Αναλύσεις
Πυρηνικό έγκλημα στην Αλεξανδρούπολη

Ο πολλαπλασιασμός των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και η άρση κάθε χρονικού περιορισμού στη σχετική συμφωνία υπονομεύει την εθνική άμυνα και την ανεξαρτησία της χώρας
του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα στους πολλούς λόγους για τους οποίους ο πολλαπλασιασμός των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και η άρση κάθε χρονικού περιορισμού στη σχετική συμφωνία, όπως και η άρση κάθε εθνικού ελέγχου αυτών των εγκαταστάσεων, όχι μόνο δεν μας προστατεύει από την Τουρκία, όπως ισχυρίζονται οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης και των Αμερικανών, αλλά υπονομεύει την ίδια την εθνική άμυνα, την ανεξαρτησία, τις διεθνείς σχέσεις και το διεθνές πολιτικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας.
Να το επαναλάβουμε ακόμα μια φορά, μιας και ζούμε σε ολοκληρωτικό περιβάλλον “ενημέρωσης”, με μπαράζ παραπληροφόρησης που συνιστά ουσιαστικά γιγαντιαία επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου του ελληνικού λαού.
Η βάση στην Αλεξανδρούπολη δεν προστατεύει την Ελλάδα από τουρκική εισβολή στη Θράκη, όπως δεν προστάτευσαν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο από την τουρκική εισβολή. Αντίθετα, επιτρέπει στους Αμερικανούς, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης, να σταματήσουν μια ελληνική επίθεση στην περιοχή, που είναι το ευνοϊκότερο σημείο για την Ελλάδα σε όλο το μέτωπο της ελληνοτουρκικής στρατιωτικής αντιπαράθεσης, όπως έπραξαν στο παρελθόν.
Η Τουρκία δεν έχει καμιά δουλειά στην απόφαση για την εγκατάσταση νέων αμερικανικών βάσεων. Η τουρκική απειλή χρησιμοποιείται απλώς ως πρόσχημα για να εμφανισθεί μια πολιτική ακραίας υποτέλειας ως δήθεν “εθνικόφρων” επιλογή.
Σήμερα θα σταθούμε όμως στο μείζον θέμα του κόστους που θα καταβάλλει η Ελλάδα αν τυχόν αυτές οι βάσεις χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση σύρραξης. Γιατί για να πάρει κάποιο άτομο ή κράτος μια απόφαση ορθολογικά πρέπει να έχει υπόψιν του ποιο είναι το μεγαλύτερο κόστος που ενδέχεται να καταβάλλει και ποια η πιθανότητα να το καταβάλλει και πολλαπλασιάζοντας αυτά τα δύο νούμερα να βρει που κυμαίνεται το αναμενόμενο κόστος (expected cost) που θα έλεγαν και οι στατιστικολόγοι.
Η αποστολή και ο ρόλος των Αμερικανών στη Βόρειο Ελλάδα
Αν η Σούδα χρησιμεύει κυρίως στις αμερικανικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, οι βάσεις στη Βόρειο Ελλάδα χρησιμεύουν κυρίως στην οργάνωση μιας πολεμικής διάταξης του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, ακόμα πιο προχωρημένης και πιο επικίνδυνης από αυτή που είχαμε επί Ψυχρού Πολέμου.
Όσο για τις υπόλοιπες βάσεις, που τοποθετούνται σε άλλα σημεία, στην καρδιά της ελληνικής άμυνας, είναι υποβοηθητικές της παραπάνω επιδίωξης, ταυτόχρονα όμως αυξάνουν τον ασφυκτικό, νεοαποικιακό έλεγχο της ίδιας της Ελλάδας και των ενόπλων δυνάμεών της από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Τα τελευταία χρόνια το ΝΑΤΟ κάνει μια τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων και τις μεγαλύτερες ασκήσεις σε όλη την ιστορία του στην περίμετρο της Ρωσίας, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Βαλτική και τη Θάλασσα του Μπάρεντς, που αντιστοιχούν καθαρά σε προετοιμασία πολέμου. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η εγκατάσταση βάσεων στη Βόρειο Ελλάδα.
Θα μου πείτε ίσως τώρα ότι δεν είναι δυνατό να γίνει πόλεμος Αμερικής και Ρωσίας, δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων. Δεν μπορώ να διαπραγματευθώ το θέμα στα πλαίσια αυτού του άρθρου και ελπίζω στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία να το συζητήσω. Η ουσία όμως δεν είναι εκεί. Δεν ξέρω τι είναι και τι δεν είναι δυνατόν, αλλά, ως φυσικός που σπούδασα, έχω μάθει να αρχίζω την ανάλυση από αυτό που βλέπω ότι γίνεται, όχι από αυτό που νομίζω ότι είναι πιθανό, μπορεί ή δεν μπορεί να γίνει.
Το ίδιο λέει άλλωστε και ο κ. Δένδιας στους Τούρκους. “Έχετε την αποβατική στρατιά στις μικρασιατικές ακτές, άρα μας απειλείτε, δεν πα’ να λέτε ό,τι θέλετε”. Κατ’ αναλογίαν, οι Ρώσοι στρατιωτικοί δεν λένε προφανώς, “Έλα μωρέ που θα μας επιτεθεί το ΝΑΤΟ”, αλλά φτιάχνουν τα σχέδιά τους για το τι πρέπει να κάνουν όταν βλέπουν μια τεράστια στρατιωτική μηχανή να τους περικυκλώνει, με τρόπο που δεν συνέβη ποτέ στην ιστορία, ούτε επί Ψυχρού Πολέμου.
Όταν λοιπόν βλέπουν τους Αμερικανούς στα καλά του καθουμένου να φτιάχνουν μια βάση στην Αλεξανδρούπολη από την οποία οι πύραυλοί τους σε τρία ή σε πέντε λεπτά φτάνουν στην Κριμαία, και που δεν την είχαν ούτε καν επί Ψυχρού Πολέμου, υποθέτω ότι η βάση αυτή γίνεται για αυτούς στόχος πρώτης προτεραιότητας. Εκτός των άλλων, διότι γνωρίζουν ότι αν δεν τη χτυπήσουν αμέσως, θα κινδυνεύσουν να χάσουν τις δικές τους βάσεις της Κριμαίας. Και τα τρία ή πέντε λεπτά πτήσης δεν επιτρέπουν μεγάλους προβληματισμούς. Ή εξουδετερώνεις πρώτος πολύ γρήγορα τον αντίπαλο ή σε εξουδετερώνει αυτός.
Δεν γράφω καμιά σπουδαία φιλοσοφία εδώ. Είναι το άλφα βήτα της πυρηνικής στρατηγικής αυτά. Ένας από τους λόγους που η αμερικανοσοβιετική συμφωνία κατάργησης των ευρωπυραύλων του 1987 INF χαιρετίστηκε τότε από όλη την ανθρωπότητα ήταν ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας αυτών των πυραύλων λόγω του μικρού χρόνου που διένυαν προτού πλήξουν τον στόχο τους. “Πόσα λεπτά χρειάζεται ένας Πέρσινγκ ή ένας Κρουζ για να φτάσει τη Μόσχα;”, ρώτησε τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και, θέτοντας έτσι το θέμα, δεν τους άφησε κανένα περιθώριο για επιφυλάξεις ως προς τη συνθήκη INF.
Kάνοντας εφικτό τον “περιορισμένο” πυρηνικό πόλεμο
Οι Αμερικανοί δεν συγκεντρώνουν μόνο τη μεγαλύτερη δύναμη συμβατικού πυρός που έχει ποτέ συγκεντρωθεί στην περίμετρο της Ρωσίας. Έχουν κάνει επίσης και τρία άλλα πράγματα:
Πρώτον, έχουν καταργήσει την προαναφερθείσα θεμελιώδη συνθήκη ελέγχου των εξοπλισμών, την INF του 1987, που απαγόρευε τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (“ευρωπυραύλους”), ανάβοντας έτσι το “πράσινο φως” σε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη.
Δεύτερον, έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ρουμανία αντιβαλλιστικές άμυνες, που η δουλειά τους είναι να διευκολύνουν ένα αιφνιδιαστικό πρώτο πλήγμα, ισχυριζόμενες ότι το κάνουν εναντίον του … Ιράν. Το γεγονός, εκτός των άλλων, αποδεικνύει την ύπαρξη σχεδιασμού για πιθανή πυρηνική σύγκρουση γεωγραφικά περιορισμένη, “τακτική”, στο θέατρο της ΝΑ Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας. Το ότι υπάρχει τέτοιος στρατιωτικός σχεδιασμός δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί, σημαίνει όμως ότι δεν είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί.
Tρίτο, αρνούνται να δεσμευτούν στη μη πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων, έχουν κατεβάσει στον “αμυντικό” τους σχεδιασμό το κατώφλι χρήσης πυρηνικών όπλων και έχουν αποδώσει μεγάλη σημασία στα τακτικά πυρηνικά όπλα, κατάλληλα για μια γεωγραφικά “περιορισμένη”, τακτική πυρηνική σύγκρουση.(δες π.χ. ενδεικτικά μόνο εδώ.
Το Χάος
Φυσικά οι Ρώσοι τους ακολουθούν σε αυτό το δρόμο και η κατάσταση, αν δεν την συγκρατήσει ο Μπάιντεν, θα γίνει σύντομα εντελώς ανεξέλεγκτη. Η εισαγωγή εξάλλου της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο, η τρομακτική περιπλοκότητα του πεδίου ενός πολέμου που έχει επεκταθεί πια και περιλαμβάνει τα πάντα και η σύντμηση των χρόνων αρχίζουν και υπερβαίνουν τη δυνατότητα ανθρώπων-χειριστών να επεξεργασθούν τα δεδομένα και να λάβουν ψύχραιμες αποφάσεις, αυξάνουν τον αριθμό αποφάσεων που λαμβάνουν μηχανές και πολλαπλασιάζουν την πιθανότητα λάθος συναγερμών, λάθος αποφάσεων και πολέμων λόγω λάθους.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η κατάσταση παράγει τις δικές της γραφειοκρατίες και τους δικούς της αυτοματισμούς. Όταν ήμουν ανταποκριτής στη Μόσχα είχα έναν γείτονα, απόστρατο στρατηγό, που είχε υπηρετήσει είκοσι χρόνια στο τμήμα πυρηνικής στρατηγικής του σοβιετικού ΓΕΕΘΑ. Μια μέρα, καθώς κάναμε βόλτα, μου εξηγούσε πως, επί παλαιού Ψυχρού Πολέμου, είχαν καταρτίσει λεπτομερή σχέδια για το πως θα φτάσουν σε δεκατέσσερις μέρες στη Μπρεστ, στον Ατλαντικό. Τον άκουγα να τα λέει και κάποια στιγμή δεν άντεξα και τούπα: Στρατηγέ μου, τα πιστεύατε αυτά; Ότι θα προελαύνετε κανονικά και θα εκτελούσατε ένα τέτοιο πρόγραμμα διασχίζοντας όλη την Ευρώπη, ενώ γύρω σας θα έσκαγαν πυρηνικές βόμβες;
Το λέω αυτό για να εξηγήσω ότι, από ένα σημείο και πέρα, η τεχνολογία, δημιούργημα του ανθρώπου, γίνεται το αφεντικό του. Αυτοί που διοικούν αυτούς τους φοβερούς μηχανισμούς είναι όλο και περισσότερο υποχρεωμένοι να ακολουθούν τη λογική τους, εν προκειμένω τη λογική των όπλων που συσσωρεύουν.
Το παράδειγμα της Κριμαίας
Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι δεν είναι πολύ πιθανή μια περιορισμένη πυρηνική σύγκρουση στην Ευρώπη, κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να την αποκλείσει εντελώς. Μόλις άλλωστε το περασμένο καλοκαίρι, ο τυχοδιώκτης πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έστειλε ένα πλοίο στα χωρικά ύδατα της Κριμαίας. Δεν γνώριζε ούτε πώς θα αντιδρούσαν οι Ρώσοι, ούτε εμείς ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που οι Ρώσοι χτύπαγαν το βρετανικό πλοίο. Αυτή η κρίση εκτονώθηκε ειρηνικά, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα εκτονωθεί η επόμενη. Η Ευρώπη δεν βρίσκεται στην εποχή που η Γιάλτα, παρά τον απαράδεκτο χαρακτήρα της, προσδιόριζε ένα πλαίσιο δράσης των δύο υπερδυνάμεων. Σήμερα η Ουκρανία, η Κριμαία και όλη η πρώην ΕΣΣΔ έχουν γίνει “αμφισβητούμενα εδάφη”, άρα ανά πάσα στιγμή ένας προβοκάτορας μπορεί να ανάψει φωτιά, χωρίς ούτε καν να μπει στον κόπο να εξηγήσει γιατί το κάνει.
Ακόμα λοιπόν και αν θεωρήσει κάποιος ότι τα σενάρια μιας περιορισμένης πυρηνικής σύγκρουσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα έχουν μικρή πιθανότητα υλοποίησης, δεν μπορεί δυστυχώς να αποκλείσει εντελώς την πιθανότητα να πραγματοποιηθούν, ιδιαίτερα σε περίοδο ιστορικά πρωτοφανούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, αστάθειας και ρευστότητας. Οι βάσεις άλλωστε δεν μπαίνουν για μερικούς μήνες. Για πάντα θέλουν να τις βάλουν.
Ένα σοβαρό κράτος λοιπόν, όταν παίρνει αποφάσεις για τέτοια θέματα, οφείλει να μελετάει προσεκτικά όλες τις πιθανότητες και όλα τα σενάρια, για να ξέρει τι κάνει.
Στο επόμενο άρθρο μας θα εξετάσουμε τι θα συμβεί αν τυχόν ένα μικρό τακτικό πυρηνικό όπλο πλήξει την Αλεξανδρούπολη.

Αναλύσεις
Τί υπέγραψαν οι Κούρδοι;
Ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, Εκπρόσωπος του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης της Συρίας (PYD) ενημέρωνει μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την συμφωνία που υπέγραψαν οι Κούρδοι της Συρίας και τις εξελίξεις στη χώρα.

Ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, Εκπρόσωπος του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης της Συρίας (PYD) ενημέρωνει μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την συμφωνία που υπέγραψαν οι Κούρδοι της Συρίας και τις εξελίξεις στη χώρα.
Αναλύσεις
Ή όλα ή τίποτα! Με «τρίπλα» ο Πούτιν αποφεύγει την παγίδα του Τραμπ
Πώς ο Ρώσος πρόεδρος διέφυγε της παγίδας που του έστησε ο Τραμπ και τι ζητά ως εγγυήσεις για εκεχειρία.

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς ο Ρώσος πρόεδρος διέφυγε της παγίδας που του έστησε ο Τραμπ και τι ζητά ως εγγυήσεις για εκεχειρία.
Λεονταρισμοί του Αμερικανού προέδρου για άσκηση πίεσης, με τον Ζελένσι να ζητά νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η Πολωνία ζητά την μεταφορά πυρηνικών των ΗΠΑ στο έδαφός της.
Αναλύσεις
Η σφυγμομέτρηση του Κουρσκ, ο Ζελένσκι και ο Αίσωπος
Πήραν οι Ουκρανοί το μάθημά τους για την αποφασιστικότητα του Τραμπ ή ανοίγουν το δρόμο για επιπλέον στρατιωτικές καταστροφές; Πως μπορεί ένας αρχαιοελληνικός μύθος να διδάξει το Κίεβο;

Γράφει ο Μανώλης Σκούληκας
Η επιχείρηση του Κούρσκ οργανώθηκε από την Ουκρανία χωρίς την επίσημη γνώση των ΗΠΑ με τον επιφανειακό σκοπό την κατάκτηση εδαφών της Ρωσίας προς ανταλλαγή σε μια διαπραγματευτική διαδικασία και πιθανώς την επίδειξη της συνεχιζόμενης ύπαρξης του Ουκρανικού μαχητικού πνεύματος που βρισκόταν σε αποδρομή μετά από τα πενιχρά αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης.
Ωστόσο, από την στρατιωτική ανάλυση των γεγονότων στο πεδίο, διαφαινόταν και ένας άλλος σκοπός. Πιο συγκεκριμένα, η Ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ εφάρμοσε τακτικές που θύμιζαν πάρα πολύ αυτές που εφάρμοσαν οι Δυτικοί στρατοί σε μάχες εκ παρατάξεως μετά τον Β’ΠΠ. Ενώ οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί εφαρμόζουν αργές επιθέσεις και αντεπιθέσεις σε ευρείς άξονες επίθεσης προσπαθώντας να αποκλείσουν μεγάλες περιοχές με απομακρυσμένες λαβίδες περικύκλωσης, οι Δυτικοί επιτίθενται κεραυνοβόλα σε στενότερους άξονες επίθεσης που αλληλοϋποστηρίζονται και αποκλείουν τα ενδιάμεσα τους εχθρικά στρατεύματα που εκκαθαρίζονται από το μηχανοκίνητο πεζικό που ακολουθεί την τεθωρακισμένη αιχμή της επίθεσης, ακριβώς όπως εφαρμόστηκε από τον Manstein στο Κουρσκ το 1943 και τον Manteuffel στην επίθεση των Αρδεννών το 1944. Αυτό το είδος επίθεσης εξασφαλίζει γρήγορη προέλαση σε ένα ευρύ μέτωπο που μπορεί να διαρρήξει εντελώς όλες τις αμυντικές γραμμές του αντιπάλου και να ανοίξει στρατηγικές ευκαιρίες περικύκλωσης από τις μονάδες που προελαύνουν στα μετόπισθεν. Στην αρχή της Ουκρανικής εισβολής στο Κούρσκ είδαμε επιθέσεις και αντεπιθέσεις μόνο του δεύτερου τύπου.
Η επιτυχής εκτέλεση, όμως, αυτού του είδους επιθετικών ενεργειών απαιτούν στρατεύματα υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και ηθικού. Οι Ουκρανοί είχαν την γνώση αυτών των τακτικών από την αρχή του πολέμου, ωστόσο δεν κατάφεραν να τις εφαρμόσουν ποτέ μέχρι το Κουρσκ, προφανώς επειδή η εκπαίδευσή τους δεν ήταν τέτοιου επιπέδου, ώστε να τις υποστηρίξουν στο πεδίο. Στο Kουρσκ όμως έλαβαν μέρος μια πληθώρα από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς -κυρίως ειδικών δυνάμεων- από αρκετούς δυτικούς στρατούς με τη μορφή μισθοφόρων, ελπίζοντας να δοκιμάσουν τις τακτικές τους εναντίον των Ρώσων προτού λήξει ο πόλεμος. Οι αρχικές επιτυχίες τους ανακόπηκαν από την έλευση των επίλεκτων φανατικών Τσετσενικών στρατευμάτων στην περιοχή, και οι κεραυνοβόλες επελάσεις τους βάλτωσαν σε μια ανθρωποβόρα στατική γραμμή χαρακωμάτων όπως αυτές των αμυντικών γραμμών του Κούρσκ το 1943 και της Βαστώνης το 1944. Οι υψηλές απώλειες και η στασιμότητα του μετώπου προκάλεσαν την πρόθεση αποχώρησης σε πολλούς δυτικούς «μισθοφόρους» που απογοητεύτηκαν από το ζωντανό τους πείραμα. Όμως οι Ουκρανοί που είχαν πληρώσει βαρύ τίμημα σε αντίστοιχα μέτωπα τα τελευταία δύο χρόνια και είχαν μόλις θυσιάσει αρκετό έδαφος στο Ντονμπάς αποσύροντας τις επίλεκτες μονάδες τους προς την επίθεση του Κουρσκ, δεν ήταν διατεθειμένοι να τους αφήσουν να φύγουν και τους απείλησαν ότι θα τους εκτελέσουν σαν λιποτάκτες.
Σήμερα λοιπόν, εντός του περικυκλωμένου θύλακα του Κούρσκ, μετά την αντεπίθεση των Ρώσων την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχουν ανάμεσα στις χιλιάδες των περικυκλωμένων, και δυτικοί πολεμιστές μαζί με τις επίλεκτες μονάδες των Ουκρανών-οι περισσότερες με τον περιβόητο δυτικό εξοπλισμό που τόσο διαφημίστηκε πριν από ένα χρόνο ως ανίκητος και πανίσχυρος. Το μένος των Ρώσων μάλλον ζητάει το αίμα αυτών των δύσμοιρων, όμως ο Τραμπ κατάφερε να πείσει τον Πούτιν να δεχθεί την παράδοσή τους. Δυστυχώς όμως η Ουκρανική Στρατιωτική Διοίκηση έχει την απάνθρωπη προδιάθεση να αφήνει τους στρατιώτες της να περικυκλώνονται εντός θυλάκων, ώστε να εκμεταλλεύεται την αυξημένη αντίστασή τους μέχρι θανάτου λόγω έλλειψης εναλλακτικών, ώστε να προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στους Ρώσους και να κερδίζει χρόνο θυσιάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, όπως είδαμε στις ανούσιες περικυκλώσεις της Μαριούπολης, του Νιου Γιορκ, του Κουράχοβου και της Νοβοσιλίβκα Πέρσα. Το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών, σαν αποτέλεσμα, έχει πέσει πολύ χαμηλά και η εμπιστοσύνη τους στην Ανώτατη Διοίκηση ακόμα χαμηλότερα, αφού εκφράζονται δημόσια με τα πλέον υβριστικά λόγια για αυτούς. Ωστόσο οι φήμες για τραγικές συνθήκες στους ρωσικούς χώρους κρατήσεως αιχμαλώτων, δεν καθιστά την παράδοση ιδιαίτερα προτιμητέα. Δεδομένου ότι οι Ρώσοι πλέον δεν κλείνουν τους θύλακές τους, οι περισσότεροι Ουκρανοί οπισθοχωρούν ακόμα και με απώλειες έως και 50% από το ρωσικό πυροβολικό που μετατρέπει τη δίοδο υποχώρησης τους σε «διάδρομο θανάτου».
Αν λοιπόν η Ουκρανική Στρατιωτική Διοίκηση ξεπεράσει τον συνήθη εαυτό της και δώσει εντολή να παραδοθούν οι εγκλωβισμένοι, θα δείξει την ειλικρινή πρόθεση της Κυβερνήσεως Ζελένσκυ να συνθηκολογήσει. Αν όμως δεν επιτρέψει την παράδοση και εμείνει στην ηρωϊκή αντίσταση μέχρι τελευταίου, θα επιδείξει πόσο ανένδοτη είναι, προκαλώντας μια έντονη ηθική απαξία για τους Ρώσους που θα διευκολύνει την επερχόμενη Ουκρανική άρνηση στους όρους της ειρηνευτικής διαδικασίας και τον τορπιλισμό των συνομιλιών. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα σφυγμομετρηθεί και πόσο διαθέσιμοι είναι ακόμα και οι πιο επίλεκτοι από τους Ουκρανούς και δυτικούς μαχητές να θυσιαστούν για την Ουκρανία. Αν το ηθικό τους είναι όπως ευαγγελίζεται ο Ζελένσκυ, θα πολεμήσουν όπως οι φανατικοί των Ταγμάτων Αζόφ στη Μαριούπολη και το Νιου Γιόρκ: μέχρι θανάτου. Αν όμως η εμπιστοσύνη τους έχει διαβρωθεί και δεν πιστεύουν πλέον στο σκοπό του πολέμου, θα παραδοθούν παραβαίνοντας τις διαταγές, διεμβολίζοντας την προσπάθεια της Ουκρανίας και των εταίρων της να παρουσιάσουν του Ρώσους σαν «ανάξια εμπιστοσύνης τέρατα».
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι Ουκρανοί φαίνεται να πήραν το μάθημά τους και θα το ξανασκεφτούν να ξαναυποτιμήσουν την αποφασιστικότητα του Τραμπ. Διότι αν αυτός αντιληφθεί ότι προσπαθούν να τορπιλίσουν την ειρηνευτική διαδικασία δε θα διστάσει να αποσύρει επ’ αόριστον την υποστήριξή του, ανοίγοντας το δρόμο για επιπλέον στρατιωτικές καταστροφές σαν αυτή του Κουρσκ.
Ο Αίσωπος θα μπορούσε να διδάξει τον Ζελένσκυ επί του προκειμένου όσον αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία:
Κάποτε το λιοντάρι, η αλεπού και ο γάιδαρος συνεννοήθηκαν για να κυνηγήσουν. Η αλεπού κατέστρωσε το σχέδιο, κατά το οποίο θα τρόμαζε ένα ελάφι να πάει προς μια στενωπό όπου από τη μια πλευρά κρυβόταν ο γάιδαρος που θα έκανε θόρυβο μέσα από κάτι θάμνους ώστε το θήραμα να πάει προς την άλλη πλευρά όπου παραμόνευε το λιοντάρι για το θανάσιμο χτύπημα. Το σχέδιο πέτυχε και το λιοντάρι προσκάλεσε το γάιδαρο να μοιράσει δίκαια το ελάφι στους τρεις τους. Ο γάιδαρος μοίρασε το κρέας, τα κόκκαλα και τα εντόσθια σε τρία ίσα κομμάτια, κάτι που έκανε το λιοντάρι έξαλλο από θυμό ώστε να σκοτώσει τον γάιδαρο για την προσβλητική μοιρασιά του. Κατόπιν προσκάλεσε την αλεπού να μοιράσει μεταξύ τους το ελάφι. Η αλεπού κράτησε μόνο κάτι κοκαλάκια και μερικά κατώτερης ποιότητας κομμάτια, αφήνοντας όλα τα καλά κομμάτια για το λιοντάρι. Το λιοντάρι την επαίνεσε για τη σοφή επιλογή της και θέλησε να μάθει ποιος ήταν αυτός ο σοφός δάσκαλός της που την έμαθε να μοιράζει τόσο «δίκαια». Καθώς η αλεπού απομακρυνόταν με ένα κομματάκι κρέας στο στόμα της, του απάντησε: «Ο γάιδαρος».
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ