Άμυνα
Παντελής Σαββίδης: Η Συμφωνία με τη Γαλλία και ο καφές στο Κολωνάκι
Η ελληνική Βουλή επικύρωσε την Πέμπτη την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και, τώρα, απομένει και στη γαλλική εθνοσυνέλευση να πράξει το ίδιο για να αρχίσει να ισχύει.

Η ελληνική Βουλή επικύρωσε την Πέμπτη την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και, τώρα, απομένει και στη γαλλική εθνοσυνέλευση να πράξει το ίδιο για να αρχίσει να ισχύει.
Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή η παρουσία της Αριστεράς υπήρξε αρνητική. Προσέξτε την ακόλουθη παράγραφο από τη δευτερολογία Τσίπρα: «Η Συμφωνία με την Γαλλία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν προσθέτει ούτε ένα ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία, ΜΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΕΝΤΙΜΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (σ.σ.: τα κεφαλαία δικά μου), μας εμπλέκει σε επιχειρήσεις μακριά από το ελληνικό έδαφος, και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψηφίζει».
Τα είπε, πράγματι, όλα σε μια παράγραφο γι’ αυτό, αξίζει να σχολιάσουμε τη συμφωνία αναλύοντας την παράγραφο αυτή του κ. Τσίπρα:
1. Το κρίσιμο και καθοριστικό σημείο είναι η αναφορά του σε «έντιμη λύση» με την Τουρκία!!! Έντιμη λύση πού; Στις μονομερείς της διεκδικήσεις; Τι σημαίνει «έντιμος» για τον κ. Τσίπρα; Πάρτε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να συνεχίσουμε τις παραδόσεις της «Αριστεράς» στην Ελλάδα;
- 1922 υπονόμευση της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
- 1949 Αυτόνομη Μακεδονία, ως μεταβατική φάση παραχώρησής της στη Βουλγαρία
- Σήμερα άρνηση εξοπλισμού της χώρας στο όνομα μιας «έντιμης» λύσης με την Τουρκία.
Η φιλοσοφία της θέσης Τσίπρα είναι: «να μην εξοπλίσουμε τη χώρα για να μην ενοχληθεί η Τουρκία και δεν προσέλθει σε μια “έντιμη” λύση, σε θέματα που διεκδικεί». Τραγική στη σύλληψή της η θέση αυτή.
Η συμφωνία παρέχει γαλλική αμυντική συνδρομή στην ελληνική επικράτεια αλλά, κυρίως, αυξάνει την αποτροπή. Η Τουρκία θα το σκεφθεί περισσότερο αν ήθελε να προβεί σε κάποια στρατιωτική ενέργεια κατά της Ελλάδας, γι’ αυτό και η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι ευκαιρία να αποτελέσει σκέψη της κυβέρνησης.
Την επικράτεια της χώρας δεν θα την υπερασπίσει κανείς πλην ημών. Και είναι ιταμό να αναζητείται προστάτης. Βοήθεια θα παράσχουν οι «άλλοι». Αν δεν είμαστε ικανοί να προασπίσουμε την ύπαρξή μας ας μην περιμένουμε να το κάνουν ξένοι.
Η συμφωνία αναλύθηκε δεόντως σε όλα της τα σημεία. Στο ότι πλοία και αεροπλάνα εκτός αιγιαλίτιδας ζώνης και εναερίου χώρου θεωρούνται ελληνική επικράτεια, άρα περιλαμβάνονται στις προβλέψεις της συμφωνίας, αλλά και στον περιορισμό της, πράγματι, στο έδαφος, την αιγιαλίτιδα ζώνη και τον εναέριο χώρο. Αλλά ας μην γελιόμαστε. Η συνδρομή θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα της στιγμής. Η συμφωνία, όπως κάθε συμφωνία, μπορεί να ερμηνευθεί αναλόγως του τι θέλουν να πράξουν οι χώρες την δεδομένη στιγμή. Είναι σημαντική, δεν είναι πανάκεια.
2. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε και το θέμα των εξοπλισμών πέραν της συμφωνίας. Και αυτά που αγοράζει η χώρα είναι σημαντικά. Ο συνδυασμός 3+1 φρεγατών, 3+1 κορβετών και 24 Ραφάλ, αναβαθμίζουν την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας. Το αν θα την καταστήσουν και ναυτική δύναμη της περιοχής εξαρτάται από άλλους παράγοντες και, δη, τους Αμερικανούς. Με τι όπλα θα είναι εξοπλισμένες οι φρεγάτες; Όπλα μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς;
Ήδη, πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στην Γαλλία να μην παράσχει στην Ελλάδα τους πυραύλους Scalp Naval με βεληνεκές 1500 χιλιομέτρων. Έτσι, περιορίζουν τον αρχικό ενθουσιασμό.
Το αν μια χώρα θα μπορέσει να υποστηρίξει την ύπαρξή της δεν εξαρτάται μόνο από αυτήν. Αλλά και από το τι οπλισμό είναι διατεθειμένοι να της παράσχουν αυτοί που τον διαθέτουν. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει σήμερα αμυντική βιομηχανία. Η εξάρτησή της από ισχυρές δυνάμεις είναι απόλυτη.
Η αγορά των πλοίων και των αεροπλάνων θα μπορούσε να είναι η απαρχή της δημιουργίας μιας υποδομής αμυντικής βιομηχανίας και ανάπτυξης σχετικής τεχνογνωσίας. Από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στη συμφωνία. Και εδώ έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας.
3. Και ερχόμαστε σε μια τρίτη αλλά, επίσης, σημαντική πρόβλεψη της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας ζητά από τη Γαλλία να υπερασπίσει την Ελλάδα πέραν της επικράτειάς της (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα) αλλά ταυτόχρονα αρνείται ελληνική συνδρομή, έστω και σε επίπεδο απόκτησης εμπειρίας από ειδικές δυνάμεις του στρατού, σε περιοχές που ενδιαφέρουν τη Γαλλία. Όπως το Σάχελ.
Με άλλα λόγια η λογική του είναι ελάτε να πολεμήσετε για μας και εμείς να απολαμβάνουμε το καφεδάκι στο Κολωνάκι αναλύοντας τι ήθελαν να πουν ο Μαρξ και ο Ένγκελς όταν κατέκριναν την Ελληνική Επανάσταση και τάχθηκαν υπέρ των Τούρκων. Μήπως δεν καταλάβαμε καλά;
Κακά τα ψέματα ο ελληνικός στρατός (Στρατός ξηράς) δεν έχει εμπειρία από πολεμικά μέτωπα. Και ένας στρατός χωρίς τέτοια εμπειρία υπολείπεται σε δυνατότητες. Η συμφωνία με τη Γαλλία παρέχει τη δυνατότητα σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων να αποκτήσουν εμπειρία στο πεδίο. Η εμπειρία αυτή, όμως, που θα μπορούσε να είναι εθελοντική, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση και εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο στρατός δεν είναι για παρελάσεις και δημόσιες σχέσεις.
Προώρισται για σκληρότερη εργασία και η εμπειρία για την εργασία αυτή δεν παρέχεται ούτε στους διαδρόμους του υπουργείου Άμυνας ούτε στα εκπαιδευτικά κέντρα των μονάδων της Πελοποννήσου, ούτε στο λεκανοπέδιο Αττικής. Παρέχεται στα πεδία των μαχών.
Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκτήσει ένα στελεχιακό δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις που θα είναι έμπειρο σε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Και αυτό πρέπει να καταλογισθεί στα θετικά της.

Άμυνα
Ανοικτή πόρτα στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις για συνεργασία στον επανεξοπλισμό της Ε.Ε.
Η Επιτροπή για την “Λευκή Βίβλο” αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Στις συνεργασίες με τρίτες χώρες αναφέρεται η «Λευκή Βίβλος» για το εξοπλισμό της ΕΕ με ειδικές αναφορές στην Τουρκία.
Στην παράγραφο «Ενισχυμένη ασφάλεια μέσω συνεργασιών», η Επιτροπή αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες. Σε αυτές εντάσσεται και η Τουρκία, η οποία άλλωστε ρητά αναφέρεται ως εν δυνάμει εταίρος στις αμυντικές αυτές πρωτοβουλίες υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024. Εν δυνάμει εταίροι θεωρούνται και η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία καθώς και όλοι οι «ομοϊδεάτες της Ευρώπης», οι χώρες της Διεύρυνσης και οι γειτονικές χώρες.
Ειδικότερα, για την Τουρκία, αναφέρονται τα εξής:
«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και μακροχρόνιος εταίρος στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να δεσμεύεται εποικοδομητικά για να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με βάση την ίση δέσμευση από την πλευρά της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα σημαντικά θέματα προς την ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024.»
Σε γενικές γραμμές, επισημαίνεται ότι «οι προκλήσεις ασφαλείας έχουν συχνά παγκόσμιες επιπτώσεις, απαιτώντας διεθνή συνεργασία», ότι «ο πλήρους κλίμακας πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ευρείας κλίμακας αντίκτυπο πέρα από την Ευρώπη» και ως εκ τούτου, «η συνεργασία με τους εταίρους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρωπαϊκής άμυνας και για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών και τη μείωση των εξαρτήσεων».
Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής άμυνας των μελών του στην Ευρώπη» και ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ αποτελεί απαραίτητο πυλώνα για την ανάπτυξη της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ».
Άμυνα
Περί αποστολής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία
Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης
Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για την αποστολή στρατευμάτων στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, στην οποία ενδεχομένως να συμμετέχει και η χώρα μας να επισημάνουμε τα εξής, που δεν είναι ευρέως γνωστά σε ένα μέρος της κοινής γνώμης:
– Στις αποστολές των Ε.Δ. στο εξωτερικό ΔΕΝ συμμετέχουν οπλίτες θητείας παρά μόνον μόνιμα στελέχη, σε εθελοντική βάση και με μεγάλη διάθεση συμμετοχής.
– Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη όπως π.χ. Κονγκό, Ιράκ, Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ, σε αποστολές οι οποίες αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όπως π.χ. παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, διατήρηση και επιβολή ειρήνης, επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων, ακόμη και διεξαγωγή τακτικού αγώνα στην Κορέα, κ.λπ.
– Οι Ε.Δ., πέραν της κύριας αποστολής τους, αποτελούν ένα από τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής. Για την εξυπηρέτηση των ευρύτερων εθνικών στόχων και του εθνικού συμφέροντος είναι δυνατόν να αναλάβουν αποστολές και στο εξωτερικό. Το εθνικό συμφέρον εκφράζεται και υλοποιείται μέσω διακρατικών σχέσεων, στρατιωτικών συμμαχιών και κοινών δράσεων. Η χρήση των Ε,Δ. και της στρατιωτικής ισχύος με τη μορφή της διακρατικής παρέμβασης αποτελεί μία βασική προέκταση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.
– Η προβολή ισχύος και επίδειξη σημαίας σε περιοχές πέραν των ελληνικών συνόρων προσδίδει κύρος στις Ε.Δ. και καθιστά τη χώρα υπολογίσιμο παράγοντα στο σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
– Η Τουρκία την παρούσα περίοδο έχει στρατιωτική παρουσία σε όλο σχεδόν τον κόσμο μέσω της συμμετοχής σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Στελέχη των τουρκικών Ε.Δ. και ολόκληρες Μονάδες συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις και αποκτούν πολύτιμη εμπειρία σε περιοχές όπως π.χ. στη Συρία, Λιβύη, κ.λπ. Έχει αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις σε περιοχές όπως στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, στο Κατάρ, το Βόρειο Ιράκ, κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί προβολή στρατιωτικής ισχύος εμφανιζόμενη ως παγκόσμια περιφερειακή υπερδύναμη.
– Τι κερδίζει η χώρα μας από τη συμμετοχή της σε αποστολές στο εξωτερικό όπως οι προαναφερόμενες (Κουβέιτ, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, κ.λπ) :
1. Σε πολιτικό επίπεδο την προβολή διεθνώς ως φάρο σταθερότητας και αρωγό στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για διαφύλαξη της ειρήνης.
2. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα στελέχη των Ε.Δ. :
α. Βίωσαν καταστάσεις ευρείας κλίμακας εξεγέρσεων, μέσα σε καθεστώτα κρατικής απουσίας και επικράτησης αναρχίας.
β. Ήρθαν σε επαφή με οπλισμό, οπλικά συστήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από συμμαχικούς στρατούς και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλέον σύγχρονα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ελληνικών ΕΔ.
γ. Διαμόρφωσαν χαρακτήρα πολεμιστή και απέκτησαν τις απαραίτητες παραστάσεις για μελλοντικούς ηγήτορες του ελληνικού στρατού.
δ. Λειτούργησαν μέσα σε πολυεθνικά περιβάλλοντα όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με εθνοκαθάρσεις, βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των αντιμαχομένων, και ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κινδύνου στην εκτέλεση της αποστολής.
Άμυνα
Όλες οι λεπτομέρειες για τη «Λευκή Βίβλο» της Ευρωπαϊκής Άμυνας
Τη «Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα – Ετοιμότητα 2030» παρουσίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλας και ο Επίτροπος για την Άμυνα Άντριους Κουμπίλιους, η οποία καθορίζει σημαντικές λεπτομέρειες για το ταμείο για την άμυνα ύψους 150 δισ. ευρώ, αλλά και την ενεργοποίηση των εθνικών ρητρών διαφυγής για την αύξηση των δαπανών για την άμυνα.

Το σχέδιο για την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης, η περίφημη «Λευκή Βίβλος», παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τη «Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα – Ετοιμότητα 2030» παρουσίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλας και ο Επίτροπος για την Άμυνα Άντριους Κουμπίλιους, η οποία καθορίζει σημαντικές λεπτομέρειες για το ταμείο για την άμυνα ύψους 150 δισ. ευρώ, αλλά και την ενεργοποίηση των εθνικών ρητρών διαφυγής για την αύξηση των δαπανών για την άμυνα.
Financial Times: Αποκλείστηκε η Τουρκία από τα 150 δις του ReArm Europe
Όπως δήλωσε αξιωματούχος, «πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αμυντική δέσμη μέτρων που παρέχει χρηματοδοτικούς μοχλούς στην άμεση διάθεση των κρατών μελών της ΕΕ για να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές επενδύσεις και τις αμυντικές ικανότητες».
Σε μια εποχή ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία των πολιτών της και την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων.
Η ετοιμότητα είναι το κλειδί, θεωρεί η Κομισιόν, τονίζοντας πως «αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ασφάλειά μας σημαίνει, ότι επενδύουμε σε μια ισχυρή άμυνα, προστατεύουμε τους ανθρώπους μας και εξασφαλίζουμε ότι διαθέτουμε τους πόρους για να δράσουμε όταν χρειαστεί».
Η Λευκή Βίβλος για την «Ευρωπαϊκή άμυνα και Ετοιμότητα 2030» καθορίζει ένα όραμα για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης με τη διασφάλιση ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία μπορεί να παράγει με την απαιτούμενη ταχύτητα και τον απαιτούμενο όγκο τη διευκόλυνση της ταχείας ανάπτυξης στρατιωτικών στρατευμάτων και μέσων σε ολόκληρη την ΕΕ
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα είναι «made in Europe»: εξασφαλίζοντας τόσο τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά μας όσο και οικονομικά οφέλη για όλες τις χώρες της ΕΕ. Θα βοηθήσει επίσης την ΕΕ να ανταποκριθεί στη βραχυπρόθεσμη επείγουσα ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, πάντα σύμφωνα με την Κομισιόν.
Europe can no longer afford to be a bystander in its own security.
Today, we take decisive steps to ensure our defence is in our hands.
We are unveiling the ReARM Europe Plan / Readiness 2030 and the White Paper on the Future of European Defence / Readiness 2030 ↓
— European Commission (@EU_Commission) March 19, 2025
Τομείς και στόχοι επενδύσεων
Πρόκειται για μια μεγάλη δεξαμενή αμυντικών επενδύσεων όπως αντιαεροπορική άμυνα και πυραυλική άμυνα, συστήματα πυροβολικού, πυρομαχικά και πύραυλοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στρατιωτική κινητικότητα, κυβερνοπόλεμος, στρατηγικοί στόχοι, ικανότητες μάχης και προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας. Όπως εξήγησε αξιωματούχος κατά τη διάρκεια παρουσίασης τεχνικών λεπτομερειών του σχεδίου για την αμυντική ενίσχυση της Ευρώπης, οι στόχοι είναι η Ουκρανία και η στρατιωτική στήριξή της στο έδαφος, μετά και την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ.
Η ισχυροποίηση της σχέσης ΕΕ- ΝΑΤΟ, οι συνεργασίες της ΕΕ με Βρετανία, Καναδά, Νορβηγία, Ιαπωνία και Αυστραλία. Επίσης, η δημιουργία μιας ισχυρής και καινοτόμου ευρωπαϊκής βιομηχανίας, δηλαδή υποστήριξη της αμυντικής ενίσχυσης, η υπογραφή συμβάσεων για την ταχεία απόκτηση των απαιτούμενων δυνατοτήτων, υποστήριξη της ταχείας υιοθέτησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανίας, η εμφάνιση νέων αμυντικών παικτών, η υποστήριξη επενδύσεων σε τεχνολογίες όπως ΑΙ και του ευρωπαϊκού χάρτη πορείας για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού της αμυντικής καινοτομίας, αλλά και η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού.
Κύριοι στόχοι, ετοιμότητα μέχρι το 2030
Το σχέδιο ReArm Europe έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιηθούν όλα τα άμεσα διαθέσιμα μέσα και να κινητοποιηθούν έως και 800 δισ. ευρώ για αμυντικές επενδύσεις. Για να επιτευχθεί αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει: α) Την απελευθέρωση της χρήσης της δημόσιας χρηματοδότησης στην άμυνα σε εθνικό επίπεδο. β) Ένα νέο ειδικό μέσο για τη δράση ασφάλειας για την Ευρώπη -SAFE- για την πραγματοποίηση επειγουσών και μαζικών αμυντικών επενδύσεων μέσω κοινών προμηθειών.
«Δράση για την ασφάλεια στην Ευρώπη – SAFE»
Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του σχεδίου είναι ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο που ονομάζεται «Δράση για την ασφάλεια στην Ευρώπη – SAFE» που θα παρέχει στα κράτη μέλη κράτη μέλη με δάνεια ύψους έως 150 δισ. ευρώ που θα υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτό θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες μέσω κοινών προμηθειών. Επιπλέον «οι κοινές αγορές θα εξασφαλίσουν διαλειτουργικότητα για τις ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών και προβλεψιμότητα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, θα μειώσει το κόστος και θα δημιουργήσει την κλίμακα που απαιτείται για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής βάσης», όπως τονίζουν αξιωματούχοι.
Επιλογές χρηματοδότησης σχέδιο 800 δισ. ευρώ
Το σχέδιο που στοχεύει σε αμυντικές δαπάνες 800 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει συγκεκριμένα εργαλεία χρηματοδότησης:
1) Ενεργοποίηση ρήτρας διαφυγής, εκτιμώμενος αντίκτυπος 650 δισ. ευρώ,
2) Συγκέντρωση έως και 150 δισ. ευρώ στις κεφαλαιαγορές,
3) Συνεισφορά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων,
4) Ευελιξία των μέσων της ΕΕ της πολιτικής συνοχής,
5) Νέο μέσο για τη στήριξη των κοινών προμηθειών των κρατών μελών με 150 δισ. ευρώ,
6) Δάνεια που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατ’ απαίτηση,
7) Απλοποιημένοι κανόνες προμηθειών,
8) απαλλαγή από ΦΠΑ,
9) Κοινές δημόσιες συμβάσεις.
Ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής
Όπως έγινε γνωστό από Ευρωπαίο αξιωματούχο, «ενεργοποιείται με τη σύσταση του Συμβουλίου από την Επιτροπή έπειτα από αίτημα». Παράλληλα, οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά για άλλες δαπάνες.
Τα δάνεια και τα κλειδιά κατανομής
Τα δάνεια θα δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη για ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, αξιοποιώντας την πιστωτική ισχύ της ΕΕ, την πρόσβαση στην αγορά και το πιο σημαντικό, όπως ανέφερε τεχνικός σύμβουλος του σχεδίου, «θα στηρίξει την ταχεία ανταπόκριση στις τρέχουσες αμυντικές ανάγκες». Επιπλέον,«τα δάνεια που θα παρέχονται θα είναι μεγάλης διάρκειας (με μέγιστη διάρκεια 45 ετών και περίοδο χάριτος 10 ετών για την αποπληρωμή του κεφαλαίου), τα οποία θα έχουν ανταγωνιστικές τιμές και θα είναι καλά δομημένα. Θα χρηματοδοτούνται από δανεισμό της ΕΕ, γεγονός που τα καθιστά συχνά πιο αποδοτική πηγή χρηματοδότησης για δημόσιες επενδύσεις σε σχέση με τον εθνικό δανεισμό». Παράλληλα, η «κατανομή του κονδυλίου των 150 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη θα γίνει με γνώμονα τη ζήτηση.
Δεν θα υπάρχουν κλειδιά κατανομής. Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να λάβουν δάνεια θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή ένα επενδυτικό σχέδιο της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει περιγραφή των δραστηριοτήτων, των δαπανών και των μέτρων για τα οποία το κράτος μέλος ζητά δάνειο. Ως μεταβατική παρέκκλιση, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δάνειο για εθνικές προμήθειες ικανοτήτων προτεραιότητας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ανοικτό σε άλλες χώρες και ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επέκταση του οφέλους της σύμβασης σε άλλες χώρες».
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ