Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Στο νοσοκομείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος!

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο κ. Βαρθολομαίος αισθάνθηκε αδιαθεσία λόγω της μακράς πτήσης και του φορτωμένου προγράμματος των εκδηλώσεων που ακολούθησαν αμέσως μετά την άφιξη του.

Αμέσως πριν την αναχώρηση για την λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αισθάνθηκε αδιαθεσία λόγω της μακράς πτήσης και του φορτωμένου προγράμματος των εκδηλώσεων που ακολούθησαν αμέσως μετά την άφιξη του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γιατρός του τον συμβούλεψε να ξεκουραστεί, και για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο George Washington Uninversity για ιατρική παρακολούθηση.

Περιοδεία Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ
Θερμή υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επιφύλαξαν ιερείς και μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας κατά την άφιξη του στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Βαρθολομαίος επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά από 12 χρόνια, καθώς η τελευταία του επίσημη επίσκεψη του είχε πραγματοποιηθεί το 2009. Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή από την Κωνσταντινούπολη προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Άντριους. Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέφθασε συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο σε ξενοδοχείο στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Έξω από το ξενοδοχείο βρισκόταν μητροπολίτες, ιερείς και μαθητές από την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στη Μπεθέσδα του Μέριλαντ που περίμεναν υπομονετικά κρατώντας λουλούδια για να καλωσορίσουν τον Πατριάρχη, ο οποίος τους μοίρασε ως ευλογία από ένα μικρό σταυρουδάκι. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέβηκε πρώτος στο βήμα για να τον προλογίσει, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή σε όλες τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ. Μάλιστα, θυμήθηκε ότι το 2004 είχε υπηρετήσει και ο ίδιος ως διάκονος κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίσκεψης.

«Εμείς, τα πιστά παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, σας καλωσορίζουμε με ανοιχτές καρδιές για έβδομη φορά στην ιστορική και φημισμένη Πατριαρχική σας διακονία… Προσβλέπουμε σε εσάς, λοιπόν, Παναγιώτατέ, για να μας δείξετε τον δρόμο και να μας δώσετε ένα ανανεωμένο και εμπνευσμένο όραμα για την πίστη των αγίων και των Αποστόλων που γνωρίζετε τόσο καλά».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι επιστρέφει στις ΗΠΑ. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερα έμφαση στους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης με τους πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου.

Απευθυνόμενους στους ομογενείς, ο κ. Βαρθολομαίος είπε «εσείς, οι πιο αγαπημένες μας κόρες και γιοι μας, μεταλαμπαδεύσατε την πίστη των Αποστόλων σε αυτήν την ευλογημένη ήπειρο. Η Αμερική αναγνωρίζει τη βαθιά σας δέσμευση να ζήσετε πλήρως αυτήν την πίστη, γιατί έχει κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες βασίζονται τα μόνιμα χαρακτηριστικά της Εκκλησίας. Ο χρόνος μας μαζί σας τις επόμενες μέρες είναι μια ευκαιρία που μας έδωσε ο Θεός για να επιβεβαιώσουμε αυτούς τους άρρηκτους δεσμούς μας».

Συνεχίζοντας, ο Παναγιώτατος εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, λέγοντας ότι κατάφερε να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και να αναζωογονήσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ακόμη και εν μέσω της ταραχής που προξένησε η πανδημία. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την υπηρεσιακή Επικεφαλής Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Πολιτειών, Asel Roberts, και μέσω αυτής τον πρόεδρο Μπάιντεν, για τη θερμή υποδοχή. Κλείνοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε «αισθανόμαστε πραγματικά ευλογημένοι που επιστρέψαμε ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Λίγο μετά την άφιξη του στο ξενοδοχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε για την πρεσβευτική κατοικία, όπου η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου παραχώρησε επίσημο δείπνο προς τιμήν του. Σήμερα ο Παναγιώτατος θα χοροστατήσει σε λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον.

Οι Επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ
– Η πρώτη ήταν το 1997 για μια μηνιαία περιοδεία στις ΗΠΑ.

– Η δεύτερη το 2000, για ένα σύντομο τετραήμερο ταξίδι στο Ντιτρόιτ και στη Νέα Υόρκη.

– Στη συνέχεια το 2002, για μια σημαντική επίσκεψη συνυφασμένη με την 80η και την 65η επέτειο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Ελληνικού Κολλεγίου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σταυρού

– Η επόμενη ήταν το 2004, για ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ

– Το 2006, για τις εορταστικές εκδηλώσεις γύρω από τη γιορτή των Θεοφανίων στο Tarpon Springs και την ευρύτερη περιοχή της Τάμπα, καθώς και στη Νέα Ορλεάνη.

– Η τελευταία και πιο πρόσφατη ήταν το 2009.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή