Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη με τον Κούρδο Πρόεδρο του Ιράκ

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάντηση ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη  με τον Barham Salih – Προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Κύπρου – Ιράκ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Barham Salih, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, οι περιφερειακές εξελίξεις, η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ-Ιράκ, καθώς και η προοπτική για συμμετοχή του Ιράκ στον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας.

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Ιράκ, κάτι που έχει αντίκτυπο στις γειτνιάζουσες χώρες και στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική συμμετοχής του Ιράκ στον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου (3 συν 2), ύστερα και από πρόταση της Ιορδανίας, και η ενδεχόμενη φιλοξενία μιας τέτοιας Συνάντησης στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου, καθώς και στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από πλευράς της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιράκ, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τρέχουσα κατάσταση στο Ιράκ και για τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης κ. Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κούλα Σοφιανού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

philenews

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νετανιάχου: Οδηγίες στην διαπραγματευτική ομάδα για τις προσπάθειες με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απόψε σύσκεψη για την αξιολόγηση του ζητήματος των ομήρων με την διαπραγματευτική ομάδα και κορυφαίους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οδηγίες στην διαπραγματευτική ομάδα «να συνεχίσει τις προσπάθειες» με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως γνωστοποίησε το γραφείο του.

«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απόψε σύσκεψη για την αξιολόγηση του ζητήματος των ομήρων με την διαπραγματευτική ομάδα και κορυφαίους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας», ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Νωρίτερα σήμερα, ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας Γερμανοϊσραηλινός όμηρος, ο οποίος απήχθη κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στο σχεδόν επτάλεπτο βίντεο, ο Ρομ Μπρασλάφσκι ζητεί από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την απελευθέρωσή του.

Δεν έχει απαντήσει η Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας. Επανέλαβε ότι η Χαμάς αποκλείεται να διαπραγματευτεί τον αφοπλισμό της, κάτι που το Ισραήλ αξιώνει ως προαπαιτούμενο για το «οριστικό τέλος» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν 1.218 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 251 απήχθησαν. Έκτοτε, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας. Από τους 251 ομήρους της Χαμάς, 58 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας αλλά 34 εξ αυτών δεν βρίσκονται πια στη ζωή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

New York Times: Ο Τραμπ απέτρεψε το Ισραήλ να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Γι’αυτό διαφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αποκάλυψη από την εφημερίδα New York Times για την αιτία διαφωνίας ανάμεσα σε Τραμπ και Νετανιάχου κατά την επίσκεψη του δεύτερου στις ΗΠΑ προ λίγων ημερών.

Πιο συκγεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να απέρριψε σχέδιο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και να πρόκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να κλειστεί συμφωνία με την Τεχεράνη ώστε να περιοριστεί το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ είχε καταρτίσει σχέδια που προέβλεπαν να γίνουν αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν μέσα στον Μάιο, με σκοπό η Ισλαμική Δημοκρατία να μην είναι σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για τουλάχιστον έναν χρόνο, αν όχι περισσότερο.

Πάντα κατά τη New York Times, θα απαιτείτο όμως συνδρομή των ΗΠΑ, όχι μόνο για την υπεράσπιση του Ισραήλ από τα ιρανικά αντίποινα, αλλά και για να είναι εγγυημένη η επιτυχία του εγχειρήματος.

Έπειτα από μήνες εσωτερικού διαλόγου, ο κ. Τραμπ φέρεται να αποφάσισε να επιδιώξει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη και να μην προκρίνει τη στρατιωτική επιλογή.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, διεξήγαγαν έμμεσες συνομιλίες στο σουλτανάτο του Ομάν το Σάββατο, για πρώτη φορά επί κυβέρνησης Τραμπ — της προηγούμενης (2017-2021) ή της σημερινής. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις συνομιλίες «θετικές» και «εποικοδομητικές». Αναμένεται να συνεχιστούν μεθαύριο Σάββατο, είτε στη Ρώμη, κατά δυτικές πηγές, ή ξανά στη Μούσκατ, σύμφωνα με την Τεχεράνη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ρωσία: Συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης του Κουρσκ

Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ως ύποπτος για απάτη συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας, Αλεξέι Σμιρνόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Το μεγαλύτερο τμήμα των ουκρανικών δυνάμεων απωθήθηκε ύστερα από επίθεση του ρωσικού στρατού.

Ο Σμιρνόφ ηγήθηκε της περιοχής από τον Μάιο του 2024 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν αντικαταστάθηκε από τον Αλεξάντερ Χινστέιν.

Συνελήφθη και ο αναπληρωτής του

Μαζί με τον Σμιρνόφ, συνελήφθη και ο πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης του Κουρσκ, Αλεξέι Ντέντοφ.

Τις πρώτες ώρες της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ τον Αύγουστο, ο Σμιρνόφ επανειλημμένα διαβεβαίωνε ότι η περιοχή είναι υπό έλεγχο, ακόμη και όταν οι Ρώσοι συνοριοφύλακες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση και υποχώρησαν.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέπληξε τον Σμίρνοφ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, επειδή σε έκθεσή του επικεντρώθηκε στη στρατιωτική κατάσταση και όχι στις προσπάθειες για τη βοήθεια των αμάχων στην περιοχή του Κουρσκ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις21 λεπτά πριν

Ο Γεραπετρίτης “πλασάρει” συνυποσχετικό!

Η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ αποδεικνύει ότι η διαχείριση της πολιτικής εικόνας, η σκηνοθεσία και η διαπραγματευτική στρατηγική είναι αλληλένδετες και...

Οικονομία51 λεπτά πριν

Ατσαλάκης στο Naftemporiki TV: «Δεν έχουν επιστημονική βάση» οι δασμοί Τραμπ

Για τον αντίκτυπο των δασμών Τραμπ μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και...

Διεθνή1 ώρα πριν

Νετανιάχου: Οδηγίες στην διαπραγματευτική ομάδα για τις προσπάθειες με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απόψε σύσκεψη για την αξιολόγηση του ζητήματος των ομήρων με την διαπραγματευτική ομάδα και κορυφαίους αξιωματούχους...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Μια παρέα Ολιγάρχες ξεπλένουν τον κοινοβουλευτοφασισμό

Σχολιασμός του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ομολογία του πολιτικού συστήματος υπέρ της Τουρκίας!

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Αϋφαντή στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στο Ράδιο 984

Δημοφιλή