Ακολουθήστε μας

Διεθνή

«Γερμανία – Τουρκία συμμαχία»: Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τη Μέρκελ από τον Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε στις

“Στην ιδιωτική του ζωή είναι πολύ αστείος”

Η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ θα μεταβεί στις 16 Οκτωβρίου στην Τουρκία, έπειτα από πρόσκληση που της απηύθυνε ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον λόγο της επίσκεψης, ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών λόγω των πολιτών τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Γερμανία και λειτουργούν «ως γέφυρα», στη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, αλλά και στην «μεγάλη συνεισφορά» της χώρας στο μεταναστευτικό, η οποία, όπως είπε, αναγνωρίζεται από όλους στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες σε θέματα όπως ο σεβασμός θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης αποτελεί η διατήρηση της απευθείας επικοινωνίας παρόλες τις διαφορές, προκειμένου να εκφράζεται και η κριτική. Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος στέλνει ευχετήρια επιστολή στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με την ευκαιρία των γενεθλίων του. Η Μέρκελ εξήρε την πολιτική δράση του κ. Αναστασιάδη, η οποία, όπως επισημαίνει η ίδια, στοχεύει στο καλό της Κύπρου.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πανδημίας στην Κύπρο η κ. Μέρκελ εύχεται στον Ν. Αναστασιάδη να επιτύχει και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας, η κ. Μέρκελ στην επιστολή της τονίζει ότι η Γερμανία υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου της Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Τέλος, εκφράζει ευχαριστίες προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μεταξύ τους φιλία και την ειλικρινή συνεργασία τους.

ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Charlie Hebdo

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στη Σελήνη μελετά η Κίνα

Η απόφαση για τη δημιουργία αυτής της βάσης θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στο φυσικό μας δορυφόρο και θα δημιουργηθούν στην συνέχεια και βάσεις εκεί.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το 2021 Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν στην κατασκευή μιας επανδρωμένης βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης. Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θέλει να κατασκευάσει ένα σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη βάση για να καλύπτει απρόσκοπτα τις ανάγκες λειτουργίας της. Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν πλέον σοβαρά την υλοποίηση ενός πυρηνικού σταθμού στο φεγγάρι.

Η απόφαση για τη δημιουργία αυτής της βάσης θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στο φυσικό μας δορυφόρο και θα δημιουργηθούν στην συνέχεια και βάσεις εκεί. Η βάση έχει ονομαστεί Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός (ILRS) και μετά την γνωστοποίηση της δημιουργίας της πολλές χώρες και οργανισμοί αποφάσισαν να δηλώσουν ότι θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα. Η Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βενεζουέλα και η Νότια Αφρική είναι ορισμένες από αυτές τις χώρες και ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει φτάσει αυτή την στιγμή τους δεκαεπτά.

Κάποιες πρώτες πληροφορίες για τον IRLS αναφέρουν ότι θα έχει έκταση όσο η Ντίσνεϋλαντ και σε αυτήν θα εγκατασταθεί η σεληνιακή εκδοχή του μεγαλύτερου δικτύου παρακολούθησης με κάμερες στον κόσμο το Skynet που έχει εγκαταστήσει η κινεζική κυβέρνηση στη χώρα.
Κατά την παρουσίαση την Τετάρτη της κινεζικής αποστολής Chang’e-8 o επικεφαλής μηχανικός της αποστολής Πέι Ζάογιου ανέφερε ότι η Κίνα εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός πυρηνικού σταθμού για τις ενεργειακές ανάγκες της σεληνιακής βάσης. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται και άλλες λύσεις όπως φωτοβολταϊκά πάρκα μαζί με αγωγούς και καλώδια για τη διανομή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη βάση.

Η αποστολή Chang’e-8 είναι προγραμματισμένη να εκτοξευθεί το 2028 και θεωρείται πολύ σημαντική στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας όσον αφορά την παρουσία του ανθρώπου μακριά από τη Γη. Η αποστολή είναι σχεδιασμένη για να κάνει μια σειρά από ενέργειες προετοιμασίας για τη δημιουργία της σεληνιακή βάσης. Ανάμεσα στις έρευνες που θα κάνει η αποστολή θα είναι η αναζήτηση ενεργειακών λύσεων για τη βάση.

Η Κίνα έχει εκπονήσει ένα ακόμη υποστηρικτικό στη σεληνιακή βάση σχέδιο που το έχει ονομάσει «555 Project». Θα γίνει πρόσκληση συμμετοχής σε 50 χώρες, σε 500 διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα και σε πέντε χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ρούμπιν: ”Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ, είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν”

«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς», λέει ο Αμερικανός αναλυτής

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν για το Πακιστάν και τον ρόλο του στην τρομοκρατική επίθεση στο Παχάλγκαμ — «Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».

«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Είδηση βόμβα στο Bloomberg! Ο Αλ Σαράα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ – Εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ;

Επιστολή του Γκολάνι στον Τραμπ μεταφέρει το μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών Κόρι Μάιλς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Ισραήλ «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» επιδιώκει ο νέος πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Αμερικανός Κογκρέσος Κόρι Μιλς μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο στη Συρία την Παρασκευή.

Ο Σαράα μίλησε σχετικά με τις προϋποθέσεις για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και την ειρήνη με το Ισραήλ, σύμφωνα με την έκθεση.

Ματά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΑΜερικανό πολιτικό Κόρι Μάιλς, ο Σαράα είπε, ότι η Συρία ενδιαφέρεται «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ – τη σειρά συμφωνιών εξομάλυνσης που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και άλλων.

Σύμφωνα με τον Μάιλς, ο Σαράα είναι επίσης ανοιχτός στο να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την παρουσία ξένων μαχητών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Συρία και να προσφέρει εγγυήσεις στο Ισραήλ, το οποίο παραμένει βαθιά δύσπιστο για τον Σύριο ηγέτη και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων.

Η νέα ηγεσία της Συρίας υπό την ηγεσία των ισλαμιστών πίεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να άρουν πλήρως τις κυρώσεις, ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει μια οικονομία αποδεκατισμένη από εμφύλιο πόλεμο πάνω από μια δεκαετία.

Ο Μάιλς, ο οποίος υπηρετεί στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, και ο Αμερικανός Κογκρέσος Μάρλιν Στούτσμαν από την Ιντιάνα, προσγειώθηκαν στη Δαμασκό την Παρασκευή (18/40 για να συναντήσουν Σύρους αξιωματούχους, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από την επίθεση των ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών τον Δεκέμβριο.

Ο Μάιλς συναντήθηκε με τον Σαράα, ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για τις προηγούμενες σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, την Παρασκευή το βράδυ, κατά την οποία οι δυο τους συζήτησαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και το Ιράν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης 90 λεπτών.

Ο Μάιλς είπε στο Bloomberg ότι θα φέρει στον Τραμπ μια επιστολή από τον Σαράα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, και ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς μετά το ταξίδι του.

«Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος και προσπαθώ να διατηρήσω ανοιχτό διάλογο», είπε ο Μάιλς στο Bloomberg.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή21 λεπτά πριν

Τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στη Σελήνη μελετά η Κίνα

Η απόφαση για τη δημιουργία αυτής της βάσης θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου...

Αναλύσεις50 λεπτά πριν

Η επαναλειτουργία του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 διχάζει την κυβέρνηση Τραμπ

Την ιδέα -σύμφωνα με το Politico- φέρεται να προωθεί ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με αντάλλαγμα την...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Διαχρονικά επίκαιρος ο Θουκυδίδης στην Ουκρανία

Ο ρεαλισμός διέλυσε για μια ακόμα φορά τις ψευδαισθήσεις που επικρατούν και στη χώρα μας ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ρούμπιν: ”Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ, είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν”

«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Στρατηγική πλήρους τουρκοποίησης-ισλαμοποίησης των Κατεχομένων

Η αλλοίωση του πληθυσμού, η ενίσχυση της θρησκευτικής παρουσίας και τα έργα εξάρτησης συνθέτουν ένα οργανωμένο σχέδιο ενσωμάτωσης.

Δημοφιλή