Ακολουθήστε μας

Οικονομία

Μπλόκο οικολόγων στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε στις

Τρεις οργανώσεις έχουν καταφέρει από το 2019 να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα έρευνας στις δύο περιοχές που ανέλαβε η κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. Τι ακολουθεί.

Στην προσφυγή τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας οφείλεται η αναβολή από την κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. των σεισμικών ερευνών για τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

Επί της ουσίας, οι, WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» έχουν καταφέρει από το 2019 να «μπλοκάρουν» κάθε απόπειρα έρευνας στις δύο περιοχές που ανέλαβε η κοινοπραξία, Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τρεις οργανώσεις είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 Διοικητική Προσφυγή (σ.σ. Αίτηση Θεραπείας) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2019, κατέθεσαν στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ίδιο πρόγραμμα.

Η Αίτηση Ακύρωσης επρόκειτο αρχικά να συζητηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020. Αναβλήθηκε συνολικά τρεις φορές (και στις 4/11/2020 και στις 6/10/2021) και τώρα έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 2 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι αναβολές αποδίδονται σε τυπικούς λόγους του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι λόγοι ακύρωσης που προβάλλουν, μεταξύ άλλων, οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις αφορούν στο ανεπαρκές σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα από τις σεισμικές έρευνες, καθώς και στην ελλιπή εξέταση από τις αρχές σχεδιασμού και αδειοδότησης εναλλακτικών λύσεων, ικανών να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Η εκκρεμότητα αυτή, όπως επισήμαναν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν επιτρέπει στην κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της, δεδομένου ότι παραμένει έωλη η απόφαση του ΣτΕ. Με βάση τις δύο συμβάσεις μίσθωσης για τα αντίστοιχα οικόπεδα της Κρήτης, που κυρώθηκαν με νόμο από την ελληνική Βουλή, το 2019, είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες μέσα στα πρώτα έξι χρόνια από τότε που ανέλαβε τις παραχωρήσεις.

Πρόκειται, όπως λένε γνωρίζοντες, για ξένες εταιρείες-μεγαθήρια (με operator της κοινοπραξίας την Total), που δεν θα ήταν πρόθυμες να αναλάβουν ένα τέτοιο ρίσκο. Αυτός είναι, συνεπώς, ο πραγματικός λόγος που αναβάλλονται διαρκώς οι ημερομηνίες των σεισμικών ερευνών. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί να γίνουν τον χειμώνα 2020-2021, πήραν αναβολή για τον χειμώνα 2021-2022 και τώρα πάνε για τον χειμώνα 2022-2023. Αυτού του είδους οι έρευνες επιλέγεται να γίνονται στο διάστημα από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου, για να μη διαταραχτεί ο πολλαπλασιασμός των θηλαστικών, που ενδημούν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Παρά τις αναβολές των ερευνών, η κοινοπραξία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, έχει καταθέσει στις αρμόδιες αδειοδοτικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ περιβαλλοντική μελέτη, βάσει της ΣΜΠΕ, η οποία, μάλιστα έχει εγκριθεί. Συνεπώς, εάν εκδικαστεί στις 2 Φεβρουαρίου η υπόθεση στο ΣτΕ και η απόφαση εκδοθεί χωρίς καθυστέρηση, εφόσον είναι απορριπτική για τις αιτιάσεις των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος, ώστε οι σεισμικές έρευνες να δρομολογηθούν από φέτος το φθινόπωρο.

για τη συνέχεια Euro2Day

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι γεωπολιτικοί φόβοι απογειώνουν την τιμή του χρυσού

Το κίτρινο μέταλλο είδε την τιμή του να αυξάνεται σήμερα στα 3.018,52 δολάρια ανά ουγγιά , καταγράφοντας από την αρχή του έτους άνοδο, περίπου 14% .

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται πλέον η τιμή του χρυσού, έχοντας πλέον αφήσει πίσω του το φράγμα των 3.000 ευρώ ανά ουγγιά.

Το κίτρινο μέταλλο είδε την τιμή του να αυξάνεται σήμερα στα 3.018,52 δολάρια ανά ουγγιά , καταγράφοντας από την αρχή του έτους άνοδο, περίπου 14% .

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές που μίλησαν στη Ναυτεμπιρική, «τα δασμολογικά σχέδια του  προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το αβέβαιο ακόμη, αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οι  φόβοι για την αμερικανική οικονομία, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η ασαφής πολιτική επιτοκίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οδηγούν σε αυξημένη φυγή σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός».

Η αυστραλέζικη Macquarie Bank βλέπει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά, το τρίτο τρίμηνο. Η UBS αύξησε χθες την τιμή στόχο της για τον χρυσό στα 3.200 δολάρια. Η Goldman Sachs αναμένει ότι η τιμή θα αυξηθεί στα 3.100 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί πολλές απειλές από τη Δύση που έχουν αυξήσει την αξία του χρυσού. Μεταξύ των λόγων είναι « ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα στις ΗΠΑ, οι εμπορικές εντάσεις που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι απειλές για την παγκόσμια οικονομία». Η Credit Mutuel εξηγεί ότι, κατά την άποψή της, το κλειδί βρίσκεται στους «οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους, που θα μπορούσαν να προκύψουν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Ποιοι αγοράζουν χρυσό

Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες πολλών χωρών αγοράζουν επίσης χρυσό. Σύμφωνα με τον πάροχο προϊόντων Bestbrokers, το Κατάρ για παράδειγμα, αύξησε τα αποθέματά του σε χρυσό κατά 9,7% σε 9,86 τόνους το 2024 για να ενισχύσει την εθνική οικονομία.

Το Κατάρ είναι μία από τις χώρες με υψηλά κατά κεφαλήν αποθέματα χρυσού, που αντιστοιχούν σε περίπου 12 δώδεκα χρυσά νομίσματα ανά πολίτη.

Η Κίνα επίσης, το 2024 ήταν μια από τις χώρες που αύξησαν τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 44 τόνους. Μόνο η Πολωνία, με αύξηση σχεδόν 90 τόνων, και η Ινδία, με αύξηση 72,6 τόνων, πρόσθεσαν στα θησαυροφυλάκιά τους, περισσότερο χρυσό από την Κίνα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ

«Οι  κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές αγοράζουν με τόλμη αυτή τη στιγμή χρυσό, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, επειδή φοβούνται, μεταξύ άλλων, τον αρνητικό αντίκτυπο της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ στην οικονομία», τονίζουν οι ειδικοί. «Οι φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με τις αμερικανικές επιθέσεις κατά του Χούθι στην Υεμένη και του Ισραήλ στη Γάζα – θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν νέα ώθηση στην τιμή του χρυσού», λέει ο Κάιλ Ρόντα, επικεφαλής αναλυτής στο Capital.com. «Το Ισραήλ πραγματοποίησε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας .Ηταν οι σφοδρότερες επιθέσεις από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στις 19 Ιανουαρίου, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι» .

Οι traders έστρεψαν επίσης την προσοχή τους στις λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν επίσης, γεγονός που ενίσχυσε επίσης τις επενδύσεις σε χρυσό. «Οι εταιρείες, οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται, τα σημάδια οικονομικών πιέσεων αυξάνονται και η απειλή ενός εμπορικού πολέμου που υποκινείται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαφαίνεται», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Αλλάζει το σκηνικό στη διεθνή χρηματαγορά! Προβάδισμα για το ευρώ έναντι του δολαρίου

Λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις των προστατευτικών πολιτικών του προέδρου Τραμπ στην αμερικανική οικονομία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αλλάζει το σκηνικό στη διεθνή χρηματαγορά, με το ευρώ να παίρνει προβάδισμα έναντι του δολαρίου, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις των προστατευτικών πολιτικών του προέδρου Τραμπ στην αμερικανική οικονομία. Το ευρώ, το οποίο βρισκόταν σε ανοδική τροχιά τις τελευταίες ημέρες μετά τη συμφωνία των κομμάτων στη Γερμανία για μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, προκειμένου να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τους σφικτούς δημοσιονομικούς κανόνες, ενισχύθηκε χθες κατά 0,2%, στο 1,0906 έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το επίπεδο του 1,0947 της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο ήταν το υψηλότερο έναντι του δολαρίου από τις 11 Οκτωβρίου.

Το κλίμα στη διεθνή χρηματαγορά έχει αλλάξει. Η οικονομική πολιτική Τραμπ αρχικά θεωρούνταν υποστηρικτική προς το δολάριο, το οποίο κατέγραφε σημαντική άνοδο έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων. Η επιβολή δασμών ωστόσο έχει αλλάξει το κλίμα, με το αμερικανικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει 6% έναντι του ευρώ από τα μέσα Ιανουαρίου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ σε συνέντευξή του την Κυριακή, αν και απέκλεισε την πιθανότητα μιας χρηματοοικονομικής κρίσης, επισήμανε πως «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών -Fed, Τράπεζα της Ιαπωνίας και Τράπεζα της Αγγλίας- μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να αναμένονται αλλαγές στα επιτόκια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Financial Times: Αντιστρέφεται το κλίμα για τους επενδυτές απέναντι στη Ρωσία! Το ρούβλι ενισχύθηκε 30%

Οι επενδυτές ποντάρουν στη Ρωσία – Πώς η προσέγγιση Τραμπ-Πούτιν αλλάζει το παιχνίδι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για ένα μεγάλο διάστημα υπό το βάρος των κυρώσεων οι επενδυτές είχαν γυρίσει την πλάτη στο ρωσικό ενεργητικό. Τώρα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα hedge funds και οι χρηματιστηριακές εξετάζουν τρόπους διαπραγμάτευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν απορριφθεί από τη Δύση, αλλά τα οποία εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να σημειώσουν απότομη άνοδο.

Τα βλέμματα όλων βρίσκονται βεβαίως στην επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως επιδιώκει μία συμφωνία ειρήνευσης στην Ουκρανία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που γεννά βεβαίως προσδοκίες για χαλάρωση ή και πλήρη άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Κάποιοι αναζητούν ομόλογα ρωσικών εταιρειών που θεωρούνταν σχεδόν άνευ αξίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αλλά τα οποία πλέον καταγράφουν αυξήσεις στις εσωτερικές αποτιμήσεις ορισμένων επενδυτών. Άλλοι χρησιμοποιούν το τένγκε του Καζακστάν ως έμμεσο υποκατάστατο του ρουβλίου λόγω των οικονομικών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία, αν και τέτοιου είδους συναλλαγές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα.

Το ρωσικό ενεργητικό είχε ουσιαστικά αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι κυρώσεις απέκοψαν τις τράπεζες της χώρας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η Ρωσία υπέστη μαζική εκροή κεφαλαίων. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια δραματικά, καθώς το κόστος των εισαγωγών εκτινάχθηκε και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού επιδεινώθηκαν, ιδιαίτερα καθώς το Κρεμλίνο ξεκίνησε ένα εντατικό πρόγραμμα πολεμικής παραγωγής.

Άνοδος 30%

Σήμερα οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος και η ανατίμηση του ρουβλίου αποκαλύπτουν ότι αυτή η δυναμική μπορεί να αντιστραφεί, ειδικά αν οι Ρώσοι που έφυγαν από τη χώρα υπό τον φόβο της επιστράτευσης επιστρέψουν με αποταμιεύσεις που είχαν κρύψει στη Γεωργία, την Αρμενία και άλλες γειτονικές χώρες. Το ρωσικό νόμισμα έχει ενισχυθεί πάνω από 30% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους χάρη στις ελπίδες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Το εάν οι προσδοκίες των επενδυτών θα επιβεβαιωθούν και θα ενισχυθούν θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από την αυριανή επικοινωνία, που θα έχουν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αναλυτές προειδοποιούν ότι έως ότου έχουμε απτά αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, καλό θα είναι να αποφεύγεται ο υπέρμετρος ενθουσιασμός.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή8 λεπτά πριν

Ο Τζολάνι κορεϊδεύει τους Ευρωπαίους όπως ο Ερντογάν! Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει €2,5 Δισεκατομμύρια στους τζιχαντιστές της Συρίας

Η υποστήριξη προς το καθεστώς των Τζιχαντιστών δεν είναι μόνο ηθικά αμφισβητήσιμη, αλλά και πολιτικά επικίνδυνη.

Αναλύσεις42 λεπτά πριν

Τι συμφώνησαν Τραμπ-Πούτιν

Παρέμβαση του Σάββα Καλεντερίδη για την επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ-Ρωσίας

Διεθνή2 ώρες πριν

Τέλος το Pride στην Ουγγαρία!

Το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την Παρέλαση Υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+

Πολιτική2 ώρες πριν

Απόφαση – σοκ για Ιμάμογλου! Ακυρώνεται το πτυχίο του και μπλοκάρεται η προεδρική του υποψηφιότητα

Χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με το τουρκικό νόμο, οι υποψήφιοι αποκλείονται από τη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος.

Πολιτική3 ώρες πριν

Νέα δημοσκόπηση-μαχαιριά για την κυβέρνηση! Απογοήτευση και οργή στους πολίτες – Ένας στους δύο ζητά πρόωρες εκλογές

Η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALPHA κατέγραψε τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση.

Δημοφιλή