Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Η ελληνοαμερικανική προσέγγιση στη διελκυστίνδα Ελλάδος – Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετά τη συμφωνία με τη Γαλλία, έρχεται η συμφωνία με τις ΗΠΑ που ενισχύει ακόμα περισσότερο στρατηγικά την Ελλάδα

Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης

Μετά τη σημαντική για την Ελλάδα και τα ελληνικά συμφέροντα επισφράγιση διά του ελληνογαλλικού συμφώνου της στρατηγικής σύγκλισης Αθηνών και Παρισίων, ήρθε να προστεθεί στην αλυσίδα των κινήσεων της ελληνικής διπλωματίας σε στρατηγικό επίπεδο η ανανέωση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

Η κατά τα ανωτέρω αμοιβαιότητα εκπέμπει τη διάσταση ενός στρατηγικού επιπέδου ενδιαφέροντος της υπερδύναμης για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Τούτο δε συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον expressis verbis μεταφέρει τις γεωπολιτικές της βλέψεις στον Ινδικό ωκεανό και την Άπω Ανατολή, με κύρια αναφορά στην αντιμετώπιση μιας ραγδαία ενδυναμούμενης και κατά ταύτα απειλούσης αμερικανικά συμφέροντα Κίνας.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν και διά της κατά τα ανωτέρω συμφωνίας την παρουσία τους στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, μαρτυρεί μια εμπεδωμένη αντίληψη αξιοπιστίας του ελλαδικού κράτους έναντι του αμερικανικού παράγοντα, καθώς και μιας θετικά προσεγγίσιμης διάστασης ως προς την περαιτέρω πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Η ανωτέρω εξέλιξη οφείλει να διαβάζεται πρωτίστως και ως απόρροια της κατά την τελευταία περίοδο, αρνητικής σχέσης ΗΠΑ – Τουρκίας, που εκδηλώνεται ως υφιστάμενο κενό αξιοπιστίας του εξ ανατολών παράγοντα. Για το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ, το έλλειμμα εμπιστοσύνης έναντι του τουρκικού παράγοντα, που ενισχύθηκε επ’ αφορμή του «ανοίγματος» της Άγκυρας προς τη Μόσχα, αλλά και των ανεξέλεγκτων επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας στον ευρύτερο χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και νοτιοανατολικής Μεσογείου, προσωποποιείται στην πολιτική διάσταση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατά τα ανωτέρω αμερικανική προσέγγιση συνιστά μια απολύτως λανθασμένη εκτίμηση, στον βαθμό που εστιάζει στο πρόσωπο, ενώ είναι ζήτημα, που αφορά και παραπέμπει στο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και σε έναν δομικό αναθεωρητισμό της Άγκυρας, που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια έναντι του ευρύτερου γεωπολιτικού της περίγυρου.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το καθεστώς Ερντογάν και τις πολιτικές του ως ενοχλητική παρένθεση, τουτέστιν ως ένα provisorium για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τηρούν δε κατά ταύτα μια ευνοϊκή στάση αναμονής, προσδοκώντας ή προβλέποντας σε μια μελλοντική αλλαγή ηγεσίας, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ομαλή και προσοδοφόρα για τα αμερικανικά συμφέροντα συνεργασία, η οποία θα συνιστά συνέχεια μιας σχέσης παρελθόντων δεκαετιών, όπου ο στρατηγικός έλεγχος της Άγκυρας από την Ουάσιγκτον συνιστούσε μια παράδοση ιστορικών προδιαγραφών.

Η αμερικανική γραφειοκρατία, που διαμορφώνει το πολιτικοστρατιωτικό μομέντουμ για τις ΗΠΑ, συνήθιζε παραδοσιακά να εξυψώνει τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σπουδαιότητα του τουρκικού παράγοντα, τόσο στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όσο και σήμερα.

Η ως άνω εμπεδωμένη στην Ουάσιγκτον γεωστρατηγική προσέγγιση της Άγκυρας λειτουργεί ως μυωπική αντίληψη των εξελίξεων και των δεδομένων, σε βαθμό που εμποδίζεται η αμερικανική διορατικότητα από το να αντιλαμβάνεται τη ρεαλιστική διάσταση της τουρκικής αναθεωρητικής πραγματικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αθήνα όφειλε και οφείλει να εντάξει στη διπλωματική της φαρέτρα όλα εκείνα τα στοιχεία που αποκαλύπτουν την πραγματικότητα ενός δομικά παραγόμενου υπαρκτού τουρκικού επεκτατισμού, εκμεταλλευόμενη κατά ταύτα το μομέντουμ μιας κρίσης, που διέρχονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ώστε να καταστεί εμφανής ο ρόλος της Τουρκίας ως παράγοντα που αντιβαίνει προς τα αμερικανικά συμφέροντα και τις πολιτικοϊδεολογικές αντιλήψεις της Ουάσιγκτον.

Συμπερασματικά, Ελλάδα και Κύπρος υποχρεούνται στην παρούσα χρονική συγκυρία, αξιοποιώντας το μομέντουμ, να μη συνιστούν μέρος της αμερικανικής οπτικής περί της θρυλούμενης «παρένθεσης» του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά να εντάξουν σε μια κοινή πολιτική προσέγγιση των εξελίξεων, τη στοχοθεσία πρόκλησης κόστους στο τουρκικό πολιτικό σύστημα και μέσω Ουάσιγκτον, ανεξαρτήτως του ποιος είναι στην εξουσία, έχοντας ως δεδομένο ότι ο τουρκικός επεκτατισμός δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά καθεστωτική υπόθεση.

Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή