Διεθνή
Φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου: Δεν φοβόμαστε

Η Μισρά Σαπάν, φοιτήτρια και μέλος πανεπιστημιακής ομάδας, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία και ξυλοκοπήθηκε στη διαδήλωση για το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, δήλωσε: «Αν νομίζουν ότι μπορούν να μας εκφοβίσουν με αυτές τις επιθέσεις, κάνουν λάθος. Δεν φοβόμαστε».
Η Μισρά Σαπάν, φοιτήτρια πανεπιστημίου και μέλος της αναρχικής νεολαίας, ήταν ένα από τα οκτώ άτομα που χτυπήθηκαν και συνελήφθησαν καθώς βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τη νότια πύλη της πανεπιστημιούπολης του Βοσπόρου για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη δύο άλλων φοιτητών. Η 20χρονη Σαπάν, η οποία φέρει μώλωπες και στα δύο μάτια λόγω της αστυνομικής βίας στην οποία υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής της, δήλωσε τι συνέβη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο kurdishvoice.gr

Διεθνή
Reuters: Ο πύραυλος που χτύπησε το Κίεβο ήταν ο βορειοκορεάτικος KN-23
Στη ρωσική επιδρομή στο Κίεβο χρησιμοποιήθκαν πολλαπλοί τύποι όπλων, αναφέρεται επίσης σε ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας

Ο πύραυλος που σκότωσε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους στην μεγάλη ρωσική επιδρομή που σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο Κίεβο ήταν βορειοκορεατικής πρόελευσης, σύμφωνα με ουκρανική στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, ο πύραυλος που έπληξε την ουκρανική πρωτεύουσα ήταν ο KN-23, βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς από την Βόρεια Κορέα που είναι γνωστός για την ευελιξία, την ακρίβεια και την ικανότητά του να φέρει συμβατικές είτε πυρηνικές κεφαλές.
Στη ρωσική επιδρομή στο Κίεβο χρησιμοποιήθκαν πολλαπλοί τύποι όπλων, αναφέρεται επίσης σε ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας: βαλλιστικοί πύραυλοι KN-23 που προμηθεύθηκε η Ρωσία από τη Βόρεια Κορέα, εγχώριοι πύραυλοι κρουζ Kalibr και ιρανικά drones Shahed-136.
On the night of April 24, russian terrorists launched a massive missile attack on Ukraine, using 70 missiles of various types and 145 UAVs.
air defense shot down 112 aerial targets:
– 31 Kh-101cruise missiles
– 7 Iskander-K/KN-23 ballistic missiles
– 6 Kalibr cruise missiles… pic.twitter.com/DWt0fXLg1d— Defense of Ukraine (@DefenceU) April 24, 2025
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Defense Express, από την ανάλυση των συντριμμιών ταυτοποιήθηκαν αρκετοί KN-23.
Η επίθεση ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης επιδρομής στην Ουκρανία, όπου η πρωτεύουσα ήταν ο κύριος αλλά όχι ο μοναδικός στόχος. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι Ρώσοι προχώρησαν σε πλήγματα σε πόλεις και τοποθεσίες γύρω από το Κίεβο, καθώς και στις περιοχές Χάρκοβο, Ντνιπροπετρόβσκ, Ζιτομίρ, Ζαπορίζια και Χμελνίτσκι.
Κατά την επίθεση στο Κίεβο έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 70 και περίπου δέκα αγνοούνται. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι νεκροί ανέρχονται σε εννιά.
Διεθνή
Τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στη Σελήνη μελετά η Κίνα
Η απόφαση για τη δημιουργία αυτής της βάσης θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στο φυσικό μας δορυφόρο και θα δημιουργηθούν στην συνέχεια και βάσεις εκεί.

Το 2021 Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν στην κατασκευή μιας επανδρωμένης βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης. Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θέλει να κατασκευάσει ένα σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη βάση για να καλύπτει απρόσκοπτα τις ανάγκες λειτουργίας της. Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν πλέον σοβαρά την υλοποίηση ενός πυρηνικού σταθμού στο φεγγάρι.
Η απόφαση για τη δημιουργία αυτής της βάσης θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στο φυσικό μας δορυφόρο και θα δημιουργηθούν στην συνέχεια και βάσεις εκεί. Η βάση έχει ονομαστεί Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός (ILRS) και μετά την γνωστοποίηση της δημιουργίας της πολλές χώρες και οργανισμοί αποφάσισαν να δηλώσουν ότι θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα. Η Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βενεζουέλα και η Νότια Αφρική είναι ορισμένες από αυτές τις χώρες και ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει φτάσει αυτή την στιγμή τους δεκαεπτά.
Κάποιες πρώτες πληροφορίες για τον IRLS αναφέρουν ότι θα έχει έκταση όσο η Ντίσνεϋλαντ και σε αυτήν θα εγκατασταθεί η σεληνιακή εκδοχή του μεγαλύτερου δικτύου παρακολούθησης με κάμερες στον κόσμο το Skynet που έχει εγκαταστήσει η κινεζική κυβέρνηση στη χώρα.
Κατά την παρουσίαση την Τετάρτη της κινεζικής αποστολής Chang’e-8 o επικεφαλής μηχανικός της αποστολής Πέι Ζάογιου ανέφερε ότι η Κίνα εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός πυρηνικού σταθμού για τις ενεργειακές ανάγκες της σεληνιακής βάσης. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται και άλλες λύσεις όπως φωτοβολταϊκά πάρκα μαζί με αγωγούς και καλώδια για τη διανομή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη βάση.
Η αποστολή Chang’e-8 είναι προγραμματισμένη να εκτοξευθεί το 2028 και θεωρείται πολύ σημαντική στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας όσον αφορά την παρουσία του ανθρώπου μακριά από τη Γη. Η αποστολή είναι σχεδιασμένη για να κάνει μια σειρά από ενέργειες προετοιμασίας για τη δημιουργία της σεληνιακή βάσης. Ανάμεσα στις έρευνες που θα κάνει η αποστολή θα είναι η αναζήτηση ενεργειακών λύσεων για τη βάση.
Η Κίνα έχει εκπονήσει ένα ακόμη υποστηρικτικό στη σεληνιακή βάση σχέδιο που το έχει ονομάσει «555 Project». Θα γίνει πρόσκληση συμμετοχής σε 50 χώρες, σε 500 διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα και σε πέντε χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Naftemporiki.gr
Διεθνή
Ρούμπιν: ”Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ, είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν”
«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς», λέει ο Αμερικανός αναλυτής

Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν για το Πακιστάν και τον ρόλο του στην τρομοκρατική επίθεση στο Παχάλγκαμ — «Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».
«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς».
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”