Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)
Επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους – Θεσμική, όχι κομματική
Η πολιτική επαναπροσέγγισης που πρέπει να ακολουθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ελληνοκύπριοι απέναντι στους Τουρκοκύπριους, μπορεί να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού
Νίκος Σ. Κουτσού
Αποφάσισα να γράψω γι’ αυτό το θέμα όχι γιατί είμαι ενάντια του ΑΚΕΛ, είτε της ίδιας της επαναπροσέγγισης, αλλά για να μπει, αν είναι δυνατόν, στο δημόσιο διάλογο.
Είναι λοιπόν έντονη η άποψη μου ότι όπως εφαρμόζεται δεν θα πάει πιο μακριά.
Παρόλο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πόσοι Τουρκοκύπριοι είναι στην ΠΕΟ και πόσοι στο ΑΚΕΛ, έχω την αίσθηση ότι στην ΠΕΟ είναι πολύ περισσότεροι – τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα που μπορεί κάποιος να βγάλει.
Είναι ευθύνη των δύο σωμάτων και περισσότερο του ΑΚΕΛ, αν το κρίνουν σκόπιμο, να δώσουν τα στοιχεία στην δημοσιότητα, διαφορετικά κάθε αντικειμενικός παρατηρητής θα βασίζεται σε δικές του και μόνο λογικές υποθέσεις και όχι σε στοιχεία.
Η δική μου εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός ότι, όταν άρχισε η κοινή συμπόρευση Τ/Κ και Ε/Κ, δεν υπήρχε Κυπριακό στη σημερινή του μορφή. Η κοινή λοιπόν δράση των δύο είχε σαν στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, δηλαδή μισθών, χρόνου εργασίας κ.λ.π. Αργότερα ο ΒΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φάντης, σε σεμινάριο του ΚΥΚΕΜ έλεγε χαρακτηριστικά για τον χρόνο εργασίας ότι εκτεινόταν «από γέννημαν έως βούτημαν ήλιου». Το στοιχείο που διαφοροποίησε τους ανθρώπους μετά, είναι η κατοχή, το κοινωνικό «στάτους» όπως θα λέγαμε σήμερα.
Επιπλέον, η αποικιοκρατία που συμβάδιζε με ότι ίσχυε παγκόσμια αυτά εφάρμοζε. Όπως αποδεικνύεται από την Ιστορική απεργία του Μιτσερού το 1948, Ε/Κ και Τ/Κ, δηλαδή μέλη της εργατικής τάξης, συμμετείχαν μαζί και εκφραστικό τους όργανο ήταν η ΠΕΟ. Απ’ ότι θυμάμαι από το χωριό μου, το βασικό επιχείρημα και διαχωριστικό στοιχείο ήταν η κατοχή πλούτου, που τότε, σε μια γεωργική κοινωνία, εκφραζόταν με την κατοχή γης. Να σημειωθεί ότι κάτοχοι γης και μάλιστα μεγάλων εκτάσεων (τσιφλικιών), ήταν και Τουρκοκύπριοι. Με βάση αυτή τη λογική, οι πλούσιοι ήταν δεξιοί και οι φτωχοί αριστεροί ανεξαρτήτως εθνικότητας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ούτε παράξενο, ούτε δύσκολο ήταν η ένταξη Τ/Κ εργατών στην ΠΕΟ. Όταν όμως η Οθωμανική Τουρκία και κύρια επί Μουσταφά Κεμάλ, άρχισε τους διωγμούς και τις γενοκτονίες των μειονοτήτων, δηλαδή Ποντίων, Αρμενίων, Ασσυρίων και αργότερα η πολιτική από Τούρκο σε Τούρκο, τα πράγματά δυσκόλεψαν. Και όταν στην Κύπρο ιδρύθηκε και ανέλαβε δράση η ΤΜΤ, οι φόνοι και δολοφονίες Τ/Κ μελών ή στελεχών της ΠΕΟ, ήταν αρκετά διαδεδομένοι. Παράδειγμα η δολοφονία Καβάζογλου – Μισιαούλη.
Στο ευρύτερο ιδεολογικό πεδίο η σύγκρουση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, με τους Μπολσεβίκους και αργότερα ο θάνατος της (δολοφονία όπως λέχθηκε), είχε σαν συνέπεια τον διαχωρισμό της Αριστεράς σε οπαδούς του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα. Το ΑΚΕΛ από την ίδρυση του και την διαδοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ) ακολούθησε φιλοσοβιετική πολιτική, κάτι που το απέκοψε από οποιεσδήποτε εξελίξεις στο αριστερό στρατόπεδο, όπως για παράδειγμα «ευρωκομμουνισμός», κίνηση διαφόρων κομμουνιστών στην Ιταλία, Άνοιξη της Πράγας κ.ο.κ.
Η στάση αυτή του ΑΚΕΛ δεν το εμπόδισε να διαφωνήσει με την δήλωση του τότε Υπουργού των Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, επί Μπρέζνιεφ, Αντρέι Γκρομίκο, που δήλωσε στις 21/1/1966, μεταξύ άλλων, <<ο Κυπριακός λαός θα μπορέσει να ασκήσει το αυτοτελές και κυρίαρχο δικαίωμα του, να εκλέξει οποιαδήποτε μορφή διάρθρωσης του κράτους του …>> <<στα πλαίσια ενός ενιαίου Κυπριακού κράτους με εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα και που θα ανταποκρίνονταν στα συμφέροντα του, ακόμα και να διαλέξει και ομοσπονδιακή λύση>>. Γ.Καμηλάρης «Η Αριστερά στη Σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία» Β’ τόμος σελ. 243, και Χαραυγή 22/1/1965.
Μετά την τουρκική εισβολή και λίγες μόνο μέρες μετά την δήλωση του Γλ. Κληρίδη στην μπουάτ ΑΡΓΩ, το ΑΚΕΛ υιοθέτησε την θέση για γεωγραφικό διαχωρισμό. Η δήλωση Κληρίδη έγινε στις 6 Νοεμβρίου 1974 και η απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ στις 16/11/1974 έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι «η ομοσπονδία πάνω σε γεωγραφική θέση θα μπορούσε να συζητηθεί ως λύση για το Κυπριακό»
Στις 17/11/1974 διμελής αντιπροσωπεία που την αποτελούσαν ο ΓΓ Εζεκίας Παπαϊωάννου και ο ΒΓΓ Ανδρέας Φάντης αναχώρησαν από Κύπρο για να συναντήσουν στο Λονδίνο τον Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο όπου του έδωσαν έγγραφο που εγκρίθηκε από την ΚΕ του ΑΚΕΛ στο οποίο τονιζόταν ανάμεσα σε άλλα ότι η μόνη «εφικτή υπό τις συνθήκες λύση είναι η ομοσπονδία» και τον καλούσε να δεχθεί την ομοσπονδία πάνω σε γεωγραφική βάση, σαν αναπόφευκτη λύση. (Ε. Παπαϊωάννου, Ενθύμισες από τη ζωή μου σελ. 151-152 και Γ. Καμηλάρης «Η Αριστερά στη Σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία Β’ τόμος σελ 252).
Η θέση αυτή του ΑΚΕΛ παραμένει μέχρι σήμερα. Όχι μόνο για την μορφή λύσης αλλά και για την επαναπροσέγγιση, που δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση όσων δεν συμμετέχουν στην υλοποίηση της πολιτικής του, αλλά προχωρεί και τους χαρακτηρίζει «εθνικιστές» και άλλα παρόμοια. Μόνο εκείνους που δέχονται την πρωτοκαθεδρία του και συμφωνούν με το τι είναι κομμουνιστικό αποδέχεται σαν επαναπροσεγγιστές
Μέσα σ’ αυτή τη λογική αντιμετώπισαν και την δική μου εισήγηση όταν μιλούσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο για την μετάβαση μας σαν Εθνικό Συμβούλιο στην Αθήνα για την υπογραφή στην Στοά Αττάλου, και την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν πρόσκλησης προς όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τον τότε Πρόεδρο μ. Τάσσο Παπαδόπουλο το 2004.
Θεώρησα λοιπόν τότε, ότι ήταν πολύ καλή ευκαιρία σαν αρχή, να συμμετέχουν στην αποστολή και κάποιοι Τ/Κ που φαινόταν ότι αποδέχονται την ΚΔ, για να φανεί ότι πράγματι η ένταξη αφορούσε και γινόταν αποδεκτή από όλους τους Κύπριους. Η αντίδραση όμως του ηγέτη και εκπροσώπου του ΑΚΕΛ μ. Δημήτρη Χριστόφια ήταν τόσο έντονη και οργισμένη που δεν άφηνε κανένα περιθώριο για συζήτηση. Είπε τότε ο μ. Χριστόφιας απευθυνόμενος σε μένα, αλλά τον άκουγαν όλοι, ανάμεσα σε άλλα:… «Θα πάρουμε δηλαδή τον φίλο σου τον Σενέρ Λεβέντ και άλλους παρόμοιους Τουρκοκύπριους, όπως και τον άλλο τον φίλο σου Ελλαδίτη Κώστα Γουλιάμο; Όχι.» Καμμιά αντίδραση από τους άλλους και η συζήτηση έμεινε εδώ. Όπως είναι γνωστό, κανένα Τ/Κ ή άλλον δεν πήραμε τότε μαζί μας. Λυπούμαι που αναγκάζομαι να κάνω αναφορά σε άτομα που έχουν αποβιώσει και δεν μπορούν να διαψεύσουν ή να επαληθεύσουν τα λεγόμενα μου. Αλλά η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ όπως όλων, ήταν διμελής. Εξάλλου λογικά υποθέτει κάποιος ότι ομάδα του ΑΚΕΛ διαβάζει τα πρακτικά ή ενημερώνεται για το τι λέγεται στο Εθνικό Συμβούλιο.
Ανέφερα αυτό το γεγονός για να αποδείξω ότι το ΑΚΕΛ βλέπει και θέλει μόνο τους αριστερούς Τ/Κ που είναι ενταγμένοι ή υποστηρίζουν το κόμμα δηλαδή όσους Τ/Κ υποστηρίζουν το Τ/Κ Σοσιαλιστικό Κόμμα με το οποίο συνεργάζεται και που σε περίπτωση λύσης θα το ψηφίσουν ή θα ακολουθήσουν τη δική του λογική, έστω και αν χρησιμοποιεί τον όρο επαναπροσέγγιση Ε/Κ και Τ/Κ ως εάν περιλαμβάνει όλους, Ε/Κ και Τ/Κ, ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους.
Τούτο φαίνεται και από άλλες εκδηλώσεις που έκανε ή κάνει. Όπως για παράδειγμα την εκδρομή στο Τρόοδος, όπου μιλά συνήθως ο Γενικός Γραμματέας και καλούνται να συμμετέχουν τα Εδονόπουλα και οι Τ/Κ νέοι που ανήκουν στο Τ/Κ Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Ο νέος λοιπόν Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Στεφάνου έχει να ακολουθήσει δύο δρόμους, δηλαδή ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη όπως έκαναν και οι προκάτοχοι του, ή θα χαράξει νέα πορεία αφού μελετήσει μαζί με τους συνεργάτες του όλες τις αδυναμίες που έχει παρουσιάσει το κόμμα μέχρι σήμερα. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος από ολόκληρη την κοινωνία.
Αν το ΑΚΕΛ δεν αποκτήσει την ηθική πρωτοπορία που είχε κάποτε, πρώτον, θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω μείωση των ποσοστών του και του ρόλο του στην κοινωνία, αλλά και δεύτερον και σημαντικότερο, θα αποδυναμώσει το όπλο μιας σωστής επαναπροσέγγισης με ευρύτερη αποδοχή από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από όλο το ιδεολογικό φάσμα, Ε/Κ και Τ/Κ.
Το σωστό κατά την άποψη μου είναι η επανένταξη και αποδοχή της Κ.Δ. όσων Τ/Κ το επιθυμούν, αρχικά με στόχο την δημιουργία κοινών κομμάτων βασισμένων στην ιδεολογία τους και όχι την φυλετική προέλευση τους, χωρίς να σημαίνει ότι προσέγγιση κομμάτων με βάση την ιδεολογία είναι κακό ή λάθος.
* Πρώην βουλευτής
Φιλελεύθερος
Κύπρος
Νίκος Μελέτης στο Liberal: Τριμερής στη Νέα Υόρκη: Το δύσκολο ραντεβού για το Κυπριακό
Ηπρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για άτυπο δείπνο του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου δημιουργεί εικόνα κινητικότητας για το Κυπριακό, η οποία όμως είναι εικονική καθώς όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη μιας σοβαρής και με προοπτικές επιτυχίας, διαδικασίας για τη λύση του κυπριακού.
Μια διαδικασία που με τα υπάρχοντα δεδομένα είτε θα αφήσει το Κυπριακό στη σημερινή στασιμότητα είτε θα έχει δυσάρεστες εκπλήξεις (για τη Λευκωσία) από τη σπουδή του Αντόνιο Γκουτέρες να επιδείξει πρόοδο.
Ο Α. Γκουτέρες εξάλλου βλέποντας το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές λόγω της αδιάλλακτης και διχοτομικής θέσης που υποστηρίζει η τουρκική πλευρά επέλεξε να μην ζητήσει επισήμως τη σύγκλιση Τριμερούς αλλά να καλέσει σε άτυπο δείπνο τους Ν. Χριστοδουλίδη και Ε. Τατάρ. Ο Ν. Χριστοδουλίδης από την ημέρα της εκλογής του είχε θέσει ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα το 2017.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι η «συζήτηση γίνεται με ένα και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχει η προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών…» περιορίζοντας έτσι τις προσδοκίες ότι η Τριμερής είναι από μόνη της η έναρξη μιας νέας διαδικασίας για το Κυπριακό.
Από την άλλη πλευρά η τουρκοκυπριακή πλευρά τοποθετείται με απόλυτο τρόπο. Ο Ε. Τατάρ επιμένει ότι προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς στάτους.
Τόσο ο Ε. Τατάρ όσο και ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Τ. Ερτουγρούλογλου δήλωσαν ότι η επικείμενη άτυπη τριμερής συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΗΕ «δεν θα περιλαμβάνει την ιδέα της ομοσπονδίας».
Στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πάντως επιμένει στην εκτίμηση του (συνέντευξη σε Καθημερινή) ότι «το γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δημιουργεί, ομολογουμένως, καλύτερες συνθήκες για την επανεκκίνηση των συζητήσεων. Μόνο μέσα από τον παραγωγικό διάλογο μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση, βεβαίως στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ποτέ καμία συζήτηση ποτέ δεν τελείωσε πριν ξεκινήσει».
Ο ΓΓ φαίνεται να κινείται βάσει και της Έκθεσης Ολγκίν της προσωπικής απεσταλμένης του, η οποία ολοκλήρωσε την εξάμηνη αποστολή της τον Ιούλιο, όμως το περιεχόμενο της Έκθεσης και οι εισηγήσεις της δεν έχουν γίνει γνωστές και μάλιστα δεν έχουν καν ενημερωθεί οι δυο πλευρές για το περιεχόμενο της. Η κ. Ολγκίν είχε προκαλέσει προβληματισμό καθώς έδειχνε να τηρεί ίσες αποστάσεις όμως η Λευκωσία είχε επισημάνει ότι και η ίδια και ο ΓΓ δεν μπορούν να παρακάμψουν το πλαίσιο της εντολής που έχουν από τον ΟΗΕ για αναζήτηση λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ. Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν η κ. Ολγκίν έχει συμπεριλάβει στην Έκθεση τις συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορεί να ξεκινήσουν οι συνομιλίες υπερβαίνοντας το προφανές αδιέξοδο που προκύπτει από τις εκτός πλαισίου θέσεις και προϋποθέσεις που θέτει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ο κ. Γκουτέρες πιθανόν να επιχειρήσει, προκειμένου να αποτραπεί το αδιέξοδο από την πρώτη στιγμή να επιχειρήσει να δεσμεύσει τις δυο πλευρές σε ένα μικρό πακέτο θεμάτων που η συζήτηση θα προχωρά εξελικτικά με θέματα όπως της ασφάλειας και της πολιτικής ισότητας. Το ερώτημα είναι εάν θα δεχθεί ο κ. Τατάρ ένα τέτοιο έγγραφο ως βάση συζήτησης εάν δεν εξασφαλίσει από πριν κάποιους από τους όρους που θέτει είτε μια δέσμευση για το τι θα συμβεί με το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων εάν και η νέα διαδικασία οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Κάτι βεβαίως που δεν έχει δυνατότητα να επιβάλει ο ΓΓ ούτε φυσικά η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αποδεχθεί, καθώς αυτό θα αποτελούσε βασικό κίνητρο για να οδηγήσει η τουρκική πλευρά τη διαδικασία σε αδιέξοδο.
Έτσι αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει εάν στο άτυπο δείπνο ο κ. Γκουτέρες θα παρουσιάσει και θα συζητήσει την έκθεση Ολγκίν και εάν επιχειρήσει να δώσει συνέχεια στη διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς δεν μπορεί να προκύψει σημείο σύγκλισης.
Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στον χειρισμό του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος θέλει να στηρίξει τη διαδικασία της κ. Ολγκίν η οποία προαλείφεται για διάδοχός του στη θέση του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού και η οποία θα έχει να επιδείξει μια «πρόοδο» στο Κυπριακό στον φάκελο της υποψηφιότητας της την επόμενη χρονιά.
ΠΗΓΗ: Liberal.gr
Video
Η αθέατη πλευρά της Κύπρου!
Παρέμβαση του Κώστα Πικραμένου στο Ράδιο Πρώτο και την εκπομπή του Μάριου Πούλλαδου.
Κύπρος
Χάος και ρεζίλι! Πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα
Τα όσα συμβαίνουν δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί, ανέφερε αρχηγός κόμματος στο ψευδοκράτος
Ως χάος και ρεζίλι περιγράφεται η πολιτική κρίση που ξέσπασε στα κατεχόμενα από προχθές με την αδυναμία των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης», Κόμμα Εθνικής Ενότητας – Δημοκρατικό Κόμμα – Κόμμα Αναγέννησης, που έχουν 29 «βουλευτές», να “εκλέξουν” «πρόεδρο της βουλής», κάτι για το οποίο χρειάζονται 26 ψήφοι.
Χθες ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναγκάστηκε να επιστρέψει άρον-άρον από το ταξίδι του στην Τουρκία για να μπορέσει ο Ζορλού Τορέ, νυν «πρόεδρος της βουλής» και «βουλευτής» του ΚΕΕ, να προεδρεύσει του “σώματος” έστω κι αργά το απόγευμα για να μπορέσει να συνεχισθεί η διαδικασία. Όμως ο κ. Τορέ, που δεν μπόρεσε να εκλεγεί έπειτα από τέσσερις ψηφοφορίες στη «βουλή» προχθές, πρώτη μέρα της διαδικασίας, αρνήθηκε να συγκαλέσει τη «βουλή» επειδή το κόμμα του δεν θα τον πρότεινε, αλλά θα πρότεινε ξανά τον Κουτλού Εβρέν, ο οποίος επίσης δεν πέρασε από την ψηφοφορία προχθές.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, μαζί με τον Τ/κ ηγέτη προσπάθησαν να πείσουν τον κ. Τορέ σε συνάντηση στο «προεδρικό», στην οποία παρευρέθηκε και ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Εκρέμ Σερίν. Μετά την αντίδραση του Ζορλού Τορέ, ο κ. Σερίν – σύμφωνα τουλάχιστον με την “Αβρούπα” – απείλησε ότι θα ‘κάνει παράπονα γι’ αυτόν στην Άγκυρα’. Τότε ο κ. Τορέ αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη κατεχόμενη Λευκωσία.
Ακολούθησαν, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, πιέσεις προς τον γηραιότερο «βουλευτή», επίσης του ΚΕΕ, τον Αλί Πιλλί, για να προεδρεύσει αυτός της “ολομέλειας” και να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία. Και ο κ. Πιλλί αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου διαμένει.
Στο μεταξύ, το ΡΤΚ, έπειτα από εσωκομματικές διαδικασίες, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση στη «βουλή» για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στις 15 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, δήλωσε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στη βούληση του «λαού». «Δεν υπάρχει καμιά προσδοκία από αυτή τη δομή εξουσίας. Τα όσα συμβαίνουν δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί». Με τις πρόωρες «εκλογές», συνέχισε, «θα βγάλουμε τη χώρα από το χάος».
Τα μεσάνυχτα και έπειτα από όλα όσα είχαν συμβεί, οι 29 «βουλευτές» των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» πήραν τις θέσεις του στα έδρανα της “ολομέλειας” και κάλεσαν και τα ΜΜΕ. Προσπάθησαν παράνομα – όπως γράφει η “Γενί Ντουζέ”ν – να εκβιάσουν τη σύγκληση της “ολομέλειας” και ζήτησαν από την «αντιπρόεδρο της βουλής», Φεζιλέτ Όζντενεφε, που ανήκει στο ΡΤΚ, να ασκήσει την “προεδρία”. Πήραν όμως αρνητική απάντηση, ενώ έντονα αντέδρασε ο Τουφάν Ερχιουρμάν για τη μετακίνηση της ευθύνης στην αντιπολίτευση, λόγω ανικανότητας να εκλέξουν «πρόεδρο της βουλής» τα κόμματα της «συγκυβέρνησης».
Ο Ουνάλ Ουστέλ, Πρόεδρος του ΚΕΕ, ανακοίνωσε τότε στα ΜΜΕ ότι θα προτείνουν και πάλι τον Κουτλού Εβρέν για «πρόεδρο της βουλής» και θα τον εκλέξουν. «Δεν είναι ώρα για πρόωρες εκλογές, αλλά εάν αυτό χρειαστεί εμείς είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο κ. Ουστέλ.
Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον «κανονισμό» της «βουλής» και το «σύνταγμα» υπάρχει περιθώριο 10 ημερών για να εκλεγεί «πρόεδρος της βουλής».
Τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι λόγω της ασθένειας του Ζορλού Τορέ, η κ. Όζντενεφε τον αναπληρώνει στην «προεδρία της βουλής».
Η κατάσταση της υγείας των Τορέ και Πιλλί είναι καλή, όπως έγινε γνωστό.
Κύριο θέμα στον Τύπο
Η πολιτική κρίση που προέκυψε με την μη εκλογή «προέδρου της βουλής» στα κατεχόμενα και η άρον-άρον επιστροφή του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ από την Τουρκία γι’ αυτό το λόγο και οι σχετικές συζητήσεις προβάλλονται σήμερα στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η «Αβρούπα» (Ευρώπη) με τίτλο «Θα κάνω παράπονο για σένα στην Άγκυρα» αναφέρεται στο παρασκήνιο της χθεσινής ημέρας και γράφει ότι ο Τούρκος «πρέσβης» στο ψευδοκράτος, Εκρέμ Σερίν, απείλησε τον νυν “πρόεδρο” της “βουλής” Ζορλού Τορέ να την ανοίξει και να προεδρεύσει, απειλώντας τον ότι θα τον «καρφώσει» στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, διερωτήθηκε εάν μετά από όλα αυτά το ΡΤΚ θα φύγει από τη «βουλή». Αλλού αναφέρεται πως ο «δήμαρχος» Κερύνειας και στέλεχος του ΡΤΚ, Μουράτ Σενκιούλ, χαρακτήρισε ξεδιάντροπη την προσπάθεια Τατάρ να επιρρίψει τις ευθύνες για την πολιτική κρίση στο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Μεγαλώνει το χάος στη βουλή» γράφει ότι λόγω της κρίσης ο Τατάρ επέστρεψε άρον-άρον από την Τουρκία και το ΡΤΚ υπέβαλε πρόταση για «εκλογές» στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά πήρε αρνητική απάντηση από το ΚΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρώην «πρόεδρος της βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ, είπε ότι αυτά που συμβαίνουν είναι ντροπιαστικά. Αλλού γράφει ότι συνελήφθησαν δύο άτομα που εργάζονται στο «τμήμα δασών» και με ψεύτικα χαρτιά διεκδικούσαν επιδόματα βάρδιας.
Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Χάος» γράφει ότι αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει τα όσα έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας και πάλι όμως δεν έγινε κατορθωτό να εκλεγεί «πρόεδρος της βουλής». Σε άλλο θέμα προβάλλει τις δηλώσεις του «υπουργού τουρισμού», Φικρί Ατάογλου, πως θα κάνουν νέα βήματα στο Βαρώσι. Αλλού αναφέρεται στην κίνηση στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και γράφει ότι στους πρώτους 9 μήνες του 2024 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 22.000 πτήσεις.
Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Πρωτοφανές πολιτικό ρεζίλι!» γράφει επίσης ότι οι Τορέ και Αλί Πιλλί του ΚΕΕ αισθάνθηκαν άσχημα έπειτα από πιέσεις ν’ ανοίξει η «βουλή» υπό την “προεδρία” τους και προβάλλει την πρόταση ΡΤΚ για πρόωρες «εκλογές» στις 15 Δεκέμβριου. Αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στα χθεσινά γεγονότα και γράφει ότι παράνομα οι 29 «βουλευτές» της «συγκυβέρνησης» πήραν τις θέσεις τους χθες τα μεσάνυχτα στα έδρανα της “ολομέλειας”, ασκώντας πίεση στο ΡΤΚ να προσέλθει κι εκείνο και στη «βουλευτή» του κόμματος, Φεζιλέτ Όζντενεφε, να προεδρεύσει της συνεδρίας.
-
Video2 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Γαλλία4 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα5 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιστορία4 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video5 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιράν5 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video6 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Δημογραφικό1 ημέρα πριν
Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για τον πληθυσμό του Έβρου