Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Διπλωματικές πηγές: Ψήφος εμπιστοσύνης στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η επιβεβαίωση του στρατηγικού και σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στον πυρήνα της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπέγραψε η χώρα μας με τις ΗΠΑ. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί προσήλθαν στην αίθουσα Benjamin Franklin όπου υπέγραψαν σε ειδική τελετή την πενταετή ανανέωση της συμφωνίας.

Στον απόηχο της υπογραφής, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η MDCA αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης που αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα. Όπως μάλιστα επισημαίνουν, οι ΗΠΑ επιλέγουν να ενισχύσουν το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα στη χώρα μας, την ίδια ώρα που απομακρύνονται από την Ευρώπη και στρέφουν το στρατηγικό τους ενδιαφέρον στον Ειρηνικό. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο γκρουπ των ελάχιστων ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ επενδύουν για το μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για συμβατική δέσμευση που θα συνεχίσει να ακολουθείται ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο ένοικος στον Λευκό Οίκο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα άλλο στοιχείο που αποτιμάται θετικά είναι η πενταετής χρονική παράταση, με δεδομένο ότι προσδίδει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα στην αμυντική σχέση και επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να επενδύσει γεωπολιτικά και στρατηγικά στην Ελλάδα. Οι διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θα επιτρέψει στη συμφωνία να απαλλαγεί από τη συγκυρία της στιγμής, η οποία διαμορφώνεται από τις σχέσεις που έχουν οι ΗΠΑ με άλλα κράτη της περιοχής.

Ένα άλλο θετικό γεγονός που καταδεικνύει την αυτοτελή στρατηγική αξία της Ελλάδας είναι ότι σε αντιδιαστολή με το παρελθόν οι ΗΠΑ δεν επιχείρησαν να κάνουν ένα αντίστοιχο άνοιγμα προς την Τουρκία. Διπλωματικές πηγές παρατήρησαν ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν βάζουν την Ελλάδα και την Τουρκία στο ίδιο καλάθι. Αντιθέτως, η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι δεν πτοείται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και δεν διστάζει να αναπτύξει τις δυνάμεις της στην Ελλάδα. Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης θεωρείται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που υποδηλώνει την αμερικανική βούληση για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το γεγονός ότι αυτή η επιλογή γίνεται με παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου, εκτιμάται ότι θα προσκομίσει οφέλη για την ευρύτερη περιοχή του Έβρου και της Θράκης. Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της δυναμικής που εμφανίζουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν ότι «η διμερής σχέση έχει περάσει σε επίπεδο χωρίς σύγκριση στην διακοσαετή ιστορία των δύο κρατών».

Προστασία της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας θωρακίζεται περαιτέρω, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς που υπάρχει στο κείμενο της συμφωνίας, όσο και μέσω της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος και η Κρήτη. Τρεις δεκαετίες μετά την αρχική συμφωνία και μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Αμερικανική καταδίκη του Casus Belli
Για πρώτη φορά σε συμβατικό κείμενο που αφορά τη χώρα μας, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι η απειλή χρήσης βίας είναι μη αποδεκτή πρακτική. Η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως μια έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli. Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται, λοιπόν, ότι φωτογραφίζει εμμέσως πλην σαφώς το casus belli, κάτι που κρινόταν απαραίτητο, καθώς όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία η Τουρκία δεν είχε βάλει ακόμα την απειλή χρήσης βίας στο τραπέζι.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται η απόφαση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας απέναντι σε ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ένοπλες επιθέσεις. Μάλιστα οι δύο πλευρές δεσμεύονται να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες αλλά και να αντιταχθούν σε αυτές.

Ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε περιοχές καίριας στρατηγικής σημασίας

Η νέα συμφωνία ενισχύει το αμερικανικό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας στρατηγικής σημασίας για την χώρα μας. Η επιλογή στρατοπέδου πλησίον της Αλεξανδρούπολης και του Ναύσταθμου της Σούδας αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς πρόκειται για περιοχές όπου εμφανίζεται έντονη τουρκική παραβατικότητα. Όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, οι μνήμες από τα γεγονότα του Έβρου παραμένουν νωπές, ενώ η Κρήτη συνδέεται με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Επιπλέον, η χρονική παράταση της συμφωνίας ανοίγει πλέον τον δρόμο για την εκταμίευση κονδυλίων από το αμερικανικό Κογκρέσο, τα οποία θα επιτρέψουν τη πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε έργα στρατιωτικών υποδομών. Η συμφωνία επιτρέπει στη χώρα μας τη χρήση αυτών των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων και συνεπώς θα λειτουργήσει και προς όφελος των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Με τα νέα δεδομένα, η συμφωνία είναι πενταετής και προβλέπει μια περίοδο χάριτος δύο ετών στην περίπτωση που μια από τις δύο πλευρές αποφασίσει να την καταγγείλει.

Ανοιχτό παράθυρο για τη μελλοντική επέκταση του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος σε ελληνικά νησιά

Η νέα συμφωνία όχι μόνο δεν αποκλείει την μελλοντική αμερικανική παρουσία στα Ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης, αλλά περιλαμβάνει και ρητή πρόβλεψη για την επέκταση και σε άλλες εγκαταστάσεις. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμούσε στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία να δεσμευτεί άμεσα για άλλες περιοχές. Ερμηνεύοντας, λοιπόν, τη συγκεκριμένη απόφαση, εκτίμησαν ότι έχει να κάνει με γεωγραφικές επιλογές αλλά και οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, η συμφωνία βάζει τα θεμέλια για τη μελλοντική αύξηση των τοποθεσιών εφόσον το επιβάλουν οι συνθήκες.

Οι διμερείς συμφωνίες δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας που υπερβαίνει δεσμεύσεις σε πολυμερή σχήματα
Υπό το φως των νέων συμφωνιών με τις ΗΠΑ και την Γαλλία, διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν το γεγονός ότι στρατηγικοί σύμμαχοι της Ελλάδας αποφασίζουν να επενδύουν διμερώς στην χώρα μας και συνεπώς να ενισχύσουν περαιτέρω τις υπάρχουσες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όπως σημείωσαν το συγκεκριμένο γεγονός υποδηλώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην προστασία και την ευημερία της χώρας μας. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στρατηγικοί εταίροι όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι βρίσκονται εκτός των πολυμερών σχημάτων, επενδύουν στην ελληνική άμυνα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση των δεσμών και με άλλους εταίρους.

Η Ελλάδα καθίσταται κρίσιμος παράγοντας στην ευρωπαϊκή άμυνα και στην ενδυνάμωση των διατλαντικών δεσμών
Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι η νέα συμφωνία αποτελεί απόδειξη ότι η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ παραμένει ακέραια και δυναμική. Για την ελληνική πλευρά, οι συμφωνίες με την Ουάσιγκτον και με το Παρίσι αλληλοσυμπληρώνονται και δεν είναι ανταγωνιστικές, καθώς αποτελούν σημεία ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική ασφάλεια. Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνεται ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας συνεισφέρει στην ενίσχυση της άμυνας αλλά και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ Ευρωπαίων συμμάχων και των ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Defence Review: Νέα προσπάθεια προώθησης των ακατάλληλων LCS στο Πολεμικό Ναυτικό

Η συγκεκριμένη λύση είναι εντελώς ασύμφορη για το Π.Ν., καθώς θα σήμαινε πως πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων προκειμένου ορισμένα από αυτά τα πλοία που είναι ουσιαστικά παροπλισμένα, να αποτελέσουν μια κάποια, όχι εντυπωσιακή, λύση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πολεμικό Ναυτικό ζητούσε τα τέσσερα πλοία που είχαν λυμένες τις «παιδικές ασθένειες» του τύπου LCS

Η συγκεκριμένη λύση είναι εντελώς ασύμφορη για το Π.Ν., καθώς θα σήμαινε πως πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων προκειμένου ορισμένα από αυτά τα πλοία που είναι ουσιαστικά παροπλισμένα, να αποτελέσουν μια κάποια, όχι εντυπωσιακή, λύση.

Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών στα Χανιά, με την παρουσία μάλιστα του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη, επανέρχεται για πολλοστή φορά το θέμα των LCS της κλάσης Freedom για το Πολεμικό Ναυτικό.

Το θέμα το ανέδειξε πρώτη η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» σε άρθρο της με τίτλο: Πολεμικό Ναυτικό: Νέες συζητήσεις με τις ΗΠΑ για παραχώρηση τεσσάρων πλοίων – Αναθερμαίνονται οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για τη δωρεάν παραχώρηση των τεσσάρων πλοίων παράκτιων επιχειρήσεων (LCS) που το Πολεμικό Ναυτικό έχει προκρίνει.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» που υπογράφει ο στρατιωτικός συντάκτης Βασίλης Νέδος:

Σε συζητήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «διάσωση» του ναυτικού σκέλους του πακέτου Μπλίνκεν έχει αποδυθεί η Αθήνα, καθώς επιχειρείται να βρεθούν λύσεις που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) την επόμενη δεκαετία. Oπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ πρόσφεραν τέσσερα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS (Littoral Combat Ships) στην Αθήνα, ωστόσο έπειτα από μακροσκελείς επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, η παραχώρηση ναυάγησε.

Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Το Π.Ν. ζητούσε τα τέσσερα πλοία που είχαν λυμένες τις «παιδικές ασθένειες» του τύπου LCS (ο οποίος έχει δεχθεί τεράστια κριτική στις ΗΠΑ) και όχι τα τέσσερα που παραχωρούσαν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Αθήνα ζητούσε τις LCS ονόματι «Wichita», «Billings», «Indianapolis» και «St. Louis», τις οποίες η Ουάσιγκτον αρνείτο να αποδεσμεύσει παραπέμποντας στα τέσσερα παλιότερα και συγκεκριμένα τα «Milwaukee», «Detroit», «Little Rock» και «Sioux City».

Η συγκεκριμένη λύση είναι εντελώς ασύμφορη για το Π.Ν., καθώς θα σήμαινε πως πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων προκειμένου ορισμένα από αυτά τα πλοία που είναι ουσιαστικά παροπλισμένα, να αποτελέσουν μια κάποια, όχι εντυπωσιακή, λύση.

ΠΗΓΗ: Defence Review

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

WSJ: Τα “δώρα” Ερντογάν στον Δήμαρχο Νέας Υόρκης για το “Σπίτι” της Τουρκίας

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ανταμς ταξίδεψε δύο φορές στην Τουρκία το 2015 και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Τουρκικών Αερογραμμών, ο οποίος του προσέφερε δωρεάν εισιτήρια πρώτης θέσης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στη δεκαετή σχέση Ανταμς – τουρκικής κυβέρνησης, ο δήμαρχος έλαβε δώρα αξίας 100.000 δολαρίων.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ανταμς ταξίδεψε δύο φορές στην Τουρκία το 2015 και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Τουρκικών Αερογραμμών, ο οποίος του προσέφερε δωρεάν εισιτήρια πρώτης θέσης.

Η κατασκευή του 35ώροφου κτιρίου του τουρκικού προξενείου στη Νέα Υόρκη επρόκειτο να αποτελέσει απτή απόδειξη της πολιτικής κυριαρχίας του Ταγίπ Ερντογάν τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Το έργο, όμως, είχε ήδη καθυστερήσει χρόνια, όταν οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν νέο πρόβλημα: την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης και τους αυστηρούς κανόνες πυρασφάλειας. Το 2018 η τουρκική κυβέρνηση πληροφορήθηκε ότι ο κανονισμός πυροπροστασίας είχε αλλάξει, υποχρεώνοντας τους εργολάβους να ανανεώσουν τα σχέδιά τους και να αυξήσουν το κόστος του έργου. “Τα στελέχη του τουρκικού υπουργείου εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αδυναμία μας να δώσουμε μερικά δολάρια στους επιθεωρητές της πυροσβεστικής για να εξαφανιστεί το πρόβλημα”, έγραψε ο εργοδηγός Φίλιπ Ινφελίς σε μήνυμα προς συνάδελφό του. Το email κατατέθηκε ως πειστήριο στην αγωγή που κατέθεσε το 2021 η Τουρκία κατά των αρχιτεκτόνων του ουρανοξύστη, κόστους 300 εκατ. δολαρίων, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.

Παρότι ο Ινφελίς είχε καταθέσει λέγοντας ότι “τέτοια πράγματα δεν γίνονται εδώ”, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μανχάταν υποστηρίζει σε δίωξή της κατά του δημάρχου Ερικ Ανταμς ότι αυτά ακριβώς γίνονται και στη Νέα Υόρκη.

Τον περασμένο μήνα το Σώμα των ενόρκων άσκησε διώξεις κατά του δημάρχου Ανταμς για δώρα που έλαβε από Τούρκους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν αεροπορικών εισιτηρίων και διανυκτερεύσεων σε πολυτελή ξενοδοχεία. Σε αντάλλαγμα των δώρων αυτών, ο Ανταμς άσκησε πίεση στην πυροσβεστική προκειμένου να δοθεί άδεια πυρασφάλειας στο κτίριο του προξενείου, παρά τις ανησυχίες των επιθεωρητών. “Τα δώρα προς τα πολιτικά πρόσωπα δεν στοιχειοθετούν ομοσπονδιακά αδικήματα”, είπε ο συνήγορος του Ανταμς, Άλεξ Σπίρο. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνείται ότι υπάλληλοί του παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία και τις διπλωματικές συμβάσεις.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, Ρεϊχάν Οζγκιούρ, ζήτησε από τον Ανταμς και από έναν βοηθό του δημάρχου να ανοίξουν τον δρόμο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του “Σπιτιού” της Τουρκίας, ούτως ώστε αυτή να συνέπιπτε με την ομιλία του Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ανταμς δεν είχε εκλεγεί ακόμη δήμαρχος, αν και είχε επικρατήσει στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών.

Επιθεωρητής της πυροσβεστικής είχε αρνηθεί να χορηγήσει άδεια πυρασφάλειας στο κτίριο, επισημαίνοντας περισσότερες από 60 κακοτεχνίες στο σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας. Ο Οζγκιούρ τηλεφώνησε σε βοηθό του Ανταμς και του είπε ότι είχε έλθει “η σειρά του” να στηρίξει την Τουρκία. Ο εν αναμονή δήμαρχος άσκησε πίεση στην πυροσβεστική και εξασφάλισε εξαίρεση για το “Σπίτι” της Τουρκίας, επιτρέποντας στον Ερντογάν να το εγκαινιάσει.

Το τουρκικό κέντρο στη Νέα Υόρκη άνοιξε τις πόρτες του τη δεκαετία του 1970 σε απρόσωπο κτίριο 11 ορόφων στην 1η Λεωφόρο απέναντι από τον ΟΗΕ, ενώ επέζησε από βομβιστική επίθεση το 1980. Στις αρχές τη δεκαετίας του 2000 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε την αναζήτηση νέου κτιρίου, για να καταλήξει σε φιλόδοξο σχέδιο: την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτίσματος, την αγορά γειτονικού οικοπέδου και την ύψωση ουρανοξύστη 35 ορόφων στη θέση τους.

Το έργο, που επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, αντιμετώπισε προβλήματα. Το 2012 η Τουρκία προσέλαβε εταιρεία εργολάβων από το Σικάγο για την κατεδάφιση και την επίβλεψη της κατασκευής του ουρανοξύστη. Η αρχιτεκτονική εταιρεία Perkins Eastman ανέλαβε τον σχεδιασμό.

Τούρκοι αξιωματούχοι προσέγγισαν τον μετέπειτα δήμαρχο Ανταμς για πρώτη φορά το 2015, έναν χρόνο μετά την εκλογή του στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου του Μπρούκλιν. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ανταμς ταξίδεψε δύο φορές στην Τουρκία το 2015 και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Τουρκικών Αερογραμμών, ο οποίος του προσέφερε δωρεάν εισιτήρια πρώτης θέσης. Στη δεκαετή σχέση Ανταμς – τουρκικής κυβέρνησης, ο δήμαρχος έλαβε δώρα αξίας 100.000 δολαρίων. Το καλοκαίρι του 2017 ο Ανταμς διέμεινε στη σουίτα “Μπέντλεϊ” του ξενοδοχείου “Σεν Ρίτζις” της Πόλης. Το ταξίδι αυτό κόστισε πάνω από 41.000 δολάρια.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

New York Times: Ο Χάρτης με τις Αμερικανικές Στρατιωτικές Δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή

Επισκόπηση και χάρτης από τους New York Times για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή και τι κάνουν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η κλίμακα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή

Καθώς τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει πυραύλους από ιρανική επίθεση την περασμένη Τρίτη, το Πεντάγωνο ετοιμαζόταν να στείλει χιλιάδες ακόμη αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων τριών επιπλέον μοιρών αεροσκαφών, στη Μέση Ανατολή.

Αυτό ανέδειξε την κλίμακα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε μια περιοχή όπου ο πόλεμος φαίνεται να εξαπλώνεται.

Ακολουθεί επισκόπηση και χάρτης από τους New York Times για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή και τι κάνουν:

Screenshot 2024-10-09 at 12.18.15 PM.png

Ανατολική Μεσόγειος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο και τρία αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο, το τμήμα της θάλασσας που συνορεύει με το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ εκεί βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει ιρανικούς πυραύλους την περασμένη Τρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά την επίθεση.

Το αεροπλανοφόρο, το Harry S. Truman, αναχώρησε από τη Βιρτζίνια στα τέλη Σεπτεμβρίου σε προγραμματισμένη ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο. Από τη Δευτέρα διέσχιζε ακόμα τον Ατλαντικό.

*Υπενθυμίζεται ότι μετά από σχεδόν έξι μήνες συνεχών επιχειρήσεων στη θάλασσα, έφτασε πριν από λίγες μέρες στη Λεμεσό και το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Wasp (LHD 1)

Ερυθρά Θάλασσα

Στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία βρίσκεται νότια του Ισραήλ και συνορεύει με την Υεμένη και άλλες χώρες, οι δυνάμεις των ΗΠΑ προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν και στηρίζει Χαμάς . Ορισμένα αμερικανικά πλοία έχουν δεχθεί επίθεση.

Από τη περασμένη Δευτέρα, το Πολεμικό Ναυτικό είχε αναπτύξει πολλά αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στη θάλασσα, σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Κόλπος του Ομάν

Το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln βρίσκεται σε εκτεταμένη ανάπτυξη στον Κόλπο του Ομάν, νότια του Ιράν. Όπως και άλλα αεροπλανοφόρα, είναι μέρος αυτού που είναι γνωστό ως ομάδα κρούσης μεταφορέων, η οποία περιλαμβάνει επίσης μαχητικά αεροσκάφη και αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων.

Τον Αύγουστο, ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III έστειλε την ομάδα κρούσης του Abraham Lincoln στη Μέση Ανατολή ως μέρος μιας προσπάθειας ενίσχυσης της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Την Κυριακή, διέταξε να παραμείνει εκεί.

Στρατιωτικές βάσεις

Περίπου 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν σε βάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Την περασμένη Τρίτη, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να πει πόσα άλλα άφησε να εννοηθεί πως θα στείλει «μερικές χιλιάδες».

Από τον Σεπτέμβριο, περίπου 2.500 στρατιώτες βρίσκονταν στο Ιράκ, πολλοί από τους οποίους χρησίμευαν ως άμυνα ενάντια στις επιθέσεις ενός ανανεωμένου Ισλαμικού Κράτους και 900 στη γειτονική Συρία.

Το Κατάρ, πέρα ​​από τον Περσικό Κόλπο από το Ιράν, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Το κοντινό Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν επίσης αμερικανικές βάσεις, όπως και το Τζιμπουτί, μια αφρικανική χώρα πέρα ​​από την Ερυθρά Θάλασσα από την Υεμένη.

Το Κουβέιτ, νοτιοανατολικά του Ιράκ στον Περσικό Κόλπο, είχε περίπου 13.500 στρατιώτες των ΗΠΑ σε βάσεις από το 2021. Εκείνη την εποχή, μόνο η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είχαν περισσότερες δυνάμεις των ΗΠΑ. Το Κουβέιτ ήταν κόμβος για τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή