Αναλύσεις
Από το Εικοσιένα στο Εικοσιδυό μας…

Ε Κ Α Τ Ο Ν χρόνια φέτος από τη Μικρασιατική μας Καταστροφή του 1922
Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος
Ε Κ Α Τ Ο Ν χρόνια φέτος από τη Μικρασιατική μας Καταστροφή του 1922. Το «μας» αναγκαίο για τον προσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας των όπου γης Ελληνίδων και Ελλήνων, του σύνολου Ελληνισμού, εντός και εκτός κρατικών ορίων προς τους οποίους απευθύνεται η αρθρογραφία μας. Του Ελληνισμού του οποίου αποκόπηκε βίαια και τρομακτικά πριν 100 χρόνια ο ένας απ’ τους δύο πνεύμονες του, ο μικρασιατικός.
– Πώς και γιατί το 1922 αποτύχαμε να έχουμε την «Μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» που μόλις είχαμε εξασφαλίσει στα χαρτιά με τη Συνθήκη των Σερβών του 1920; Ως συνέχεια της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισσίων του 1919, μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918). Στις νικήτριες δυνάμεις του οποίου συγκαταλεγόταν και η Ελλάς μ’ επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Και στις ηττημένες δυνάμεις, η υπό διάλυση Οθωμανική Τουρκία του Μεχμέτ Βαχιντεντίν 36ου και τελευταίου σουλτάνου της.
– Πώς και γιατί ηττήθηκε το 1922 και ετάφη η Μεγάλη Ιδέα που ζωογόνα την έτρεφε αδιάκοπα ως όραμα ο Ελληνισμός μετά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821 και τους νικηφόρους Απελευθερωτικούς Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913; Δυό μόλις βήματα το 1920 πριν από την επίτευξη της Μεγάλης Ιδέας;
– Πώς και γιατί το 1922 χάσαμε τη Σμύρνη, την Φιλαδέλφεια, το Αϊδίνιο, το Αϊβαλί, την Προύσα, τη Νίκαια, την Κίο στην Ιωνία, την Αδριανούπολη, τις Σαράντα Εκκλησιές, τη Ραιδεστό, την Κωνσταντινούπολη στην Ανατολική Θράκη, την Σαμψούντα, την Κερασούντα, τη Σινώπη, την Αμισό, την Αμάσεια, την Τραπεζούντα, τη Ριζούντα στον Πόντο;
ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ μας είναι – πολύ ισχυρός και κοπιωδώς μελετημένος – ότι: ΕΑΝ ο Ελληνισμός μελετούσε εγκαίρως, χωρίς προκαταλήψεις και φατριαστικές – κομματικές παρωπίδες, με όλη την αυτοκριτική αυστηρότητα και διορθωτική αποφασιστικότητα, την μέγιστη εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής μας του 1922, τα πραγματικά της αίτια, και φρόντιζε να διδαχθεί από τα παθήματα ώστε να μην επιτρέπει την επανάληψη των προς αποφυγήν παραδειγμάτων του ολέθριου παρελθόντος, δεν θα καταντούσαμε το 1974 στην Κυπριακή Καταστροφή.
– Και αυτό είναι, φρονούμε, το σημαντικότερο από χίλια-μύρια άλλα νήματα που συνδέουν έκτοτε τη Μικρασία μας με την Κύπρο μας.
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΑΜΕ ήδη το 2021 με τη μνημόνευση, κατά τη διάρκειά του, των 200χρονων την εθνικής μας υπερηφάνειας για την Επανάσταση του 1821. Υποδεχόμαστε και το 2022 με την αναγκαία μνημόνευση των 100χρονων την εθνικής μας ντροπής για την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Δηλαδή:
– ΑΠΟ τον Εθνικό Ύμνο που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός («Ύμνος εις την Ελευθερίαν») για το 1821, με μουσουργό τον Νικόλαο Μάντζαρο,
– ΣΤΟΝ Εθνικό Θρήνο που έγραψε ο Νίκος Γκάτσος («Μάνα μου Ελλάς») για το 1922, με μουσουργό τον Σταύρο Ξαρχάκο.
Από τον Ύμνο στον Θρήνο. Οι οποίοι συνοδεύουν αμφότεροι ανεξίτηλα τη συνείδηση του έθνους. Θριαμβευτικά ο πρώτος, άκρως τραυματικά ο δεύτερος, στην ζώσα μνήμη και ψυχοσύνθεση των Ελληνίδων και των Ελλήνων όλων έκτοτε των διαδοχικών γενεών και από το 1821 και από το 1922 ως τις μέρες μας.
ΠΟΛΥ χρήσιμη είναι, φρονούμε, για το έθνος η βαθύτερη και νηφάλια μελέτη της ιστορίας των δύο κορυφαίων ιστορικών περιόδων. Για την άντληση διδαγμάτων σπουδαίας σημασίας για το εκάστοτε σήμερα και το αύριο του Ελληνισμού.
– Χρήσιμη όλως ιδιαιτέρως για τις κατευθύνσεις και τις επιλογές της πολιτικής του πορείας. Και, συνεπώς, για τα σημαντικότερα κριτήρια με τα οποία το εκάστοτε εκλογικό σώμα επιλέγει τους ηγέτες του στην Αθήνα και στη Λευκωσίας.
– Όχι μόνο επειδή και το 1821 και το 1922 και το 1974 κύριος αντίπαλος υπήρξε ο ίδιος που και σήμερα απειλεί, ως Ερντογανική πλέον Τουρτζιά, τον Ελληνισμό και αμφότερα τα κράτη μας Ελλάδα και Κύπρο.
ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ αυτής μία από τις πιο σπουδαίες ίσως πτυχές, η οποία δύναται και προσφέρεται ώστε προπάντων να φωτίζει εναργέτερα τα ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, είναι το κεφάλαιο εκείνων των αιτίων που παρήγαγαν τις χειρότερες εθνικές αποτυχίες. Και το οποίο δεν περιορίζεται και δεν εξαντλείται στο 1821 και το 1922, αλλά – δυστυχώς για το έθνος – το έχει υποστεί ο Ελληνισμός και σε πολλές άλλες περιπτώσεις μέχρι και πενήντα δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, το 1974 στην Κυπριακή Καταστροφή.
1η ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί περισσότερο έβλαψε και έθεσε σε θανάσιμο κίνδυνο την Επανάστασή μας του 1821, ώστε να ρημάξει τον Μοριά εισβάλλοντας από τον Φεβρουάριο του 1825 ο Οθωμανός αντιβασιλέας της Αιγύπτου Ιμπραήμ Πασάς με 17.000 Τουρκο-Αιγυπτιακά στρατεύματα και Γάλλους επικεφαλής αξιωματικούς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δύο εμφυλίους πολέμους είχαμε ήδη διαπράξει εκεί οι Έλληνες, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο και από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο 1924, ώστε ο Ιμπραήμ Πασάς να βρει αφύλακτο το «Πέντε Μίλι» εκείνης της εποχής και να αποβιβαστεί ανενόχλητος στη Μεθώνη 24 Φεβρουαρίου 1825…
2η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν τα βαθύτερα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής τον Αύγουστο του 1922, με την ήττα της νικηφόρας από το 1919 Ελληνικής μικρασιατικής στρατιάς, την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Εθνικός Διχασμός από το 1915 μεταξύ Βασιλικών Κωνσταντινικών από τη μια και Βενιζελικών από την άλλη.
3η ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί μετά την τελειωτική νίκη κατά του Ναζισμού και του Φασισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939-1945, μεταξύ των νικητριών δυνάμεων και η Ελλάς, δεν κατόρθωσε η Αθήνα να διεκδικήσει και να ενσωματώσει στο ελλα-δικό μας κράτος την Βόρειο Ήπειρο και την Κύπρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διότι «φροντίσαμε» ήδη από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης 1943-1944 οι Έλληνες να αποδυθούμε σε αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ Εθνικοφρόνων και Κομμουνιστών με ολεθριότερο επιστέγασμα τον Εμφύλιο Πόλεμο 1946-1949.
4η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς καταντήσαμε την 20η Ιουλίου 1974 να αποβιβαστεί ανενόχλητος ο τουρκικός Αττίλας στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας μας και να έχει σκλαβωμένα έκτοτε τα βόρεια ελληνικά εδάφη της Κύπρου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα εμφύλια εν Κύπρω πάθη μεταξύ Γριβικών και Μακαριακών και το αδελφοκτόνο πραξικόπημα που εκτόξευσε 15η Ιουλίου 1974 η χουντική δικτατορία των Αθηνών.
ΚΟΙΝΟΣ παρονομαστής σε αυτό το διαχρονικό κεφάλαιο της εθνικής μας ιστορίας, τα Εμφύλια Πάθη. Ο Εμφύλιος Πόλεμος. Ο Εμφύλιος Διχασμός. Η Εμφύλια Διχόνοια.
ΤΡΑΓΙΚΟΤΕΡΟ συμπέρασμα από τη μελέτη αυτού ειδικά του κεφαλαίου, η διαπίστωση ότι: Ενώ από την αρχαιότητά μας η Ιστορία δίδασκε την ολεθριότητα των εμφυλίων πολέμων και τα επιμέρους αίτιά τους – ιδίως με την επιστημοσύνη του Θουκυδίδη (Γ-82) από τα Κερκυραϊκά του 427 προ Χριστού – οι έκτοτε απόγονοι μέχρι και το 1974 μετά Χριστόν, αποδειχθήκαμε ανεπίδεκτοι μαθήσεως.
ΣΤΑ 100ΧΡΟΝΑ του Εθνικού μας Θρήνου για την Μικρασιατική Καταστροφή που υπέστη το έθνος το 1922, μπορούμε τώρα τουλάχιστον με ανακούφιση να λογαριάζουμε άκρως ενθαρρυντικό ευτύχημα για τον Ελληνισμό του 2022 ότι, δεν απειλείται τα τελευταία 48 έτη από εμφυλιοπολεμικούς υποτροπιασμούς.
ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ από αυτήν την φρικτή προγονική εμφύλια πανούκλα αυτοκαταστροφής, έχει πλέον την ευχέρεια να αναζητήσει και να κρίνει τους πιο άξιους, πρόθυμους και ικανούς ηγέτες που «κόφκει ο νους τους» ώστε, σε οριστικό επιτέλους διαζύγιο από τα Φοβικά Σύνδρομα του 1922 και τα Ηττημένα Μυαλά του 1974, να επιτύχουν την πιο ραγδαία και αποφασιστική ενδυνάμωση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών συντελεστών ισχύος, αμφοτέρων των κρατών του Ελληνισμού για τη διασφάλιση του παρόντος και την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση του μέλλοντος.
Λάζ.Α.Μαύρος

Αναλύσεις
Ζωή σαν το όνειρο μας πεταλούδας! Στο Πακιστάν τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν
Τα στατιστικά στοιχεία αυτά φέρνουν στο φως την πραγματική κατάσταση στο Πακιστάν το οποίο έχει κάνει σημαία της εξωτερικής του πολιτικής ότι είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κράτος που πλέον προστατεύει άρτια τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική καθώς μιλάμε για πενιχρή υγειονομική περίθαλψη στη χώρας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.

Γράφει η Δήμητρα Στάικου
Στις 7 Απριλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πραγματοποιώντας μια σοβαρή έκκληση για δράση για την παγκόσμια ημέρα υγείας, έστρεψε την προσοχή όλων στους ανησυχητικούς δείκτες μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας του Πακιστάν. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι κάθε μέρα στο Πακιστάν, 27 γυναίκες πεθαίνουν λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, και 675 νεογνά χάνουν τη ζωή τους πριν φτάσουν τον ένα μήνα ζωής. Μιλάμε δηλαδή για περισσότερους από 9.800 θανάτους γυναικών, 246.300 θανάτους νεογνών και πάνω από 190.000 θνησιγένειες ετησίως. Η αρχή της τραγωδίας ξεκινά με τη συνειδητοποίηση ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους, θα μπορούσαν να προληφθούν.
Τα στατιστικά στοιχεία αυτά φέρνουν στο φως την πραγματική κατάσταση στο Πακιστάν το οποίο έχει κάνει σημαία της εξωτερικής του πολιτικής ότι είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κράτος που πλέον προστατεύει άρτια τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική καθώς μιλάμε για πενιχρή υγειονομική περίθαλψη στη χώρας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.
Η έκκληση του παγκόσμιου οργανισμού υγείας για λήψη μέτρων ώστε να περιοριστεί η παιδική θνησιμότητα στο Πακιστάν, δεν είναι απλώς μια αναφορά—είναι μια έκκληση για άμεσες, συντονισμένες και διαρκείς ενέργειες για τη σωτηρία ζωών και την προστασία του μέλλοντος των οικογενειών σε όλο το Πακιστάν. Αυτό όμως που πρέπει η δυτική κοινωνία να κάνει πριν κουνήσει το δάχτυλο στο Πακιστάν, είναι να καταλάβει τι συμβαίνει με την κοινωνική και θρησκευτική δομή της χώρας που δημιουργεί ένα σύστημα αξιών, σκληρό για τη συνέχιση της ύπαρξης και τυφλό στην ανάγκη προστασίας της αρχής της ζωής. Αν προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε τις συνθήκες που μία γυναίκα μένει έγκυος και γεννά στη Δύση με αυτές που γεννά στο Πακιστάν ,είναι άτοπο.
Ειδικά στην επαρχία του Πακιστάν όπου διαμένει πάνω από το 60% του πληθυσμού., οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ανεπαρκή πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, έμφυλη ανισότητα, φτώχεια, κακή διατροφή και έλλειψη εκπαίδευσης. Με όλες αυτούς τους περιοριστικούς παράγοντες πώς είναι δυνατόν να μπορούν να φέρουν στον κόσμο υγιή παιδιά; Ευτυχώς, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε αστικά κέντρα όπως το Καράτσι, η Λαχόρη και το Ισλαμαμπάντ τα οποία διαθέτουν προηγμένα νοσοκομεία και εκπαιδευμένους γιατρούς.
Στην επαρχία του Πακιστάν, όταν μία γυναίκα κοντεύει να γεννήσει, ξεκινά ο Γολγοθάς των επιβαρυντικών συνθηκών για ευοίωνη έκβαση της γέννας. Αρχικά στην επαρχία, μια οικογένεια συχνά κατοικεί σε απόσταση από υγειονομικές εγκαταστάσεις .Επιπλέον συνήθως έχει περιορισμένα οικονομικά μέσα και δε μπορεί να σηκώσει το κόστος του ταξιδιού για να φτάσει στην πρωτεύουσα. Έτσι η συχνά υποσιτισμένη γυναίκα γεννά στο σπίτι με τη βοήθεια μαμής ή μιας ακόμη γυναίκας της οικογένειας. Να τονιστεί ότι ειδικά στην περίπτωση γέννας στο σπίτι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών και θανάτων λόγω έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού ,φαρμάκων αλλά και πολιτισμικών επιρροών όπως για παράδειγμα την αντίληψη ότι μέχρι σήμερα τα μωρά κορίτσι δεν είναι τόσο πολύτιμα όσο τα αγόρια άρα δε χρήζουν τόσης προσοχής.
Η χειρότερη συνειδητοποίηση είναι ότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας επισημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μητέρων και νεογνών, θα μπορούσαν εύκολα να είχαν προληφθεί, αν η μητέρα και το μωρό είχαν διαμετακομιστεί έγκαιρα σε ιατρικό κέντρο ή αν είχαν στο σπίτι βοήθεια γιατρού. Δυστυχώς όμως , συχνά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η μητέρα ή το μωρό να πεθαίνουν. Υπάρχουν περιπτώσεις που χάνονται και οι δύο. Η επίδραση αυτών των θανάτων είναι βαθιά . Τα πραγματικά περιστατικά ανέκαθεν αφηγούνταν πιο συγκινητικές ιστορίες από ότι μπορούν να αφηγηθούν οι αριθμοί και οι στατιστικές. Πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο, βρίσκεται μια μητέρα που δεν επιστρέφει ποτέ στο σπίτι, ένα νεογέννητο που δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να ζήσει, μια οικογένεια που διαλύεται.
Οι άδικοι θάνατοι αντιπροσωπεύουν χαμένο δυναμικό, διαλυμένες οικογένειες και κοινότητες που πλήττονται από θλίψη και οικονομικές δυσκολίες. Μία μητέρα που πεθαίνει στη γέννα αφήνει τα επιζώντα παιδιά ευάλωτα σε κακή διατροφή, κακή υγεία και περιορισμένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες .Για τα νεογνά που επιβιώνουν τον κρίσιμο πρώτο μήνα, ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών υγείας λόγω κακής πρώιμης φροντίδας παραμένει υψηλός.
Όταν μία μητέρα ,πεθάνει στη γέννα , τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που μένουν πίσω επομίζονται τεράστιο ψυχολογικό βάρος καθώς πλέον καλούνται να επιτελέσουν αυτοί το ρόλο των φροντιστών. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι επίσης σημαντικός, καθώς οι οικογένειες συχνά ξοδεύουν τις οικονομίες τους ή χρεώνονται προσπαθώντας να διαχειριστούν τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν το Πακιστάν να υποχρεούται να αναλάβει δράση. Πλέον η χώρα δεσμεύτηκε να επιτύχει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι περιλαμβάνουν το σχέδιο για τη μείωση της αναλογίας μητρικής θνησιμότητας σε λιγότερες από 70 ανά 100.000 γεννήσεις και την εξάλειψη μέσω προληπτικής δράσης των θανάτων των νεογνών μέχρι το 2030.
Δυστυχώς και τα παιδιά που καταφέρνουν να επιζήσουν της γέννας δεν έχουν μπροστά τους στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένα ευοίωνο μέλλον καθώς η χώρα βιώνει μια οδυνηρή αύξηση της βίας κατά των παιδιών, με 7.608 περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής το 2024 – μέσος όρος 21 περιστατικών την ημέρα – σύμφωνα με μια νέα έκθεση του οργανισμού βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης (SSDO). Τα ποσοστά καταδίκης για τις περισσότερες κατηγορίες κακοποίησης να παραμένουν κάτω από 1%.
Αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα προέρχονται από την τελευταία δημοσίευση της SSDO, μελέτη χαρτογράφησης για τη βία κατά των παιδιών στο Πακιστάν 2024, η οποία βασίζεται σε δεδομένα που αποκτήθηκαν από τις επαρχιακές αστυνομικές διευθύνσεις μέσω των νόμων για το δικαίωμα στην πληροφορία (RTI). Οι αναφερόμενες περιπτώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βίας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, της απαγωγής, της εμπορίας παιδιών, των παιδικών γάμων και της παιδικής εργασίας. Στο σύνολο των περιπτώσεων, 2.954 ανέφεραν σεξουαλική κακοποίηση, 2.437 ανέφεραν απαγωγή, 895 σχετίζονταν με παιδική εργασία, 683 ήταν περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης, 586 ήταν περιστατικά εμπορίας παιδιών και 53 ήταν περιπτώσεις παιδικών γάμων.
Ενώ οι περιπτώσεις εμπορίας παιδιών και παιδικής εργασίας είχαν σχετικά υψηλότερα ποσοστά καταδίκης, 45% και 37% αντίστοιχα, η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων – συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής κακοποίησης, της απαγωγής και του παιδικού γάμου – είχε αμελητέα ή καθόλου καταδίκες, με τις περιπτώσεις παιδικών γάμων να μην έχουν καμία καταδίκη σε εθνικό επίπεδο. Βέβαια ,όταν μιλάμε για το κομμάτι της εμπορίας παιδιών από το Πακιστάν, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η εμπορία συνοψίζεται μεταξύ των συνόρων της χώρας αλλά πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να αναλογιστούμε πόσοι κάτοικοι της Δύσης πράττουν παράνομη εμπορία παιδιών με ανήλικα θύματα από το Πακιστάν μέσω του dark web.
Το Πακιστάν έχει να φέρει σε πέρας ένα μεγάλο έργο μπροστά του ,αυτό της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών. Στο κομμάτι της υγείας , ενώ έχουν παρθεί κάποια μέτρα για την κάλυψη εμβολιασμών σε νεογνά στην επαρχία, υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας προτρέπει την πακιστανική κυβέρνηση να αυξήσει τις επενδύσεις στις υπηρεσίες μητρικής, νεογνικής και παιδικής υγείας, με έμφαση στην προσέγγιση των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε αστικά κέντρα.
Η υπερχρεωμένη κυβέρνηση του Πακιστάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση μόνη της και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια έχει αποφασίσει να ξοδεύει το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων της σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και όχι στην υγεία και όχι την εκπαίδευση. Η χώρα χρειάζεται ενίσχυση για να μπορέσει να εξασφαλίσει βιώσιμες συνθήκες σε γυναίκες και μωρά και αυτή η ενίσχυση μπορεί να έρθει με τη σύμπραξη διαφορετικών φορέων όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις και τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας.
Οι θρησκευτικές οργανώσεις, οι γυναικείες ομάδες και οι εθελοντές της κοινότητας μπορούν να δράσουν ως ισχυροί παράγοντες αλλαγής, διαδίδοντας την ευαισθητοποίηση, καταπολεμώντας επιβλαβείς πολιτιστικές πρακτικές και ενθαρρύνοντας τις οικογένειες να αναζητούν έγκαιρη ιατρική φροντίδα.
Παρά τις προκλήσεις, το Πακιστάν έχει ευκαιρίες να αξιοποιήσει την καινοτομία για να αντιμετωπίσει την κρίση. Τελικά, η μείωση των θανάτων μητέρων και νεογνών στο Πακιστάν εξαρτάται από έναν βασικό παράγοντα: τη πολιτική βούληση. Χωρίς ισχυρή ηγεσία, και δέσμευση για απτές αλλαγές δεν πρόκειται να δοθεί μέλλον στα παιδιά . Οι ηγέτες του Πακιστάν έχουν ηθική και συνταγματική υποχρέωση να διασφαλίσουν την υγεία και την ευημερία του ύπαρξης και του μέλλοντος ,κάθε χώρας, των ονείρων των παιδιών.
Αναλύσεις
Οδηγούμαστε σε εθνική καταστροφή!
Παρέμβαση του καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κωνσταντίνου Γρίβα στη “Φωνή της Ελλάδας” και τον Θάνο Χούπη

Κωνσταντίνος Γρίβας: Οι Έλληνες έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου. Βλέποντας έναν δορυφορικό χάρτη συνειδητοποιείς κανείς, ότι δεν είναι θέμα διεθνούς δικαιού αλλά γεωγραφίας. Απέναντι από τις μικρασιατικές ακτές υπάρχει μια πυκνή και αδιαίρετη αλυσίδα νησιών. Το να λέει η Τουρκία ότι έχει δικαιώματα στο Αιγαίο είναι μια παρανοϊκή ανάγνωση. Το Αιγαίο είναι μια στεριά με τα ελληνικά νησιά.
Η Τουρκία με την αγαστή συνεργασία ενός κομματιού του ελληνικού συστήματος άσκησης εξουσίας, πολιτικών, δημοσιογράφων, ερευνητικών κέντρων λέει, ότι τα ελληνικά νησιά είναι προέκταση της μικρασιατικής ακτής και πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως άδεια θάλασσα.
Δέχεται μόνο τα 6 ν.μ.και απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση. Όταν έχεις μια χώρα που σε βάζει να μπαίνεις σε συζήτηση ότι δεν έχει δικαίωμα διοικητικού ελέγχου πάνω στα νησιά σου, γιατί αυτό σημαίνει αποστρατιωτικοποίηση, τότε έχεις μεγάλο πρόβλημα. Αυτό ξεκίνησε το 1974, συνεχίστηκε με το Casus Belli το 1995 που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο αφήσαμε να αιωρείται και φτάσαμε στο τελευταίο επεισόδιο της διαρκούς καταβύθισης της Ελλάδας ως γεωπολιτική οντότητα με την Τουρκία να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και εμείς να λέμε, ότι θα το δούμε. Είναι χάσιμο πολέμου, γιατί δεν τον διεξάγουμε.
Διεξάγουμε δηλαδή έναν πόλεμο υπέρ της Τουρκίας, γιατί ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος έχει επιβάλλει αυτές τις παρανοϊκές θέσεις. Όλοι μας έχουμε ευθύνη. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έπεσαν εκεί με αλεξίπτωτα, αλλά με τη συγκατάθεση της ελληνικής κοινωνίας. Συμβαίνει ένας γεωπολιτικός ακρωτηριασμός, οδηγούμαστε σε εθνική καταστροφή.
Οι υποχωρήσεις οδηγούν σε πολεμική αναμέτρηση, για να κουμπώσει ο αντίπαλος τις κατακτητικές του επιδιώξεις. Είναι μια δολοφονία της Ελλάδας ως κανονικής χώρας που γίνεται με τη συγκατάθεση κομματιών της ελληνικής εξουσίας. Έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Παρέμβαση του καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κωνσταντίνου Γρίβα στη “Φωνή της Ελλάδας” και τον Θάνο Χούπη
Αναλύσεις
Εκεί θα κριθούν όλα!
Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση “Βεργίνα”

-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”