Η Ρωσία κάνει μεγάλα βήματα στην εφαρμογή των συμφωνιών της Γενεύης του περασμένου Ιουνίου. Επαναφέρει τη Συρία στη συναυλία των εθνών, ετοιμάζεται να εκδιώξει την Τουρκία, να συμφιλιώσει το Ισραήλ με το Ιράν, να αποκτήσει βάση στην Αφρική και να μοιράσει απόλυτα όπλα στην Ασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον οι κυρίαρχοι του κόσμου. Όσοι δεν συμβαδίζουν με τις τρέχουσες ανατροπές θα είναι οι χαμένοι της νέας εποχής που ετοιμάζεται.
Αναλύσεις
ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΟΡΦΗ (ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ) – Η Ρωσία ετοιμάζεται να ανεβάσει την αυλαία
Αυτό το άρθρο είναι συνέχεια των άρθρων
«Γιατί μια Γιάλτα Β’;», 15 Ιουνίου 2021.
«Μπάιντεν-Πούτιν, μια Γιάλτα Β’ παρά ένα νέο Βερολίνο», 22 Ιουνίου 2021.
«Η πολιτική αρχιτεκτονική της νέας Μέσης Ανατολής», 7 Σεπτεμβρίου 2021.
«Προς την ειρήνη στη Συρία και τον Λίβανο», 28 Σεπτεμβρίου 2021.
Η εφαρμογή των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη (γνωστή ως «Γιάλτα Β’»), της 16ης Ιουνίου 2021, συνεχίζεται. Φαίνεται ότι οι παραχωρήσεις που έκανε η Ουάσιγκτον στη Μόσχα είναι πολύ πιο σημαντικές από ό, τι πιστεύεται. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να βάζει τον κόσμο σε τάξη όχι μόνο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Αφρική και την Ασία. Ουσιαστικές αλλαγές είναι ήδη ορατές σε τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με τη ρωσική παράδοση, τίποτα δεν ανακοινώνεται, αλλά όλα θα αποκαλυφθούν μαζικά όταν τα πράγματα γίνουν μη αναστρέψιμα.
ΟΙ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥΣ
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν να εννοηθούν ότι επέτρεψαν στη Χεζμπολάχ να παραβιάσει τους νόμους του εμπάργκο των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράν και να προμηθεύεται ιρανικό καύσιμο μέσω της Συρίας. Στη συνέχεια, η Ιορδανία άνοιξε ξανά τα σύνορά της με τη Συρία. Τέλος, ο αγγλοσαξονικός τύπος ξεκίνησε μια σειρά άρθρων με στόχο την εκκαθάριση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούταν και την αποκατάστασή του. Όλα ξεκίνησαν με ένα άρθρο στο The Observer, την κυριακάτικη έκδοση του The Guardian , με τίτλο «Ο παρίας Άσαντ πουλήθηκε στη Δύση ως κλειδί της ειρήνης στην Εγγύς Ανατολή» («Outcast Assad Sold to the West as Key to Peace in the Middle East») [1].
Το ένα πράγμα οδηγώντας στο άλλο, το Newsweek ανάρτησε ορθά κοφτά τον Σύρο πρόεδρο στο εξώφυλλο κάτω από τον τίτλο: «Επιστρέφει», ακολουθούμενο από τη λεζάντα: «Σε έναν θρίαμβο επί των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Σύρος ηγέτης Μπασάρ αλ Άσαντ ζητά μια θέση στην παγκόσμια σκηνή» [2]. Η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας το κάνει ακόμη πιο λιανά με τη λεζάντα μιας φωτογραφίας που μιλάει για την «υποτιθέμενη» χημική επίθεση στη Γκούτα, όπου οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ, είχαν κατηγορήσει ονομαστικά το «εγκληματικό καθεστώς» ότι είχε περάσει την «κόκκινη γραμμή». Αντίο, λοιπόν, στη δεκαετή ρητορική του «Ο Μπασάρ πρέπει να φύγει!».
Η στρατιωτική ήττα που παραδέχτηκε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη τον Ιούνιο αφομοιώνεται τώρα από τον αγγλοσαξονικό Τύπο. Η υπόλοιπη Δύση δεν μπορεί παρά μόνο να ακολουθήσει.
Η αποκατάσταση της Συρίας στη διεθνή σκηνή βρίσκεται σε εξέλιξη: η Ιντερπόλ έχει λάβει διορθωτικά μέτρα για να τερματίσει τον παραγκωνισμό της, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ Β’ της Ιορδανίας και ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων γνωστοποίησαν ότι «είχαν μιλήσει με τον πρόεδρο Άσαντ. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, πήγε διακριτικά στη Δαμασκό για να συζητήσει, επιτέλους, για την επιστροφή των εξόριστων. Οι Δυτικοί είχαν εναντιωθεί επί μια δεκαετία και πλήρωναν αδρά στις χώρες που τους φιλοξενούσαν, προπαντός για να μην τους αφήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΤΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε στο κοινοβούλιο του την ανανέωση της αποστολής του στρατού του για την καταπολέμηση των Κούρδων τρομοκρατών του PKK στο Ιράκ και τη Συρία· δύο χώρες τις οποίες κατέχεται παράνομα.
Παίζει ένα διπλό παιχνίδι: μέλος του ΝΑΤΟ, διαπραγματεύεται όπλα με την Ουάσιγκτον (80 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 60 κιτ εκσυγχρονισμού για τον στόλο τoy), αλλά διαπραγματεύεται άλλα με τη Μόσχα, από την οποία έχει ήδη αγοράσει S-400 : ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι που φτάνει στο τέλος του. Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα φέρνουν όπλα στη Συρία και μπορεί να έχουν ενωθεί για να βάλουν την Άγκυρα στη θέση της, όπως έκαναν, το 1956, με το Λονδίνο, το Τελ Αβίβ και το Παρίσι κατά τη διάρκεια της αποστολής στο Σουέζ. Σε αντίθεση με ό, τι φαίνεται, η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν θα καταφέρει να χωρίσει την Τουρκία από τις ΗΠΑ. Πολεμά ενάντια στον τουρκικό στρατό στη Λιβύη και τη Συρία, θυμάται την προσωπική δέσμευση του προέδρου Ερντογάν στην Τσετσενία και γενικότερα την αντίθεση Ρωσίας και Οθωμανών.
Ο συριακός στρατός έκλεισε προς όφελός του τη μάχη της Νταράα (νότια Συρία), επιτρέποντας στην Ιορδανία να ανοίξει ξανά τα σύνορά της. Οι τζιχαντιστές προτίμησαν να καταθέσουν τα όπλα εκεί παρά να καταφύγουν στην Ιντλίμπ, υπό την προστασία του τουρκικού στρατού. Από εδώ και στο εξής, τα συριακά στρατεύματα συγκεντρώνονται μπροστά από τo κατεχόμενο κυβερνείο της Ιντλίμπ (βόρεια της χώρας), έτοιμα να απελευθερώσουν το έδαφός τους.
Ο δυτικός τύπος δεν έδωσε πληροφορίες για αυτή τη φοβερή μάχη, δεδομένου ότι η Νταράα δεν θα μπορούσε να είχε απελευθερωθεί χωρίς τη διακριτική αποχώρηση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πληθυσμός, που έχει υποφέρει πολύ, δείχνει προς το παρόν να μισεί τόσο τους συμπατριώτες του όσο και τους χθεσινούς συμμάχους του που τον εγκατέλειψαν.
Η Τουρκία στρέφεται σταδιακά εναντίον όλων των εταίρων της. Ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία στην Αφρική. Ο στρατός της πολεμά στη Λιβύη. Διαθέτει στρατιωτική βάση στη Σομαλία, υποδέχεται στρατιώτες του Μάλι που εκπαιδεύονται στο έδαφός της, πουλά όπλα στην Αιθιοπία και την Μπουρκίνα και έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον Νίγηρα (για να μην αναφέρουμε τη στρατιωτική της βάση στο Κατάρ και τη συμμετοχή της στην σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας).
Η υπόθεση Osman Kavala, που πήρε το όνομά της από αυτόν τον αριστερό επιχειρηματία που έγινε άνθρωπος του Τζορτζ Σόρος στην Τουρκία, που συνελήφθη το 2017, δεν προμηνύεται καλό. Δέκα κράτη – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Γερμανίας – κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα μια επιστολή απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του κατηγορούμενου που κατηγορείται για συμμετοχή στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Στις 22 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Ερντογάν αντέδρασε αποστρεφόμενος τους σχετικούς πρέσβεις με τη συνηθισμένη του αλαζονεία: «Εσείς θα δώσετε μάθημα στην Τουρκία; Ποιός νομίζετε ότι είστε;».
Η προσωπική θέση του προέδρου Ερντογάν φαίνεται όλο και πιο λεπτή. Ένας άνεμος εξέγερσης πνέει εντός του ίδιου του πολιτικού κόμματος του. Μπορεί να τον ευχαριστήσουν οι ίδιοι οι δικοί του άνθρωποι αν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα για τη χώρα του στην Ιντλίμπ.
Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται αποφασισμένος να αφήσει τον Λίβανο στη Ρωσία και να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται μεταξύ του Λίβανου και του Ισραήλ. Έστειλε τον επί χρόνια Ισραηλινοαμερικανό σύμβουλό του, Amos Hochstein, για να μετακινηθεί μεταξύ Βηρυτού και Τελ Αβίβ. Η παρουσία του επιβεβαιώνει την εξαιρετική σημασία του θέματος. Αυτός ο αξιωματικός του IDF ήταν σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τότε, το 2015, είχε ήδη χειριστεί αυτόν τον φάκελο και είχε σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία. Μπορεί να τα καταφέρει, εφόσον αυτός ο ανήθικος επιχειρηματίας γνωρίζει τόσο τον πολιτικό φάκελο όσο και τους τεχνικούς περιορισμούς της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Προωθεί την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χωρίς να επιλύεται το ακανθώδες ζήτημα των συνόρων. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν να προβούν σε κοινή εκμετάλλευση και να μοιραστούν τα κέρδη κατόπιν προηγούμενης συμφωνίας.
Στον Λίβανο, οι ηγέτες των ομολογιακών ομάδων προσπαθούν με όλους τους πιθανούς ελιγμούς να διατηρήσουν την ισχύ τους που τελειώνει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα καταστρέψουν το μέλλον της χώρας.
Η Βουλή ενέκρινε δύο τροπολογίες στον εκλογικό νόμο μέσα στη νύχτα. Η πρώτη στοχεύει να αλλάξει την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου, για να διεξαχθούν στις 27 Μαρτίου. Οι μουσουλμάνοι ζητούσαν να είναι σε θέση να διεξάγουν αποτελεσματικά την εκστρατεία τους καθώς έπεφτε στη μέση του εορταστικού μήνα του Ραμαζανιού. Αλλά η νέα ημερομηνία φαίνεται να είναι ένας τρόπος για να αποτραπεί ο στρατηγός Abbas Ibrahim, ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας, να εκλεγεί και να διαδεχθεί τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Nabbi Berry. Το σύνταγμα απαιτεί πράγματι οι ανώτεροι αξιωματούχοι να έχουν εγκαταλείψει τα καθήκοντά τους έξι μήνες πρίν να μπουν στην πολιτική.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε σχεδιάσει να αναπτύξει γαλλικά στρατεύματα για να «ασφαλίσουν» τα εκλογικά γραφεία. Στις 8 Μαΐου, πιθανότατα δεν θα είναι πλέον πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και τίποτα δεν αποδεικνύει ότι ο διάδοχός του θα εγκρίνει την απόφασή του. Στις 27 Μαρτίου όμως θα συνεχίσει να είναι στην εξουσία.
Η δεύτερη τροπολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να ψηφίζουν οι ομογενείς του εξωτερικού. Δεν θα ορίσουν βουλευτές του εξωτερικού, αλλά θα ψηφίσουν βουλευτές από την εκλογική περιφέρεια καταγωγής τους. Ορίσμένοι ελπίζουν να αλλάξουν σημαντικά τα αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο. Για να πούμε την αλήθεια, όλα αυτά δεν είναι πολύ σημαντικά στο βαθμό που το εκλογικό σύστημα καθορίζει εκ των προτέρων τον αριθμό των βουλευτών ανά ομολογιακή ομάδα χωρίς σχέση με τη δημογραφική πραγματικότητα· ένα καλό παράδειγμα εκλογών χωρίς δημοκρατία.
Η άλλη μεγάλη συζήτηση είναι η έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου 2020. Ο δικαστής Tarek Bitar αντιμετωπίζει μια σειρά από ασυλίες, ξεκινώντας από αυτή του πρώην πρωθυπουργού Hassan Diab, ο οποίος στο τέλος των καθηκόντων του κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί αντικείμενο εντάλματος σύλληψης. Η Χεζμπολάχ, η οποία πλήρωσε το τίμημα για την έρευνα για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, δεν θέλει η έρευνα να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα, αλλά έρχεται σε αντίθεση με το απόρρητο της έρευνας. Τελικά, ζήτησε έντονα την παραίτηση του δικαστή και οργάνωσε μια διαδήλωση για το σκοπό αυτό. Φτάνοντας μπροστά σε μια χριστιανική συνοικία, η πομπή δέχτηκε επίθεση από μέλη των λιβανέζικων Δυνάμεων του Samir Geagea. Σκότωσαν επτά σιίτες και τραυμάτισαν περίπου 30 άλλους. Αναζωπυρώνεται το φάσμα του εμφυλίου. Δεν είναι γνωστό εάν οι λιβανέζικες Δυνάμεις έδρασαν από μόνες τους ή, με προσχεδιασμένο τρόπο, με την παρότρυνση της Σαουδικής Αραβίας, της οποίας ο χριστιανός Samir Geagea αναδείχθηκε πρωταθλητής.
Η ΑΡΓΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΙΡΑΝ
Η Μόσχα προσεγγίζει το ζήτημα της ισραηλινο-ιρανικής σύγκρουσης στο σύνολό του. Τα δύο κράτη εκφωνούν υπερπολεμικές ομιλίες το ένα εναντίον του άλλου, αλλά η πρακτική τους είναι εντελώς διαφορετική. Στην πραγματικότητα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ενάντια σε ορισμένες πολιτικές τάσεις στο εσωτερικό. Η πτώση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου (μαθητής του αποικιοκρατικού στοχαστή Βλαντιμίρ Τζαμποτίνσκι) ανοίγει το δρόμο για τη συμφιλίωση.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά της Τεχεράνης για να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα, η Ρωσία δεν πίστεψε ποτέ ότι το τελευταίο συνεχίστηκε μετά το 1988. Κατά τις διαπραγματεύσεις 5 + 1 του 2013-15 που κατέληξαν στη Συμφωνία της Βιέννης για την πυρηνική ενέργεια του Ιράν, η Μόσχα δεν απαιτούσε το τέλος του πυρηνικού προγράμματος, αλλά τη δυνατότητα να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει στρατιωτικό. Αυτή είναι ακόμα η θέση της. Οι τρέχουσες συζητήσεις επικεντρώνονται σε τεχνικές λεπτομέρειες όπως η εγκατάσταση καμερών ελέγχου στους ιρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η βραδύτητα με την οποία η Τεχεράνη αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα λειτουργεί εναντίον της. Βέβαια, η κυβέρνηση Raïssi διαπραγματεύεται αυτό το διάστημα με τη Σαουδική Αραβία, η οποία, όσον την αφορά, καθηστερεί την εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ. Ο πρόεδρος Ebrahim Raïssi ελπίζει να επιτύχει μια κατανομή ρόλων με το Ριάντ και να την ανακοινώσει τη στιγμή που θα υποχωρήσει στην πυρηνική επιτήρηση, αλλά οι Σαουδάραβες γίνονται ανυπόμονοι και μπορούν επίσης να τον βλάψουν όπως φαίνεται με την επίθεση στους διαδηλωτές της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.
Οι Ισραηλινοί, από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν ότι η Τεχεράνη δεν βασίζεται απλώς στις ξένες σιιτικές κοινότητες όπως ισχυρίζεται, αλλά σε όλες τις αντι-ισραηλινές δυνάμεις είτε είναι σιίτες είτε όχι. Έτσι το Ιράν προμηθεύει όπλα στη σουνιτική Χαμάς. Είναι μια συμμαχία ακόμη πιο επικίνδυνη αφού η Χαμάς είναι το παλαιστινιακό παρακλάδι της Αδελφότητας των Αδελφών Μουσουλμάνων, που υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ και όχι από τη Σαουδική Αραβία. Στη μουσουλμανική κοινότητα, δεν υπάρχουν πλέον δύο στρατόπεδα (σιίτες / σουνίτες), αλλά τρία (Ιράν / Σαουδική Αραβία / Τουρκία και Κατάρ).
Η Μόσχα προχωρά υπομονετικά με το Τελ Αβίβ. Ο στόχος είναι να πειστεί το Ισραήλ να επιστρέψει το κατεχόμενο Γκολάν στη Συρία παρέχοντάς του εγγυήσεις για τη μη επίθεση του Ιράν και την απόσυρσή του από τη Συρία.
ΤΟ ΜΑΛΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Η ήττα της Δύσης στη Συρία έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην Αφρική. Όλοι έχουν καταλάβει ότι η Τάξη του Κόσμου έχει ανατραπεί και ότι είναι καλύτερο να είσαι σύμμαχος της Μόσχας παρά της Δύσης. Ενώ ορισμένα αφρικανικά κράτη επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στρέφοντας προς την Τουρκία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι ήταν τα πρώτα που αμφισβήτησαν τη δυτική βοήθεια.
Από το 2018, η Ρωσία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Κεντρικής Αφρικής στην επίλυση των φυλετικών συγκρούσεων, που διατηρούνται από τη Γαλλία, οι οποίες έχουν βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Όμως η Μόσχα αρνήθηκε να αναπτύξει τα στρατεύματά της όσο η κατάσταση παρέμενε ασταθής και προτίμησε να στείλει μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, τον Όμιλο Wagner του Yevgeny Prigojine. Το 2019, η κυβέρνηση υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με τις 14 κύριες ένοπλες ομάδες της χώρας. Η χώρα έχει σταθεροποιηθεί, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει μόνο ένα μικρό μέρος.
Το Μάλι είναι άμεσο θύμα της ανατροπής της Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχίριας το 2011. Ο Μουαμάρ Καντάφι εργαζόταν για τη συμφιλίωση των Αράβων και μαύρων, η δολοφονία του ξύπνησε πολέμους αιώνων, αφενός με την αποκατάσταση της δουλείας στη χώρα του και αφετέρου, την επιθυμία για αραβική κυριαρχία στους μαύρους πληθυσμούς στο Μάλι. Αυτή η σύγκρουση εκφράζεται μέσω της ώθησης των Αράβων τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας. Προς το παρόν, οι γαλλικές δυνάμεις της επιχείρησης Barkhane προσπαθούν να αποτρέψουν την ανασύσταση ενός Ισλαμικού Εμιράτου στο Σαχέλ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει την αποτροπή της κατάκτησης μιας περιοχής με καθιστικό μαύρο πληθυσμό από νομάδες Άραβες τζιχαντιστές, αλλά όχι την καταπολέμηση των οργανώσεών τους.
Στις 8 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Μάλι, Choguel Kokalla Maïga, έσκασε το απόστημα δηλώνοντας στο RIA Novosti ότι η ίδια η Γαλλία εκπαιδεύει τους τζιχαντιστές στο στρατόπεδό της στο Kidal, στο οποίο είχε απαγορεύσει να εισέλθουν στις δυνάμεις του Μάλι [3]. Η συνέντευξη μεταδόθηκε ευρέως από τις ρωσικές τηλεοράσεις, αλλά δεν έφτασε στα γαλλικά ερτζιανά. Το πολύ, η Le Monde δημοσίευσε μια διευκρίνιση του Choguel Kokalla Maïga, αλλά με αυτή τη δήλωση διαψεύδει μόνο τις διαπραγματεύσεις του με τον Όμιλο Wagner και επιβεβαιώνει ότι μιλά με τη Μόσχα… για τον Ομίλο Wagner.
Η κατηγορία για την χειραγώγηση των τζιχαντιστών είναι πολύ εύλογη: στην αρχή της επέμβασης της, η Γαλλία είχε κρατήσει τους στρατιωτικούς της, έτσι ώστε να αφήσουν χρόνο για να υποχωρήσει η διαχείριση των τζιχαντιστών από το Κατάρ. Άλλοι τζιχαντιστές, στη Συρία αυτή τη φορά, οργάνωσαν διαδηλώσεις για να καταγγείλουν το γαλλικό διπλό παιχνίδι που τους υποστήριζε στη Μέση Ανατολή ενώ ανακοίνωνε ότι τους μαχόταν στην Αφρική. Όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει την έκπληξη του στον τότε Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φάμπιους, ο τελευταίος του είχε απαντήσει γελώντας ότι αυτό ήταν η realpolitik .
Η χούντα του συνταγματάρχη Assimi Goïta (μαθητή του τριτοκοσμικού επαναστάτη Thomas Sankara) βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να αμυνθεί από τους τζιχαντιστές που εποπτεύονται από τη Γαλλία. Η Μόσχα αναμένεται να προχωρήσει όπως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και να στείλει χίλιους άνδρες από την Ομάδα Βάγκνερ για να αποκαταστήσουν την πολιτική ειρήνη. Η υπηρεσία της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας αναμένεται να πληρωθεί από την Αλγερία.
Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ
Mε γρήγορη διαδοχή, η Κίνα [4] και η Βόρεια Κορέα φέρονται να έουν εκτοξεύσει υπερηχητικούς πυραύλους. Η Κίνα το αρνείται, αλλά η Βόρεια Κορέα το διακηρύσσει δυνατά και καθαρά. Οι Αμερικανοί ειδικοί, οι βουλευτές των ΗΠΑ και οι στρατηγοί των ΗΠΑ είναι τρομοκρατημένοι επειδή η χώρα τους αποτυγχάνει να κατακτήσει αυτήν την τεχνολογία που τους καθιστά ευάλωτους. Αυτός ο τύπος πυραύλων βασίζεται σε σοβιετική τεχνολογία. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, το 2019, ότι η Ρωσία βρισκόταν στα πρόθυρα να ελέγξει αυτούς τους πυραύλους με πυρηνικά φορτία, ικανούς να χτυπήσουν οπουδήποτε στη Γη χωρίς να αναχαιτιστούν [5]. Δεδομένου ότι φαίνεται αδύνατο η Κίνα και πολύ περισσότερο η Βόρεια Κορέα να έχουν φτάσει ξαφνικά σε αυτό το τεχνικό επίπεδο, οι ειδικοί θεωρούν ομόφωνα ότι η Ρωσία τους έχει δώσει μια εκδοχή του δικού της όπλου.
Αυτή η μεταφορά τεχνολογίας φέρεται να έλαβε χώρα πριν από την ανακοίνωση της Συμμαχίας Αυστραλίας/Ηνωμένου Βασιλείου/ΗΠΑ (AUKUS). Εκμηδενίζει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον ενάντια στο Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ. Οι Δυτικοί όχι μόνο έχουν υποστεί μια τρομερή ήττα στη Συρία που τους αναγκάζει να αποδεχτούν μια Νέα Παγκόσμια Τάξη, η «αντιπυραυλική τους ασπίδα» είναι ανίσχυρη, οι στρατοί τους είναι πλέον εντελώς ξεπερασμένοι!
[2] «Bachar is Back», Tom O’Connor, Newsweek, Octobrer 22, 2021.
Αναλύσεις
Το Παιχνίδι με τον Συριακό Αγωγό: πώς τα σχέδια της Τουρκίας επηρεάζουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ισραήλ
Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναβίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω της χώρας, μετατρέποντάς την σε περιφερειακό «ενεργειακό διάδρομο» για τα γειτονικά κράτη.
Γράφει ο Dr. Elai Rettig
BESA Geo-Energy Insights No. 7
13 Ιανουαρίου 2025
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναβίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω της χώρας, μετατρέποντάς την σε περιφερειακό «ενεργειακό διάδρομο» για τα γειτονικά κράτη. Μερικά από αυτά τα σχέδια θα προσφέρουν στα κράτη του Αραβικού Κόλπου μια πιο βολική χερσαία οδό για την εξαγωγή ενέργειας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, θέτοντας μια πρόκληση στις παρόμοιες φιλοδοξίες του Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει άλλες ευκαιρίες να εξάγει το φυσικό του αέριο σε νέες αγορές μέσω αγωγού, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο να υπονομεύσουν τη σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ισραήλ θα πρέπει να ακολουθήσει στενά το «παιχνίδι του αγωγού» στη Συρία για να διασφαλίσει ότι οι νέες οικονομικές ευκαιρίες στην περιοχή δεν θα το παρακάμψουν.
Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 αναβίωσε αρκετά έργα ενεργειακής υποδομής υπό την ηγεσία της Τουρκίας που είχαν εγκαταλειφθεί λόγω του συριακού εμφυλίου πολέμου. Ενώ ορισμένα από αυτά τα έργα υπονομεύουν το συμφέρον του Ισραήλ να γίνει «ενεργειακός διάδρομος» μεταξύ της Ευρώπης και των Αραβικών κρατών του Κόλπου, άλλα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν νέες αγορές στην περιοχή για ισραηλινές εξαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το άρθρο θα επισημάνει τρία από αυτά τα πιθανά έργα και θα εξετάσει τις επιπτώσεις τους στα ισραηλινά περιφερειακά συμφέροντα: 1) ένας κοινός αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατάρ μέσω της Συρίας. 2) επέκταση του αραβικού αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία. και 3) νέους αγωγούς πετρελαίου από τα κράτη του Αραβικού Κόλπου στη Συρία για να αντικαταστήσουν τις ιρανικές προμήθειες πετρελαίου.
1.- Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατάρ μέσω της Συρίας
Αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναφέρουν την επιθυμία της κυβέρνησής τους να αναβιώσει ένα παλιό σχέδιο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας μέσω της Συρίας. Ο αγωγός ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2009 και προωθήθηκε κυρίως από την Τουρκία. Το Κατάρ τελικά εγκατέλειψε την ιδέα λόγω τεχνικών και πολιτικών δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, υψηλών διαφορών μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ της Τουρκίας και του καθεστώτος του Άσαντ, και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου το 2014 που έριξαν σε αναμονή τα σχέδια υποδομής σε πολλές περιφερειακές πηγές ενέργειας. Τώρα που το καθεστώς Άσαντ έχει πέσει και οι σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας έχουν θερμανθεί, η Τουρκία ενδιαφέρεται και πάλι για την προώθηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατάρ.
Προτεινόμενος αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατάρ
Ένας κοινός αγωγός φυσικού αερίου με το Κατάρ θα εξυπηρετούσε πολλά σημαντικά τουρκικά συμφέροντα. Θα επέτρεπε στην Τουρκία να ενισχύσει τη θέση της ως η κύρια χώρα διέλευσης μη ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. να παρέχει στην Τουρκία μια πρόσθετη πηγή φθηνού φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση της νοτιοανατολικής Τουρκίας, η οποία υποφέρει από διακοπές ρεύματος το χειμώνα λόγω της αναξιόπιστης προμήθειας από το Ιράν και το Ιράκ· και να ενισχύσει τους δεσμούς Τουρκίας και Κατάρ με το νέο καθεστώς στη Συρία.
Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του αγωγού και καμία εκτίμηση σχετικά με την αναμενόμενη δυναμικότητα ή το κόστος ενός τέτοιου έργου. Το Κατάρ πιθανότατα θέλει να περιμένει και να δει ότι το νέο καθεστώς στη Συρία θα είναι σε θέση να αποκτήσει τον έλεγχο του κέντρου της χώρας προτού λάβει επενδυτικές αποφάσεις. Κατά κανόνα, οι εταιρείες ενέργειας δεν επενδύουν σε διασυνοριακούς αγωγούς φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν δεν είναι βέβαιοι ότι η χώρα διέλευσης θα παραμείνει σταθερή και αξιόπιστη για τα επόμενα 10-15 χρόνια, που είναι η απαραίτητη περίοδος για την ανάκτηση του κόστους του αγωγού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές της κεντρικής Συρίας όπου θα πρέπει να περάσει ο προτεινόμενος αγωγός – περιοχές που εξακολουθούν να παρουσιάζουν δραστηριότητα από το ISIS και παρόμοιες ομάδες και ως εκ τούτου θα απαιτούν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.
Εν τω μεταξύ, το Κατάρ προτιμά να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση των θαλάσσιων μεταφορών του προς την Ευρώπη, καθώς έχει γίνει ένας σημαντικός προμηθευτής LNG στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κατάρ επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό σε πιθανά έργα παραγωγής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία θα του δώσουν στενότερη πρόσβαση στην Ευρώπη και θα του παράσχουν κάποια μόχλευση στη συνεχιζόμενη θαλάσσια διαμάχη Τουρκίας-Κύπρου. Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν την πρόσφατη απόκτηση μεριδίου 23% σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και μια συνεργασία σε δύο νέες εργασίες γεώτρησης στα κυπριακά ύδατα.
Για το Ισραήλ, η ενεργειακή σύνδεση που δημιουργήθηκε μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ μέσω της Συρίας θα μπορούσε να υπονομεύσει ορισμένες από τις φιλοδοξίες του να γίνει μέρος ενός οικονομικού διαδρόμου μεταξύ της Ευρώπης και των Αραβικών κρατών του Κόλπου, γνωστού και ως Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).
Εάν εγκατασταθεί επιτυχώς ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας, θα είναι πολύ πιο εύκολο να συμπληρωθεί αυτή η διαδρομή με πρόσθετες υποδομές, όπως δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και καλώδια ηλεκτρισμού.
Θα ήταν επομένως πιο εύκολο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη του Αραβικού Κόλπου να συνδεθούν με αυτά και να εξάγουν ξηρό αέριο και άλλα προϊόντα στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας παρά να κατασκευάσουν έναν ολοκαίνουργιο διάδρομο μέσω της Ιορδανίας και του Ισραήλ για να φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενώ είναι σαφές ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα θέλουν να εξαρτώνται από το Κατάρ ή την Τουρκία ως εταίρους διαμετακόμισης, η απήχησή τους ως εναλλακτικής λύσης θα αυξηθεί για τα ΗΑΕ όσο ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και το καθεστώς του Ισραήλ ως νησίδας περιφερειακής σταθερότητας συνεχίζει να αμφισβητείται. Το Ισραήλ θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η συνέχιση του πολέμου και οι επακόλουθες καθυστερήσεις στην ομαλοποίηση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε ένα σημείο όπου ένα επικερδές περιφερειακό οικονομικό σχέδιο θα παρακάμψει εντελώς το Ισραήλ στο δρόμο του προς την Ευρώπη.
Το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την ιδέα ενός διαδρόμου Ανατολής-Μεσογείου με την Κύπρο και την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε πιθανούς επενδυτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ως ουσιαστικό στοιχείο των περιφερειακών οικονομικών σχεδίων.
2.-Τουρκική σύνδεση με τον αραβικό αγωγό φυσικού αερίου στη Συρία
Ενώ τα σχέδια αγωγών της Τουρκίας με το Κατάρ μπορεί να υπονομεύσουν τα ισραηλινά συμφέροντα, ένα άλλο τουρκικό σχέδιο μπορεί να βοηθήσει το Ισραήλ να ανοίξει νέες αγορές για τις εξαγωγές φυσικού αερίου του. Τον τελευταίο μήνα, η Τουρκία επανεξετάζει τη δυνατότητα σύνδεσης με τον αραβικό αγωγό φυσικού αερίου μέσω του κυρίως παραμελημένου τμήματός του στη Συρία. Ο αραβικός αγωγός φυσικού αερίου, που εγκαινιάστηκε το 2003, σχεδιάστηκε αρχικά για να επιτρέψει στην Αίγυπτο να εξάγει φυσικό αέριο προς τα βόρεια προς την Ιορδανία και τη Συρία. Τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση του αγωγού προς την Τουρκία υπογράφηκαν το 2006 και το 2008, αλλά εγκαταλείφθηκαν το 2009, κυρίως λόγω οικονομικών διαφορών και του γεγονότος ότι η Αίγυπτος δεν είχε άλλο αέριο προς εξαγωγή. Σήμερα, ο αγωγός εξυπηρετεί κυρίως το Ισραήλ, καθώς διοχετεύει ισραηλινό αέριο στην Ιορδανία και νότια στην Αίγυπτο, ενώ το τμήμα της Συρίας παραμένει αχρησιμοποίητο. Ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει περίπου 10 BCM φυσικού αερίου ετησίως, αλλά αυτή η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί στα 15 BCM, δεδομένης της αναβάθμισης του αγωγού με πρόσθετους σταθμούς συμπίεσης.
Ο αραβικός αγωγός φυσικού αερίου
πηγή: Wikipedia
Εάν η Τουρκία συνδεθεί στην πραγματικότητα με τον αραβικό αγωγό φυσικού αερίου στο συριακό τμήμα του, το Ισραήλ θα μπορούσε θεωρητικά να μεταφέρει αέριο προς τα βόρεια μέσω της Ιορδανίας στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη (είτε απευθείας είτε μέσω συμφωνιών ανταλλαγής).
Ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι πιθανό να συμβεί χωρίς σημαντική βελτίωση στις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, καθώς και εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του νέου καθεστώτος στη Συρία.
Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί τίποτα από αυτά, το ισραηλινό αέριο μπορεί να φτάσει στην Τουρκία εάν η Ιορδανία ή η Αίγυπτος χρησιμεύουν ως «τελικός χρήστης» του ισραηλινού φυσικού αερίου που στη συνέχεια θα το πωλούν στην Τουρκία. Μια παρόμοια ρύθμιση υπήρξε τα τελευταία δύο χρόνια: το ισραηλινό αέριο εξάγεται στην Αίγυπτο, η οποία στη συνέχεια το υγροποιεί και το εξάγει στην Τουρκία και σε άλλους προορισμούς.
Υπάρχει ένα εμπόδιο, ωστόσο. Οποιαδήποτε συμφωνία δημιουργήσει το Ισραήλ για την πώληση αερίου με αγωγό στην Τουρκία, έστω και έμμεσα, θα μπορούσε να εκληφθεί από την Κύπρο και την Ελλάδα ως υπονόμευση των συμφερόντων τους με το Ισραήλ.
Επιπλέον, η νέα σύνδεση με τον αγωγό ενδέχεται να υπονομεύσει ορισμένους από τους στόχους του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Το τουρκικό σχέδιο σύνδεσης με τον αραβικό αγωγό φυσικού αερίου στη Συρία είναι μόνο ένα από τα πολλά σχέδια για σημαντικές συνδέσεις υποδομής μεταξύ των δύο χωρών. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ήδη συζητήσει έργα που προάγουν τις διασυνοριακές οδικές, σιδηροδρομικές και επικοινωνιακές υποδομές με το νέο συριακό καθεστώς. Τέτοια έργα θα ενισχύσουν περαιτέρω την επιρροή της Τουρκίας στη Συρία και θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Άγκυρα αρκετά οφέλη.
Το ένα θα ήταν η σύνταξη μιας νέας συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας που θα αμφισβητούσε τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κύπρου και θα υπονόμευε τη συνεργασία στο EMGF.
Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει μέτρα για να κατευνάσει τέτοιες ανησυχίες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε ευκαιρία μπορεί να έχει το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδιά του για την ανάπτυξη κοινών υποδομών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμη και αν υλοποιηθούν τα σχέδια του αγωγού στη Συρία, οι ισραηλινές εταιρείες φυσικού αερίου δεν θα θέλουν να βασίζονται στη Συρία και την Τουρκία ως τις κύριες χώρες διέλευσης για το φυσικό αέριο τους και θα το χρησιμοποιούν μόνο προσεκτικά και σε περιορισμένες ποσότητες. Επιπλέον, οι ισραηλινές ενεργειακές εταιρείες δεν θέλουν να βασίζονται στην Αίγυπτο και την Ιορδανία ως τελικούς χρήστες για να πουλήσουν ισραηλινό αέριο στην Τουρκία, εν μέρει για ζητήματα πληρωμής χρέους. Θα προτιμούσαν ακόμη μια πιο άμεση διαδρομή προς νέες αγορές για να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, όπως ένα κοινό έργο LNG με την Κύπρο.
3.-Μη ιρανικοί αγωγοί πετρελαίου και συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με τη Συρία
Το νέο καθεστώς στη Συρία έχει ενεργειακά συμφέροντα πέρα από τη χρήση της χώρας ως περιοχής διέλευσης για αγωγούς φυσικού αερίου. Η Συρία έχει απεγνωσμένη ανάγκη από σταθερό εφοδιασμό πετρελαίου τώρα που δεν διαθέτει τακτικό εφοδιασμό ιρανικού αργού πετρελαίου και καυσίμων. Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Άσαντ, η Συρία λάμβανε περίπου το 90% της προμήθειας πετρελαίου της από το Ιράν (60.000-70.000 βαρέλια την ημέρα), ενώ ένα άλλο 10% προερχόταν από τοπικά συριακά κοιτάσματα πετρελαίου. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ μετέφερε λαθραία καύσιμα στη Συρία μέσω του Λιβάνου (παρά τα προβλήματα του ίδιου του Λιβάνου με σοβαρές ελλείψεις πετρελαίου). Η νέα πραγματικότητα της Συρίας είναι πολύ διαφορετική. Αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Άσαντ, το Ιράν διέκοψε όλες τις αποστολές πετρελαίου στη Συρία. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ βομβάρδισε τις διαδρομές λαθρεμπορίου της Χεζμπολάχ προς τη Συρία, εμποδίζοντας έτσι τη λαθραία εισαγωγή καυσίμων από τον Λίβανο.
Αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία
Πηγή: U.S. Energy Information Administration
Υπό αυτές τις νέες συνθήκες, η Συρία αναζητά τώρα συμφωνίες συνεργασίας για να λαμβάνει τακτικές προμήθειες πετρελαίου από έναν ή περισσότερους γείτονές της. Το πιο άμεσο μέσο θα ήταν οι διασυνοριακές αποστολές με φορτηγά, οι οποίες είναι ακριβές και σπάνιες. Μακροπρόθεσμα, η Συρία θα αναζητήσει νέα έργα αγωγών για να εξασφαλίσει μια συνεπή ροή.
Η πιο προφανής πηγή θα ήταν ο υπάρχων αγωγός πετρελαίου μεταξύ Συρίας και Κιρκούκ στο Ιράκ, ο οποίος σταμάτησε τη λειτουργία του στη δεκαετία του 1980 και θα απαιτούσε αποκατάσταση.
Ωστόσο, αυτά τα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) στο βόρειο Ιράκ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την αντίθεση της Τουρκίας.
Επιπλέον, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εξετάζουν την πιθανότητα να γίνουν ο νέος προμηθευτής πετρελαίου της Συρίας ως μέρος του περιφερειακού παιχνιδιού για να αποκτήσουν πολιτική βάση με το νέο συριακό καθεστώς.
Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πολλές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Σαουδική Αραβία έχει υψηλά κίνητρα να προμηθεύσει πετρέλαιο στη Συρία αντί για το Κατάρ και ενδεχομένως να αποτρέψει άλλα σχέδια του Κατάρ να ενισχύσει την παρουσία της στη Συρία μαζί με την Τουρκία.
Η Σαουδική Αραβία έχει υψηλά κίνητρα να προμηθεύσει πετρέλαιο στη Συρία αντί για το Κατάρ και ενδεχομένως να αποτρέψει άλλα σχέδια του Κατάρ να ενισχύσει την παρουσία της στη Συρία μαζί με την Τουρκία.
Φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση, το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη σαφή απόφαση σχετικά με τη φύση της σχέσης του με το νέο καθεστώς στη Συρία. Αυτό είναι κατανοητό, λαμβάνοντας υπόψη τα πολυάριθμα πολιτικά σενάρια που θα μπορούσαν ακόμη να συμβούν στη Συρία που θα άλλαζαν εντελώς τους υπάρχοντες υπολογισμούς. Ωστόσο, όσον αφορά τις δυνατότητες, μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας θα μπορούσε να ανοίξει νέους ενεργειακούς δρόμους και οικονομικές ευκαιρίες για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών φυσικού αερίου, της βοήθειας στον εφοδιασμό πετρελαίου, της δημιουργίας κοινών ανεμογεννητριών στα Υψίπεδα του Γκολάν και πολλά άλλα.
Εάν το Ισραήλ αργήσει να αντιδράσει στις εξελίξεις σχετικά με τις νέες ενεργειακές υποδομές στη Συρία, ειδικά εκείνες υπό την ηγεσία της Τουρκίας, μπορεί να χάσει μια πολύτιμη οικονομική και πολιτική ευκαιρία να γίνει αναπόσπαστο μέρος ενός νέου περιφερειακού ενεργειακού διαδρόμου.
*Ο Δρ Elai Rettig είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Σπουδών και ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Begin-Sadat στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan. Ειδικεύεται στην ενεργειακή γεωπολιτική και την εθνική ασφάλεια.
Αναλύσεις
Μιχάλης Ιγνατίου: Η απορωσοποίηση της Κύπρου που εφήρμοσε ο Χριστοδουλίδης θα επιβραβευτεί από τις ΗΠΑ
H αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα σε σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου*, Hellas Journal
Ο σχεδιασμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και των στενών συνεργατών στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για απορωσοποίηση της Μεγαλονήσου, φαίνεται ότι θα επιβραβευθεί σήμερα από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Κύπριος Πρόεδρος τόλμησε να καλέσει το αμερικανικό FBI στην Κύπρο για να βοηθήσει στην πάταξη της διαφθοράς και επίσης οδήγησε το κυπριακό καράβι προς τη Δύση, και ειδικά προς την Αμερική.
Η προσήλωση του κ. Χριστοδουλίδη και των στενών συνεργατών του, ειδικά του Κωνσταντίνου Κόμπου, στο σκοπό που έθεσαν αναμένεται να αντιμετωπιστεί με θετικότατο τρόπο, και στην αποδοχή της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου της Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal και του Σκάι, η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα σε σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αν και οι πλευρές, η Ουάσιγκτον και η Αθήνα, δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, στρατιωτική πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα μας ενημέρωσε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.
Μία από τις συμφωνίες αφορά την πρόσβαση της Λευκωσίας σε δωρεάν στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτς ανακοίνωσε την πρώτη κίνηση του εκλεγμένου Προέδρου εναντίον της Κίνας.
Ήταν έκπληξη η δήλωση του διότι αφορά την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο έχει σχέδιο να την προσαρτήσει σε δύο με τρία χρόνια.
Ο κ. Γουόλτς, που θα είναι ο κατ’ εξοχήν προεδρικός σύμβουλος του κ. Τραμπ, δήλωσε ότι θα επιταχυνθούν οι παραδόσεις όπλων που έχουν αγοραστεί από την Ταϊβάν για την αποτροπή των απειλών της Κίνας.
Ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ήταν κατηγορηματικός και μίλησε για μέσα αποτροπής της Κίνας. Μίλησε για εκκρεμείς παραγγελίες 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στρατιωτικού υλικού. Πλήρωσαν και πρέπει να τους παραδώσουμε το πολεμικό υλικό, είναι το μήνυμα του νέου Λευκού Οίκου.
Οπωσδήποτε η αντίδραση του Πεκίνου θα είναι οξύτατη διότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενίσχυση της Ταϊβάν θεωρείται σχεδόν πολεμική ενέργεια.
Η δεύτερη είδηση που σύμφωνα με τις πληροφορίες εξόργισε τον κ. Τραμπ ήρθε από τον απερχόμενο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Αφαίρεσε την Κούβα από τη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 500 και πλέον μαχητών της Δημοκρατίας στη χώρα.
Η συναλλαγή έγινε με τη βοήθεια της Καθολικής Εκκλησίας.
Γενικά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ειδικά ο κ. Τραμπ και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θεωρούνται μεγάλοι πολέμιοι του κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας.
Η απόφαση του κ. Μπάιντεν στοχεύει βασικά τον διάδοχο του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2021, λίγες μέρες πριν παραδώσει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν, πήρε την ακριβώς αντίθεση απόφαση: Να εντάξει την Κούβα στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, μαζί με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Συρία.
Πως θα απαντήσει ο κ. Τραμπ; Όπως φαντάζεται ο καθένας. Θα επαναφέρει την Κούβα στη λίστα μόλις επιστρέψει στο Λευκό Οίκο, καθώς είναι μία εκ των συμφωνιών του με τον Μάρκο Ρούμπιο.
Ο τελευταίος, ως γερουσιαστής από τη Φλόριντα, έχτισε όλη την πολιτική του καριέρα βασιζόμενος στην κουβανική διασπορά κατά του Κάστρο.
Θυμίζουμε ότι οι γονείς του έφυγαν από την Κούβα για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1956, τρία χρόνια πριν ο Φιντέλ Κάστρο αναλάβει τα ηνία της χώρας του, μετά την επανάσταση του, και την εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
Αναλύσεις
Ξεσάλωσε ο Μπαχτσελί! Στο στόχαστρο τα Δωδεκάνησα
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 2025
Θέματα Εκπομπής 14ης Ιανουαρίου 2025
1. Μεγάλης Σημασίας η 1η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδος-Σαουδικής Αραβίας
2. Ξεσάλωσε ο Μπαχτσελί – Απείλησε την Ελλάδα και έβαλε στο στόχαστρο τα Δωδεκάνησα 25:00
3. Συρία: Έξι χώρες της Ε.Ε. υπέγραψαν κείμενο και ζητούν την υπό όρους άρση των κυρώσεων στη Δαμασκό – Οι Κούρδοι συνεχίζουν να πλήττουν τους μισθοφόρους της Τουρκίας στο φράγμα Τισρίν 38:30
4. Ισραήλ-Χαμάς: Πιο κοντά από ποτέ στην υπογραφή συμφωνίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός 45:00
5. ΗΠΑ: Δικαστικοί λειτουργεί στέφουν τα βέλη τους κατά Μπάιντεν και Τραμπ – Στο τραπέζι συμφωνία με τη Γροιλανδία 51:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Η εικόνα στα μέτωπα Τσιάσιβ Γιάρ-Τορέτσκ-Προκόφσκ 01:03:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ