Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και σεμινάρια σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Turbat, Quetta, Hub, Karachi και Islamabad. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από την Επιτροπή Baloch Yakjehti (BYC) και άλλες ομάδες με θέμα «Τα Δικαιώματά μας, Το Μέλλον μας, Αυτή τη στιγμή», είχαν στόχο να τονίσουν τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαλουχιστάν.
Οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρων και πολιτικών προσωπικοτήτων, ζήτησαν δράση για την αντιμετώπιση των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και άλλων παραβιάσεων δικαιωμάτων. Ωστόσο, πολλές εκδηλώσεις αντιμετώπισαν σημαντικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις κρατικές αρχές, πυροδοτώντας την κριτική από τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους.
Αποκλεισμένη πρόσβαση στο Hub Chowki
Στο Hub Chowki, οι συμμετέχοντες σχεδίασαν μια ειρηνική διαδήλωση έξω από το Lasbela Press Club για να ευαισθητοποιήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές απέκλεισαν την είσοδο στον χώρο τοποθετώντας απορριμματοφόρα και φράγματα.
Στο σημείο, η μητέρα του Rashid Hussain Baloch, ενός ακτιβιστή που εξαφανίστηκε βίαια, στεκόταν κρατώντας μια φωτογραφία του γιου της. «Ήρθαμε για μια ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά οι αρχές μας έκλεισαν τον δρόμο με απορριμματοφόρα», είπε.
Το BYC καταδίκασε την κίνηση, αποκαλώντας την παράνομο περιορισμό στην ειρηνική συγκέντρωση. Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα είπε: «Η διοίκηση έχει αποκλείσει τις εγκαταστάσεις του Lasbela Press Club χρησιμοποιώντας απορριμματοφόρα, εμποδίζοντας τους ειρηνικούς πολίτες να οργανώσουν έναν περίπατο ευαισθητοποίησης για να τονίσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαλουχιστάν».
Παρά τα εμπόδια, γυναίκες, παιδιά και άλλοι συμμετέχοντες διαδήλωσαν έξω από τη λέσχη τύπου, απαιτώντας την ανάκτηση των αγνοουμένων τους. Χαρακτήρισαν τους περιορισμούς ως αντιδημοκρατικούς και παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.
Προφίλ σε εκδηλώσεις στην Κουέτα και το Τουρμπάτ
Στην Κουέτα, ένα σεμινάριο που διοργανώθηκε από το BYC αντιμετώπισε διακοπές όταν οι αρχές φέρεται να ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δώσουν τα ονόματά τους, την καταγωγή και τα στοιχεία της εθνικής τους ταυτότητας πριν τους επιτραπεί η είσοδος.
Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι αυτή ήταν μια απόπειρα να χαρακτηριστούν πολιτικοί ακτιβιστές και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μπαλόχ για παρενόχληση αργότερα. «Η διοίκηση και η αστυνομία χρησιμοποιούν αυτά τα μέτρα για να εκφοβίσουν τους συμμετέχοντες», ανέφερε το BYC σε δήλωση στο X.
Παρόμοια ζητήματα αναφέρθηκαν στο Τουρμπάτ, όπου η αστυνομία και οι τοπικοί αξιωματούχοι φέρεται να διεξήγαγαν προφίλ τόσο ανδρών όσο και γυναικών συμμετεχόντων σε ένα σεμινάριο για τον εορτασμό της Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η διοίκηση του Kech και η αστυνομία δημιουργούν εμπόδια στο σεμινάριο και διαμορφώνουν το προφίλ των συμμετεχόντων», ανέφερε το BYC σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες είχαν σκοπό να «καταστέλλουν τις φωνές ειρηνικών ακτιβιστών».
Το BYC καταδικάζει τους περιορισμούς
Η Επιτροπή Baloch Yakjehti (BYC) καταδίκασε τις ενέργειες του κράτους ως «κατάφωρες παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και των πολιτικών δικαιωμάτων». Κατηγόρησαν τις αρχές ότι σκόπιμα σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις τους παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές έλαβαν τις απαραίτητες άδειες.
«Οι κρατικές αρχές παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Baloch ακόμη και την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφερε το BYC. Πρόσθεσαν ότι αυτό συνέβαινε «παρά το γεγονός ότι η BYC είχε NOC και πληρούσε όλες τις τυπικές διαδικασίες για τη διοργάνωση σεμιναρίων ευαισθητοποίησης».
Το BYC περιέγραψε τις ενέργειες ως «απολύτως παράνομες» και παραβίαση των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, της αξιοπρέπειας και των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Ισχυρίστηκαν ότι το κράτος, παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR) του 1948, είχε «απανθρωπίσει τους Μπαλόχ και έκανε το Μπαλουχιστάν μια ζώνη απαλλαγμένη από ανθρώπινα δικαιώματα».