Ακολουθήστε μας

Βόρειος Ήπειρος

Η Βόρειος Ήπειρος στην Επανάσταση του 1821

Δημοσιεύτηκε

στις

Βόρειος Ήπειρος: «…για προσκύνα για τ’ εμάς / για τ’ εμάς τους Χριστιανούς / ‘τι μας πλάκωσ’ η Τουρκιά / και μας σφάζουν σαν τ’ αρνιά…»

(Δεροπολίτισσα: θρήνος των Χορμοβιτών που ξεκληρίστηκαν και «μιλούν» στη γυναίκα της μειονοτικής, σήμερα, Δερόπολης, που θεωρούνταν τυχερή διότι μπορούσε να πάει στην Εκκλησία)

Του Γιώργου Κυριακού

Για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν οι αγώνες των Ηπειρωτών από τις περιοχές που σήμερα ανήκουν στην Αλβανία (αναγνωρισμένες ή όχι ως περιοχές της Εθνικής Μειονότητας). Αν η επίσημη «Επιτροπή 2021» αναλογίζεται το κόστος από το βάρος της ιστορίας των εθνικών αγώνων υπαγόμενη στα δόγματα της εξωτερικής πολιτικής κατευνασμού, κι αν εκχυδαΐζει τη δράση αγωνιστών, προσβάλλοντας τη μνήμη των αγώνων ή προβάλλοντας ιστορικά μοτίβα που εντάσσουν την Ελληνική Επανάσταση απόλυτα στο ευρωπαϊκό υπόδειγμα, το παράδειγμα του Δήμου Ιωαννιτών είναι ακόμη πιο κατατοπιστικό όσον αφορά την ιδεολογία της ελίτ. Το συνέδριο για τον τύραννο Αλή Πασά που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών –και αναβλήθηκε κατόπιν διαμαρτυριών– είναι ένα δείγμα αυτού του συνδρόμου «φαναριωτισμού» που διακατέχει την ελίτ. Η οποία μετατρέπει την ιστορία του ’21 σε μια αποβλαχικοποιημένη, ευρωδιαφωτισμένη φαντεζί ατραξιόν.

Το Δεσποτάτο της Ηπείρου (κράτος που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή των Σταυροφόρων το 1204) αποτέλεσε, μαζί με τα κράτη της Νίκαιας και της Τραπεζούντας, τις πολιτικές επιβιώσεις του κράτους της Ρωμανίας. Και, την εποχή που λάμβανε χώρα η τουρκική κατάκτηση (Μαντζικέρτ, 1071), ξεκίνησε να αποκτά ελληνική ταυτότητα. Στη συνέχεια, παρ’ όλες τις δηώσεις και μετοικήσεις, υπήρξε η εστία εξεγέρσεων όπως αυτή του ιεράρχη Διονυσίου του Φιλοσόφου. Εξάλλου οι αγώνες των Χιμαραίων εναντίον των Τούρκων ανέδειξαν τον αντιστασιακό χαρακτήρα ως κατ’ εξοχήν υπόδειγμα της σχετικής αναφοράς του μαρξιστή ιστορικού Σβορώνου: «Ο αντιστασιακός χαρακτήρας διέπει ολόκληρη τη νεοελληνική ιστορία». Είτε με ομοεθνείς όπως ο Κροκόνδειλος Κλαδάς είτε με δυτικές δυνάμεις όπως η Βενετία, οι Χιμαραίοι δεν σταμάτησαν να πολεμούν τους Τούρκους. Οι συγκρούσεις ήταν παρούσες σε όλη τη διάρκεια της κατάκτησης, με οπλαρχηγούς από περιοχές της σημερινής Μειονότητας.

Διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και προετοιμασίες

Από την άλλη, το στοιχείο της προσαρμογής δίπλα στην αντίσταση είχε μια ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας: Νεομάρτυρες άγιοι την περίοδο του εξισλαμισμού, όπως ο Ιωάννης Τερόβου, ο Νικόλαος Ιωαννίνων, ο Αυξέντιος της Βελλά, ο Χρήστος Πρεβέζης, ο Ζαχαρίας Άρτας, ο Αναστάσιος Παραμυθιάς, ο Ιωάννης Κονίτσης, ο Γεώργιος Γρεβενών κ.ά., ήταν μορφές που κράτησαν τη θρησκευτική ταυτότητα ως στοιχείο εθνικής διάκρισης από το τουρκικό-ισλαμικό στοιχείο. Αντίστοιχα ο Νεκτάριος Τέρπος και ο μάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός προώθησαν την παιδεία στην Ήπειρο, και στα κηρύγματά τους κατέκριναν την καθημερινότητα που είχε αλλοτριωθεί από τους εξισλαμισμούς με τα αντίστοιχα οικονομικά προνόμια ή το κυνήγι του πλουτισμού.

Από τον 17ο αιώνα Έλληνες της ενιαίας Ηπείρου επανατροφοδοτούσαν τον ελληνικό διαφωτισμό (ο οποίος είχε ξεκινήσει πριν την κατάκτηση) στηρίζοντας τα γράμματα και τις τέχνες. Ο Αρσάκης, οι αδελφοί Ριζάρη, ο Τοσίτσας, ο Σίνας, οι αδελφοί Ζωσιμάδες, οι αδελφοί Ζάππα, ο Ζωγράφος, δάσκαλοι της εποχής όπως ο Δούκας ή ο Ψαλίδας, ήταν πρόσωπα που έπαιξαν κομβικό ρόλο στο κίνημα αναγέννησης της εθνικής ταυτότητας. Είναι χαρακτηριστικό το βραχύβιο παράδειγμα ανάπτυξης της ορεινής Μοσχόπολης τον 18ο αιώνα, με την ίδρυση πανεπιστημίου (της «Νέας Ακαδημίας») και την οικονομική της παραγωγική ανάπτυξη.

Έτσι, ήδη πριν τον ξεσηκωμό του ’21, Βορειοηπειρώτες από τις περιοχές της Χιμάρας, του Αργυροκάστρου, της Μοσχόπολης, της Πρεμετής, του Λεσκοβικίου και της Κορυτσάς είχαν μυηθεί στα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας. Το σχέδιο ήταν «να σηκώσουν άρματα σε όλη τη δυτική Ήπειρο… και να φτάσουν μέχρι το Αργυρόκαστρο». Η Ήπειρος όμως, αν εξαιρεθεί το Σούλι μέχρι το 1803 ή η Χιμάρα, η οποία είχε το προνόμιο του αυτοδιοίκητου, ήταν ασφυκτικά τουρκοκρατούμενη. Γι’ αυτό οι Βορειοηπειρώτες συνέβαλαν σε υπαρκτά μέτωπα του αγώνα.

Εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες διακρίθηκαν στην Επανάσταση

Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν ο Μιχαήλ Λαζάρου, ο Βενιαμίν από το Αργυρόκαστρο, ο Επίσκοπος Ευρίπου Γρηγόριος ο Αργυροκαστρίτης, οι αδερφοί Δούκα από την Πρεμετή, αγωνιστές από το Λεσκοβίκι κ.ά. Οι αδερφοί Μίλιου συγκρότησαν εθελοντικά σώματα Χιμαραίων που πολέμησαν στο Μεσολόγγι και στην κατάληψη της Ακρόπολης των Αθηνών. Ο Σπύρος Μίλιος οργάνωσε στρατιωτικό σώμα από 200 Χιμαραίους το 1824 κι έφτασε στην Ακαρνανία, ενώ έλαβε μέρος σε μάχες στο πλάι του Καραϊσκάκη και του Υψηλάντη. Ο Κωνσταντίνος Λαγουμιτζής από τη μαρτυρική Χορμόβα ήταν ηγέτης εθελοντών της ιδιαίτερης πατρίδας του, κι έφτιαχνε λαγούμια στην άλωση της Ακρόπολης. «Εις το Μεσολόγγι και παντού αυτός ο γενναίος άνδρας θάματα έχει κάμει», ανέφερε για αυτόν ο Μακρυγιάννης.

Ο Ευάγγελος Ζάππας πολέμησε στο Σούλι, στην Άρτα και στην Κόρινθο. Ο Σταύρος Κόντος αγωνίστηκε μαζί με παλικάρια από το Δέλβινο. Στην Επανάσταση της Εύβοιας, υπό τον Επίσκοπο Ευρίπου Γρηγόριο Αργυροκαστρίτη, πολέμησαν αγωνιστές από το Αργυρόκαστρο, από τη Χορμόβα, από τη Χιμάρα, και διακρίθηκαν οι αδερφοί Βασιλείου και ο Λιάκος με τους 300 του (ο αποδράσας Επίσκοπος, αργότερα, μετέφρασε τα ευαγγέλια στην αλβανική γλώσσα). Πολλοί οπλαρχηγοί και μεγάλος αριθμός πολεμιστών ήταν από τη Μοσχόπολη, ενώ οι Κορυτσαίοι βοήθησαν κυρίως με τις περιουσίες τους για την εξαγορά αιχμαλώτων. Αργότερα, Βορειοηπειρώτες βρέθηκαν να υπηρετούν σε επιτελικές θέσεις του ελληνικού κράτους. Ο αποκλεισμός της ενιαίας Ηπείρου από τις «Μελούνες» βρήκε το αντίδοτό του στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13 και στη συγκρότηση της «Αυτονόμου Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» το 1914, με έδρα το Αργυρόκαστρο, ύστερα από έναν στρατιωτικοπολιτικό αγώνα με ενιαία οργάνωση των «απ’ έκει» αγωνιστών.

Η ιστορία της Επανάστασης του 1821 είναι ακόμα ζωντανή στα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας ως κοινή ιστορία. Η επίγνωσή της μπορεί να δημιουργήσει τόσο έναν κλοιό υπεράσπισης των δικαίων της, όσο και να χτίσει γέφυρες φιλίας, ειρήνης και δικαιοσύνης με τη γειτονική μας χώρα.

Πηγή: edromos.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλβανία

Φρ. Μπελέρης: Δεν μπορώ να ξεχάσω την αδικία – Τώρα ξεκινάει ο πραγματικός δικαστικός αγώνας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΡΤ για τη στήριξη όλο αυτό τον καιρό και εσάς για τη συνέντευξη. Ασφαλώς και είμαι χαρούμενος, νιώθω μια ανακούφιση αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω την αδικία που μου έγινε όλο αυτόν τον καιρό, την κατάφωρη παραβίαση της βούλησης του λαού της Χειμάρρας και αυτό το πραξικόπημα που έκαναν εναντίον μου οι αλβανικές αρχές, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα» ανέφερε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντης Μπελέρης, λίγη ώρα μετά την αποφυλάκισή του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Πρόσθεσε ότι για εμένα τώρα ξεκινάει ο πραγματικός δικαστικός αγώνας. Όπως είπε «θα προσφύγω σε όλες τις βαθμίδες της αλβανικής δικαιοσύνης και μετά και στο Στρασβούργο που πιστεύω ότι θα δικαιωθώ». Επιπλέον ανέφερε ότι «έχουμε προσφύγει ήδη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας, αμέσως μετά υπάρχει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο και αφού τελεσιδικήσουν όλες οι απόφάσεις στην Αλβανία μετά θα πάω στο Στρασβούργο».

«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση ήταν δίκαιη πέρα για πέρα. Ήταν μια σκευωρία, ήταν ένα στήσιμο και πρέπει να αποκαλυφθεί, όσο χρόνο κι αν πάρει» επεσήμανε ο Φρέντης Μπελέρης.

«Το κράτος δικαίου σε μία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι διαπραγματεύσιμο»

«Δεν έχει να κάνει τόσο με την προσωπική μου περιπέτεια όσο με το να μάθει η αλβανική κυβέρνηση, ο κ. Ράμα να μην το ξανακάνει με άλλους ανθρώπουςΠρέπει να ξέρει ότι το κράτος δικαίου σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια δεν είναι διαπραγματεύσιμο» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Στην ερώτηση του Απόστολου Μαγγηριάδη αν θεωρεί πως δικαιώθηκε η στρατηγική του και πώς η υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή βοήθησε τον αγώνα του απάντησε « Θεωρώ ότι ήταν μια πάρα πολύ έξυπνη κίνηση από πλευράς του Πρωθυπουργού. Θεωρώ ότι τώρα, από ένα άλλο μετερίζι, εγώ θα συνεχίσω να παλεύω για τα ίδια πράγματα αλλά και για πολύ περισσότερα με μεγαλύτερες δυνάμεις.

»Οι Χειμαρριώτες, οι Βορειοηπειρώτες δεν είναι μόνοι. Έχουν τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης. Έχουν τη στήριξη του συνόλου των ελληνικών κομμάτων, του ελληνικού λαού στα δίκαια αιτήματά τους. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, το δικαίωμα στην περιουσία, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Όλα αυτά τα δικαιώματα τα οποία αμφισβητήθηκαν αυτούς τους 16 μήνες πραξικοπηματικά από τον κ. Ράμα».

Για το πότε θα εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες ανέφερε «λίγες μέρες θα κάτσω να δω την οικογένειά μου και αμέσως μετά θα είμαι στη ΔΕΘ. Και μετά τη ΔΕΘ θα είμαι Βρυξέλλες».

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα που θέλει να στείλει στους Έλληνες πολίτες που τον ψήφισαν ο κ. Μπελέρης είπε: « θέλω να τους ευχαριστήσω. Να τους πω ότι δεν θα ξεχάσω ποτέ την τιμή που μου έκαναν και θα κάνω ό, τι χρειάζεται για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους».

Ά. Συρίγος στο ΕΡΤNews για Φ. Μπελέρη: Θα είναι ευρωβουλευτής όλης της Ελλάδος, αλλά θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική μεινότητα

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλβανία

Ελεύθερος ο Φρέντης Μπελέρης μετά από 16 μήνες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Tο δικαστήριο του Φίερι ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά πως ενέκρινε το αίτημα του Φρέντη Μπελέρη για πρόωρη αποφυλάκιση του με τον περιοριστικό όρο της διατήρησης επικοινωνίας με το αστυνομικό τμήμα της  Χιμάρας.

Ο δικηγόρος του Μπελέρη ρωτήθηκε από τα αλβανικά μέσα μετά την δίκη εαν χαρακτηρίζει την σημερινή απόφαση ως δικαστική νίκη για να απαντήσει «Όχι! Ο ιδιοκτήτης που έχει τα κλειδιά της φυλακής και όλα τα άλλα, έδωσε εντολή να τον βγάλουν μετά τις εκλογές»

Η εξέταση του αιτήματος από το αρμόδιο δικαστήριο είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου, όμως το δικαστήριο επικαλέστηκε κόλλημα εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και ανέβαλε την δική για σήμερα.

Ο Φρεντης Μπελέρης παρέμεινε στη φυλακή για 481 ημέρες και η ποινή του αναμενόταν να ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Η δικαστική του υπόθεση απασχόλησε έντονα τα διεθνή μέσα και έγινε η αφορμή για την ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας και  Αλβανίας. Κατά την φυλάκιση κατόρθωσε να εκλεγεί δήμαρχος Χιμάρας και στη συνέχεια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Πηγή:  himara.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλβανία

Η Χιμάρα πνίγηκε σε μια πισίνα στις Σπέτσες…

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά απέτυχε να συνεγείρει «φίλους και συμμάχους», να χρησιμοποιήσει το ειδικό της βάρος ως μέλος της Ε.Ε., τις «άριστες σχέσεις μας με τις ΗΠΑ» κι όλα αυτά τα τσιτάτα που χρησιμοποιεί κατά καιρούς το διορισμένο ελληνόφωνο σύστημα διοίκησης για να μας πείσει ότι εργάζεται για το καλό του ελληνισμού νυχθημερόν.

Θα μπορούσε να είναι απλά ένα κακόγουστο αστείο, ένας ασύνδετος τίτλος. Δύστυχώς για τον Ελληνισμό όμως, την ώρα που παιζόταν οι τελευταίες πράξεις στην παρωδία υφαρπαγής του Δήμου Χιμάρας από τον Έντι Ράμα, η ελληνική Κυβέρνηση άφηνε διαρροές σε κεντρικό αθηναϊκό μέσο ενημέρωσης για την καθ’όλα παράνομη και απαξιωτική συμπεριφορά του Αρχηγού της Αξ/κής Αντιπολίτευσης να κατασκευάσει πισίνα σε οικισμό που δεν επιτρέπεται. Κι όσο κι αν «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», η θεματολογία ή ο αποπροσανατολισμός που επιλέγει μια Κυβέρνηση ώστε να κατευθύνει την ενημέρωση στις μάζες, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή.

Ως τέτοια λοιπόν συνειδητή πολιτική επιλογή μπορεί να χαρακτηριστεί και η απουσία της ελληνικής Πολιτείας από τα τεκτενόμενα στη Β. Ήπειρο –και ειδικά στη Χιμάρα-, μετά την σύλληψη του νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου Μπελέρη στις 12 Μαίου 2023. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Στις 14 Μαΐου 2023 οι Χιμαριώτες, όπως όλοι οι κάτοικοι της Αλβανίας καλούνταν να εκλεξουν τους τοπικούς τους άρχοντες. Παρά τις μεθοδεύσεις που στόχευαν στην εκλογή φίλα προσκείμενου Δημάρχου στον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την αλβανοποίηση όσων ελληνικών περιουσιών –φιλέτων είχαν βάλει στο μάτι οι μαφιόζοι συνεργάτες του στο παραλιακό μέτωπο της Χιμάρας (μεταξύ αυτών και ο σύζυγος της τότε Υπουργού Εξωτερικών του Ράμα), φαινόταν ότι ο υποψήφιος της μειονοτικής «Ομόνοιας» Φρέντυ Μπελέρης θα κέρδιζε τον Δήμο.

Δύο ημέρες λοιπόν πριν τις εκλογές, στις 12 Μαΐου, ο Μπελέρης συλλαμβάνεται με την κατηγορία δωροδοκίας για εξαγορά ψήφων. Οι εκλογές της Κυριακής 14 Μαΐου 2023, τον βρίσκουν φυλακισμένο, αλλά νικητή με διαφορά 19 ψήφων από τον εκλεκτό του συστήματος Ράμα. Ο ελληνισμός έδειξε αντανακλαστικά και παρ’ότι η προσωπικότητα Μπελέρη είναι για κάποιους αμφιλεγόμενη, υπερίσχυσε η συνειδητοποίηση του τι μέλει γενέσθαι με τις ελληνικές περιουσίες αν εκλεγόταν ο υποψήφιος του Ράμα. Προσωπικά γνωρίζω περιπτώσεις ομογενών οι οποίοι ταξίδεψαν να ψηφίσουν υπό απαγορευτικές συνθήκες για αυτούς, μόνο και μόνο για να μη λείψει η ψήφος τους. Στους μήνες που ακολούθησαν, ο Δήμαρχος Μπελέρης παρέμεινε προφυλακισμένος άνευ δίκης, δεν του επετράπη να ορκιστεί, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του έπειτα από μια στημμένη και άνευ αντικειμενικών αποδεικτικών στοιχείων καταδίκη και η αλβανική Κυβέρνηση διόρισε προσωρινή Δήμαρχο την Μπλερίνα Μπάλα, η οποία προφανώς υπό το βάρος του σκανδάλου που συνιστούσε η στημένη σύλληψη και καταδίκη Μπελέρη, αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 5 Ιουνίου 2024. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ωστόσο, καθαίρεσε και την Υπουργό Εξωτερικών του σε αυτό το διάστημα, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για το σύζυγό της και τη «μαφία των φιλέτων», παραδεχόμενος ουσιαστικά, το σχέδιο που εξυφαίνεται με στόχο την περιουσία της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα. Στο μεταξύ ο Φρ. Μπελέρης επιλέχθηκε από την κυβερνητική παράταξη στην Ελλάδα ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής και εκλέχθηκε εύκολα στα έδρανα των Βρυξελλών, παρ’ότι ήταν φυλακισμένος.

Αυτό ήταν και το μόνο επιτυχημένο βήμα που έκανε η ελληνική Κυβέρνηση στην υπόθεση και μάλιστα με ένα κάποιο… κομματικό όφελος για την ίδια. Διότι κατά τα άλλα όλες οι προσπάθειες για μια δίκαιη δίκη, για άδεια ορκομωσίας του εκλεγμένου Δημάρχου ή για ευρωπαϊκή πίεση που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση Μπελέρη κατά τη μακρόχρονη προφυλάκιση, έπεσαν στο κενό. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά απέτυχε να συνεγείρει «φίλους και συμμάχους», να χρησιμοποιήσει το ειδικό της βάρος ως μέλος της Ε.Ε., τις «άριστες σχέσεις μας με τις ΗΠΑ» κι όλα αυτά τα τσιτάτα που χρησιμοποιεί κατά καιρούς το διορισμένο ελληνόφωνο σύστημα διοίκησης για να μας πείσει ότι εργάζεται για το καλό του ελληνισμού νυχθημερόν. Και ήταν τέτοια η αποτυχία του ελληνόφωνου αυτού συστήματος να καταφέρει το οτιδήποτε στην υπόθεση, που ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού κι όχι ουσίας, δέχτηκε χαστούκι, υποδεχόμενο «για ιδιωτική επίσκεψη» τον «φίλο» (σύμφωνα με τον ίδιο τον Ράμα) του κ. Μητσοτάκη, Έντι Ράμα μέσα στην Αθήνα στην επέτειο ακριβώς ενός έτους από τη σύλληψη του Φρ. Μπελέρη για ομιλία με θέμα τις εκλογές του…2025 στην Αλβανία. Πιθανότατα φίλους να έκανε του δύο Πρωθυπουργούς Αλβανίας και Ελλάδος ο Τόνι Μπλερ (ο πρώην Πρωθυπουργος της Βρετανίας αν θυμάστε το ρόλο του στους βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999 για το Κοσσυφοπέδιο), ο οποίος φέρεται να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες ταυτόχρονα στον Έλληνα και τον Αλβανό Πρωθυπουργό . Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σε επίπεδο ουσίας όμως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η Χιμάρα πλέον έχει περάσει στα χέρια του καθεστώτος Ράμα με τις επαναληπτικές εκλογές στις 4 Αυγούστου 2024 που έβριθαν παρατυπιών και πειραγμένων εκλογικών καταλόγων, ενώ οι ιδιοκτησίες της ελληνικής μειονότητας στην βορειηπειρωτική ριβιέρα, είναι θέμα χρόνου να υποστούν αναγκαστική απαλλοτρίωση. Ο ελληνισμός συνεχώς αποδυναμώνεται και για αυτό φταίνε δύο κατά την προσωπική μας άποψη τινά: πρώτον ο ωχαδερφισμός όλων μας στην Ελλάδα που ενισχύεται από την στοχευμένη καταρράκωση της παιδείας και τον εθνικό και θρησκευτικό αποχρωματισμό του Κράτους και δεύτερον το ζοφερό επίπεδο του ελληνικού πολιτικού προσωπικού το οποίο είτε είναι τυφλωμένο από ιδεοληψίες, είτε τελεί αργυρώνητο, είτε απλά είναι ανίκανο, αμόρφωτο, ακατάλληλο να υπηρετήσει το υψηλό λειτούργημα της υπεράσπισης του ελληνισμού. Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένα δράμα δεκαετιών, του οποίου μια πτυχή (από τις πολλές καθημερινές ήττες σε όλα τα επιπεδα) είναι και η «απώλεια» της Χιμάρας. Είναι ευθύνη όλων μας να ελέγξουμε και να αλλάξουμε το ζοφερό αυτό κομματικό σύστημα και το καταστρεπτικό του πολιτικό προσωπικό πριν κάνει κι άλλη ζημιά σε όλους.

Αναστάσιος Κοπανίδης
Διδάκτωρ Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή