Διεθνή
9 Νοεμβρίου 1931: Η Παναγία Σουμελά έρχεται από την Τραπεζούντα στην Αθήνα
Ήταν 9 Νοεμβρίου του 1931 όταν η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, έργο του ευαγγελιστή Λουκά, επέστρεφε μαζί με τα άλλα ιερά κειμήλια της μονής στην Αθήνα από την Τραπεζούντα. Η συμφωνία μεταξύ Ελευθέριου Βενιζέλου και Ισμέτ Ινονού είχε επιτευχθεί λίγους μήνες νωρίτερα, μετά από παρέμβαση του Λεωνίδα Ιασονίδη. Την αποστολή είχε αναλάβει ο ιερομόναχος Αμβρόσιος Σουμελιώτης.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο ιερομόναχος μίλησε στον δημοσιογράφο Γ. Βαβαρέτο για τον ιστορικό του άθλο να πάει στον Πόντο, να σκάψει την ευλογημένη γη και να φέρει πίσω τα σύμβολα της ιστορίας και της Ορθοδοξίας.
Η αφήγηση του Αμβρόσιου
Με τις ευλογίες της Εκκλησίας έφυγα από την Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου. Ήμουν εφοδιασμένος με ένα θερμότατο συστατικό έγγραφο της τουρκικής πρεσβείας και όταν έφτασα στην Κωνσταντινούπολη οι τουρκικές Αρχές μου παρείχαν κάθε ευκολία. Έμεινα λίγο στην Πόλη και από κει ξεκίνησα ατμοπλοϊκώς για την Τραπεζούντα, συνοδευόμενος από τον Αλ. Βασιλείου, υπάλληλο της Μικτής Επιτροπής.
Φαντάζεστε τη συγκίνησή μου όταν τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου βγήκα στην Τραπεζούντα. Πήγα κατευθείαν στο ξενοδοχείο του Τεφίκ ο οποίος δοκίμασε αληθινή ευχάριστη έκπληξη όταν με είδε. Δεν ήξερε πώς να με περιποιηθεί καλύτερα και μου ζητούσε πληροφορίες για διάφορους Τραπεζούντιους γνωστούς μου. Το πρωί πήγα στον νομάρχη της Τραπεζούντας, ο οποίος με δέχτηκε αμέσως και έδειξε πολύ ενδιαφέρον για την αποστολή μου. Έθεσε αμέσως στη διάθεσή μου έναν τσανταρμά και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία. Ώσπου να ξεκινήσουμε από την Τραπεζούντα είδα εκεί πολλούς γνωστούς μου Τούρκους και έγινα αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων.
Πρέπει να σας πω εδώ ότι η ελληνοτουρκική φιλία είναι πραγματική και έχει βαθιές ρίζες μεταξύ των δύο λαών.
Το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τον Αλ. Βασιλείου και έναν μυστικό αστυνόμο, που είχε την καλοσύνη να μου διαθέσει ο διευθυντής της αστυνομίας της Τραπεζούντας, ξεκίνησα με το αυτοκίνητο για το Τσεβιζλίκ.
Είναι αδύνατον να σας περιγράφω τη συγκίνηση των καλών κατοίκων του Τσεβιζλίκ. Μου μίλησαν με πολύ ενδιαφέρον για τους χριστιανούς και δεν μου απέκρυψαν την επιθυμία τους να τους ξαναδούν στον τόπο τους. «Απ’ τον καιρό που φύγανε μας έφυγε το μπερκέτι», μου είπαν πολλοί. «Τώρα που επιτρέπονται τα ταξίδια, να έρχεστε να δείτε τον τόπο μας και ο Θεός να δώσει να ξαναζήσουμε μαζί». Δάκρυσα στα λόγια τους αυτά και δάκρυσαν και κείνοι μαζί μου. Αλλά δεν είχα καιρό να χάσω. Επισκέφτηκα τον καϊμακάμη, που με δέχτηκε πολύ ευγενικά, κι εκείνος φρόντισε να έρθουν από ένα γειτονικό χωριό πέντε άλογα για να πάμε ως τη μονή του Σουμελά. Στις 7 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ήλθαν πράγματι οι αγωγιάτες και καβαλικέψαμε, μαζί με τον Αλ. Βασιλείου, τον μυστικό αστυνόμο Τόνγιαλη Νεούτ εφένδη και δυο στρατιώτες, που μας έδωσε για ασφάλεια ο Καϊμακάμης, για το μοναστήρι.
Φτάσαμε στο μοναστήρι το μεσημέρι. Ιερή συγκίνηση με κατέλαβε όταν αντίκρισα από μακριά το ξακουσμένο μοναστήρι του Σουμελά, που έστεκε ακόμα ακουμπισμένο στο θεόρατο βουνό του Μελά.
Εγκαταλελειμμένη η Μονή του Σουμελά, είχε ερειπωθεί. Μέσα εκεί στην ερημιά κανείς δεν την πλησίαζε. Ταβάνια, πατώματα, παραθυρόφυλλα, είχαν όλα καεί και μόνο οι τοίχοι έμεναν ολόρθοι, για να διηγούνται ότι επί εκατονταετίες εκεί μέσα δοξάστηκε το όνομα του Θεού.
«Εδώ, ό,τι είχατε κρύψει», μου είπαν οι αγωγιάτες, «τα έχουν ανακαλύψει. Δεν βλέπεις τοίχους σκαμμένους και υπόγεια;». Πραγματικά είχε συμβεί αυτό. Με την πρώτη ματιά το διαπίστωσα, και χωρίς να ξεκουραστούμε, τραβήξαμε για την Αγία Βαρβάρα. Ήταν το μετόχι της Μονής, δέκα λεπτά μακρύτερα. Μέσα εκεί, όπως μου είχε πει ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας, ήταν θαμμένη η εικόνα της Παναγίας.
Αφήσαμε τους αγωγιάτες στην ποταμιά κι εμείς οι πέντε ανεβήκαμε στην Αγία Βαρβάρα. Εκεί φάγαμε, απ’ τα φαγιά που είχαμε μαζί μας, κι έτρεξα για να βρω το μέρος που μου εκμυστηρεύτηκε ο Ιερεμίας. Αλλά εκεί είχαν πέσει όλοι οι τοίχοι και ένας σωρός από πέτρες, χώματα, ξύλα, κεραμίδια ύψους ενάμισι μέτρου σκέπαζε το έδαφος. Πώς θα κατόρθωνα να ξεκαθαρίσω το μέρος;
Στα χαμένα προσπαθούσα να τραβήξω πέτρες και ξύλα. Το έργο μου δεν προχωρούσε καθόλου και οι ώρες περνούσαν.
Οι αγωγιάτες ανησύχησαν τότε που αργήσαμε και ανέβηκαν στην Αγία Βαρβάρα.
– Πρέπει να τραβήξουμε όλα αυτά τους είπα, και θέλω ανθρώπους και εργαλεία.
– Θα το κάνουμε εμείς, απάντησαν, όταν τους πρόσφερα σεβαστή αμοιβή.
Πραγματικά, πέντε αυτοί και άλλοι τόσοι εμείς –γιατί όλοι με βοήθησαν στη δουλειά μου– κατορθώσαμε να παραμερίσουμε τους όγκους. Έπειτα από τρεις ώρες εντατικής εργασίας οι αγωγιάτες, χτυπώντας το έδαφος με ένα ξύλο, με βεβαίωσαν ότι υπάρχει κενό κάτω εκεί. Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ήταν η κρύπτη των ιερών κειμηλίων. Αλλά θα ήταν εκεί τα κειμήλια;
Είχα ακούσει στο Τσεβιζλίκ ότι η κρύπτη των κειμηλίων είχε ανακαλυφθεί, αλλά οι ευρόντες, όταν είδαν πως πρόκειται για τη θαυματουργή εικόνα, σκέπασαν πάλι το μέρος και έφυγαν τρεχάλα, επειδή σέβονταν όλοι εκεί –οθωμανοί και χριστιανοί– την εικόνα της Παναγίας. Αυτό μου έδωσε κάποιο θάρρος και άνοιξα τέσσερα τα μάτια μου. Η πανσέληνος φώτιζε θαυμάσια και μπορούσα να διακρίνω. Ένας από τους αγωγιάτες ήταν πάνω στην κρύπτη.
– Βλέπω ένα κιβώτιο εδώ, μου είπε, όταν παραμέρισε τα χώματα.
– Άνοιξε το, απάντησα, και με τα χέρια σου τράβηξε ό,τι βρεις.
Έκανα το σταυρό μου την ώρα εκείνη και σήκωσα τα μάτια μου στον ουρανό προφέροντας λόγους ευχαριστίας. Τα ιερά κειμήλια είχαν σωθεί.
Ο μπόγος ήταν απείραχτος και μόνο τα πανιά είχαν σαπίσει από τα νερά. Πήρα τότε την εικόνα της Παναγίας στα χέρια μου, αφού την ασπάστηκα, μοίρασα και τα άλλα πράγματα στους συνοδούς μου και ξεκινήσαμε πεζοί για το Τσεβιζλίκ. Τη στιγμή που βρήκαμε τα κειμήλια ήταν 9η βραδινή ώρα και παρά την πανσέληνο ήταν δύσκολη η πορεία μας καβάλα στα άλογα. Έτσι τον περισσότερο δρόμο τον πήγαμε πεζοπορία και φθάσαμε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα στο Τσεβιζλίκ.
Το πρωί στο Τσεβιζλίκ οι Τούρκοι με είδαν με πολλή χαρά. Μου ευχήθηκαν καλό ταξίδι και καλή αντάμωση και μου παρήγγειλαν να δώσω χαιρετισμούς σε όλους τους χριστιανούς γνωστούς τους. Από εκεί το ταξίδι μου ήταν επίσης ομαλότατο. Γύρισα στην Τραπεζούντα, στην Πόλη, και προχθές έφτασα εδώ φέροντας την εικόνα της Παναγίας, το Σταυρό των Κομνηνών, το Τίμιο Ξύλο και ένα χειρόγραφο ιερό Ευαγγέλιο.
Πηγή: Κωνσταντίνος Φωτιάδης / santeos.blogspot.gr.
Διεθνή
Επικοινωνία Μπάιντεν-Ντενιάχου! Μιαν ανάσα από τη συμφωνία για τους ομήρους
Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Οι όροι της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων ολοκληρώνονται, δήλωσε στο BBC Παλαιστίνιος αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.
Έρχεται καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι μια συμφωνία ήταν «στο χείλος» να πραγματοποιηθεί και ότι η κυβέρνησή του εργάζεται επειγόντως για το θέμα.
Ισραηλινός αξιωματούχος είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε “προχωρημένα στάδια”, με μια συμφωνία πιθανή σε “ώρες, ημέρες ή περισσότερες”.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή και με τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι του Κατάρ -που μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις- τη Δευτέρα.
Τρία πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν πιο πιθανή μια συμφωνία ομηρίας στη Γάζα
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι ο Μπάιντεν επρόκειτο επίσης να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο Σάλιβαν είπε ότι μια συμφωνία εκεχειρίας και ομήρων θα μπορούσε να γίνει “αυτή την εβδομάδα”.
Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται καθώς ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει σφοδρή αντίθεση σε μια πιθανή συμφωνία μέσα από τον κυβερνητικό συνασπισμό του. Δέκα δεξιά μέλη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από το ίδιο το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, του έστειλαν επιστολή κατά της εκεχειρίας.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο BBC ότι η Χαμάς και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποιούσαν έμμεσες συνομιλίες στο ίδιο κτίριο τη Δευτέρα.
Αποκαλύπτοντας ορισμένες πιθανές λεπτομέρειες της συμφωνίας, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι λεπτομερείς τεχνικές συζητήσεις πήραν αρκετό χρόνο».
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει τρεις ομήρους την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, μετά την οποία το Ισραήλ θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματα από τις κατοικημένες περιοχές.
Επτά ημέρες αργότερα, η Χαμάς θα απελευθερώσει τέσσερις επιπλέον ομήρους και το Ισραήλ θα επέτρεπε στους εκτοπισμένους στο νότο να επιστρέψουν στο βορρά, αλλά μόνο με τα πόδια μέσω του παραλιακού δρόμου.
Τα αυτοκίνητα, τα καροτσάκια που έλκονται από ζώα και τα φορτηγά θα επιτρέπεται να περνούν από ένα πέρασμα δίπλα στην οδό Salah al-Din, υπό παρακολούθηση από μια μηχανή ακτίνων Χ που λειτουργεί από ομάδα τεχνικής ασφάλειας Κατάρ-Αιγύπτου.
Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις για τις ισραηλινές δυνάμεις να παραμείνουν στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας και να διατηρήσουν μια ζώνη ασφαλείας 800 μέτρων κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων συνόρων κατά την πρώτη φάση, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες.
Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να απελευθερώσει 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 190 που εκτίουν ποινές 15 ετών και άνω. Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς θα απελευθερώσει 34 ομήρους.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη και τρίτη φάση της συμφωνίας θα ξεκινούσαν τη 16η ημέρα της κατάπαυσης του πυρός.
Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας ανέφερε ότι ένα κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα τη Δευτέρα σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους.
«Βομβάρδισαν σχολεία, σπίτια, ακόμη και συγκεντρώσεις ανθρώπων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας Μαχμούντ Μπασάλ.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εξετάζει αυτές τις αναφορές. Ξεχωριστά, ανέφερε ότι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.
Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 251 μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στη Γάζα για να καταστρέψει τη Χαμάς ως απάντηση.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς λέει ότι περισσότεροι από 46.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το Ισραήλ λέει ότι 94 από τους ομήρους παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων οι 34 θεωρούνται νεκροί, καθώς και άλλοι τέσσερις Ισραηλινοί που απήχθησαν πριν από τον πόλεμο, δύο από τους οποίους είναι νεκροί.
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ TIMES OF ISRAEL
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι «είμαστε στο χείλος» της πρότασης για τη συμφωνία ομήρων που παρουσίασε τον Μάιο «επιτέλους να υλοποιηθεί».
«Έμαθα από την πολυετή δημόσια θητεία μου να μην τα παρατάω ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ», λέει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την εξωτερική πολιτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Λέει ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες, με τον εμίρη του Κατάρ σήμερα και ότι σύντομα θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Αιγύπτου — υπογραμμίζοντας τη δέσμευση ανώτατου επιπέδου συχνά ενδεικτική των διαπραγματεύσεων που φθάνουν στο αποκορύφωμά τους.
«Η συμφωνία που δημιουργήσαμε θα απελευθερώσει τους ομήρους, θα σταματήσει τις μάχες, θα παρέχει ασφάλεια στο Ισραήλ και θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που υπέφεραν τρομερά σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς», λέει ο Μπάιντεν.
Δεν είναι σαφές πόσο σκόπιμη ήταν η επιλογή της λέξης, δεδομένου ότι οι αναγνώσεις που εκδόθηκαν την περασμένη ημέρα αναφέρονταν στη συμφωνία ως συμφωνία που θα επιφέρει «κατάπαυση του πυρός», αλλά ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον όρο «παύση» στις παρατηρήσεις του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επαναλαμβάνει ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «έχουν περάσει από την κόλαση – τόσοι πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, τόσες πολλές κοινότητες έχουν καταστραφεί».
«Ο παλαιστινιακός λαός αξίζει την ειρήνη και το δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του. Το Ισραήλ αξίζει την ειρήνη και την πραγματική ασφάλεια, και οι όμηροι και οι οικογένειές τους αξίζουν να επανενωθούν. Επομένως, εργαζόμαστε επειγόντως για να κλείσουμε αυτή τη συμφωνία», λέει ο Μπάιντεν.
Διεθνή
Απώλειες για το Ισραήλ στη Βόρεια Γάζα! Διπλή ενέδρα με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στρατιώτες
Το περιστατικό στο Μπέιτ Χανούν ήταν ιδιαίτερα σοβαρό
Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής (IDF) παραδέχτηκε τον θάνατο άλλων τεσσάρων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων κατά τη διάρκεια μαχών στο Μπέιτ Χανούν της βόρειας Γάζας.
Γράφε ο Γιάννης Πεγειώτης
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν αργότερα την Κυριακή ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους επτά με περίπου 30 τραυματίες σε ένα 24ωρο, το οποίο φέρεται να αφορούσε «σοβαρά επεισόδια ασφαλείας».
Οι αναφορές ανέφεραν ότι δεκάδες τραυματίες στρατιώτες τoυ IDF απομακρύνθηκαν το Σάββατο από τη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον έντεκα που χαρακτηρίζονται είτε σε κρίσιμη είτε σε σοβαρή κατάσταση.
Ο IDF έχει πολιορκήσει τη βόρεια Γάζα από την υπόλοιπη Λωρίδα, εμποδίζοντας ελάχιστες έως καθόλου ανθρωπιστικές προμήθειες να εισέλθουν σε μια προσπάθεια να λιμοκτονήσει τον πληθυσμό για υποταγή.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα, τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί στο βορρά, όπου σημειώνονται καθημερινές σφαγές κατά του υποσιτισμένου άμαχου πληθυσμού.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με λεπτομέρειες σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μια ισραηλινή δύναμη χτυπήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό και ακολούθησε επίθεση με πυροβολισμούς στο βορρά, με αποτέλεσμα πολλά θύματα.
Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε στόχο μια συνοδεία ηγεσίας με επικεφαλής τον διοικητή της Ταξιαρχίας Nahal, καθώς η συνοδεία ταξίδευε κατά μήκος μιας διαδρομής που θεωρείται ασφαλής για την IOF.
Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι o IDF ερευνά πώς οι ένοπλοι μαχητές έφτασαν σε αυτήν την περιοχή, δυτικά του Sderot, και εξετάζει την πιθανότητα να βγήκαν από μια άγνωστη σήραγγα.
Άλλες εβραϊκές αναφορές έκαναν επίσης λόγο για ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε μέσα σε μια σήραγγα στη Γάζα νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα τα αρχικά θύματα.
Το Channel 12 στο Ισραήλ περιέγραψε την «επίθεση στο Beit Hanoun» ως «διπλή ενέδρα» που περιελάμβανε την έκρηξη μιας νάρκης ξηράς ακολουθούμενη από πυροβολισμούς με στόχο την ισραηλινή δύναμη.
Σημείωσε ότι «η εκκένωση των νεκρών και τραυματιών στρατιωτών ήταν περίπλοκη και πραγματοποιήθηκε υπό τα πυρά των μαχητών».
Ο Hallel Bitton, ο ανταποκριτής στρατιωτικών και ασφάλειας του Ισραηλινού Channel 14, επεσήμανε ότι «δέκα αξιωματικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στο Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα την περασμένη εβδομάδα».
Πριν από λίγες ημέρες,o IDF παραδέχτηκε ότι ο επίσημα ανακοινωμένος αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα είχε αυξηθεί σε τουλάχιστον 828 από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν προσφέρει σημαντικά υψηλότερο αριθμό θανάτων και τραυματισμών μεταξύ των IOF στη Γάζα.
Αυτό έρχεται καθώς οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις ισραηλινές δυνάμεις εισβολής με στρατιωτικές επιχειρήσεις ακριβείας, προκαλώντας απώλειες στους στρατιώτες τους και καταστρέφοντας τα οχήματά τους.
Οι αρχικές χερσαίες μάχες στο Μπέιτ Χανούν μεταξύ του ισραηλινού πεζικού εισβολής και της παλαιστινιακής αντίστασης ξεκίνησαν στις 27 Οκτωβρίου 2023.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επέκριναν τη στρατηγική του ισραηλινού στρατού για επανειλημμένη είσοδο και αποχώρηση από τη Γάζα αντί για κατάληψη και έλεγχο εδαφών. Σημείωσαν ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται αυτή την τακτική για να στήσει θανατηφόρες παγίδες.
Σε έντονη κριτική μετά το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό στη Γάζα, ο Μπίτον είπε: «Η μέθοδος διείσδυσης του Αρχηγού Επιτελείου απέτυχε», προσθέτοντας: «Εφόσον ο Αρχηγός του Επιτελείου δεν καταλαβαίνει ότι ο μόνος τρόπος να πολεμήσει κανείς στη Γάζα είναι να καταλάβει και ελέγξτε την περιοχή, μην εισέλθετε και βγείτε επανειλημμένα από αυτήν, τίποτα δεν θα αλλάξει».
Ομοίως, ο στρατιωτικός ανταποκριτής για το Ισραήλ Χαγιόμ επεσήμανε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών στρατιωτών στη Γάζα έχει γίνει δύσκολο να διαχειριστεί.
Ο ανταποκριτής πρόσθεσε ότι το περιστατικό στο Μπέιτ Χανούν ήταν ιδιαίτερα σοβαρό, σημειώνοντας ότι «στρατιώτες από την Ταξιαρχία Ναχάλ σκοτώθηκαν» και «10 στρατιώτες έπεσαν μόνο την περασμένη εβδομάδα, 50 τους τελευταίους τρεις μήνες και 400 από την αρχή του ελιγμού εδάφους στη Γάζα – αριθμοί που γίνονται δύσκολο να περιοριστούν».
Διεθνή
Απέσυραν τη Χεζμπολάχ από την εξουσία! Ο δικαστής Ναουάφ Σαλάμ νέος πρωθυπουργός στον Λίβανο
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν διόρισε νέο πρωθυπουργό της χώρας τον δικαστή και πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ, αναθέτοντάς του τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανακοίνωσε η προεδρία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αούν «κάλεσε τον δικαστή Ναουάφ Σαλάμ για να του αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται στο εξωτερικό και ότι προβλέπεται να επιστρέψει αύριο» Τρίτη στη χώρα, είπε ο γενικός διευθυντής της προεδρίας, Αντουάν Σουκέιρ.
Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις του Αούν με τα κόμματα, στις οποίες διαφάνηκε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών στηρίζει την υποψηφιότητα του Σαλάμ. γεγονός που αντικατοπτρίζει την αποδυναμωμένη θέση της Χεζμπολάχ, η οποία ήθελε να παραμείνει στο αξίωμα ο Νατζίμπ Μικάτι.
Η υποστήριξη των βουλευτών στον Σαλάμ υπογραμμίζει τη μεγάλη αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στον Λίβανο μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκε η Χεζμπολάχ από το Ισραήλ αλλά και την ανατροπή του συμμάχου της, του Μπασάρ αλ Άσαντ, στη Συρία τον περασμένο μήνα.
Την περασμένη εβδομάδα εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν, τον οποίο στήριζαν οι ΗΠΑ.
Ο Αούν, που είναι μαρωνίτης χριστιανός, ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τους 128 βουλευτές του κοινοβουλίου για το πρόσωπο που θα αναλάβει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Είναι υποχρεωμένος να δώσει την εντολή στον υποψήφιο που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν τον καλέσει ο πρόεδρος Αούν, ο Σαλάμ είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη 68 βουλευτών.
Οι βουλευτές της Χεζμπολάχ συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις αλλά με καθυστέρηση, καθώς έβλεπαν να αυξάνεται η στήριξη προς τον Σαλάμ, είπε μια πηγή της οργάνωσης.
Η Χεζμπολάχ πίστευε ότι είχε επιτευχθεί μια «πολιτική συμφωνία» για την εκλογή του Μικάτι προτού να συμφωνήσει για την εκλογή του Αούν την περασμένη εβδομάδα.
Ένα κορυφαίο στέλεχός της, ο Μοχάμεντ Ράαντ, είπε ότι οι αντίπαλοι της οργάνωσης προσπαθούν να την αποκλείσουν από την εξουσία. Μιλώντας μετά τη συνάντηση των βουλευτών της Χεζμπολάχ με τον Αούν, είπε ότι η οργάνωση «έτεινε το χέρι» για να βοηθήσει να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος και τώρα διαπίστωσε ότι «της το έκοψαν».
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ