Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Ο «στρατός» Ερντογάν κινείται στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις

Περίεργες δολοφονίες σε Γαλλία και Βέλγιο, αλλά και έντονα φαινόμενα ισλαμικής βίας προβληματίζουν τις γαλλικές και βελγικές αρχές.

Γράφει ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος.

Στο κτίριο της οδού Jean Stas στις Βρυξέλλες, η είσοδος δεν είναι πολύ εύκολη, χρειάζονται αρκετές επαληθεύσεις για να ανοίξει η πόρτα του. Και τούτο διότι στο γκρίζο αυτό πέτρινο κτίριο, χωρίς καμιά ένδειξη, στεγάζεται το Λαϊκό Συνέδριο του Κουρδιστάν (Kongra-Gel), μια πολιτική οργάνωση που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Ο πρόεδρός του Ζουμπεγίρ Αϊντάρ σπάνια το εγκαταλείπει. Ξέρει ότι κινδυνεύει, όπως και το δεξί του χέρι Ρέμζι Καρτάλ. «Οι Τούρκοι ψάχνουν συνέχεια να μας σκοτώσουν», αναστενάζει ο Αϊντάρ, καθισμένος σε μια μεγάλη δερμάτινη πολυθρόνα στο σαλόνι. «Το 2013, όταν οι τρεις φίλοι μας δολοφονήθηκαν στο Παρίσι, ήμασταν ήδη στη λίστα τους, αλλά δεν είχαν καταφέρει να μας φτάσουν».

Πολιτικοί πρόσφυγες, ο Καρτάλ, πρώην οδοντίατρος και βουλευτής στην Τουρκία και ο Αϊντάρ, 60χρονος δικηγόρος, βρίσκονται στην κόκκινη λίστα του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, αυτή των πιο καταζητούμενων «τρομοκρατών». Αμοιβή 10 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (1 εκατομμύριο ευρώ) περιμένει οποίον επιτρέψει τη σύλληψή τους.

Χορτασμένος σε απειλές, ο Αϊντάρ παίρνει στα σοβαρά αυτές που δέχεται το 2017 και προειδοποιεί την αστυνομία. Ειδοποιήθηκε για σχέδιο δολοφονίας αυτού και του Καρτάλ. Ο Χατσί Ακουλάκ, Κούρδος οικοδόμος που ζει στο Βέλγιο, φέρεται να προσεγγίστηκε για να συλλέξει πληροφορίες που τους αφορούν και έχει εντολή να τους… αναπαύσει στη συνέχεια.

Κάπου την «πάτησε», όμως, και οι βελγικές αρχές αφυπνίστηκαν.

Η βελγική έρευνα, στην οποία είχαμε πρόσβαση, προσφέρει μια άνευ προηγουμένου κατάδυση στις παράνομες δραστηριότητες που πραγματοποιεί το τουρκικό καθεστώς στην Ευρώπη. Ομάδες ισλαμιστών που συνδέονται με την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ), τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, εντοπίζουν τους αντιπάλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίτ Ερντογάν στη Γερμανία, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία… Αυτές οι ομάδες μελετούν και προσαρμόζουν τον πλήρη πόλεμο στο ευρωπαϊκό έδαφος που διεξάγεται κατά του ΡΚΚ στην Τουρκία, στη βόρεια Συρία και στα ιρακινά βουνά.

Είναι άνθρωποι ενός άτυπου στρατού, ο οποίος πέρα από τους Κούρδους έχει και άλλους στόχους να φέρει εις πέρας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη δίκη που διεξάγεται στις Βρυξέλλες οκτώ μήνες τώρα και η οποία φέρνει στο προσκήνιο ένα ολόκληρο σύστημα, που όλο και περισσότερο εξοικειώνεται με τους αποκαλούμενους ασύμμετρους πολέμους.

Στο πλαίσιο του πολέμου αυτού εξάλλου, οι γαλλικές αρχές τοποθετούν και τη δολοφονία το 2013 τριών Κούρδων, κοντά στον Σταθμό του Βορρά στο Παρίσι. «Είναι σαφές ότι υπήρξε συμμετοχή της ΜΙΤ», τονίζει Γάλλος αξιωματούχος, «που δεν πηγαίνει όμως πιο μακριά».

Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις των δύο Ινστιτούτων τονίζουν με έμφαση ότι «… υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών ισλαμιστικό του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η Τουρκία επιδιώκει να καταστεί η κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη, προβάλλοντας την ισχύ της σε γειτονικές χώρες και σε όλη τη θάλασσα. Σε συνεργασία κυρίως με την τουρκική εταιρεία μισθοφόρων «SADAT» και με τον φιλοτουρκικό τουρκμενικό τζιχαντιστικό «Συριακό Εθνικό Στρατό», η Τουρκία ανέπτυξε την τελευταία δεκαετία μια μεγάλη δύναμη καλά εκπαιδευμένων, εύκολα αναπτυχθέντων και αδιάκοπα αναλώσιμων μονάδων ως εργαλείο προβολής ισχύος. Αυτοί, συνδυαζόμενοι με παρακρατικές τουρκικές ομάδες όπως οι «Γκρίζοι Λύκοι», συγκροτούν ένα ιδιωτικό στρατιωτικό και παραστρατιωτικό σύστημα στις υπηρεσίες του Ερντογάν.

Η χρήση «πληρεξουσίων» (σ.σ. μισθοφόρων παραστρατιωτικών) βασίζεται σε μεθόδους που αναπτύχθηκαν από το βαθύ τουρκικό κράτος πολύ πριν ο Ερντογάν ανέλθει στην εξουσία. Ωστόσο, οι δομές που δημιουργήθηκαν από τους κεμαλικούς για να εξυπηρετήσουν την αντιισλαμιστική και αντικουρδική ατζέντα τους εξυπηρετούν τώρα τους πολιτικούς τους αντιπάλους νεο-οθωμανούς ισλαμιστές. Αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι η αντικουρδική ατζέντα. 

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτούς τους μισθοφόρους σε επιχειρήσεις τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό, χωρίς επίσημη επίβλεψη του τουρκικού κράτους. Η Συρία ήταν το πρώτο πεδίο όπου έδρασαν ως τζιχαντιστές. Στη συνέχεια, μέσα στο 2020, πολέμησαν στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προωθώντας τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

για τη συνέχεια Euro2Day

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τουρκία: «Αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση Φιντάν – Ρούμπιο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για «αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάρκο Ρούμπιο και Χακάν Φιντάν κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το αντιπολιτευόμενο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ότι θα πραγματοποιηθούν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων».

Ωστόσο, κέντρισε την προσοχή το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση δεν περιλαμβάνεται καμία δήλωση σχετικά με την άρση των εμποδίων στην αμυντική βιομηχανία, σε αντίθεση με τις αναφορές των πηγών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πέρα από τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, επί της ουσίας την άρση των αμερικανικών περιορισμών στην πώληση προς την Τουρκία στρατιωτικού υλικού, «ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις συλλήψεις και τις διαδηλώσεις στην Τουρκία», προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΝΚΑ, επισήμαναν ότι η συνάντηση ήταν «πολύ θετική και αντανακλούσε τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των χωρών» και υποστήριζαν ότι η δήλωση σχετικά με τις συλλήψεις και τις διαμαρτυρίες δεν αντανακλά την αλήθεια. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές δήλωσαν: «Το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε στη συνάντηση με διαφορετικό τρόπο από αυτό που αποτυπώθηκε στην ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εικάζουμε ότι το μήνυμα αυτό μπορεί να είχε προετοιμαστεί πριν από τη συνάντηση».

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

ΗΠΑ: Προς αλλαγή πλεύσης, για Τουρκία και F-35;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και συνεχίζουμε να αναζητούμε πιθανές ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε μια σειρά τομέων», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ενδεχόμενο της επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, αρνούμενος  να σχολιάσει «συγκεκριμένες λεπτομέρειες των συζητήσεών μας με την Τουρκία για αυτό το θέμα».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε αυτές τις δηλώσεις απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με  το πρόσφατο ρεπορτάζ του Fox News, το οποίο είχε αποκαλύψει ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA) στην Τουρκία.

Μια πιθανή άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να ανοίξει άμεσα τον δρόμο για την επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.

Ειδικότερα, κλήθηκε να απαντήσει για τους λόγους για τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να επεξεργάζεται σοβαρά μια τέτοια κίνηση, τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει ακόμα και μετά την ένταξη της στις κυρώσεις CAATSA να είναι βασικός υποστηρικτής τρομοκρατικών ομάδων όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη πάγια απάντηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις, έρχονται σε αντίθεση με την πάγια απάντηση που μέχρι πριν από μια εβδομάδα έδινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι «οι απαιτήσεις της Τουρκίας για τη προμήθεια των F-35 είναι γνωστές και η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα των ΗΠΑ».

Όσον αφορά τις κυρώσεις CAATSA, οι προηγούμενες απαντήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωναν ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δεσμεύονται να εφαρμόζουν σθεναρά τις κυρώσεις CAATSA για να αποτρέψουν τις εξαγωγές όπλων που φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Προσβλέπουμε στην επίλυση αυτού του ζητήματος με την Τουρκία με παραγωγικό τρόπο».

 

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

FAZ : Εχουν διακόπτη kill switch τα F-35 ;

Ο φόβος τώρα είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει τη λειτουργικότητα του τζετ σε άλλες χώρες – και, δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους υπό τον Τραμπ, θα είχε ξαφνικά ένα πιθανό κίνητρο για να το κάνει.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ανησυχίες γύρω από το F-35 πηγάζουν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί εκτεταμένο έλεγχο στα μαχητικά αεροσκάφη, παρόλο που παράγονται από τη Lockheed Martin. Οι συμβάσεις αγοράς για άλλες χώρες δεν συνάπτονται επίσημα με τη Lockheed Martin, αλλά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως συμβαίνει συχνά με τα αμυντικά έργα. Ο φόβος τώρα είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει τη λειτουργικότητα του τζετ σε άλλες χώρες – και, δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους υπό τον Τραμπ, θα είχε ξαφνικά ένα πιθανό κίνητρο για να το κάνει. Γίνεται ακόμη λόγος για έναν πιθανό «διακόπτη kill switch», ένα είδος διακόπτη που θα απενεργοποιούσε το F-35.

Τα χέρια της Lockheed Martin είναι σε μεγάλο βαθμό δεμένα Το Πεντάγωνο δήλωσε πρόσφατα: «Δεν υπάρχει διακόπτης kill switch». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Richard Aboulafia της εταιρείας συμβούλων βιομηχανίας Aerodynamic Advisory, αυτή η δήλωση δεν χρειάζεται να σημαίνει πολλά : «Αυτό ισχύει μέχρι να μην είναι πλέον αλήθεια», είπε στην F.A.Z. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υποτεθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήταν τεχνικά ικανή να παρεμποδίσει τη λειτουργικότητα του τζετ ή ακόμα και να το απενεργοποιήσει, ακόμα κι αν αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσω ενός φυσικού διακόπτη απότομου σταματήματος (kill switch), όπως ένα «μεγάλο κόκκινο κουμπί».

Αυτό είναι δυνατό επειδή το F-35 είναι τελικά μια ηλεκτρονικά δικτυωμένη συσκευή, που δεν διαφέρει από ένα iPhone. Πέρα από το λογισμικό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να βλάψει τη λειτουργία του τζετ σε άλλες χώρες καθιστώντας την πρόσβαση σε ανταλλακτικά πιο δύσκολη. Καταρχήν, όλα αυτά δεν είναι κάτι καινούργιο. «Αλλά η διαφορά είναι ότι ποτέ δεν έπρεπε να ανησυχείς για αυτό». Ως εκ τούτου, ο Aboulafia θεωρεί κατανοητούς τους προβληματισμούς σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Πορτογαλία: “Οι ΗΠΑ έχουν γίνει πιθανός εχθρός. Και δεν αγοράζεις όπλα από πιθανούς εχθρούς”.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή3 ώρες πριν

Ο Ζελένσκι οδηγει την Ευρώπη σε πόλεμο! Σύμβουλός του ζήτησε αξιόμαχους στρατιώτες

Η Ουκρανία χρειάζεται τη «σοβαρή» συμβολή Ευρωπαίων, ετοιμοπόλεμων στρατιωτών, μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία και όχι μια ειρηνευτική δύναμη,...

Διεθνή4 ώρες πριν

Μαρκ Ρούτε: Νεκροί οι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες που αγνοούνταν – Συμμετείχαν σε άσκηση στη Λιθουανία

Τέσσερις στρατιώτες του αμερικανικού στρατού έχασαν τη ζωή τους στη Λιθουανία κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του...

Άμυνα4 ώρες πριν

Τουρκία: «Αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση Φιντάν – Ρούμπιο

Για «αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάρκο Ρούμπιο...

Ενδιαφέροντα4 ώρες πριν

Έντουαρντ Κόρισταϊν: O «Μr Bigballs» του DOGE

Το «παιδί – θαύμα» του Μασκ και οι υπόγειες διασυνδέσεις του με τα κακά παιδιά του σκοτεινού διαδικτύου

Άμυνα5 ώρες πριν

ΗΠΑ: Προς αλλαγή πλεύσης, για Τουρκία και F-35;

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και συνεχίζουμε να αναζητούμε πιθανές ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε μια...

Δημοφιλή