Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Τι ζητάει η Τουρκία στην Αφρική; Ποιο το σχέδιό της.

Δημοσιεύτηκε στις

Η φιλόδοξη τουρκική εξωτερική πολιτική στην Αφρική έχει υψηλούς στόχους, που πλήττουν τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρώπης

Νεόφυτος Καρκώτης   

Η πολύπλευρη ενεργός εμπλοκή και αναβάθμιση της παρουσίας του τουρκικού κράτους στην ήπειρο της Αφρικής, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες και στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η Τουρκία, υπό την ηγεσία AKP – Ερντογάν, επιδιώκει την ανάπτυξη πολυδιάστατων σχέσεων και την εμβάθυνση των δεσμών της με διάφορα αφρικανικά κράτη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, θέλοντας να κωδικοποιήσει αυτό τον πυλώνα των εξωτερικών υποθέσεων της χώρας, η Τουρκία συνιστά ένα «Αφρό-Ευρασιατικό κράτος».

Αυτή η πολιτική κινείται σε επίπεδο διπλωματικό, πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, εμπορικό, ανθρωπιστικό, πολιτιστικό, υποδομών κ.λπ., και δεν εξικνείται σε ένα και μόνο αποκλειστικό πεδίο δράσης. Ενδεικτικές όψεις και δηλωτικές παράμετροι αυτού του προσανατολισμού είναι το γεγονός πως η Τουρκία από το 2005 μέχρι σήμερα έχει σχεδόν τετραπλασιάσει την παρουσία διπλωματικών αποστολών / πρεσβειών της στην αφρικανική ήπειρο αυξάνοντας τις από 12 σε 42, ενώ έχει ήδη διοργανώσει δύο Τούρκο-Αφρικανικές Συνόδους λαμβάνοντας επίσης το καθεστώς παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση. Περαιτέρω, προετοιμάζεται για την Επιχειρηματική Σύνοδο Τουρκίας – Αφρικής το επόμενο διάστημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επισκεφθεί 27 αφρικανικά κράτη από το 2003, τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ηγέτη μη-αφρικανικής χώρας, ενώ πριν από κάποιες ημέρες ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Αγκόλα, την Νιγηρία και το Τόγκο συνομολογώντας και υπογράφοντας πολλές διμερείς συμφωνίες. Ο τουρκικός εθνικός αερομεταφορέας (Turkish Airlines) επιχειρεί πτήσεις σε 60 διαφορετικούς προσανατολισμούς 39 χωρών της Αφρικής, ενώ ο διπλωματικά «ανθρωπιστικός βραχίονας» της τουρκικής κυβέρνησης Turkish Cooperation and Coordination Agency (TIKA) διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συντονιστικών κέντρων (συνολικά 30) σε όλη την Αφρική. Το TIKA είναι ενεργό σε 22 αφρικανικά κράτη και εργάζεται ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαιδευτικού υλικού κ.λπ.) σε χώρες όπως η Σομαλία, το Σουδάν, η Γουινέα κ.ά., καθιστώντας το ένα πολύτιμο εργαλείο «ήπιας ισχύος» για διείσδυση του τουρκικού κράτους στην ήπειρο.

Σε αυτή τη δράση πρέπει να προστεθεί και η παρουσία άλλων φορέων όπως του Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD), της Τουρκικής Ερυθράς Ημισέληνου, και πολλών Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Δυτική Αφρική (Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο). Είναι αξιοπρόσεκτο ότι αυτή η πολιτική συνοδεύεται και από ένα «πολιτισμικό οπλοστάσιο» όπως η βιομηχανία τηλεοπτικών σειρών για την διαμόρφωση της «εικόνας της Τουρκίας», αλλά και η μαζική χορήγηση φοιτητικών υποτροφιών για σπουδές στα τουρκικά πανεπιστήμια.

Επιπλέον, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Αφρικής από τα 5,5 δις δολάρια το 2003 έχει αλματωδώς ξεπεράσει τα 26 δις δολάρια σήμερα, καθώς το τουρκικό κράτος έχει θέσει ως στόχο να φθάσει ο αριθμός στα άνω των 50 δις δολαρίων τα επόμενα χρόνια. Εμβληματικά έργα υποδομών όπως το στάδιο Kigali στη Ρουάντα που αποτελεί την μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της Ανατολικής Αφρικής, επιβλητικά μουσουλμανικά  τεμένη σε Γκάνα και Τζιμπουτί, η τεράστια στρατιωτική βάση στη Σομαλία, ο υπό κατασκευή σιδηρόδρομος 400 χιλιομέτρων που θα δίνει στην Αιθιοπία πρόσβαση στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους μέσω του λιμανιού στο Τζιμπουτί, καθώς και άλλα έργα στη Σενεγάλη και τον Νίγηρα (κατασκευή διεθνών αεροδρομίων, σταδίων, ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητηρίων κ.ά.) δίνουν αναμφισβήτητα το στίγμα της τουρκικής παρουσίας στην Υποσαχάρια Αφρική.

Κατ’ επέκταση, μια σειρά από έμπρακτα παραδείγματα σε διάφορες χώρες αντανακλούν την στοχευμένη αυτή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τη βαρύτητα που αποδίδει στην αφρικανική ήπειρο. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Νιγηρία τονίστηκε πως η Τουρκία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο οικονομικό/εμπορικό εταίρο της χώρας, και ότι τα τουρκικά προϊόντα διαθέτουν το πλεονέκτημα πως είναι φθηνότερα από τα ευρωπαϊκά και πιο ποιοτικά από τα κινέζικα. Επιπρόσθετα, η Τουρκία είναι ο κυριότερος ξένος επενδυτής στην Αλγερία μαζί με την Κίνα, ενώ στην Αιθιοπία 225 τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα εργοδοτούν περισσότερους από 20,000 πολίτες της τελευταίας. Οι βασικότεροι οικονομικοί τομείς συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αφρικής είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, καθώς και η εμπορική διακίνηση χάλυβα, τσιμέντου, ηλεκτρονικών συσκευών, υφασμάτων, φαρμακευτικών προϊόντων και οικιακών αγαθών.

Σε ο,τι αφορά τη Σομαλία το τουρκικό κράτος έχει διαθέσει τεράστιους πόρους συνεισφέροντας στην οικοδόμηση των κρατικών υποδομών και διεξάγοντας την μεγαλύτερη ανθρωπιστική καμπάνια στην ιστορία του με ιατρικές αποστολές, παροχή φαρμάκων, κτίσιμο νοσοκομείων, συνεχή παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης κ.λπ. Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Τουρκία εγκαινίασε το 2017 τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της βάση στη Σομαλία, και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου (Camp TURKSOM) παρέχοντας εκπαίδευση στον Σομαλικό στρατό για αντιμετώπιση και καταπολέμηση της οργάνωσης Al-Shabaab.

Προς επίρρωση των άνω θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εδραίωση της Τουρκίας στην αφρικανική ήπειρο, σε στρατιωτικό επίπεδο, συνεχίζεται αδιάκοπα αφού έχει συνάψει συμφωνίες με Τυνησία, Αιθιοπία και Μαρόκο για παροχή των τουρκικής προέλευσης στρατιωτικών μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Bayraktar TB2. Τα εν λόγω drones αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής («διπλωματία των drones») για την Άγκυρα που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες και ένοπλες συρράξεις λ.χ. Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Ιντλιμπ, Β. Ιράκ κ.λπ. με αποτελεσματικό τρόπο. Είναι δε τα ίδια μη-επανδρωμένα αεροσκάφη που προμήθευσε το τουρκικό κράτος στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (δυνάμεις Σαρατζ) αναχαιτίζοντας την κατάληψη της Τρίπολης από τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» (δυνάμεις Χαφτάρ) και ανατρέποντας το ισοζύγιο ισχύος υπέρ των πρώτων.

Η Τουρκία, συναφώς, έχει επικυρώσει συμφωνία συνεργασίας με τον Νίγηρα τον Ιούλιο του 2020 που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα. Ακόμη υπεγράφη συμφωνία για τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες στον μεταλλευτικό κλάδο, που παραδοσιακά κυριαρχείται από γαλλικές εταιρείες. To 2020 επίσης η Τουρκία επικρίθηκε για τη στάση της στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τη τότε γαλλόφιλη κυβέρνηση στο Μάλι, οδηγώντας μάλιστα τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να κατηγορήσει την τουρκική κυβέρνηση για υποδαύλιση «αντί-γαλλικών αισθημάτων» στην Αφρική.

Από σκοπιάς, επομένως, διεθνών σχέσεων και πολιτικής οικονομίας εξυφαίνεται μια αξιοπρόσεκτη στρατηγική της Τουρκίας όχι απλώς για διείσδυση στην αφρικανική ήπειρο, αλλά αναπόδραστα και ανταγωνισμού με την Γαλλία (αλλά και την Κίνα). Το γαλλικό κράτος, η παρουσία του οποίου ανιχνεύεται ιστορικά φθάνοντας μέχρι σήμερα (αποικιοκρατία, οικονομικές συναλλαγές, διπλωματική επιρροή, πολιτικό-στρατιωτική δράση), αλλά και η Κίνα τα τελευταία χρόνια (επενδύσεις, δάνεια) είναι οι κυριότεροι εταίροι των αφρικανικών κρατών. Εντούτοις, η συνεχής και συγκροτημένη αναβάθμιση της παρουσίας του τουρκικού κράτους το καθιστά έναν τρίτο πόλο και «εναλλακτικό δρόμο» ανάμεσα σε Παρίσι και Πεκίνο. Η Τουρκία μάλιστα εκμεταλλεύεται αφενός τα «αποικιοκρατικά βαρίδια» της Γαλλίας με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα ως προς την πολιτική πρόσληψη της δεύτερης σε διάφορες αφρικανικές κοινωνίες, αφετέρου το ότι η κινέζικη δραστηριότητα στην Αφρική έχει προς το παρόν ένα μονοδιάστατο χαρακτήρα (οικονομικό-δανειστικό) συνεπεία του οποία είναι η συστηματική συσσώρευση δημοσίου χρέους (βλ. Σενεγάλη, Αιθιοπία κ.λπ.). Είναι προφανές ότι η Υποσαχάρια Αφρική συνιστά ένα από τα βασικά πεδία περιφερειακής ηγεμονικής αντιπαράθεσης μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας που εξηγεί, ανάμεσα σε άλλα, την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο το τελευταίο διάστημα.

Υπό το φως των ανωτέρω, εξάγεται έκδηλα  το συμπέρασμα πως το τουρκικό κράτος επενδύει στην πολύπλευρη ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των σχέσεων του με την Αφρική, στρατηγική που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσπάθειας προβολής ισχύος, περιφερειακής εδραίωσης και απόκτησης μοχλών πίεσης σε διάφορες γεωπολιτικές-γεωοικονομικές εστίες. Είναι δε εξαιρετικής σημασίας πως η πολυπρόσωπη αυτή εξωτερική πολιτική δεν έχει ως στόχο να διοχετεύει τις δράσεις και τις ενέργειες αμιγώς σε ένα πεδίο π.χ. πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό, ανθρωπιστικό κ.λπ., αλλά να υλοποιήσει μια ολιστική επέκταση της Τουρκίας στην αφρικανική ήπειρο.

*Νομικός – Ερευνητής (LLB Law, LLM International Law)

Φιλελεύθερος

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Ερντογάν ζήτησε απ’τους Ισραηλινούς να αποσυρθούν απ’τη Συρία και το Ισραήλ του θύμισε την κατοχή της Κύπρου!

“Επιθετικός ιμπεριαλιστικός υποκριτής η Τουρκία! Να αποφεύγει τις περιττές απειλές”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, με την οποία ανακοίνωσε την απόρριψη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αίτημά του για άμεση αποχώρηση του Ισραήλ από το συριακό έδαφος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Ο επιθετικός ιμπεριαλιστικός υποκριτής στη Συρία, καθώς και στη βόρεια Κύπρο, τη Λιβύη και άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή, είναι η ίδια η Τουρκία».

Και πρόσθεσε, «Συνιστάται στον Τούρκο Πρόεδρο να αποφεύγει τις περιττές απειλές».

Το υπουργείο τόνισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία των συνόρων του από οποιαδήποτε απειλή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλευτικού μπλοκ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Βουλή, ότι «το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από το συριακό έδαφος».

Τόνισε ότι «η συνέχιση των εχθροπραξιών θα οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες που θα επηρεάσουν όλους».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία μορφή χάους στη Συρία και δεν θα δεχθούμε προσπάθειες να σπείρουμε διχόνοια μεταξύ της Τουρκίας και του συριακού λαού».

Αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η κατάπαυση του πυρός μετά από περισσότερους από 15 μήνες πολέμου αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Τετάρτη το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέλαβε στη Συρία, μιλώντας για τα μεγαλύτερα προβλήματα από τα οποία υποφέρει η Δαμασκός, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Δήλωσε ότι η Άγκυρα «παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ελπίζει ότι σύντομα θα φτάσουν θετικά νέα».

Εν τω μεταξύ, συριακά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν είδηση ​​ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευε μια αυτοκινητοπομπή για τη διαχείριση στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πόλη Ghadir al-Bustan στα διοικητικά σύνορα μεταξύ των επαρχιών Ντράα και Κουνέιτρα.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δήμαρχος του χωριού Ghadeer Al-Bustan, Αμπντό αλ Κομάχ, και δύο μέλη της Δημόσιας Ασφάλειας σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του ισραηλινού βομβαρδισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Απειλούν με νέες επιθέσεις οι Χούθι το Ισραήλ!

«Εάν ο ισραηλινός εχθρός συνεχίσει τις σφαγές και την κλιμάκωση αυτές τις τρεις ημέρες, θα διατηρήσουμε τις επιθετικές και στρατιωτικές μας επιχειρήσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού», ανάφεραν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ισραήλ έχει «αποτύχει παταγωδώς» στη Γάζα, λέει ο ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους διαμεσολαβητές.
«Ο ισραηλινός εχθρός απέτυχε να επιτύχει τους διακηρυγμένους και ξεκάθαρους στόχους του και απέτυχε παταγωδώς να ανακτήσει τους αιχμαλώτους του χωρίς συμφωνία ανταλλαγής», λέει ο Αμπντουλ μαλίκ αλ-Χούθι σε τηλεοπτική δήλωση, επιμένοντας ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ήταν «υποχρεωμένες» να αποδεχθούν την κατάπαυση του πυρός.

Απείλησε επίσης ότι η τρομοκρατική ομάδα, όπως έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να συνεχίσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

«Εάν ο ισραηλινός εχθρός συνεχίσει τις σφαγές και την κλιμάκωση αυτές τις τρεις ημέρες, θα διατηρήσουμε τις επιθετικές και στρατιωτικές μας επιχειρήσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού», ανάφερε.

Ο ισραηλινός στρατός σημειώνει ότι οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει περίπου 40 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και λαμβάνοντας 251 ομήρους, ξεκινώντας τον συνεχιζόμενο πολυμέτωπο πόλεμο.

Το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν πραγματοποιήσει αρκετές εξόδους εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, αλλά δεν κατάφεραν να ανακόψουν τις επιθέσεις.

Πηγή: Times of Israel

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αποκάλυψη Μάρκο Ρούμπιο! Η κυβέρνηση Τραμπ θα κρατήσει την Κούβα στη μαύρη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε χθες πως η κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου έχει ανοικτά «φιλικές» σχέσεις με οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, κινήματα που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οντότητες από την Ουάσιγκτον.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Τετάρτη ότι η Κούβα πρέπει να βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως θα ακυρώσει την απόφαση που ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου Δημοκρατικού προέδρου έκανε γνωστό πως αφαιρεί την Κούβα από αυτή τη μαύρη λίστα -η οποία περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις- στο πλαίσιο συμφωνίας με την Αβάνα για την αποφυλάκιση 550 και πλέον διαδηλωτών που παρέμεναν υπό κράτηση στη νήσο της Καραϊβικής.

Ο προαλειφόμενος επόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γιος κουβανών μεταναστών, ορκισμένος εχθρός της κομμουνιστικής επανάστασης με ηγέτη τον Φιδέλ Κάστρο που επικράτησε στην Κούβα το 1959, ο Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρεί πως τη δεσμεύουν αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία στο μυαλό μου πως ανταποκρίνεται στα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία», είπε ο γερουσιαστής της Φλόριντας, 53 ετών, χωρίς πάντως να πει ρητώς ότι θα ακυρώσει την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης.

Λίγα 24ωρα προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο το 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ λάμβανε παρόμοια απόφαση, τοποθετώντας για ακόμη μια φορά την Κούβα στη μαύρη λίστα.

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε χθες πως η κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου έχει ανοικτά «φιλικές» σχέσεις με οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολά, κινήματα που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οντότητες από την Ουάσιγκτον.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι το κουβανικό καθεστώς, για παράδειγμα, φιλοξενεί βάσεις κατασκοπείας όχι για μία, αλλά για δυο χώρες στην εθνική του επικράτεια, 90 μίλια (144 χλμ.) από τις ακτές των ΗΠΑ», πέταξε χωρίς άλλες διευκρινίσεις, αλλά χωρίς να υπάρχει καμιά αμφιβολία σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να αναιρέσει τις συμφιλιωτικές χειρονομίες του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, που θεωρούσε αποτυχημένο τον αποκλεισμό και την απομόνωση που επιβάλλεται στο νησιωτικό κράτος από τις ΗΠΑ για πάνω από μισό αιώνα.

Μόλις τρεις ακόμη χώρες βρίσκονται σε αυτή τη μαύρη λίστα των ΗΠΑ: το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία.

Η επόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επανεξετάσει την υπόθεση αυτής της τελευταίας, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή7 ώρες πριν

Ο Ερντογάν ζήτησε απ’τους Ισραηλινούς να αποσυρθούν απ’τη Συρία και το Ισραήλ του θύμισε την κατοχή της Κύπρου!

"Επιθετικός ιμπεριαλιστικός υποκριτής η Τουρκία! Να αποφεύγει τις περιττές απειλές", αναφέρει μεταξύ άλλων το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Άμυνα8 ώρες πριν

Οργή στην Τουρκία με την ιστορική αμυντικη συμφωνία ΗΠΑ-Κύπρου! Ζητούν από Τραμπ να πάρει πίσω την απόφαση

Η Άγκυρα σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι αναμένει από την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει σύντομα καθήκοντα, να...

Διεθνή8 ώρες πριν

Απειλούν με νέες επιθέσεις οι Χούθι το Ισραήλ!

«Εάν ο ισραηλινός εχθρός συνεχίσει τις σφαγές και την κλιμάκωση αυτές τις τρεις ημέρες, θα διατηρήσουμε τις επιθετικές και στρατιωτικές...

Άμυνα9 ώρες πριν

Επιστροφή στις προκλήσεις! Νέες παραβιάσεις και την Πέμπτη από τουρκικά αεροσκάφη

Νέες παραβάσεις στο FIR Αθηνών πραγματοποίησαν σήμερα τουρκικά αεροσκάφη.

Απόψεις14 ώρες πριν

Η απόλυτη παρακμή της Ευρώπης

Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω. Συμβαίνει τώρα, και δεν φταίει ο Μασκ.

Δημοφιλή