Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Πότε θα σταματήσει ο «στραβισμός» της Δύσης στο προσφυγικό πρόβλημα;

Δημοσιεύτηκε στις

Προσφυγικό: Τα εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν μαζευτεί στη Τουρκία μήπως μεταφέρθηκαν με ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης στα εδάφη της;

του Καθηγητή Πέτρου Π. Γρουμπού, Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλους του ΙΗΑ

Κανείς δεν χαίρεται με τις εικόνες που βλέπουμε στα σύνορα της Πολωνίας-Λευκορωσίας και που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα. Δραματικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ από τα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, με ορδές προσφύγων να εγκαταλείπουν άρον – άρον το Μινσκ με στόχο να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στη Πολωνία ή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το καθεστώς Λουκασένκο διώχνει από τη χώρα πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Ασία προωθώντας τους εκτός συνόρων προς τα δυτικά για να αποσταθεροποιήσουν τη Λιθουανία, την Πολωνία και κυρίως τη Γερμανία.

Η Πολωνία κατηγορεί τη Λευκορωσία για επιθετικές ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να πιέσει τους πρόσφυγες, που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, να περάσουν τα σύνορα. Έτσι έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες με στόχο να αποτρέψει την είσοδο  εκατοντάδων προσφύγων που φέρονται ότι προσπαθούν να εισέλθουν στο έδαφός της. Η κρίση αυτή αυξάνει και την ήδη τεταμένη ένταση στις σχέσεις της Λευκορωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Εκπρόσωπος της Πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως αυτή τη στιγμή σχεδόν 4.000-5.000 πρόσφυγες βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και αλλοι 10-12 χιλιάδες είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν, Το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα προς τη Λετονία, την Πολωνία και τη Λιθουανία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες μέσω της Λευκορωσίας, με την ΕΕ να κατηγορεί το καθεστώς Λουκασένκο ότι διευκολύνει τους πρόσφυγες να μπουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Η Πολωνία, που έχει επικριθεί για την πρακτική των επαναπρoωθήσεων, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατασκευή τείχους με συρματοπλέγματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, για να εμποδίσει την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών, ενώ οι συγκεντρωμένοι στα σύνορα άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες συνθήκες και δριμύ ψύχος.

Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, αρνείται να δεχθεί στο έδαφός της τους πρόσφυγες που επαναπροωθούνται από την Πολωνία, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και να χάνονται μέσα στα δάση, χωρίς τρόφιμα και άλλες προμήθειες, με κάποιους να πεθαίνουν από υποθερμία! Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν οι πρόσφυγες εκδιώκονται από την Πολωνία, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Λευκορωσίας πυροβολούν στο αέρα για εκφοβισμό, ώστε να τους αποτρέψουν να προχωρήσουν.

Για μας τους Έλληνες αυτές οι εικόνες είναι γνώριμες. 

Θυμίζουν παρόμοιες καταστάσεις τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, στα Έλληνο-Τουρκικά σύνορα! Και τι έκαναν τότε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Μάλον τίποτα το ουσιαστικό!

«Η χρήση μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο ως υβριδική τακτική είναι  απαράδεκτη», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση. «Ανησυχούμε για την πρόσφατη κλιμάκωση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Καλούμε τη Λευκορωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε. Αλήθεια πότε εκάλεσαν την Τουρκία και τον Ερντογάν να συμμορφωθεί με το διεφνές δίκαιο; 

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων της Ε.Ε. κατά του Μινσκ. Μιλώντας και αυτός για «υβριδική απειλή», είπε ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ενώ το θέμα ετέθει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την περασμένη Δευτέρα. Και τι απεφάσησαν: να τεθεί το θέμα για μία ακόμη φορά στο συμβούλιο κορυφης του Δεκεμβρίου! Πόσες φορές η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ζητήσει κυρώσεις για την παρόμοια παράνομη τακτική της Τουρκίας για το μεταναστευτικό πρόβλημα; Και τι έχει γίνει: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ. Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την ΕΕ και κυρίως την Ελλάδα με  παρόμοια «υβριδική απειλή».  

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε το Μινσκ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ.

  • Τώρα ανακάλυψε τις κυρώσεις για την Λευκορωσία; 
  • Το 2020 τι έκανε; 

Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να τους εξηγήσει πώς «το καθεστώς Λουκασένκο μεταχειρίζεται απάνθρωπα και βάναυσα τους ανθρώπους, τους δικούς τους πολίτες και τους οδηγεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, μεταφέροντάς τους με αεροπλάνα στη Λευκορωσία και τους ωθεί προς τα ευρωπαϊκά σύνορα». 

  • Τα εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν μαζευτεί στη Τουρκία μήπως μεταφέρθηκαν με ευθύνη της Τουρκίας στα εδάφη της;

O  εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Αμερικής, Νεντ Πράις, δήλωσε πρόσφατα: 

«Όσο το καθεστώς και η Λευκορωσία αρνούνται να σεβαστούν τις διεθνείς του υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης και συνεχίζουν να καταπιέζουν και να κακομεταχειρίζονται ανθρώπους που δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο από το να ζήσουν ελεύθερα. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Λουκασένκο και δεν θα μειώσουμε τις εκκλήσεις μας για λογοδοσία», συμπλήρωσε.  

Καιρός να καταδειχθεί ο «στραβισμός» της ΕΕ 

  • Πότε θα καλέσουν τον κ. Ερντογάν σε λογοδοσία; 
  • Και πότε τελικά η Δύση και οι μεγάλες δυνάμεις θα κατανοήσουν ότι η εργαλειοποίηση των προσφύγων είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας; 

Τουρκία και Λευκορωσία δεν βοηθούν κατατρεγμένους πρόσφυγες. Απλά χρησιμοποιούν άτομα από διάφορες χώρες για καθαρά δικούς τους πολιτικούς λόγους και μάλιστα με παράνομους τρόπους αφού όλοι παραδέχονται ότι  καταπατείται το διεθνές δίκαιο. Τότε γιατί έχουμε τον ΟΗΕ και τους διεθνείς κανόνες; 

Δεν μπορεί να υπάρχουν διεθνείς κανόνες για μερικούς ενώ άλλοι να τους καταπατούν συστηματικά και να μένουν ατιμώρητοι!  Με ποιό δικαίωμα η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες, στην κυριολεξία τους μεταχειρίζεται ως όπλο προκειμένου να αποκτήσει η ίδια οικονομικά και πολιτικά οφέλη; 

Τους εγκληματίες τους καταγγέλλεις και τους οδηγείς  στά διεθνή δικαστήρια. Και προπαντός δεν τους χαϊδεύεις, και  σίγουρα δεν τους ανταμείβεις και με χρήματα! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

Πηγή: INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διάγγελμα Μπάιντεν μετά την ήττα της Χάρις! Δεσμεύτηκε στον Μπάιντεν ομαλή μετάβαση της νέας εξουσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Διάγγελμα πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν στπμ Λευκό Οίκο, στην πρώτη του ομιλία μετά την ήττα της Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Μπάιντεν μίλησε από το Rose Garden του Λευκού Οίκου για τα αποτελέσματα των εκλογών και τη μεγάλη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, κάτι που δεν έγινε όταν είχε επικρατήσει του Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια.

Καθώς κατευθυνόταν προς το βήμα, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και άλλοι παρευρισκόμενοι υπάλληλοι, με την εγγονή του στην πρώτη σειρά, του επιφύλαξαν θερμό χειροκρότημα. Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας την Κάμαλα Χάρις για την προεκλογική της καμπάνια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρέπει να νιώθει περήφανη για το έργο της.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε την υποχρέωσή του να διασφαλίσει μια “ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας”, αποδεχόμενος την απόφαση των ψηφοφόρων.

«Δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις»
«Για κάποιους ανθρώπους είναι η ώρα της νίκης και για άλλους η ώρα της απώλειας. Μία χώρα επιλέγει το ένα ή το άλλο. Αποδεχόμαστε την επιλογή που κάνει η χώρα”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι “δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις. Δεν μπορείς να αγαπάς τον γείτονά σου μόνο όταν συμφωνείς».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι «θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου», τονίζοντας ότι θα κάνει το καθήκον του ως πρόεδρος.

“Ήταν μια ιστορική προεδρία. Αφήνουμε πίσω μας την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Τώρα έχουμε 74 ημέρες για να ολοκληρώσουμε τη θητεία, τη δική μας θητεία, ας κάνουμε κάθε μέρα να μετράει”, είπε κλείνοντας ενώ χαρακτήρισε “αναπόφευκτα” τα πισωγυρίσματα και “ασυγχώρητη” την εγκατάλειψη. “Χάσαμε αυτή τη μάχη, η Αμερική των ονείρων σας σας καλεί να ξανασηκωθείτε”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι περήφανος που συνεργάστηκε με το υπουργικό συμβούλιο και την ομάδα του, υπογράμμισε όμως πρέπει να διατηρήσουμε την πίστη μας. “Θα είμαστε εντάξει, αλλά πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι”.

Δείτε το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν:

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Σε φάση εσωστρέφειας η Γερμανία! Πως οδηγήθηκε σε διάλυση η κυβέρνηση Σολτς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε φάση εσωστρέφειας εισέρχεται από σήμερα -και επισήμως- η Γερμανία, μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, ταυτόχρονα με τον εκλογικό θρίαμβο του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, την 15η Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για λάβει ή όχι η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης από την Bundestag (την κάτω Βουλή).

Το πιθανότερο είναι οι βουλευτές να ανοίξουν τον δρόμο για εκλογές ως το τέλος Μαρτίου.

Μέχρι τότε, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι θα εξακολουθήσουν να συγκυβερνούν ως κυβέρνηση μειοψηφίας, με την ανοχή πιθανότατα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), προκειμένου έως το τέλος του έτους να εγκριθούν κρίσιμα νομοσχέδια για το συνταξιοδοτικό και για τη στήριξη της βιομηχανίας.

Για τον σκοπό αυτό, ο καγκελάριος θα συναντηθεί σήμερα με τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ως τώρα φρόντισε να αποφύγει να σχολιάσει δημόσια τις εξελίξεις.

«Ακατανόητος εγωισμός»

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο καγκελάριος Σολτς επέρριψε την ευθύνη για την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στον αρχηγό του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, καταλογίζοντάς του «ακατανόητους εγωισμούς» και «μικρόψυχες μικροκομματικές τακτικές».

«Διέρρηξε πολλές φορές την εμπιστοσύνη μου, ακύρωσε αυθαίρετα την συμφωνία για τον προϋπολογισμό (…) Δεν υπάρχει βάση εμπιστοσύνης για περαιτέρω συνεργασία, συνεπώς δεν είναι δυνατή η σοβαρή κυβερνητική εργασία», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος στην ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, ο αρχηγός του FDP εισηγήθηκε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι το οποίο απέρριψε ο καγκελάριος. Στις αιτιάσεις του κ. Λίντνερ περί αδυναμίας συνεννόησης των κυβερνητικών εταίρων, ο Όλαφ Σολτς απάντησε με την αποπομπή του από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία συνεπάγεται προφανώς και την αποχώρηση του FDP από την κυβέρνηση.

Λίγες ώρες αργότερα, από το FDP ανακοινώθηκε πριν από λίγο η αποχώρηση από την κυβέρνηση και των υπολοίπων υπουργών του κόμματος: του Φόλκερ Βίσινγκ από το υπουργείο Μεταφορών, του Μάρκο Μπούσμαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και της Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ από το υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Λίντνερ από την πλευρά του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κατέθεσε προτάσεις για οικονομική ανάκαμψη, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έγιναν δεκτές ούτε καν ως βάση για διαβούλευση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. «Από την προσεκτικά προετοιμασμένη δήλωση του καγκελαρίου απόψε καταλάβαμε γιατί», δήλωσε ο αρχηγός του FDP, κατηγορώντας τον Όλαφ Σολτς για προσχεδιασμένη συμπεριφορά.

Στην κατηγορία του κ. Σολτς ότι ο κ. Λίντνερ ζητούσε περικοπές συντάξεων και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, ο αποπεμφθείς πλέον υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι ακόμη και απόψε ο καγκελάριος του ζήτησε επιτακτικά την άρση του «φρένου χρέους» για λόγους «έκτακτης ανάγκης», κάτι με το οποίο, όπως είπε, δεν μπορούσε να συμφωνήσει. Ο Όλαφ Σολτς επεδίωκε, είπε, για την συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, την ενεργοποίηση του κανόνα «έκτακτης ανάγκης», η οποία δικαιολογεί τον επιπλέον έκτακτο δανεισμό του κράτους. Ο Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ακόμη ότι πρότεινε την συντεταγμένη από κοινού πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που απέρριψε ο καγκελάριος.

«Δυστυχώς, ο Όλαφ Σολτς έδειξε ότι δεν έχει τη δύναμη να δώσει στη χώρα μας νέα αρχή», τόνισε ο κ. Λίντνερ και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να το κάνει νέα κυβέρνηση.

Η αποψινή κατάληξη είχε προεξοφληθεί από πολιτικούς, αναλυτές και ΜΜΕ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, καθώς κλιμακωνόταν η ένταση μεταξύ των μέχρι χθες κυβερνητικών εταίρων.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Κρίστιαν Λίντνερ κατέθεσε κείμενο θέσεων, με το οποίο απαιτούσε την άμεση αναστολή της πολιτικής για το κλίμα και την σχεδόν εκ βάθρων αναθεώρηση της συνολικής οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί πως από την αποδοχή των προτάσεών του θα κρινόταν η παραμονή του FDP στην κυβέρνηση.

Πώς αντέδρασαν τα ΜΜΕ της χώρας

Για «δύσκολο αποχωρισμό» έκανε λόγο σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας ότι «στο τέλος μιας ημέρας γεμάτης γεγονότα, ο Όλαφ Σολτς αποπέμπει τον υπουργό Οικονομικών του, καθώς η σχέση του με τον πρόεδρο του FDP είναι εμφανώς τόσο διαλυμένη που η κοινή πορεία έχει τελειώσει έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια».

«Το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού είναι καλή είδηση για την Γερμανία», έκρινε η Süddeutsche Zeitung επισημαίνοντας ότι «οι κυβερνώντες αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον με περιφρόνηση». Θα διεξαχθούν νέες εκλογές την άνοιξη και στη συνέχεια θα μπορέσει να υπάρξει αναδιοργάνωση, διαβεβαίωσε η εφημερίδα.

Το Der Spiegel σημείωσε τον νέο, «μαχητικό» τόνο που υιοθέτησε ο καγκελάριος, τόσο στις ανακοινώσεις του, όσο και εσωτερικά, κατά την συνάντησή του αργότερα με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Πολλοί βουλευτές τον χαρακτήρισαν μαχητικό και άνετο. Ο καγκελάριος προέτρεψε τους βουλευτές να συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό και πειθαρχία», εξήγησε το περιοδικό.

«Αυτή η πτώση είναι λογική συνέπεια» των αμερικανικών εκλογών, εκτίμησε, σε διαφορετικό ύφος, το Focus εξηγώντας ότι «το μήνυμα από αυτό το διπλό χτύπημα λέει ότι η δύναμη της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ παρέσυρε τον γερμανικό συνασπισμό και η αστοχία του κυβερνητικού συνασπισμού αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Τραμπ». Ο κόσμος στην Γερμανία «είχε από καιρό χορτάσει από τη συμμαχία αυτών των ανισοτήτων, των ερωτευμένων με τα επιχειρήματα και των εμμονικών με την ηθική. Ποτέ άλλοτε ομοσπονδιακός καγκελάριος δεν κατάφερε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη που του δόθηκε με τόσο διαρκή τρόπο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», έκρινε το Focus περιγράφοντας τον Όλαφ Σολτς με όρους όπως «αποκομμένος» και «αποξενωμένος από την πραγματικότητα», καθώς «αρνείται πεισματικά και αλαζονικά την προσωπική του ευθύνη για την δική του πολιτική αποτυχία».

«Ο Όλαφ Σολτς δεν απέτυχε εξαιτίας του Κρίστιαν Λίντνερ, αλλά κυρίως λόγω του Όλαφ Σολτς», κρίνει το περιοδικό.

«Ο Σολτς τελειώνει τον κυβερνητικό συνασπισμό με κρότο και ακολουθεί η λασπομαχία», σχολίασε το τηλεοπτικό δίκτυο ntv τονίζοντας πως οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο καγκελάριος εναντίον του κ. Λίντνερ «είναι άνευ προηγουμένου, ειδικά για τον κατά τα άλλα μάλλον συγκρατημένο σοσιαλδημοκράτη και είναι πιθανό να σημαίνουν την αρχή μιας λασπολογίας που όμοιά της δεν έχει ζήσει η Γερμανία στο τέλος μιας κυβερνητικής συμμαχίας».

«Επιτέλους τέλος!», συνοψίζει η Bild θυμίζοντας ότι επί μήνες ο συνασπισμός του Όλαφ Σολτς «κρατούσε τη χώρα σε αγωνία -αλλά μόνο υπό την έννοια των καβγάδων και της δυσαρέσκειας» και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε καμία περίπτωση στο πραγματικό της καθήκον, να οδηγήσει την Γερμανία έξω από την κρίση. «Αντιθέτως: τα κόμματα της συγκυβέρνησης οδήγησαν την χώρα ακόμη πιο βαθιά σε ένα χάος μέσω της γκρίνιας και των συνεχών αλληλοκατηγοριών». Στο τέλος ο Κρίστιαν Λίντνερ, συνεχίζει η ταμπλόιντ, «μάζεψε το απαραίτητο θάρρος ώστε να τελειώσει το κόκκινο-κίτρινο-πράσινο δράμα. Άνοιξε τον δρόμο για μια νέα αρχή και έκανε αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών απαιτούσε εδώ και καιρό από τα φανάρια: τράβηξε την πρίζα». Από τη μια είναι κατανοητό ότι ο κ. Σολτς επιτίθεται πλέον τόσο έντονα στον κ. Λίντνερ. Άλλωστε ο συνασπισμός είναι ιστορία. Και ο καγκελάριος Σολτς επίσης, υποστήριξε η εφημερίδα.

Η Handelsblatt εκτίμησε στο σχόλιό της ότι «η συνεπής πορεία του Λίντνερ προς νέες εκλογές αξίζει σεβασμού» και ότι ο Όλαφ Σολτς και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη για ανασυγκρότηση ή νέες εκλογές, έτσι ο Λίντνερ ανέλαβε δράση πράττοντας το σωστό την κατάλληλη στιγμή. «Θα θέλαμε σχεδόν να πούμε: Respect, κύριε Λίντνερ, το να διακινδυνεύει κανείς τη θέση του για να παραμείνει πιστός στον εαυτό του δεν συμβαίνει συχνά στην πολιτική», συμπλήρωσε η οικονομική εφημερίδα.

«Καθυστερημένη απελευθέρωση»

Καθυστερημένη «απελευθέρωση» της Γερμανίας χαρακτήρισαν την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα.

«Η συμμαχία του SPD, των Πρασίνων και του FDP οδήγησε την χώρα στην οικονομική άβυσσο. Έπειτα από μήνες αδράνειας και αμέτρητες συνεδρίες ψυχοθεραπείας και ομφαλοσκόπησης, χρειαζόμαστε τώρα μια θεμελιώδη πολιτική επανεκκίνηση, προκειμένου να οδηγήσουμε την οικονομία και ολόκληρη την χώρα στην έξοδο από αυτή την σοβαρή κρίση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της ιδεολογικά καθοδηγούμενης πολιτικής του SPD, των Πρασίνων και του FDP», υποστήριξαν στην ανακοίνωσή τους και πρόσθεσαν ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς «πρέπει να προσφέρει στην χώρα την τελευταία υπηρεσία του και να ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία! Διαλύεται η κυβέρνηση Σολτς

Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της στη Deutsche Welle η Δήμητρα Κυρανούδη, το βράδυ της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου 2024 μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.

Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.

https://p.dw.com/p/4mijk
ΠολιτικηΓερμανια
Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
10 ώρες πριν10 ώρες πριν
Ο τρικομματικός συνασπισμός διαλύεται. Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

https://p.dw.com/p/4mijk
Η καγκελαρία στο Βερολίνο
Oλονύχτιες διεργασίες στην καγκελαρίαΕικόνα: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance
Διαφημιση

Ανταπόκριση από το Βερολίνο

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.

Το βράδυ της Τετάρτης μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.

Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.

Όλαφ ΣολτςΌλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία το βράδυ της ΤετάρτηςΕικόνα: ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images
Ως αποτέλεσμα αποφάσισε να τον οδηγήσει σε έξοδο από την κυβέρνηση. Η κρίση στους κόλπους της συγκυβέρνησης κορυφώθηκε με το 18σελιδο έγγραφο Λίντνερ για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Γερμανίας, που αποτελούσε ουσιαστικά το «μανιφέστο» εξόδου από την κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από την καγκελαρία, επέρριψε στον Κρίστιαν Λίντνερ ανευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, τακτικισμούς και πελατειακές πρακτικές. «Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του είχε διαρραγεί», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Μέσα Ιανουαρίου ψήφος εμπιστοσύνης
Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον καγκελάριο είναι τα εξής: Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να ψηφιστούν στην ομοσπονδιακή βουλή ο προϋπολογισμός και σειρά νομοσχεδίων υπό τον συντονισμό, αρχικά τουλάχιστον, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή των δύο κομμάτων που παραμένουν εντός του συνασπισμού.

Στα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 15.01. ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον της Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με όσα ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.

https://p.dw.com/p/4mijk
ΠολιτικηΓερμανια
Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
11 ώρες πριν11 ώρες πριν
Ο τρικομματικός συνασπισμός διαλύεται. Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

https://p.dw.com/p/4mijk
Η καγκελαρία στο Βερολίνο
Oλονύχτιες διεργασίες στην καγκελαρίαΕικόνα: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance
Διαφημιση

Ανταπόκριση από το Βερολίνο

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.

Το βράδυ της Τετάρτης μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.

Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.

Όλαφ ΣολτςΌλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία το βράδυ της ΤετάρτηςΕικόνα: ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images
Ως αποτέλεσμα αποφάσισε να τον οδηγήσει σε έξοδο από την κυβέρνηση. Η κρίση στους κόλπους της συγκυβέρνησης κορυφώθηκε με το 18σελιδο έγγραφο Λίντνερ για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Γερμανίας, που αποτελούσε ουσιαστικά το «μανιφέστο» εξόδου από την κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από την καγκελαρία, επέρριψε στον Κρίστιαν Λίντνερ ανευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, τακτικισμούς και πελατειακές πρακτικές. «Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του είχε διαρραγεί», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Μέσα Ιανουαρίου ψήφος εμπιστοσύνης
Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον καγκελάριο είναι τα εξής: Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να ψηφιστούν στην ομοσπονδιακή βουλή ο προϋπολογισμός και σειρά νομοσχεδίων υπό τον συντονισμό, αρχικά τουλάχιστον, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή των δύο κομμάτων που παραμένουν εντός του συνασπισμού.

Στα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 15.01. ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον της Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με όσα ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.

Σολτς, Λίντνερ, ΧάμπεκΣολτς, Λίντνερ, Χάμπεκ
Το τέλος της τρικομματικής συγκυβέρνησηςΕικόνα: Mike Schmidt/IMAGO
Η κίνηση αυτή ενδέχεται όπως όλα δείχνουν να δώσει το πράσινο φως για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πιθανώς τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει την εμπιστοσύνη της βουλής, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές εντός 60 ημερών. Μέχρι τότε, όπως είπε ο καγκελάριος, θα συμπλεύσει με τον αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας από τους ΠρασίνουςΡόμπερτ Χάμπεκ.

Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση και προς τον μεγάλο αντίπαλό του, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς για στήριξη σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας και άμυνας, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», όπως είπε, ο καγκελάριος με δύο πολέμους στα σύνορα της Ευρώπης και κλυδωνισμούς στην οικονομία. Όπως ανέφερε η ανάγκη επίκλησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης βάσει του Συντάγματος ήταν επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση όμως είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει το έργο της μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης και την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Κρίσιμος αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος καλείται να διασφαλίσει την ενότητα της χώρας. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Φρίντριχ Μερτς, ενώ ήδη έχει συνομιλήσει με τον καγκελάριο και τα μέλη της συγκυβέρνησης.

Λίντνερ: Ο Σολτς ενορχήστρωσε τη ρήξη
Την ίδια ώρα και οι εξελίξεις στο στρατηγείο των Φιλελευθέρων είναι καταιγιστικές, με την ομάδα υπουργών του κόμματος να αποχωρεί επίσης από την κυβέρνηση.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, σε δηλώσεις του, επέρριψε όλη την ευθύνη για το τέλος της συγκυβέρνησης στον καγκελάριο, λέγοντας ότι εκείνος «ενορχήστρωσε» ουσιαστικά τη σημερινή ρήξη.

Για τον σκληροπυρηνικό υπέρμαχο του κανόνα του χρεόφρενου, δηλαδή της μη ανάληψης νέων χρεών, ήταν αδύνατο να γίνουν υποχωρήσεις για τον προϋπολογισμό του 2025, όπως ανέφερε ο Λίντνερ.

Μάλιστα είπε ότι ο καγκελάριος του ζήτησε, λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, την αναστολή και πάλι του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου, κάτι που ο ίδιος αδυνατούσε να αποδεχθεί ως υπ. Οικονομικών. «Οι ιδέες του Σολτς είναι τετριμμένες και μη φιλόδοξες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πράσινοι: Μένουμε στην κυβέρνηση

https://p.dw.com/p/4mijk
ΠολιτικηΓερμανια
Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
11 ώρες πριν11 ώρες πριν
Ο τρικομματικός συνασπισμός διαλύεται. Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

https://p.dw.com/p/4mijk
Η καγκελαρία στο Βερολίνο
Oλονύχτιες διεργασίες στην καγκελαρίαΕικόνα: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance
Διαφημιση

Ανταπόκριση από το Βερολίνο

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.

Το βράδυ της Τετάρτης μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.

Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.

Όλαφ ΣολτςΌλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία το βράδυ της ΤετάρτηςΕικόνα: ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images
Ως αποτέλεσμα αποφάσισε να τον οδηγήσει σε έξοδο από την κυβέρνηση. Η κρίση στους κόλπους της συγκυβέρνησης κορυφώθηκε με το 18σελιδο έγγραφο Λίντνερ για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Γερμανίας, που αποτελούσε ουσιαστικά το «μανιφέστο» εξόδου από την κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από την καγκελαρία, επέρριψε στον Κρίστιαν Λίντνερ ανευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, τακτικισμούς και πελατειακές πρακτικές. «Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του είχε διαρραγεί», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Μέσα Ιανουαρίου ψήφος εμπιστοσύνης
Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον καγκελάριο είναι τα εξής: Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να ψηφιστούν στην ομοσπονδιακή βουλή ο προϋπολογισμός και σειρά νομοσχεδίων υπό τον συντονισμό, αρχικά τουλάχιστον, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή των δύο κομμάτων που παραμένουν εντός του συνασπισμού.

Στα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 15.01. ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον της Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με όσα ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.

Σολτς, Λίντνερ, ΧάμπεκΣολτς, Λίντνερ, Χάμπεκ
Το τέλος της τρικομματικής συγκυβέρνησηςΕικόνα: Mike Schmidt/IMAGO
Η κίνηση αυτή ενδέχεται όπως όλα δείχνουν να δώσει το πράσινο φως για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πιθανώς τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει την εμπιστοσύνη της βουλής, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές εντός 60 ημερών. Μέχρι τότε, όπως είπε ο καγκελάριος, θα συμπλεύσει με τον αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας από τους ΠρασίνουςΡόμπερτ Χάμπεκ.

Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση και προς τον μεγάλο αντίπαλό του, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς για στήριξη σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας και άμυνας, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», όπως είπε, ο καγκελάριος με δύο πολέμους στα σύνορα της Ευρώπης και κλυδωνισμούς στην οικονομία. Όπως ανέφερε η ανάγκη επίκλησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης βάσει του Συντάγματος ήταν επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση όμως είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει το έργο της μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης και την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Κρίσιμος αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος καλείται να διασφαλίσει την ενότητα της χώρας. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Φρίντριχ Μερτς, ενώ ήδη έχει συνομιλήσει με τον καγκελάριο και τα μέλη της συγκυβέρνησης.

Διαφημιση

Λίντνερ: Ο Σολτς ενορχήστρωσε τη ρήξη
Την ίδια ώρα και οι εξελίξεις στο στρατηγείο των Φιλελευθέρων είναι καταιγιστικές, με την ομάδα υπουργών του κόμματος να αποχωρεί επίσης από την κυβέρνηση.

Κρίστιαν ΛίντνερΚρίστιαν Λίντνερ
O Κρίστιαν Λίντνερ στη γερμανική βουλήΕικόνα: JOHN MACDOUGALL/AFP
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, σε δηλώσεις του, επέρριψε όλη την ευθύνη για το τέλος της συγκυβέρνησης στον καγκελάριο, λέγοντας ότι εκείνος «ενορχήστρωσε» ουσιαστικά τη σημερινή ρήξη.

Για τον σκληροπυρηνικό υπέρμαχο του κανόνα του χρεόφρενου, δηλαδή της μη ανάληψης νέων χρεών, ήταν αδύνατο να γίνουν υποχωρήσεις για τον προϋπολογισμό του 2025, όπως ανέφερε ο Λίντνερ.

Μάλιστα είπε ότι ο καγκελάριος του ζήτησε, λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, την αναστολή και πάλι του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου, κάτι που ο ίδιος αδυνατούσε να αποδεχθεί ως υπ. Οικονομικών. «Οι ιδέες του Σολτς είναι τετριμμένες και μη φιλόδοξες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πράσινοι: Μένουμε στην κυβέρνηση
Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα ΜπέρμποκΡόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ
Χάμπεκ και Μπέρμποκ μαζί έξω από την καγκελαρίαΕικόνα: Markus Schreiber/AP Photo/picture alliance
«Λογική» χαρακτήρισε την απόφαση του Όλαφ Σολτς ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ από τους Πρασίνους, τονίζοντας ωστόσο ότι η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Από την πλευρά της η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, επίσης από τους Πρασίνους, δήλωσε έχοντας στο πλευρό της τον Ρόμπερτ Χάμπεκ ότι το κόμμα της θα παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη. «Δεν είναι μια καλή μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου δικτύου ARD, το 53% των Γερμανών ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Πολλά κορυφαία στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητούν τώρα επίσπευση της ψήφου εμπιστοσύνης και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Κρίσιμη είναι η αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών υπό τον Φρίντριχ Μερτς στη γερμανική βουλή για την αποτίμηση της απόφασης Σολτς και για τις επόμενες κινήσεις του. Θα πουν «ναι» σε μια άτυπη κυβέρνηση ανοχής μέχρι τον Μάρτιο ή θα ζητήσουν πρόωρες εκλογές εδώ και τώρα; Ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάρκους Ζέντερ ζητά πρόωρες εκλογές τώρα και διαμηνύει: «Η συγκυβέρνηση του ‘φωτεινού σηματοδότη’ αποτελεί ιστορία».3

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθλητικά2 ώρες πριν

Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ

1974 Freedom to Cyprus», ήταν το μήνυμα του πανό το οποίο δεν άρεσε στους Τούρκους, οι οποίοι κάλεσαν FIBA να...

Πολιτική2 ώρες πριν

Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας

Οι έννοιες Θάρρος, Σθένος, Παρρησία, Ορθολογικός, δίκαιος και βιώσιμος συμβιβασμός, λογική και όχι παραλογισμός, είναι στοιχεία μιας κληρονομιάς μας χιλιάδων...

Πολιτική3 ώρες πριν

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.

Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29. Ποιοι δεν υπέγραψαν; Εν όψει...

Ενδιαφέροντα3 ώρες πριν

Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο

Ο δορυφόρος LignoSat αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και την εταιρεία Sumitomo Forestry Ο μέγεθος ανθρώπινης παλάμης LignoSat έχει...

Πολιτική4 ώρες πριν

Αυτή είναι η ατζέντα των συνομιλιών Γεραπετρίτη-Φιντάν

Η ατζέντα των συνομιλιών Φιντάν-Γεραπετρίτη, έχει, όπως πληροφορείται «Το Βήμα» από διπλωματικές πηγές, ως εξής: Η Συζήτηση θα εστιαστεί σε...

Δημοφιλή