Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Στο επίκεντρο της συνάντησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Γάλλο ομόλογό του

Δημοσιεύτηκε

στις

Θέματα που αφορούν στην εξειδίκευση του πλαισίου συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Γαλλίας που απορρέουν από την πρόσφατη συμφωνία των δύο χωρών για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια καθώς και οι τρόποι και τα μέσα ενίσχυσής της, με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική, συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Thierry BURKHARD, στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου με την ευκαιρία της επίσημης διήμερης επίσκεψης του πρώτου στο Παρίσι.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής κουλτούρας και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, ειδικά σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόσκτηση των μαχητικών αεροσκαφών RAFALE και των Φρεγατών BELH@RRA, καθώς και σε θέματα αμυντικών πρωτοβουλιών, εκπαιδεύσεων και αμοιβαίων διευκολύνσεων επ’ αυτών, όπως και παροχής τεχνογνωσίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

⇒ Διαβάστε επίσης: Φλώρος: Πτήση στους αιθέρες με Rafale

Επίσης, συζητήθηκε η εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων των ελληνικών και των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με διεύρυνσή τους στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιχειρήσεις και στα διμερή και πολυμερή σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας που συμμετέχουν οι δύο χώρες και στις προοπτικές ενίσχυσης και διεύρυνσής τους. Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών συμφώνησαν όπως το ταχύτερο δυνατό ακολουθήσουν εντατικές επαφές μεταξύ των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το σύνολο των κοινών δράσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα , όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Συνεργασία για σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

Στο δείπνο εργασίας συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που άπτονται της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές, πολυμερές, διασυμμαχικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στους τρόπους και τα μέσα ενίσχυσής της, με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική.

Εξάλλου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη με στρατιωτική πτήση στην αεροπορική βάση Saint Dizier, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες της και είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε πτήση με μαχητικό RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας σε σχηματισμό δύο διθέσιων αεροσκαφών, στο ένα εκ των οποίων βρισκόταν και ο ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στο Παρίσι σμήναρχος Μιχαήλ Πεταλάς.

Κατά την επιστροφή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Παρίσι και κατ’ εντολή του ομολόγου του στρατηγού Thierry BURKHARD, το στρατιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνοδεύθηκε τιμητικά από μαχητικό αεροσκάφος RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Περαιτέρω επισκέφθηκε το γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συνοδευόμενος από τον ομόλογό του ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες του Στρατηγικού κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων της Γαλλίας, ακολούθησε και λεπτομερής ενημέρωσή του επί του συνόλου των τομέων δυνητικής αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ είχαν νέα συνάντηση στην οποία προέβησαν σε σύντομη σύνοψη επί του συνόλου των θεμάτων που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν.

Ο στρατηγός Thierry Butkhard απένειμε στον Έλληνα ομόλογο του το Μετάλλιο του Διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη τιμητική διάκριση της γαλλικής Δημοκρατίας σε ξένους υπηκόους σε ειδική τελετή στην οποία παρέστη η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαΐα Μπαλτά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο στην Τουρκία για τέλη στις πιστωτικές και τα…ρολόγια υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας

Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αποσύρθηκε το σχέδιο νόμου που προωθούσε η τουρκική κυβέρνηση για την επιβολή επιπλέον τελών σε πιστωτικές κάρτες, μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και ρολόγια χειρός προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης, ΕΡΤ

Η απόφαση είχε ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και σήμερα άρχισε η συζήτησή του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού και Σχεδιασμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο, έπειτα από τη συζήτηση ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλάχ Γκιουλέρ, τερμάτισε τις εργασίες της και ανακοίνωσε  στους δημοσιογράφους την απόσυρσή του νομοσχεδίου επειδή «ετέθησαν αντιρρήσεις για πιο ενδελεχή μελέτη κάποιων σημείων του και υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από τους πολίτες».

Ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση αυτή την εβδομάδα τονίζοντας ότι θα γίνει επανεκτίμηση τόσο στα θέματα για τα οποία υποβλήθηκαν ενστάσεις όσο και στα ποσά σε άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.

«Μπορούμε να πούμε ότι αναβλήθηκε. Θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα και τα άλλα κονδύλια που θα χρειαστούν και θα επανεκτιμήσουμε τα θέματα που πρέπει να αλλάξουν ή να αποσυρθούν, αν υπάρχουν, στην περίοδο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλέρ.

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι η Τουρκία προσέχει την αμυντική βιομηχανία της ως «κόρη οφθαλμού» και απαιτούνται σοβαροί πρόσθετοι πόροι, ιδίως για το πρόσφατα αναπτυγμένο σύστημα αεράμυνας, τον λεγόμενο «χαλύβδινο θόλο», και για άλλα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Το αποσυρθέν σχέδιο νόμου προέβλεπε την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.

Ενδεικτικά τα ποσά που θα προτείνονταν ως τέλη υπέρ του Ταμείου ήταν:

  • Στις πιστωτικές κάρτες με όριο άνω των 100.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 2.700 ευρώ) ετήσιο τέλος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ)
  • Στις μεταβιβάσεις ακινήτων 750 λίρες Τουρκίας (20 ευρώ) ξεχωριστά από τον αγοραστή και των πωλητή
  • Στις υπόλοιπες υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία 375 λίρες Τουρκίας (10 ευρώ)
  • Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση καινούργιων οχημάτων 3.000 λίρες Τουρκίας (80 ευρώ)
  • Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση μεταχειρισμένων οχημάτων 1.500 λίρες Τουρκίας (40 ευρώ)
  • Στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις 75 λίρες Τουρκίας (2 ευρώ) για κάθε μία
  • Στην αγορά ρολογιών χειρός αξίας άνω των 5.000 λιρών Τουρκίας (133 ευρώ) τέλη 20% της αξίας τους
  • To 20% από τα τέλη κυκλοφορίας στις μοτοσικλέτες κάτω των 100 cc και τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα ισχύος κάτω των 6 kW

Το επιπλέον κονδύλι που αναζητά η τουρκική κυβέρνηση για να στηρίξει το «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» εκτιμάται στα 70 δισ. λίρες Τουρκίας, δηλαδή 2 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται «ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού». Το ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αντιθέτως μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του Προϋπολογισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Oμοβροντία ρουκετών από Χεζμπολάχ εναντίον της ισραηλινής πόλης Σαφέντ

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ και μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο βόρειο Ισραήλ, που είναι σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Εδώ και έναν χρόνο, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά. Μετά την κλιμάκωση της 23ης Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.315 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.

Ισραήλ: Ο στρατός αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη σιιτική οργάνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον στρατό, εντοπίστηκε μια υπόγεια σήραγγα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Οι δυνάμεις του περικύκλωσαν το κτίριο, όπου «κρύβονταν τρεις τρομοκράτες της Δύναμης Ραντουάν», των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, έχοντας μαζί τους πολλά όπλα.

Οι τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Μπελέρη: Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία! Ρητή υποχρέωση να τηρήσει τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρέπει να γνωρίζει η Αλβανία ότι έχει πολλά ακόμα βήματα να κάνει με οδοδείκτη τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία. 

Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.

 

«Στις υποχρεώσεις της Αλβανίας αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματα μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας (…) Η Αλβανία να μην παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό μονοπάτι που επέλεξε», αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Φρέντης Μπελέρης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

Ενώ αναφέρει, αναλυτικά:

«Σήμερα, ύστερα από μια δεκαετία, ξεκινούν και επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία. 

Η θέση της Αλβανίας πρέπει να είναι στην Ευρώπη. Ωστόσο, πλέον εναπόκειται στην Αλβανία η ταχύτητα, η αποφασιστικότητα και η τόλμη, με τις οποίες θα βαδίσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να γνωρίζει ότι έχει πολλά ακόμα βήματα να κάνει με οδοδείκτη τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία. 

Πιστεύω ακράδαντα πως θα είναι μια απαιτητική, αλλά άκρως θεραπευτική διαδικασία για τη χώρα. Σε αυτήν, βέβαια, δε χωρούν εκπτώσεις και εθνικοί εγωισμοί.

Γι’ αυτό και περιμένω από την Ευρώπη να δρα ως θεσμικός εγγυητής και άγρυπνος τοποτηρητής των κρίσιμων τομών που πρέπει να πραγματοποιήσει η Αλβανία στη θεσμική της ραχοκοκαλιά. Η Ένωση μας διαθέτει, άλλωστε, τους απαραίτητους μηχανισμούς προκειμένου να επιτηρεί ουσιαστικά, να παρεμβαίνει διορθωτικά, να απαιτεί αποφασιστικά την υλοποίηση των ενταξιακών υποχρεώσεων της Αλβανίας. 

Σε αυτές τις υποχρεώσεις αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματα μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας.  Πλέον, στη πρώτη δέσμη κεφαλαίων που συνυπογράφουν 27 κράτη-μέλη, περιλαμβάνονται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κυρίως τα περιουσιακά μας δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται ρητά η υποχρέωση της Αλβανίας να υιοθετήσει άμεσα τους εφαρμοστικούς νόμους που αφορούν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε επαφές με δημόσιες υπηρεσίες.  

Δε πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που έφερε στο προσκήνιο αυτών των διαπραγματεύσεων τις διεκδικήσεις μας και τις μετατρέπει πλέον σε ευρωπαϊκές πολιτικές διεκδικήσεις. Που δεν έσκυψε το κεφάλι -και τον ευχαριστώ για αυτό- μπροστά στις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου και τις πραξικοπηματικές πρακτικές. Είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέστησε τα ζητήματα μας ευρωπαϊκά και κατέρριψε τη ρητορική όσων με ζήλο έσπευδαν να τα βαπτίσουν διμερή.

Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.

Ευελπιστώ να εκπληρώσει μέχρι κεραίας τους ενταξιακούς όρους και να μην παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό μονοπάτι που επέλεξε».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή