Διεθνή
Το χιτζάμπ είναι… ελευθερία…

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, το Συμβούλιο της Ευρώπης απέσυρε την καμπάνια του με το αδιανόητο μήνυμα ότι «η ελευθερία είναι στη χιτζάμπ» (η συνήθης μαντήλα που καλύπτει μαλλιά και στήθος των γυναικών του Ισλάμ, αλλά όχι το πρόσωπο).
Συγκεκριμένα σε αφίσα που δημοσιεύτηκε μια εβδομάδα πριν, αποτυπώνονται πορτρέτα νεαρών γυναικών, με καλυμμένο το μισό πρόσωπο ή το κεφάλι με χιτζάμπ. Το μήνυμα της αφίσας, γραμμένο στην αγγλική, διεμήνυε: «Η ομορφιά είναι στη διαφορετικότητα όπως και η ελευθερία στο χιτζάμπ».
Οι αντιδράσεις, η έκρηξη ουσιαστικά, έγινε κυρίως στη Γαλλία. «Το να υπενθυμίζουμε ότι οι γυναίκες είναι ελεύθερες να φορούν χιτζάμπ είναι ένα πράγμα. Αλλά να λέμε ότι η ελευθερία είναι στο χιτζάμπ είναι άλλο», δήλωσε ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Λορένς Ροσσινιόλ. Παράλληλα, τον «βαθύ συγκλονισμό» της εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών για τη νεολαία Σάρα Ελ Χάιρι, τονίζοντας ότι το μήνυμα είναι αντίθετο από τις αξίες που υπερασπίζεται η Γαλλία.
Το «Συμβούλιο της Ευρώπης» δεν έχει καμία σχέση με το «Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» η με το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τα οποία αποτελούν θεσμικά όργανα της ΕΕ, και όργανα λήψης αποφάσεων. Ένα πλαδαρό όργανο θεωρητικολογίας είναι, σχεδόν ΜΚΟ, στο οποίο μετέχουν 47 ευρωπαϊκά κράτη και κάποια άλλα ως παρατηρητές. Καταστατικός Σκοπός του είναι λέει η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μόνο που το σύνθημα στις αφίσες καμία σχέση δεν έχουν με την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ούτε με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανθρώπινο δικαίωμα των γυναικών είναι να ντύνονται όπως τους αρέσει. Αντί γι’ αυτό βλέπουμε να υποστηρίζουν (όπως όλοι οι δικαιωματιστές) την εμφανισιακή ομοιομορφία των μουσουλμάνων γυναικών που έρχονται από τις χώρες τη αραβικής χερσονήσου, το Πακιστάν, ή το Αφγανιστάν.
Μια ομοιομορφία που κρύβει την καταπίεση και υποταγή των γυναικών. Στον ιδεολογικό στραβισμό τους, δεν βλέπουν ότι και στην Ευρώπη οι γυναίκες αυτές, δεν έχουν την ελευθερία αυτοδιάθεσης και επιλογής που έχουν οι Ευρωπαίες.
Εξακολουθούν να είναι θύματα της βούλησης του πατρός, του αδερφού, του συζύγου, του δικού τους κοινωνικού περίγυρου. Οι «Κύριοί» τους έρχονται στην Ευρώπη αλλά μεταφέρουν μαζί τους και επιβάλλουν τα ήθη των τόπων καταγωγής τους.
Και αντί οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δράσουν εναντίον αυτής της καταπίεσης, επειδή δεν καταλαβαίνουν τις συνθήκες που ζουν αυτές οι γυναίκες, στοχοποιούν ως ρατσιστή, ισλαμοφοβικό, ακροδεξιό, όποιον Ευρωπαίο δεν θέλει η καταπίεση αυτή να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Γιατί το πρόβλημα δεν είναι όσες γυναίκες θέλουν το χιτζάμπ. Το πρόβλημα είναι εκείνες που δεν το θέλουν αλλά αναγκάζονται να το φορούν. Το πόσο το φορούν όλες οι γυναίκες ως επιλογή, (πέραν της προσωπικής μας γνώσης, που δεν έχει σημασία), μας το έδειξαν οι εξεγέρσεις των γενναίων γυναικών του Ιράν, που πριν κάνα δυο χρόνια κατέβηκαν στους δρόμους εναντίον της μαντίλας.
Για τη συνέχεια liberal

Διεθνή
Wall Street Journal: Η ανορθόδοξη τακτική της ομάδας του Τραμπ
H υπόθεση με τη διαρροή σχεδίων για τις επιθέσεις στους Χούθι αναδεικνύει τον αποσπασματικό χαρακτήρα των αποφάσεων ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ – ένα μοντέλο που μερικές φορές αφήνει τους συμμάχους σε σύγχυση και τους ίδιους τους βοηθούς του προέδρου σε αντιπαράθεση.

Το φιάσκο της διαρροής μηνυμάτων των Γουόλτς, Χέγκσεθ, Βανς, και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης για το σχέδιο επίθεσης στους Χούθι δεν εγείρει μόνο ερωτήματα για την απειρία τους ή για το πόσο ασφαλείς είναι οι επικοινωνίες τους.
Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, η υπόθεση αναδεικνύει τον αποσπασματικό χαρακτήρα των αποφάσεων ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ – ένα μοντέλο που μερικές φορές αφήνει τους συμμάχους σε σύγχυση και τους ίδιους τους βοηθούς του προέδρου σε αντιπαράθεση.
Άλλοι πρόεδροι βασίζονταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και το προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να διαμορφώνουν και να φιλτράρουν τις επιλογές τους με οργανωμένο τρόπο, όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα. Η ομάδα του Τραμπ έχει λειτουργήσει με πολύ λιγότερο ορθόδοξο τρόπο, κάτι που πηγάζει από τη βιασύνη του προέδρου να κλείσει ζητήματα αλλά και τη δυσπιστία του προς τη γραφειοκρατία. Πολλοί από τους κορυφαίους συμβούλους του, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν προηγουμένως ανώτερες θέσεις, μοιράζονται αυτήν την οπτική.
Αυτό έχει αποτελέσει εμπόδιο κάποιες φορές για τον Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του φέτος υποσχόμενος ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ειρήνη στη Γάζα, άμεση διακοπή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, απόκτηση ξένων εδαφών και μια οικονομική άνθηση μέσω δασμών.
Ομαδική συνομιλία για απόρρητη επιχείρηση σε μη κυβερνητική εφαρμογή
Όταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς δημιούργησε την ομάδα “Houthi PC small group” στο Signal φαινόταν πως προοριζόταν για τυπικές ενημερώσεις προς αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την επίθεση στους Χούθι. Γρήγορα εξελίχθηκε σε κάτι πιο σοβαρό: μια ομαδική συνομιλία σε μη κυβερνητική εφαρμογή, στην οποία επί δύο ημέρες, ο Γουόλτς και άλλα μέλη της εθνικής ομάδας ασφαλείας συζητούσαν μέσω μηνυμάτων για το αν έπρεπε να εξαπολύσουν την επίθεση. Οι συνομιλίες έγιναν δημόσιες όταν ο αρχισυντάκτης του Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, προστέθηκε κατά λάθος στην ομάδα.
Ο Πρόεδρος Τραμπ υπερασπίστηκε τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς για τον ρόλο του στη συνομιλία στο Signal που κατά λάθος περιλάμβανε έναν δημοσιογράφο, ενώ συζητούσαν επιθέσεις κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Ο Τραμπ επέμεινε πως οι συνομιλίες στο Signal δεν εκτροχίασαν τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι. «Η επίθεση ήταν απολύτως επιτυχημένη», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους, υπερασπιζόμενος τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και την ομάδα του για την επίβλεψη της στρατιωτικής επιχείρησης.
Σαρωτικές ενέργειες και «Ριβιέρες»
Ωστόσο, όπως σημειώνει η WSJ, η «αμερικανική κυβέρνηση έχει σημειώσει ελάχιστες πρώιμες επιτυχίες, εν μέρει λόγω μιας διαδικασίας χάραξης πολιτικής που αγνοεί τις διεθνείς πολυπλοκότητες, προκρίνοντας απειλές και σαρωτικές ενέργειες, με τη βεβαιότητα του Τραμπ ότι οι ικανότητές του στις διαπραγματεύσεις θα φέρουν αποτελέσματα εκεί όπου πιο προσεκτικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει».
Η απόρριψη των συμβατικών προσεγγίσεων της εξωτερικής πολιτικής από τον Τραμπ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ιδέα του να απομακρύνει σχεδόν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τη Γάζα για να αναπτύξει τον κατεστραμμένο θύλακα σε μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Ομοίως, έχει απειλήσει με την ανάληψη ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά και έχει εκφράσει επιθυμία για την απόκτηση του Καναδά και της Γροιλανδίας.
Αντί να απορρίπτουν τις ιδέες του, όπως έκαναν ανώτεροι αξιωματούχοι στην πρώτη του θητεία, οι τωρινοί του σύμβουλοι είναι πολύ πιο έτοιμοι να δεχθούν και να στηρίξουν τα πάντα.
Πού πετυχαίνει το ανορθόδοξο ύφος
Το ανορθόδοξο ύφος του Τραμπ έχει αποδώσει και επιτυχίες. Έχει διασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Αφγανιστάν, βασιζόμενος σε έναν διαπραγματευτή που δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση του στον ιδιωτικό τομέα. Έχει πιέσει την Ουκρανία να δείξει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα, τουλάχιστον δημόσια, σε μια συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία, αν και αυτό αύξησε τη δυσπιστία μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου και προκάλεσε ανησυχία στην Ευρώπη για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχου.
Απαιτήθηκε μια άνευ προηγουμένου δημόσια διαμάχη στο Οβάλ Γραφείο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου ο Τραμπ τον προειδοποίησε ότι βρίσκεται σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση και τον έδιωξε από τον Λευκό Οίκο, για να επιτευχθεί ακόμη και αυτό το περιορισμένο αποτέλεσμα.
Αποφεύγοντας το λεγόμενο «βαθύ κράτος» και τους καριερίστες δημόσιους υπαλλήλους, η ομάδα του Τραμπ παραγκώνισε κυβερνητικές υπηρεσίες ακόμη και πριν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Η προεκλογική του εκστρατεία αρνήθηκε να ενημερώσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ότι είχε χακαριστεί από την Κίνα και το Ιράν. Μετά τη νίκη του στις εκλογές, απέτρεψε το FBI από το να διενεργήσει ελέγχους ιστορικού σε εισερχόμενους ανώτερους αξιωματούχους.
Εσωτερικές συγκρούσεις
Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τραμπ διόρισε ειδικούς απεσταλμένους για την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, επιλέγοντας διπλωματικούς νεοφώτιστους σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλώντας συγκρούσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, μεταξύ άλλων, σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη λήψης αποφάσεων.
Η έλλειψη συντονισμού έχει συχνά εκδηλωθεί με αντικρουόμενα πολιτικά μηνύματα – προκαλώντας σύγχυση στους συμμάχους και τους αντιπάλους σχετικά με τη στάση της Ουάσινγκτον.
Ο Τραμπ έχει επίσης δείξει μεταβλητότητα στη στάση του σχετικά με τους «ανταποδοτικούς δασμούς» της 2ας Απριλίου, αρχικά δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν ίδιους δασμούς με τους εμπορικούς τους εταίρους και αργότερα αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να μετριάσει τις απειλές του.
Διεθνή
Έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ! Η Ρωσία κατασκευάζει δορυφόρο για πυρηνικά όπλα
Στη ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η Κίνα παραμένει η κορυφαία στρατιωτική και κυβερνο-απειλή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δορυφόρο που προορίζεται να φέρει πυρηνικά όπλα κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο αναπτύσσει η Ρωσία», σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 25 Μαρτίου 2025
Στη ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η Κίνα παραμένει η κορυφαία στρατιωτική και κυβερνο-απειλή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κίνα, η κορυφαία απειλή
Η Κίνα έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει τις ΗΠΑ με συμβατικά όπλα, να υπονομεύσει τις αμερικανικές υποδομές μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και να στοχεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία στο διάστημα και επιδιώκει να εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως την κορυφαία δύναμη τεχνητής νοημοσύνης έως το 2030, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση απειλών από τις μυστικές υπηρείες των ΗΠΑ.
Η Ρωσία , μαζί με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα, επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τις ΗΠΑ μέσω σκόπιμων εκστρατειών για να αποκτήσουν πλεονέκτημα, με τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία να της έχει χαρίσει «πλούσια μαθήματα σχετικά με τη μάχη κατά των δυτικών όπλων και πληροφοριών σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας» ανέφερε ακόμη η έκθεση.
Διεθνή
Ανησυχία από τις ΗΠΑ για τις συλλήψεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία στη συνάντηση Ρούμπιο- Φιντάν
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Χακάν Φιντάν και Μαρκ Ρούμπιο, επεξεργάστηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν προηγουμένως στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη Κυριακή.

Την ανησυχία του σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία- με αφορμή την σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου– εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας σε βασικά θέματα ασφαλείας και εμπορίου.
Σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και στο Νότιο Καύκασο.
Όσον αφορά τη Συρία, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι ο Μάρκο Ρούμπιο «εκτίμησε την ηγεσία της Τουρκίας στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και επανέλαβε την ανάγκη για στενή συνεργασία με στόχο την υποστήριξη μιας σταθερής, ενοποιημένης και ειρηνικής Συρίας που δεν θα αποτελεί ούτε βάση για τη διεθνή τρομοκρατία ούτε πεδίο για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν».
Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στο διμερές εμπόριο και ενθάρρυνε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία στο μέλλον.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Βούληση για να αρθούν τα εμπόδια στην αμυντική βιομηχανία
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Χακάν Φιντάν και Μαρκ Ρούμπιο, επεξεργάστηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν προηγουμένως στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη Κυριακή.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ότι θα πραγματοποιηθούν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων».
Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ακόμη ότι τέθηκε θέμα επισκέψεων σε επίπεδο αρχηγών κρατών που θα οργανωθούν κατά την προσεχή περίοδο.
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον τόνισαν τη σημασία των επαφών με τη συριακή κυβέρνηση και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για τη σταθεροποίηση της Συρίας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κατά τις πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Χακάν Φιντάν είπε στον Μαρκ Ρούμπιο πως πρέπει να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τόνισε τη σημασία του θέματος αυτού για την περιφερειακή ειρήνη.
Ανέφεραν επίσης ότι συζητήθηκαν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η Τουρκία υποστήριξε τις προσπάθειες των ΗΠΑ στο θέμα αυτό.
Συζητήθηκε ακόμη η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και επισημάνθηκε η μεγάλη σημασία για τα Βαλκάνια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Αναλύσεις4 ημέρες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!