Διεθνή
ΗΠΑ: Κοινό μέτωπο ελληνικών, αρμενικών, κουρδικών και ινδικών οργανώσεων στο Κογκρέσο για την αποφυγή της πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Ένας ευρύς συνασπισμός ακτιβιστικών οργανώσεων αναλαμβάνει δράση προκειμένου να πιέσει τον Κογκρέσο να μην αποδεχτεί την αναβάθμιση ή την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία. Με μια κοινή επιστολή που στάλθηκε στα προεδρία των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC), καθώς και των αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων, εκφράζουν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και καλούν τα μέλη του Κογκρέσου να αναλάβουν δράση.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, η απόκτηση και η επιμονή της διατήρησης του ρωσικού συστήματος S-400 συνιστά ένα αρνητικό σημείο καμπής για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, στην επιστολή τονίζεται ότι το ρωσικό σύστημα είναι ασυμβίβαστο για λόγους ασφαλείας με τα αναβαθμισμένα F-16 και ότι κάθε προσπάθεια πώλησης σημαντικού αμυντικού οπλισμού στην Τουρκία θα συνιστά μια καταστρατήγηση της αμερικανικής νομοθεσίας και της εκφρασμένης βούλησης του Κογκρέσου.
Η Επιστολή των Ακτιβιστικών Οργανώσεων
«Γράφουμε λόγω των πολλαπλών δημοσιευμάτων που υπάρχουν στον αμερικανικό και διεθνή Τύπο σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να αναβαθμίσει σχεδόν 80 από αυτά που ήδη κατέχει.
Ως ένας συνασπισμός ομάδων πολιτών που εκπροσωπούν τους Αμερικανούς σε ολόκληρο το έθνος μας, μοιραζόμαστε εδώ και καιρό τις ανησυχίες που έχετε εκφράσει σχετικά με τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που εγκυμονούν για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της δραματικής απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δυτική Συμμαχία και τους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Η αρχική αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα – σε συνδυασμό με τη συνεχή επιμονή της να τους διατηρεί παρά την σαφή παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), αντιπροσωπεύουν ένα σημείο καμπής στη διμερή μας σχέση. Συμφωνούμε απόλυτα με τις παρατηρήσεις που κάνατε το 2019 στη δήλωσή σας στους New York Times, “ ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος ή ένα ρωσικό σύστημα πυραύλων. Όχι και τα δύο» και πιστεύουμε ότι αυτές οι ίδιες αρχές θα πρέπει να ισχύουν για την αποτροπή κάθε πιθανής πώλησης F-16 στην Τουρκία.
Υπενθυμίζουμε ότι – παρά την ανοιχτή εχθρότητα της Τουρκίας εναντίον της Αμερικής και των συμμάχων της – η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις CAATSA εναντίον της Τουρκίας μόνο όταν έγινε σαφές ότι το Κογκρέσο επρόκειτο να παρέμβει μέσω του νομοσχεδίου για τον περσυνό αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA).
Ακόμα και τώρα, φαίνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν ανώτεροι αξιωματούχοι στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας που αναζητούν λανθασμένα να βρουν κάποιο παραθυράκι στον νόμο για να αποφύγουν τις κυρώσεις CAATSA και να επιτρέψουν την αλόγιστη πώληση νέων F-16 και συσκευών αναβάθμισης στην Τουρκία.
Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ασυμβίβαστο με τον νόμο CAATSA, καθώς και με την ευρύτερη νομοθετική πρόθεση του Κογκρέσου, το οποίο ψήφισε αυτόν τον νόμο με συντριπτική διακομματική υποστήριξη και διατήρησε στον πάγο τις νέες αγορές αμερικανικών όπλων σε μια ολοένα και πιο κακόβουλη Τουρκία. Η Άγκυρα όχι μόνο ακολούθησε την απόκτηση των ρωσικών S-400, αλλά έχει υποσχεθεί να αποκτήσει ή ακόμη και να συμμετέχει στην παραγωγή περισσότερων. Χωρίς καμία ένδειξη ότι υπάρχει ορατό τέλος στην επίμονη παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας και πολιτικής από την Τουρκία, δεν υπάρχει λόγος να εξεταστεί καν το αίτημα της Τουρκίας.
Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με αυτήν την πιθανή αγορά. Ο Aaron Stein του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής (Foreign Policy Research Institute) σημείωσε ότι οι αναβαθμίσεις του block 70 μοιράζονται κάποιους κοινούς αισθητήρες με τα F-35. Αυτό εγείρει τις ίδιες ανησυχίες που εκφράσατε στο άρθρο γνώμης σας στους New York Times και θέτει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς πιλότους μαχητικών και τους πιλότους μαχητικών των συμμάχων μας που πετούν αναβαθμισμένα F-16. Επιπλέον, η Τουρκία χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα με τρόπο ασυμβίβαστο με τις αμερικανικές αξίες και τα αμερικανικά συμφέροντα. Όπως σημείωσε ο Michael Rubin του American Enterprise Institute, η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί τον στόλο των F-16 για την “ υπεράσπιση της τουρκικής πατρίδας, αλλά για να απειλήσει τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος και να βομβαρδίσει τους Γιαζίντι στο Σιντζάρ και ούτω καθεξής ».
Η πρόσβαση στα αμερικανικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων F-16, είναι προνόμιο που πρέπει να κερδίσει η Τουρκία και όχι ένα εκ προοιμίου δικαίωμα. Αυτή η πρόσβαση πρέπει να παγώσει έως ότου η Τουρκία αποδείξει ότι θα ευθυγραμμιστεί με το αμερικανικό δίκαιο, και θα τιμήσει τις αξίες, τα συμφέροντα και τις συμμαχίες των ΗΠΑ.
Σας παροτρύνουμε να επαναλάβετε την αντίθεσή σας στην πώληση ή μεταφορά F-16 ή οποιουδήποτε σημαντικού οπλικού συστήματος στην Τουρκία.»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διεθνή
Μάρκο Ρούμπιο: Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ριάλιτι
Τα πράγματά με το όνομά τους είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από την G7, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν στα πράγματα στα οποία διαφωνεί η G7 να εμποδίσουν τη χώρα του να συνεργαστεί με άλλα έθνη «για τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε».
Ο Ρούμπιο τόνισε ότι «υπάρχει λόγος να είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι» για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό «δεν θα είναι ούτε εύκολο ούτε απλό».
Ακόμη, είπε ότι οι ΗΠΑ αισθάνονται ότι είναι «μερικά βήματα πιο κοντά» στο τέλος του πολέμου, αλλά είναι ένα «ταξίδι πολλών βημάτων».
«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι θα μάθουν περισσότερα μόλις επιστρέψει στις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.
Για τον Πούτιν
Στη συνέχεια, ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται τον Πούτιν, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να απαντά ότι αυτή είναι μια άσχετη ερώτηση γιατί δεν αφορά την εμπιστοσύνη αλλά τη δράση.
Ο Μάρκο Ρούμπιο επισήμανε ότι εάν είμαστε σοβαροί στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτού του είδους τις συζητήσεις. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι ριάλιτι και δεν αφορά προσωπικότητες.
Οι διαπραγματεύσεις «δεν θα γίνουν» σε συνεντεύξεις Τύπου
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Πούτιν παίζει με τον χρόνο, ο Μάρκο Ρούμπιο σχολίασε ότι «η Αμερική δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής με βάση αυτά που λέει ένας ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Και συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν με τους ηγέτες να μιλούν ιδιωτικά στις συνομιλίες, όχι μπροστά στις κάμερες.
«Δεν γνωρίζω ακόμη πόσο ευθυγραμμισμένες είναι οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσία»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζει απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων κατάπαυσης του πυρός για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ρούμπιο επαναλαμβάνει ότι ο Γουίτκοφ δεν είναι ακόμα εδώ, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει.
Παραδέχθηκε μάλιστα ότι θα είναι δύσκολο, λέγοντας ότι ποτέ δεν είπε ότι θα ήταν «εύκολο, γρήγορο, απλός ελιγμός».
Θα μπορούσε να συνδυαστεί πολύ γρήγορα εάν όλοι ευθυγραμμιστούν, τόνισε ο Ρούμπιο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ξέρει ακόμη πόσο ευθυγραμμισμένοι είναι. «Αυτό πρόκειται να μάθουμε», σημείωσε.
Ερωτηθείς ξανά για πόσο καιρό πρέπει να συμφωνήσει ο Πούτιν για την κατάπαυση του πυρός, ο Ρούμπιο απάντησε: «Το ερώτημα δεν είναι πόσο καιρό, αλλά κινούμαστε στην πραγματικότητα προς μια κατάπαυση του πυρός ή πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης;»
Τόνισε ότι θα το μάθουν σύντομα, πολλά από τα οποία θα βασίζονται στη συνομιλία του Γουίτκοφ με τον Πούτιν.
«Δύσκολο να διαπραγματευτεί κανείς διαρκή ειρήνη εν μέσω πολέμου»
Ακόμη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την επικράτειά της. Προσθέτει ότι η Ουκρανία «προφανώς θα πρέπει να συμφωνήσει» για το τι σημαίνει μακροπρόθεσμη ασφάλεια για τη χώρα.
Τόνισε δε ότι είναι απαραίτητη η άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Δεν μπορούμε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση μέχρι να περάσουμε την πρώτη φάση», σημείωσε ο Ρούμπιο.
«Είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτείς μια διαρκή ειρήνη εν μέσω ενός συνεχιζόμενου πολέμου».
«Να κάνουν και οι δύο παραχωρήσεις»
Ο Ρούμπιο επαναβεβαίωσε ότι «ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων».
Επιπλέον, ανάφερε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η «πραγματικότητα» του τερματισμού ενός πολέμου.
Η ακριβής φύση αυτών των παραχωρήσεων μένει να φανεί και η πραγματοποίηση «συνολικών δηλώσεων» δεν θα ήταν χρήσιμη σε αυτό το στάδιο, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: BBC
Πηγή: Naftemporiki
Διεθνή
Κάλεσμα των Δημοκρατικών στα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας! Να σχηματιστεί γρήγορα ευρύς συνασπισμός απέναντι στον Τραμπ
Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου Inatsisartut της Γροιλανδίας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στα σχόλια του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα της Γροιλανδίας να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να σχηματίσουν γρήγορα μια κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού για να επιδείξουν ενότητα απέναντι στην εκστρατεία των ΗΠΑ να προσαρτήσουν το νησί.
Ο Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, ο ηγέτης του φιλοεπιχειρηματικού κόμματος που τάσσεται υπέρ της σταδιακής ανεξαρτησίας από τη Δανία, εξέφρασε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης σε ανάρτησή του στο Facebook μετά από έναν πρώτο γύρο συζητήσεων συνασπισμού. «Δεν είναι ώρα για πολιτικές τακτικές και εσωτερικές διαφωνίες. Η κατάσταση για τη χώρα μας είναι πολύ σοβαρή για κάτι τέτοιο», είπε και πρόσθεσε: “Όταν κάποιος μας απειλεί, μας περιφρονεί ή μιλάει άσχημα για εμάς, στεκόμαστε ενωμένοι».
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τον έλεγχο της Γροιλανδίας για να ενισχύσουν τη διεθνή ασφάλεια, προσθέτοντας όταν ρωτήθηκε ευθέως για την προοπτική προσάρτησης: «Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί».
Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων του κοινοβουλίου Inatsisartut της Γροιλανδίας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στα σχόλια του Τραμπ.
Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι υπερτριπλασίασαν τις έδρες τους σε 10 στο Σώμα των 31 εδρών, έχουν ταχθεί υπέρ της υπεύθυνης εξόρυξης των τεράστιων αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτων ορυκτών πόρων της Γροιλανδίας, ως μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας και της ευημερίας της, καθώς το ημιαυτόνομο έδαφος μεταβαίνει σε πλήρη ανεξαρτησία από τη Δανία.
Το κόμμα Naleraq που τάσσεται σθεναρά υπέρ της ανεξαρτησίας ήρθε δεύτερο στις εκλογές της Τρίτης, διπλασιάζοντας τις έδρες του σε οκτώ.
Πηγή: Reuters
Πηγή: Naftemporiki
Διεθνή
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ερευνά 45 πανεπιστήμια σχετικά με τις φυλετικές πολιτικές
Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην προεδρία τον Ιανουάριο, η κυβέρνησή του προσπάθησε να περιορίσει τις προσπάθειες παροχής υποστήριξης σε άτομα με βάση τη φυλή, το φύλο ή την εθνικότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το γραφείο του για τα πολιτικά δικαιώματα ερευνά 45 πανεπιστήμια, επικαλούμενο παράπονα ότι τα σχολεία συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα που όριζε την επιλεξιμότητα με βάση τη φυλή.
Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην προεδρία τον Ιανουάριο, η κυβέρνησή του προσπάθησε να περιορίσει τις προσπάθειες παροχής υποστήριξης σε άτομα με βάση τη φυλή, το φύλο ή την εθνικότητα.
Το Υπουργείο Παιδείας είπε ότι η νέα έρευνα που ανακοινώθηκε την Παρασκευή ακολούθησε τους ισχυρισμούς ότι τα πανεπιστήμια συνεργάστηκαν με ένα πρόγραμμα που επιδιώκει να αυξήσει την ποικιλομορφία στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων.
Οι διευκρινίσεις του υπουργείου
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δραστηριότητες παραβίαζαν έναν νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα του 1964, ο οποίος αρχικά ψηφίστηκε για να μειωθούν οι διακρίσεις σε βάρος των μη λευκών Αμερικανών.
Ενώ η δήλωση που ανήγγειλε την έρευνα δεν ανέφερε ποιος βλάπτεται από τα πανεπιστημιακά προγράμματα, ο Τραμπ και πολλοί συντηρητικοί των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι οι προσπάθειες για αύξηση της διαφορετικότητας είναι άδικες και κάνουν διακρίσεις σε βάρος των λευκών Αμερικανών.
«Η σημερινή ανακοίνωση διευρύνει τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι τα πανεπιστήμια δεν κάνουν διακρίσεις εις βάρος των φοιτητών τους με βάση τα φυλετικά και φυλετικά στερεότυπα», δήλωσε η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Λίντα Μακ Μάχον στη δήλωση.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο πανεπιστήμια για διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την υποστήριξη των Παλαιστινίων, τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτήρισε αντισημιτικές.
Η αμερικανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα ακύρωσε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και συμβόλαια 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ως απάντηση στην κακή απάντηση της σχολής Ivy League στον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη.
Πηγή: Reuters
Πηγή: Naftemporiki
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ