Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Πώς η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ θα μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ή και να συναινέσει ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο. Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (24/9/21), επισήμανε ότι «η τελική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της».

Σε δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 61η επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας (1/10/21), ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη «βούληση όσων θέλουν να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκικό προτεκτοράτο». Εξάλλου, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εκτοπισμένων κατοίκων της περιοχής Μόρφου (10/10/21), διαβεβαίωσε σε έντονο ύφος:

  • «Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε πατριώτη πως, εάν δεχθούμε τις αξιώσεις που προβάλλουν, η Κύπρος, όπως τα κατεχόμενα, θα μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και εγώ δεν είμαι αποφασισμένος να παραδώσω προτεκτοράτο με τη λήξη της θητείας μου».

Ο ΥπΕξ της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοιν. Επιτροπής Οικονομικών (16/11/2020), εξέφρασε την «προσωπική του ανησυχία για τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το 2023».

Τις ίδιες ακριβώς εκτιμήσεις εξέφρασε και ο πρώην κατοχικός ηγέτης, Ακιντζί, σε συνέντευξή του (18/8/2021) στην τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν». Σε συνέντευξή του στην Edith L. Lederer [The Associated Press (29/9/2021)], ο Κύπριος ΥπΕξ επισήμανε πως «αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι η προώθηση μιας νεο-Οθωμανικής πολιτικής στην περιοχή», επειδή «επιδιώκει να καταστεί περιφερειακός ηγεμόνας».

  • Η κυπριακή πολιτική ηγεσία, όπως συχνά και η ελλαδική, άλλωστε, αριστεύει σε ανέξοδες διαπιστώσεις, σε βροντώδεις διακηρύξεις και σε νευρώδεις διαβεβαιώσεις. Όταν, όμως, έρχονται στο διά ταύτα, «βουν επί της γλώττης έχουν»!

Πριν από λίγες ημέρες, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παραβίασε την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ και εμπόδισε εργασίες του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo». Και τώρα οι μπουλντόζες ανέλαβαν ξανά δράση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ελλάδα και Κύπρος κατάπιαν την παραβίαση, η οποία συνιστά ξανά βάναυση αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους και της εξαγγελθείσας ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πώς θα εμποδίσει προτεκτορατοποίηση της Κύπρου;

  • Πώς θα ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια προσάρτησης και τουρκοποίησής της; Εμμένει μονότονα σε επανάληψη του διαλόγου «από εκεί που μείναμε στο Crans Montana» διότι, λέγει, με πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέσα και με στήριγμα το Διεθνές Δίκαιο, θα πετύχουμε την απαλλαγή από τον Αττίλα.

Προφανώς δεν έχει μελετήσει ούτε τον Θουκυδίδη ούτε τον Σουν Τζου και κανέναν θεωρητικό των Διεθνών Σχέσεων.

Λευκωσία και Αθήνα έχουν όπλα στην πολιτικο-διπλωματική φαρέτρα τους αφού απορρίπτουν την πολεμική επιλογή. Οι κατ’ εναντίον του Ελληνισμού αρπακτικοί και κατακτητικοί τουρκικοί στόχοι είναι ξεκάθαροι. Πώς θα στομωθούν και πώς θα αχρηστευθούν;

Υπάρχουν τρόποι, αρκεί η πολιτική ηγεσία να συνειδητοποιήσει τους φοβερούς κινδύνους που απειλούν τον Ελληνισμό. Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να προσδιορίσουν την υψηλή στρατηγική τους. Βρίσκονται ενώπιον διλήμματος: Κατευνασμός και υποταγή στις τουρκικές αξιώσεις ή αντίσταση δι’ όλων των μέσων.

  • Ποιο είναι το ξεκάθαρο αφήγημά τους; Γιατί μέχρι σήμερα δεν διαμήνυσαν στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ όσο κατέχει την Κύπρο, ασελγεί στο Αιγαίο και παραβιάζει το Διεθνές και Κοινοτικό Δίκαιο; Διότι, δυστυχώς, ισχύει η άθλια Σημιτική πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου.

Είναι τραγικό: Ελλάδα και Κύπρος είναι οι μόνες χώρες που επιμένουν να θέλουν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ! Πρώτα, όμως, να εμμείνουν απαρέγκλιτα στην υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεών της. Διαπορεί κάθε Έλληνας Κύπριος:

  • Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία απουσίασε από την ελληνογαλλική συμφωνία; Η Αθήνα γιατί παραγνώρισε την αχίλλειο πτέρνα της άμυνάς της, που είναι ο αδύναμος κυπριακός κρίκος; Εκτός και αν ισχύει απαρασάλευτα ότι «η Κύπρος κείται μακράν». Γιατί δεν οριοθετείται η ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου; Πού χάθηκε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου;

Ακόμα και οι πλέον αδαείς αντιλαμβάνονται ότι η διζωνική δήθεν ομοσπονδία οδηγεί αφεύκτως στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Γιατί δεν απορρίπτεται και να χαραχθεί μία νέα, πανεθνική στρατηγική απελευθέρωσης από τον Αττίλα;

Η Λευκωσία καλείται να συνάψει αμυντικές συμφωνίες με γειτονικές χώρες αφού η τουρκική απειλή είναι κοινή και η τουρκοδιζωνική είναι αντίθετη με τα συμφέροντά τους. Είναι ορθή η θέση Αναστασιάδη για επανένταξη των Τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία και επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 με συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται ενώπιον δύο επικίνδυνων δεδομένων.

  • Πρώτον, μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει τις γαλλικές φρεγάτες, θα υπάρχει ένα αμυντικό κενό τεσσάρων χρόνων. Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία δεν θα το εκμεταλλευτεί για να προκαλέσει τετελεσμένα πρώτα στην Κύπρο και μετά στο Αιγαίο;

Δεύτερον, το 2023 θα διεξαχθούν εκλογές στην Τουρκία. Ο Ερντογάν θέλει να προσφέρει στους Τούρκους μια μεγαλύτερη Τουρκία, αναλώμασι της κατεχόμενης Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ ή και της Ελλάδος. Αυτές τις εφιαλτικές προοπτικές, Ελλάδα και Κύπρος πότε, πώς και με ποια μέσα και ποιους θα τις εξουδετερώσουν;

*Πρώην Αρχισυντάκτης-Διευθυντής – Αρθρογράφος-αναλυτής στην κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή» -ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Δημοσιογραφίας της Lille  Université Catholique de LilleFrance.

 

 

 

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Μοναδική ιστορική επιχείρηση

Από τον αντιστράτηγο Ιωάννη Μπαλτζώη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Από τον αντιστράτηγο Ιωάννη Μπαλτζώη: Οι Ισραηλινοί χτύπησαν στην καρδιά του Ιράν, χτυπώντας το κέντρο του πυρηνικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου. Σκοτώθηκαν 4 σημαντικοί στρατηγοί κάτι που σημαίνει, ότι υπάρχει αντιπολίτευση μέσα στην Τεχεράνη. Ήξεραν που ήταν οι αξιωματούχοι, δεν λειτούργησε το αντιαεροπορικό σύστημα του Ιράν και η Mossad είχε διεισδύσει και προκάλεσε επιχειρήσεις δολοιοφθοράς.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Αλλάζει η Μέση Ανατολή!

Ο Μιχάλης Ψύλος στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”: Οι συνωμοσιολόγοι λένε, ότι υπήρχαν κενά ασφαλείας στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς προκειμένου να ακολουθήσει αυτό που γίνεται σήμερα και να αλλάξει ο χάρτης της Μέσης Ανατολής.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μιχάλης Ψύλος στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”: Οι συνωμοσιολόγοι λένε, ότι υπήρχαν κενά ασφαλείας στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς προκειμένου να ακολουθήσει αυτό που γίνεται σήμερα και να αλλάξει ο χάρτης της Μέσης Ανατολής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πώς κλείνει η «τρύπα» στο παράνομο εμπόριο από κατεχόμενα;

Η χρόνια «σιωπή» είναι συνενοχή. Με την προτεινόμενη τροποποίηση κάθε προϊόν που περιλαμβάνεται στο επιτρεπόμενο εμπόριο από τα κατεχόμενα, θα πρέπει να παράγεται σε νόμιμη ιδιοκτησία και όχι ανεξέλεγκτα όπως ισχύει τώρα.

Δημοσιεύτηκε

στις

Η «τρύπα» της παρανομίας στο εμπόριο από τα κατεχόμενα μπορεί να κλείσει με κυπριακή πρωτοβουλία στην ΕΕ, είτε πολιτικά στο Ευρ. Συμβούλιο, είτε μέσω του Δικαστηρίου της ΕΕ, αλλά  η χρόνια «σιωπή» είναι συνενοχή.

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ – S&D

Για τα κατεχόμενα, η ΕΕ έχει θεσπίσει δύο Κανονισμούς (νομοθεσίες), που η Κύπρος υποχρεωτικά εφαρμόζει:

α) Τον Κανονισμό για οικονομική στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και

β) τον Κανονισμό για το επιτρεπόμενο εμπόριο.

Ανάμεσα στους δύο Κανονισμούς υπάρχει μια σημαντική διαφορά.  Ο Κανονισμός για οικονομική στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας υποχρεώνει την  Ευρ. Επιτροπή να διασφαλίζει εκ των προτέρων ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα στα κατεχόμενα (π.χ. δρόμος, χώρος ανακύκλωσης σκυβάλων κλπ), δεν παραβιάζει τα δικαιώματα φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης ιδιοκτησίας, βάσει της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι, κάθε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στα κατεχόμενα, προαπαιτεί σεβασμό του νόμιμου ιδιοκτησιακού καθεστώτος.  Ωστόσο, στον Κανονισμό για το εμπόριο δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια για τα επιτρεπόμενα προϊόντα, με αποτέλεσμα μια τεράστια «τρύπα» αφού  η συντριπτική παραγωγή προϊόντων στα κατεχόμενα (π.χ. φθαρτά, φρούτα, τούβλα κ.ά.), γίνεται κατά παράβαση της νόμιμης ιδιοκτησίας. Όσες καταγγελίες υποβάλλονται στην ΕΕ από συναδέλφους, λαμβάνουν την απάντηση που έλαβα το 2017. Η ΕΕ παρακολουθεί και θέτει το θέμα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (δεν σχολιάζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό), αλλά αδυνατεί για περαιτέρω αφού βάσει της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, το κοινοτικό κεκτημένο έχει ανασταλεί για τις κατεχόμενες περιοχές όπου δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο το κυπριακό κράτος.

Κατά καιρούς, προκύπτουν ιδιαίτερα ζητήματα υγείας  κι αθέμιτου ανταγωνισμού αφού στα κατεχόμενα δεν υπάρχει πιστοποίηση της παραγωγής προϊόντων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα υγείας, περιβάλλοντος, ασφάλειας, συνθηκών εργασίας κ.ά., τα οποία όμως εφαρμόζονται στις ελεύθερες περιοχές υποχρεωτικά. Έτσι, ντομάτες, φράουλες και κεράσια Τουρκίας, σφραγίζονται «κυπριακά» και μαζί με άλλα προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα, όλα χωρίς ευρωπαϊκά πρότυπα, ανταγωνίζονται εκείνα στις ελεύθερες περιοχές. Επιπλέον, προκύπτει περιβαλλοντική καταστροφή λόγω της ανεξέλεγκτης και παράνομης λατόμευσης στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Λόγω άγνοιας προβάλλονται ανέφικτες προτάσεις ή για εντυπωσιασμό της εσωτερικής κοινής γνώμης.

Προσωπικά, αφού έλαβα την απάντηση το 2017, επεδίωξα να πείσω τις κυπριακές αρχές ότι επιβάλλεται αλλαγή στον Κανονισμό για το εμπόριο από τα κατεχόμενα ώστε να «κλείσουν» σοβαρές παρανομίες, αλλά  χωρίς ανταπόκριση. Μάλιστα, προχώρησα τότε σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις ανά επαρχία. Η πλέον εφικτή αλλαγή βάσει ευρωπαϊκής νομιμότητας με σοβαρές θετικές πολιτικές προεκτάσεις, βρίσκεται στην διαφορά ανάμεσα στους Κανονισμούς. Απαιτείται ανάλογη πρόνοια στον Κανονισμό για το εμπόριο για διασφάλιση ότι η παραγωγή προϊόντων στα κατεχόμενα γίνεται με σεβασμό του νόμιμου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ισχύει στον άλλον Κανονισμό. Ενόσω διατηρείται η «τρύπα» στο εμπόριο από τα κατεχόμενα,  η παρανομία θα συνεχίζεται. Για παράδειγμα, ένας Τουρκοκύπριος ή έποικος σφετεριστής Ελληνοκυπριακής περιουσίας (π.χ. γη, εργοστάσιο), μπορεί να την χρησιμοποιεί παράνομα για παραγωγή προϊόντων, τα οποία πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές ως νόμιμα!

Η «τρύπα» της παρανομίας στο εμπόριο από τα κατεχόμενα μπορεί να κλείσει με κυπριακή πρωτοβουλία στην ΕΕ, είτε πολιτικά στο Ευρ. Συμβούλιο, είτε μέσω του Δικαστηρίου της ΕΕ, αλλά  η χρόνια «σιωπή» είναι συνενοχή.  Με την προτεινόμενη τροποποίηση κάθε προϊόν που περιλαμβάνεται στο επιτρεπόμενο εμπόριο από τα κατεχόμενα, θα πρέπει να παράγεται σε νόμιμη ιδιοκτησία και όχι ανεξέλεγκτα όπως ισχύει τώρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 ώρες πριν

Τι μπορεί να εμποδίζει το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν;

Το Ισραήλ βλέπει ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των πληγμάτων θα εξαρτηθεί...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Μοναδική ιστορική επιχείρηση

Από τον αντιστράτηγο Ιωάννη Μπαλτζώη

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Αλλάζει η Μέση Ανατολή!

Ο Μιχάλης Ψύλος στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής": Οι συνωμοσιολόγοι λένε, ότι υπήρχαν κενά ασφαλείας στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου...

Γενικά θέματα4 ώρες πριν

Όταν απουσιάζει το «ειδικό βάρος»

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που μαίνεται πάνω από 3 χρόνια στα σύνορά της,...

Διεθνή4 ώρες πριν

Πως η MOSSAD χτύπησε το Ιράν εκ των έσω!

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η διαβόητη ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών δημιούργησε μια βάση στο Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δημοφιλή