Διεθνή
Καζακστάν: Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;

11 Ιανουαρίου 2022 – Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε έκτακτη διαδικτύακή συνάντηση με τους ομολόγους του μέλη του «Οργανισμού Τουρκικών Κρατών» με αφορμή τις εξελίξεις στο Καζακστάν. ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
Οι τουρκικές φαντασιώσεις του παντουρκισμού θέλουν την Τουρκία «οδηγό» και «προστάτη» των κεντρασιατικών εθνών στην θέση της Ρωσίας
Γράφει ο
Το Καζακστάν έχει έκταση 2.724.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων (έναντι 783.562 τετ. χλμ της Τουρκίας) και αποτελεί την ένατη μεγαλύτερη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, ουρανίου (πρώτη στον κόσμο) καθώς και πολλών άλλων πολύτιμων, έγχρωμων μετάλλων.
Με δεδομένα όσα έχουν ήδη προηγηθεί (ένταση στην Ουκρανία, στις χώρες της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, ταραχές σε Λευκορωσία και Γεωργία, τον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ένταση με τη Μολδαβία, ταραχές σε Τατζικιστάν και Κιργιζία), μπορεί κανείς λογικά να υποθέσει πως και τα γεγονότα στο Καζακστάν αποτελούν την συνέχεια ενός ευρύτερου σχεδίου της Δύσης να πλησιάσει στον γεωπολιτικό περίγυρο της Ρωσίας με στόχο τον αποσυντονισμό και την αποσταθεροποίηση της ίδιας της Ρωσίας μέσα στο εσωτερικό της.
Η περίπτωση όμως του Καζακστάν παρουσιάζει κάποιες σημαντικές ιδιαιτερότητες μέσα από τις οποίες ξεχωρίζει η δραστήρια ανάμειξη των παντουρκιστών* και της ίδιας της Τουρκίας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:
Τα γεγονότα του Καζακστάν ξεκίνησαν την δεύτερη μέρα του 2022 όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της τιμής του ευρύτατα χρησιμοποιούμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι αυθόρμητες λαϊκές κινητοποιήσεις είχαν σαν αίτημα την κατάργηση των αυξήσεων με κυρίαρχο σύνθημα «Γέρο, έξω!» (αναφορά στον επί δεκαετίες αυταρχικό κυβερνήτη της χώρας Ναζαρμπάγιεφ), αλλά πολύ σύντομα επεκτάθηκαν και σε πολιτικά θέματα (παραίτηση της κυβέρνησης, διεξαγωγή εκλογών κ.α).
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα αργότερα, μεταξύ των διαδηλωτών άρχισαν να ξεχωρίζουν ένοπλες ομάδες οι οποίες μεθοδικά, έσπειραν το χάος και τον τρόμο βάσει ενός καλά μελετημένου και οργανωμένου σχεδίου. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ένοπλων ομάδων είχαν σαν αποτέλεσμα νεκρούς ή τραυματίες και από τις δύο πλευρές (υπολογίζονται σε 50 νεκρούς και 1.300 τραυματίες).
Η ελεγχόμενη από τους ισλαμοφασίστες της Τουρκίας εφημερίδα Habertürk υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τα γεγονότα γράφοντας χαρακτηριστικά: «Όλα μόλις αρχίζουν και σύντομα το Ανατολικό Τουρκεστάν θα γίνει η αρένα ενός σπουδαίου παιχνιδιού».
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ διέταξε αμέσως τον στρατό να επέμβει δηλώνοντας πως «το Καζακστάν δεν είναι απλά αντιμέτωπο με μια απειλή από συμμορίες τρομοκρατών, αλλά με τον κίνδυνο κατάλυσης του κράτους».
Απάλλαξε των καθηκόντων της σύσσωμη την κυβέρνηση της χώρας, έδιωξε τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ που ήλεγχε την χώρα για ολόκληρες δεκαετίες μέχρι το 2019, αλλά είχε παραμείνει στη θέση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας και ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), θεσμό στον οποίο συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Καζακστάν, Λευκορωσία, Αρμενία, Τατζικιστάν, Κιργιζία) υπό την ηγεσία της Ρωσίας.
Διόρισε νέα κυβέρνηση (με πρωθυπουργό τον Alihan İsmailov) η οποία επανάφερε τις τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου στα επίπεδα 31/12/2021.
Διέταξε την σύλληψη του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας Καρίμ Μασίμοφ με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» και απομάκρυνε από την θέση του τον Αναπληρωτή Προέδρο της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Samat Abiş, ανιψιό του πρώην προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.
Τα παραπάνω συνδυάστηκαν με την αστραπιαία παρέμβαση 2.500 στρατιωτικών από τις ειδικές δυνάμεις των χωρών-μελών του ΟΣΣΑ με την οποία εξασφαλίστηκε η φύλαξη δημόσιων κτιρίων και ευαίσθητων σημείων σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
Οι Τούρκοι επίσημοι (Πρόεδρος και ΥΠΕΞ) θυμήθηκαν τους ομολόγους τους στο Καζακστάν και έσπευσαν να δηλώσουν την (καθυστερημένη) υποστήριξη τους.
Η ομαλότητα στη χώρα επανέρχεται σταδιακά, ο «κόκκινος συναγερμός» έληξε στις 16 Ιανουαρίου, όπως και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί.
Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδες περίπου ένοπλοι συγκροτούσαν τις διάφορες ομάδες που έδρασαν ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Οκτώ χιλιάδες από αυτούς συνελήφθησαν ενώ άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες:
Φαίνεται πως ο (καθαιρεθείς και συλληφθείς) επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Καζακστάν Καρίμ Μασίμοφ είχε ιδιαίτερες συμπάθειες στην Τουρκία όπου «εντοπίστηκε» αρκετές φορές, ήδη από το 2010.
Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών πολιτών, πολλά άτομα από τις καλά εξοπλισμένες ένοπλες ομάδες δεν μιλούσαν μεταξύ τους ούτε την καζακική, ούτε και τη ρωσική γλώσσα.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες εντοπίστηκε ο αρχιμαφιόζος με το παρατσούκλι «Άγριος Arman»,κατά κόσμο Nikolai Espolovich Dzhumagaliev, ο οποίος με την έναρξη των διαδηλώσεων έφθασε στο Καζακστάν προερχόμενος από την Τουρκία.
Ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν σε φιλοσοβιετικό τύπο φωτογραφίες του αρχιμαφιόζου με τους τούρκους «συναδέλφους» του Alaattin Çakıcı και Sedat Peker, καθώς και με τον … Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου! Κυκλοφόρησε ακόμα στο διαδίκτυο και βίντεο με την «δράση» του κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, αμέσως μετά την άφιξη του στο Καζακστάν.
Στις 13 Ιανουαρίου 2022 ο σύμβουλος του Ερντογάν İhsan Şener, μιλώντας σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Επαρχιακή Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας του Καραμπούκ κοντά στον Εύξεινο Πόντο, δεν έκρυψε την απογοήτευση του για τις εξελίξεις:
Καταδίκασε την πρόσκληση του Καζακστάν προς τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), ισχυρίστηκε ότι καταλαμβάνεται το Καζακστάν με πρόσχημα μερικές αυξήσεις τιμών, ότι μετά την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Τουρκικών Κρατών υπήρξαν αρνητικές διαδικασίες εναντίον της καθώς και ότι μετά την απελευθέρωση του Καζακστάν από τον 30χρονο σοβιετικό ζυγό εστράφη στον δικό του πλούτο, τον δικό του πολιτισμό και τις δικές του αξίες. «Θέλουν να το επαναφέρουν σε στείρα καταπίεση» είπε χαρακτηριστικά.
Την επομένη (14/1/2021), τόσο η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάρωβα (όσοι θεωρούν την είσοδο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΣΣΑ στο Καζακστάν ως εισβολή σε αυτή τη χώρα δεν σέβονται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Καζακστάν και ελπίζουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα αποφύγουν να κάνουν βιαστικές δηλώσεις για το Καζακστάν και δεν θα προσπαθήσουν να πιάσουν ψάρια σε θολά νερά), όσο και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ(πρόκειται για μια ακατανόητη δήλωση, ζητήσαμε εξηγήσεις), δεν άφησαν αναπάντητο το τουρκικό παραλήρημα.
Συμπεράσματα: Οι τουρκικές φαντασιώσεις του παντουρκισμού* δεν περιλαμβάνουν μόνο «γαλάζιες πατρίδες», «σύνορα της καρδιάς» και άλλα πράσινα άλογα, αλλά ονειρεύονται την Τουρκία «οδηγό» και «προστάτη» των κεντρασιατικών εθνών στην θέση της Ρωσίας.
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν στο πλαίσιο της έβδομης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Τουρανικών Κρατών του 2019 στο Μπακού, διακήρυξε πανηγυρικά τον στόχο της Τουρκίας να βάλει χέρι στον μυθικό πλούτο των μουσουλμανικών πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης λέγοντας πως «Θα είμαστε πολύ πιο ισχυροί ως έξι κράτη, ένα έθνος!».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες-στόχους μεταδίδονται συνεχώς τουρκικά τηλεοπτικά σήριαλ που καταφέρονται εναντίον των «ξένων κατακτητών» τουρκικών εδαφών και υμνούν φανταστικούς αγώνες για «την ένωση των τουρκικών λαών»!
Οι κραυγές της ισλαμοφασιστικής εφημερίδας Yeni Safak «Στο Καζακστάν χτυπήθηκε η Τουρκία» επιβεβαιώνει πως ένα ακόμα μέτωπο που επιχείρησε να ανοίξει η Τουρκία στην αυλή της Ρωσίας απέτυχε.

Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας που εξαπλώνεται σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική, γίνεται επικίνδυνος με την απροκάλυπτη υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων – ακόμα και η Ινδία, σύμφωνα με έκθεση των Ινδικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε, αποτελεί στόχο αποσταθεροποίησης από την Τουρκία!
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επιχείρησε με προπέτασμα το «Συμβούλιο Τουρκόφωνων Κρατών» (Τουρκία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, παρατηρητές: Ουγγαρία, Τουρκμενιστάν) να αποκτήσει άμεσο πολιτικό και έμμεσο στρατιωτικό έλεγχο στην μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα του «Συμβουλίου». Επιχείρησε να μετατρέψει το Καζακστάν σε υποτελές κράτος που να κυβερνάται από την Τουρκία για να λεηλατήσει τον αμύθητο πλούτο του.
Η φαντασίωση της παγκόσμιας δύναμης που καλλιεργούν οι φασίστες του Ντ. Μπαχτσελή και οι διάφοροι σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου, τον καθιστά υπερδραστήριο για τον επί πλέον λόγο της μεγάλης αδυναμίας του στο εσωτερικό της Τουρκίας (η δημοτικότητα του Ερντογάν βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της εικοσαετούς εξουσίας του) και της απόλυτης ανάγκης δημιουργίας μιας μεγάλης επιτυχίας για τον αποτελεσματικό αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης.
Οι μεγαλοστομίες για την σωτηρία του πλανήτη από το τουρκικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού (Turkovac) κατέρρευσαν πρόσφατα όταν ο Ιατρικός Σύλλογος Τουρκίας το χαρακτήρισε σαν ένα απλό διάλυμα.
Όλα τα παραπάνω είναι αδύνατο να ξέφυγαν από την προσοχή της Ρωσίας η οποία φάνηκε πανέτοιμη για αυτό που συνέβη στο Καζακστάν, όπως απέδειξε η απίστευτα ταχύτατη δράση της που σκόρπισε στους τέσσερις ανέμους τα όνειρα των «εξεγερθέντων»…
- * Παντουρκισμός και τουρκική πολιτική απέναντι στον ελληνισμό περιγράφονται στο διαχρονικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» που είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν τόσο στην 5η Ελληνική έκδοση (2020) όσο και στην 3η Αγγλική έκδοση (2019) από την Βιβλιοθήκη του International Hellenic Association. Η δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση του 2020 περιλαμβάνει επικαιροποιημένη βιβλιογραφία εκατοντάδων πηγών σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά βιβλία.
Πηγή: huffingtonpost.gr

Διεθνή
Εφημερίδα Kommersant: Ο Πούτιν θέλει ο Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τις τέσσερις περιοχές – Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως τμήμα της Ρωσίας μαζί με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα και τις τέσσερεις περιοχές που η Μόσχα διεκδικεί ως δικές της εκτός της Κριμαίας, γράφει η ημερήσια εφημερίδα Kommersant.
Η Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που παρίσταντο σε μια ιδιωτική επιχειρηματική συνάντηση με τον Πούτιν χθες Τρίτη, αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τις τέσσερις περιοχές – Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως τμήμα της Ρωσίας μαζί με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.
Η Ρωσία παρότι προελαύνει στο πεδίο της μάχης, δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές.
Σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση και αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί «στο εγγύς μέλλον», η Kommersant γράφει ότι ο Πούτιν θα δεσμευόταν να μην διεκδικήσει την ουκρανική πόλη-λιμάνι Οδησσό και άλλα ουκρανικά εδάφη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, είπε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα αυτό στην τηλεφωνική συνομιλία.
Ωστόσο ο ίδιος επιβεβαίωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι ο Πούτιν συζήτησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τα μέλη της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ.
Ο Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε ωστόσο, εάν ο Πούτιν έθεσε κατά τη συνάντηση την ιδέα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ των τεσσάρων περιοχών εκτός της Κριμαίας.
Διεθνή
Εκουαδόρ: Εξάγει το 70% της κοκαΐνης παγκοσμίως – Και ζητάει τον στρατό των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να πολεμήσει τα καρτέλ
Η βία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, με τις συμμορίες να μάχονται για τον έλεγχο των διαδρομών διακίνησης ναρκωτικών.

Τη συνδρομή των στρατών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Βραζιλίας στον «πόλεμο» του κατά του οργανωμένου εγκλήματος ζητάει ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ντάνιελ Νομπόα.
Μιλώντας στο BBC ο Νομπόα καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να χαρακτηρίσει τις συμμορίες του Εκουαδόρ ως τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως έχει κάνει με ορισμένα μεξικανικά και βενεζουελάνικα καρτέλ. Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Έρικ Πρινς, σύμμαχο του Τραμπ και ιδρυτή της αμφιλεγόμενης ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Blackwater, διαβεβαίωσε ότι οι νόμοι του Ισημερινού θα γίνεται σεβαστός.
Η βία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, με τις συμμορίες να μάχονται για τον έλεγχο των διαδρομών διακίνησης ναρκωτικών. Το μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης στον κόσμο διακινείται μέσω των λιμανιών του Εκουαδόρ.
Ο Νομπόα είχε και στο παρελθόν δηλώσει ότι επιθυμεί ξένη στρατιωτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των καρτέλ, αλλά είναι η πρώτη φορά που κατονομάζει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ευρώπη.
Η ασφάλεια αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για τους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 13 Απριλίου.
Σκληρή καταστολή
Ο Νομπόα έχει οικοδομήσει την 16μηνη θητεία του σε μια σκληρή καταστολή των συμμοριών, στρατιωτικοποιώντας τους δρόμους και τις φυλακές. Ουσιαστικά ακολουθεί τα βήματα του προέδρου του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε. Ωστόσο, έχει δεχθεί κριτική από όσους θεωρούν τις τακτικές του υπερβολικά αυταρχικές.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο δείκτης ανθρωποκτονιών μειώθηκε κατά περίπου 16% από το 2023 στο 2024, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2025, οι δολοφονίες έφτασαν σε ιστορικό ρεκόρ των 781 μέσα σε έναν μήνα.
«Χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες»
Σε συνέντευξή του στο BBC News, ο Νομπόα δήλωσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες για να πολεμήσουμε αυτόν τον πόλεμο».
«Το 70% της κοκαΐνης παγκοσμίως εξάγεται μέσω του Εκουαδόρ. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των διεθνών δυνάμεων».
Επεσήμανε ότι αυτό που ξεκίνησε ως «εγκληματικές συμμορίες» είναι πλέον «διεθνείς ναρκοτρομοκρατικές» οργανώσεις, αποτελούμενες από 14.000 ένοπλους.
Η απόφαση του Τραμπ να χαρακτηρίσει ορισμένα λατινοαμερικανικά καρτέλ ως τρομοκρατικές οργανώσεις έχει δώσει στις αμερικανικές αρχές επιπλέον εξουσίες για την αντιμετώπισή τους.
Ο Νομπόα είπε στο BBC ότι θέλει να κάνει το ίδιο με τις συμμορίες του Εκουαδόρ: «Θα ήμουν χαρούμενος αν χαρακτήριζε τους Los Lobos, Los Choneros, Los Tiguerones ως τρομοκρατικές ομάδες, γιατί αυτό ακριβώς είναι».
Έχει ήδη δώσει εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να επιδιώξει συμφωνίες συνεργασίας με «σύμμαχα έθνη» για την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού του Ισημερινού. Παράλληλα, επιδιώκει την κοινοβουλευτική έγκριση για την τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να επιτραπεί ξανά η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.
Εκτός από τις συνταγματικές αλλαγές, απαιτείται και η πολιτική βούληση άλλων χωρών για την υλοποίηση αυτής της πρότασης. Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό είναι δαπανηρή και επικίνδυνη, αλλά υπάρχει προηγούμενο. Οι ΗΠΑ διατηρούσαν στρατιωτική βάση στον Ισημερινό για αντιναρκωτικές επιχειρήσεις έως το 2009, πριν ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα απαγορεύσει την παρουσία ξένων στρατευμάτων.
Ο Νομπόα θα πρέπει να πείσει ηγέτες όπως ο Τραμπ και αξιωματούχους στην Ευρώπη, όπου καταλήγουν τα ναρκωτικά, ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να σταματήσουν τα καρτέλ και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Οι αντιδράσεις για τη συνεργασία με τη Blackwater
Αναφορικά με τη συνεργασία του με τον Έρικ Πρινς, ο Νομπόα δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε έναν ασύμμετρο, αστικό ανταρτοπόλεμο. Έχει την εμπειρία. Συμβουλεύει τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία μας».
Ο Πρινς ίδρυσε τη Blackwater, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες ασφαλείας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά ενεπλάκη σε σοβαρά σκάνδαλα. Πούλησε την εταιρεία το 2010.
Τέσσερις εργολάβοι της Blackwater καταδικάστηκαν για τη δολοφονία 14 Ιρακινών πολιτών στη Βαγδάτη το 2007 και αργότερα έλαβαν χάρη από τον Τραμπ το 2020. Όταν ρωτήθηκε αν ο Πρινς θα φέρει μισθοφόρους στη χώρα, ο Νομπόα απάντησε: «Όχι απαραίτητα μισθοφόρους. Μιλάμε για στρατούς. Ειδικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Βραζιλία. Θα ήταν μεγάλη βοήθεια για εμάς».
Κάποιοι στη χώρα ανησυχούν για την παρουσία του Πρινς, επικαλούμενοι το παρελθόν του και τους κινδύνους καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Νομπόα δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισημερινού δρουν αναλογικά στην καταπολέμηση του εγκλήματος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ανισορροπία μεταξύ του στρατού του, που αριθμεί 35.000 άτομα, και των 40.000 ενόπλων συμμοριών.
Η εκλογική αναμέτρηση
Ο δεύτερος γύρος αναμένεται να είναι αμφίρροπος, καθώς στον πρώτο γύρο ο Νομπόα επικράτησε της Λουίσα Γκονσάλες με μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα διαφορά.
Η ραγδαία αύξηση των ανθρωποκτονιών τον Ιανουάριο έχει ενισχύσει τους επικριτές του, που θεωρούν ότι η σκληρή πολιτική του αποτυγχάνει.
Η Γκονσάλες, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, δήλωσε: «Οι προεκλογικές υποσχέσεις του 2023 θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί σε ενάμιση χρόνο. Όχι σε δύο, ούτε σε τρία. Το έκανε; Όχι!».
Ο Νομπόα απαντά ότι η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για διεθνές έγκλημα.
Το Εκουαδόρ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την ασφάλεια να καθορίζει την τύχη της εκλογικής μάχης.
Διεθνή
Ανησυχητική αύξηση 81% των περιστατικών που σχετίζονται με την τρομοκρατία το πρώτο τρίμηνο του 2025 στο Πακιστάν
Αυτονομιστικές και τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται την παρούσα αποσύνδεση μεταξύ του λαού και των κρατικών θεσμών και έχουν εντείνει τις ανατρεπτικές δραστηριότητές τους.

Το Πακιστάν υπήρξε μάρτυρας μιας ανησυχητικής αύξησης κατά 81% των περιστατικών που σχετίζονται με την τρομοκρατία το πρώτο τρίμηνο του 2025, με 80 τρομοκρατικές επιθέσεις και 218 θανάτους να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024 κατά την οποία η χώρα κατέγραψε 44 περιστατικά τρομοκρατίας και 143 θανάτους.
Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και αναλυτής, Ιμτιάζ Γκιουλ, μιλώντας στο Business Recorder είπε ότι οι αυτονομιστικές και τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται την παρούσα αποσύνδεση μεταξύ του λαού και των κρατικών θεσμών και έχουν εντείνει τις ανατρεπτικές δραστηριότητές τους. Η αποσύνδεση σημαίνει ότι ο μηχανισμός κρατικής ασφάλειας έχει χάσει τα μάτια και τα αυτιά των ανθρώπων που είναι τόσο κρίσιμο για τον αγώνα ενός κράτους ενάντια στους εγκληματίες και τους μη κρατικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε το Business Recorder από την Πύλη Τρομοκρατίας της Νότιας Ασίας (STP) και τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας (GTI), συνολικά 80 περιστατικά τρομοκρατίας καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο έως τις 17 Μαρτίου 2025, με τις επαρχίες Khyber Pakhtunkhwa (KPK) και Balochistan να είναι οι επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο. λαμβάνοντας υπόψη ότι το ημερολογιακό έτος 2024 καταγράφηκαν 44 περιστατικά που σχετίζονται με τρομοκρατία και 143 δολοφονίες.
Κατά το τρέχον έτος, καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με την τρομοκρατία, με 31 περιστατικά να σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, 38 τον Φεβρουάριο και 11 τον Μάρτιο.
Η πλειονότητα των επιθέσεων πραγματοποιήθηκαν στις φυλετικές συνοικίες Khyber Pakhtunkhwa και Balochistan καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι στο παρελθόν η FATA και ορισμένες περιοχές έγιναν μάρτυρες 57 επιθέσεων μαχητών, ενώ το Μπαλουχιστάν έγινε μάρτυρας σε περισσότερες από 24 επιθέσεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 17 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Η πλειονότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων πιστεύεται ότι πραγματοποιούνται από τον παράνομο Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), τις αποσπασμένες ομάδες του και τον Απελευθερωτικό Στρατό του Μπαλουχιστάν (BLA).
Μεταξύ των σημαντικότερων περιστατικών είναι η αεροπειρατεία του τρένου Jaffar Express στις 13 Μαρτίου, όταν το τρένο, που ταξίδευε από την Κουέτα προς την Πεσαβάρ και μετέφερε 440 επιβάτες, δέχθηκε ενέδρα από τους τρομοκράτες της BLA.
Ομοίως, στις 28 Φεβρουαρίου, η Maulana Hamidul Haq Haqqani και έξι άλλοι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο Darul Uloom Haqqani Akora Khattak στην περιοχή Nowshera.
Μιλώντας με το Business Recorder , ο αμυντικός αναλυτής υποστράτηγος Talat Masood (Retd) προσδιόρισε το Αφγανιστάν ως τη βασική αιτία της τρομοκρατίας στην περιοχή, επισημαίνοντας την παρουσία πολλών μαχητών ομάδων που δρουν από αφγανικό έδαφος.
Υποστήριξε ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν ήταν βασικοί υποστηρικτές αυτών των ρούχων και πρότεινε ότι η Αφγανική Προσωρινή Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) ως μοχλό πίεσης στο Πακιστάν. Δήλωσε περαιτέρω ότι το Αφγανιστάν, στην πραγματικότητα, ενεργεί ως πληρεξούσιος κατά του Πακιστάν.
ΠΗΓΗ: brecorder.com
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ