωματική διάσταση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε

Αναλύσεις12 ώρες πριν

Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν σώζεται η Ελλάδα!

Σε μια συνέντευξη-σεισμό στον Ραφαήλ Καλυβιώτη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης δε μάσησε τα λόγια του, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα...

Αναλύσεις14 ώρες πριν

Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου;

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Thessalia Tv

Αναλύσεις14 ώρες πριν

Οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι ο Τραμπ τους… άδειασε!

Παρέμβαση του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Διεθνή15 ώρες πριν

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών...

Δημοφιλή