Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Ο Ερντογάν κατέστρεψε την τουρκική πολεμική αεροπορία

Δημοσιεύτηκε

στις

Σχεδόν αδύνατο να προμηθευτεί η τουρκική πολεμική αεροπορία το νέο F-16 – Αποδυνάμωση της αποτρεπτικής δύναμης της Τουρκίας

του Haluk Özdalga

Στα οκτώ χρόνια από το 2013, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 81% της αξίας της έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων που σχηματίζεται από το ίσο βάρος του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ.

Αυτό οδήγησε στη φτωχοποίηση του κόσμου, αφού 81 από κάθε 100 TL που ήταν στην τσέπη του κόσμου εξατμίστηκαν και του έμειναν μόνο 19 TL.

Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο με τόσο απαξιωμένο νόμισμα. Δεν μπόρεσα να βρω χειρότερο παράδειγμα στη μακρά λίστα της Κεντρικής Τράπεζας.

Ακόμη και τα νομίσματα χωρών που έχουν βιώσει βαρείς πολέμους και αυστηρές οικονομικές κυρώσεις όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και το Ιράν δεν έχουν χάσει τόσο μεγάλη αξία. Τα νομίσματα σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου ανατιμήθηκαν έναντι της TL.

Εάν το εθνικό νόμισμα έχει χάσει το 81% της αξίας του μέσα σε οκτώ χρόνια, είναι δυνατόν να μιλάμε πια για την οικονομία σε αυτή τη χώρα;

Στην Τουρκία συζητούνται ανοησίες του τύπου «το συμφέρον είναι η αιτία, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα», όχι τα οικονομικά ζητήματα για τα οποία μιλάει ο κόσμος. Τέτοιες παράλογες ιδεολογικές εμμονές κυβερνούν πλέον την οικονομία.

Εξαιτίας αυτών των σκουπιδιών, οι άνθρωποι φτωχαίνουν κάθε χρόνο χωρίς εξαίρεση τα τελευταία οκτώ χρόνια. Το κατά κεφαλήν εισόδημα σε δολάρια μειώνεται κάθε χρόνο, με περισσότερο από το ένα τρίτο του εισοδήματος και του πλούτου να εξατμίζεται. Η πραγματική εξαθλίωση είναι βαθύτερη και είναι γύρω στο 40%.

Την ίδια περίοδο, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει γίνει τόσο φτωχή.

Το αν η οικονομία είναι καλή ή κακή εξαρτάται από την ικανότητα διαχείρισης. Η οικονομία δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Για παράδειγμα, δεν είναι σαν σεισμός, πλημμύρα, κατολίσθηση. Είναι ένα εντελώς ανθρώπινο πράγμα.

Δεν αρκεί πλέον να λέμε ότι το ΑΚΡ απέτυχε και κακοδιαχειρίστηκε.

Το AKP είναι η πιο ανίκανη κυβέρνηση στον κόσμο.

Αυτό το βλέπουμε όχι μόνο στην οικονομία, αλλά σε κάθε τομέα. Δεν έχουν απομείνει ανεξάρτητοι θεσμοί. Δεν υπάρχει διαφάνεια και υπευθυνότητα. Η διαφθορά και ο πλουτισμός είναι ανεξέλεγκτη. Η εκπαίδευση έχει φύγει.

Η μορφωμένη νεολαία και το κεφάλαιο φεύγουν από την Τουρκία.

Το κράτος δικαίου και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης κατέρρευσαν. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του World Justice Project, το κράτος δικαίου στην Τουρκία βρίσκεται στον πάτο και βρίσκεται στην 5η κατηγορία. Η Τουρκία βρίσκεται πλέον στην ίδια κατηγορία με χώρες όπως το Κονγκό, το Σουδάν, το Ιράν, το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ και η Καμπότζη.

Στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν, το ΑΚΡ πιθανότατα θα χάσει και η Τουρκία θα βγει από αυτήν την κατάσταση.

Είναι δυνατό να αποκατασταθεί βήμα-βήμα η ζημιά που έκανε το AKP. Ο πλούτος και η ευημερία, το κράτος δικαίου και η δικαστική ανεξαρτησία μπορούν να οικοδομηθούν γρήγορα.

Υπάρχει όμως η πιθανότητα η ανίκανη κυβέρνηση του AKP να προκαλέσει σταδιακά μόνιμη ζημιά στην Τουρκία. Γιατί κακοδιαχειρίζονται και τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας.

Λόγω αλλεπάλληλων λαθών, η Τουρκία έχει περιέλθει σε μια άνευ προηγουμένου απομόνωση στην περιοχή της και στις σχέσεις με τη Δύση.

Εν τω μεταξύ, το AKP, με έναν αδέξιο τρόπο, προσπάθησε να επωφεληθεί παίζοντας μεταξύ της Αμερικής και της Ρωσίας.

Έχω τονίσει ξανά και ξανά ότι είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι για ένα μεσαίο κράτος να προσπαθεί να βγάλει κέρδος στρέφοντας δύο μεγάλα κράτη το ένα εναντίον του άλλου. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι το μεσαίο κράτος κάποια στιγμή θα συμπιεστεί μεταξύ των δύο μεγάλων κρατών.

Το AKP έχει φέρει τώρα την Τουρκία σε αυτό το σημείο.

Στο τέλος αυτού του παιχνιδιού, η Τουρκία μπορεί εύκολα να πεταχτεί έξω από το ΝΑΤΟ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός σχολιαστών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό άρχισαν πρόσφατα να γράφουν ακριβώς αυτά.

Τώρα ο χώρος που έχει να κινηθεί το AKP στην εξωτερική πολιτική έχει στενέψει. Αγόρασε τους S-400 αλλά δεν μπορεί να τους χρησιμοποιήσει, τους κρατούν στην αποθήκη. Τα F-35 δεν ήρθαν, η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα.

Έχω γράψει πολλές φορές από την αρχή ότι δεν γίνεται να αγοράσεις και τα F-35 και τα S-400 ταυτόχρονα.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έλεγε εκείνες τις μέρες, «Αργά ή γρήγορα, θα πάρουμε και τα F-35 και τα S-400». Τελικά αυτό δεν έγινε.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ ανανεώνουν και ενισχύουν συνεχώς τους στόλους μαχητικών αεροσκαφών τους. Αγοράζουν πολεμικά αεροσκάφη 5ης γενιάς όπως τα F-35 ή πολεμικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς όπως το γαλλικό Rafale.

Οι χώρες της περιοχής που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του AKP συνάπτουν συμμαχίες και συνεργασίες μεταξύ τους. Η Ελλάδα τράβηξε επίσης στο πλευρό της Αμερική και Γαλλία με νέες αμυντικές συμφωνίες.

Η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή αλλάζει έναντι της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση του AKP, που δεν μπόρεσε να πάρει το F-35 5ης γενιάς, ζήτησε τώρα από τις ΗΠΑ 40 νέα αεροσκάφη από τα F-16 4ης γενιάς και 80 πακέτα αναβάθμισης των υπαρχόντων F-16.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι σχεδόν αδύνατο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα για τα F-16.

Η κυβέρνηση του AKP έχει βάλει την Τουρκία σε πολύ επικίνδυνα νερά.

Η ηγέτης του Καλού Κόμματος, Meral Akşener, δήλωσε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι “το AKP έχει καταστεί πρόβλημα εθνικής ασφάλειας”.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν θέματα στο μυαλό της Akşener που έχουμε αναφέρει εδώ;

* * *

Οι πωλήσεις F-16 στην Τουρκία πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον. Η πώληση είναι ενάντια στις κυρώσεις που ονομάζονται CAATSA.

Οι άνεμοι που κάποτε έπνεαν υπέρ της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, έχουν μετατραπεί σε θύελλες. Η συντριπτική πλειοψηφία των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο είναι σθεναρά κατά της Τουρκίας. Σε πρόσφατη επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, 11 μέλη του Κογκρέσου περιέγραψαν την Τουρκία ως «μέλος του ΝΑΤΟ που ενεργεί σαν εχθρός».

Υπάρχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα το Κογκρέσο να παρακάμψει τις κυρώσεις της CAATSA και να ανοίξει το δρόμο για την πώληση των νέων F-16.

Εάν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να εγκρίνει την πώληση εκτελώντας μια «Εξαιρετική Δράση» (Προεδρική Παραίτηση).

Από την άλλη πλευρά, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία είναι γεμάτη από μέλη που αντιτίθενται σθεναρά στην Τουρκία, έχει την εξουσία να εμποδίσει την πώληση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρόμπερτ Μενέντεζ έκανε πρόσφατα μια δήλωση ότι «αν υπάρχουν οι S-400, δεν θα γίνουν πωλήσεις όπλων στην Τουρκία».

Είναι πολύ απίθανο να έρθει τελικά το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον.

Μετά από μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον Πούτιν στο Σότσι στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η δεύτερη παρτίδα S-400, πολεμικά αεροσκάφη και προηγμένα στρατιωτικά συστήματα θα μπορούσαν να αγοραστούν από τη Ρωσία. Ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η δήλωση ήταν ένα μήνυμα που στάλθηκε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του παιχνιδιού να κάνει ο Ερντογάν για να φέρει αντιμέτωπες την Αμερική με τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε περαιτέρω το θέμα και είπε ότι εάν η προσφορά των F-16 απορριφθεί, «θα μπουν στο παιχνίδι επιλογές όπως τα Su-35 και Su-57 από τη Ρωσία».

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν εκπρόσωποι του AKP, οι δηλώσεις αυτές δεν αυξάνουν την πιθανότητα πώλησης F-16, αντίθετα τη μειώνουν. Η αμερικανική κυβέρνηση μάλλον δεν θα προτιμούσε να δοθεί η εντύπωση ότι μια τέτοια απόφαση ελήφθη υπό τις απειλές της Άγκυρας.

Αν δει κανείς τα πράγματα από το παράθυρο της Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει λόγος να ληφθεί μια άμεση απόφαση.

Βλέπουν ότι το ΑΚΡ θα χάσει πιθανότατα στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν. Άρα, αυτό που θέλουν είναι να μην δημιουργθεί σοβαρή ρήξη στις σχέσεις με την Τουρκία, μέχρι να έλθει η επόμενη κυβέρνηση της Άγκυρας.

Στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στη Ρώμη, ο Μπάιντεν ενήργησε με αυτόν τον τρόπο, δεν είχε ιδιαίτερα θετική ή αρνητική στάση. Μίλησε μεσοβέζικα, , δείχνοντας ότι περιμένη την μετά Ερντογάν εποχή.

Στην πραγματικότητα, και από τη σκοπιά του ΑΚΡ έστι βλέπουν τα πράγματα. Φαίνεται ότι για το ΑΚΡ ο καταλληλότερος τρόπος είναι να πάμε σιγά σιγά μέχρι τις εκλογές.

Το να τεθούν σε λειτουργία οι S-400 ή η προμήθεια άλλων προηγμένων στρατιωτικών συστημάτων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου πακέτου S-400, θα μπορούσε να προκαλέσει νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που θα πλήξουν σκληρά την οικονομία. Η κυβέρνηση του AKP δεν έχει τη δύναμη να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά.

Στο μεταξύ, η ακύρωση των S-400 με μια φόρμουλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή απώλεια κύρους στο εσωτερικό και αντιδράσεις από τη Ρωσία, ειδικά στη Συρία.

Όμως η πολιτική του να παίζεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, μεταξύ της Αμερικής και της Ρωσίας, έχει ένα σαφές αποτέλεσμα. Η Τουρκία σ’ αυτό το παιχνίδι έχει χάσει και η αποτρεπτική της δύναμη εξασθενεί μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με ορισμένους σχολιαστές, το αίτημα για τα F-16 είναι μια κίνηση τακτικής. Είναι αδύνατο για το AKP να μην ξέρει ότι η Αμερική θα πει όχι. Έκανε αυτό το αίτημα να διακόψει τους δεσμούς με το ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει εκτεταμένη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία.

Η εικασία μου είναι ότι το AKP θα τραβήξει το σχοινί με διάφορους χειρισμούς, αν μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία, και πριν σπάσει το σχοινί με τις ΗΠΑ θα πετάξει τους S-400 στα σκουπίδια μετά τις εκλογές.

Αλλά όποιο βήμα και να κάνει το ΑΚΡ από εδώ και πέρα ​​σ’ αυτό το παιχνίδι που ξεκίνησε με λάθος υπολογισμούς, η Τουρκία θα συνεχίσει να χάνει.

Η Τουρκία θα χάσει πολλά αν θέσει σε λειτουργία τους S-400.

Αν πετάξει στα σκουπίδια τους S-400, η ​​Τουρκία θα χάσει και πάλι.

Η Τουρκία εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την αεροπορία της. Τα επόμενα 10-15 χρόνια θα είναι δύσκολα.

Η Τουρκία, η οποία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35, που είναι αναμφισβήτητα το πιο εξελιγμένο στρατιωτικό αεροσκάφος στον κόσμο, δεν είναι πλέον ξεκάθαρο πότε και πώς θα αποκτήσει το αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Οι πολιτικοί του AKP κάνουν συχνά εύκολες δηλώσεις ότι «η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτικές». Αλλά δεν είναι σαφές ποια είναι η εναλλακτική.

Η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάσει το δικό της αεροσκάφος 5ης γενιάς TF-X. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Δημοκρατίας Fuat Oktay ανακοίνωσε ότι η πτήση με το πρώτο πρωτότυπο θα γίνει το 2026 και το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στην τουρκική πολεμική αεροπορία το 2031.

Αλλά το πρόβλημα του κινητήρα δεν έχει επιλυθεί ακόμα. Το TF-X θα κάνει την πρώτη πρωτότυπη πτήση με τον κινητήρα των F-16 4ης γενιάς.

Η πρόβλεψή μου είναι ότι η παράδοση του πρώτου TF-X είναι δυνατή μεταξύ 2035 και 2040 το νωρίτερο. Μάλλον θα είναι και κάτω από τα πρότυπα 5ης γενιάς.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι άλλες χώρες θα θέσουν σε λειτουργία τα δικά τους αεροσκάφη 6ης γενιάς μεταξύ 2035 και 2040.

Εάν η Τουρκία είχε αγοράσει τα F-35, δεν θα είχε πρόβλημα ασφαλείας εάν τα TF-X που θα παρήγαγε ήταν σύμφωνα με τα πρότυπα 5ης γενιάς.

Επίσης, όσο περισσότερο πολεμά η Τουρκία με τη Δύση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να παράγει δικά της αεροσκάφη.

Αυτή είναι η κατάσταση όπου το ανίκανο AKP έχει φέρει την ασφάλεια της Τουρκίας.

Πηγή: ahvalnews.com

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Το διπλό παιχνίδι Ερντογάν και Όρμπαν στο αέριο με ΗΠΑ και Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι δηλώσεις Μπαιρακτάρ για επέκταση του Turkstream προς Κεντρική Ευρώπη. To «τάιμινγκ» της τουρκικής κινητικότητας και το αμερικανικό ενδιαφέρον. Ο σύμμαχος. Στο 65% το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα.

Σε ρόλο «μάγου» της ενεργειακής διπλωματίας που καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα βάζει ξανά τον εαυτό της η Τουρκία, υποσχόμενη στις ΗΠΑ ότι θα διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, αλλά πέφτοντας ταυτόχρονα όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά του Β. Πούτιν.

Τη μια στιγμή δηλώνει ότι θα αλλάξει μόνιμα τις πηγές προμήθειας αερίου, όπως θύμισε προχθές από τη Κωσταντινούπολη ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ, επικαλούμενος πρόσφατη δέσμευση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλ. Μπαιρακτάρ, και την άλλη, προωθεί την επέκταση του Turkstream, για να εξάγει, μέσω Βουλγαρίας, αέριο προς την Κενρική Ευρώπη, με το αμφιλεγόμενο εμπορικό σήμα «Turkish Blend», που αποτελεί κοινό μυστικό ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ρωσικό.

Ένα μήνα πριν συνήψε δύο «δυτικά» συμβόλαια με Total και Shell, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελείται από LNG αμερικανικής προέλευσης, όπως έσπευσε να θυμίσει ο Αμερικανός αξιωματούχος από την Τουρκία, αλλά σήμερα μιλά για την ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα του Turkstream, για να «ενισχυθεί η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και την ασφάλεια εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Οι δύο βάρκεςΤις τελευταίες ημέρες που η αμερικανική κινητικότητα στη περιοχή είναι έντονη, και πλησιάζει η διακοπή στο τέλος του 2024 των transit ροών ρωσικού αερίου, μέσω Ουκρανίας, προς Κεντρική Ευρώπη, η Άγκυρα, θυμίζει με κάθε τρόπο ότι και στα ενεργειακά «πατάει σε δύο βάρκες». Ενα παιχνίδι που έχει παίξει συχνά τόσο στη γεωπολιτική, όσο και στην άμυνα, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποσπάσει κέρδη και ανταλλάγματα και από τη μια και από την άλλη πλευρά.

Σε συνέδριο που έγινε τη Τετάρτη στην Κωσταντινούπολη, με διοργανωτή το αμερικανικό think tank Atlantic Council και με τη συμμετοχή του Τζ. Πάιατ (επ’ ευκαιρία της οποίας, «κούμπωσε» και η παρουσία του μια μέρα πριν στο workshop της Κομισιόν στην Αθήνα), ο κ. Μπαϊρακτάρ, κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να διευρύνουν τη χωρητικότητα του υπάρχοντος διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου, ώστε η Τουρκία να μπορέσει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς τη ΝΑ Ευρώπη.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ΤουρκίαΜια μέρα πριν, ο Πάιατ μιλούσε για τη σημασία του «Κάθετου Διαδρόμου», που προορίζεται να μεταφέρει μη ρωσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, εξήρε τη σημασία του «στη μετάβαση της Ευρώπης από τον αναξιόπιστο ρωσικό εφοδιασμό», και προειδοποιούσε ότι απειλείται από τη Μόσχα που κάνει σκοπίμως dumping στις τιμές, υπονοώντας μέσω της Βουλγαρίας, χωρίς φυσικά τη παραμικρή αιχμή για το ρόλο της Τουρκίας.

Σε μια συγκυρία που το κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραμένει ρευστό, βρισκόμαστε παραμονές των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη Προέδρου στις ΗΠΑ και τα διμερή ανοικτά θέματα είναι ουκ ολίγα, όπως η επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, δεν θα ανέμενε κανείς από τους Αμερικανούς να ανοίξουν νέα μέτωπα.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  για την επίσκεψη Πάιατ στην περιοχή, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέδειξε κατά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, τον ρόλο της Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο κέντρο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη και ως περιφερειακού hub. Καθώς επίσης η δήλωση του έμπειρου διπλωμάτη ότι «ήρθε η ώρα να δεσμευτούμε ώστε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζουν σε έναν κόσμο όπου η ενέργεια θα δένει τους γείτονες και θα προωθεί την ευημερία τους».

Το «τάιμινγκ» και ο σύμμαχος

Σε ό,τι αφορά το “τάιμινγκ” της τουρκικής κινητικότητας δεν είναι τυχαίο. Συμπίπτει με την οριστική διακοπή της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού από την Ουκρανία προς την Ευρώπη, εξέλιξη που αφενός θα στερήσει όγκους από Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, που συνεχίζουν να εξαρτώνται έως και κατά 90% από τη Μόσχα, αφετέρου θα δημιουργήσει νέες αγορές για το αμερικανικό LNG.

Τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου που εξήχθησαν το 2023, transit, μέσω Ουκρανίας, θα λείψουν από τις χώρες αυτές, και οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία. Το υποδηλώνει, λένε οι γνωρίζοντες, και η παρουσία τη Τρίτη στην Αθήνα, στο workshop που διοργάνωσε η Κομισιόν, παρουσία του Τζ. Πάιατ, τριών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στο χώρο του LNG των Sempra, Excelerate Energy και Venture Global.

Τυχαίος δεν είναι και ο σύμμαχος που βρήκε η τουρκική πρόταση για αύξηση της χωρητικότητας στους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Τουρκία με Βουλγαρία και Ελλάδα. Ακριβώς μια μέρα μετά την πρόταση Μπαιρακτάρ, ο υπουργός Εξωτερικών τής Ουγγαρίας, που προεδρεύει την εποχή αυτή στην ΕΕ, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι ο αγωγός TurkStream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την επικείμενη απώλεια των ρωσικών όγκων μετά το τέλος της ουκρανικής διαδρομής.

«Αυτή η εναλλακτική διαδρομή μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την Ουγγαρία, αλλά και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εάν αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κατάσταση σε περίπτωση που δεν υπάρξει διέλευση μέσω Ουκρανίας», είπε ο Σιγιάρτο στο Διεθνές Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αγίας Πετρούπολης.

Με άλλα λόγια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Όρμπαν προωθεί την επέκταση του Turkstream είναι ταυτόχρονα και μια από τις εννέα χώρες διέλευσης που εργάζεται για την υλοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου» (μαζί με Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία και Σλοβακία), τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ. Τόσο πολιτικά, όσο πλέον και σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως δείχνει η κινητικότητα των τελευταίων ημερών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικούς ομίλους.

Ίσως αυτό τον κίνδυνο να βλέπει και η ρωσική πλευρά και αυξάνει συνεχώς τις εξαγωγές της προς τη περιοχή, πουλώντας ακόμη και κάτω του κόστους (10 ευρώ / MWh, έναντι 40 ευρώ που λέγεται ότι είναι η τιμή του αμερικανικού LNG), προκειμένου να πάρει μερίδια και να κλείσει την αγορά σε τρίτους. Τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου άγγιξαν το 65% (στοιχεία ΔΕΣΦΑ που επεξεργάστηκε το Green Tank), το τρίτο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά σε μηνιαίο επίπεδο.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

WSJ: Καταλληλότερος να διαχειριστεί τους πολέμους σε Ουκρανία-Μέση Ανατολή ο Τραμπ

Ο Τραμπ έχει επίσης προβάδισμα 48% έναντι 33% της Χάρις, αναφορικά με την καταλληλότητα διαχείρισης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Προβάδισμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών έναντι αυτής των Δημοκρατικών στο θέμα της διαχείρισης των συρράξεων.

Ο Τραμπ έχει επίσης προβάδισμα 48% έναντι 33% της Χάρις, αναφορικά με την καταλληλότητα διαχείρισης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για μία δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο έχει ένα προβάδισμα έναντι της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, αναφορικά με το ποιος από τους δύο υποηφίους θα μπορούσε να καθοδηγήσει καλύτερα τις ΗΠΑ στη διαχείριση των πολέμων της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τα αποτέλεσματα μιας δημοσκόπησης που διεξήγαγε η Wall Street Journal σε επτά κρίσιμες πολιτείες.

Για τη συνολική υποστήριξη που λαμβάνουν η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες, έδειξε ότι η Χάρις κι ο Τραμπ έχουν μικρή διαφορά στις επτά κρίσιμες αμερικανικές πολιτείες, οι οποίες, είναι πιθανό να κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η ίδια δημοκόπηση έδειξε ότι η Χάρις έχει οριακό προβάδισμα δύο μονάδων στην Αριζόνα στη Τζόρτζια και στο Μίσιγκαν. Ο Τραμπ προηγείται με 6 μονάδες στη Νεβάδα και με μία μονάδα στην Πενσιλβάνια, ενώ τα ποσοστά των δύο υποψηφίων βρίσκονται πολύ κοντά στη Βόρεια Καρολίνα και στο Ουισκόνσιν. Η δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 600 εγεγραμμένων ψηφοφόρων σε κάθε πολιτεία πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 28ης Σεπτεμβρίου και της 8 Οκτωβρίου, ενώ έχει περιθώριο στατιστικού λάθους τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε κάθε πολιτεία.

Τα αποτελέσματα που δείχνουν διαφορά αναπνοής μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων αντανακλούν έναν προεκλογικό αγώνα που γίνεται με μικρή ποσοστιαία διαφορά μεταξύ τους, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, καθώς το εκλογικό σώμα ανησυχεί για τις εξελίξεις στην οικονομία, στη μετανάστευση, στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ, καλούμενο να επιλέξει μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Η Χάρις είναι ενδεχόμενο να κερδίσει μία μικρή πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων αν επικρατήσει στις πολιτείες που έχει προβάδισμα στη δημοσκόπηση της WSJ.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Τραμπ προηγείται της Χάρις στις επτά κρίσιμες πολιτείες με 50% έναντι 39% αναφορικά, με το ποιος είναι ο καταλληλότερος για να διαχειριστεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ έχει επίσης προβάδισμα 48% έναντι 33% της Χάρις, αναφορικά με την καταλληλότητα διαχείρισης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Θανατηφόρο χτύπημα στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Το Ιράν προσπάθησε να επιβληθεί στον αραβικό κόσμο μέσω του σιιτισμού. Ιστορικά η Περσία ήθελε να βγει στη Μεσόγειο και αναχαιτίστηκε με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το Ισραήλ είναι ένα buffer που σταματά τους μουσουλμάνους. Υπάρχει και ένα δεύτερο Buffer που είναι το Κουρδιστάν. Το Ισραήλ έχει καταφέρει να κυριαρχεί οικονομικά στον κόσμο. Στη Συρία βομβαρδίζουν τζιχαντιστές που έχει καταλάβει η Τουρκία; Τί θα κάνει; Θα αντιδράσει; Αρχίζει και σχηματίζεται κουρδικό κράτος. Αυτό είναι θανατηφόρο για την Τουρκία. Αυτό φοβάται ο Ερντογάν. Γιατί έσκαψε το λάκκο και πέφτει ο ίδιος μέσα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή