Ακολουθήστε μας

Ιστορία - Πολιτισμός

Επετείων διδάγματα και παρακαταθήκες (2020-2023)

Δημοσιεύτηκε στις

1. Αφορμή για το σημερινό επετειακό είναι η τελετή παρουσίασης στο αναγεννημένο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού του ξεχωριστού επετειακού του τόμου «Η Επανάσταση του 1821: Εντεκα ιστορικοί ιχνηλατούν την πορεία του Αγώνα».

2. Το 2021, ο εορτασμός της 200ετίας της Εθνικής Παλιγγενεσίας συμπίπτει με μια περίοδο που τόσο έχουμε ανάγκη προτύπων. Παρά τον αθέμιτο «ανταγωνισμό» από την καθημερινή μαζική προβολή αυτάρεσκων αντιπροτύπων, υπάρχουν: διακρίνω ενδεικτικά τους ανώνυμους διπλανούς μας της καθημερινής ζωής, που επιβιώνουν με αξιοπρέπεια, τους επιτυχημένους αυτοδημιούργητους, τους καταξιωμένους επιστήμονες παγκόσμιας αναγνώρισης, τους αθλητές-πρωταθλητές που μας προσφέρουν απλόχερα τη χαρά και την αυτοπεποίθηση που συχνά λείπει. Οι σημερινοί ήρωες δεν φορούν τις αρματωσιές των αγωνιστών του ’21. Ξεχωρίζουν με το ήθος, την ταπεινοφροσύνη του ατσάλινου χαρακτήρα τους και με το έργο τους.

3. Ο οικουμενικής απήχησης με επίκαιρα μαθήματα πολέμου και ειρήνης εορτασμός της 2.500ής επετείου των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας αναγκαστικά περιορίστηκε το 2020 λόγω της πανδημίας. Το 2021 ξεχάστηκε –την ξεχάσαμε– η 2.500ή επέτειος της καταλυτικής για την Ελλάδα και την Ευρώπη χερσαίας μάχης των Πλαταιών. Οχι όμως, θέλω να πιστεύω, το «ελληνικόν, εόν όμαιμόν τε και ομόγλωσσον, και θεών ιδρύματά τε κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα» (Ηρόδοτος).

4. Το 2022 και το 2023 υπάρχει κρίσιμη επετειακή συνέχεια. Οφείλουμε να θυμόμαστε αντλώντας διδάγματα:

Α. Την προ εκατονταετίας σειρά πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών αποφάσεων (1921-1922) και τις συνέπειές τους. Από τη «Μεγάλη Ελλάδα των πέντε θαλασσών και δύο ηπείρων» και την παρόρμηση για νικηφόρα προέλαση και εδαφική κατοχύρωση, στις ολέθριες συνέπειες του πολιτικού Διχασμού, σε λάθος πολιτικό – διπλωματικές και στρατιωτικές εκτιμήσεις, στην ήττα, στην καταστροφή, στην προσφυγιά.

Β. Την υποδειγματική Συνθήκη της Λωζάννης. Ας θυμηθούμε ότι κατέστη εντέλει δυνατόν να υπογραφεί διότι –παρά την αντίρρηση των στενότερων τότε Ευρωπαίων συμμάχων μας– η αιωρούμενη απειλή προέλασης της λεγόμενης Στρατιάς της Θράκης προς την Κωνσταντινούπολη έπαιξε σημαντικό ρόλο.

5. Ας στοχαστούμε συνάμα ότι η αυτοπεποίθηση περί ισχύος, η ενδοσκόπηση και η επιβαλλόμενη αίσθηση του αυτονόητου μεν επιδιωκόμενου δε «αριστοτελικού μέτρου» πάνε χέρι χέρι. Ναι, έχουμε κράτος δικαίου και υποδειγματική δημοκρατική σταθερότητα με θεσμούς που λειτουργούν. Κυρίως όμως μας διακρίνει μιαν άνευ προηγουμένου αντοχή και ανθεκτικότητα. Παρά τις μεμψιμοιρίες μας, κατέχουμε ζηλευτή θέση στο περιφερειακό και ευρωπαϊκό στερέωμα. Παρά τις όποιες αστοχίες και λάθη μας. Οφείλουμε να παραδεχθούμε επίσης ότι παρά ορισμένες αποκλίσεις από τον κανόνα, το ήθος, η διορατικότητα, η αποφασιστικότητα και οι κρίσιμες αποφάσεις των πολιτικών μας ηγετών ήσαν κατά κανόνα ορθές και προσέδωσαν ισχύ, κύρος και αίγλη στην ελληνική πολιτεία.

Ας αναγνωρίσουμε όμως ταυτόχρονα ότι σε συγκεκριμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας –που, δυστυχώς, τείνουν να επαναλαμβάνονται– η δική μας πολιτεία υπήρξε απερίσκεπτη και άστοχη. Οι επιπτώσεις της αστοχίας διογκώνονται όταν απουσιάζουν η πολιτική συνεννόηση και οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, της αξιωματικής κυρίως. Χθες όπως και σήμερα. Αυτή την παράμετρο ας μην την υποτιμούμε σήμερα.

6. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και πραγματικές απειλές που επιβάλλουν πραγματική και όχι ως ευχολόγιο –στα λόγια μόνο– πολιτική συνεννόηση. Η αυτοπεποίθησή μας για τα επιτεύγματα, τη θέση και την ισχύ της Ελλάδος μετά το τέλος του Εμφυλίου –κυρίως όμως κατά τα 48 χρόνια της Μεταπολίτευσης– δεν αρκεί. Θέλω να ελπίζω ότι σήμερα όλοι συνειδητοποιούμε τις στρατιωτικοποιημένες απειλές τής απροκάλυπτα επιθετικής και βυθιζόμενης στον αυταρχισμό Τουρκίας.

Είναι αδιανόητο να τιμάμε μεν επετείους, να δείχνουμε όμως διστακτικοί στα διδάγματα και στις παρακαταθήκες τους, διστακτικοί στην πολιτική συνεννόηση και στη συναίνεση.

7. Επετειακά μηνύματα

Α. Η Επανάσταση των Ελλήνων του 1821 αποτέλεσε τον πρώτο γύρο. Σηματοδότησε την αρχή μιας διαδικασίας εκατό ετών, που οδήγησε στην αποσύνθεση και στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ακολούθησαν ο πρώτος και ο δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος, το μεγάλωμα της Ελλάδος και η ήττα των οθωμανικών στρατευμάτων, αφού προηγήθηκε το μάθημα της πικρής ήττας του 1897.

Β. Ως νικήτρια η Ελλάδα επέστρεψε στην Ιωνία και στην αιολική γη. Στη μνήμη μας, η ένδοξη αρχή της εποχής αυτής έχει μείνει ως «Μικρασιατική Εκστρατεία» και το άδοξο και οδυνηρό τέλος της ως «Μικρασιατική Καταστροφή». Ηταν η πρώτη μας αναμέτρηση με τη μετα-οθωμανική Τουρκία, την Τουρκία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Μας την υπενθυμίζουν συνεχώς από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Ξεχνώντας ταυτόχρονα ότι οι όροι και τα μέσα της δικής τους επικράτησης στον 20ό αιώνα συχνά προσδιορίζουν τη σύγχρονη έννοια της εθνοκάθαρσης ή γενοκτονίας. Ορος που δεν περιορίζεται μόνο στους Ελληνες του Πόντου και της Μικρασίας.

Γ. Η συστηματική και διαδοχική εθνοκάθαρση του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης το 1955 και το 1964 σηματοδότησαν τον τρίτο γύρο. Ακολούθησε η διπλή τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Δ. Είμαστε ήδη στην ιστορική καμπή του τέταρτου γύρου. Ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών, η διετία 2022-2023 θα αποτελέσει την κορύφωση της σύγκρουσης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ και τους πολιτικούς του διαδόχους. Μέσα στο ιδιόμορφο αυτό πλαίσιο προετοιμαζόμαστε πολιτικά, διπλωματικά και αμυντικά. Ο τέταρτος γύρος έχει χαρακτηριστικά που δεν είχαν προηγούμενοι. Η αναμέτρηση είναι μεταξύ της αποπροσανατολισμένης ερντογανικής Τουρκίας –διεκδικεί την κατοχύρωση νέου «ζωτικού χώρου» εις βάρος και της Ελλάδος– και την «ήρεμη δύναμη» της ευρω-παϊκής Ελλάδος.

8. Οπως άλλωστε συνέβη σε όλους τους προηγούμενους γύρους, έχουμε στην ευρύτερη περιοχή μας τη χαρακτηριστική παρουσία με συγκρουόμενα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, της αμερικανικής υπερδύναμης συμπεριλαμβανομένης. Με διακριτό όμως στοιχείο του διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος τη ρευστότητα και την προσήλωση σε βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες, που συχνά αλλοιώνουν και στρεβλώνουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα αλλά και τις κατεστημένες συμμαχίες.

9. Αισθάνομαι την ανάγκη να το επαναλάβω. Είναι αδιανόητο να τιμάμε μεν επετείους, να δείχνουμε όμως διστακτικοί στα διδάγματα και στις παρακαταθήκες τους. Διστακτικοί στην πολιτική συνεννόηση και στη συναίνεση. Η συζήτηση δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει στο πλαίσιο των έντονων –προσωπικού, δυστυχώς συχνά, χαρακτήρα– διαξιφισμών στη Βουλή. Παρακολουθώντας εδώ και δεκαετίες τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις των πολιτικών μας αρχηγών, αισθάνομαι ότι σήμερα απέχουμε από το επιθυμητό σημείο συνεννόησης και επικοινωνίας. Αυτό που οι παλιότεροι ονόμαζαν γέφυρες. Είναι σαν να μην υπάρχουν. Εύχομαι να σφάλλω.

* O κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή.

Πηγή: Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η φριχτή αλήθεια πίσω από τα «τατουάζ» των γυναικών

Ένα ντοκιμαντέρ και ένα άρθρο συνοψίζουν το τραγικό πεπρωμένο των Αρμένιων γυναικών εκείνης της περιόδου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ένας αιώνας και μία δεκαετία συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, 110 χρόνια στα οποία η Τουρκία αρνείται να παραδεχτεί τις ειδεχθείς πράξεις της – όπως άλλωστε και με τη Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.

Στο πέρασμα του χρόνου έχουν έρθει στο φως χιλιάδες ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το έγκλημα – έγραφα, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ κ.ά.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες ξεχωρίζουν αυτές των γυναικών που φέρουν στο πρόσωπο και τα χέρια τους κάποια σχέδια ζωγραφισμένα με ανεξίτηλο μελάνι – τατουάζ που δεν επέλεξαν εκείνες, αλλά οι διώκτες / βιαστές / σφαγείς τους.

Το 2011 η δημοσιογράφος και σκηνοθέτρια Σουζάν Χαρνταλιάν, εγγονή μιας από αυτές τις γυναίκες, της «Χανούμ» (όπως την είχαν ονομάσει), κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ Grandma’s Τattoos (Τα τατουάζ της γιαγιάς) στο οποίο καταγράφει την ιστορία αυτών των γυναικών, αλλά και τα προσωπικά της βιώματα από μια γιαγιά «σημαδεμένη» και απρόσιτη, μια γιαγιά που πάντα φορούσε άσπρα γάντια για να καλύπτει τις δικές της μνήμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ PONTOSNEWS.GR

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Το ιστορικότερο ΟΧΙ του Ελληνισμού! Όταν οι Κύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν

Στις 24 Απριλίου του 2004, το 76% των Ελληνοκυπρίων τάχθηκε κατά της προτεινόμενης από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ λύσης για το Κυπριακό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συμπληρώνονται σήμερα 21 χρόνια από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, κατά το οποίο το 76% των Ελληνοκυπρίων τάχθηκε κατά της προτεινόμενης από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ λύσης για το Κυπριακό.

Σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε στη συντριπτική της πλειοψηφία το προτεινόμενο σχέδιο για συνολική λύση στο Κυπριακό, έναντι 24,17% που ψήφισε υπέρ του σχεδίου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ψήφισε στην πλειοψηφία της υπέρ του σχεδίου, σε ποσοστό 64,91%, ενόψει και της επικείμενης ένταξης του νησιού στην ΕΕ, ενώ το σχέδιο απέρριψε το 35,01%.

Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε αντιταχθεί στο σχέδιο Ανάν που τέθηκε σε δημοψήφισμα και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στις 7 Απριλίου 2004, είχε καλέσει τους Ε/κ να ταχθούν υπέρ του «Όχι».

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-24 090047.png

Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών και το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί και που μου έχετε αναθέσει, λυπούμαι ειλικρινά, γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε. Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘κοινότητα’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα» είχε αναφέρει στο διάγγελμά του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έκλεισε το διάγγελμά του, λέγοντας «Ελληνικέ κυπριακέ λαέ, στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ. Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου».

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, Εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν είχε δηλώσει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ σέβεται το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες της Κύπρου, προσθέτοντας πως θα σκεφτεί με προσοχή τις επιπτώσεις του αποτελέσματος. Σε δήλωση, την οποία ανέγνωσε στη Λευκωσία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Ανάν ανέφερε ότι «αφού το σχέδιο έγινε αποδεκτό στο τ/κ δημοψήφισμα και απορρίφθηκε στο ε/κ δημοψήφισμα, τότε η θεμελιώδης συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ».

Η Αθήνα, δια του τότε Κυβερνητικού Εκπρόσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ανέφερε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος πως ο κυπριακός λαός αποφάσισε και το αποτέλεσμα είναι σεβαστό από όλους. «Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου προσφέροντας της στήριξη και σε συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση θα επιδιώξει να παραμείνει ανοικτή η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» είχε πει ο κ. Ρουσόπουλος.

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-24 085816.png

 

Το δημοψήφισμα κεφαλαιοποιήθηκε πολιτικά από Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ποια πλευρά δεν επιθυμεί λύση. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε αναφέρει εξάλλου ότι η Άγκυρα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής «απομόνωσης» του ψευδοκράτους.

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-24 085834.png

 

Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα του 2004, την 1η Μαΐου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη πλήρες μέλος της ΕΕ στο σύνολο της επικράτειά της, με αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή.

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Η Γιορτή των Νεκρών! (BINTEO)

Η «ελεγεία «φανερώνει ότι ο πλούτος δεν είναι η συγκέντρωση υλικών αγαθών, είναι η γενεαλογία της αγάπης, ότι τα έσχατα είναι και παρόντα σαν τα άστρα πού εμείς βλέπουμε το παρελθόν τους, πώς έχει η ζωή αρχές και λεβεντιά, ότι η μνήμη των τεθνεώτων παράγει νόημα…

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ήταν δύο ξαδέλφια, απόγονοι του αρχιμεταλλουργού της Κορόξενας στήν Αργυρούπολη του Ευξείνου Πόντου, το όνομα του Αβραμίδης Εξάκουστος. Στο μικρό οδοιπορικό της ζωής τους, κοίταξαν με προσοχή τον Ταφικό τρόπο των προγόνων τους στη πατρίδα, ίσως, σπρωγμένα από το κοινό ψυχικό τραύμα: Αυτό του ξεριζωμού.

Εκείνη, παιδί απαξιωμένων “αούτηδων”, δημιούργησε με συνεργάτες ένα φιλμ ¨αριστούργημα¨ για την Γιορτή των Νεκρών στο Καύκασο και την εγκατάσταση των απογόνων τους στον Ασπρόπυργο την δεκαετία του ’90.

(https://vkonsta.blogspot.com/2017/05/blogpost_70.html)

Εκείνος, παιδί “ρωσοποντίων” ερεύνησε την καταγωγή των ταφικών εθίμων από την αρχαιότητα και περιέγραψε το ίδιο βίωμα της τελετής σε ένα ποντιακό χωριό: Τον Καταχά Πιερίας, ενώ αργότερα μίλησε για τον πολιτισμό τους σε μαθητές του Γυμνασίου Ασπροπύργου, χάρις σε πρόγραμμα καταγραφής της γενεαλογίας των μαθητών που εκπόνησε η φιλόλογος Ντιάνα Καλαϊτζίδου.

 Για ότι συμβαίνει πάντα υπάρχει μία εξήγηση.

 (http://vkonsta.blogspot.com/2017/05/blog-post.html)

Όταν επιτέλους, γνωρίζονται τα ξαδέλφια, μιλούν για την οδοιπορία τους, ερευνούν τις ρίζες τους και τις θέλουν οδηγό τους. Εκείνη, είναι κοινωνικός επιστήμονας και ερευνητής της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα και εκείνος, θετικός επιστήμονας και ερευνητής του Ποντιακού Πολιτισμού. Τόσο τα κείμενα του όσο και το φιλμ της αποτελούν μία ενιαία τριλογία.

Αρχαιότητα- Καύκασος- Ελλάδα

 

Η «ελεγεία «φανερώνει ότι ο πλούτος δεν είναι η συγκέντρωση υλικών αγαθών, είναι η γενεαλογία της αγάπης, ότι τα έσχατα είναι και παρόντα σαν τα άστρα πού εμείς βλέπουμε το παρελθόν τους, πώς έχει η ζωή αρχές και λεβεντιά, ότι η μνήμη των τεθνεώτων παράγει νόημα…

Χους ην και εις χουν απελεύσει…

Φάρμακο, στη πληγή της ψυχής αυτών των απλοϊκών και άδολων Ποντίων της Σταυρωμένης Ράτσας, ήταν ο ερχομός τους στη Γη των Αργοναυτών, όποιες ταλαιπωρίες και εάν υπέστησαν όταν πάτησαν το πόδι τους σε αυτήν. Βάλσαμο, στις πληγές του Ελληνισμού είναι ο τρόπος που μιλάει το παιδί του Προμηθέα με ορίζοντα το βουνό του: Τον Καύκασο!!!

-“Αγωνίζομαι να παραμείνω Ρωμαίος, να είμαι Πόντιος, να είμαι Έλληνας. Λελεύω εκείνο τον Αλέξανδρο, εκείνο τον Αχιλλέα, εκείνο τον Ηρακλή, που όλα τα έκανε για το καλό”.

Εάν θεωρεί κάποιος, ότι είναι υπερβολική η έκφραση αριστούργημα για τη ταινία ”Η Γιορτή των Νεκρών”, ας γνωρίζει, ότι η ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας.

 

Η λαχτάρα τους να συνθέσουν όσα είδαν και άκουσαν στην γιορτή των νεκρών στον Καύκασο, οδήγησε τον σκηνοθέτη Γιώργο Πανουσόπουλο να συνδέσει ¨Τά Ταφεία¨, μία μικρού μήκους ταινία με την Νέκυϊα, την Ραψωδία Λ΄ τού Ομήρου την χώρα των νεκρών, η οποία περιγράφει το ταξίδι του Οδυσσέα για την χώρα του Άδη .

Τότε ο Οδυσσέας πήγε στην χώρα των νεκρών, τώρα εμείς στα ταφεία, στην γιορτή των νεκρών.

Καλή αντάμωση στην ουράνια πατρίδα…

Η Γιορτή των Νεκρών…

 –   ΤΑΦΕΙΑ

–    Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Σενάριο, διεύθυνση παραγωγής: Δέσποινα Εξακουστίδου.

Σκηνοθεσία: Γιούρι Αβέρωφ, Δέσποινα Εξακουστίδου.

              Ταφεία……

      Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Διαχρονικά επίκαιρος ο Θουκυδίδης στην Ουκρανία

Ο ρεαλισμός διέλυσε για μια ακόμα φορά τις ψευδαισθήσεις που επικρατούν και στη χώρα μας ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί...

Διεθνή5 ώρες πριν

Ρούμπιν: ”Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ, είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν”

«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη...

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Στρατηγική πλήρους τουρκοποίησης-ισλαμοποίησης των Κατεχομένων

Η αλλοίωση του πληθυσμού, η ενίσχυση της θρησκευτικής παρουσίας και τα έργα εξάρτησης συνθέτουν ένα οργανωμένο σχέδιο ενσωμάτωσης.

Διεθνή6 ώρες πριν

Είδηση βόμβα στο Bloomberg! Ο Αλ Σαράα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ – Εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ;

Επιστολή του Γκολάνι στον Τραμπ μεταφέρει το μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών Κόρι Μάιλς

Πολιτική6 ώρες πριν

Συνάντηση με νέους Αρμενικής καταγωγής στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αφορμή την 110η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις 24 Απριλίου έγινε συζήτηση για τη σημαντικότητα της διατήρησης της...

Δημοφιλή