ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
Πολιτική
Πού πήγαν αυτοί που μας έλεγαν τι να κάνουμε στην “πανδημία”

Υπουργείο Υγείας, Πολιτική Προστασία και επιστημονική κοινότητα, παρουσιάζονται πλέον με άλλους πρωταγωνιστές στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Τι επεφύλαξε η συμμετοχή πολιτικών και επιστημόνων στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
Ο πρώην Υπουργός Υγείας και νυν υπουργός τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας απόλαυσε τα εύσημα και την δημοφιλία από την Ελληνική Κοινωνία ως ο πολιτικός που πέτυχε την απόλυτη ανταπόκριση του ΕΣΥ στο χτύπημα της επιδημίας. Μάλιστα η επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος σαν να έβαλε αυτή την υψηλή δημοτικότητα σε μια σταθερά η οποία παρέμεινε σε καλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι η κοινωνία κουράστηκε από τα μέτρα, τις απαγορεύσεις και το βομβαρδισμό για εμβολιασμούς.
Φυσικά η επιτυχία η οποία αποδίδεται στον πρώην υπουργό και ειδικά η ανταπόκριση του ΕΣΥ έχει μαι δόση υπερβολής. Όλος ο Κυβερνητικός μηχανισμός συντονισμένος από το Μέγαρο Μαξίμου, στελέχη του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ιδιαίτερα η Πολιτική Προστασία συνέβαλλαν σ’ αυτό. Το μερίδιο της επιτυχίας του υπουργού λοιπόν δεν είναι και τόσο μεγάλο, όπως δεν θα πρέπει να είναι και όσον αφορά στην πορεία του Τουρισμό αφού παρέλαβε το κλάδο ήδη σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.
Πολλοί μιλούν για άδικη απομάκρυνση από την Κυβέρνηση καθώς χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα εργατικός και αποδοτικός στις ανάγκες του ΕΣΥ. Γι’ αυτό και στον μίνι ανασχηματισμό του Ιανουαρίου ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αναβαθμίστηκε σε Αναπληρωτής Υπουργός από Υφυπουργός.
Κάποιες πιθανές αστοχίες σε συγκεκριμένα ζητήματα αλλά και η μη έντονη επικοινωνιακά εικόνα του φαίνεται να οδήγησαν στην αντικατάστασή του από την γιατρό Μίνα Γκάγκα.
Σήμερα ο κ. Κοντοζαμάνης έχει αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η οποία έχει ως αποστολή την καλύτερη προετοιμασία της ΕΕ έναντι των διασυνοριακών υγειονομικών απειλών. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναλάβει θέση συμβούλου στην Κυβέρνηση σε θέματα υγείας. Μην ξεχνάμε ότι συντόνισε τη σύνταξη του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ
Ως διαζύγιο κοινή συναινέσει μεταξύ Κυβέρνησης και του ίδιου φάνηκε η αποχώρηση του κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα από την προεδρεία του ΕΟΔΥ, στον οποίο τοποθετήθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων υπουργού υγείας από τον Βασίλη Κικίλια. Μάλιστα η φιλία ανάμεσα στους δύο άντρες προκάλεσε φήμες για ανάληψη νέας θέσης σε εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Τουρισμού. Αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες.
Επίσης δεν φαίνεται να ήταν και τόσο βελούδινο το διαζύγιο. Η τοποθέτηση Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας φαίνεται να έλυσε και τα χέρια της Κυβέρνησης (όχι πως ήταν και ….δεμένα) να το απομακρύνει, καθώς ουκ ολίγες φορές είχαν υπάρξει αστοχίες σε χειρισμούς του. Είναι δε κοινό μυστικό πως είχε σημαντικά ζητήματα επικοινωνίας με την πολιτική προστασία.
Πρόσφατα πάντως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας επαίνεσε την εργατικότητά του στον ΕΟΔΥ. Μια θα λέγαμε αναγκαστική εργατικότητα καθώς ο ΕΟΔΥ αντιμετώπισε την μεγαλύτερη πρόκληση από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα λόγω της επιδημίας. Αλλά και πάλι δεν ήταν αποκλειστική επιτυχία του κ. Αρκουμανέα.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
Μια και ο λόγος για την Πολιτική Προστασία να αναφερθούμε σε μία ιδιαίτερα σημαντική μορφή των μηνών της έντονα καλπάζουσας πανδημίας. Ο πρώην Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και νυν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, πρωταγωνίστησε στη λήψη και εφαρμογή των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Θεωρείται μάλιστα σχετικά επιτυχημένη η δράση του αν και πολλές φορές όσο κι αν εξηγούσε τους λόγους και τις αιτίες δεν γινόταν απόλυτα κατανοητός.
Βέβαια είχε και τον άχαρο ρόλο να μεταφέρει τις πολιτικές αποφάσεις ειδικά όσες είχαν να κάνουν με απαγορεύσεις lockdown, ελέγχους κλπ.
Ο κ. Χαρδαλιάς ως νέος Υφυπουργός Αμύνης χαίρει αφενός της εκτίμησης του πρωθυπουργού και σίγουρα εκτιμήθηκε πολύ η δουλειά που έκανε στην Πολιτική Προστασία, γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα κατά τον ανασχηματισμό. Έτσι δεν απομακρύνθηκε από την Κυβέρνηση παρά το ότι καταλογίστηκαν και σ’ αυτόν ευθύνες για το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών του καλοκαιριού.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ
Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας θεωρεί ότι ο γνωστός λοιμωξιολόγος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει εξαφανιστεί. Το γεγονός ότι εδώ και περισσότερο από 1 χρόνο δεν έχει εμφανιστεί σε κάποια συνολική ενημέρωση δε σημαίνει φυσικά ότι δεν είναι απόλυτα ενεργός. Απλά έφυγε από το προσκήνιο.
Θεωρείται η ψυχή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε μεγάλο βαθμό αν και η ψήφος του δεν είχε και δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την ψήφο των υπολοίπων 32 μελών.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τους τελευταίους μήνες κάνει επιλεκτικές παρουσιάσεις σε συνέδρια αναφερόμενος στην πανδημία. Οι αναφορές του δεν φαίνεται μάλιστα να αποτελούν και το πιο αισιόδοξο σενάριο. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη κι αν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απαξιωθεί και προκύψει ένα μικρότερο σώμα γνωμοδότησης προς την Κυβέρνηση, ο καθηγητής και πάλι θα πρωταγωνιστεί.
Αναμένεται ακόμη να είναι και μέλος με συντονιστικό ρόλο σε επιτροπή καθηγητών της Ιατρικής του ΕΚΠΑ η οποία θα έχει ρόλο καθαρά γνωμοδοτικό σχετικά με θέματα της πανδημίας που σχετίζονται όμως με τα πανεπιστήμια και τις πανεπιστημιακές κλινικές.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΨΑΣ
Θεωρείται από τα μέλη της επιτροπής που είχε τακτική παρουσία στα κανάλια και μάλιστα ήταν από τους πλέον σκληροπυρηνικούς και υποστηρικτής αυστηρών μέτρων. Πλέον είναι σχεδόν ανύπαρκτη η εμφάνισή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα, και μπορεί αυτό να δικαιώνει και όσους πιστεύουν ότι σε γενικές γραμμές έχει αποστάσεις από τις εισηγήσεις που αναφέρονται κάθε φορά της Επιτροπής.
Βέβαια ο καθηγητής δεν είναι απών από τα καθήκοντά του ως κλινικός γιατρός στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ
Τελευταία εμφάνιση της καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή, διευθύντριας της Ά Πανεπιστημιακής ΜΕΘ του νοσοκομείου και προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ ήταν στην τελευταία ενημέρωση για μέτρα στο πλάι του Βασίλη Κικίλια μια εβδομάδα πριν τον ανασχηματισμό.
Υπενθυμίζουμε ότι η Αναστασία Κοτανίδου τάραξε τα νερά όταν σε ημερίδα στην οποία συμμετείχε αναφέρθηκε στην κούραση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά και την πληθώρα των θεμάτων που πρέπει να συζητήσουν, όταν όλα τα μέλη έχουν σημαντικές και αυξημένες, λόγω της επιδημίας υποχρεώσεις. Όπως είχε πει οι εισηγήσεις λόγω της πίεσης, δεν είναι πάντα αυτές που θα έπρεπε να είναι και επίσης τάχθηκε υπέρ της έκδοσης μιας έστω συνοπτικής γραπτής ενημέρωσης κάθε φορά ώστε να μην αμφισβητείται από κανέναν το τι συζητήθηκε.
Ακόμη και πριν από τη δήλωσή της αυτή η κ. Κοτανίδου δεν εμφανιζόταν για καιρό σε εκπομπές και παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την έχει θέσει επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ. Μάλιστα θεωρούν ότι έχει προσωπική φιλία με τον πρώην υπουργό κάτι το οποίο ίσως στην τρέχουσα φάση αν μην είναι και πλεονέκτημα.

Συνέχεια ανάγνωσης
Πολιτική
Αποκάλυψη! Πόσα χρήματα έδωσε η Κύπρος για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαθέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, αποκάλυψε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαθέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης. Τα στοχεία δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε.
«Από την άλλη όμως, σύμφωνα με το περασμένο ευρωβαρόμετρο, τα 2/3 των Κυπρίων (δηλαδή ακόμα και μεγάλο μέρος όσων διαφωνούν με τη ρωσική εισβολή) αντιτίθενται με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Όμως αυτά δεν κρίνονται στα ευρωβαρόμετρα. Όσοι Κύπριοι διαφωνούν με την διοχέτευση εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο για τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού, ας σκεφτούν πρώτα τι έχουν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές διότι τότε κρίθηκε κι αυτό.»
Το ΑΚΕΛ είχε επιχειρήσει να αποκόψει τα σχετικά κονδύλια μέσω τροπολογίας στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ, Volt, και Οικολόγους, ενώ η ΕΔΕΚ απείχε από την ψηφοφορία. Ο Κουκουμάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προτεραιοποιεί τις στρατιωτικές δαπάνες υπέρ της Ουκρανίας, τη στιγμή που ο Ζελένσκι διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ερντογάν.
«Το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κυπριακό κόμμα που αντιτίθεται σε αυτή την πολιτική. Αντίθετα, το δεξιό ΕΛΚ (ΔΗΣΥ), οι Συντηρητικοί (ΕΛΑΜ), οι Σοσιαλδημοκράτες (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ), οι Φιλελεύθεροι (ΔΗΠΑ), οι Πράσινοι (Volt, Οικολόγοι) όχι μόνο στηρίζουν την πολιτική αλλά πριν μερικούς μήνες εξέδωσαν ΚΟΙΝΗ έκκληση να αυξηθεί και να επιταχυνθεί! η παράδοση όπλων και πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Οι ίδιες δηλαδή δυνάμεις που στηρίζουν και τώρα τη διοχέτευση 800 δις ευρώ για τον …επανεξοπλισμό της Ευρώπης.
Όλοι αυτοί διαβεβαιώνουν -βεβαίως βεβαίως- ότι όλα τούτα γίνονται για την ειρήνη. Οι πολεμικές βιομηχανίες θησαυρίζουν παρεμπιπτόντως», σημειώνει ο κ. Κουκουμάς.
Πηγή: Sigmalive
Πολιτική
Γεραπετρίτης: «Η Κύπρος δεν μπορεί πια να είναι διαιρεμένη» – Μίλησε για την Ουκρανία αλλά δεν τη συνέδεσε με την κατάσταση της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο
Προσερχόμενος, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα με την ΕΕ υποστηρίζουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, μία λύση που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις και θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή να περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι, επίσης, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Προσερχόμενος, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα με την ΕΕ υποστηρίζουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, μία λύση που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις και θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι υποστηρίζουμε ένθερμα τη συνέχιση της εκεχειρίας τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα. Όπως τόνισε, είναι σημαντικό να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στη δεύτερη φάση της εκεχειρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν στο συνέδριο «Για τη Συρία», παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της μεταβαστικής κυβέρνησης της χώρας.
Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο θέμα της Συρίας. «Καταδικάζουμε με τον έντονο τρόπο τα όσα βίαια συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με τις σφαγές αμάχων πληθυσμών και μάλιστα προερχόμενων από θρησκευτικές μειονότητες. Το αφήγημα της νέας μεταβατικής κυβέρνησης δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο ρητορίας αλλά να γίνει και πράξη, η οποία θα στηρίζεται στην συμπεριληπτικότητα όλων κυρίως των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων, στον σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και στην εγκατάσταση θεσμών που θα είναι βιώσιμοι και ισχυροί και η δικαιοδοσία για αυτούς θα ανήκει στον συριακό λαό χωρίς καμία εξωτερική επίδραση», δήλωσε.
Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, επιμένουμε ότι όποια άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας θα πρέπει να έχει ένα χαρακτήρα σταδιακό, αιρέσιμο και σε κάθε περίπτωση αναστρέψιμο, πρόσθεσε.
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υπογραμμίζοντας ότι η θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει να μείνουν ισχυροί οι δεσμοί της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
«Η Κύπρος δεν μπορεί πια να είναι διαιρεμένη»
Σχετικά με τις άτυπες συζητήσεις που ξεκινούν στη Γενεύη για το Κυπριακό, ο κ. Γεραπατρίτης έστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν μπορεί πια να είναι διαιρεμένη.
«Η διαίρεση δεν μπορεί ποτέ να είναι η λύση. Η σύνθεση είναι μόνο η λύση για μία ενωμένη Ευρώπη και ένα ειρηνικό κόσμο.
ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO.GR: Όπως βλέπετε, ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για την Ουκρανία, αλλά μίλησε και για την Κύπρο. Δεν συνέδεσε όμως τις δύο καταστάσεις προκειμένου να ενισχύσει τα διπλωματικά του επιχειρήματα για το Κυπριακό, για το οποίο διοργανώνεται άτυπυ πενταμερή στη Γενεύη.
Πολιτική
Ξεκινά σήμερα η Άτυπη Διευρυμένη Συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη
Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδη έχει δηλώσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για όλα τα σενάρια και ότι πάει στη Γενεύη με ένα και συγκεκριμένο στόχο, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Ξεκινά σήμερα η Άτυπη Διευρυμένη Συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη με στόχο, όπως τον θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη, να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση για την πορεία του κυπριακού ζητήματος.
Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδη έχει δηλώσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για όλα τα σενάρια και ότι πάει στη Γενεύη με ένα και συγκεκριμένο στόχο, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά το 2017.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε μετά από συνάντηση την Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τσεβντέτ Γιλμάζ ενόψει της άτυπης πενταμερούς, ότι θα εκφράσει στους συνομιλητές του στη Γενεύη ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία των «δύο κρατών» στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.
Η Κυπριακή αντιπροσωπεία έφτασε στη Γενεύη το βράδυ της Κυριακής. Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συνοδεύουν στην Γενεύη και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, και συγκεκριμένα ο τέως Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ και ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Κυριάκος Τσιμίλλης.
Το πρωί της Δευτέρας, γύρω στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Οι εργασίες της διάσκεψης θα ξεκινήσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Κύπρου) με δείπνο που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ για να καλωσορίσει τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
Μετά το δείπνο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22:00 (ώρα Κύπρου) ο Προέδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο.
Αύριο, Τρίτη, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει μεταξύ 09:00 και 10:45 διμερείς συναντήσεις με κάθε πλευρά και θα ακολουθήσει η συνεδρία της ολομέλειας στο Palais des Nations (Μέγαρο των Εθνών), την έδρα των ΗΕ στη Γενεύη, μεταξύ 12:00 και 15:00.
Η ελληνοκυπριακή και η Ελληνική αντιπροσωπεία, και ο ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, το InterContinental, όπου θα πραγματοποιηθεί το δείπνο αλλά και οι διμερείς συναντήσεις.
Τα Ηνωμένα Έθνη θα εκπροσωπούν στην άτυπη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας για Πολιτικά Θέματα και Θέματα Οικοδόμησης της Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
Από ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρος Βενέζης, ο διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τάσος Τζιωνής, και νομική ομάδα.
Επικεφαλής της Τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο κ. Τατάρ, τον οποίο συνοδεύουν ο ειδικός εκπρόσωπος Γκιουνές Ονάρ, η σύμβουλος νομικών υποθέσεων, Σιουλέν Καραμπατζιάκ, η συντονίστρια των «διμερών Τεχνικών Επιτροπών», Σενιχά Μπιράντ Τσινάρ, και ο Χουσεϊν Ισικσάλ, ειδικός σύμβουλος διεθνών σχέσεων και διπλωματίας. Στην Γενεύη, βρίσκεται και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
Την αντιπροσωπεία συνοδεύουν και εκπρόσωποι Τουρκοκυπριακών κομμάτων, μεταξύ τους, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν και ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ.
Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ θα συμμετέχει και η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα ηγείται της Τουρκικής αντιπροσωπείας.
Της αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ηγείται ο Υφυπουργός Ευρώπης Στίβεν Ντάουτι ο οποίος ήταν στην Κύπρο αρχές Μαρτίου για επαφές με τους δύο ηγέτες. Μέλος της αντιπροσωπείας είναι και ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάικλ Τέιθαμ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε επίσης ότι θα εκπροσωπείται.
Η Γενεύη φιλοξένησε και την προηγούμενη Άτυπη Συνάντηση για το Κυπριακό στις 27-29 Απριλίου 2021, με συνομιλητές τον τότε Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κ. Τατάρ, και με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έληξε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα μετά που η τουρκική πλευρά υπέβαλε την θέση της για κυριαρχική ισότητα για τους Τουρκοκύπριους και ίσο διεθνές καθεστώς.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: Sigmalive
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ