Απόψεις
Αντίσταση και απελευθέρωση!
«Γενική Συνέλευση ΟΗΕ, Επάνοδος στο Σύνταγμα ’60, Βρετανικές Βάσεις, Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας, τί Δέον Γενέσθαι»
Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 2021
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Για την Κύπρο, η τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και, ειδικότερα, η Ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον της (27.09.2021), κρίνονται ως (μια ακόμα) ένδειξη της ηττοπάθειας, η οποία πρυτανεύει σε κάθε χειρισμό του Εθνικού Κυπριακού Ζητήματος.
Γράφει ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, νομικός, ανεξάρτητος πολιτευτής
Ο Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του σωστά, υπενθυμίζοντας προς την Διεθνή Κοινότητα τους βασικούς λόγους, που τεκμηριώνουν τρία πράγματα:
1ον:
Ότι το Κυπριακό Ζήτημα είναι θέμα ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ των Τούρκων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ΑΠΡΟΚΛΗΤΗΣ επίθεσης και παράνομης εισβολής και κατοχής εδάφους κυρίαρχου Κράτους, ΜΕ ΣΚΟΠΟ την κατάκτηση του Νησιού.
2ον:
Ότι οι Τούρκοι περιφρονούν διαχρονικά, όχι μόνο τα περί Κύπρου Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Διεθνείς Αποφάσεις κατά της συμπεριφοράς τους, αλλά και κάθε «συμφωνία ή σύγκληση» που έγινε τα τελευταία 47 χρόνια, με στόχο «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για βιώσιμη διευθέτηση».
Και 3ον:
Ότι η τελευταία θέση των Τούρκων περί «Δύο Κρατών», σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες επεμβάσεις τους στο Έδαφος, στον Αέρα και στη Θάλασσα, αλλά και επί του Δημογραφικού Χάρτη της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας [την οποίαν ΔΕΝ αναγνωρίζουν και την θεωρούν «εκλιπούσα»] ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΑΦΩΣ ότι η «διευθέτηση» που επιδιώκουν οι Τούρκοι ΘΑ ΕΙΝΑΙ ο προθάλαμος για πλήρη Επικυριαρχία και Προσάρτηση του Νησιού στην Τουρκία.
ΑΥΤΑ βγήκαν αβίαστα, μέσα από τον προβληματισμό που (σωστά) κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο κύριο μέρος της ομιλίας του, ΤΑ ΟΠΟΙΑ, ΟΜΩΣ, ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΏΘΗΚΑΝ, με το επιστέγασμα της ομιλίας του Προέδρου και την εμμονή σε «διευθέτηση» Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με Πολιτική Ισότητα, αλλά και με την νεοφανή πρόταση του περί «επανόδου στο Σύνταγμα του ’60», με ταυτόχρονη συζήτηση των Όρων για ΔΔΟ και διάφορα άλλα…
Με λίγα λόγια, μετά από την τελευταία Γενική Συνέλευση, η κατάσταση στο Κυπριακό αποτιμάται ως «ακόμα χειρότερη, απ’ ότι ήταν προηγουμένως».
ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1960
«Η αναζήτηση της λύσης ενός προβλήματος ΜΕΣΑ από την πηγή που το δημιούργησε, αποτελεί αφέλεια…»!
ΕΠΕΙΔΗ, όμως, ο Πρόεδρος δεν είναι αφελής, εκτιμάται ότι το ευφύημα περί «επανόδου στο Σύνταγμα του ‘60» είναι μια ακόμα «αβολίδωτη, χειροβομβίδα κρότου-λάμψης», όμοια με πολλές άλλες προηγούμενες, που στόχο έχουν «να θολώσουν τα νερά και να ροκανιστεί ο χρόνος»… Αλλιώς, η πρόταση ΔΕΝ δικαιολογείται και είναι κακόβουλη.
ΔΙΟΤΙ, ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, μέσα από το αιματηρό μακελειό του Τουρκο-Βρετανικού Πραξικοπήματος κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1963, ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι:
«Οι Τούρκοι, με την υποστήριξη των Βρετανών [δηλαδή οι δύο από τις τρεις Εγγυήτριες δήθεν Δυνάμεις] αυτόκλητα και απρόκλητα-
-
ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΑΝ να καταλύσουν το Κράτος του οποίου είχαν εγγυηθεί την Ανεξαρτησία & Εδαφική Ακεραιότητα…
-
ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ αποχώρησαν από την Κυβέρνηση και το νόμιμο Κράτος…
-
ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ κατέλαβαν κυρίαρχο έδαφος για να εγκλωβίσουν τους Οθωμανούς Κυπρίους…
-
ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ έκτοτε να επιδιώκουν την Διαίρεση, τα Δύο Κράτη και όλα τα συναφή…
ΚΑΤΑΡΓΏΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και κάθε διαιρετική, ρατσιστική και αποικιοκρατική πρόνοια του δοτού [από τους Βρετανούς] Συντάγματος του ’60, το οποίο βλακωδώς (για να μην πω κάτι άλλο) αποδέχθηκαν οι τότε Εθνάρχες Ελλάδος & Κύπρου, αναφωνώντας το περιβόητο “νενικήκαμεν”..»!
ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των μιασματικών προνοιών του Συντάγματος του ’60, είναι μέχρι και σήμερα το ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ που έγινε μέσα από το μακελειό… ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ επισημοποιήθηκε Διεθνώς από το Ψήφισμα Σ.Α. 186 (τον Μάρτιο του 1964), το οποίο επιβεβαίωσε ότι «το κυρίαρχο Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ μετά από το Τουρκο-Βρετανικό Πραξικόπημα».
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το Κράτος ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ [κυρίαρχο και ισότιμο] στην ΕΕ τον Μάιο 2004 και στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ τον Ιανουάριο 2008 ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ από τους νόμιμους Πολίτες του για 58 τώρα χρόνια…
ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ την Διεθνή Αναγνώριση είναι που επιδιώκουν όλα αυτά τα χρόνια «να καταργήσουν» οι Βρετανοί και οι Τούρκοι, με «Σχέδια Ανάν, Δύο Κράτη, Διζωνικές Συνομοσπονδίες και άλλες αηδίες…»!
ΓΙ’ ΑΥΤΟ και (επιεικώς) χαρακτηρίστηκε ως «αβολίδωτη χειροβομβίδα κρότου-λάμψης» η πρόταση για «επάνοδο στο Σύνταγμα του’60».
ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
ΔΕΝ θα τεκμηριώσουμε λεπτομερώς «γιατί οι Βρετανοί αποτελούν την κατάρα της Κύπρου για επτά τώρα 10ετίες», γιατί θα χρειαστούμε πολύ χώρο…
ΘΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ένα πράγμα:
«Από την ώρα, που το 1955 οι Βρετανοί ΧΑΡΑΞΑΝ στον Χάρτη του Νησιού την διαχωριστική γραμμή [με πράσινο μολύβι, εξ ου και η γνωστή «πράσινη γραμμή»] ΚΑΙ ΜΕΤΟΝΌΜΑΣΑΝ τους μεν Οθωμανούς Κυπρίους σε «Τουρκο-Κυπρίους» τους δε Έλληνες Κυπρίους σε «Ελληνο-Κυπρίους», ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ «ΥΠΕΡ των νοσηρών συμφερόντων της Τουρκίας και των εγκάθετων της στην Κύπρο ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία του 80% είναι Έλληνες»,
ΚΑΙ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ, ότι οι ούτω καλούμενοι «ΤουρκοΚύπριοι» ΔΕΝ είναι Τούρκοι, αλλά κατάγονται από Έλληνες, οι οποίοι ασπάσθηκαν τον Οθωμανισμό επί Τουρκοκρατίας (πριν από 400 χρόνια) για να διασώσουν την Ζωή και την Περιουσία τους… ΟΙ ΜΟΝΟΙ Τούρκοι που υπάρχουν στο Νησί ΕΙΝΑΙ ο Παράνομος Στρατός Κατοχής και οι παράνομοι Έποικοι… Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ σε «Ε/κ & Τ/κ» είναι Βρετανικό Διαιρετικό Εφεύρημα, στο πλαίσιο του Βρετανικού Δόγματος του «Διαίρει & Βασίλευε»…
ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ που άνοιξαν την όρεξη και των Τούρκων, επιδιώκοντας πλέον από κοινού την ΚΑΤΑΛΥΣΗ του κυρίαρχου Κυπριακού Κράτους και την ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ του Νησιού στην Τουρκία.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, που η Βρετανία δεν ανήκει πλέον στην ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει, οι Βρετανοί διατηρούν την πρωτοβουλία κινήσεων σε ότι αφορά την Κύπρο και στη διαμόρφωση των αποφάσεων του ΟΗΕ… Με την Λευκωσία και την Αθήνα να ανέχονται κάθε «βρετανιά», υπό το καθεστώς «ποιών πιέσεων και εκβιασμών» ειλικρινά διερωτώμαστε..!
Όσον αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού Στρατού του Η/Β (Sir Mark Carleton–Smith) στο Νησί, τις επαφές του και τα όσα είπε, παρατηρούμε τρία πράγματα:
1ον:
Οι Βρετανοί, γνωρίζοντας ότι «για τις ούτω καλούμενες Κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις η ώρα της αλήθειας θα είναι πικρή», επιστράτευσαν και την «Στρατιωτική Διπλωματία» προσπαθώντας να εξασφαλίζουν τις Βάσεις στο διηνεκές.
2ον:
«Συμπωματικά», η επίσκεψη και οι δηλώσεις του Στρατηγού «συνέπεσαν» με την Ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση, αλλά και με την υπογραφή της Ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας.
Και 3ον:
Πέραν της σαφούς δήλωσης του Στρατηγού ΟΤΙ «οι Βρετανοί αναμένουν να ευρίσκονται στην Κύπρο με διαρκή δέσμευση», ΟΤΙ «πρέπει να αναβαθμιστούν οι διευκολύνσεις στις κυρίαρχες περιοχές των βάσεων» ΚΑΙ ΤΑ «περί ανέμων και υδάτων με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς», οι δηλώσεις του Διπλωμάτη Στρατηγού ήσαν γεμάτες από «εποικοδομητικές ασάφειες», όπως ακριβώς και κάθε ενέργεια των Βρετανών που αφορά την Κύπρο.
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ, γνωρίζουμε την πικρή γεύση [από τις βρετανικές ασάφειες του «Σχεδίου Ανάν»], καθώς και τη ΝΟΣΗΡΗ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ των Βρετανών [που είναι χειρότερη από την Τούρκικη], ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ προς γνώσιν κάθε αφελούς αγγλολάγνου, ΟΤΙ «οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο ΔΕΝ είναι κυρίαρχες, ούτε ήσαν ποτέ».
ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΧΕΙΣ, μόνον όταν έχεις ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ [δηλαδή «όταν κάτι σου ανήκει»]… Και αυτό ΔΕΝ συμβαίνει με το έδαφος που παραχωρήθηκε και κατέχει (για στρατιωτικούς σκοπούς και μόνον) η Βρετανία στην Κύπρο, καθόσον:
1ον:
ΠΩΣ γίνεται να είσαι «κύριος και κυρίαρχος επί του εδάφους», αλλά ΟΧΙ στον Αέρα και στην Θάλασσα που το περιβάλλουν;; ΑΥΤΟ, οι Βρετανοί προσπάθησαν ύπουλα να το ενσωματώσουν στο «Σχέδιο Ανάν» [για να βάλουν χέρι και στην ΑΟΖ], αλλά απέτυχαν…
2ον:
ΠΩΣ είσαι «κύριος και κυρίαρχος» [δηλαδή ιδιοκτήτης], όταν πληρώνεις ετήσια αντιμισθία για το έδαφος που σου παραχωρήθηκε; Ειρήσθω δε εν παρόδω, ότι οι οφειλές της Βρετανίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ανέλθει σε 100δες εκατομμύρια λόγω υπερημερίας…
Και 3ον:
Εάν είσαι «κύριος και κυρίαρχος» επί του εδάφους που κατέχεις, ΓΙΑΤΙ χρειάζεσαι ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ της Κυπριακής Δημοκρατίας για κάθε ενέργεια σου, που δεν εμπίπτει στους δεδηλωμένους «στρατιωτικούς σκοπούς»;;
«ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ (autonomous)» KAI OXI «ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ (sovereign)» έπρεπε να χαρακτηρίζονται οι Βάσεις εξ υπαρχής, για τους δεδηλωμένους και μόνον σκοπούς τους… Ο χαρακτηρισμός «κυρίαρχες» είναι ακόμα μία «βρετανιά», που κατάπιαν οι Εθνάρχες μας το 1960, μαζί με ολόκληρο το τρίπτυχο «Σύνταγμα, Συνθήκη Εγγυήσεως, Συνθήκη Εγκαθίδρυσης».
ΠΕΡΑΝ δε όλων αυτών, το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΑΙ ΑΝΑΝΤΙΛΕΚΤΑ και ως ευρωπαϊκά παράνομο, διότι είναι «Αποικιοκρατικό Κατάλοιπο».
ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΤΑΙ: Υπάρχει νόμιμη διέξοδος στο ζήτημα των Βάσεων;;
ΝΑΙ υπάρχει, στη βάση «Πρότασης τριών (3) βασικών σημείων», που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων:
1ον:
Το παράνομο «Καθεστώς των Βάσεων» ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ και η Βρετανία καταβάλλει αμέσως κάθε οφειλή προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
2ον:
Το σημερινό (ή λιγότερο) έδαφος που κατέχει η Βρετανία για τους δεδηλωμένους σκοπούς, εκμισθώνεται υπό μορφή ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ προς την Βρετανία για τακτό χρονικό διάστημα (λ.χ. Πέντε Ετών), έναντι προσυμφωνημένου μισθώματος, πληρωτέου ετησίως προκαταβολικά και με πρόνοια για περαιτέρω ανανέωση ή καταγγελία και τερματισμό της Συμφωνίας.
Και 3ον:
ΕΑΝ η Βρετανία δεν επιθυμεί την μετατροπή των παράνομων Βάσεων σε νόμιμες Διευκολύνσεις, να μαζέψει τις εγκαταστάσεις της και να πάει στο καλό το ταχύτερο, αφού εξοφλήσει κάθε οφειλή προς την Κυπριακή Δημοκρατία..
Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ
Πριν από 11 χρόνια (το 2010) είχα την τιμή, ως Πρόεδρος τότε της Κίνησης για Ελευθερία & Δικαιοσύνη, να συντάξω προσωπικά την Πρόταση για «Ορθή Πορεία & Κατάληξη στο Κυπριακό Ζήτημα». Στον Επίλογο του εγγράφου, είχαν δηλωθεί τα εξής:
«Η υλοποίηση της Πρότασης προβλέπεται επίπονη, με αναμενόμενα πολιτικά και άλλα κωλύματα και πιέσεις.
Ιδιαίτερου χειρισμού θα πρέπει να τύχει η αναμενόμενη «τουρκική άρνηση», η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ, καθώς και της πλήρους αξιοποίησης του πολιτικού οπλοστασίου που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Κράτος-μέλος της ΕΕ.»
ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ προς αυτή τη δήλωση, προσωπικά κρίνω την Αμυντική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, ότι ΕΙΝΑΙ προς την ορθή κατεύθυνση των κοινών συμφερόντων των δύο Χωρών, σημειώνοντας απλώς ότι «μπορούσε να είχε υλοποιηθεί νωρίτερα».
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, έχω την υποχρέωση να καυτηριάσω (όσο πιο έντονα μπορώ) κάθε παράγοντα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που μπέρδεψε (και πάλι) το Εθνικό Συμφέρον με την κομματική του ταυτότητα και αντέδρασε αρνητικά κατά της μοναδικής αυτής Συμφωνίας.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, καυτηριάζω όσους ανέλαβαν να την διαβρώσουν, διαδίδοντας «να ΜΗΝ χαιρόμαστε, διότι τα Γαλλικά οπλικά συστήματα που αποκτά η Ελλάδα χρειάζονται 3-4 χρόνια μέχρι που να παραδοθούν και, στο μεταξύ, οι Τούρκοι… (και αφήνουν αποσιωπητικά)»!!
ΠΡΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ (που ΔΕΝ θα την χαρακτηρίσω), απαντούν τα Άρθρα 2 και 31 της ίδιας της Αμυντικής Συμφωνίας, που προβλέπουν ρητά τρία (3) πράγματα:
1ον:
ΟΤΙ «Τα Μέρη βοηθούν και συνδράμουν το ένα το άλλο ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, εν ανάγκη και με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο μέρη, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.»
2ον:
ΟΤΙ «Η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, που τα Μέρη θα ενημερώνουν το ένα το άλλο εγγράφως ότι ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες εσωτερικές διαδικασίες για να τεθεί η Συμφωνία σε ισχύ.»
Και 3ον {που αποδεικνύει ότ «οι διαβρωτές είναι και βλάκες»):
Η Συμφωνία ισχύει για ΠΕΡΙΟΔΟ 5 (πέντε) ΕΤΩΝ, με πρόνοια για ανανέωση ή καταγγελία και κατάργηση της.»
ΔΕΝ ΔΙΕΡΩΤΉΘΗΚΑΝ (οι ηλίθιοι) «ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΌΝ, η Ελλάδα και η Γαλλία να συνάψουν Αμυντική Συμφωνία (τέτοιας εμβέλειας) ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ, από τα οποία τα 3-4 πρώτα χρόνια να είναι ανενεργά, μέχρι που να παραδοθούν -λέει- τα οπλικά συστήματα»;;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας αποτελεί Εθνικό Κεφάλαιο που αναμένει σωστή διαχείριση και πλήρη αξιοποίηση.
ΤΟ ΔΕΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ
ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-
-
την εγκληματική υποβάθμιση του Κυπριακού Ζητήματος από ζήτημα «Παράνομης Επιδρομής & Κατοχής σε Ζήτημα Διακοινοτικό»…
-
τη λανθασμένη πορεία που ακολουθήθηκε για 10ετίες, επιδιώκοντας Βρετανο-Τουρκογενείς διευθετήσεις]… και
-
με σημερινό αποτέλεσμα «οι Τούρκοι να απειλούν να καταπιούν το έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα της Κύπρου, της μισής Ελλάδας και βλέπουμε…
η εκτίμηση είναι,, ότι Ελλάδα & Κύπρος έχουν το καθήκον
-
να αποτάξουν το σύνδρομο της ηττοπάθειας…
-
να εξυψώσουν το φρόνημα των Πολιτών τους…
-
να ενισχύσουν στο έπακρον την αμυντική τους ικανότητα… και
-
να εξασκήσουν κάθε νόμιμο Διεθνές & Ευρωπαϊκό τους Δικαίωμα, αρχής γενομένης από την Οριοθέτηση των ΑΟΖ τους.
ΕΙΔΙΚΑ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, πρέπει να επιδιώξει άμεσα «τη συμπερίληψη της στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας», ως ζωτικός Εθνικός Χώρος και ως Νοτιο-ανατολικό Σύνορο της ΕΕ, με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ προμήθεια του Ισραηλινού Αντιαεροπορικού Συστήματος IRON DOME.
ΗΔΗ, με αυτές τις πρώτες κινήσεις, οι Τούρκοι θα σκεφτούν πολλές φορές κάθε απειλητική ενέργεια, τόσο κατά της Κύπρου όσο και κατά της Ελλάδος.
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, οφείλουμε να διαφωτίσουμε, να τεκμηριώσουμε και να διεκδικήσουμε σθεναρά τα διεθνώς νόμιμα δικαιώματα μας, με πρώτιστο δικαίωμα την «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ».
ΔΕΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΠΟΤΕ, ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ.
______________________________________________________
Αιγαίο
“Συμφωνία – ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ – των Αθηνών”!
Ως γνωστόν, με ευχές και με “αρχές”… δεν βάφονται αυγά!
Απόψεις
Παρακμή της Θεσσαλονίκης και Αθηνοκεντρισμός! Η αλήθεια με αριθμούς
του Γιώργου Μιχαηλίδη*
Aπό τη μία πλευρά: η χώρα της χρονιάς, η πρωταθλήτρια της Ευρώπης, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Από την άλλη: η Θεσσαλονίκη της παρακμής, η φραπεδούπολη, η φωλιά της αντιδραστικής συντήρησης και η επιτομή της μιζέριας. Παράλληλα, η μόνιμη συμβουλή: όχι εύκολες καταγγελίες, να αναλάβετε πρωτοβουλίες. Τί ισχύει τελικά και γιατί; φταίει η κρίση για την παρακμή της Θεσσαλονίκης; φταίει η Αθήνα; φταίει η ανεπάρκεια των Θεσσαλονικέων; Αν προχωρήσουν δέκα big projects θα αλλάξει η εικόνα της και η δυναμική της πόλης; Γιατί δεν έγινε Μιλάνο, Βαρκελώνη ή έστω Σμύρνη;
Η σίγουρη απάντηση είναι ότι, πέρα από τις αδυναμίες του τοπικού πολιτικού, οικονομικού και πολιτιστικού συστήματος (που και αυτές έχουν κάθε άλλο παρά απλή εξήγηση), έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια ένα συγκεκριμένο οικονομικό υπόστρωμα που σταθερά ορίζει την πόλη ως ένα παρακμάζον, δευτερεύον, σχεδόν μόνο καταναλωτικό αστικό κέντρο. Και πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για το τί μέλλει γενέσθαι, καλόν είναι να εντοπιστούν, να παρουσιαστούν και ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, τα σημερινά οικονομικά μεγέθη της Θεσσαλονίκης. Και να συγκριθούν και με αυτά της Αττικής, γιατί ο ανταγωνισμός λειτουργεί μεταξύ πόλεων, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και μάλιστα από πολλούς προβάλλεται ως κινητήρας της αστικής ανάπτυξης. Αλλά και γιατί επί δεκαετίες η ανάπτυξη της χώρας είναι εκ των πραγμάτων αθηνοκεντρική.
Καταρχάς, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο είναι πλέον στο 60% της Αττικής αλλά και μειώνεται συνεχώς. Ακόμη χειρότερα, είναι ακριβώς στις περιόδους ανάπτυξης όπου η μεν Αττική κερδίζει η δε Θεσσαλονίκη χάνει. Τελικό αποτέλεσμα; σήμερα ο νομός Θεσσαλονίκης δεν είναι ο κάποτε δεύτερος αλλά πλέον ο ΕΝΑΤΟΣ στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα.
Σήμερα επίσης (και αυτό είναι καθοριστικό για τη λήψη αποφάσεων είτε των οικονομικών δυνάμεων του τόπου είτε των ελληνικών κυβερνήσεων) οι επιχειρήσεις της Αττικής κάνουν τζίρο ΟΚΤΩ φορές μεγαλύτερο από αυτές της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, η «οικονομική δύναμη» της Αττικής είναι οκταπλάσια της Θεσσαλονίκης (είναι εξάλλου και το 68% όλης της χώρας). Ακόμα και στη μεταποίηση (όπου άλλοτε η Θεσσαλονίκη ήταν το συγκριτικά ισχυρότερο βιομηχανικό κέντρο της χώρας) οι επιχειρήσεις της Αττικής κάνουν πλέον τζίρο ΕΝΝΙΑ φορές μεγαλύτερο από τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης.
Είναι ακριβώς η όξυνση της αποβιομηχάνιση της χώρας το 1990-2000 (με πολλές ενδο- και εξωγενείς αιτίες) που επέδρασε καταλυτικά στην περιθωριοποίηση της Θεσσαλονίκης μέσα σε μια εθνική οικονομία προσανατολισμένη (σε ένα βαθμό αναπόφευκτα λόγω ένταξης στην Ευρωζώνη και σε ένα βαθμό χάρις σε ένα εκούσιο έλλειμμα αναπτυξιακής πολιτικής) στις υπηρεσίες και στις κατασκευές. Είναι πριν από 20-25 χρόνια που η πόλη έχασε τα μισά εργοστάσια της και έμεινε με μια μισο-άδεια Βιομηχανική Περιοχή, άναρχες επαγγελματικές συγκεντρώσεις και εκατοντάδες βιοτεχνικά κτίρια εκπλειστηριαζόμενα σήμερα προς malls, logistic centers, Airbnb, και η παραγωγικότητα έφτασε να είναι 30% έως 60% χαμηλότερη από ό,τι σε οποιαδήποτε περιοχή της Αττικής.
Είναι γεγονός, όχι μίζερη καταγγελία, η απόκλιση μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας που συνεχώς μεγαλώνει εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια και, επιπλέον, διευρύνεται στις φάσεις ανάπτυξης ή ανάκαμψης.
Ως τελικό αποτέλεσμα, σήμερα στην Αττική συγκεντρώνεται το 55% του κινητού και ακίνητου πλούτου της χώρας και οι καταθέσεις εκεί είναι ΕΞΗ φορές αυτές της Θεσσαλονίκης ενώ η (κατά τον ΕΝΦΙΑ) αξία των ακινήτων της, 4 φορές αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Καθόλου παράξενα, η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή (Κεντρική Μακεδονία) είναι 30% υψηλότερη από ό,τι στην Αττική και μάλιστα η απόκλιση ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ στο μέτρο που υποχωρεί η επίπτωση της οικονομικής κρίσης. Καθόλου παράξενα επίσης, ένας στους 8 Θεσσαλονικείς εργάζεται στον κλάδο της εστίασης και παροχής καταλύματος (ένας στους 11 στην τουριστική Αττική).
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η συνήθης προτροπή είναι: big projects. Το πόσο εύκολη, αποδοτική και αποτελεσματική για τη μείωση των ανισοτήτων είναι αυτή η λύση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Εξάλλου, πάντα θα ακυρώνεται από τον «ανταγωνισμό»: για το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας «δρομολογούνται» έργα 16 φορές μεγαλύτερα από ό,τι γι’ αυτό της Θεσσαλονίκης, για τις υποδομές αερομεταφορών 6 φορές και βέβαια κάθε Αθηναίος έχει ήδη 3 φορές πυκνότερο δίκτυο μετρό από αυτό που ΘΑ έχει κάθε Θεσσαλονικιός (ενώ σε έναν άλλον τομέα, καθόλου αδιάφορο, η Αθήνα έχει 10 φορές τα θέατρα της Θεσσαλονίκης).
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι ο «αθηνοκεντρισμός» εποφθαλμιά τη «νύφη του Θερμαϊκού»; Όχι. Απλά σημαίνουν ότι η διαδρομή μέχρι να βγει η Θεσσαλονίκη από την παρακμή θα είναι μακρά, ότι οι συνθήκες και οι τάσεις είναι εναντίον της και ότι μόνες τους οι δυνάμεις της πόλης δεν επαρκούν. Αν δεν σχεδιαστεί μια βολονταριστική ΕΘΝΙΚΗ στρατηγική για την πόλη, αν δεν ξεκινήσει μια ΣΥΝΟΛΙΚΗ για όλη τη χώρα πολιτική αντιμετώπισης των περιφερειακών ανισοτήτων που ξεπηδούν αναπόφευκτα από τη στηριγμένη στο υπάρχον μοντέλο οικονομική ανάκαμψη, η εξέλιξη θα είναι πολύ περισσότερο δυσμενής. Και, φυσικά, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη.
Και τί μας νοιάζει; Θα μας νοιάζει όταν θα μετρούμε τη «γεωγραφία της δυσαρέσκειας», κοινωνικής, ιδεολογικής, πολιτισμικής, πολιτικής, ή όταν θα ψάχνουμε να ερμηνεύσουμε εκλογικά αποτελέσματα με ανασκαφές στην εποχή του Σαμπρή πασά ή του Μαξ Μέρτεν ή του Γκοτζαμάνη …
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Πολεοδομία-Χωροταξία στο Universite de Paris IV – Sorbonne. Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κοινωνιολογία στο École des hautes études en sciences sociales (EHESS). Οικονομικά στο École des hautes études en sciences sociales (EHESS).
Απόψεις
Προς μία νέα γεωπολιτική κοσμογονία
Ο πλανήτης βιώνει κοσμογονικές αλλαγές εν μέσω δυο ενεργών μετώπων τα οποία προς ώρας δεν παρουσιάζουν καμία συγκρουσιακή ύφεση και ουδείς βρίσκεται σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα την έκβασή τους. Η μόνη εξασφαλισμένη διαπίστωση είναι ο δομικός μετασχηματισμός της γεωπολιτικής σκακιέρας και η επανακατανομή ισχύος στο διεθνές σύστημα.
Οι ιστορικές δείκτες μας υπενθυμίζουν επανειλημμένα πως τα πιόνια δε μένουν ποτέ στατικά και καμία μορφή παγκόσμιου status quo δε διέπεται από αθανασία ιδίως όταν έχει οικοδομηθεί πάνω σε ηγεμονικά θεμέλια και οι μπετόβεργές του είναι χρωματισμένες με το αίμα χιλιάδων αθώων αμάχων στη μισή υδρόγειο. Η νίκη του φιλελευθερισμού μετά την κατάρρευση της τελευταίας σύγχρονης αυτοκρατορίας, ερυθρής απόχρωσης, όπως φάνηκε εκ των υστέρων ήταν φευγαλέα και ιδίως οι παγκόσμιες εξελίξεις της τελευταίας διετίας πιθανολογείται από μία πληθώρα επιστημονικών αναλύσεων πως σύντομα θα δοθεί η χαριστική βολή στη φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων με κεντρικό θεμελιωτή τις ΗΠΑ ή υπό μία πιο πραγματολογική προσέγγιση, τουλάχιστον την αισθητή μείωση της παγκόσμιας στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής επιρροής της Αμερικής επί των 2/3 της οικουμένης.
Το αφήγημα της PAX AMERICANA έχει αρχίσει να αιμορραγεί και να ξεφτίζει λόγω της αποκάλυψης του υποκριτικού κελύφους που την προφύλασσε από κάθε κριτική την οποία μάλιστα βάφτιζε τρομοκρατική ή αναθεωρητική. Οι υποσχέσεις του αμερικανοτραφούς φιλελευθερισμού για ειρήνη, ευμάρεια και δημοκρατία στο σύνολο του πλανήτη διαψεύσθηκαν οικτρά και εξέπνευσαν κάτω από τα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι αστεροστόλιστες βόμβες της χώρας της ελευθερίας και της ευαισθησίας για τα περιώνυμα ανθρώπινα δικαιώματα. Με την αποδυνάμωση της δυτικόκτιστης τάξης πραγμάτων διαλύεται και ο αφρός της ουτοπίας που καλλιεργούσε επί μία τριακονταετία για έναν κόσμο δήθεν ισότητας, δημοκρατικής μεταρρύθμισης και αμοιβαίου σεβασμού. Η μετατόπιση όλων των ειδών ισχύος προς ανατολάς και η ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των παγκόσμιων παικτών καλούν πολλούς πρώην ανένδοτους και ελαφρόμυαλους ουτοπιστές να πατήσουν ξανά στη γη, διαψεύδοντας τους πανηγυρικά. Η τραγικότερη φιγούρα της νεότερης φιλελεύθερης σχολής, ο Francis Fukuyama ο οποίος στο έργο του ‘’το τέλος της ιστορίας’’ προβαίνει σε μία επιπόλαιη εκτίμηση για την οριστική επικράτηση του φιλελευθερισμού τη μη επαλήθευση του οποίου παρακολουθούμε να διαδραματίζεται ζωντανά επί του παρόντος.
Οι φιλελεύθερες διόπτρες στέκονται ανίκανες να αντιμετωπίσουν τη μυωπία με την οποία ο μέσος άνθρωπος ατενίζει τα διεθνή συμβάντα και ενίοτε κρίνει βάσει της δικής του ψυχικής αγνότητας και ηθικής. Προσθετικά ο λιμπεραλιστής διεθνολόγος αδυνατεί ή εθελοτυφλεί εμπρός στην επιθυμία των ‘’μη εχόντων’’ να διατρανώσουν το ανάστημά τους απέναντι στους ‘’έχοντες ‘’ της διεθνούς σκηνής, διεκδικώντας το μερίδιο επιρροής που τους αναλογεί. Δίνοντας τη δέουσα προσοχή στην τακτική συσσώρευσης ισχύος, από πλευράς του κινεζικού δράκου και της ρωσικής αρκούδας, που συνιστά έναν εκ των βασικών πυλώνων της λειτουργίας του άναρχου διεθνούς στον οποίο επικεντρώνεται η επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων. Η μόχλευση λοιπόν της ισχύος στην απόπειρα εξισορρόπησης μεταξύ των σύγχρονων Μεγάλων Δυνάμεων δικαιώνει τον Θουκυδίδη, τον Machiavelli,τον Hobbes, τον Morgenthau και πολλούς ακόμα ρεαλιστές μελετητές του φαινομένου των Διεθνών Σχέσεων βγάζοντας από την κατάψυξη την παρεξηγημένη όσο καμία άλλη, θεωρία του ρεαλισμού.
Η αμφισβήτηση της πλανητικής μονοπολικότητας των ΗΠΑ είναι γεγονός και μπορεί να επιβεβαιωθεί από την πρωτοβουλία της σύστασης νέων διεθνών οργανισμών στελεχωμένων από εξωδυτικές δυνάμεις με δημοφιλέστερο όλων τoν συνασπισμό των BRICS ο οποίος αποτελεί την πιο τρανή έκφραση αμφισβήτησης της κυριαρχίας του Βορρά.
Φιλοδοξούν να δώσουν ένα βροντερό παρόν στο διεθνές γεωστρατηγικό και οικονομικό παίγνιο παραθέτοντας τους δικούς τους όρους απέναντι στον παραπαίοντα παγκόσμιο ηγεμόνα. Η μετάβαση στην πολυπολικότητα αποκτά αυξανόμενες υποστηρικτικές ενδείξεις όσο κυλά ο χρόνος.
Αρχικά ας παρουσιάσουμε την ιστορία του αναφερόμενου συνασπισμού. Ουσιαστικά επρόκειτο για έναν πολιτικό σύνδεσμο με διεθνή χαρακτήρα και το ακρωνύμιό του στηρίζεται στα αρχικά της ονομασίας των κρατών που τον συναποτελούν. Ιδρυτές του αποτελούν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και, η Βραζιλία με τη νότια Αφρική να προσχωρεί λίγο αργότερα στον οργανισμό. Εισηγητές της πρωτοβουλίας υπήρξαν οι τέσσερεις πρώτες χώρες οι οικονομίες των οποίων στις αρχές του αιώνα μας σημείωσαν πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης και έλαβαν τον τίτλο των ‘’αναπτυσσόμενων οικονομιών’’. Συμβάλλουσες παράμετροι σε αυτή την αναπτυξιακή εκρηκτικότητα συνιστούν οι ογκώδεις πληθυσμιακοί αριθμοί των χωρών αυτών καθώς και οι αχανείς τους εκτάσεις. Η επίσημη συγκρότηση του οικονομικού αυτού συνασπισμού πραγματώθηκε τον Ιούνιο του 2009 στο Αικατερίνεμπουργκ της Ρωσίας. Στην κοινή τους δήλωση οι ηγέτες του παγκόσμιου νότου αιτούνταν τη δημιουργία ενός δίκαιου διεθνούς συστήματος που θα εδράζεται στην πολυπολικότητα.
Επιπλέον διαρκούσης της Συνόδου Κορυφής, οι συμμετέχοντες γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους για την κοπή ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος το οποίο θα ήταν σταθερό, θα είχε αντίκρισμα και θα βρισκόταν σε θέση να συναγωνιστεί το δολάριο. Παρ’ όλα αυτά, αρχή του οργανισμού αποτελεί η οικονομική ανεξαρτησία εκάστου μέλους και η ελευθερία να συναλλάσσεται χρησιμοποιώντας το εθνικό του νόμισμα. Προσθετικά παρατηρήσαμε τους BRICS να προβαίνουν στην ίδρυση του δικού τους τραπεζικού ιδρύματος γνωστό και ως Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS. H ίδρυσή της έγινε το 2014 και επί της ουσίας σκοπός της είναι να αποτελέσει το ‘’αντίπαλον δέος’’ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Εδρεύει στη Σανγκάη για το λόγο του ότι η Κίνα κατέχει τον υψηλότερο αριθμό συναλλαγματικών αποθεμάτων από τους συμμετέχοντες στον οργανισμό.
Η αύξηση της επιρροής του εν λόγω αντιδυτικού οργανισμού είναι δεδομένο πως θα οδηγήσει στη μεταβολή των συσχετισμών στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στον τομέα της ενέργειας. Αξιοσημείωτο είναι πως οι BRICS σύντομα θα καλύπτουν το 40% της διεθνούς οικονομίας και η θέση τους αναμένεται να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη επίρρωση σε βάθος χρόνου με την ένταξη νέων μελών στους κόλπους τους τα οποία μάλιστα συνιστούν βασικούς κατόχους πετρελαϊκών αποθεμάτων και εξαγωγείς αυτού. Τα κράτη αυτά αποτελούν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά και τη Σαουδική Αραβία, σημειωτέον τον μακράν στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η συμμετοχική διόγκωσή τους θα τους χαρίσει με μαθηματική ακρίβεια ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην παγκόσμια πετρελαϊκή ποσότητα και κατά συνέπεια θα τους βοηθήσει να αντιπαλέψουν από θέση ισχύος πλέον τον άλλο ισχυρό οργανισμό συνεργασίας, τη G7. Βάσει ποσοτικών ερευνών η ομάδα του νότου θα διαχειρίζεται το 65,4% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου ενώ η G7 μόνο το 3,9% αυτού.
Επιπρόσθετα η διείσδυση του σχετικά νεαρού αυτού οικονομικού οργανισμού στη μαύρη ήπειρο καθώς και ο προσεταιρισμός των χωρών του κόλπου σηματοδοτεί αφενός την αισθητή ύφεση της οικονομικής αλλά και πολιτικής επιρροής της Δύσης στις περιοχές αυτές ιδίως με την υπογραφή αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας (ηγέτιδας δύναμης της συνεννόησης) και του Νίγηρα καθώς και τη συνακόλουθη επενδυτική πολιτική της Κίνας στην Αφρική και αφετέρου πως το συνεργατικό πλαίσιο των ΒRICS δε βλέπει μαύρα πρόβατα σε αντίθεση με τη δυτική-αντιρεαλιστική φιλοσοφία εξεύρεσης ‘’δημοκρατικών’’ εταίρων.
Κατά συνέπεια παρατηρούμε την ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων των διευθυντικών στελεχών της συμμαχίας (Ρωσία, Κίνα) χώρες τις οποίες η Συλλογική Δύση θεωρεί παρίες όπως την Περσία και τη Βόρεια Κορέα. Η εξελισσόμενη σύγκρουση στη Γάζα δίνει μία ευκαιρία στις δυτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να επανακτήσουν ξανά το λόγο τους στην ευρύτερη περιοχή όμως η προαναφερθείσα στροφή αρκετών κρατών του κόλπου πλέον προς την αγκαλιά των BRICS καταδεικνύει πως μακροπρόθεσμα ο αμερικανικός παράγοντας θα εξοστρακιστεί ισοβίως από το συγκεκριμένο, στρατηγικής σημασίας, γεωγραφικό διαμέρισμα.
Ειδικότερα η Κίνα φαίνεται να κατέχει τη θέση του μεγάλου κερδισμένου καθώς πρωτοστάτησε στη επαναπροσέγγιση δύο ορκισμένων εχθρών ήτοι της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, οι οποίες άρχισαν να ατενίζουν με φιλική ματιά τις εμπορικές φιλοδοξίες της χώρας του δράκου για τη διάνοιξη μίας νέας οδού του μεταξιού και την επακόλουθη αύξηση της επιρροής της ως αντιστάθμισμα στην κυριαρχική πολιτική του Λευκού Οίκου.
Ωστόσο παρ’ όλες τις ως τώρα θετικές επιδόσεις της πρωτοβουλιακής οντότητας των BRICS βαρυσήμαντες είναι και οι ισορροπίες που εκδηλώνονται στα σπλάχνα του οργανισμού όπως η παραδοσιακή εδαφική αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Κίνας, τέτοιου τύπου εσωτερικές διαταραχές αποτελούν σημαντική αιτία κωλυσιεργίας για την ίδρυση κοινού νομίσματος. Αυτοί όμως οι ανασταλτικοί παράγοντες στην πραγματικότητα επηρεάζουν ελάχιστα το επιτυχές μέλλον που θα σημειώσει η χαλαρή αυτή μορφή συνεργασίας και αυτό χάρις στην απουσία εξαναγκασμών οποιουδήποτε μέλους προς κάποιο συγκεκριμένο τρόπο δράσης αλλά και ισότιμη σχέση ανάμεσα τους και ανυπαρξία ιεραρχικών δομών σε αντιδιαστολή με τις δυτικογενείς συμμαχίες. Επιπρόσθετα η αφόρητη πίεση που βιώνουν οι Αμερικανοί εξαιτίας των διλημμάτων στρατιωτικής φύσης που αφορούν στην ταυτόχρονη χορήγηση αρωγών σε Ουκρανία και Ισραήλ επιτρέπει στους Κινέζους να αποκτήσουν πιο θεμελιώδες βήμα στον Κόλπο και να μετατρέψουν την περιοχή σε μία ζώνη αντιπαράθεσης μεταξύ ηπειρωτικών-ευρασιατικών και ναυτικών δυνάμεων διότι καθόλου άγνωστη δεν είναι και η διείσδυση του στενού πλέον συνεργάτη της Κίνας που δεν αποτελεί άλλον από τη ρωσική αρκούδα.
Το Σινικό έθνος επενδύει σε ποικίλους τομείς από το εμπόριο και τη αμυντική βιομηχανία έως τον πολιτισμό και τη διπλωματία. Η διαφαινόμενη μετάβαση από τη γερασμένη PAX AMERICANA σε μία PAX SINICA θα αποτελούσε μία ουσιαστική γεωπολιτική τομή καθώς θα αναδιαμόρφωνε τους εμπορικούς συσχετισμούς αλλά και το βαθμό ελεύθερης λήψης πρωτοβουλιών από τα μικρότερα ή μεσαία σε ισχύ, κράτη. Ο κάπως αυθαίρετος όρος της ‘’Κινεζικής Τάξης Πραγμάτων ‘’ επιστρατεύεται για να περιγράψει την κίνηση ματ που δέχεται η δυτική θαλασσοκρατία από τον ευρασιατικό ηπειρωτισμό και την οικοδόμηση ενός νέου και διαφορετικού κόσμου εδραζόμενου στην πολυπολικότητα όπου δε θα απαιτείται το άκουσμα της ανάσας του ατλαντιστή ώστε να αναπνεύσουν και οι λοιποί κρατικοί δρώντες τη υδρογείου της.
Γνωστό είναι επίσης πως ένας εκ των υψηλότερων στόχων των BRICS ίσως και ο υψηλότερος είναι η σταδιακή αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και η αξιακή υποτίμηση του δολαρίου ως κεντρικού μέσου συναλλαγών. Σε γενικές γραμμές σημειώνεται μία ολοένα και εντεινόμενη απεξάρτηση ορισμένων κρατών από το δολάριο όσον αφορά τις συναλλαγματικές τους ανάγκες με τους ιδρυτές των BRICS φυσικά να ηγούνται σε αυτό τον αποχαιρετισμό του αμερικανικού νομίσματος θερμαίνοντας ταυτοχρόνως τις πιστωτικές μηχανές για την παραγωγή ενός αντινομίσματος το οποίο μπορεί ακόμα να φαίνεται αρκετά μακρινό αλλά και μόνο η εγκατάλειψη του δολαρίου θα αποτελέσει ένα ανεπανόρθωτο λάβωμα στο κορμί της δυτικής ηγεμονίας διότι θα επιφέρει υπερπληθωρισμό στο εσωτερικό της αμερικανικής επικράτειας.
Ταυτόχρονα οι μετοχές των κεντρικών τραπεζών της Κίνας παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση. Οι αναπτυσσόμενες χώρες με ισχνή τεχνολογικό αποτύπωμα και αποκλεισμένες σε μεγάλο βαθμό από τις δυτικές αγορές θα ωθηθούν να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές βοήθειας και ανταλλαγής τεχνολογικών προϊόντων με αποτέλεσμα να πλησιάσουν περισσότερο την Κίνα και τη Ρωσία και πιθανώς να εκφράσουν επιθυμία για ένταξη στον οργανισμό. Η εξέλιξη αυτή θα είναι καταλυτική για τη γιγάντωση της χρηματοοικονομικής και γεωπολιτικής επιρροής του Παγκόσμιου Νότου.
Μία ακόμα ένδειξη του ότι η πλάστιγγα γέρνει προς τη πλευρά των νέων διεκδικητών, αποτελούν τα χασματικά νούμερα αντιπροσώπευσης ,μεταξύ των BRICS και της G7, του παγκόσμιου ΑΕΠ και του πληθυσμού αντίστοιχα με τους πρώτους να εκπροσωπούν το 37% του διεθνούς ΑΕΠ και το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ οι δεύτεροι μόνο το 30%. To γενικότερο έρεισμα που έχει η συμφωνία των BRICS διεθνώς με ιδιαίτερη εστίαση στα άπορα κράτη αποτελεί την ουσιαστικότερη απειλή για την ηγεμονία της Δύσης. Μέσω της αλληλεπίδρασής τους με τους νέους εκφραστές της ισχύος τα φτωχότερα έθνη βρίσκουν για πρώτη φορά ευκαιρία και δυνατότητα να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να κοινωνικοποιηθούν με ισότιμους όρους. Πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο διεθνής αποκλεισμός τους, που επήλθε μέσω των αντιδυτικών πολιτικών του παρελθόντος θα μοχλευθεί από τον συνασπισμό της εναλλακτικής οδού.
Στον αντίποδα η Δύση στερείται ενός αντίστοιχου εργαλείου προς χρήση ένεκα της αληθούς ενοχής της και αναξιοπιστίας που έχει προκαλέσει στα μάτια των εξωδυτικών πληθυσμών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η εμφανώς αποτυχημένη πολιτική των κυρώσεων που εφαρμόζει η Δύση, οπλοποιώντας το δολάριο, εναντίον της Ρωσίας, της Βενεζουέλας και του Ιράν θα πληγεί σοβαρά εάν τελικά προκύψει αντινόμισμα από τους BRICS. H διαπίστωση αυτή μπορεί εύκολα να σπρώξει τα μέλη του οργανισμού να παραμερίσουν τις μικρής κλίμακας έριδες ή διαφωνίες τους και να συσπειρωθούν ακόμα πιο έντονα ώστε να δρομολογήσουν την αποκαθήλωση του δολαρίου από το παγκόσμιο στερέωμα εκμεταλλευόμενοι την δυσαρέσκεια των αναπτυσσόμενων κρατών που έχει προκύψει από τη συνεχή πολεμοκάπηλη πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων στο υπόλοιπο ημισφαίριο αλλά και από την εμμονή τους για μονομερή αξιοποίηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πλούτου. Το αντινόμισμα όποτε και αν αυτό κατορθώσει να έχει ομαλή γέννα είναι βέβαιο ότι θα αγκαλιαστεί από το σύνολο των συμμετεχόντων στα εγχειρήματα των BRICS διότι θα υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο.
Το νέο έτος θα μπορούσαμε να παραδεχτούμε πως έφερε πραγματική ευτυχία στον οργανισμό αφού από τις πρώτες κιόλας ημέρες υποδέχεται στον πυρήνα του πέντε νέα μέλη (Αίγυπτο, Αιθιοπία Ιράν, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ). Η εξέλιξη αυτή ανασχηματίζει πλέον το παγκόσμιο τοπίο καθώς ενισχύει την πολυπολικότητα και αυτονομεί όλο και περισσότερα έθνη από τα κελεύσματα της Ουάσιγκτον της οποίας η κυριαρχία αμφισβητείται με μεγαλύτερη τόλμη. Το μόνο παραπάτημα και ατυχία για τους BRICS το 2024 είναι η απότομη αλλαγή πλεύσης της Αργεντινής λόγω της εκλογής του αμερικανόφιλου Χαβιέρ Μιλέι και την απόφαση του για ολοκληρωτική δολαριοποίηση της οικονομίας της χώρας του! Ωστόσο η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν πολυσχιδή ανταγωνιστή άνευ προηγουμένου καθώς αυτός αμφισβητεί ευθέως την οικονομική, πολιτική και ορισμένα από τα κεντρικά στελέχη του, την στρατιωτική κυριαρχία της.
Συνδυαστικά με τους δύο πολέμους αντιπροσώπων που μαίνονται αυτή τη στιγμή σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη τους οποίους οι δυτικές ελίτ φαίνεται πως χάνουν ή τουλάχιστον δέχονται επαχθή πίεση κυρίως στον εμπορικό της τομέα ο οποίος αιμορραγεί ακατάπαυστα εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο, τα μοτίβα του γεωπολιτικού ψηφιδωτού αλλάζουν και η ανθρωπότητα μπαίνει ξανά σε μία νέα τροχιά η οποία όπως όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν θα επισφραγίσει τη μεταψυχροπολεμική εποχή και θα προλειάνει το έδαφος για την ανατολή μίας νέας τάξης που θα χαράξει νέες γραμμές στους χάρτες, αυτή του πολυκεντρισμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει το μονοπολικό αμερικανικό παγκοσμισμό. Ένα τέτοιου τύπου διεθνές σύστημα θα παράσχει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη σταθερότητα στον πλανήτη διότι κανένας πόλος δε θα βρίσκεται θέση να αποκτήσει υπέρμετρη ισχύ ώστε να συμπιέσει τους έτερους δρώντες.
Εν κατακλείδι ο πολυπολισμός καθιστά πιο δεδομένη την ειρηνική συνύπαρξη εφόσον δε θα υπάρχουν ‘’μη έχοντες ‘’ ούτε περιφρονημένοι στη διεθνή ζωή ώστε να αναγκάζονται να επιζητούν διαρκώς περισσότερο μερίδιο. Ο πιο ισχυρός δείκτης των επικείμενων εξελίξεων είναι ο χρόνος, στηριζόμενοι στον οποίο θα γίνουμε θεατές της στάσης που θα τηρήσει η εγκλωβισμένη Δύση. Θα υπακούσει άραγε τη φωνή της σύνεσης όπως ανέφερε και ο σοφός Θουκυδίδης ή θα μιλήσει η αλαζονεία και θα συνεχιστεί η έμπρακτη εφαρμογή της βουλιμίας εμπρός μάλιστα σε μία σχεδόν βέβαιη ήττα των δυτικών δυνάμεων σε ένα δυνητικό θέατρο συγκρούσεων; Τούτο το συμπέρασμα εκπορεύεται από την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους αντιπροσώπους του ευρασιατικού στρατοπέδου που έχουν ήδη ζεστάνει τις κάνες των όπλων τους. Η ιστορία μαρτυρεί πως ουδεμία ηγεμονία δύναται να μακροημερεύσει και τώρα βιώνουμε απλώς το πλήρωμα του χρόνου.
Δημήτρης Παπαδογιάννης, Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ
Πηγές:
BANKING NEWS
ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
HUFFPOST
NEWS BREAK
-
Video3 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Εθνική Άμυνα6 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Γαλλία5 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Ιστορία5 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video7 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιράν6 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video7 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Video2 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!