Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η Σύγκρουση «Δεξιάς»-«Αριστεράς» έχει Εγκαταλειφθεί

Δημοσιεύτηκε στις

Κρίσιμη  η Αναμέτρηση Πατριωτισμού-Εθνομηδενισμού

Jean Goychman. Réseau International.

 [Το κατωτέρω άρθρο του Γάλλου σχολιαστή – με την έναρξη της προβολής υποψηφίων για τις προσεγγίζουσες προεδρικές εκλογές- παρουσιάζει το κορυφαίο σήμερα θέμα  κοινωνικού προβληματισμού στις χώρες της Ευρώπης –τουλάχιστον. Τα όσα εκθέτει και επισημαίνει για την Γαλλία, έχουν φυσικά πολλαπλάσιο ενδιαφέρον, ισχύ και εφαρμογή σε μικρότερες χώρες – όπως ο Έλληνας αναγνώστης θα διαπιστώσει αναγνωρίζοντας ομοιότητες και αντιστοιχίες.] 

Μετάφραση/ εισαγωγή: Μιχαήλ Στυλιανού

Για δεκαετίες, αν όχι περισσότερο, η πολιτική ζωή της χώρας μας χαρακτηριζόταν από ένα είδος δυαδικής επιλογής που μας έκανε είτε δεξιούς είτε αριστερούς. Η «κεντρώα» ιδιότητα θα μπορούσε να υπάρχει, αλλά ορίστηκε μόνο σε σχέση με αυτό, συχνά συνοδευόμενη από μια «ούτε δεξιά ούτε αριστερά» η οποία, στην πραγματικότητα, θεωρητικοποίησε την ανεξαρτησία, ακόμη και αν ήταν προσωρινή.

Από καιρό ενσαρκωμένο από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κίνημα (MRP), αυτό το κεντρώο κίνημα  γνώρισε μιαν ορισμένη αναβίωση υπό τον Valéry Giscard d’Estaing, ο οποίος υποστήριξε ότι η Γαλλία πρέπει να κυβερνηθεί στο κέντρο. Στην πραγματικότητα, οι οπαδοί του κέντρου χαρακτηρίστηκαν κυρίως από τον «Ατλαντισμό» τους, ένα ελάχιστα μεταμφιεσμένο συνώνυμο του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, στο οποίο μια σειρά από ομάδες προβληματισμού δεν απομακρύνθηκαν ποτέ από το όραμα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ..

Έχοντας απορροφηθεί εν μέρει από το UDF κατά τη διάρκεια των χρόνων του Ζισκάρ, οι κεντρώοι υπέφεραν με διαφορετικά ονόματα. Σταδιακά, η μείωση του χάσματος «αριστεράς-δεξιάς» τους οδήγησε να προσαρμόσουν ουσιαστικά τις ψήφους τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό τους όραμα.

Η Αριστερά, που ενσαρκώνεται κυρίως από το Σοσιαλιστικό Κόμμα από τα χρόνια του Μιτεράν, πήρε τη στροφή προς τον ευρωπαϊκό φεντεραλισμό, αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε ένα άλλο ευρωπαϊκό όραμα, το οποίο ήταν πιο κοντά στην «Ευρώπη των Εθνών και των Πατριωτικών Χωρών» που υποστήριζε ο ντε Γκωλ.

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα.

Η δεκαετία του ’80 σηματοδότησε μια γενικευμένη στροφή προς τον οικονομικό φιλελευθερισμό και τις ευρωπαϊκές συνθήκες που τον κωδικοποίησαν. Η Ενιαία Πράξη του 1986 και η Συνθήκη του Μάαστριχτ που εγκρίθηκε το 1992 σηματοδότησαν αυτή την περίοδο προόδου προς στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιταχύνθηκε. Παράλληλα με αυτόν τον φεντεραλιστικό προσανατολισμό, ο οποίος προσέφυγε κυρίως σε εκείνους που είδαν στον λεγόμενο οικονομικό φιλελευθερισμό ένα λαμπρό μέλλον για ολόκληρο τον πλανήτη, ξεκίνησε ένα κίνημα αντίθεσης σε αυτό το όραμα.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι η συνέπεια αυτού του φιλελευθερισμού που βασίζεται στο «ελεύθερο εμπόριο» ήταν μια μετεγκατάσταση εργασίας που θα είχε μεγάλη εξάπλωση και θα επηρέαζε κυρίως τις βιομηχανικές εταιρείες.

Αυτός ο προβληματισμός, ο οποίος δεν είχε ξεκινήσει από κανένα πολιτικό κόμμα, και μόνο δειλά από λίγα συνδικάτα,  που έβλεπαν τις συνέπειες  στην απώλεια θέσεων εργασίας, βρήκε οπαδούς σε ένα σημαντικό μέρος της γαλλικής κοινωνίας, όλων των πολιτικών απόψεων.

Ευαισθητοποίηση των μελλοντικών θυμάτων

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της 29ης Μαΐου 2005. 55% των Γάλλων ψήφισαν «Όχι» στη συνταγματική συνθήκη. Η λαϊκή θέληση ακούστηκε: Μια σοβαρή πλειοψηφία των Γάλλων δεν ήθελε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έπρεπε να οδηγήσει τους πολιτικούς ηγέτες, ανεξάρτητα από την προσωπική τους άποψη, σε μια καμπή της ευρωπαϊκής πολιτικής και σε μια βαθιά αμφισβήτηση. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη και προτιμήθηκε  «να τεθεί η σκόνη κάτω από το χαλί», με την επικύρωσή της συνθήκης και παρακάμφθηκε το Σύνταγμα με μια ευρωπαϊκή συνθήκη  που υιοθέτησε ακριβώς τους όρους της συνθήκης που απορρίφθηκε από τον γαλλικό λαό.

Αυτό κατέστρεψε την λίγη εμπιστοσύνη που είχαν ακόμα οι Γάλλοι στην άρχουσα πολιτική τάξη τους. Προσθέστε σε αυτό την ολοένα και πιο κοινή αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσλάμβανε τα χαρακτηριστικά του προπλάσματος  προς επίδειξη μιας καλπάζουσας παγκοσμιοποίησης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο στην εξαθλίωση των μεσαίων τάξεων που προέκυψαν από τον βιομηχανικό καπιταλισμό, και που καταδικάζονταν σε εξαφάνιση λόγω γενικευμένης χρηματιστικής οικονομίας.

Γραμμή κατάγματος

Για όλους αυτούς τους λόγους, προέκυψε μια νέα γραμμή διχασμού. Διαχωρίζει εκείνους που έχουν αντιληφθεί τις ολέθριες συνέπειες του εφαρμοζόμενου παγκοσμιακού σχεδίου  και εκείνους που, αντίθετα, πιστεύουν ότι είναι μια ευκαιρία για τη Γαλλία να συνεχίσει να υπάρχει μέσω της ενσωμάτωσής της στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε έτσι να ακουστεί στην παγκόσμια συναυλία.

Οι πρώτοι είναι πεπεισμένοι ότι θα χάσουν τα πάντα και οι τελευταίοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η αναπόφευκτη πορεία προόδου και ότι οι διαστάσεις της Γης έχουν μειωθεί αρκετά ώστε να προβλέπεται η εξαφάνιση των συνόρων.

Μια «λαϊκιστική» αντιπολίτευση και μια διεθνοποίηση του διχασμού

Αυτή η διαίρεση εμφανίζεται περισσότερο οριζόντια παρά κάθετη. Στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας, εκείνοι που ζουν κυρίως σε μεγάλες πόλεις και έχουν ήδη διεθνοποιηθεί, είναι μάλλον ευνοϊκοί για αυτή την παγκοσμιοποίηση. Από την άλλη, οι λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές τάξεις, που ζουν στην υπόλοιπη επικράτεια, ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τη διατήρηση του έθνους-κράτους τους, στο οποίο βλέπουν τη μητέρα γη και την προστατευτική πατρίδα.

Μια πολύ αποκαλυπτική εικόνα είναι αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι πιο αφοσιωμένοι στην παγκοσμιακή ιδέα είναι εκείνοι που ζουν στις ανατολικές και δυτικές ακτές, ενώ εκείνοι στην εσωτερική λωρίδα έχουν παραμείνει πιο απομονωμένοι. Και το ίδιο ισχύει και σε πολλά μέρη.

Τι συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από αυτό;

Φαίνεται σήμερα ότι πολλοί λαοί ξυπνούν και δεν θέλουν να εξαφανιστούν, πνιγμένοι σε ένα ανόμοιο σύνολο στο οποίο θα έχαναν τόσο τον πολιτισμό τους όσο και την ταυτότητά τους. Σκοπεύουν να διατηρήσουν την εθνική ανεξαρτησία που τους δίνει την κυριαρχία τους. Αυτό είναι εντελώς ασύμβατο με τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να προκύψει από μια δημοκρατική διαδικασία. Ως εκ τούτου, ο χρόνος φαίνεται να παίζει εναντίον των παγκοσμιοποιών, οι οποίοι, αφού εργάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια σκιά που ευνοεί τη διακριτικότητα -το προνόμιο των μυστικών οργανώσεων- αναγκάζονται τώρα να εμφανιστούν στο πλήρες φως. Αυτό που μέχρι τώρα έδινε αφορμή για όποιον προσεγγίζει το θέμα να κατηγορηθεί αμέσως για συνωμοσία, γίνεται τώρα εξόφθαλμο σε κάθε κάπως διορατικό παρατηρητή. Είναι σημαντικό για αυτούς να επιταχύνουν τον ελιγμό.

Εδώ είναι το μέλλον που κρίνεται στη μάχη που έρχεται, και υποβιβάζει στο επίπεδο του λειψάνου αυτή την κατάταξη «δεξιός»-«αριστερός», που έχει γίνει αναχρονιστική, ακόμα και αν κάποιοι, από έναν ξεπερασμένο πολιτικό υπολογισμό, προσπαθούν να προσκολληθούν σε αυτήν ως σωσίβιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Μη χαθεί άλλος χρόνος για την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων

Θέλουμε σαν πολιτεία να τα αξιοποιήσουμε;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αβραάμ Ζελελίδης: Η ExxonMobil έχει 5 χρόνια στην Ελλάδα και περίμενε. Μετά από 3 χρόνια απείλησε να φύγει και της δώσαμε άδεια. Μετά από έναν χρόνο ενώ είχε έτοιμη τη γεώτηρηση δεν προχωρούσε γιατί έκανε μια δήλωση η κυβέρνηση ότι δεν ήθελε τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Όταν βγαίνει ο πρωθυπουργός έρχεται και λέει δεν θέλουμε πετρέλαιο αλλά φυσικό αέριο, η εταιρεία πάγωσε. Έρχεται η νίκη του Τραμπ που λέει “τέρμα οι ΑΠΕ πάμε να τρυπήσουμε!”. Η CHEVRON ήταν έναν χρόνο στην Ελλάδα και έψαχνε. Αλλά δεν είχε αποφασίσει αν θα μπει γιατί έψαχνε το τοπίο. Όταν βγήκε ο Τραμπ και είπε, ότι πάμε για γεωτρήσεις τότε η CHEVRON εξεδήλωσε ενδιαφέρον. Μην αρχίσουμε τις καθυστερήσεις (με προσφυγές), γιατί θα φύγουν οι εταιρείες πάλι! Η Chevron περιμένει την αντίδραση της ExxonMobil. Θέλουμε σαν πολιτεία να τα αξιοποιήσουμε; Φαίνεται ότι δύο κολοσσοί ενδιαφέρονται. Μένει να αποδειχτεί, αν θα κάνει την κωλοτούμπα ο πρωθυπουργός και εκεί που δεν ήθελε τίποτα θα τα θέλει όλα. Στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουμε κυρίως φυσικό αέριο. Η ExxonMobil ερευνά αν τα λασποηφαίστεια έχουν πετρέλαιο. Είναι περίεργο που έχουμε θηλιά στον λαιμό, να έχουμε το χρέος και να μη μιλάμε για εκμετάλλευση. Οι δικές μας εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δεκαπλάσια κοιτάσματα από τις εκθέσεις. Αν δεν υπήρχε η νίκη του Τραμπ δεν θα είχαμε αυτήν την εξέλιξη.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου από Ουάσινγκτον! Νέες απειλές Τραμπ κατά Ευρώπης και Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε μηνύματα το βράδυ της Δευτέρας και στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα. Είχε ρέντα, όχι ότι τη χρειάζεται. Έκανε πάλι δηλώσεις-ποταμό.

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου, Hellas Journal

Είχαμε ξεσυνηθίσει τέσσερα χρόνια με τον τέως Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τον οποίο προστάτευαν οι συνεργάτες του από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, οπότε οι δημοσιογράφοι …προσγειώθηκαν ανώμαλα!

Μίλησε για πολλά θέματα χθες, πήγε και στην εκκλησία με την Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ που είναι θρήσκα, και μερικά από τα παιδιά του. Εκεί, στον Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον, τον περίμενε ψυχρολουσία.

Από τον άμβωνα, η Επίσκοπος Μάριαν Ένγκαρ Μπάντι, του ζήτησε να δείξει έλεος σε ανθρώπους που «φοβούνται» τι θα επακολουθήσει μετά τις ανακοινώσεις του (εννοεί αυτές για τη μετανάστευση και τα φύλα).

Αυτή η ηχηρή παρέμβαση δεν του άρεσε καθόλου, αλλά δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τη λειτουργία αν και υπό άλλες συνθήκες ή θα απαντούσε ή απλά θα έφευγε.

Το προηγούμενο βράδυ είχε αναγνωρίσει μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, και είχε υπογράψει προεδρικό διάταγμα που προβλέπει σαρωτική καταστολή της μετανάστευσης, Ήδη ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις, αρχίζοντας από το Σικάγο.

Η Επίσκοπος είπε ότι «υπάρχουν γκέι, λεσβίες και διεμφυλικά παιδιά σε Δημοκρατικές, Ρεπουμπλικανικές και Ανεξάρτητες οικογένειες, κάποια φοβούνται για τη ζωή τους».

Ρωτήθηκε βέβαια ο κ. Τραμπ για τον εκκλησιασμό του, και είπε δεν του άρεσε καθόλου η λειτουργία!!!

Σε ότι αφορά την Ευρώπη δήλωσε ότι οι χώρες-μέλη θα υποστούν τελωνειακούς δασμούς.

Είνα «το μόνο μέσο», όπως δήλωσε, που έχουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν «σωστή μεταχείριση», από τους Ευρωπαίους. Υπάρχει, υποστήριξε, μεγάλο, εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής απέναντι στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε, «είναι πολύ κακή για εμάς. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει τα αυτοκίνητά ή τα αγροτικά μας προϊόντα. Στην πραγματικότητα δεν αγοράζουν τίποτα σπουδαίο».

Και κατέληξε με προειδοποίηση: Κατά συνέπεια, σημείωσε, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. μπορούν να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών.

Ισχυρίστηκε ότι το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα είναι επιθετική, αλλά όχι μόνο η Κίνα. Κι άλλες χώρες είναι πολύ επιθετικές, υποστήριξε.

Πάντως, δεν τρέφει καμία εκτίμηση για το σύστημα των Βρυξελλών και είναι σίγουρο ότι θα εισέλθει, αργά ή γρήγορα, σε σφοδρή αντιπαράθεση με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Είναι βέβαιο ότι η Πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο.

Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να σκεφθούν έξυπνα. Ναι μεν είναι μέλη της διεφθαρμένης, κατά τα άλλα, Ε.Ε., αλλά πρέπει να σκεφθούν και τα εθνικά τους συμφέροντα…

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, και απάντησε σαν Πρόεδρος όχι σαν υποψήφιος.

Είναι «πιθανή», είπε,  η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αν η Μόσχα δεν διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Θύμισε φυσικά τη θέση του ότι αν ήταν Πρόεδρος το 2022 «ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει ποτέ».

Ουδείς γνωρίζει που θα οδηγήσει τα πράγματα για να εξαναγκάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αλλά, δεν δίνει και άφεση αμαρτιών στην πολιτική των Δημοκρατικών για ενίσχυση της Ουκρανίας. Οι συνεργάτες του υποψιάζονται άλλωστε και μεγάλη διαφθορά σε ότι αφορά τη στρατιωτική και την οικονομική βοήθεια.

Έτσι, θα «εξετάσει» τη συνέχιση ή όχι της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, καθώς ήδη η Αμερική έχει ξοδέψει μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια μετά την εισβολή της Ρωσίας, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Τραμπ θα σκεφθεί «αμερικανικά» και «προεδρικά», διότι δεν του αρέσει να χάνει. Αν τον πείσουν ότι από μία λύση στην Ουκρανία, μέσω διαπραγματεύσεων, θα χάσουν οι ΗΠΑ και θα τσαλακωθεί ο ίδιος, δεν θα επιτρέψει καμία συνθηκολόγηση.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, ο κ. Τραμπ, που υποσχόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως θα βάλει τέλος στον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες και φυσικά και χθες, πρώτη ημέρα της Προεδρίας του, οι μάχες συνεχίζονται χωρίς σταματημό, επιτέθηκε ξανά εναντίον της Ε.Ε., που θα έπρεπε κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο, «να πληρώνει πολλά περισσότερα από όσα το τρέχον διάστημα» για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού.

Τα πρακτορεία θυμίζουν ότι ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να αυξήσει την πίεση προς τον Πούτιν, κρίνοντας πως η Ρωσία θα οδηγηθεί σε «καταστροφή» αν δεν διαπραγματευτεί και κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ειρήνης με την Ουκρανία.

Ο κ. Τραμπ έκρινε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι, «θέλει συμφωνία», και επανέλαβε την εκτίμηση πως ο αριθμός των θυμάτων του πολέμου είναι πολύ υποτιμημένος.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ο Τραμπ παραδίδει μαθήματα

Μάθημα για τη δική μας διπλωματία η ρητορική Τραμπ, γιατί λέει κάποια πράγματα (απειλεί Καναδά, Παναμία, Γροιλανδία) και κάποια από αυτά που λέει θα τα πάρει.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Βαληνάκης: Μάθημα για τη δική μας διπλωματία η ρητορική Τραμπ, γιατί λέει κάποια πράγματα (απειλεί Καναδά, Παναμία, Γροιλανδία) και κάποια από αυτά που λέει θα τα πάρει. Στέλνουμε αρνητικά μηνύματα στην άλλη πλευρά (Τουρκία), ότι δεν συζητάμε για την επέκταση της κυριαρχίας μας πέριξ των έξι μιλίων. Έχουν παγώσει συνομιλίες με την Αλβανία, την οποία χαϊδεύουμε αν και έχει την ανάγκη της Ελλάδας για την ένταξή της στην ΕΕ. Θέλει δουλειά. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια. Το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι Άη Βασίλης που έρχεται από την καμινάδα. Πρέπει να κάνουμε κινήσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις10 λεπτά πριν

Μη χαθεί άλλος χρόνος για την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων

Θέλουμε σαν πολιτεία να τα αξιοποιήσουμε;

Αναλύσεις40 λεπτά πριν

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου από Ουάσινγκτον! Νέες απειλές Τραμπ κατά Ευρώπης και Ρωσίας

Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε μηνύματα το βράδυ της Δευτέρας και στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα. Είχε...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ο Τραμπ παραδίδει μαθήματα

Μάθημα για τη δική μας διπλωματία η ρητορική Τραμπ, γιατί λέει κάποια πράγματα (απειλεί Καναδά, Παναμία, Γροιλανδία) και κάποια από...

Απόψεις2 ώρες πριν

Από τα 72 φύλα στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο μια Φον Ντερ Λάιεν δρόμος

Επικράτησε το πρόστυχο, άνοιξαν τα Σύνορα και μας φορτώθηκε σαν βάρος η Πράσινη Ανάπτυξη.

Διεθνή2 ώρες πριν

Ντόναλντ Τραμπ ο δεύτερος γύρος!

Ανάλυση των λεγομένων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσάις του από τον Σταύρο Καλεντερίδη

Δημοφιλή