Ακολουθήστε μας

Γερμανία

Να ευχαριστήσουμε την κυρία Μέρκελ;

Δημοσιεύτηκε

στις

Θα ευχαριστούσαμε την κυρία Μέρκελ μόνο εάν σταματούσε να μας πιέζει για συνομιλίες με την Τουρκία και τις παράνομες απαιτήσεις της

Γράφει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Μας επισκέφθηκε η κυρία Μέρκελ την 28η Οκτωβρίου, την ημέρα της Εθνικής μας Εορτής. Την υποδεχθήκαμε με ευγένεια και «Ελληνική Φιλοξενία».

Μετά από μία σύντομη, ανούσια συνάντηση με την κυρία Πρόεδρο, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και στην συνέντευξη τύπου είπε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία – φιλοξενεί 3,5 εκ. Σύρους πρόσφυγες!» και να συνεχίσουμε τον διάλογο μαζί της.

Δεν έδειχνε άνετη, βιαζόταν να φύγει. Ούτε μία βόλτα μέχρι την Ακρόπολη. Αν μετέφερε στον Πρωθυπουργό κάποιο μήνυμα, εμείς δεν το μάθαμε!

Και γεννάται το ερώτημα: Μήπως έπρεπε να την ευχαριστήσουμε; Μήπως έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Γερμανία «για τα καλά που μας έκανε»;

Ας θυμηθούμε:

  1. Οι Γερμανοί δίδαξαν στους Τούρκους και τους εκπαίδευσαν στην εξόντωση των λαών της Μικράς Ασίας. Και η Μάστιγα της Ανατολής, οι πολιτισμένοι Τούρκοι, διέπραξαν τις φρικτές γενοκτονίες κατά των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων.
  2. Στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, ο Γερμανός Κάιζερ επέβαλε στον γυναικάδελφό του Βασιλέα Κωνσταντίνο να απορρίψει τις αποφάσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου για την συμμετοχή μαζί με τους Αγγλογάλλους στον πόλεμο. Έτσι χάσαμε την Κύπρο που μας προσέφεραν οι Άγγλοι, έτσι μπήκαν οι Βούλγαροι στην Ανατολική Μακεδονία και το Δ’ Σώμα στρατού μετεφέρθη εις Γκέρλιτς, αιχμάλωτο. Το χειρότερο, οδήγησε τους  Έλληνες στον Εθνικό Διχασμό, που κατέληξε στη Μικρασιατική καταστροφή και στο σταδιακό μαρασμό – δικτατορίες, κινήματα, διώξεις, εμφύλιο – ατελείωτες καταστροφές.
  3. Και στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, όταν πολεμούσαμε και νικούσαμε τους Ιταλούς στην Βόρειο Ήπειρο, ύπουλα μας χτύπησε μαζί με τους Βούλγαρους στη Μακεδονία. Και κατέλαβαν την χώρα, την μοίρασαν σε Γερμανική, Ιταλική, Βουλγαρική ζώνη κατοχής και ξεκίνησε το μαρτύριο του υποδουλωμένου Ελληνικού Λαού. Η πείνα τον χειμώνα ’41 – ’42 θανάτωσε πάνω από 200.000 Έλληνες.

Θυμάμαι μικρό παιδί, νεκρούς στους δρόμους και στα αυτιά μου πάντα θα αντηχεί η φοβερή σπαραχτική κραυγή «Πεινάω, πεινάω».

Και για να καταπολεμήσουν την Ελληνική Αντίσταση στην κατοχή, προέβησαν σε απερίγραπτα μαρτύρια. Κατέστρεψαν – έκαψαν 1.700 χωριά και εκτέλεσαν αθώους, ακόμα και μικρά παιδιά. Το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, η Κάνδανος Χανίων, οι Λιγκιάδες, η Μουσιωτίτσα, τα Κεδρύλλια, ο Χορτιάτης, τα Γιαννιτσά, το Μεσόβουνο, η Δράμα, το Δομένικο και τόσα άλλα, είναι μνημεία φρικτά, στίγματα ανεξίτηλα, ίσως και χειρότερα από τα στρατόπεδα εξόντωσης Άουσβιτς, Νταχάου.

Και δεν φτάνει ότι άρπαξαν όποια παραγωγή βρήκαν, για τις δαπάνες διατροφής του στρατού τους, μας ανάγκασαν να τους χορηγήσουμε Δάνειο – Αναγκαστικό! Συνοπτικά η Γερμανία μας οφείλει 165 δις δολάρια από το κατοχικό δάνειο και 335 δις από τις πολεμικές επανορθώσεις, ήτοι περί τα 430 δις ευρώ συνολικά!

  1. Περιμέναμε ότι ύστερα από τόσες καταστροφές οι Γερμανοί θα είχαν αλλάξει. Τώρα είμαστε μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάρα ταύτα γελαστήκαμε άλλη μια φορά. Και επί κυρίας Μέρκελ, αφού τακτοποίησαν τις Τράπεζές τους, μας επέβαλαν τα «μνημόνια καταστροφής». Αφού μας εξευτέλισαν, μας προσέβαλαν και μας εκβίασαν με έξοδο από την Ευρωζώνη, μας διέλυσαν οικονομικά. Κατέστρεψαν την οικονομία μας, μας οδήγησαν να ψάχνουμε στα σκουπίδια και το χειρότερο, οδήγησαν 500.000 νέους στην έξοδο για να επιζήσουν. Χάσαμε μισό εκατομμύριο από τα καλύτερά μας παιδιά και μας επέβαλλαν να κρατήσουμε – ποιος ξέρει πόσες – χιλιάδες μετανάστες ώστε να μοιάζει η Αθήνα με Καμπούλ.

Και για όλα αυτά δεν βρήκε τίποτε να πει η κυρία Μέρκελ, πλην του ότι «απαίτησε πολλά από τους Έλληνες»; Και πριν αποχωρήσει από την Καγκελαρία, βιάζεται να τακτοποιήσει και τις τελευταίες διαδικασίες για την παραχώρηση των υποβρυχίων 214 στους Τούρκους!

            Λοιπόν, κατόπιν των ανωτέρω, μήπως πρέπει να ευχαριστήσουμε την κυρία Μέρκελ; Ή μήπως οφείλουμε να απαιτήσουμε άμεσα να καταβάλλει τα 430 δις ευρώ από τις πολεμικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό δάνειο και να σταματήσει την απαράδεκτη συμπεριφορά της υπέρ της Τουρκίας και εις βάρος μας, στα Εθνικά μας θέματα. Αλλιώς, υπάρχει και βέτο στα δικά της συμφέροντα.

          Θα την ευχαριστούσαμε όμως, μόνο εάν σταματούσε να μας πιέζει για συνομιλίες με την Τουρκία και τις παράνομες απαιτήσεις της. Να μας λείπουν τέτοιες υπηρεσίες. Είναι πάντα εις βάρος των δικών μας συμφερόντων. Ως προς μυστικές συμφωνίες, τύπου Σουρανή – Καλίν, αυτές … να μας λείπουν!

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Τα σενάρια για αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου στη Γερμανία! Πεδίο δοκιμών τα Βαλκάνια με κέντρα μεταναστών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη, λέει η υπουργός Εσωτερικών

Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ «κατέβαλε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να φανεί αποφασισμένη, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πολιτικής ασύλου της Γερμανίας στους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο», γράφει στις στήλες της η Süddeutsche Zeitung. Η Γερμανίδα Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη – κάτι το οποίο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «είναι βέβαια υπερβολή, αφού η Γερμανία δέχεται μεν τους περισσότερους μετανάστες, αλλά σαφώς όχι „όλους”». Σύμφωνα με την SZ, «η Νάνσι Φέζερ λειτούργησε ως προάγγελος του Όλαφ Σολτς» καθώς «Η μετανάστευση θα είναι το μείζον θέμα την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Και ο καγκελάριος θα βρεθεί στο κέντρο της προσοχής, σε σχέση με το ερώτημα: Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη γερμανική πολιτική ασύλου;»

Τα σενάρια για αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου απασχόλησαν και την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει πως «Για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν και την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για την πολιτική επιστροφών και την ιδέα της δημιουργίας κέντρων επιστροφής σε τρίτες χώρες για αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί (σ.σ. τύπου Αλβανίας;) . Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο κράτος στην περιοχή αυτή θα ήταν διατεθειμένο να συμμετέχει».

ΠΗΓΗ: DW

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

DW: Τί θα φέρει ο Σολτς στην Κωνσταντινούπολη;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 19 Οκτωβρίου αναμένεται στην Τουρκία ο Όλαφ Σολτς για να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Γερμανική στροφή για τις εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων βλέπει ο γερμανικός Τύπος.

Η επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας είναι λιτή αλλά δίνει το στίγμα:  «Στις 19 Οκωβρίου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η Ουκρανία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η μετανάστευση και θέματα οικονομικής πολιτικής. Στο τέλος θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Μπύχνερ χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία «σημαντικό εταίρο» αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας σε μια νέα «ομάδα επαφής για την Ουκρανία».

Απελάσεις εξπρές στην Τουρκία προσεχώς

Πέρα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την Τουρκία να παίζει σημαντικό και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενο ρόλο στην περιοχή, το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα το ζήτημα των απελάσεων (επιστροφών) Τούρκων πολιτών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, λαμβάνοντας υπόψιν πρόσφατες δηλώσεις της υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, όπως μεταδίδουν γερμανικά Mέσα και όπως έγινε αντιληπτό αυτή την εβδομάδα στη γερμανική βουλή, θα μπορούσαν τις επόμενες εβδομάδες να επισπευσθούν πτήσεις απελάσεων και προς την Τουρκία.

Προς το παρόν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα tagesschau.de, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση. «Εργαζόμαστε με αυτό τον σκοπό και είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε επιτυχίες τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ήδη σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το υπ. Εσωτερικών έχει ζητήσει από τα κρατίδια να συντάξουν σχετικές λίστες, ενώ οι σχετικές ταχείες διαδικασίες απελάσεων θα μπορούσαν να διεκπεραιώνονται και από τα τουρκικά προξενεία στην Γερμανία, αναφέρει το δημοσίευμα. Σημειωτέον ότι μετά τους αυτούντες άσυλο από τη Συρία και το Αφγανιστάν ακολουθεί η Toυρκία.

H Τουρκία περιμένει πράσινο φως για Eurofighter

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία φαίνεται ότι ζητά ανταλλάγματα, ενώ πάγιο είναι το αίτημά της από τη Γερμανία για πράσινο φως για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, τις οποίες επικαλείται τηλεγράφημα του dpa, η τουρκική κυβέρνηση αναμένει «πρόοδο» στην αγορά Eurofighter και προσμένει «θετικά μηνύματα από τη Γερμανία», η οποία μέχρι στιγμής μπλόκαρε τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον υπ. Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, η Τουρκία έχει ήδη αποσπάσει το «ναι» της Μ. Βρετανίας και της Ισπανίας, όχι όμως και της Γερμανίας, η οποία είναι συμπαραγωγός.

Eurofighter
Eurofighter πάνω από τη γερμανική φρεγάτα Bάδη-ΒυρτεμβέργηΕικόνα: Francis Hildemann/Luftwaffe/dpa/picture alliance

Στην κυβερνητική ενημέρωση πάντως  ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν φειδωλός, όταν ρωτήθηκε για τα Eurofigher, επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών για θέματα άμυνας και εξοπλισμών, όμως σχολίασε ότι πάντα «κάτι νέο» μπορεί κανείς να αναμένει από μια επίσκεψη του καγκελαρίου. Πέρυσι τον Νοέμβριο,κατά την επεισοδιακή επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο επίμαχο θέμα.

Spiegel: Από 1,2 εκατομ. στα 250 εκατομ. για εξοπλιστικά

Έκτοτε όμως έχουν αλλάξει πολλά. Και ενδεχομένως, αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ του Spiegel,και η στάση της Γερμανίας ως προς τις εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 μέχρι σήμερα και με φόντο τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες επιρρίπτει η Δύση στην Τουρκία απέναντι σε δημοσιογράφους, αντιφρονούντες, πολιτικούς αντιπάλους, δικαστές και καλλιτέχνες, είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο οι αποστολές στρατιωτικών εξοπλισμών στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά στο τέλος του 2023 ανέρχονταν συνολικά σε 1,22 εκατομμύρια ευρώ (17 συμβάσεις). Σύμφωνα με το Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για στροφή της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα των εξαγωγών εξοπλισμών στην Τουρκία, οι νέες εγκρίσεις αδειών ανέρχονται σε πάνω από 250 εκατομ. ευρώ. Αυτές αφορούν 100 κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους και τορπίλες για το τουρκικό ναυτικό καθώς και εξαρτήματα για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και φρεγατών.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Ποιά θέματα θα συζητήσει ο Σολτς με τον Ερντογάν;

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα μεταβεί το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπίχνερ.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, διμερείς και οικονομικές σχέσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί και το ζήτημα του επαναπατρισμού Τούρκων αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, ο κ. Μπίχνερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές εμπιστευτικές συνομιλίες με χώρες προέλευσης μεταναστών για τη βελτίωση των επιλογών επιστροφής. «Και στο θέμα της μετανάστευσης η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας», τόνισε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι τα ζητήματα εξαγωγής εξοπλιστικών δεν συζητούνται δημοσίως σε λεπτομέρειες.

«Δεν μπορώ να πω κάτι για εξαγωγές εξοπλιστικών, αλλά είναι αυτονόητο ότι σε μια επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στον Τούρκο πρόεδρο πάντα μπορεί κανείς να περιμένει κάτι νέο, αλλά σε γενικό πλαίσιο», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν ο καγκελάριος θεωρεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια νέα ομάδα Επαφής για την Ουκρανία, ο κ. Μπίχνερ τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας θα αποτελέσουν σίγουρα σημαντικό θέμα σε αυτή την επίσκεψη» και πρόσθεσε ότι «και σε αυτό η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος», καθώς «στήριξε εντατικά τη διατήρηση των παραδόσεων ουκρανικών σιτηρών».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή