Ακολουθήστε μας

Τουρκία

Η περιφερειακή απειλή από την διασπορά των τουρκικών drones

Δημοσιεύτηκε

στις

Τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας αποτελεί η διασπορά των τουρκικών drones στην ευρύτερη περιοχή

Νίκος Μελέτης

Μείζον θέμα ασφάλειας σε μια εκτεταμένη περιοχή από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο μέχρι την Μέση Ανατολή και την Αφρική δημιουργεί η ραγδαία διασπορά της τουρκικής τεχνολογίας drones και η ανεξέλεγκτη εμπλοκή της Τουρκίας, μέσω των drones, σε περιφερειακές κρίσεις. Στόχος της Άγκυρας δεν είναι μόνο η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της, αλλά κυρίως η επιστράτευση των Bayraktar ΤΒ2 ως εργαλείου άσκησης εξωτερικής πολιτικής και επέκτασης της επιρροής της.

Το Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Λιβύη, η Αιθιοπία, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ή πρόκειται να προμηθευτούν τουρκικά drones, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και χώρες όπως η Αγκόλα, ο Νίγηρας, η Νιγηρία και η Ρουάντα. Τα τουρκικά drones έχουν χρησιμοποιηθεί αρχικά εναντίον των Κούρδων της Συρίας αλλά και στο Ιράκ. Πηγή ανησυχίας είναι βεβαίως και η δημιουργία τουρκικής βάσης για drones στην κατεχομένη Κυπρο ,δημιουργώντας μια ευθεία απειλή για Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ήδη ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών της Γερουσίας Μ. Μενέντεζ ζητά την λήψη μέτρων εναντίον των τουρκικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα όπως στο Αζερμπαϊτζάν παρακάμπτουν το αμερικανικό εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων στη χώρα.

Όμως η νέα αυτή τακτική της Τουρκίας προσφέρει την ευκαιρία και στην Ελλάδα να κινητοποιηθεί σε επίπεδο τουλάχιστον ΕΕ ώστε να καταδειχθεί ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας και η επικίνδυνη πυροδότηση των εντάσεων και κρίσεων σε διάφορες περιοχές της Ασίας, της Μ. Ανατολής και της Αφρικής.

Και η πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί τώρα καθώς τα τουρκικά drones έχουν ήδη εμφανισθεί σε Έβρο και Αιγαίο…

Η συμβολή των τουρκικών drones στην επανάκαμψη των δυνάμεων της Δυτικής Λιβύης του Αλ Σάρατζ το 2019 και στην απόκρουση της επίθεσης του Χ. Χαφτάρ εναντίον της Τρίπολης, αλλά κυρίως ο ρόλος που διαδραμάτισαν τα Bayraktar στην καθοριστική στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποτέλεσαν την καλύτερη διαφήμιση των τουρκικών drones και προσέφεραν ένα ισχυρό «διπλωματικό» εργαλείο για την Τουρκία.

Όμως και ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία επιλέγει σε ποια πλευρά μιας κρίσης, θα «σπρώξει» τα drones δημιουργεί κρίσιμα ερωτήματα, καθώς όλο και πιο συχνά φαίνεται να επιλέγει καθεστώτα που τείνουν προς τον αυταρχισμό, κινούνται στα όρια της διεθνούς νομιμότητας και στηρίζουν την επιβίωση τους σε μια στρατιωτική νίκη που ευελπιστούν να έρθει με τα τουρκικά drones δημιουργώντας έτσι και μια σχέση εξάρτησης προς την Τουρκία. Και φυσικά είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος το να βρεθούν αυτού του είδους όπλα και η τεχνολογία στα χέρια εξτρεμιστών.

Ο Μ. Μενέντεζ ζητά να υπάρξει έρευνα από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία η Τουρκία για την κατασκευή των drones και συγχρόνως να υπάρξει απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το εάν οι τουρκικές εξαγωγές συνιστούν παραβίαση του Arms Export Control Act ή άλλης αμερικανικής νομοθεσίας ή απόφασης περί επιβολής κυρώσεων. Ο Αμερικανός γερουσιαστής τονίζει ότι οι εξαγωγές τουρκικών drones είναι «επικίνδυνες, αποσταθεροποιητικές και απειλή για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία ακολουθεί τα πρότυπα της μεθόδευσης που εφαρμόστηκε στην Λιβύη με το καθεστώς Σάρατζ. Που όταν βρέθηκε απελπισμένο μπροστά στην επίθεση των δυνάμεων του Χ. Χαφτάρ προσέτρεξε στην βοήθεια της Τουρκίας που σε αντάλλαγμα όχι μόνο οικονομικό αλλά κυρίως πολιτικό – διπλωματικό προσέφερε στρατιωτική βοήθεια και τα Bayraktar τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αντίσταση των δυνάμεων του Αλ Σάρατζ και στην απόκρουση της επίθεσης που δέχονταν.

Η Τουρκία εξασφάλισε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια του λιβυκού κρατικού ταμείου, που μεταφέρθηκαν σε τουρκικές τράπεζες (την περίοδο που είχαν άμεση ανάγκη ρευστού) αλλά το πιο σημαντικό, επέβαλλαν την τουρκική παρουσία στην Λιβύη και προσέφεραν τον κ. Ερντογάν το πιο σημαντικό εργαλείο για την προώθηση του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, το τουρκολυβικό Μνημόνιο οριοθέτησης ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας.

Στον Καύκασο η συμβολή των Bayraktar στη νίκη επί της Αρμενίας και στην «απελευθέρωση» μέρους του Ναγκόρνο Καραμπάχ καθιέρωσαν τα τουρκικά drones ως αποτελεσματικά όπλα για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Αμέσως μετά η εξαγωγή Bayraktar στην Ουκρανία έδωσε νέα πνοή στα σχέδια της Τουρκιάς, παρά το γεγονός ότι αυτή η κίνηση έχει δημιουργήσει πολλά σύννεφα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα. Τις προηγούμενες ημέρες το Κίεβο επιστράτευσε τα Bayraktar σε επιχειρήσεις εναντίον των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας παραβιάζοντας τις συμφωνίες που είχαν οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός προκαλώντας ευθέως την Μόσχα και δημιουργώντας μια νέα εστία έντασης.

Τα Bayraktar δίνουν αίσθηση υπεροχής σε τέτοιας κλάσης μέτωπα και αυτό αποθρασύνει ακόμη περισσότερο τους εμπλεκόμενους, σε μικρές κρίσεις, που έχουν στην διάθεση τους τέτοια όπλα και αυτό επισπεύδει την κλιμάκωση των κρίσεων.

Σε ένα τελευταίο επεισόδιο η Αιθιοπία φαίνεται να έχει στραφεί από το καλοκαίρι στην Τουρκία για την αγορά drones καθώς ο ηγέτης της χώρας Άχμεντ Αμπι ανέμενε την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους Τιγκρέ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αιθιοπία έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για αγορά Bayraktar για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των Τιγκρέ.

Ο Α. Άμπι επισκέφθηκε τον Αύγουστο την Άγκυρα και υπέγραψε Συμφωνία αμυντικής συνεργίας με τον Τ. Ερντογάν, μια Συμφωνία που δεν είδε το φως της δημοσιότητας αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αγορά Bayraktar TB2 που θεωρούνται από τα πιο φονικά όπλα στην κατηγορία αυτή. Ο Α. Άμπι είχε βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και η επίσκεψη του στην Άγκυρα έγινε δυο μήνες μετά την εκδίωξη των αιθιοπικών δυνάμεων από την πρωτεύουσα του Τιγκρέ, Μέκελε και πριν από την αντεπίθεση των δυνάμεων του τον Οκτώβριο η οποία αποκρούστηκε.

Και η συνδρομή της Τουρκίας στην Αιθιοπία δεν είναι τυχαία, καθώς εκτός των άλλων ενισχύει την χώρα η οποία είναι σε ευθεία αντιπαράθεση που έχει φθάσει την ανταλλαγή απειλών πολέμου με την Αίγυπτο του θανάσιμου αντιπάλου του Αλ Σισι , για την διαχείριση των υδάτων του Νείλου…

liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Θα αντέξει το Ισραήλ σε αλλεπάλληλες επιθέσεις του Ιράν;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Τουρκία

Το παράδειγμα της Βανδή δεν έγινε αντιληπτό

Ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, φωτογραφήθηκε μπροστά στο πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ κατά την υποδοχή του από τον Δήμαρχο Αλικαρνασσού, Ταμέρ Μανταλίντσι

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, φωτογραφήθηκε μπροστά στο πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ κατά την υποδοχή του από τον Δήμαρχο Αλικαρνασσού

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Στα μέσα Ιουλίου η Δέσποινα Βανδή είχε προκαλέσεις πολλές αντιδράσεις, θετικές στην Ελλάδα, αρνητικές στην Τουρκία, με τη γενναία στάση που επέδειξε στον Τσεσμέ της Σμύρνης. Η ποντιακής καταγωγής, διάσημη, Ελλήνίδα, τραγουδίστρια κλήθηκε να τραγουδήσει σε φιλανθρωπική εκδήλωση και αρνήθηκε να βγει στη σκηνή, λόγω της ανάρτησης αφίσας με τον Μουσταφά Κεμάλ. Η λαϊκή ερμηνεύτρια δεν δέχτηκε να εμφανιστεί έχοντας από πίσω της τον «σφαγέα των Ελλήνων» και στην ουσία απελάθηκε από τη γειτονική χώρα.

Η ηρωϊκή αντιμετώπιση της κατάστασης από τη Βανδή, κατά κόσμον, Δέσποινα Μαλέα, εκθιάστηκε από πολλούς αναλυτές. Άπαντες ανέφεραν, ότι η στάση της πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, κυρίως από πολιτικούς, καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα. Απ’ ότι φαίνεται το παράδειγμα της Βανδή δεν έγινε αντιληπτό ευρέως…

Δήμαρχος φωτογραφήθηκε μπροστά στον Κεμάλ

Διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο της Κω, ότι ο Δήμαρχος Μποντρούμ, της Αλικαρνασσού δηλαδή, Ταμέρ Μανταλίντσι υποδέχτηκε τον Δήμαρχο της Κω, Θεοδόση Νικηταρά και την ελληνική αποστολή που ταξίδεψε στα παράλια της Μικράς Ασίας, με αφορμή τη συναυλία αδελφικής αλληλεγγύης που έχουν διοργανώσει οι δύο δήμοι. Ακολούθησε συνάντηση στο δημαρχείο με ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων και το βράδυ της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί συναυλία, όπως συνέβη σε παρόμοια εκδήλωση πριν δύο εβδομάδες, στο λιμάνι Μανδρακίου.

Το μεμπτό της υπόθεσης είναι, ότι η υποδοχή του δήμαρχος της Κω στο δημαρχείο της Αλικαρνασσού έγινε μπροστά στο πορτρέτο του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ. Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, ο τότε Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε προκαλέσει σε δηλώσεις του, μιλώντας για προβοκάτσια της Ελλάδας, το γεγονός, ότι στο νησί της Κω στήθηκε μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για το οποίο ο ίδιος Δήμαρχος είχε τεράστια συμβολή.

Ο δήμαρχος Κω (αριστερά) δημαρχείο της Αλικαρνασσού | ΠΗΓΗ: Kostv.gr

Σύλλογος Ποντίων Κω “Ξενιτέας”: «Να ζητήσει συγγνώμη ο δήμαρχος»

Θέση για το θέμα πήρε σε ανακοίνωσή του ο τοπικός ποντιακός σύλλογος του νησιού, ο οποίος υποστηρίζει, ότι ο Δήμαρχος έπεσε θύμα της τουρκικής προπαγάνδας. «Θλίψη προκαλεί η εικόνα του Δημάρχου της Κω μπροστά στον σφαγέα των προγόνων μας, μπροστά στον σφαγέα τόσων και τόσων άλλων αδελφών μας Ελλήνων Μικρασιατών που οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, (όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν από την μανία των γενοκτόνων) ανέβηκαν τα σάπια καράβια του ξεριζωμού για να φτάσουν στην προσφυγομάνα Κω, όπως σε τόσα και τόσα άλλα νησιά και μέρη της Πατρίδας μας.

Δεν ξεχνάμε και οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι, ήταν ο Δήμαρχος της Κω που στάθηκε δίπλα μας όταν θελήσαμε να δημιουργήσουμε το Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού και το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τον έχουμε δει να μιλάει για τον Ποντιακό Ελληνισμό,για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και το μαρτύριο που υπέστησαν, ξέρουμε τις οικογενειακές σχέσεις που έχει με ανθρώπους Ποντιακής καταγωγής και θεωρούμε δεδομένο πως παγιδεύτηκε και ο ίδιος από την Τούρκικη προπαγάνδα, από την μανία τους να περνάνε τους δικούς τους συμβολισμούς, αγνοώντας εντελώς πως η φιλία των λαών έχει ως εφαλτήριο την αλήθεια και τον σεβασμό.

Μια αλήθεια που γράφτηκε με το αίμα των προγόνων μας και έναν σεβασμό που δεν έχουν ακόμα καλλιεργήσει. Ζητάμε τη Δημόσια συγνώμη του Δημάρχου της Κω και υπενθυμίζουμε σε κάθε κατεύθυνση πως είχαμε προειδοποιήσει!!!», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Κω “Ο Ξενιτέας”.

Θύμα παγίδευσης ο Δήμαρχος

Το Geopolitico.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ποντιακού συλλόγου, Χαράλαμπο Ναβροζίδης, ο οποίος αποκάλυψε, ότι είχε επιστήσει την προσοχή για το θέμα από τις 5 Αυγούστου με γραπτή δήλωση. «Είχα επισημάνει σε αρθρογραφία τις κινήσεις των γειτόνων μας και τη μανία τους, να προβάλουν τον σφαγέα των προγόνων μας Μουσταφά Κεμάλ, προβαίνοντας σε μια παγίδευση πολιτικών και καλλιτεχνών της χώρας μας, με την επιδεικτική φωτογράφιση τους μπροστά σε κάδρα του ή αφίσες του. Δυστυχώς θεωρώ πως είναι θύμα της παγίδευσης των Τούρκων ήταν και ο Δήμαρχος της Κω. Mένει να ακούσουμε τον ίδιο τι θα πει», ανέφερε.

Η Ποντιακή Κοινότητα της Κω δεν είναι αχάριστη , θυμάται πάντα πως με αυτόν τον Δήμαρχο είχαμε προβεί στην ονομασία του Πάρκου Ποντιακού Ελληνισμού και στην παραχώρηση χώρου για την ανέγερση Μνημείο Γενοκτονίας. Για αυτόν τον λόγο και γνωρίζοντας τις σκέψεις του θεωρούμε πως σύντομα θα αντιληφθεί το λάθος του και θα ζητήσει συγνώμη. Η κινητοποίηση για εμάς σε τέτοια θέματα είναι δεδομένη. Το ίδιο πράξαμε για την Υπουργό Πολιτισμού (σ.σ.η κα Μενδώνη είχε φωτογραφηθεί μπροστά στο πορτρέτο του Κεμάλ) το ίδιο θα πράξουμε και για όποιον είτε από λάθος είτε για δικούς του λόγους δεν αντιλαμβάνεται ότι η φιλία των λαών προϋποθέτει αλληλοσεβασμό και διάθεση για βλέμμα στο μέλλον και όχι στο νοσηρό παρελθόν», ανέφερε ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Ποιά θέματα θα συζητήσει ο Σολτς με τον Ερντογάν;

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα μεταβεί το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπίχνερ.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, διμερείς και οικονομικές σχέσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί και το ζήτημα του επαναπατρισμού Τούρκων αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, ο κ. Μπίχνερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές εμπιστευτικές συνομιλίες με χώρες προέλευσης μεταναστών για τη βελτίωση των επιλογών επιστροφής. «Και στο θέμα της μετανάστευσης η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας», τόνισε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι τα ζητήματα εξαγωγής εξοπλιστικών δεν συζητούνται δημοσίως σε λεπτομέρειες.

«Δεν μπορώ να πω κάτι για εξαγωγές εξοπλιστικών, αλλά είναι αυτονόητο ότι σε μια επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στον Τούρκο πρόεδρο πάντα μπορεί κανείς να περιμένει κάτι νέο, αλλά σε γενικό πλαίσιο», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν ο καγκελάριος θεωρεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια νέα ομάδα Επαφής για την Ουκρανία, ο κ. Μπίχνερ τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας θα αποτελέσουν σίγουρα σημαντικό θέμα σε αυτή την επίσκεψη» και πρόσθεσε ότι «και σε αυτό η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος», καθώς «στήριξε εντατικά τη διατήρηση των παραδόσεων ουκρανικών σιτηρών».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή