ΗΠΑ
Το Πεκίνο στηρίζει την Τεχεράνη για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά
Η Κίνα λέει στο Ιράν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διορθώσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την αποχώρησή τους από την πυρηνική συμφωνία
Η Κίνα είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διορθώσουν τις ενέργειές τους για τη μονομερή αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και το έθνος του Περσικού Κόλπου μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει τις πυρηνικές του δεσμεύσεις σε αυτή τη βάση.
Η Κίνα χαιρέτισε την απόφαση του Ιράν να επιστρέψει στις πυρηνικές συνομιλίες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο μια τηλεφωνική συνομιλία του Σαββάτου μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γουανγκ Γι και του Ιρανού ομολόγου του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν. Ο Αμπντολαχιάν είπε στον Γουάνγκ ότι το Ιράν είναι δεσμευμένο στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας και είναι πρόθυμο να εντείνει τον συντονισμό με την Κίνα για το θέμα.
Το Ιράν κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους να επιλέξουν μια «ρεαλιστική» προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του, που θα ξεκινήσουν εκ νέου στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από διακοπή πέντε μηνών.
«Η ταχεία εξέλιξη των συνομιλιών υποχρεώνει την ευρωπαϊκή και αμερικανική πλευρά να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση αποφεύγοντας τις υπερβολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τους όρους της συμφωνίας για τα πυρηνικά» του 2015, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χουσέιν Αμίρ- Αμπντολαχιάν, σε ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων είχαν «παγώσει» από τον Ιούνιο, για την αναβίωση της ιστορικής συμφωνίας του 2015 βάσει της οποίας θα περιοριζόταν δραστικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Εθνική Άμυνα
Defence Review: Νέα προσπάθεια προώθησης των ακατάλληλων LCS στο Πολεμικό Ναυτικό
Η συγκεκριμένη λύση είναι εντελώς ασύμφορη για το Π.Ν., καθώς θα σήμαινε πως πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων προκειμένου ορισμένα από αυτά τα πλοία που είναι ουσιαστικά παροπλισμένα, να αποτελέσουν μια κάποια, όχι εντυπωσιακή, λύση.
Το Πολεμικό Ναυτικό ζητούσε τα τέσσερα πλοία που είχαν λυμένες τις «παιδικές ασθένειες» του τύπου LCS
Η συγκεκριμένη λύση είναι εντελώς ασύμφορη για το Π.Ν., καθώς θα σήμαινε πως πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων προκειμένου ορισμένα από αυτά τα πλοία που είναι ουσιαστικά παροπλισμένα, να αποτελέσουν μια κάποια, όχι εντυπωσιακή, λύση.
Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών στα Χανιά, με την παρουσία μάλιστα του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη, επανέρχεται για πολλοστή φορά το θέμα των LCS της κλάσης Freedom για το Πολεμικό Ναυτικό.
Το θέμα το ανέδειξε πρώτη η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» σε άρθρο της με τίτλο: Πολεμικό Ναυτικό: Νέες συζητήσεις με τις ΗΠΑ για παραχώρηση τεσσάρων πλοίων – Αναθερμαίνονται οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για τη δωρεάν παραχώρηση των τεσσάρων πλοίων παράκτιων επιχειρήσεων (LCS) που το Πολεμικό Ναυτικό έχει προκρίνει.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» που υπογράφει ο στρατιωτικός συντάκτης Βασίλης Νέδος:
Σε συζητήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «διάσωση» του ναυτικού σκέλους του πακέτου Μπλίνκεν έχει αποδυθεί η Αθήνα, καθώς επιχειρείται να βρεθούν λύσεις που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) την επόμενη δεκαετία. Oπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ πρόσφεραν τέσσερα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS (Littoral Combat Ships) στην Αθήνα, ωστόσο έπειτα από μακροσκελείς επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, η παραχώρηση ναυάγησε.
Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Το Π.Ν. ζητούσε τα τέσσερα πλοία που είχαν λυμένες τις «παιδικές ασθένειες» του τύπου LCS (ο οποίος έχει δεχθεί τεράστια κριτική στις ΗΠΑ) και όχι τα τέσσερα που παραχωρούσαν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Αθήνα ζητούσε τις LCS ονόματι «Wichita», «Billings», «Indianapolis» και «St. Louis», τις οποίες η Ουάσιγκτον αρνείτο να αποδεσμεύσει παραπέμποντας στα τέσσερα παλιότερα και συγκεκριμένα τα «Milwaukee», «Detroit», «Little Rock» και «Sioux City».
Η συγκεκριμένη λύση είναι εντελώς ασύμφορη για το Π.Ν., καθώς θα σήμαινε πως πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων προκειμένου ορισμένα από αυτά τα πλοία που είναι ουσιαστικά παροπλισμένα, να αποτελέσουν μια κάποια, όχι εντυπωσιακή, λύση.
ΠΗΓΗ: Defence Review
ΗΠΑ
WSJ: Τα “δώρα” Ερντογάν στον Δήμαρχο Νέας Υόρκης για το “Σπίτι” της Τουρκίας
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ανταμς ταξίδεψε δύο φορές στην Τουρκία το 2015 και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Τουρκικών Αερογραμμών, ο οποίος του προσέφερε δωρεάν εισιτήρια πρώτης θέσης.
Στη δεκαετή σχέση Ανταμς – τουρκικής κυβέρνησης, ο δήμαρχος έλαβε δώρα αξίας 100.000 δολαρίων.
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ανταμς ταξίδεψε δύο φορές στην Τουρκία το 2015 και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Τουρκικών Αερογραμμών, ο οποίος του προσέφερε δωρεάν εισιτήρια πρώτης θέσης.
Η κατασκευή του 35ώροφου κτιρίου του τουρκικού προξενείου στη Νέα Υόρκη επρόκειτο να αποτελέσει απτή απόδειξη της πολιτικής κυριαρχίας του Ταγίπ Ερντογάν τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Το έργο, όμως, είχε ήδη καθυστερήσει χρόνια, όταν οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν νέο πρόβλημα: την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης και τους αυστηρούς κανόνες πυρασφάλειας. Το 2018 η τουρκική κυβέρνηση πληροφορήθηκε ότι ο κανονισμός πυροπροστασίας είχε αλλάξει, υποχρεώνοντας τους εργολάβους να ανανεώσουν τα σχέδιά τους και να αυξήσουν το κόστος του έργου. “Τα στελέχη του τουρκικού υπουργείου εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αδυναμία μας να δώσουμε μερικά δολάρια στους επιθεωρητές της πυροσβεστικής για να εξαφανιστεί το πρόβλημα”, έγραψε ο εργοδηγός Φίλιπ Ινφελίς σε μήνυμα προς συνάδελφό του. Το email κατατέθηκε ως πειστήριο στην αγωγή που κατέθεσε το 2021 η Τουρκία κατά των αρχιτεκτόνων του ουρανοξύστη, κόστους 300 εκατ. δολαρίων, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.
Παρότι ο Ινφελίς είχε καταθέσει λέγοντας ότι “τέτοια πράγματα δεν γίνονται εδώ”, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μανχάταν υποστηρίζει σε δίωξή της κατά του δημάρχου Ερικ Ανταμς ότι αυτά ακριβώς γίνονται και στη Νέα Υόρκη.
Τον περασμένο μήνα το Σώμα των ενόρκων άσκησε διώξεις κατά του δημάρχου Ανταμς για δώρα που έλαβε από Τούρκους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν αεροπορικών εισιτηρίων και διανυκτερεύσεων σε πολυτελή ξενοδοχεία. Σε αντάλλαγμα των δώρων αυτών, ο Ανταμς άσκησε πίεση στην πυροσβεστική προκειμένου να δοθεί άδεια πυρασφάλειας στο κτίριο του προξενείου, παρά τις ανησυχίες των επιθεωρητών. “Τα δώρα προς τα πολιτικά πρόσωπα δεν στοιχειοθετούν ομοσπονδιακά αδικήματα”, είπε ο συνήγορος του Ανταμς, Άλεξ Σπίρο. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνείται ότι υπάλληλοί του παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία και τις διπλωματικές συμβάσεις.
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, Ρεϊχάν Οζγκιούρ, ζήτησε από τον Ανταμς και από έναν βοηθό του δημάρχου να ανοίξουν τον δρόμο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του “Σπιτιού” της Τουρκίας, ούτως ώστε αυτή να συνέπιπτε με την ομιλία του Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ανταμς δεν είχε εκλεγεί ακόμη δήμαρχος, αν και είχε επικρατήσει στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών.
Επιθεωρητής της πυροσβεστικής είχε αρνηθεί να χορηγήσει άδεια πυρασφάλειας στο κτίριο, επισημαίνοντας περισσότερες από 60 κακοτεχνίες στο σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας. Ο Οζγκιούρ τηλεφώνησε σε βοηθό του Ανταμς και του είπε ότι είχε έλθει “η σειρά του” να στηρίξει την Τουρκία. Ο εν αναμονή δήμαρχος άσκησε πίεση στην πυροσβεστική και εξασφάλισε εξαίρεση για το “Σπίτι” της Τουρκίας, επιτρέποντας στον Ερντογάν να το εγκαινιάσει.
Το τουρκικό κέντρο στη Νέα Υόρκη άνοιξε τις πόρτες του τη δεκαετία του 1970 σε απρόσωπο κτίριο 11 ορόφων στην 1η Λεωφόρο απέναντι από τον ΟΗΕ, ενώ επέζησε από βομβιστική επίθεση το 1980. Στις αρχές τη δεκαετίας του 2000 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε την αναζήτηση νέου κτιρίου, για να καταλήξει σε φιλόδοξο σχέδιο: την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτίσματος, την αγορά γειτονικού οικοπέδου και την ύψωση ουρανοξύστη 35 ορόφων στη θέση τους.
Το έργο, που επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, αντιμετώπισε προβλήματα. Το 2012 η Τουρκία προσέλαβε εταιρεία εργολάβων από το Σικάγο για την κατεδάφιση και την επίβλεψη της κατασκευής του ουρανοξύστη. Η αρχιτεκτονική εταιρεία Perkins Eastman ανέλαβε τον σχεδιασμό.
Τούρκοι αξιωματούχοι προσέγγισαν τον μετέπειτα δήμαρχο Ανταμς για πρώτη φορά το 2015, έναν χρόνο μετά την εκλογή του στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου του Μπρούκλιν. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ανταμς ταξίδεψε δύο φορές στην Τουρκία το 2015 και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Τουρκικών Αερογραμμών, ο οποίος του προσέφερε δωρεάν εισιτήρια πρώτης θέσης. Στη δεκαετή σχέση Ανταμς – τουρκικής κυβέρνησης, ο δήμαρχος έλαβε δώρα αξίας 100.000 δολαρίων. Το καλοκαίρι του 2017 ο Ανταμς διέμεινε στη σουίτα “Μπέντλεϊ” του ξενοδοχείου “Σεν Ρίτζις” της Πόλης. Το ταξίδι αυτό κόστισε πάνω από 41.000 δολάρια.
ΗΠΑ
New York Times: Ο Χάρτης με τις Αμερικανικές Στρατιωτικές Δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή
Επισκόπηση και χάρτης από τους New York Times για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή και τι κάνουν.
Η κλίμακα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή
Καθώς τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει πυραύλους από ιρανική επίθεση την περασμένη Τρίτη, το Πεντάγωνο ετοιμαζόταν να στείλει χιλιάδες ακόμη αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων τριών επιπλέον μοιρών αεροσκαφών, στη Μέση Ανατολή.
Αυτό ανέδειξε την κλίμακα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε μια περιοχή όπου ο πόλεμος φαίνεται να εξαπλώνεται.
Ακολουθεί επισκόπηση και χάρτης από τους New York Times για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή και τι κάνουν:
Ανατολική Μεσόγειος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο και τρία αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο, το τμήμα της θάλασσας που συνορεύει με το Ισραήλ και τον Λίβανο.
Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ εκεί βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει ιρανικούς πυραύλους την περασμένη Τρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά την επίθεση.
Το αεροπλανοφόρο, το Harry S. Truman, αναχώρησε από τη Βιρτζίνια στα τέλη Σεπτεμβρίου σε προγραμματισμένη ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο. Από τη Δευτέρα διέσχιζε ακόμα τον Ατλαντικό.
*Υπενθυμίζεται ότι μετά από σχεδόν έξι μήνες συνεχών επιχειρήσεων στη θάλασσα, έφτασε πριν από λίγες μέρες στη Λεμεσό και το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Wasp (LHD 1)
Ερυθρά Θάλασσα
Στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία βρίσκεται νότια του Ισραήλ και συνορεύει με την Υεμένη και άλλες χώρες, οι δυνάμεις των ΗΠΑ προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν και στηρίζει Χαμάς . Ορισμένα αμερικανικά πλοία έχουν δεχθεί επίθεση.
Από τη περασμένη Δευτέρα, το Πολεμικό Ναυτικό είχε αναπτύξει πολλά αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στη θάλασσα, σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Κόλπος του Ομάν
Το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln βρίσκεται σε εκτεταμένη ανάπτυξη στον Κόλπο του Ομάν, νότια του Ιράν. Όπως και άλλα αεροπλανοφόρα, είναι μέρος αυτού που είναι γνωστό ως ομάδα κρούσης μεταφορέων, η οποία περιλαμβάνει επίσης μαχητικά αεροσκάφη και αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων.
Τον Αύγουστο, ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III έστειλε την ομάδα κρούσης του Abraham Lincoln στη Μέση Ανατολή ως μέρος μιας προσπάθειας ενίσχυσης της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Την Κυριακή, διέταξε να παραμείνει εκεί.
Στρατιωτικές βάσεις
Περίπου 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν σε βάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Την περασμένη Τρίτη, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να πει πόσα άλλα άφησε να εννοηθεί πως θα στείλει «μερικές χιλιάδες».
Από τον Σεπτέμβριο, περίπου 2.500 στρατιώτες βρίσκονταν στο Ιράκ, πολλοί από τους οποίους χρησίμευαν ως άμυνα ενάντια στις επιθέσεις ενός ανανεωμένου Ισλαμικού Κράτους και 900 στη γειτονική Συρία.
Το Κατάρ, πέρα από τον Περσικό Κόλπο από το Ιράν, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Το κοντινό Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν επίσης αμερικανικές βάσεις, όπως και το Τζιμπουτί, μια αφρικανική χώρα πέρα από την Ερυθρά Θάλασσα από την Υεμένη.
Το Κουβέιτ, νοτιοανατολικά του Ιράκ στον Περσικό Κόλπο, είχε περίπου 13.500 στρατιώτες των ΗΠΑ σε βάσεις από το 2021. Εκείνη την εποχή, μόνο η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είχαν περισσότερες δυνάμεις των ΗΠΑ. Το Κουβέιτ ήταν κόμβος για τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.
-
Γαλλία1 ημέρα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα2 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν2 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video3 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιστορία1 ημέρα πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video3 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις4 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;
-
Γενικά θέματα4 ημέρες πριν
Μία νέα αρχή για το «Γεωπολιτικό»