Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Η Αθήνα στην κορυφή των ευρωπαϊκών πόλεων με το καλύτερο φαγητό

Δημοσιεύτηκε στις

Κι όμως, η Αθήνα ξεχώρισε ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις με το καλύτερο φαγητό και κατέκτησε την κορυφή.

«Αν είστε λάτρεις του απολαυστικού φαγητού σε λογικές τιμές, τότε πηγαίνετε στην Αθήνα» είναι το συμπέρασμα των ειδικών του Uswitch.com, οι οποίοι αφού ανέλυσαν τη μέση τιμή ενός γεύματος, τη μέση βαθμολογία για fast food, τις καφετέριες, τα μέρη για brunch, τα εστιατόρια για χορτοφάγους και τις παμπ σε κάθε περιοχή, κατέληξαν στις λίστα με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις με το καλύτερο φαγητό.

Στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με σκορ 88,47 στα 100, υπάρχουν περισσότερα από 1000 μέρη για φαγητό στο κέντρο της πόλης, με ακόμη περισσότερα στα προάστια και σίγουρα δεν θα απογοητευτεί κάποιος αν γευματίσει ακόμη και σε ένα café, καθώς ο μέσος όρος βαθμολογίας τους φτάνει τα 9 στα 10. Συν τοις άλλοις, το κόστος για ένα γεύμα δεν είναι υψηλό, με μέσο όρο τα περίπου 17 ευρώ/άτομο.

Στη 2η θέση συναντάμε το Βελιγράδι με συνολικό σκορ 83,06 στα 100, το οποίο σημειώνει υψηλό σκορ στις παμπ, ενώ ένα μέσο γεύμα είναι λίγο πιο οικονομικό από την Αθήνα, περίπου στα 16 ευρώ.

Όσοι ψάχνουν κάτι γρήγορο να φάνε «στο πόδι» η βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές όσον αφορά το φαγητό, με μέσο όρο βαθμολογίας στο φαστ φουντ 9,02 στα 10. Πέραν τούτου, τα café της σημειώνουν επίσης υψηλή βαθμολογία.

Τα Τίρανα, η Βαλέτα και η Λισαβόνα είναι επίσης ιδανικές πόλεις για brunch για όσους απολαμβάνουν να κοινωνικοποιούνται και να τρώνε καλά. Τα Τίρανα, μάλιστα, είναι στις κορυφαίες 10 ευρωπαϊκές πόλεις με την πιο οικονομική ενοικίαση αυτοκινήτου, κάτι που βολεύει αρκετά κάποιον που θέλει να τριγυρίσει στα διάφορα εστιατόρια.

Οι πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης Μπρατισλάβα (Σλοβακία) και Ζάγκρεμπ (Κροατία) είναι δυο ακόμη μέρη με ποιοτικές επιλογές για τους foodies, με το Ζάγκρεμπ να έχει υψηλή βαθμολογία στα café του.

Την κορυφαία δεκάδα ολοκληρώνουν το Βουκουρέστι με επίσης καλή ποιότητα στα café, τόσο σε ατμόσφαιρα όσο και σε φαγητό, αλλά και σε fast food.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Παρίσι βρίσκεται εκτός 15άδας, στην 24η θέση, με μέσο κόστος γεύματος τα 27,03 ευρώ, ενώ στην τελευταία θέση συναντάμε τη Στοκχόλμη με βαθμολογία 15,99 στα 100 και μέσο κόστος γεύματος… 61,28 ευρώ.

Οι κορυφαίες επιλογές για χορτοφάγους
Η εύρεση ποιοτικών χορτοφαγικών επιλογών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό και δημιουργήθηκε ξεχωριστή κατάταξη με τις πρωτεύουσες που ξεχωρίζουν στις χορτοφαγικές επιλογές.

Στην κορυφή της χορτοφαγικής λίστας βρίσκεται το Βελιγράδι και παρ’ όλο που η παραδοσιακή σέρβικη κουζίνα είναι άκρως κρεατοφαγική και βαριά, εστιατόρια, café και άλλα μέρη για φαγητό κέρδισαν ένα μέσο σκορ 8,85 για τα χορτοφαγικά γεύματα που δεν υστερούν σε γεύση.

Στη 2η θέση βρίσκεται η Βαλέτα με πολύ μικρή διαφορά από το Βελιγράδι, καθώς έχει πολλά εστιατόρια τόσο αμιγώς χορτοφαγικά, όσο και με επιλογές χωρίς κρέας στο μενού τους.

Άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που προσελκύουν foodies της Ευρώπης είναι το Ζάγκρεμπ, τα Τίρανα και η Αθήνα, όλες με μέσο όρο 8,7 στα 10. Η Ελλάδα, μάλιστα, ξεχωρίζει και με το πρώτο plant-based ξενοδοχείο στη χώρα, το Koukoumi Hotel της Μυκόνου.

Η δεκάδα ολοκληρώνεται με το Βουκουρέστι, τη Λισαβόνα, τη Σόφια, την Πράγα και τη Ρίγα.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
jtasoni@naftemporiki.gr

Ναυτεμπορική

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Ενίσχυση δεσμών Κύπρου – Ινδίας μέσω IMEC! Τί είπαν Χριστοδουλίδης και Μόντι – Αυτή είναι η Κοινή Διακήρυξη

Οι δύο χώρες υιοθέτησαν μία Κοινή Διακήρυξη Περιεκτικής Εταιρικής Σχέσης, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, τις σχέσεις ΕΕ- Ινδίας, τις περιφερειακές εξελίξεις, τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο του IMEC και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Ινδίας αναφέρθηκαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ινδός Πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι σε δηλώσεις τους μετά από τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι δύο χώρες υιοθέτησαν μία Κοινή Διακήρυξη Περιεκτικής Εταιρικής Σχέσης, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, τις σχέσεις ΕΕ- Ινδίας, τις περιφερειακές εξελίξεις, τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο του IMEC, (του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε μια «ξεχωριστή, ιστορική μέρα» σημειώνοντας ότι η παρουσία στην Κύπρο «του ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη των ισχυρών και ιστορικών δεσμών, φιλίας, εμπιστοσύνης, ουσιαστικής συνεργασίας, αλλά και έμπρακτης αλληλεγγύης που ενώνουν διαχρονικά τις χώρες και τους λαούς μας».

Ο κ. Μόντι, ο οποίος προσκάλεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, είπε ότι οι δύο χώρες θα ετοιμάσουν οδικό χάρτη για τα επόμενα πέντε χρόνια, για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην άμυνα και την ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας είχαν συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Μόντι στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής και χαράς που υποδέχομαι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον αγαπητό μου φίλο, Πρωθυπουργό της Ινδίας, κ. Ναρέντρα Μόντι».

Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον Πρωθυπουργό και τον λαό της Ινδίας για το πρόσφατο δυστύχημα με την πτώση του αεροπλάνου της Air India. «Ο λαός της Κύπρου πενθεί μαζί σας και αυτή τη δύσκολη στιγμή, στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα σας», είπε στον κ. Μόντι.

Σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Κύπρου–Ινδίας πηγάζουν μέσα από κοινές ιστορικές εμπειρίες και αξίες, είπε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών έχουν επίσης ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό, θεμελιωμένο στο Διεθνές Δίκαιο – συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας – και  της διατήρηση της διεθνούς νομιμότητας. «Εδράζονται στον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και την προάσπιση των οικουμενικών αρχών της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, τις σχέσεις ΕΕ- Ινδίας, τις περιφερειακές εξελίξεις, τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο του IMEC, (του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις επί του Κυπριακού.

«Σε ό,τι αφορά στη διμερή συνεργασία, πέραν των διαχρονικών πολιτικών δεσμών και σχέσεων μεταξύ των λαών μας, επικεντρωθήκαμε στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας σε μια πλειάδα άλλων τομέων», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους ενίσχυσης της επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας και ότι αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Κύπρου, «όπως η γεωστρατηγική μας θέση ως σημείο εισόδου στην Ευρώπη, το κοινό νομικό υπόβαθρο, οι υποδομές και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, και όλα αυτά που καθιστούν την πατρίδα μας την πύλη εισόδου της Ινδίας προς την ΕΕ και τη Μεσόγειο και συνάμα μια περιφερειακή και ευρωπαϊκή βάση για ινδικές επιχειρήσεις».

«Συζητήσαμε επίσης την προώθηση της διμερούς μας συνεργασίας, αλλά και τη δημιουργία συνεργειών σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, Υποδομών, Διαχείρισης Κρίσεων, Τουρισμού, Ενεργειακής Συνεργασίας, Ναυτιλίας, Καινοτομίας και Τεχνητής Νοημοσύνης και συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού έτσι ώστε να υπάρξουν πολύ σύντομα συγκεκριμένες εξελίξεις», πρόσθεσε.

Η Κοινή Διακήρυξη Περιεκτικής Εταιρικής Σχέσης την οποία υιοθέτησαν σήμερα, είπε, «αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς και έμπρακτη απόδειξη για τη δέσμευση και την πολιτική μας βούληση για την περαιτέρω προώθηση, την περαιτέρω εδραίωση των στρατηγικών μας σχέσεων».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη ανέφερε ότι συζήτησαν και θέματα συνδεσιμότητας. «Η Κύπρος, ως χώρα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πύλη προς την Ευρώπη, θα προωθήσει τη συμμετοχή της Ινδίας σε περιφερειακές πρωτοβουλίες, που υποστηρίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε. Σημείωσε ότι η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της ΕΕ εγγύτερα στην Ινδία, «έχει την πολιτική βούληση και είναι σε θέση να συνδράμει καθοριστικά στην υλοποίηση πρωτοβουλιών και διαδρόμων, όπως ο IMEC, που θα συνδέουν ουσιαστικά και με συγκεκριμένα έργα την Ινδία, μέσω της περιοχής του Κόλπου και της Μεσογείου, με την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ – Ινδίας, είπε ότι διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό πως κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, «η σχέση ΕΕ–Ινδίας θα είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και θα συμβάλουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της και υλοποίηση μιας φιλόδοξης Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών, με στόχο την εμβάθυνση των πολιτικών, εμπορικών και οικονομικών δεσμών».

Ανέφερε ότι κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Ινδίας στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Προέδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, «αλλά και τη σταθερή προσήλωσή μου στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου». Εξέφρασε «τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ακλόνητη και διαχρονική στήριξη της Ινδίας και του λαού της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη στάση που η Ινδία διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια».

Εξέφρασε επίσης «βαθιά» ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική συμμετοχή και υποστήριξη της Ινδίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τους εκατοντάδες Ινδούς ειρηνευτές που την υπηρέτησαν και την υπηρετούν με αφοσίωση.

Σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του κ. Μόντι στην Κύπρο, είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα «μετά την πρόσφατη άνανδρη τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επαναβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δράσεις της Ινδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε κάθε μορφή της. «Η τρομοκρατία δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή και στεκόμαστε στο πλευρό σας, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά σας να παρέχετε ασφάλεια και προστασία στους πολίτες σας», είπε.

«Με τη σημερινή σας επίσκεψη-ορόσημο, η συνεργασία Κύπρου–Ινδίας τροφοδοτείται με νέα, στρατηγικής αξίας και σημασίας δυναμική, βασισμένη σε ακλόνητα θεμέλια αξιών και προσανατολισμένη σε στέρεους στόχους προς ουσιαστικό όφελος των λαών μας, των χωρών μας, της περιοχής μας, αλλά και του ινδοευρωπαϊκού γεωπολιτικού χώρου ευρύτερα», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μόντι, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως Κύπρος και Ινδία θα συνεχίσουν να πορεύονται πλάι πλάι, ενισχύοντας τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι προσδίδουν μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Κύπρο, στην κοινή πίστη σε αξίες, όπως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου που αποτελούν ισχυρό θεμέλιο της συνεργασίας των δύο χωρών.

Σημειώνοντας ότι είναι μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες που ένας Ινδός Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κύπρο, είπε ότι αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ανέφερε ότι είχαν λεπτομερείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ αρκετών πτυχών του οράματος της Κύπρου για το 2025 και του οράματος της Ινδίας για το 2047. «Και για αυτό τον λόγο μαζί θα διαμορφώσουμε το μέλλον για να μπορέσουμε να δώσουμε στρατηγική κατεύθυνση στη συνεργασία μας», είπε, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες θα προετοιμάσουν ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τα επόμενα πέντε χρόνια «για να ενισχύσουμε τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, θα δώσουμε έμφαση στη βιομηχανία της άμυνας υπό το πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας στην Άμυνα». Είπε ακόμη ότι θα ξεκινήσει και ένας διάλογος για τον κυβερνοχώρο και τη ναυτιλιακή ασφάλεια.

Ο κ. Μόντι εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συνεχή στήριξη της Κύπρου για τον πόλεμο της Ινδίας κατά της τρομοκρατίας και της διασυνοριακής τρομοκρατίας σημειώνοντας ότι, θα υπάρξει ένας μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των Υπηρεσιών των δύο χωρών με σκοπό την πρόληψη της τρομοκρατίας, της εμπορίας ναρκωτικών και όπλων.

«Συμφωνούμε και οι δύο ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στο πρόγραμμα μας για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Χθες ο Πρόεδρος και εγώ είδαμε τον ενθουσιασμό και τη συνεργασία στις επιχειρηματικές μας κοινότητες για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι το επενδυτικό «Συμβούλιο Κύπρου, Ελλάδας και Ινδίας, έχει επίσης εγκαινιάσει τέτοιες πρωτοβουλίες» και ότι θα προωθήσουν επίσης το αμοιβαίο εμπόριο και επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είπε ακόμη ότι είχαν εκτεταμένες συζητήσεις σε τομείς όπως η τεχνολογία, η καινοτομία, η υγεία, η γεωργία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κλιματική δικαιοσύνη.

Αναφέρθηκε και στη μεγάλη δημοτικότητα, όπως είπε, της γιόγκα και της αγιουρβέδα στην Κύπρο.

Ο Πρωθυπουργός Μόντι είπε επίσης ότι η Κύπρος αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Ινδούς και γι’ αυτό, ανέφερε, θα εστιάσουν στο να υπάρχει αυξημένη συνδεσιμότητα.

Σημείωσε ακόμη ότι η Κύπρος αποτελεί αξιόπιστο εταίρο της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη της Κύπρου για μόνιμη συμμετοχή της Ινδίας στο Συμβούλιου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ο κ. Μόντι, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπό την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, «θα προστεθούν καινούργιες διαστάσεις στις σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Είπε ακόμη ότι ο διάδρομος  Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) θα ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.

Αυτή είναι η Κοινή Διακήρυξη

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Modi, η πρώτη που πραγματοποιεί Ινδός Πρωθυπουργός στην Κύπρο μετά από πέραν των δύο δεκαετιών, αποτελεί ιστορικό ορόσημο και επιβεβαιώνει τη βαθιά και διαρκή φιλία μεταξύ των δύο κρατών. Η επίσκεψη αυτή καταδεικνύει όχι μόνο την κοινή ιστορία Κύπρου και Ινδίας, αλλά και μια συνεργασία προσανατολισμένη στο μέλλον, θεμελιωμένη σε ένα κοινό όραμα, και σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υπογραμμίζοντας το συνεχώς διευρυνόμενο φάσμα και βάθος της συνεργασίας Κύπρου και Ινδίας. Χαιρέτισαν την πρόοδο στους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογίας και των δεσμών μεταξύ των λαών, που αντικατοπτρίζουν τη δυναμική και εξελισσόμενη φύση της σχέσης των δύο χωρών.

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σύγκλιση αξιών, συμφερόντων, προσέγγισης και οπτικής σε διεθνή θέματα, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής τους σχέσης σε σημαντικούς τομείς.

Κύπρος και Ινδία δεσμεύονται να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους ως αξιόπιστοι και αναντικατάστατοι εταίροι, συμβάλλοντας στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα.

Συμφώνησαν στην ακόλουθη Κοινή Διακήρυξη:

Κοινές Αξίες και Παγκόσμιες Δεσμεύσεις

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την κοινή δέσμευσή τους στην ειρήνη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την αποτελεσματική πολυμέρεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επανέλαβαν την προσήλωσή τους σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, θεμελιωμένη στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), αναφορικά με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες.

Οι ηγέτες επανέλαβαν την ακλόνητη στήριξή τους στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. Αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Εξέφρασαν επίσης την κοινή τους πεποίθηση ως προς τη σημασία διατήρησης της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μη διάδοσής των όπλων μαζικής καταστροφής και αναγνώρίσαν τη σημασία της ένταξης της Ινδίας στην Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG).

Οι ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τον συντονισμό εντός διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Κοινοπολιτείας, και συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την υλοποίηση της Διακήρυξης του Απία για τους Ωκεανούς (Apia Commonwealth Ocean Declaration) του 2024, η οποία αναδεικνύει τη διακυβέρνηση των ωκεανών ως βασικό πυλώνα της παγκόσμιας βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι η πρώτη Υπουργική Συνάντηση για τους Ωκεανούς της Κοινοπολιτείας πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2024, σηματοδοτώντας και την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο, που στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης διακυβέρνησης των ωκεανών και την ενίσχυση των ικανοτήτων των κρατών-μελών της Κοινοπολιτείας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων τρόπων, ώστε αυτό καταστεί αποτελεσματικότερο, αποδοτικότερο και πιο αντιπροσωπευτικό για την αντιμετώπιση των σύγχρονων γεωπολιτικών προκλήσεων. Οι δύο ηγέτες υποστήριξαν τη συνέχιση των Διακυβερνητικών Διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για προσπάθειες για μετάβαση σε διαπραγματεύσεις βάσει κειμένου. Η Κύπρος επανέλαβε τη στήριξή της για την ενίσχυση του αντιπροσωπευτικού χαρακτήρα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την Ινδία να συμμετέχει ως μόνιμο μέλος σε ένα διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε στενή συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής στήριξης υποψηφιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς.

 Πολιτικός Διάλογος

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξάγουν τακτικό πολιτικό διάλογο και να αξιοποιήσουν τους υφιστάμενους διμερείς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ινδίας, για ενίσχυση του συντονισμού και προώθηση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Τα αρμόδια Yπουργεία θα εποπτεύουν και θα παρακολουθούν την υλοποίηση στους τομείς συνεργασίας που θα περιληφθούν στο Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα ετοιμαστεί, σε στενό συντονισμό με τις αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών.

 Στήριξη της κυριαρχίας και της ειρήνης

H Κύπρος και η Ινδία εξέφρασαν την ισχυρή τους δέσμευση για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, βάσει του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ινδία επανέλαβε την ακλόνητη και συνεπή στήριξή της στην ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών, ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία εποικοδομητικού περιβάλλοντος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

 Ασφάλεια, Άμυνα και Διαχείριση κρίσεων

Κύπρος και Ινδία καταδίκασαν απερίφραστα την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό, σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς και διασυνοριακής τρομοκρατίας, και επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η Κύπρος εξέφρασε την αλληλεγγύη και την αταλάντευτη στήριξή της προς την Ινδία στον αγώνα της κατά της διασυνοριακής τρομοκρατίας. Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν σφοδρά τη φρικτή δολοφονία αμάχων κατά τις πρόσφατες αποτρόπαιες  τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πάχαλγκαμ, στην περιοχή Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας. Επανέλαβαν τη θέση μηδενικής ανοχής στην τρομοκρατία, απορρίπτοντας κάθε μορφή αιτιολόγησης τέτοιων πράξεων, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Τόνισαν την ανάγκη οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις να λογοδοτήσουν.

Οι ηγέτες κάλεσαν όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία άλλων κρατών και καταδίκασαν τη διασυνοριακή τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Κάλεσαν για τη διακοπή των χρηματοδοτικών ροών προς τρομοκρατικές οργανώσεις, την εξάλειψη ασφαλών καταφυγίων τρομοκρατών, την αποδόμηση των υποδομών τρομοκρατικής δράσης, καθώς και την άμεση προσαγωγή των δραστών τρομοκρατικών ενεργειών στη δικαιοσύνη. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας περιεκτικής, συντονισμένης και σταθερής προσέγγισης στην καταπολέμηση της διασυνοριακής τρομοκρατίας, τόνισαν τη σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση των πολυμερών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κάλεσαν για την ταχεία ολοκλήρωση και υιοθέτηση της Ολοκληρωμένης Σύμβασης για τη Διεθνή Τρομοκρατία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Προέτρεψαν σε συντονισμένες ενέργειες εναντίον όλων των τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν  χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, καθώς και κατά των συνδεδεμένων πληρεξούσιων ομάδων, των διευκολυντών και των χορηγών τους, περιλαμβανομένων των τρομοκρατών υπό την Επιτροπή 1267 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιβεβαίωσαν τη σταθερή τους δέσμευση να συνεχίσουν να λαμβάνουν ενεργά μέτρα για τη διακοπή των διαύλων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων μέσω των μηχανισμών των Ηνωμένων Εθνών και της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF).

Αναγνωρίζοντας τις αναδυόμενες προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας, της αμυντικής ετοιμότητας και των αμυντικών δυνατοτήτων.

Συμφώνησαν στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, μεταξύ άλλων, μέσω της συνεργασίας των αντίστοιχων αμυντικών βιομηχανιών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην κυβερνοασφάλεια και στις αναδυόμενες τεχνολογίες.

Αναγνωρίζοντας την Κύπρο και την Ινδία ως ναυτικές χώρες με μακρά ναυτικἠ παράδοση, οι ηγέτες συζήτησαν και τη διεύρυνση της συνεργασίας στον θαλάσσιο τομέα. Θα ενθαρρύνουν πιο τακτικούς ελλιμενισμούς ινδικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια και θα διερευνήσουν ευκαιρίες για κοινές ναυτικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, με στόχο την ενίσχυση της επίγνωσης του ναυτικού χώρου και της περιφερειακής ασφάλειας.

Στο ίδιο πνεύμα, και υπό το φως των συνεχιζόμενων παγκόσμιων κρίσεων, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και συντονισμένη διαχείριση κρίσεων. Βασιζόμενοι σε προηγούμενες επιτυχημένες προσπάθειες, οι ηγέτες συμφώνησαν να θεσμοθετήσουν τον συντονισμό σε επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων και σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR).

   Συνδεσιμότητα και Περιφερειακή Συνεργασία

Η Κύπρος και η Ινδία συμμερίζονται το στρατηγικό όραμα να λειτουργούν ως γέφυρες μεταξύ περιοχών. Οι δύο ηγέτες ανἐδειξαν σημασία του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης (IMEC) ως μια μετασχηματιστική, πολυκομβική πρωτοβουλία που προωθεί την ειρήνη, την οικονομική ολοκλήρωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Βλέποντας τον IMEC ως ένα καταλύτη για εποικοδομητική περιφερειακή συνεργασία, επανέλαβαν την κοινή δέσμευση για προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και τόνισαν τη σημασία της προαγωγής βαθύτερης εμπλοκή και διαδρόμων διασύνδεσης από την Ινδική Χερσόνησο μέσω της ευρύτερης Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη.

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Κύπρου ως πύλης προς την Ευρώπη και, σε αυτό το πλαίσιο, την προοπτική της να λειτουργήσει ως περιφερειακός κόμβος για μεταφόρτωση, αποθήκευση, διανομή και υλικοτεχνική υποστήριξη, καλωσόρισαν τις προοπτικές παρουσίας ινδικών ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο, ενθαρρύνοντας την προώθηση της ναυτιλιακής συνεργασίας μέσω κοινοπραξιών μεταξύ παρόχων ναυτιλιακών υπηρεσιών με έδρα την Κύπρο και την Ινδία, ως μέσο περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών και υλικοτεχνικών δεσμών.

   Στρατηγική εμπλοκή ΕΕ–Ινδίας

Εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του  2026, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ–Ινδίας.  Σημείωσαν την επίσκεψη ορόσημο του Κολλεγίου των Επιτρόπων στην Ινδία και εξέφρασαν ικανοποίηση για την πραγματοποίηση του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ινδίας-ΕΕ και την πρόοδο που έχει επέλθει, κατά την επίσκεψη, σε τομείς προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της άμυνας και της ασφάλειας, της ναυτιλίας, της συνδεσιμότητας, της καθαρής και πράσινης ενέργειας και του διαστήματος.

Η Κύπρος δεσμεύτηκε να εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ινδίας κατά την Προεδρία της. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ετοιμότητα για στήριξη της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ–Ινδίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αναγνωρίζοντας τη σημαντική οικονομική και στρατηγική προοπτική της. Εξέφρασαν επίσης στήριξη στις συνεχιζόμενες εργασίες που διεξάγονται μέσω του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας και δεσμεύτηκαν στη διατήρηση μίας μεγαλόπνοης ατζέντας πέραν του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2025 για εμβάθυνση αυτής της κρίσιμης παγκόσμιας εταιρικής σχέσης.

 Εμπόριο, Καινοτομία, Τεχνολογία και Οικονομικές Ευκαιρίες

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη στρατηγική συμπληρωματικότητα μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν στην επέκταση των οικονομικών δεσμών μέσω της αύξησης του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας στην επιστήμη, την καινοτομία και την έρευνα.

Για την προώθηση της συνεργασίας, οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι θα καλωσόριζαν μία επίσκεψη στην Ινδία κυπριακής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου, καθώς και τη διοργάνωση Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Ινδίας για προώθηση επενδυτικών ευκαιριών. Οι δύο ηγέτες απηύθυναν χαιρετισμό στην Επιχειρηματική Στρογγυλή Τράπεζα Κύπρου-Ινδίας για την προώθηση της στρατηγικής οικονομικής εταιρικής τους σχέσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν τη συνεργασία στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία, καλλιεργώντας ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της βιομηχανίας, και στηρίζοντας τις ανταλλαγές στην καινοτομία, σε σημαντικούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ψηφιακές υποδομές και η έρευνα, με την προοπτική σύναψης σχετικού Μνημονίου Συναντίληψης.

  Κινητικότητα, Τουρισμός και Δεσμοί μεταξύ των Λαών

Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τους δεσμούς μεταξύ των λαών ως στρατηγικό πλεονέκτημα και πολλαπλασιαστή για την εμβάθυνση των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών. Οι δύο πλευρές θα εργαστούν για τη δημιουργία Πιλοτικού Προγράμματος Κινητικότητας έως το τέλος του 2025.

Οι δύο πλευρές τόνισαν την αξία της καλλιέργειας αμοιβαίας κατανόησης μέσω των πολιτιστικών δεσμών και των δεσμών μεταξύ των λαών. Συμφώνησαν να διερευνήσουν ευκαιρίες ενίσχυσης του τουρισμού και δημιουργίας απευθείας αεροπορικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, καθώς και ενισχυμένων αεροπορικών διαδρομών με κοινούς εταίρους, προκειμένου να διευκολύνουν τα ταξίδια και να ενισχύσουν τις διμερείς ανταλλαγές.

Το Μέλλον: Σχέδιο Δράσης 2025–2029

Η Κοινή Δήλωση επιβεβαιώνει τον στρατηγικό δεσμό Κύπρου-Ινδίας. Και οι δύο ηγέτες σημείωσαν με ικανοποίηση την πρόοδο στη συνεχιζόμενη διμερή συνεργασία και εξέφρασαν εμπιστοσύνη ότι η εταιρική σχέση θα συνεχίσει να ακμάζει, προωθώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στις περιοχές τους και πέραν αυτών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην κατάρτιση Σχεδίου Δράσης, το οποίο θα κατευθύνει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Ινδίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Εκνευρισμός για επίσκεψη Μόντι στην Κύπρο από τους Τούρκους! Ρόλος κλειδί στον IMEC για τη μεγαλόνησο – Είδε τον κατεχόμενο Πενταδάχτυλο ο Ινδός πρωθυπουργός

Η επίσκεψη επικεντρώνεται στον ρόλο της Κύπρου ως ενδεχόμενο συνδετικό κρίκο στον σχεδιαζόμενο Διάδρομο Εμπορίου Ινδία–Μέση Ανατολή–Ευρώπη (IMEC), που στοχεύει να ενισχύσει τη σύνδεση της Ινδίας με την Ευρώπη μέσω θαλάσσιων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σαφώς εκνευρισμένοι οι Τούρκοι παρακολουθούν με προβληματισμό την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι στην Κυπριακή Δημοκρατία — την πρώτη επίσκεψη Ινδού ηγέτη στις ελευθερες περιοχές εδώ και 23 χρόνια.

Η επίσκεψη επικεντρώνεται στον ρόλο της Κύπρου ως ενδεχόμενο συνδετικό κρίκο στον σχεδιαζόμενο Διάδρομο Εμπορίου Ινδία–Μέση Ανατολή–Ευρώπη (IMEC), που στοχεύει να ενισχύσει τη σύνδεση της Ινδίας με την Ευρώπη μέσω θαλάσσιων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Ωστόσο σύμφωνα με το τουρκικό TRT,  η Τουρκία έχει εκφράσει σθεναρή αντίθεση, δηλώνοντας ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή της, καθώς, όπως υποστηρίζει,  η πιο βιώσιμη διαδρομή περνά μέσω του τουρκικού εδάφους. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας ως κόμβου παραγωγής και εμπορίου.

Το ΤRT, αναφέρει πως η επίσκεψη Μόντι γίνεται λίγο μετά από σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση Ινδίας–Πακιστάν, «κατά την οποία η Ινδία υπέστη σημαντικές απώλειες, και σε μια περίοδο όπου η Τουρκία έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με το Πακιστάν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην ινδική κοινή γνώμη, ιδίως μεταξύ των υποστηρικτών του εθνικιστικού κόμματος του Μόντ»ι

Σχετικό ρεπορτάζ του TRT για αντίθεση Άγκυρας στον IMEC

Είδε τον κατεχόμενο Πενταδάχτυλο ο Μόντι

Το πρωί της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Ινδός Πρωθυπουργός περιηγήθηκαν κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Μάλιστα, φωτογραφήθηκαν με φόντο τον Πενταδάκτυλο, μαζί με τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Χαράλαμπο Προύντζο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube από ινδικούς λογαριασμούς.

Με πληροφορίες από SigmaLive

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Θλίβομαι και Θυμώνω!

Η πατρίδα μας διαλύεται! Κηφήνες, τσακάλια κι αχόρταγες ακρίδες, λεφτάδες, τρανοί, πολιτικοί, γραμματισμένοι, κομματάρχες, κοτζαμπάσηδες, ένα πλήθος ανίδεοι και στριμμένοι καταστρέφουν την ιερή μας χώρα. Ο Μαμωνάς είν’ ο θεός τους! Τα παιδιά μας θυσία στον Μολώχ!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Νικόλαος Ταμουρίδης Αντιστράτηγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Αν κάνουμε μια μικρή έρευνα στην ελληνική κοινωνία, θα διαπιστώσουμε ότι παντού υπάρχουν οι ίδιες φωνές θλιβερής διαπίστωσης: Δεν υπάρχει κράτος! Δεν δουλεύει τίποτε! Καμία εμπιστοσύνη! Παντού «λαμογιά και αρπαχτή»! Διεθνής απομόνωση! Τουρκοφοβία! Δεν υπάρχει μέλλον!

Θλίβομαι και θυμώνω!

Η πατρίδα μας διαλύεται! Κηφήνες, τσακάλια κι αχόρταγες ακρίδες, λεφτάδες, τρανοί, πολιτικοί, γραμματισμένοι, κομματάρχες, κοτζαμπάσηδες, ένα πλήθος ανίδεοι και στριμμένοι καταστρέφουν την ιερή μας χώρα. Ο Μαμωνάς είν’ ο θεός τους! Τα παιδιά μας θυσία στον Μολώχ!

Δικαιοσύνη και αξιοσύνη πουθενά! Στη θέση τους το κόμμα, η ψήφος, το άδικο, η αναξιοκρατία. Οι «αξίες» της Τουρκοκρατίας βασιλεύουν: ρουσφέτι, μπαχτσίσι, χαράτσι, πεσκέσι, ραχάτι, νταηλίκι σε όλο τους το μεγαλείο!

Θλίβομαι!

Η γη μας καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη! Μια απέραντη πυρκαγιά έχει ανάψει και κατακαίει πέρα ως πέρα όλες τις δομές της χώρας, εθνικές, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πνευματικές. Ένα τσούρμο από ανθέλληνες πυρπολεί τα πάντα!

Θυμώνω!

Κούφιοι, τενεκέδες κι οκνοί καταφρονούν και λοιδορούν τους ιερούς θεσμούς, την αγία μας πίστη, την εθνική μας παιδεία, την θεία μας γλώσσα, την οικογένεια!

Θλίβομαι και θυμώνω!

Βρωμιά παντού και δυσωδία! Να οι στάβλοι του Αυγεία! Χρέος μου να τους καθαρίσω!

Σηκώνομαι, ορθώνω ανάστημα, αρματώνομαι! Αρπάζω το τόξο της γνώσης και της πίστης. Σημαδεύω και κτυπώ το όρνιο της αθεΐας που μας παίρνει νου και γνώμη και παλληκαριά.

Προσβάλλω το τέρας της άθλιας μισελληνικής πολιτικής και αυτή τη λυσσασμένη σκύλα της «ενημέρωσης», της στυγνής προπαγάνδας, που μας κρατά καθηλωμένους σε μια σύγχρονη Βαβέλ!

Πετάω από πάνω μου του ραγιά τη ρετσινιά! Δεν μπορώ να πληρώνω του σκλάβου το χαράτσι στην αστόχαστη την πλέμπα! Κακή η σκλαβιά, αλλά χειρότεροι οι ραγιάδες! Δεν έχει άλλο πιο βαθύ σκαλί του κακού η σκάλα!

Έχω χρέος!

Έχω χρέος να αγωνιστώ, η πατρίδα να ανεβεί ξανά προς ύψη ουρανοφόρα!

Σημαία και πράξη οφείλω να κάνω τον Αγώνα, την Αλήθεια, την Ταπεινοσύνη, την Υπακοή! Της Ιστορίας και της Εκκλησιάς τα συναξάρια, της Ρωμιοσύνης τα καμάρια τρανό παράδειγμα!

Πιστεύω, ενώνω δυνάμεις, αγωνίζομαι! Κι ας ουρλιάζουν καταπόδι οι λύκοι.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις14 λεπτά πριν

Είμαι απαισιόδοξος για το τέλος του πολέμου

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση Σίγμα

Διεθνή24 λεπτά πριν

Έφυγε εσπευσμένα από τη G7 ο Τραμπ! Έβγαλε ψεύτη τον Μακρόν ότι αποχώρησε για την εκεχειρία Ισραήλ και Ιράν – «Είναι μεγαλύτερο από αυτό – ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Νωρίτερα ο ηγέτης των ΗΠΑ εξέδωσε μια προειδοποίηση στην πλατφόρμα του Truth Social, καλώντας τους πολίτες της Τεχεράνης να εγκαταλείψουν...

Διεθνή29 λεπτά πριν

Tehran Times: Το Ισραήλ στοχεύει την εθνική τηλεόραση του Ιράν, οι δημοσιογράφοι λένε ότι δεν «τα παρατάμε»

Η σκόπιμη στοχοποίηση δημοσιογράφων και υποδομών των μέσων ενημέρωσης συνιστά έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου

Αναλύσεις44 λεπτά πριν

Αν θέλετε να μάθετε πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα διαβάστε το έργο του Θουκυδίδη!

Η ερμηνεία της γεωπολιτικής έντασης Ισραήλ–ΗΠΑ εναντίον Ιράν υπό το πρίσμα του Θουκυδίδη και του έργου του «Ιστορία του Πελοποννησιακού...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Πυρηνικός εφιάλτης και πόλεμος εμπορικών δρόμων

Παρέμβαση του Δρ. Διεθνών Σχέσεων στην τηλεόραση Σίγμα

Δημοφιλή