Άμυνα
Πώς τα μέλη του ISIS χρησιμοποιούν τον νόμο μετάνοιας της Τουρκίας για να γλιτώσουν τις ποινές

Τον Φεβρουάριο, μέλη της τουρκικής αστυνομίας που εμφανίζονταν ως αγοραστές διέσωσαν ένα 7χρονο κορίτσι Γιαζίντι, ένα από τα πολλά θύματα Γιαζίντι που απήγαγε και υποδούλωσε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αφού οι δεσμώτες της τη διαφήμιζαν ως σκλάβα προς πώληση. Λιγότερο από μισό χρόνο μετά, οι τρεις Ιρακινοί ύποπτοι που συνελήφθησαν στην επιχείρηση στην Άγκυρα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Το ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσαν εύκολα να βρουν ασφαλές λιμάνι στην Τουρκία δεν είναι μυστικό, αλλά το γεγονός ότι οι ύποπτοι που υποτίθεται ότι θα δικαστούν για σοβαρά εγκλήματα όπως απαγωγή, υποδούλωση και κακοποίηση θα μπορούσαν να απελευθερωθούν υπό δικαστικό έλεγχο δεν είναι απλώς ένα νομικό σκάνδαλο αλλά ένα σημάδι ότι στους ύποπτους επιδεικνύεται επιείκεια και εύνοια. Επιπλέον, οι δίκες υπόπτων του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία δείχνουν ότι το άρθρο 221 του ποινικού κώδικα σχετικά με την “αποτελεσματική μετάνοια” -που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις ομολογίες για τρομοκρατικές ομάδες με αντάλλαγμα τη μείωση των ποινών- γίνεται μέσο για να αποφύγουν οι ύποπτοι τη δέουσα τιμωρία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σαμπάχ ήταν υποτελής σε έναν εμίρη του Ισλαμικού Κράτους, ονόματι Αμπού Αμπντάλα, υπηρέτησε ως φρουρός σε θέσεις του ΙSIS στο Ιράκ, συμμετείχε σε ένοπλες συγκρούσεις και ήταν στη μισθοδοσία των τζιχαντιστών. Ισχυρίζεται ότι ήταν ο αδερφός του που αγόρασε το κορίτσι Γιαζίντι πριν σκοτωθεί στο Ιράκ. Ο Σαμπάχ φέρεται να έφτασε στην Τουρκία με πλαστό διαβατήριο το 2017 μετά από εξάμηνη παραμονή σε φυλακή στο Ιράκ. Μέχρι τότε, όπως ισχυρίζεται, είχε ήδη στείλει το κορίτσι των Γιαζίντι στην Τουρκία μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του.
Στην πρώτη ακρόαση για την υπόθεση στις 10 Ιουνίου, το δικαστήριο απελευθέρωσε τον Σαμπάχ εν αναμονή της δίκης αφότου έδωσε τα ονόματα των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί από τις μειώσεις λόγω μετανοίας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι ήταν υποτελείς στον Τζαμπάρ Σαλμάν Αλί Φαρχάν αλ-Ισαουί, ανώτερο συνεργάτη του δολοφονημένου ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, και διοικούσε ένα σώμα του ΙΚ που ήταν υπεύθυνο για αιχμαλώτους στη Φαλούτζα.
για τη συνέχεια Capital

Άμυνα
Γιατί η Λευκή Βίβλος γκρίζαρε επικίνδυνα για την Ελλάδα
Από το έγγραφο των 23 σελίδων που αφορά την αμυντική θωράκιση απουσιάζει η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, η οποία προβλέπει αν ένα κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του τα υπόλοιπα κράτη-μέλη οφείλουν να συνδράμουν

«Η άμυνα όλων των χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ είναι σημαντική, ιδίως όσον αφορά τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Το έργο για μια Ασπίδα Ανατολικών Συνόρων αποτελεί μια αξιόλογη πρωτοβουλία από ορισμένα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στην περιοχή. Θα καθιέρωνε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των χερσαίων συνόρων, σχεδιασμένο να ενισχύσει τα εξωτερικά χερσαία σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία απέναντι σε στρατιωτικές και υβριδικές απειλές. Αυτό θα περιλάμβανε έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό φυσικών φραγμών, ανάπτυξης υποδομών και σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης».
Στη Λευκή Βίβλο της Ε.Ε. για την άμυνα αυτή είναι η μόνη αναφορά για την προστασία των συνόρων. Τρέμουμε για το τι συμβαίνει στα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία, ωστόσο άλλα σύνορα (για παράδειγμα τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία) δεν μας απασχολούν.
Σε ένα έγγραφο 23 σελίδων που υποτίθεται ότι αφορά συνολικά την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και όχι αποκλειστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν – ευλόγως – 67 αναφορές στην προστασία της Ουκρανίας και 16 αναφορές στην απειλή της Ρωσίας, αλλά απουσιάζει κάτι άλλο.
Τι δεν χώρεσε σε 23 σελίδες; Η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας η οποία προβλέπει ότι: «Σε περίπτωση κατά την οποία ένα κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα υπόλοιπα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και να το συνδράμουν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».
Συμπέρασμα; Για τις Βρυξέλλες, που χθες καλούσαν τους πολίτες να έχουν προμήθειες 72 ωρών στο σπίτι τους, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για «πολέμους και λοιμούς» η Τουρκία δεν θεωρείται δυνητική απειλή. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται τη βλέπουν μάλλον ως σύμμαχο. Και μπορεί να φαίνεται ότι έκλεισε η πόρτα στο ταμείο των 150 δισ., αλλά μένει ορθάνοιχτο το παράθυρο της συμμετοχής της μέσω συνεργασίας τουρκικών εταιρειών με ευρωπαϊκές και χρηματοδοτήσεων.
Άμυνα
Σημάδια κατευνασμού
Η νοοτροπία που έχουμε υιοθετήσει απέναντι στην Τουρκία για να διατηρήσουμε μια επίπλαστη ειρήνη

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης*
Εξηγήσεις ζητά η Τουρκία για τα συνθήματα της ΣΜΥΝ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στο πλαίσιο καταδίωξης λαθροδιακινητών εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Ο Τούρκος Υπουργός εσωτερικών επικοινώνησε με τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Στυλιανίδη και εξέφρασε την ενόχλησή του. Τόνισε ότι για τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές τέτοιες παραβιάσεις.
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι ξεκίνησε άμεσα έρευνα σχετικά με το περιστατικό, ότι θα ενημερώσει τις τουρκικές αρχές για τις εξελίξεις και δεν θα επαναληφθούν οι παραβιάσεις.
Δεν είδαμε να συμβαίνει κάτι ανάλογο, δηλ. να υπάρξει ελληνική διαμαρτυρία και η Τουρκία να λέει ότι ξεκίνησε έρευνα και θα ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για τις 2.499 παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων (στοιχεία ΓΕΕΘΑ) που έγιναν πέρυσι από τουρκικά σκάφη και 472 παραβιάσεις που είχαμε φέτος.
Η παραπάνω νοοτροπία είναι σημάδι του κατευνασμού που έχουμε υιοθετήσει απέναντι στην Τουρκία για να διατηρήσουμε μια ειρήνη που είναι επίπλαστη.
Ελπίζουμε στο θέμα της ΣΜΥΝ να υπάρξει νηφαλιότητα από την πλευρά της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ να μην αντιμετωπιστεί το θέμα όπως συνέβη στο προαναφερθέν περιστατικό με εξηγήσεις στην Άγκυρα, ή με αποστρατείες και απομακρύνσεις, καθόσον με τον τρόπο αυτό καλλιεργούνται φοβικά σύνδρομα και ο μόνος που επωφελείται είναι η Τουρκία.
*Ο Λάμπρος Τζούμης είναι αντιστράτηγος ε.α. συγγραφέας του βιβλίου “Σε τροχιά σύγκρουσης με την τροχιά” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων.
Γεννήθηκε, στο Χατζή Μεσσηνίας. Αποφοίτησε από το 8ο Λύκειο Αρρένων Αθηνών. Εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και απεφοίτησε το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός, εκτέλεσε τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και Διοικητή Λόχου σε Μονάδες Έβρου και Νήσων.
Ως ανώτερος αξιωματικός υπηρέτησε ως επιτελής στην 1η Στρατιά, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Διοίκησε το 286 Τάγμα Πεζικού στη Λήμνο, το 38 Σύνταγμα Πεζικού στη Ρόδο και την Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου.
Από το 2009 έως το 2010 εκτέλεσε τα καθήκοντα του τμηματάρχη του τμήματος Συνδρομής στην Αντιμετώπιση Καταστροφών σε εθνικό επίπεδο και του Εθνικού αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ στις επιτροπές Civil Emergency Planning και Senior Emergency Planning Committee.
Ως ανώτατος αξιωματικός εκτέλεσε τα καθήκοντα του Υποδιοικητού της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, του Επιτελάρχη Γενικού Επιθεωρητή Στρατού και του Διευθυντού Σχεδίων του ΓΕΣ. Την περίοδο 2014-2015 διοίκησε την 88 Στρατιωτική Διοίκηση – Ταξιαρχία της Λήμνου, όπου και αποστρατεύτηκε.
Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιτελών του Στρατού Ξηράς, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.
Μετά την αποστρατεία του έχει γράψει πολύ μεγάλο αριθμό άρθρων σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστότοπους σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς επίσης έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε μεγάλο αριθμό ημερίδων και δεκάδων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών αναφορικά με το εν λόγω θέμα.
Άμυνα
Τουρκία: «Αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση Φιντάν – Ρούμπιο

Για «αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάρκο Ρούμπιο και Χακάν Φιντάν κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το αντιπολιτευόμενο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ότι θα πραγματοποιηθούν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων».
Ωστόσο, κέντρισε την προσοχή το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση δεν περιλαμβάνεται καμία δήλωση σχετικά με την άρση των εμποδίων στην αμυντική βιομηχανία, σε αντίθεση με τις αναφορές των πηγών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πέρα από τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, επί της ουσίας την άρση των αμερικανικών περιορισμών στην πώληση προς την Τουρκία στρατιωτικού υλικού, «ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις συλλήψεις και τις διαδηλώσεις στην Τουρκία», προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΝΚΑ, επισήμαναν ότι η συνάντηση ήταν «πολύ θετική και αντανακλούσε τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των χωρών» και υποστήριζαν ότι η δήλωση σχετικά με τις συλλήψεις και τις διαμαρτυρίες δεν αντανακλά την αλήθεια. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές δήλωσαν: «Το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε στη συνάντηση με διαφορετικό τρόπο από αυτό που αποτυπώθηκε στην ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εικάζουμε ότι το μήνυμα αυτό μπορεί να είχε προετοιμαστεί πριν από τη συνάντηση».
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Αναλύσεις5 ημέρες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!