Ακολουθήστε μας

Οικονομία & Αγορές

Ποια είναι η FATF και γιατί έβαλε την Τουρκία σε “γκρίζα λίστα” – Οι νέες απειλές για τη λίρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Financial Action Task Force (FATF) έβαλε στη “γκρι λίστα” της την Τουρκία για την αποτυχία της να καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας• μια απόφαση που επικρίθηκε με οργή από το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της FATF Marcus Pleyer έκανε μια δήλωση μετά από 3ήμερη ολομέλεια  στο Παρίσι και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία, η Ιορδανία και το Μάλι έχουν μπει στη γκρίζα λίστα, ενώ η Μποτσουάνα και ο Μαυρίκιος έχουν αποσυρθεί από τη λίστα.

Έχει επίσης δηλώσει ότι ο αριθμός των χωρών υπό στενή παρακολούθηση έχει αυξηθεί, σημειώνοντας ότι τα Pandora Papers περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εναντίον των οποίων είναι απαραίτητος ένας αυστηρός αγώνας.

“Η FATF γνωρίζει τις ανησυχίες των οργανώσεων για τα δικαιώματα”

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τα σχετικά ζητήματα, ο Pleyer είπε ότι πρέπει να εφαρμόσει αυτές τις δεσμεύσεις.

Αναφερόμενος στον νόμο αριθ. 7262 για την πρόληψη της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, ο οποίος εισήχθη πρόσφατα στην Τουρκία, ο επικεφαλής της FATF δήλωσε ότι γνωρίζουν τις ανησυχίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υποδεικνύοντας ότι η FATF έχει επίγνωση των ανησυχιών σχετικά με τη μεταχείριση της Τουρκίας προς τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (ΜΚΟ), ο Pleyer δήλωσε εν συντομία: “Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει μια αληθινή προσέγγιση βάσει κινδύνου για τις ΜΚΟ και να διασφαλίσει ότι οι αρχές δεν διαταράσσουν ή αποθαρρύνουν τη νόμιμη δραστηριότητα”.

Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει “σοβαρά ζητήματα εποπτείας” στους τραπεζικούς και κτηματομεσιτικούς τομείς της, καθώς και με τους εμπόρους χρυσού και πολύτιμων λίθων, δήλωσε ο πρόεδρος της FATF Marcus Pleyer κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

“Η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περίπλοκες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και να δείξει ότι ασκεί διώξεις για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας […] και δίνει προτεραιότητα σε υποθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες από τον ΟΗΕ, όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα”, δήλωσε περαιτέρω.

Η Τουρκία επέκρινε τη FATF για την απόφαση

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας εξέδωσε δήλωση σχετικά με αυτήν την πρόσφατη απόφαση και είπε ότι η καταχώριση της χώρας στη γκρίζα λίστα από την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) ήταν άδικη.

“Παρά τις μελέτες συντονισμού, η τοποθέτηση της χώρας μας στη γκρίζα λίστα έχει δημιουργήσει ένα αδικαιολόγητο αποτέλεσμα”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. “Για την περίοδο μετά από αυτό, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα με τη FATF και τους συναφείς θεσμούς για να διασφαλιστεί ότι η χώρα μας θα αφαιρεθεί από αυτόν τον αδικαιολόγητο κατάλογο εντός του συντομότερου χρόνου”, πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι μέλος της FATF από το 1991, το υπουργείο τόνισε ότι “η χώρα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο κανονισμών που εφαρμόζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα”, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

“Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της FATF, η Τουρκία εισήγαγε στις 27 Δεκεμβρίου 2020 νόμο που εμποδίζει τη χρηματοδότηση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής”, είπε, προσθέτοντας ότι “επομένως, έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση στα τέσσερα ζητήματα που αναφέρονται στο 2019 Έκθεση της FATF που επικεντρώθηκε σε οικονομικές κυρώσεις, εσωτερικό έλεγχο και θυγατρικές εταιρείες και κυρώσεις που στοχεύουν στον τομέα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής”.

Σημείωσε επίσης ότι “η Τουρκία σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο σύμφωνα με τα πρότυπα της FATF κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρά τα μέτρα καραντίνας και ότι είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε αυτούς τους κανονισμούς”.

Η Τουρκία είχε προειδοποιηθεί το 2019

Η Τουρκία έλαβε προειδοποίηση τον Δεκέμβριο του 2019 και, ως απάντηση σε αυτό, εισήγαγε έναν νέο νόμο που είπε ότι θα εξαλείψει τις ανησυχίες. Αλλά αυτός ο νόμος επικρίθηκε από οργανώσεις για τα δικαιώματα, από την κοινωνία των πολιτών και από την αντιπολίτευση επειδή στόχευε ΜΚΟ αντί να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος.

22 χώρες στη γκρίζα λίστα

Με αυτήν την απόφαση, η Τουρκία θα υπόκειται σε αυξημένη παρακολούθηση , μαζί με άλλες 21 χώρες στη γκρίζα λίστα: Αλβανία, Μπαρμπάντος, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Νησιά Κέιμαν, Αϊτή, Τζαμάικα, Ιορδανία, Μάλι, Μάλτα, Μαρόκο, Μιανμάρ, Νικαράγουα, Πακιστάν, Παναμάς, Φιλιππίνες, Σενεγάλη, Νότιο Σουδάν, Συρία, Τουρκία, Ουγκάντα, Υεμένη, Ζιμπάμπουε.

Πιθανές συνέπειες;

Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε προηγουμένως ότι η FATF ετοιμάζεται να “γκριζάρει” την Τουρκία, σχολιάζοντας ότι θα υπονόμευε περαιτέρω την ικανότητά της να προσελκύει ξένες επενδύσεις και κεφάλαια στην Τουρκία, την ώρα που οι ξένοι επενδυτές φεύγουν ταχέως.

Αυτή η πρόσφατη απόφαση μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να κατατάξει την Τουρκία στις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά μπορεί να αποτελέσει απειλή για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι χώρες που περιλαμβάνονται στο γκρίζο κατάλογο δυσκολεύονται να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα μπορούσε να επιφέρει κάτι τέτοιο, εν μέσω ελεύθερης πτώσης της τουρκικής λίρας.

Σχετικά με τη FATF

Η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) είναι ο παγκόσμιος επόπτης για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. 

Το διακυβερνητικό όργανο θέτει διεθνή πρότυπα που στοχεύουν στην πρόληψη αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων και της ζημιάς που προκαλούν στην κοινωνία. Ως φορέας χάραξης πολιτικής, η FATF εργάζεται για να δημιουργήσει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση εθνικών νομοθετικών και κανονιστικών μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς.

Με περισσότερες από 200 χώρες και δικαιοδοσίες δεσμευμένες για την εφαρμογή τους, η FATF έχει αναπτύξει τις “Συστάσεις της FATF” ή “Πρότυπα της FATF”, που διασφαλίζουν μια συντονισμένη παγκόσμια απάντηση για την πρόληψη του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της τρομοκρατίας.

Βοηθούν τις αρχές να κυνηγήσουν τα χρήματα των εγκληματιών που διακινούνται παράνομα όπως από ναρκωτικά, εμπορία ανθρώπων και άλλα εγκλήματα. Η FATF εργάζεται επίσης για να σταματήσει τη χρηματοδότηση για όπλα μαζικής καταστροφής.

Η FATF επανεξετάζει τις τεχνικές ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ενισχύει τα πρότυπά της για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων, όπως η ρύθμιση των εικονικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία εξαπλώθηκαν καθώς τα κρυπτονομίσματα αποκτούν δημοτικότητα. Η FATF παρακολουθεί τις χώρες για να διασφαλίσει ότι εφαρμόζουν πλήρως και αποτελεσματικά τα Πρότυπα FATF και θεωρεί τις χώρες που δεν συμμορφώνονται.

Η Τουρκία έγινε μέλος της FATF το 1991.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία & Αγορές

Σημάδια ανάκαμψης για τις ελληνικές εξαγωγές

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 4%, ταχύτερα από τις εισαγωγές που αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6%. Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών αγαθών εκτιμάται σε 3% συνδεόμενος με τη θετική μεταβολή της εξωτερικής ζήτησης και με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βέβαια, οι κίνδυνοι στις μακροοικονομικές προβλέψεις εξακολουθούν να περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των γεωπολιτικών κρίσεων με αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο και την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ενώ και η εκδήλωση νέων ακραίων κλιματικών φαινομένων ενδέχεται να έχει επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 4%, ταχύτερα από τις εισαγωγές που αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6%. Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών αγαθών εκτιμάται σε 3% συνδεόμενος με τη θετική μεταβολή της εξωτερικής ζήτησης και με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών.

Στο 4% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η αύξηση των εξαγωγών για το επόμενο έτος, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ, παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι αν διατηρηθεί η δυναμική που εμφανίζουν οι εξαγωγές τους τελευταίους μήνες ή ακόμη καλύτερα εάν αυτή ενισχυθεί, τότε θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων μηνών και θα κλείσει με θετικό πρόσημο η φετινή χρονιά.

   Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 4%, ταχύτερα από τις εισαγωγές που αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6%. Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών αγαθών εκτιμάται σε 3% συνδεόμενος με τη θετική μεταβολή της εξωτερικής ζήτησης και με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών. Η αύξηση των εισαγωγών αγαθών εκτιμάται στο 3,8% σχετιζόμενη με την σημαντική αύξηση των επενδύσεων και με τη διατήρηση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης. Οι καθαρές εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη (0,7% του ΑΕΠ) συνδεόμενες με τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Οπότε το έλλειμμα του ονοματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε εθνικολογιστικούς όρους προβλέπεται να βελτιωθεί κάτω από 5% του ΑΕΠ το 2025.

   Βέβαια, οι κίνδυνοι στις μακροοικονομικές προβλέψεις εξακολουθούν να περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των γεωπολιτικών κρίσεων με αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο και την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ενώ και η εκδήλωση νέων ακραίων κλιματικών φαινομένων ενδέχεται να έχει επιπτώσεις. Επίσης αρνητικά στην ανάπτυξη θα επιδρούσε το ενδεχόμενο του επίμονου πληθωρισμού και η διατήρηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα και μια σημαντικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, σε μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, θα επιδρούσε αρνητικά στις ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

   Ανοδικά εκτιμάται ότι μπορούν να επιδράσουν η, ευνοϊκότερη του αναμενόμενου, εξέλιξη των τουριστικών εσόδων, των εσόδων από μεταφορές, η ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η ενίσχυση των επενδύσεων ως αποτελέσματα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ και των άλλων ευρωπαϊκών πόρων καθώς και η ταχύτερη από το αναμενόμενο ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω των μεταρρυθμίσεων.

   Πάντως, για δεύτερο μήνα αισιοδοξίας κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με βάση την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

   Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των εξαγωγών, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει το βηματισμό της μέσω μιας νέας βιομηχανικής στρατηγικής, φαίνεται ότι η Ελλάδα δείχνει αντανακλαστικά και ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ορατά στο χάρτη με την κατάταξη των εξαγωγικών κλάδων. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ, επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, φαίνεται ότι εκτός από τους κλάδους των τροφίμων, των βιομηχανικών και των χημικών, που έχουν σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές μας, ιδιαίτερη δυναμική έχουν αρχίσει και αποκτούν οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές των «Εμπιστευτικών Προϊόντων» (π.χ. προϊόντα τεχνολογίας, προϊόντα που προστατεύονται με πατέντα κλπ), οι πρώτες ύλες και ο κλάδος «Ποτά και Καπνός».

   Από την «ακτινογραφία» για την κατανομή των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, υποχώρησε στο οκτάμηνο, προς τις Χώρες της ΕΕ ενώ αυξήθηκε προς τις Τρίτες Χώρες.

   Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή

   Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Αύγουστο, παρατηρείται πτώση των αποστολών προς τις χώρες της Ε.Ε. (-8,8%) ενώ διευρύνονται προς τις Τρίτες Χώρες (7,8%). Όταν, όμως, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή η εικόνα αλλάζει εντελώς, με τις εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ να καταγράφουν άνοδο (3,6%), ενώ οι εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες, διευρύνονται σημαντικά (20,9%), σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

   Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυτό μειώθηκε κατά 4,2 μονάδες και άγγιξε το 52,8% έναντι 57% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2023. Αντίστροφη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το ποσοστό των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες, που διαμορφώθηκε στο 47,2% έναντι 43%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 64,2% και των Τρίτων Χωρών στο 35,8%.

   Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2024, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, υποχώρησε προς τις Χώρες της ΕΕ (-7,5%) ενώ προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκε (7%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές και πάλι περιορίζονται προς τις Χώρες της ΕΕ (-3,4%) ενώ διευρύνονται ελαφρώς προς τις Τρίτες Χώρες, (3,2%).  

   Η πορεία ανά κλάδο  

   Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Αύγουστο του 2024 καταγράφεται ποσοστιαία άνοδος στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Τρόφιμα (6,2%), Βιομηχανικά (13,2%), Χημικά (19,1%) και Διάφορα Βιομηχανικά (4,8%), σε σχέση με τον περσυνό Αύγουστο.

   Σημαντικά, όμως, αυξημένες εμφανίζονται και εκείνες των Πρώτων Υλών (22,6%) και Ποτά & Καπνός (15,8%), ενώ των Πετρελαιοειδή-Καυσίμων και των Λαδιών καταγράφουν μείωση, κατά -12,1% και -6,6%, αντιστοίχως. Στάσιμες (0,9%), παρέμειναν οι εξαγωγές των Μηχανημάτων, ενώ οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων αυξάνονται κατά 23,7%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023.

   Εξετάζοντας το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024, πτώση καταγράφουν οι εξαγωγές των 5 από τις 10 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων: Βιομηχανικά (-3,9%), Μηχανήματα (-4,3%), Διάφορα Βιομηχανικά (-2,2%) καθώς και οι μικρότερες σε αξία εξαγωγές των κατηγοριών Λάδια κατά -40,1% και Εμπιστευτικά Προϊόντα κατά -7,2%.

   Παράλληλα όμως, αυξημένες εμφανίζονται εκείνες των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (2,9%), Τροφίμων (7,5%), των Πρώτων Υλών (3,2%) και των Ποτά & Καπνός (+8,7%), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο. Τέλος, στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν οι εξαγωγές της κατηγορίας Χημικά (0,5%).

   ΚΕΠΕ

   Πάντως να επισημανθεί ο προβληματισμός που διατυπώνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας σε συνδυασμό με την μελλοντική πορεία των εξαγωγών μας. Στην έκτη ανάλυση επικαιρότητας για το 2024, σημειώνεται πως η ελληνική οικονομία πρέπει να αναδιαρθρώσει την παραγωγική της δομή, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος ειδικά στο ισοζύγιο αγαθών, δηλαδή στη μεγάλη διαφορά που καταγράφεται στις εισαγωγές της χώρας σε σχέση με τις εξαγωγές.

   Βασική πηγή του προβλήματος αναφέρεται ότι είναι το έλλειμμα του Ισοζυγίου Αγαθών, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης ανισορροπίας του Ισοζυγίου Αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία, γιατί το Ισοζύγιο Υπηρεσιών διαχρονικά χαρακτηρίζεται από σταθερά πλεονάσματα και συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος του Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών.

   Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠE η ανισορροπία του Ισοζυγίου Αγαθών οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες:

   Πρώτον, στο υψηλό επίπεδο των ελληνικών εισαγωγών,

   Δεύτερον, στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, η οποία μάλιστα δεν συνδέεται άμεσα με τις τιμές και το κόστος των ελληνικών προϊόντων. Και αυτό διότι όπως σημειώνει το ΚΕΠΕ παρά την μείωση του κόστους εργασίας τα προηγούμενα χρόνια δεν έφερε αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές. Γεγονός το οποίο το ΚΕΠΕ το αποδίδει αφενός στην έλλειψη ανταγωνισμού και αφετέρου στις αυξήσεις των έμμεσων φόρων.

   Τρίτον, στο υψηλό εισαγωγικό περιεχόμενο των ελληνικών εξαγωγών, καθώς για να παραχθούν μια σειρά εξαγώγιμων προϊόντων θα πρέπει να έχει προηγηθεί σειρά εισαγωγών πρώτων υλών. Η Ελλάδα έχει το 4ο υψηλότερο ποσοστό εισαγωγικού περιεχομένου στην παραγωγή των εξαγόμενων προϊόντων της, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωζώνης, επιπλέον αυτό δείχνει μια αυξητική τάση. Αυτή η εξάρτηση της εγχώριας παραγωγής από ξένα αγαθά έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά παραμέτρων, όπως η απασχόληση, η παραγωγική βάση της οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα, και ο βαθμός ευαισθησία της χώρας σε εξωτερικές διαταραχές.

   Τέταρτον, στην εξαγωγική εξειδίκευση της ελληνικής παραγωγής. Όσον αφορά την εξαγωγική εξειδίκευση της ελληνικής οικονομίας, αναφορικά με τα μερίδια εξαγωγών βιομηχανοποιημένων προϊόντων διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση σε σύγκριση με τις 20 χώρες της Ευρωζώνης. Επιπλέον, τα μερίδια εξαγωγών βιομηχανοποιημένων προϊόντων συρρικνώνονται.

   Πέμπτον, στον χαμηλό βαθμό εξαγωγικής διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων,

   Έκτον, στην ενεργειακή εξάρτηση της οικονομίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

Chinese dream shattered: 10 alarming signs of growing poverty

While the Chinese people struggle, China’s international status remains a priority.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

China’s GDP growth can no longer keep pace with the government’s fiscal deficit. Despite economic downturns and widespread poverty, the CCP continues to invest heavily in projects to boost national prestige, such as foreign aid, the China Star Link project, Grand Canal construction, and the Peace Arc operation.

While the Chinese people struggle, China’s international status remains a priority.

In 2012, Xi Jinping introduced the Chinese Dream, aiming for national rejuvenation through prosperity, pride, and happiness. However, under his leadership, China faces significant challenges. The economy is declining, and many citizens are struggling. A 2014 survey showed 77% of Chinese felt wealthier than five years prior, but ten years later, only 39% feel the same, indicating growing poverty. Song Guocheng, a senior researcher, Centre for International Relations Researcher, Chung Cheng University Taiwan, highlights ten major challenges: eating, dressing, schooling, job hunting, marriage, childbearing, housing, medical care, elderly care, and funeral arrangements, making life difficult from cradle to grave.

Song Guocheng observed that China is undergoing a significant transformation from the Chinese Dream to widespread poverty. He described the current economic situation as “deep and incurable” and highlighted ten major concerns affecting the mainland.

One -extreme gap between rich and poor,according to the Chinese Communist Party’s statistics, 960 million people, nearly 70% of the population, earn less than 2,000 RMB monthly. Meanwhile, 1% of the population controls 90% of the nation’s wealth, leaving the remaining 99% with just 10%. World Bank data indicates that around 200 million people live in poverty, and the wealth gap between the richest and poorest families is 359 times. This highlights the extreme inequality in the country.

Two – emergence of the socialvolcano,according to the Wall Street Journal, a joint survey by Chinese and foreign scholars titled “Social Volcano” reveals a shift in perception. Previously, Chinese people attributed poverty to personal shortcomings like lack of ability or effort. Now, they blame unequal opportunities and unfair economic systems. Song Gang describes this as a “social volcano” of implosive resentment, manifesting as dissatisfaction with Xi Jinping’s system and despair over personal survival.

Three – social suicide, recently, a female CICC employee committed suicide due to mortgage pressures after the real estate market collapse. Similarly, a top graduate from a prestigious Beijing university died in a rented apartment in Xi’an after repeatedly failing Civil Service interviews despite excelling in exams. These cases underscore how employment often hinges on connections, bribes, or favouritism, leading many young people facing long-term unemployment to choose social suicide as a form of protest.

Four – the tragedy of the silver hair generation, China’s National Bureau of Statistics reports 290 million people aged 60 and above, projected to exceed 400 million by 2035 and 500 million by 2050. As the economy declines, elderly care becomes a critical issue. Song Guocheng criticizes the welfare system as deformed and unfair, benefiting the rich while leaving the poor with minimal support.

In Western countries, welfare systems favour the poor. In China, CCP cadres and the wealthy enjoy perks, while the rural elderly face minimal care and bleak old age.

Five – collapse of the cateringindustry,data from the Beijing statistics Bureau shows that In the first half of this year the total profit for catering companies in Beijing with annual revenues exceeding 10 million Yuan was 180 million Yuan. A sharp decrease of 88.8% compared to last year with profit margins as low as 0.37% this indicates that the entire catering industry is facing a crisis of dwindling profits.

By December 21, 2023, over 1.265 million catering businesses in China had their licenses revoked, more than double the number in 2022, setting a record since 2020. In the first half of 2024, 1.056 million catering-related businesses were deregistered or had their licenses revoked. In the first quarter of 2024, nearly 460,000 catering businesses closed, a 232% increase from the same period last year. Many new restaurants shut down within one or two months, some even within three days. Amid this downturn, a niche industry of “catering corpse collectors” emerged, specializing in collecting and reselling kitchen utensils and tableware from closed businesses.

Leftover from closed catering businesses and then reselling them second hand. A Guangzhou operator said that since March this year Guangzhou’s catering industry has been caught in a wave of closures and it is estimated that 40 to 50 sets of catering equipment can be recycled every month 70% of which come from Hot Pot restaurants followed by milk tea shops.

Six – Involutionary vicious competition, due to over-capacity, insufficient domestic demand, and inventory backlogs, many Chinese companies have turned to low-price competition and aggressive price wars. For instance, in July 2024, profits of key steel enterprises nationwide dropped by 88% year-on-year and 90% month-on-month, leaving them nearly unprofitable, with only 1% making small profits. Similarly, in the solar energy industry, prices of silicon materials, wafers, battery cells, and components have fallen by 40%, 48%, 36%, and 15% respectively since early 2024, hitting historical lows. Some companies are now operating at a loss, having fallen below the cost line.

Seven – Leading enterprises are struggling. Evergrande, a top Chinese automaker, lost 20.25 billion RMB in H1 2024, a 194.73% increase from last year, selling only 40 cars. China’s real estate industry is plummeting, with top companies in debt or bankrupt, including Vanke facing insolvency.

Eight – collapse of the middleclass, the piano industry, a symbol of middle-class status, has plummeted. In the past year, 7,000 piano stores in China closed, and leading brands Helen and Juhai reported losses. In Luoshe, Zhejiang, many manufacturers shut down, reflecting the middle class’s collapse.

Nine – The emergence of unfinished children, since Xi Jinping’s push for New Quality productivity and focus on high-tech industries, the highly educated generation that missed the previous economic boom has been neglected. These “unfinished children”—university graduates unable to find jobs—are forced into low-paying roles or long-term unemployment. This year, China saw a record 11.79 million college graduates, while the urban youth unemployment rate (ages 16-24) rose to 17.1% in July, the highest this year. This figure excludes students and millions of unemployed rural youth.

Ten – As of 2022, China’s central and local government debt was 114 trillion Yuan, state-owned non-financial enterprises owed 220 trillion Yuan, and the financial system’s debt was 56 trillion Yuan, totalling 390 trillion Yuan—three times China’s GDP.

China’s GDP growth can no longer keep pace with the government’s fiscal deficit. Despite economic downturns and widespread poverty, the CCP continues to invest heavily in projects to boost national prestige, such as foreign aid, the China Star Link project, Grand Canal construction, and the Peace Arc operation. While the Chinese people struggle, China’s international status remains a priority. Song Guocheng bluntly stated that Xi Jinping’s Chinese Dream is more about his personal empire than improving lives, jokingly remarking, “The people suffer, but the CCP scatters flowers.”

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Η Φον ντερ Λάιεν “αδειάζει” Ελλάδα και Κύπρο για την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξαιρεί» την ενέργεια και την αμυντική βιομηχανία από τους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη.

Πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκε η «περίεργη» είδηση ότι το Netflix, έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας, θα προβάλλει μέσω της πλατφόρμας του τη σειρά «Famagusta» (Αμμόχωστος) μόνο στην Ελλάδα και σε καμιά άλλη χώρα της υδρογείου. Και το μεν Netflix σωστά έλαβε υπόψη του ότι η αγορά των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας και των πολλών άλλων δεκάδων εκατομμυρίων τουρκόφωνων πέραν της γειτονικής χώρας είναι τεράστια μπροστά στην αντίστοιχη ελληνική, έκανε τον υπολογισμό των μελλοντικών πωλήσεών του και έπραξε αναλόγως. Βεβαίως, πριν από μερικές δεκαετίες η Τουρκία είχε «φάει πόρτα» όταν απαίτησε από μεγάλη εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ να αποσύρει την ταινία «Το εξπρές του μεσονυκτίου», που παρουσίαζε την πραγματική εικόνα της Δικαιοσύνης και των φυλακών στην Τουρκία μέσα από την περιπέτεια ενός Αμερικανού πολίτη. Αλλά τότε ήταν άλλοι καιροί και για την Τουρκία και για την Ελλάδα…

Η μεγάλη ανατροπή

Ομως, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι μόνο το Netflix που υπολογίζει τόσο πολύ την Τουρκία. Το βάρος της γειτονικής μας χώρας στη διεθνή σκακιέρα φαίνεται πως έχει επηρεάσει και τα μυαλά πολλών (της πλειονότητας μάλλον…) «φίλων και συμμάχων» στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Διότι οι εξελίξεις και οι πληροφορίες που φτάνουν από εκεί είναι κάτι από παραπάνω από ανησυχητικές και προοιωνίζονται εξελίξεις πολύ αρνητικές για την Ελλάδα, και μάλιστα σε ένα μέτωπο που μέχρι τώρα θεωρείται προνομιακό για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η προηγούμενη αλλά και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους βασικούς παίκτες της Ε.Ε. δημιούργησε ένα νέο χαρτοφυλάκιο για θέση επιτρόπου, αυτό της Μεσογείου, «προκειμένου να δοθεί έμφαση στην περιοχή όχι μόνο από γεωστρατηγικής άποψης αλλά και από την πλευρά των επενδύσεων, ιδιαίτερα στην ενέργεια» σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν επισήμως.

Στην αρχή Ελλάδα και Κύπρος χαιρέτησαν τη δημιουργία του νέου επιτροπάτου (πανευρωπαϊκού υπουργείου δηλαδή) και θεωρούνταν πως τη θέση θα καταλάβει η Κύπρος (μάλιστα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις). Τελικά η θέση δόθηκε στην Κροατία και στην κυρία Ντουμπράβκα Σούικα, διότι άλλα είχε στο μυαλό της η Φον ντερ Λάιεν και άλλα κατάλαβαν Έλληνες και Κύπριοι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως «είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο για πιθανές συνεργασίες με την Τουρκία χωρίς να περνάμε μέσα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί έτσι πάντα θα “κολλάνε”» και διευκρίνισαν ότι μέσω του χαρτοφυλακίου της Μεσογείου η Ε.Ε. θα μπορούσε να συνάψει επιχειρησιακές συνεργασίες με χώρες όπως η Τουρκία παρακάμπτοντας έτσι τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν «κολλήσει» εδώ και δεκαετίες.

Το αντικείμενο του επιτρόπου Μεσογείου και η νέα στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Τουρκίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σχετική ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την έγκριση της εκ Κροατίας επιτρόπου Ντ. Σούικα, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αντιμετωπίζει στην πατρίδα της κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό.

Στην ουσία πρόκειται για μεγάλη ανατροπή, καθώς οι όποιες συμφωνίες της Ε.Ε. με την Τουρκία για την ενέργεια ενώ είναι ανοιχτά τα θέματα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου δημιουργούν κάποια «θεματάκια» για την Ελλάδα και την Κύπρο. Διότι όλα αυτά θα συμφωνούνται «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας για να μην «κολλάνε». Κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι δυνατότητες παρέμβασης εκ μέρους Ελλάδας και Κύπρου επί του θέματος σχεδόν μηδενίζονται!

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η «εκτός πεδίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασία με την Τουρκία θα αφορά και τον τομέα της άμυνας. Βεβαίως, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πάμπολλα στον τομέα αυτόν. Διότι η Φον Ντερ Λάιεν όταν αναφέρεται σε άμυνα, εννοεί αυτή της Ευρώπης κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας. Όμως οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι άριστες, ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε πρόσφατα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λάβει μέρος στη σύνοδο των BRICS. Επιπλέον, η όποια εμπλοκή της Ευρώπης υπέρ του Ισραήλ στο Μεσανατολικό δεν θα βρει αλληλέγγυο τον Ερντογάν, που είναι σαφές ότι υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους. Άρα κοινή συνεργασία στην άμυνα εναντίον τίνος;

Και οι «μπίζνες»;Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος της «εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων» συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτό δηλαδή της επιχειρηματικής συνεργασίας, η Τουρκία αλλού έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των «σπάνιων γαιών» ενός μείγματος δεκαεπτά διαφορετικών ενώσεων μεταλλευμάτων που η ζήτησή τους έχει εκτοξευθεί επειδή χρησιμοποιούνται σε smartphones, σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, σε ανεμογεννήτριες, σε ηλεκτρικά οχήματα, σε τσιπ δημιουργίας Τεχνητής Νοημοσύνης κ.α.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλλά και καταναλωτής σπάνιων γαιών είναι η Κίνα. Παράγει το 40% και καταναλώνει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Οι σπάνιες γαίες αποτελούν πλέον στρατηγική πρώτη ύλη, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2024 τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό γι’ αυτά τα υλικά…

Η Τουρκία στην αρχή του 2024 ανακάλυψε ένα μεγάλο κοίτασμα σπάνιων γαιών κοντά στο Εσκί Σεχίρ. Ο Ερντογάν ήδη έχει συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο και έχουν συμφωνήσει συνεργασία. Η εξόρυξη και ο διαχωρισμός των σπάνιων γαιών απαιτούν πολύ υψηλή τεχνολογία, την οποία διαθέτουν οι Κινέζοι, και εντός του Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράφει στο Πεκίνο συμφωνία να αναλάβουν εκείνοι το σχετικό έργο. Εξάλλου η κινεζική BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως και βασικός καταναλωτής σπάνιων γαιών, έχει ήδη εργοστάσιο στην Τουρκία. Πού είναι η Ευρώπη;

Τον περασμένο Αύγουστο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο μεγαλύτερος Έλληνας επιχειρηματίας στον τομέα των εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων, με αφορμή την απαγόρευση από την Κίνα της εξαγωγής σπάνιων γαιών και αντιμονίου από τις 15/9/24, ζήτησε την ενεργοποίηση της Ε.Ε. για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σπάνιες γαίες. Και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική σε κοιτάσματα βωξίτη. Χρειάζονται όμως τεχνολογία και χρήμα για την απόληψή τους.

Ποια συνεργασία με την Τουρκία λοιπόν; Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της μια χαρά και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Στις Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη. Και στην Τουρκία σίγουρα…

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή