Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Η Τουρκία υπέβαλε στις ΗΠΑ αίτημα για αγορά 40 σύγχρονων F-16

Δημοσιεύτηκε στις

Το αίτημα για την αγορά, αξίας δισεκατομμυρίων, περνά από την διαδικασία εξαγωγών στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ και υπόκειται σε έγκριση από το ΥΠΕΞ και το Κογκρέσο

Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και 80 συλλογών αναβάθμισης για υπάρχοντα μαχητικά της σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πολεμικής της αεροπορίας μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

Το αίτημα για την αγορά, αξίας δισεκατομμυρίων, περνά από την διαδικασία εξαγωγών στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ και υπόκειται σε έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Κογκρέσο που έχει την εξουσία να το μπλοκάρει.

Οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η τουρκική πρεσβεία δεν σχολίασαν το θέμα.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35, επίσης της Lockheed Martin Corp, αλλά εξοβελίστηκε από το πρόγραμμα μετά την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 τα οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον απειλούν τα «αόρατα» αεροσκάφη.

Πηγή: Reuters

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Wall Street Journal: Προβληματισμός αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτική κρίση χωρίς τις ΗΠΑ

Ποια είναι η στρατιωτική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με τη Ρωσία χωρίς αμερικανική υποστήριξη;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Προβληματισμός επικρατεί για το εάν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτική κρίση χωρίς τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, περίπου 10.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας για να δοκιμάσουν τη νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης που δημιουργήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας. Η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος είχε έναν ασυνήθιστο απόντα: τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η εξέλιξη, σχολιάζει η Wall Street Journal, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να διαχειριστεί μια πραγματική στρατιωτική κρίση χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Παρόλο που η Ουάσιγκτον αποκατέστησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μετά από την αποδοχή εκεχειρίας από το Κίεβο, η αμερικανική διπλωματική προσέγγιση προς τη Ρωσία και η ψυχρότητα της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη εντείνουν την ανησυχία.

Αυτό οδηγεί σε ένα κάποτε αδιανόητο ερώτημα: αν οι διατλαντικές σχέσεις επιδεινωθούν περαιτέρω, θα μπορούσε η Ευρώπη να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς την αμερικανική υποστήριξη;

Η πολεμική μηχανή

Η Ευρώπη διαθέτει τεράστια στρατιωτική δύναμη. Αλλά της λείπουν κρίσιμες ικανότητες, όπως η αεράμυνα και η στρατιωτική αναγνώριση. Της λείπει επίσης η εναρμόνιση στα οπλικά συστήματα. Ωστόσο, σε επίπεδο αριθμών εμφανίζει μια εντυπωσιακή πολεμική μηχανή:

Προσωπικό εν ενεργεία: 1,97 εκατομμύρια στρατιώτες στην Ευρώπη έναντι 1,34 εκατομμυρίων της Ρωσίας.
Οπλισμός: Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης: 32.700 (Ευρώπη) έναντι 10.700 (Ρωσία).
Αυτοκινούμενο πυροβολικό: 2.100 (Ευρώπη) έναντι 1.100 (Ρωσία).
Μαχητικά αεροσκάφη: 2.200 (Ευρώπη) έναντι 1.400 (Ρωσία).

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ευρώπη υπερτερεί αριθμητικά, αλλά η αποτελεσματικότητα κάθε στρατού κρίνεται και από άλλους παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η τεχνολογία και η στρατηγική ηγεσία.

Οι αδυναμίες

Έλλειψη αεράμυνας: Η Ρωσία έχει ισχυρό οπλοστάσιο πυραύλων και drones που έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς στην Ουκρανία.
Εξάρτηση από τις ΗΠΑ σε πληροφορίες και εναέρια επιτήρηση: Οι ευρωπαϊκοί στρατοί βασίζονται στους αμερικανικούς δορυφόρους και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Ανησυχίες για πιθανή αμερικανική παρεμπόδιση: Σύμφωνα με τον Giuseppe Spatafora, πρώην στρατηγικό σχεδιαστή του ΝΑΤΟ, η πιθανότητα οι ΗΠΑ να εμποδίσουν την ευρωπαϊκή δράση «δεν είναι πλέον αδιανόητη».

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Κάγια Κάλας και Άντριους Κουμπίλιους πιέζουν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές

Πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στα ευρωπαϊκής κατασκευής όπλα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές πιέζουν Κάγια Κάλας και Άντριους Κουμπίλιους.

Η επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ο αρμόδιος για την άμυνα επίτροπος προτείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατηγικής συμμαχίας στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με κείμενο σχεδίου που είδε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο για μια αποκαλούμενη λευκή βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφασίσουν να περιορίσουν τη χρήση ή ακόμα και να σταματήσουν τη διάθεση εξαρτημάτων σημαντικών για στρατιωτικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Ο μόνος τρόπος για να ξεπερασθούν τέτοιες εξαρτήσεις είναι να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δυνατότητες μέσω κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο.

Κίνητρο για την πρωτοβουλία είναι σε μεγάλο βαθμό ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πρόσφατη εμπειρία της Ουκρανίας για το πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης τη θέση τους ως προμηθευτή όπλων.

Η κυβέρνηση Τραμπ σταμάτησε την προμήθεια όπλων και την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών στο Κίεβο αφού το τελευταίο έφερε αντιρρήσεις σε αμερικανικά αιτήματα σχετικά με ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και δεν υπέγραψε μια συμφωνία για πρώτες ύλες.

Αυτό προκάλεσε φόβους ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να σταματήσουν ή να περιορίσουν στο μέλλον τη χρήση οπλικών συστημάτων με τα οποία προμηθεύουν τους εταίρους του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε περίπτωση διαφωνιών ή συγκρούσεων.

Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35A Lightning II της Lockheed Martin -35 από τα οποία παρήγγειλε η Γερμανία πριν από μόλις τρία χρόνια- δημιουργούν σοβαρή ανησυχία.

Για να επιταχυνθεί η ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης, οι Κάλας και Κουμπίλιους ασκούν πίεση για την έκδοση κατευθυντήριας οδηγίας που να δίνει προτεραιότητα στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές.

Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τη δική της παραγωγική ικανότητα σε κρίσιμες τεχνολογίες, σύμφωνα με το σχέδιο.

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Αλλαγή ημερομηνίας στην ενημέρωση για τα εξοπλιστικά!

Η ενημέρωση αφορά «τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για τις 2 Απριλίου μετατίθεται η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς και την άμυνα της χώρας.

Η ενημέρωση αφορά «τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας».

Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι η ενημέρωση που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου μετατίθεται μετά από σχετικό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη, λόγω προγραμματισμένης μετάβασής του στις ΗΠΑ (εκδηλώσεις ομογένειας για την 25η Μαρτίου).

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Τριαντόπουλου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 18 Μαρτίου, με θέμα, την εκλογή προεδρείου της.

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία9 λεπτά πριν

Ο κινεζικός «δράκος», αντίβαρο της ΕΕ στον Τραμπ;  

«Αυτή που ωφελείται από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι η Κίνα», κατά την Κάγια...

Οικονομία39 λεπτά πριν

Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης: Άσχημα νέα για την αμερικανική οικονομία

Η ομάδα Τραμπ βλέπει την οικονομία σαν Monopoly – Αυτογκόλ ο εμπορικός πόλεμος

Διεθνή1 ώρα πριν

ΕΕ:Ανανέωσε για άλλο ένα εξάμηνο τις κυρώσεις κατά Ρώσων πολιτών και οντοτήτων

Οι κυρώσεις αυτές κατά της Ρωσίας πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες ομόφωνα από τις 27 χώρες μέλη και η...

Άμυνα2 ώρες πριν

Wall Street Journal: Προβληματισμός αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει στρατιωτική κρίση χωρίς τις ΗΠΑ

Ποια είναι η στρατιωτική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με τη Ρωσία χωρίς αμερικανική υποστήριξη;

Άμυνα2 ώρες πριν

Κάγια Κάλας και Άντριους Κουμπίλιους πιέζουν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαίους κατασκευαστές

Πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στα ευρωπαϊκής κατασκευής όπλα

Δημοφιλή