Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Προσέγγιση Ελλάδας – Ρωσίας με συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν

Δημοσιεύτηκε

στις

Οριστικοποιήθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και με τα έως τώρα δεδομένα, για το τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 8η Δεκεμβρίου. 

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σειρά άλλων ζητημάτων, καθώς η Ρωσία εμπλέκεται σε πολλά θέματα, όπως της Λιβύης και της Τουρκίας, που αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή πως η συνάντηση γίνεται σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η ενεργειακή κρίση είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα προμηθεύεται μεγάλο όγκο του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη χώρα μας στις 25 Μαρτίου κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στη Μόσχα. Προφανώς και η επίσκεψη έχει στόχο την εξισορρόπηση των σχέσεων που στο παρελθόν είχαν κλονιστεί έντονα, με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη σχεδιαζόταν εδώ και αρκετό καιρό και τα διπλωματικά γραφεία συζητούν πλέον τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Η σχετική συζήτηση είχε αρχίσει ήδη από το 2020, όταν και είχε απευθυνθεί πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη να μεταβεί στη Μόσχα για να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα. Ωστόσο η μετάβαση του Ελληνα πρωθυπουργού τότε ματαιώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Τον περασμένο Αύγουστο –στη «σκιά» των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα– σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ρώσο πρωθυπουργό, ο κ. Μισούστιν επανέλαβε την πρόσκληση για την επίσκεψη, η οποία τελικώς και οριστικοποιήθηκε.

Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή