Τη διαρκή και μόνιμη παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στήριξη προς τη Λευκωσία υποδηλώνει η νέα επίσκεψη της φρεγάτας «Auvergne» στη Λάρνακα, η δωδέκατη σε τρία χρόνια από το συγκεκριμένο πλοίο στην Κύπρο.
Για 12η φορά σε τρία χρόνια έδεσε τη Δευτέρα στο λιμάνι της Λάρνακας το πολεμικό πλοίο «Auvergne», η τελευταία φρεγάτα τύπου FREMM του γαλλικού ναυτικού. Η επίσκεψη της «Auvergne» έτυχε ευρείας κάλυψης από τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, με τον κυβερνήτη Πολ Μερβεγιέ ντε Βινιό να σημειώνει ότι ο ελλιμενισμός της φρεγάτας με πλήρωμα 150 ατόμων σηματοδοτεί το «πόσο σημαντικό θεωρεί η Γαλλία αυτό το κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου» και να υπογραμμίζει τη βούληση της πατρίδας του να «συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής». Ο Γάλλος αξιωματικός είπε, ακόμα, ότι «δεν μπορεί να υπάρξουν αποτελεσματικές και βιώσιμες ναυτικές επιχειρήσεις χωρίς υποστήριξη και η Κύπρος αποτελεί το επίκεντρο».
Κοινές ασκήσεις
Οι επισκέψεις του ναυτικού και της αεροπορίας στη Μεγαλόνησο αποτελούν απόδειξη της γαλλικής δέσμευσης για τη στήριξη της κυπριακής κυριαρχίας.
Η συχνότητα της παρουσίας του γαλλικού ναυτικού και της γαλλικής αεροπορίας στην Κύπρο έχουν σχεδόν αφαιρέσει από τις επισκέψεις την έννοια της είδησης, κάτι που αποτελεί μια πολύ ουσιαστική απόδειξη της δέσμευσης του Παρισιού για τη στήριξη της κυπριακής κυριαρχίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία αυτή αμφισβητείται από την Αγκυρα. Μόλις τον περασμένο Μάιο το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» είχε ελλιμενισθεί στη Λάρνακα, ενώ το 2020, το ίδιο πλοίο είχε αποτελέσει το βασικό στοιχείο για εκτεταμένες ασκήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Σε αρκετές από αυτές τις περιστάσεις φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.) και μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας (Π.Α.) εκτέλεσαν κοινές ασκήσεις με τα γαλλικά πολεμικά. Μάλιστα, σε κάθε πλου του «Σαρλ ντε Γκωλ» προς το Σουέζ ή την ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, το Π.Ν. παραχωρεί φρεγάτα ή υποβρύχιο προκειμένου να ενταχθεί στην ομάδα κρούσης που είθισται να συνοδεύει ένα αεροπλανοφόρο.
Πέρα από το λιμάνι της Λάρνακας, στη Γαλλία έχει παραχωρηθεί και η δυνατότητα στάθμευσης γαλλικών μαχητικών τύπου Ραφάλ στην αεροπορική βάση της Πάφου. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2020, ενώ ξεκινούσε η κρίση του «Ορούτς Ρέις» δυτικότερα, στο αεροδρόμιο της Πάφου προσγειώνονταν δύο γαλλικά μαχητικά Ραφάλ, στο πλαίσιο υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί κάποιες εβδομάδες νωρίτερα ανάμεσα σε Παρίσι και Λευκωσία.
Η διαρκής επιστροφή των Γάλλων στην Κύπρο συνδέεται και με τον σχεδιασμό της Total που μαζί με την ιταλική ENI θα ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις σε τμήμα του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Είναι σαφές ότι Αθήνα, Παρίσι και Λευκωσία αντιλαμβάνονται πως η Αγκυρα θα επιχειρήσει να επέμβει προληπτικά. Οπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Κ», στην Αγκυρα υπάρχει σχεδιασμός για έρευνες σε τμήμα του οικοπέδου 6, το οποίο αντιμετωπίζεται ως τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Υπό αυτές τις συνθήκες καθίσταται σαφές ότι η γαλλική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να ενταθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πηγή: Καθημερινή