Ακολουθήστε μας

Αλβανία

Το «ξεπάγωμα» των παλιών συγκρούσεων στα Δ. Βαλκάνια

Δημοσιεύτηκε

στις

Νέα δημόσια παρέμβαση έκανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την διένεξη του Κοσσόβου με τη Σερβία. Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Άλμπιν Κούρτι, που το κόμμα του δεν τα πήγε καλά στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, προκειμένου να επωφεληθεί πολιτικά-εκλογικά, μετατρέπει μια επί της ουσίας μικρής κλίμακας ένταση στην περιοχή της Μιτρόβιτσα, σε διαφορά στρατηγικής σημασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Κι αυτό, λόγω της ρωσικής και δυτικής παρέμβασης, καθώς και της διασύνδεσής της περιοχής με άλλα περιφερειακά ζητήματα, κυρίως με τα τεκταινόμενα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η Μόσχα επανέλαβε την προειδοποίησή της ότι «το φιτίλι της πυριτιδαποθήκης των Βαλκανίων είναι έτοιμο να πάρει φωτιά, λόγω των Αλβανών υπερεθνικιστών που έχουν αναλάβει την εξουσία στο Κόσσοβο, αλλά και των δυτικών συνενόχων που τους παροτρύνουν».

Αυτά ανέφερε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα, ώστε περισσότερο από την ηγεσία του Κοσσόβου, αποδέκτες να είναι οι δυνάμεις της Δύσης, κυρίως η Βρετανία. Σημειωτέον, ο Βρετανός πρέσβης στο Βελιγράδι είχε πρόσφατα δηλώσει κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο διαμελισμού του Κοσσόβου, ή της περιβόητης λύσης για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου.

Η κατάσταση μοιάζει αντιφατική. Από τη μια, στα σύνορα Κοσσόβου-Σερβίας, αλλά και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη η κατάσταση δείχνει εύφλεκτη. Από την άλλη στο Βελιγράδι οι ηγέτες Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζουν τις συνομιλίες για τα “Ανοιχτά Βαλκάνια”. Μάλιστα, συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου με καθεστώς παρατηρητή, προς το παρόν, αλλά με μεγάλες πιθανότητες να προστεθεί επισήμως.

Ρωσική παρέμβαση

Η δήλωση της Ζαχάροβα ωστόσο δεν πέφτει στο κενό. Η ίδια προσθέτει ότι οι δυνάμεις που κυβερνούν στο Κόσσοβο θέλουν από την εθνικιστική ρητορική να περάσουν σε πράξεις εις βάρος –όπως είπε– της κοινότητας των Σέρβων της περιοχής και να επωφεληθούν στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών στις 14 Νοεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσόβου δήλωσε ότι η Σερβία στρατολογεί Ρώσους παραστρατιωτικούς με σκοπό να εισβάλει στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Βούλιν, στενός συνεργάτης του προέδρου Βούτσιτς, του απάντησε άμεσα λέγοντας ότι η χώρα του μπορεί να επιστρέψει στο Κόσσοβο, χωρίς τη βοήθεια των Ρώσων και κανενός άλλου. Τους αρκούν, όπως είπε, «οι Σέρβοι γηγενείς της περιοχής». Ο ίδιος, τους τελευταίους μήνες, έχει επιδοθεί στην ευρεία υποστήριξη επιχειρημάτων υπέρ της ανάγκης να υπάρξει ενιαίος χώρος για όλους τους Σέρβους. Η πλατφόρμα αυτή, σύμφωνα με την δυτική προσέγγιση, θεωρείται άκρως επικίνδυνη και απόδειξη ότι διασυνδέεται με τους σχεδιασμούς της Μόσχας στην περιοχή.

Οι εντάσεις μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κόσσοβο είναι σε συνάρτηση με ανάλογες καταστάσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο ηγέτης του σερβοβοσνιακού κρατιδίου, Ντόντικ, που είναι και μέλος της Τριμελούς Προεδρίας της Βοσνίας, προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που στην ουσία αποτελούν βήματα απόσχισης. Ειδικά το νομοθέτημα που προβλέπει την ίδρυση ανεξάρτητης ένοπλης δύναμης Σέρβων της περιοχής σε συνδυασμό με ανάλογη υπηρεσία πληροφοριών, ανεξάρτητο σύστημα φορολόγησης και τελών κ.α. Πρόκειται για σενάριο που δεν αποκλείεται να επιφέρει αναφλέξεις στις καταψυγμένες συγκρούσεις στην περιοχή.

Εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Αμερικανός στρατηγικός αναλυτής, με ειδική γνώση στα Δυτικά Βαλκάνια, Τζεϊνούς Μπουγκάϊσκι προειδοποιεί για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της περιοχής. Ο τίτλος του κειμένου “Η Μόσχα ετοιμάζει τον επόμενο βαλκανικό πόλεμο” τα λέει όλα. Εστιάζει περισσότερο στο γεγονός ότι το Βελιγράδι επικαλείται την ασφάλεια και την ευημερία της σερβικής μειονότητας στο Κόσσοβο, πράγμα που συνάδει –σύμφωνα μ’ αυτόν– σε ανάλογες πρακτικές παρέμβασης που ακολουθεί η Ρωσία με μειονότητες στην Ουκρανία, τη Γεωργία κ.α.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν ρίξει το κέντρο βάρους στην αντιπαράθεση με την Κίνα, ενώ η ΕΕ διάγει περίοδο ατονίας λόγω της πανδημίας και της ακρίβειας. Κατ’ αυτόν, δεν αποκλείεται να επωφεληθεί η Ρωσία ώστε να αιφνιδιάσει, προκαλώντας τοπικές αναφλέξεις στη Βαλκανική. Εξ άλλου θα είχε πολλά να επωφεληθεί –σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή– μεταφέροντας την ένταση στην αυλή της Ευρώπης την περίοδο που της προκαλούν οχλήσεις στο μαλακό υπογάστριό της.

Ο ίδιος, μάλιστα, ανησυχεί ότι ενδεχόμενη εισβολή σερβικού στρατού στην περιοχή του Κοσσόβου θα έχει μάλλον επιτυχία, καθώς είναι περιορισμένη η δύναμη του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στην περιοχή. Η Ζαχάροβα, όμως, επιρρίπτει όλη την ευθύνη στη Δύση, που παραβιάζει –όπως λέει– το ψήφισμα του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσσόβου, πραγματοποιώντας στην ουσία αλλαγές των συνόρων στην περιοχή και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Οι εθνοτικές εντάσεις που δεν λείπουν ιστορικά απ’ την περιοχή συνοδεύονται και από εσωτερικές πολιτικές κρίσεις και ανάλογη αστάθεια. Η πιο χαρακτηριστική είναι η κυβερνητική κρίση στα Σκόπια. Ωστόσο, Τίρανα και Βελιγράδι έχουν διολισθήσει στο επικίνδυνο πεδίο της αυταρχικής διακυβέρνησης και της διαφθοράς με συνέπεια την πιθανή εσωτερική πολιτική σύγκρουση.

Οι διαφορές μεταξύ των κρατών της περιοχής μπορεί να μοιάζουν έριδες που δεν έχουν ουσιαστικά κοινωνικά ερείσματα, ειδικά μάλιστα ότι υπάρχει η ελκυστική προοπτική ένταξης στην ΕΕ με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη. Πλην, όμως, μπορεί όλα να ανατραπούν εάν επικρατήσουν στρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων που ωθούν σε σύγκρουση. Η ιστορία αποδεικνύει ακριβώς αυτό στην πολύπαθη περιοχή.

Πηγή: Ορφέας Μπέτσης / slpress.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλβανία

Άνοιξαν τα δύο κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία μετά τη συμφωνία με την Ιταλία

Ολα είναι έτοιμα για την υποδοχή των μεταναστών» οι οποίοι συνελήφθησαν στα ιταλικά χωρικά ύδατα και στάλθηκαν στην Αλβανία βάσει της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και την Αλβανία, που επικρίθηκε σφοδρά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπεγράφη τον Νοέμβριο 2023 ανάμεσα στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Αλβανό ομόλογό της Εντι Ράμα.

Ολα είναι έτοιμα για την υποδοχή των μεταναστών» οι οποίοι συνελήφθησαν στα ιταλικά χωρικά ύδατα και στάλθηκαν στην Αλβανία βάσει της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες

Δύο κέντρα υποδοχής που κατασκευάστηκαν στην Αλβανία για την υποδοχή μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία άνοιξαν τις πόρτες τους την Παρασκευή, δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συμφωνία αποτελεί το πρώτο παράδειγμα χώρας εκτός Ε.Ε. που δέχεται μετανάστες για λογαριασμό χώρας της Ενωσης και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων δυτικών κρατών που επιδιώκουν να αποθαρρύνουν τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που φθάνουν από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

«Από σήμερα τα δύο κέντρα είναι λειτουργικά και έτοιμα να υποδεχθούν τους πρώτους», δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο λιμάνι της πόλης Σέντζιν, ένα λιμάνι στην αλβανική ακτή της Αδριατικής, όπου βρίσκεται μία από τις εγκαταστάσεις.

Η συμφωνία του 2023 με την Αλβανία προβλέπει ότι οι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία θα μεταφέρονται με πλοίο στο Σέντζιν, όπου θα ταυτοποιούνται και θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους για άσυλο.

Στη συνέχεια θα οδηγούνται σε μικρή απόσταση στην ενδοχώρα μέχρι τη μικρή πόλη Τζάντερ, όπου θα φιλοξενούνται.

Η Αλβανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, η οποία είναι επίσης υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά περισσότερους από 3.000 μετανάστες ανά πάσα στιγμή βάσει της συμφωνίας.

Η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας

«Ολα είναι έτοιμα για την υποδοχή των μεταναστών» οι οποίοι συνελήφθησαν στα ιταλικά χωρικά ύδατα και στάλθηκαν στην Αλβανία βάσει της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες, διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Ιταλίας στα Τίρανα, Φαμπρίτσιο Μπούτσι

«Από σήμερα, όλες οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε λειτουργία», εξήγησε ο πρεσβευτής κατά την διάρκεια οργανωμένης για τους δημοσιογράφους επίσκεψης: το κέντρο καταγραφής που βρίσκεται στο λιμάνι του Σέντζιν και το κέντρο στέγασης των ανδρών που συνελήφθησαν στην θάλασσα στην παλιά στρατιωτική βάση του Τζάντερ, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το λιμάνι.

Οπως έγινε γνωστό, τα δύο αυτά κέντρα, τα οποία επρόκειτο αρχικά να τεθούν σε λειτουργία από τον Αύγουστο, θα υποδεχθούν άνδρες –τα ευάλωτα άτομα όπως γυναίκες και παιδιά δεν περιλαμβάνονται στο σχήμα– που έχουν συλληφθεί στην θάλασσα ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Σε πρώτη φάση θα περνούν από το λιμάνι, όπου έχουν εγκατασταθεί προκατασκευασμένα κτίρια γραφείων πίσω από ψηλούς συρμάτινους φράκτες, για να καταγραφούν. Στην συνέχεια, θα μεταφέρονται στο Τζάντερ, όπου θα περιμένουν να πληροφορηθούν αν η αίτησή τους για την χορήγηση ασύλου έγινε δεκτή ή απορρίφθηκε.

Σε προκατασκευασμένα σπίτια 12 τετραγωνικών μέτρων, πίσω από ψηλούς τοίχους και υπό αστυνομική επιτήρηση, θα τίθενται υπό κράτηση κατ’ εφαρμογήν μέτρου διοικητικής κράτησης που αποφασίσθηκε από τον νομάρχη της Ρώμης. Αλλωστε, ό,τι θα συμβαίνει εντός της περιμέτρου του κέντρου αυτού τελεί υπό ιταλική αρμοδιότητα. 

Περισσότεροι από 300 Ιταλοί στρατιώτες, γιατροί και δικαστές θα απασχολούνται στην επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με τον Ιταλό πρεσβευτή.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και την Αλβανία, που επικρίθηκε σφοδρά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπεγράφη τον Νοέμβριο 2023 ανάμεσα στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Αλβανό ομόλογό της Εντι Ράμα.

Η Ιταλία μαζί με την Ουγγαρία έχουν προτείνει την εφαρμογή του σχήματος αυτού σε ευρωπαϊκή κλίμακα με την δημιουργία «κόμβων επιστροφής», κέντρων όπου θα στέλνονται οι παράτυποι μετανάστες σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μία πρόταση που είναι πιθανόν να συζητηθεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. 

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλβανία

Αποκάλυψη από Ράμα! «Ο Ερντογάν μας δώρισε drones καμικάζι, η Αλβανία είναι άτρωτη»

Η Τουρκία έχει δωρίσει στην  Αλβανία έναν σημαντικό αριθμό καμικάζι drones. Η είδηση ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία έχει δωρίσει στην  Αλβανία έναν σημαντικό αριθμό καμικάζι drones. Η είδηση ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εκτιμώ ιδιαίτερα το δώρο του προέδρου σήμερα σε αυτήν την ταραχώδη περίοδο, όπου ο κόσμος έχει πάρει μια περίεργη κατεύθυνση, για να το πω ήπια, να ενισχύσει τον στρατό της Αλβανίας με έναν σημαντικό αριθμό drones καμικάζι», είπε ο ίδιος.

Ο Ράμα τόνισε ότι η Τουρκία έχει επιτύχει ένα αρκετά ισχυρό στρατιωτικό επίπεδο και η βοήθεια αυτή θα έκανε την Αλβανία αδιαπέραστη.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι σήμερα μετά την επιβεβαίωση ενός νέου σταδίου στην ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας της Αλβανίας και στην ενίσχυση αυτής της σχέσης στο στρατιωτικό τομέα, όπου είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ικανοτήτων για την παραγωγή στρατιωτικής βιομηχανίας και όπου έχουμε καταγράψει συγκεκριμένα επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Ράμα.

Επίσης, ο Ράμα τόνισε ότι αυτός και ο Ερντογάν μοιράζονται τηn ίδια στάση όσον αφορά τον παλαιστινιακό λαό και το δικαίωμά τους να ζουν ελεύθεροι στο δικό τους κράτος. Ωστόσο, τόνισε ότι η Αλβανία δεν δικαιολογεί καμία μορφή τρομοκρατίας, αναφερόμενος επίσης στη Χαμάς.

Πηγή:  himara.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλβανία

Στα χνάρια της Τουρκίας του Ερντογάν! Κράτος μαφία η Αλβανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Το μαφιόζικο κράτος του Έντι Ράμα δεν απειλεί μόνο το μέλλον της Αλβανίας!», αναφέρει αλβανική ανάλυση

Αυτό που κάνει αυτή την κατάσταση ακόμη πιο συγκλονιστική είναι η σιωπή, ή χειρότερα, η ενεργός συνεργασία της διεθνούς κοινότητας, γράφει σε άρθρο του στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ο Βουντί Τζιμσίτι.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Έντι Ράμα βρίσκεται στην κεφαλή της Αλβανίας, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως αρχιτέκτονα του μετασχηματισμού της χώρας, εκσυγχρονιστή, μεταρρυθμιστή, δημιουργό γεφυρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κράτος μαφία

Όμως πίσω από αυτή την επιφυλακτική εικόνα, κρύβεται μια ανησυχητική πραγματικότητα που έχει αγνοηθεί ή ελαχιστοποιηθεί συστηματικά από τη διεθνή κοινότητα: η Αλβανία, υπό την ηγεσία του Ράμα, μετατρέπεται σε κράτος μαφίας.

Αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα δεν είναι μόνο μια εθνική τραγωδία, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο απίστευτων διαστάσεων.

Το σύνολο των παγκόσμιων δυνάμεων, οι δυτικές κυβερνήσεις που θα έπρεπε να θεωρήσουν υπεύθυνη την Αλβανία, επέτρεψαν στην κυριαρχία του Ράμα με διαφθορά και αυταρχισμό να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια.

 Η Αλβανία γίνεται γρήγορα μια μελέτη περίπτωσης για την εξομάλυνση του οργανωμένου εγκλήματος, ένα παιχνίδι για την πολιτική ελίτ και τα εγκληματικά δίκτυα που λειτουργούν ατιμώρητα, ενώ οι απλοί πολίτες πληρώνουν το τίμημα.

Απέτυχε η αντιπολίτευση

Ωστόσο, σε αυτή την ιστορία υπάρχει και μια κατηγορία εναντίον των δυνάμεων της αντιπολίτευσης της Αλβανίας, οι οποίες απέτυχαν εντελώς να παρουσιάσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο καθεστώς της μαφίας του Ράμα. Οι συνέπειες για το μέλλον της Αλβανίας, και μάλιστα για την ακεραιότητα της δυτικής εξωτερικής πολιτικής, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές.

Η Αλβανία του Έντι Ράμα: Κράτος διαφθοράς και εγκληματικότητας

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις για την πτώση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας στην Αλβανία.

 Όπως αποκαλύπτεται στα ερευνητικά ρεπορτάζ των «Rai 3», «Report», «Der Spiegel» και «The Washington Post», η Αλβανία υπό την ηγεσία του Ράμα εμπλέκεται βαθιά στο οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με τον Άρμπεν Αχμετάι, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ράμα, «εγκληματικές ομάδες λαμβάνουν συμβόλαια μέσω μεσαζόντων, ξεπλένουν χρήματα στην Αλβανία μέσω των κατασκευών και συντονίζονται με τον Έντι Ράμα», (Rai, 3 Ιουνίου 2023).

Αυτά τα λόγια πρέπει να σοκάρουν κάθε παρατηρητή, αλλά μετά βίας καταγράφονται στον διεθνή διάλογο για την Αλβανία.

Οι κατηγορίες του Αχμετάι είναι σκληρές. Ισχυρίζεται ότι ο Ράμα συνάντησε τα αφεντικά της μαφίας απευθείας στο κυβερνητικό του γραφείο.

 Αυτές οι συναντήσεις, σύμφωνα με τον Αχμετάι, διευκολύνονται από βασικά πρόσωπα όπως ο Εργκίς Αγκάσι, ένας επιχειρηματίας που συνδέεται με τον τομέα του καπνού και ο γιος ενός πρώην σοσιαλιστή βουλευτή.

Φυσικά, ο Ράμα αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά τα στοιχεία είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

 Το Report έχει φωτογραφικά στοιχεία της συνάντησης του Ράμα με τον Luftar Hysa, έναν από τους κύριους ξεπλύματος χρήματος για το καρτέλ Sinaloa, μόλις δύο μήνες πριν ο Hysa λάβει άδεια για να ανοίξει ένα καζίνο στην πόλη της Αυλώνας.

Για μια χώρα που επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ, αυτές οι αποκαλύψεις είναι καταστροφικές.

Παρουσιάζουν έναν ηγέτη που όχι μόνο απέτυχε στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά έχει διευκολύνει ενεργά την ένταξή του στις πολιτικές και οικονομικές δομές της Αλβανίας.

Αυτό είναι ένα μαφιόζικο κράτος, εκτός από το όνομα, όπου οι δημόσιοι θεσμοί είναι υποταγμένοι και η γραμμή μεταξύ κυβέρνησης και οργανωμένου εγκλήματος είναι θολή.

-Το κλειστό μάτι της Διεθνούς Κοινότητας: Υποστήριξη και υποκίνηση της διαφθοράς

Αυτό που κάνει αυτή την κατάσταση ακόμη πιο συγκλονιστική είναι η σιωπή, ή χειρότερα, η ενεργός συνεργασία της διεθνούς κοινότητας.

Παρά τα συντριπτικά στοιχεία για τους δεσμούς του Ράμα με το οργανωμένο έγκλημα, παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλες δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν το καθεστώς του.

 Αυτό εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα της δυτικής εξωτερικής πολιτικής και τα κίνητρα πίσω από τη συνεχή υποστήριξή τους σε μια κυβέρνηση που έχει γίνει συνώνυμη με την εγκληματικότητα.

Πάρτε για παράδειγμα την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία στάθηκε στο πλευρό του Ράμα ακόμα και όταν η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Στη διάσκεψη «Fratelli d’Italia» τον Απρίλιο του 2023, η Μελόνι δήλωσε: «Βοηθήστε με να στείλω την αλληλεγγύη μου στον Έντι Ράμα για το λιντσάρισμα που υπέστη μόνο και μόνο επειδή προσπαθούσε να βοηθήσει το έθνος μας», αποκαλώντας «προπαγάνδα» τους ισχυρισμούς για δεσμούς με τη μαφία του Ράμα (Rai 3, Ιουνίου 2023).

Η τυφλή πίστη της Μελόνι στον Ράμα, παρά τα αυξανόμενα στοιχεία, δεν είναι μόνο ανεύθυνη, αλλά και επικίνδυνη.

Αντανακλά μια ευρύτερη τάση μεταξύ των δυτικών ηγετών να δίνουν προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα γεωπολιτικά κέρδη έναντι της μακροπρόθεσμης δημοκρατικής σταθερότητας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών  Άντονι Μπλίνκεν επαίνεσε τις λεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις της Αλβανίας, υποστηρίζοντας ότι “διεφθαρμένοι αξιωματούχοι λογοδοτούν” και ότι “μέλη του οργανωμένου εγκλήματος πηγαίνουν στη φυλακή και χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία”.

 Αλλά όπως δηλώνει ξεκάθαρα η έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αλβανία το 2023, «Διαφθορά υπάρχει σε όλους τους κλάδους και τα επίπεδα της κυβέρνησης» (Der Spiegel, Σεπτέμβριος 2023).

Αυτή η αντίφαση μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας είναι εμβληματική μιας ευρύτερης αποτυχίας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ιδιαίτερα υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία συνέχισε να ευθυγραμμίζεται με αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα σε όλο τον κόσμο.

Το ερώτημα που πρέπει να κάνουμε είναι:

Γιατί; Γιατί οι παγκόσμιες δυνάμεις, ειδικά η κυβέρνηση Μπάιντεν, επενδύουν τόσο πολύ στην υποστήριξη του Έντι Ράμα;

 Θα μπορούσε να είναι ότι οι ίδιοι οι θεσμοί που υποτίθεται ότι φέρουν ευθύνη στις ξένες κυβερνήσεις είναι σε κίνδυνο;

Όσο περισσότερο εξετάζει κανείς την κατάσταση της Αλβανίας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να αγνοήσει την ανησυχητική πιθανότητα ακόμη και οι δυτικοί ηγέτες να έχουν απώτερα συμφέροντα να διατηρήσουν το status quo.

Θα μπορούσε η ευθυγράμμιση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν με διεφθαρμένα καθεστώτα όπως αυτό του Ράμα να αντικατοπτρίζει μια βαθύτερη, πιο βρώμικη μορφή συμπαιγνίας;

 Πρέπει να τεθεί το ερώτημα: Πόσο διεφθαρμένη είναι η ίδια η κυβέρνηση Μπάιντεν;

-Αντιπολίτευση της Αλβανίας: Μια μνημειώδης αποτυχία

Ενώ μπορούμε και πρέπει να επικρίνουμε τη διεθνή κοινότητα για την αποτυχία της να καταστήσει υπεύθυνο τον Ράμα, θα πρέπει επίσης να ρίξουμε μια κριτική ματιά στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης της ίδιας της Αλβανίας.

 Για περισσότερο από μια δεκαετία, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να οργανωθεί ως μια αξιόπιστη δύναμη που μπορεί να αμφισβητήσει την κατάληψη της εξουσίας από τον Ράμα. Αυτή η αποτυχία δεν είναι απλώς τακτική. είναι ιδεολογική.

Παρά την εκτεταμένη διαφθορά και τον έλεγχο της μαφίας που σημάδεψαν την κυβέρνηση Ράμα, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η αλλαγή δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά και δυνατή.

 Πρόκειται για μια μνημειώδη αποτυχία της φαντασίας και της πολιτικής ηγεσίας.

Η αδυναμία της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει ένα συνεκτικό και ελκυστικό όραμα για το μέλλον της Αλβανίας έδωσε στον Ράμα την ευκαιρία να συνεχίσει την κυριαρχία του χωρίς αμφισβήτηση.

Ακόμη και όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις, όπως τον Ιούλιο του 2024, όταν οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στο γραφείο του Ράμα, η αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη, χωρίς το οργανωτικό και στρατηγικό βάθος για να αντιμετωπίσει μια σοβαρή πρόκληση.

Αυτή είναι μια σοβαρή δυσπιστία προς τον αλβανικό λαό.

 Σε μια χώρα όπου περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει φύγει από το 1991 και όπου η ανεργία των νέων παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο.

Η αντιπολίτευση της Αλβανίας πρέπει να κλιμακωθεί και να παρουσιάσει μια πραγματική εναλλακτική, διαφορετικά κινδυνεύει να στείλει τη χώρα σε ένα μέλλον που ορίζεται από την εγκληματικότητα, τη διαφθορά και την απόγνωση.

-Η ομαλοποίηση ενός μαφιόζικου κράτους

Η πιο ανησυχητική πτυχή της τρέχουσας πορείας της Αλβανίας είναι ο κίνδυνος να εξομαλυνθούν τελικά το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά, τόσο στα μάτια του αλβανικού λαού όσο και στη διεθνή κοινότητα.

 Εάν ο Έντι Ράμα συνεχίσει να τα καταφέρνει, παρά τα συντριπτικά στοιχεία για τους δεσμούς του με τη μαφία, ποιο μήνυμα στέλνεται στον κόσμο;

Αυτό δείχνει ότι η εγκληματικότητα μπορεί να γίνει αποδεκτή, έστω και αγκαλιασμένη, αρκεί να είναι τυλιγμένη στο πρόσθιο της οικονομικής ανάπτυξης και της διπλωματικής συνεργασίας.

Αυτή η εξομάλυνση του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι απλώς ένα αλβανικό πρόβλημα. είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

 Εάν η Αλβανία, υπό την ηγεσία του Ράμα, συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, κινδυνεύει να αναγνωριστεί διεθνώς όχι ως ζωντανή δημοκρατία ή ως μελλοντικό μέλος της ΕΕ, αλλά ως κράτος μαφίας.

Η συνενοχή της διεθνούς κοινότητας σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι μόνο αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής είναι μια ιδεολογική και ηθική καταστροφή.

Pamfleti

ΠΗΓΗ:  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή