Διεθνή
Αίσχος! Βάφτισαν την εκτέλεση αυτοκτονία – Απαράδεκτο δημοσίευμα για Κατσίφα στην Αλβανία

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα επικαλείται την πρόσφατη εκδίκαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο Αργυροκάστρου, όπου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, υπό την δικαστικό Suela Dashi, ανακοινώθηκε στους οικείους του ότι ο Κωνσταντίνος αυτοκτόνησε.
Επίσης οι έρευνες που άρχισαν την 28η Οκτωβρίου του 2018 από την Δίωξη Σοβαρών Εγκλημάτων και συνεχίστηκαν από την Εισαγγελία Αργυροκάστρου, τώρα πια έχουν σταματήσει και ο φάκελος έκλεισε, ενώ σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα των αλβανικών αρχών στην σωρό του Κωνσταντίνου, καθώς και από την βαλλιστική εξέταση, προκύπτει πως αυτοκτόνησε ενώ βρίσκονταν περικυκλωμένος από τις αλβανικές Ειδικές Δυνάμεις (RENEA).
Το δημοσίευμα συνεχίζοντας, αναφέρει πως ο Κ. Κατσίφας αυτοπυροβολήθηκε με το δικό του όπλο ενώ οι αλβανικές δυνάμεις του ζητούσαν να παραδοθεί. Επίσης τονίζει ότι στο σημείο δεν βρέθηκαν κάλυκες από αλβανικά πυρά.
Αν όντως υπήρχαν τα αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν το σενάριο της αυτοκτονίας τότε γιατί η αλβανική δικαιοσύνη δυσκολεύεται τόσο πολύ να ολοκληρώσει την έκθεση;
Γιατί μέχρι στιγμής η υπόθεση δέχεται συνεχείς αναβολές και οι δικαστές παραιτούνται;
Παρόμοια σενάρια περί αυτοκτονίας έχουν κυκλοφορήσει και πέρυσι στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα σε κοντινό διάστημα από την επέτειο της μνήμης του.΄
Όσο για την ελληνική πολιτεία, εκείνη παραμένει απαθέστατος θεατής ενός οικογενειακού και παράλληλα εθνικού δράματος.
Λίγες μέρες πριν από την 3η επέτειο μνήμης ενός ακόμη εθνομάρτυρα και η Ελλάδα δείχνει την απάθειά της στην αμαύρωση της μνήμης του.

Διεθνή
Πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξελέγησαν για το 2026-2027
Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότια Κορέα, τη Γουιάνα και τη Σλοβενία.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε την Τρίτη το Μπαχρέιν, την Κολομβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λετονία και τη Λιβερία μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διετή θητεία που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2026.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης βίας.
Έχει πέντε μόνιμα μέλη, τα οποία έχουν δικαίωμα βέτο: τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα δέκα εκλέγονται, με πέντε νέα μέλη να προστίθενται κάθε χρόνο.
Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότια Κορέα, τη Γουιάνα και τη Σλοβενία.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια δίκαιη γεωγραφική εκπροσώπηση, οι έδρες κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες. Ωστόσο, ακόμη κι όταν μια χώρα είναι υποψήφια χωρίς αντίπαλο από το γκρουπ της, απαιτείται να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον των 2/3 της Γενικής Συνέλευσης.
Το Μπαχρέιν έλαβε 186 ψήφους, η ΛΔ Κονγκό 183, η Λιβερία 181, η Κολομβία 180 και η Λετονία 178.
Χθες Δευτέρα, η πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ εξελέγη στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έπειτα από μια διαδικασία η οποία προκάλεσε έντονη κριτική εντός και εκτός Γερμανίας, τόσο σχετικά με τον τρόπο ανάδειξής της ως υποψήφιας όσο και για το εάν διαθέτει πραγματικά τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση. Η θητεία της νέας προέδρου αρχίζει τον Σεπτέμβριο και είναι διάρκειας ενός έτους.
Διεθνή
ΔΟΑΕ: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επαναλειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
Η Ρωσία κατέλαβε τη μονάδα τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία.

Δεν υφίστανται προς το παρόν οι συνθήκες για την επαναλειτουργία του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, καθώς δεν υπάρχει νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων, ούτε σταθερή παροχή ρεύματος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το Κίεβο, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ είπε ότι θα πρέπει να αντληθεί νερό από τον ποταμό Δνείπερο ώστε να επαναλειτουργήσει το πυρηνικό εργοστάσιο, που σήμερα είναι κλειστό.
Η Ρωσία κατέλαβε τη μονάδα τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στη γειτονική Ουκρανία.
Ο Γκρόσι είπε ότι οι Ρώσοι «ποτέ δεν έκρυψαν» ότι θέλουν να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, αλλά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό σύντομα. «Δεν βρισκόμαστε σε φάση επικείμενης επανεκκίνησης της μονάδας. Αντιθέτως, θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε.
Πριν από την επαναλειτουργία θα πρέπει να ελεγχθούν ενδελεχώς οι μηχανές του εργοστασίου, που δεν λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια.
Αρνητικό το Κίεβο με την επαναλειτουργία του σταθμού
Η Ουκρανία λέει ότι οποιαδήποτε απόπειρα των Ρώσων τεχνικών να θέσουν ξανά σε λειτουργία τη μονάδα, θα ήταν επικίνδυνη επειδή τους λείπει η πιστοποίηση για να το κάνουν. Ο Γκρόσι ωστόσο είπε ότι οι Ρώσοι ειδικοί είναι ικανοί να υλοποιήσουν την επανεκκίνηση και ότι το θέμα της πιστοποίησης είναι πολιτικό και όχι τεχνικό.
Το Κίεβο διαμαρτυρήθηκε επίσης επειδή η αποστολή επιτήρησης του ΔΟΑΕ έφτασε στη Ζαπορίζια μέσω του κατεχόμενου από τη Ρωσία εδάφους. Ο Γκρόσι εξήγησε ότι αυτό έγινε για την προστασία των μελών της και ότι επί του παρόντος δεν έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις από τη ρωσική πλευρά ώστε τα μέλη του ΔΟΑΕ να περάσουν από τα εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διεθνή
Αποκαταστάθηκε η οδική κυκλοφορία στη γέφυρα της Κριμαίας που χτυπήθηκε την Τρίτη από την Ουκρανία
Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί, προκαλώντας ζημιές σε υποθαλάσσιους πυλώνες της γέφυρας, βασικής οδού ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Αποκαταστάθηκε η οδική κυκλοφορία στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία επλήγη από ουκρανικά εκρηκτικά. Νωρίτερα, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε ότι έπληξε με χρήση εκρηκτικών τη γέφυρα με 1.100 κιλά εκρηκτικών, τα οποία είχαν τοποθετηθεί υποθαλάσσια.
Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί, προκαλώντας ζημιές σε υποθαλάσσιους πυλώνες της γέφυρας, βασικής οδού ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία
«Στο παρελθόν, πλήξαμε τη Γέφυρα της Κριμαίας δύο φορές, το 2022 και το 2023. Έτσι και σήμερα συνεχίσαμε αυτή την παράδοση υποβρυχίως», ανέφερε η SBU στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί για πολλούς μήνες.
⚡️ SBU conducted a new unique special operation and hit the Crimean Bridge for the third time – this time underwater!
The operation lasted several months. SBU agents mined the supports of this illegal facility. And today, without any casualties among the civilian population,… pic.twitter.com/sL7j1uihMU
— MAKS 25 (@Maks_NAFO_FELLA) June 3, 2025
Η SBU κοινοποίησε βίντεο που δείχνει μια έκρηξη δίπλα σε έναν από τους πυλώνες στήριξης της γέφυρας.
Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers ανέφεραν ότι η επίθεση ήταν ανεπιτυχής και εικάζουν ότι εξαπολύθηκε από ένα ουκρανικό θαλάσσιο drone.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία