Ακολουθήστε μας

Απόψεις

Éric Zemmour, Valérie Pécresse: Η Αρμενία προσκαλείται στην προεκλογική προεδρική εκστρατεία της Γαλλίας

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Ζεμούρ στο Ερεβάν της Αρμενίας

της Valérie Toranian

Μετά τον Éric Zemmour, που ταξιδεύει αυτή τη στιγμή στην Αρμενία, η Valérie Pécresse  ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επισκεφθεί τη μικρή Δημοκρατία του Καυκάσου πολύ σύντομα. Η Αρμενία προσκαλείται στην προεδρική εκστρατεία. Τόσο το καλύτερο.  Είναι τόσο σπάνιοι όσοι κινητοποιούνται για αυτήν. Η Αρμενία είναι μόνη, παραδομένη στις επεκτατικές και γενοκτονικές ορέξεις των Τούρκων και Αζέρων γειτόνων της. Πριν από ένα χρόνο, έχασε το ιερό της στο Καραμπάχ σε έναν κεραυνοπόλεμο. Έκτοτε δέχεται τακτικές επιθέσεις στο έδαφός της. Με γενική σιωπή και τη γενική αδιαφορία.

Βέβαια, κανείς δεν ξεγελιέται, προπαντός όχι στην Αρμενία, για την επιχείρηση δελεασμού αυτών των υποψηφίων προς την αρμενική κοινότητα της Γαλλίας (περίπου 600.000 άτομα). Είναι δίκαιο παιχνίδι: οι Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ είχαν έρθει επίσης στην Αρμενία, σίγουρα με εκλογικά απώτερα κίνητρα. Αλλά το αίσθημα της εγκατάλειψης είναι τόσο δυνατό, η απειλή της εξαφάνισης τόσο διάχυτη, που κάθε εκδήλωση συμπαράστασης, έστω και συμβολική, μετράει. Στην Αρμενία, η σιωπή σκοτώνει.

Σάλο προκαλεί το ταξίδι του Έρικ Ζέμουρ στην Αρμενία. Τι είπε; «Είστε εδώ από της αυγής της ανθρωπότητας, του πρώτου χριστιανικού έθνους, μέχρι τις απαρχές του πολιτισμού μας.  Και επίσης: «κινδυνεύει η Αρμενία. Ήταν ήδη μαρτυρική γη την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μαρτυρική γη σφαγών όπως η γενοκτονία των Αρμενίων. Και πάλι, αυτή η χώρα παρενοχλείται, και από τον γείτονά της Αζερμπαϊτζάν, και κυρίως από την Τουρκία που βρίσκεται από πίσω.  Είμαστε εδώ στην καρδιά του πολέμου των πολιτισμών».

«Εδώ βρισκόμαστε στην καρδιά μιας απεχθούς πανουργίας.  Ένας από εκείνους τους διεστραμμένους συλλογισμούς του οποίου η πολιτική ορθότητα κατέχει το μυστικό και που προσπαθεί, εδώ και χρόνια, να ακυρώσει το αρμενικό ζήτημα και αυτό των Χριστιανών της Ανατολής».

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν, όπως πάντα με τον Zemmour. Κατηγορείται ως ανακτητής, «οπορτουνιστής», «σταυροφόρος» που επιθυμεί να αναβιώσει τη «σύγκρουση των πολιτισμών», μια ακροδεξιά ταυτότητα που διαμορφώνει τις εμμονές του στη σύγκρουση Αρμενίων-Αζέρων, η οποία δεν θα είχε καμία σχέση με έναν «πόλεμο των πολιτισμών».  Επικρίνουν ακόμη και τη δεξιά, η οποία υπερασπίζεται τους Χριστιανούς της Ανατολής (ο Éric Zemmour αλλά και oi Philippe de Villiers, François Fillon, Bruno Retailleau, Valérie Pécresse, François-Xavier Bellamy και άλλοι…) να χρησιμοποιήσει αυτό το ζήτημα για να κρύψει καλύτερα την Ισλαμοφοβία τους»…

Εδώ βρισκόμαστε στην καρδιά μιας απεχθούς πανουργίας. Ένας από εκείνους τους διεστραμμένους συλλογισμούς του οποίου το μυστικό κατέχει η πολιτική ορθότητα και που  προσπαθεί, για χρόνια, να ακυρώσει το αρμενικό ζήτημα και αυτό των Χριστιανών της Ανατολής: αφού οι Χριστιανοί της Ανατολής και οι Αρμένιοι υπερασπίζονται από ενώσεις ή πολιτικές προσωπικότητες του πολιτικού χώρου της δεξιάς, συντηρητικούς ή χριστιανούς, είναι επομένως μια χριστιανική υπόθεση, της δεξιάς και της ακροδεξιάς, οπότε δεν την υπερασπιζόμαστε, ή όσο το δυνατόν λιγότερο. Γεγονός το οποίο η Liberation, την στιγμή που τα τουρκικά και αζερικά drones κονιορτοποιούσαν τις αρμενικές γραμμές στη διάρκεια του πόλεμου του 2020, συνοψίζεται από έναν αριστοτεχνικό: «Ενώπιον του Αζερμπαϊτζάν, η γαλλική ακροδεξιά υπερασπίζεται την Αρμενία». Με άλλα λόγια, τα «καθάρματα» είναι στη πλευρά της Αρμενίας. Πώς να την υπερασπιστείτε χωρίς να μολυνθείτε με τη σειρά σας; Άτιμο και προσβλητικό.

Είναι ο Éric Zemmour καιροσκόπος;

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2020, ο Eric Zemmour, ως αρθρογράφος, υπερασπίστηκε την Αρμενία έναντι της τουρκικής-αζερικής επίθεσης. Είχε μάλιστα ισχυρά λόγια να πει ότι όταν η Τουρκία υποστηρίζει στρατιωτικά μια επίθεση κατά της Αρμενίας, είναι σαν η Γερμανία να υποστηρίζει στρατιωτικά μια χώρα που επιτίθεται στο Ισραήλ. Εάν ο Éric Zemmour είναι οπορτουνιστής, είναι ακριβώς όπως όλοι οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στην εκστρατεία με εκλογικά απώτερα κίνητρα. Ορισμένοι τον κατηγορούν ότι δεν υπερασπίζεται την αρμενική υπόθεση, καθώς αντιτάχθηκε στην ψήφιση του νόμου για την άρνηση της  γενοκτονίας των Αρμενίων το 2012. (Η Γαλλία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1984, αλλά όσοι αρνούνται την ύπαρξη αυτής της γενοκτονίας δεν διώκονται ποινικά σε αντίθεση με τους αρνητές του Ολοκαύτωματος μέσω του νόμου Gayssot.) Αυτό είναι απολύτως αληθές. Ο Éric Zemmour ήταν πάντα αντίθετος στην ψήφιση των μνημονιακών νόμων, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Μπορούμε να το αποδοκιμάσουμε, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι απέχει πολύ από το να είναι o μοναδικός με αυτή τη θέση.  Υπάρχουν πολλοί ιστορικοί εκεί, η Ένωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο δικηγόρος Henri Leclerc (ο οποίος δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως «φασίστας» ή εχθρός της αρμενικής υπόθεσης). 

Μήπως κάνει λάθος ο Έρικ Ζέμουρ όταν μιλά για πόλεμο των πολιτισμών μεταξύ της Αρμενίας και των μουσουλμάνων γειτόνων της;

Η απάντηση αξίζει να μετριαστεί. Δεν είναι πόλεμος των πολιτισμών γιατί είναι πρωτίστως μια επιχείρηση εξόντωσης που στοχεύει επί αιώνες τους Αρμένιους, καταρχάς ως λαό . Η γενοκτονία του 1915 είχε στόχο να τους εξαφανίσει εντελώς από τα πατρογονικά τους εδάφη όπου οι Τούρκοι εισβολείς δεν έφτασαν παρά μόλις τον 13ο αιώνα. Την εποχή της γενοκτονίας, η Αρμενία ήταν εμπόδιο για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, εθνικά ομοιογενούς Τουρκίας. Σήμερα, ο  Ερντογάν ονειρεύεται την ανασύσταση μιας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενός τουρκόφωνου χώρου από τον Βόσπορο μέχρι την Κεντρική Ασία.  Επιπλέον, η άρνηση της γενοκτονίας είναι σταθερή στην τουρκική πολιτική, ανεξάρτητα από τα διαφορετικά καθεστώτα που διαδέχτηκαν στην εξουσία (κοσμικό, σοσιαλιστικό, στρατιωτική δικτατορία, συντηρητικός ισλαμο-εθνικισμός, κ.λπ.). Το τουρκικό επεκτατικό παραλήρημα βρίσκεται στο αποκορύφωμά του με τον Ερντογάν (Αρμενία, Καραμπάχ, Κύπρος, Αιγαίο, Λιβύη, ακόμη και Κριμαία!). Περαιτέρω, το να μιλάμε για πόλεμο των πολιτισμών τείνει να βάζει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στο ίδιο τσουβάλι με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Ωστόσο, η Αρμενία δεν έχει καμία σύγκρουση με τον νότιο γείτονά της.

«Ας ταξιδέψουν όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία και ας ασχοληθούν με το θέμα με τον δικό τους τρόπο. Υπάρχουν τόσα πολλά να υπερασπιστούν, να προστατευτούν και να ειπωθούν!».

Όμως, παρ’ όλα αυτά, είναι λάθος να πούμε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για πόλεμο των πολιτισμών. Η Αρμενία δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον όρο Πόλεμος των Πολιτισμών, αλλά ήταν θύμα του για αιώνες ως χριστιανικός πληθυσμός,  ως ντιμί  (μη μουσουλμάνος πολίτης δεύτερης κατηγορίας) στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Κατά τη γενοκτονία του 1915, οι Νεότουρκοι ζήτησαν τη βοήθεια των μουλάδων που καλούσαν στα κηρύγματά τους σε «τζιχάντ» κατά των χριστιανών απίστων… Πρόκειται για μισθοφόρους ισλαμιστές από την Τουρκία, με καταγωγή από τη Συρία και το Πακιστάν, που επιτέθηκαν στις αρμενικές γραμμές με κραυγές «Αλλάχου ακμπάρ», κατά τον πόλεμο του 2020. Οι ακρωτηριασμοί πτωμάτων, οι αποκεφαλισμοί που εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα, ανήκουν στην παράδοση των τζιχαντιστών. Όταν οι αζερικές και τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του Καραμπάχ τον Νοέμβριο του 2020 , ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Το Ναγκόρνο Καραμπάχ γίνεται και πάλι χώρα του Ισλάμ και ξαναπαίρνει τη γαλήνια θέση του στη σκιά της ημισέληνου». Όπως τα λέει ένας υποτιθέμενος αρχηγός κοσμικού κράτους… δεν γίνεται καλύτερα!

Στην πραγματικότητα, το ζήτημα του Ισλάμ και του έθνους συνδέονται στενά στην περίπτωση της Τουρκίας. Ειδικά με τον Ερντογάν, που παίζει στο ένα και μετά στο άλλο, ανάλογα με το πλαίσιο και τους συνομιλητές. Υπάρχει συνεπώς πράγματι ένα τουρκικό επεκτατικό εθνικιστικό ζήτημα και ένα ζήτημα πολιτισμού. Το να θέλεις να διαχωρίσεις τα δύο είναι να ονομάσεις λάθος τα πράγματα και να προσθέσεις στην δυστυχία των Αρμενίων, για να παραφράσουμε τον Καμύ. Μακάρι να αναδυθούν διάφορες πρωτοβουλίες για να ρίξουν φως στη μοίρα της Αρμενίας και να καταγγείλουν τον τουρκοαζέρικο επεκτατισμό, τόσο το καλύτερο!

Οι Xavier Bellamy, Nathalie Loiseau, François Alfonsi και Sylvie Guillaume, ευρωβουλευτές από όλες τις πλευρές, συνέταξαν από κοινού  μια διακομματική δήλωση για την υποστήριξη του αρμενικού λαού ενάντια στην αζερική επίθεση . Η Anne Hidalgo, στο δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού, έβαλε σε ψηφοφορία μια ευχή για την υποστήριξη του Καραμπάχ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το ίδιο ισχύει και για τη Valérie Pécresse στο περιφερειακό συμβούλιο της Ile-de-France  (1) . Ας ταξιδέψουν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι και ας ασχοληθούν με το θέμα με τον τρόπο τους. Υπάρχουν τόσα πολλά να υπερασπιστούν, να προστατευτούν και να ειπωθούν! Και πάνω από όλα, να πάει εκεί ο Εμανουέλ Μακρόν ως επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσει τον παραληρηματικό επεκτατισμό του Ερντογάν. Ο χειρότερος εχθρός της Αρμενίας είναι η απομόνωσή της.

1 Η Anne Hidalgo πήγε στην Αρμενία δύο φορές ως δήμαρχος του Παρισιού το 2015 και το 2016. Η Valérie Pécresse πήγε εκεί ως πρόεδρος της περιφέρειας Ile de France το 2018.

revuedesdeuxmondes.fr

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Οι Αλώσεις του Ελληνισμού!

Η ιστορική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μας διδάσκει πως, ως Ελληνισμός, εάν και αυτή τη φορά, δεν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε μια για πάντα τους εσωτερικούς αυτούς εχθρούς, τους δήθεν ανοιχτόμυαλους, τους πολιτικά «ορθούς» και τους δήθεν ρεαλιστές, μοιραίως θα θυσιάζουμε «Παλαιολόγους» και θα υφιστάμεθα «Αλώσεις»!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως την 29η Μαΐου του έτους 1453 μ.Χ. αποτελεί αναμφισβήτητα ιδιαίτερο σταθμό στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής, καθώς και γεγονός που σημάδεψε σημαντικά την παγκόσμια ιστορία επί τέσσερις τουλάχιστον αιώνες.

Γράφει ο Νικόλαος Ταμουρίδης Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Ερευνώντας τα βασικά αίτια της πτώσης, αν ταξιδέψουμε στο άλλοτε κραταιό Βυζάντιο στις παραμονές της αλώσεως, διαπιστώνουμε ότι οι τελευταίοι αυτοκράτορες Παλαιολόγοι, εκτός του αγώνα εναντίον των εξωτερικών εχθρών Τούρκων, έδιναν συγχρόνως και έναν άλλο ιδιότυπο εσωτερικό αγώνα, πολύ πιο σημαντικό ίσως για την άμυνα της Πόλης. Ένα αγώνα εναντίον του «εσωτερικού εχθρού», των «πρόθυμων ηλιθίων», που δούλευαν συνειδητά υπέρ του εαυτού τους και των εχθρών της αυτοκρατορίας και εναντίον της ενότητας και της ανάκτησης της ισχύος της.

Ακόμη και εκείνη την εποχή που προηγήθηκε της αλώσεως, η λατρεία της εξουσίας και του χρήματος, η ατολμία στις αποφάσεις, η λεγόμενη πολιτική του «κατευνασμού», καθώς και η λανθασμένη επιλογή συμμαχιών από ανίκανους και δουλοπρεπείς «ηγέτες», έκριναν κατά πολύ τα μετέπειτα θλιβερά γεγονότα.

Υπενθυμίζουμε βέβαια ως σημαντικό γεγονός, ότι είχε προηγηθεί η Άλωση της Πόλης το 1204 από τους Φράγκους, τους δυτικούς «σταυροφόρους», η οποία σήμανε ουσιαστικά το τέλος της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής υπεροχής του ζωτικού αυτού κέντρου επικοινωνίας του τότε πολιτισμένου κόσμου.

Η σοβαρά «τραυματισμένη» αυτοκρατορία όμως είχε ακόμη δυνάμεις. Έτσι πέτυχε την ανακατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως το 1261, αλλά το κακό είχε ήδη συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό ήταν η καταστροφικά αμφιταλαντευόμενη πολιτική των κέντρων εξουσίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, γεγονός που διαδραμάτισε κρισιμότατο ρόλο στη μετέπειτα πορεία της. Από την μια πλευρά η πιεστική επιλογή της «ένωσης των εκκλησιών» και της παράδοσης των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών προνομίων της Αυτοκρατορίας σε «δυτικούς συμμάχους» και από την άλλη οι πιέσεις από τους ανατολίτες κατακτητές, οδήγησαν στην σταδιακή κατάρρευση, κυρίως από λανθασμένες στρατηγικές επιλογές.

Μοιραίως λοιπόν φτάσαμε στο βράδυ της αποφράδας εκείνης ημέρας, όταν ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, θυσιαζόμενος, διατράνωνε την διαχρονικά μνημειώδη και ιστορική απάντηση των υπερηφάνων Ελλήνων όταν καλούνται να παραδώσουν «γην και ύδωρ»: «Τό δέ τήν Πόλιν σοί δοῦναι οὔτ’ ἐμόν ἐστί οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινή γάρ γνώμη πᾶντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καί οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν»!

Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς Τούρκους, και η θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα αποτέλεσαν την τελική φάση μιας, επί δύο και πλέον αιώνες, καθοδικής πορείας του σπουδαιότερου ανθρώπινου πολιτισμού προς την παρακμή.

Ερχόμενοι τώρα στην σημερινή εποχή και στην σύγχρονη Ελλάδα, διαβλέπουμε καθαρά να επικρατεί ακριβώς η ίδια καταστροφική νοοτροπία. Οι ίδιες και χειρότερες πολιτικές, καθώς και ο εσωτερικός κίνδυνος. Δουλοπρεπείς, ραγιάδες πολιτικοί καταστρέφουν, κατά το πλείστον συνειδητά, τις εθνικές, πνευματικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές της πατρίδας μας και επιτρέπουν τον καταστροφικό εποικισμό της χώρας από αμέτρητους αλλοεθνείς και αλλόθρησκους. Ουσιαστικά, γυαλίζουν από τη μια πλευρά τα σκαρπίνια των γραβατωμένων δανειστών της Δύσης και από την άλλη τις μπότες των πασάδων της Ανατολής.

Η ιστορική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μας διδάσκει πως, ως Ελληνισμός, εάν και αυτή τη φορά, δεν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε μια για πάντα τους εσωτερικούς αυτούς εχθρούς, τους δήθεν ανοιχτόμυαλους, τους πολιτικά «ορθούς» και τους δήθεν ρεαλιστές, μοιραίως θα θυσιάζουμε «Παλαιολόγους» και θα υφιστάμεθα «Αλώσεις»!

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Casus Belli και ελληνική κυριαρχία

Για πρώτη φορά στα χρονικά του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με στρατιωτική επέμβαση ένα άλλο μέλος της ίδιας Συμμαχίας, επειδή αυτό επιθυμεί να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα από τα πλέον εκρηκτικά ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανήλθε στο προσκήνιο των στρατηγικών αναλύσεων του κανονισμού SAFE, με αιχμή το casus belli, την απειλή πολέμου που διατηρεί επισήμως η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας από το 1995, σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητά από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982).

Μια απειλή πολέμου εντός του ΝΑΤΟ

Η διατήρηση ενός τέτοιου δόγματος από πλευράς Άγκυρας συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία. Για πρώτη φορά στα χρονικά του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με στρατιωτική επέμβαση ένα άλλο μέλος της ίδιας Συμμαχίας, επειδή αυτό επιθυμεί να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Η Τουρκία, επικαλούμενη «εθνικά ζωτικά συμφέροντα», υποστηρίζει πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο θα την “εγκλωβίσει”, υπονομεύοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και στρατηγική της επιρροή. Πρόκειται για επιχειρήματα που δεν αντέχουν στη νομική ή γεωστρατηγική εξέταση, καθώς η Τουρκία έχει ήδη επεκτείνει τα δικά της χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, αποδεχόμενη την ίδια συνθήκη που απορρίπτει στο Αιγαίο.

Η θέση της Ελλάδας και η ευρωπαϊκή διάσταση

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεκάθαρη θέση: Το casus belli είναι απαράδεκτο και αντίκειται τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Μια ενδεχόμενη επέκταση στα 12 ν.μ. αποτελεί νόμιμη, κυριαρχική επιλογή, όχι πρόκληση. Το να παραμένει αυτή η απειλή ενεργή, δημιουργεί συνθήκες μόνιμης έντασης και αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Τουρκία να άρει το casus belli, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. αποτελεί δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους σύμφωνα με το διεθνές νομικό πλαίσιο.

SAFE Forum: Η πολιτικο-στρατηγική διάσταση του casus belli

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνεδριάσεων του Strategic Analysis and Forecasting for Europe (SAFE), επισημάνθηκε από πολλούς συμμετέχοντες, τόσο στρατιωτικούς όσο και διπλωματικούς αναλυτές, ότι το casus belli δεν είναι απλώς μια ρητορική απειλή, αλλά αποτελεί κεντρικό εργαλείο στρατηγικής αποτροπής της Τουρκίας, ενταγμένο στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού της.

Η Άγκυρα, μέσω του δόγματος αυτού, προσπαθεί να επιβάλει ένα πλαίσιο «συνεκμετάλλευσης» και αναθεώρησης των διεθνώς κατοχυρωμένων συνόρων και δικαιωμάτων, μετατρέποντας μια κυρίαρχη πράξη της Ελλάδας σε «αιτία πολέμου». Η ρητορική αυτή συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη στρατηγική της “γαλάζιας πατρίδας” και των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η απάντηση: Διεθνής πίεση και στρατηγική ψυχραιμία

Στο πλαίσιο του SAFE, τονίστηκε ότι η απάντηση της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Απαιτείται ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, προσεκτικός διπλωματικός σχεδιασμός, αλλά και διεθνοποίηση του ζητήματος. Το casus belli δεν είναι μόνο ελληνοτουρκική διαφορά· είναι πρόβλημα του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του διεθνούς δικαίου.

Εξωτερική πολιτική σε κρίση: Η Ελλάδα “πυροβολεί τα πόδια της” έναντι της Τουρκίας

Η παγίδα της “φιλίας” και το ευρωπαϊκό άλλοθι για την Άγκυρα

Η πρόσφατη πολιτική προσέγγιση Ελλάδας–Τουρκίας, όπως αυτή επισφραγίστηκε με τις δημόσιες δηλώσεις για «ελληνοτουρκική φιλία», φαίνεται να έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την Αθήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις εντάσεις και να ενισχύσει το προφίλ της ως δύναμη σταθερότητας, φαίνεται να έχει υποτιμήσει τις συνέπειες της εικόνας που εκπέμπει προς την Ευρώπη.

Η εντύπωση που δημιουργείται στο εξωτερικό, και ιδίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πως δεν υπάρχει πλέον ουσιαστικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η ψευδής εικόνα «ομαλότητας» έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να επανέρχονται με μεγαλύτερη ζέση στην ιδέα ένταξης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, μια εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό, αν όχι ανησυχία.

Ξεχνώντας το casus belli και την Κύπρο

Η ουσία, ωστόσο, δεν αλλάζει: η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί ενεργό το casus belli κατά της Ελλάδας για τρεις δεκαετίες και συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 51 χρόνια. Αυτές οι πραγματικότητες φαίνεται να παραγνωρίζονται από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, που επιλέγει την προσέγγιση της Άγκυρας στο όνομα της γεωστρατηγικής ισορροπίας, παραμερίζοντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η κριτική για την ελληνική στρατηγική

Πολλοί αναλυτές μιλούν πλέον ανοιχτά για σοβαρά στρατηγικά λάθη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Αθήνας και έχουν επιτρέψει στην Άγκυρα να επανεμφανίζεται ως “συνεργάτης ασφαλείας” της Δύσης, χωρίς να έχει κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, περί του SAFE και της πιθανής ενσωμάτωσης της Τουρκίας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής άμυνας, είχε σαφώς πιο επιθετικό και αιχμηρό ύφος, υπενθυμίζοντας εμμέσως τις χρόνιες προκλήσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η στάση αυτή δεν αρκεί να αναστρέψει την ήδη παγιωμένη εντύπωση, ιδιαίτερα όταν η ευρύτερη κυβερνητική γραμμή κινείται προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης και της σιωπηρής αποδοχής της “νέας πραγματικότητας”.

Το εσωκομματικό στοιχείο

Δεν περνά απαρατήρητο και το πολιτικό υπόβαθρο της παρέμβασης Δένδια. Πέρα από τον θεσμικό του ρόλο, η στάση του αποτυπώνει και μια διαφορετική φωνή στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, που φλερτάρει, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, με μια πιο ανεξάρτητη και εθνικά αιχμηρή τοποθέτηση απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Το αν αυτή η στάση θα εξελιχθεί σε εσωκομματική διαφοροποίηση ή θα αποτελέσει εργαλείο πίεσης προς την κυβέρνηση, μένει να φανεί.

Συμπερασματικά

Η ελληνική διπλωματία φαίνεται να έχει υποπέσει σε ένα στρατηγικό λάθος: επένδυσε υπερβολικά στην εικόνα της “καλής γειτονίας”, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις και χωρίς να επιβάλει την αναγνώριση των θεμελιωδών ζητημάτων ασφάλειας. Η «καλή εικόνα» που παρουσιάζεται προς τα έξω έχει οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Το τίμημα αυτής της πολιτικής, κατά πολλούς “αυτογκόλ”, ενδέχεται να το πληρώσει η Ελλάδα σε κρίσιμα πεδία, με πρώτο και κυριότερο το ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας, στο οποίο η Τουρκία επιδιώκει να εισχωρήσει χωρίς να αλλάξει στάση ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Κύπρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Με τόσο κακά Αγγλικά θα επιλύσει το Κυπριακό;

Ακατάλληλη η Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η Φανούλα Αργυρού, Σημερινή

Γράψαμε χθές για τις απαράδεκτες δηλώσεις της κας απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία σε δηλώσεις της στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε στον πρόεδρο της ΚΔ Νίκο Χριστοδουλίδη ως «Ηγέτη της Ελληνικής Κύπρου» και στον εγκάθετο της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ ως « Εξοχότατο». Και παραθέσαμε αυτούσια τις δηλώσεις της.

Ένας αναγνώστης μάς έστειλε την εξής εύλογη απορία την οποία μεταφέρω αυτούσια:

«Απορώ πώς με τόσο κακά Αγγλικά, η κυρία θα επιλύσει ένα τέτοιο πρόβλημα!!».

Αντιλαμβάνονται τη σημασία άραγε αυτής της απορίας ή πέρασε καθόλου από το νου των κυβερνώντων στην Κυπριακή Δημοκρατία;

(Θυμίζουμε εδώ παρεμπιπτόντως ότι όταν ο τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του ΗΒ Τζακ Στρο επισκεπτόμενος την Κύπρο και παρόλο που είχε προειδοποιηθεί από τις κυπριακές αρχές να μην πάει, πήγε στο «προεδρικό» και συνάντησε τον Ταλάτ. Ως αποτέλεσμα ο τότε πρόεδρος της ΚΔ, Τ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον δεχθεί).

«Δεν είναι με κανένα δικαιολογητικό Γκάφα Ολγκίν! Είναι καθρέφτης!!!»

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις4 λεπτά πριν

Βγάλαμε τα μάτια μας με το Σινά!

Ο νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος-τουρκολόγος, συγγραφέας αρκετών σχετικών βιβλίων, διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών...

Διεθνή20 λεπτά πριν

Η Ρωσία απέκλεισε το ενδεχόμενο επίλυσης της σύγκρουσης με την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον

Η Μόσχα δεν αναμένει γρήγορες «προόδους» στις συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουση

Πολιτική37 λεπτά πριν

Στο Θρυλόριο η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα!

Η Αυστραλιανή διπλωμάτισσα έμενε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε και έφυγε με την υπόσχεση ότι θα το...

Άμυνα1 ώρα πριν

Η καρδιά της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης “DEFENDER EUROPE 25″ χτυπάει δυνατά στη Θράκη (Βίντεο+Φώτο)

Περισσότερα από 324 στελέχη από Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, βρίσκονται ήδη επί ποδός για...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Νικόλαος Χατζόβουλος: Όταν οι πράκτoρες της EYΠ παρακολουθούν πoινικoύς, κάτι δεν πάει καλά

Ο έμπειρος σύμβουλος ασφάλειας έκανε και μια αναδρομή στη λειτουργία της ΕΥΠ, επισημαίνοντας τις φάσεις στελέχωσης της υπηρεσίας, από την...

Δημοφιλή