Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Κων. Ζιαζιάς: Επιχειρησιακοί κίνδυνοι απο τη δομή στον Έβρο.

Δημοσιεύτηκε στις

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

του Κωνσταντίνου Ζιαζιά, Αντιστρατήγου ε.α.

Ο Εβρος δεν είναι ένα γεωγραφικό σύνορο ή μια απλή γεωγραφική περιοχή , αποτελεί τον ακοίμητο φρουρό της Πατρίδος. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΖΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ.

Στην Θράκη, η οποία βιωνει αμεσα το βάρος της Συνθήκης της Λωζάνης , που αντιμετωπίζει διαχρονικά σοβαρότατες εσωτερικές απειλές από τις ανεξέλεγκτες και προκλητικες ενέργειες του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, στη Θράκη, η οποία απροκάλυπτα είναι στο στόχαστρο της Τουρκίας, η Ελληνική Πολιτεία, εν μέσω της πανδημίας, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της τουρκικής απειλής, έλαβε την απροσδόκητη και πραγματικά ακατανόητη και επικίνδυνη απόφαση να επεκτείνει τη δομή μεταναστών στο Δ.Δ. Φυλακίου του Δήμου Ορεστιάδος στον Έβρο.

Έλαβε την απόφαση δημιουργίας νέου, μεγαλύτερου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο και μεταναστών (ΚΥΤ), που θα λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας μικρής διάρκειας και ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης) στον Εβρο, κλειστής δομής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και προσφύγων, λίγα χιλιόμετρα από τον ποταμό Έβρο , στο πιο νευραλγικό κομμάτι του βόρειου Έβρου και της Θράκης, όπου λειτουργεί ήδη Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης παράνομων μεταναστών και προσφύγων δυναμικότητας περίπου 500 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στονΈβρο , είχε τονίσει ότι «Ο Εβρος δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο για τη λειτουργία κλειστού κέντρου, δεν μιλάμε για μεταφορά μεταναστών στο 1% του πληθυσμού, όπως συμβαίνει σε άλλες περιφέρειες, δεν θα υπάρξουν μόνιμα εγκατεστημένοι μετανάστες στη Θράκη, αλλά θα υπάρξει ροή για την ταυτοποίησή τους………..γενικά βούληση της κυβέρνησης είναι να μη δημιουργηθούν κλειστά κέντρα στον Έβρο, τη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου».

Αυτά είπαν οι ταγοί και προεκλογικά , αυτά είπαν στους ακρίτες μας και δυστυχώς ύστερα από λίγο χρόνο το «επιτελικό κράτος» άλλαξε απόφαση, χωρίς βέβαια να έχουν αλλάξει τα δεδομένα της προτέρας εκτίμησης τους …

Μια απόφαση που είχαν αποφύγει να λάβουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για λόγους εθνικής ασφαλείας και μόνο.

Η δημιουργία μεγαλύτερης δομής, σε αυτή την ευαίσθητη εθνικά περιοχή , όπως και στα Νησιά μας, όπου θα “φιλοξενούνται” παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι, όπως πολυ καλα γνωρίζουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Χώρας , μεγάλος αριθμός εξ αυτών ελέγχονται και κατευθύνονται από το ισλαμικό πλέον βαθύ κράτος της Τουρκίας, αποτελεί εθνικό κίνδυνο όχι μόνον για τον Εβρο, αλλά για την εθνική ακεραιότητα της Πατρίδος , διότι προφανώς στον Εβρο δεν θα κατευθύνονται δυστυχείς και κατατρεγμένοι πρόσφυγες, αλλά φανατικοί τζιχαντιστές, σαν αυτούς που εκπαιδεύει η Αγκυρα στα στρατόπεδα της Τουρκίας, της Σομαλίας και της Συρίας και αλλού.

  • Είναι σαν να δημιουργούμε ένα προγεφύρωμα του εχθρού στα μετόπισθεν των φίλιων τμημάτων.
  • Είναι σαν να ανοίγουμε την κερκόπορτα για να διαβούν εισβολείς, οι οποιοι θα επιδοτούνται γενναιόδωρα από την Αγκυρα, για να παραμείνουν εκεί …

Η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής σε απόσταση ολίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα εγκυμονεί τεράστιους επιχειρησιακούς κινδύνους, αποτελεί κυριολεκτική βόμβα στα θεμέλια της Άμυνας του Έβρου, σε συνδυασμό με την δημογραφική κατάσταση στην Θράκη και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το ΓΕΕΘΑ κυρίως αλλά και κατ’ επέκταση το ΥΠΕΘΑ θα συμφωνούσαν στο ενδεχόμενο δημιουργίας δομής τέτοιου μεγέθους στη συγκεκριμένη θέση.

Αντί να ληφθούν μέτρα για την άμεση και την μακροχρόνια αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και ειδικότερα της Θράκης, αντι να δοθούν ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι μας, αλλα και ο γηγενης πληθυσμός, στην Θράκη, και ενώ η κυβέρνηση κατασκευαζει φράχτη για την αναχαίτιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στον ακριτικό Έβρο, την ίδια στιγμή κατασκευαζει νέα δομή, χωρίς να ενημερώσει την τοπική κοινωνία,η οποία θα αποτελέσει κράχτη συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών, στο πιο νευραλγικό κομμάτι του βόρειου Έβρου και της Θράκης.
Είναι καθήκον της κυβέρνησης , έστω και τωρα, να πάρει πίσω αυτές τις παραλογες και εθνικά επικίνδυνες ενεργειες του Υπουργείου Μετανάστευσης. Όλες οι δικαιολογητικές σκέψεις , των αφελών πολιτικών παραγόντων, για την δημιουργία δομής στην καρδιά του Έβρου, δεν μπορούν να σταθούν μπροστά στην Εθνική Ασφάλεια της Χώρας.

Σε μια περίοδο που η επιθετική πολιτική της Άγκυρας εκδηλώνεται απροκάλυπτα, στρατιωτικά και λεκτικά, το μεταναστευτικό και ο ισλαμικός παράγοντας εργαλειοποιουνται από τον Ερντογάν σαν μοχλός πίεσης της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αδιανόητο κάποιοι «πρόθυμοι» εδώ στην ΠΑΤΡΙΔΑ μας να συνεχίζουν να εκτιμούν πολύ «ελαφρά» το μεταναστευτικό και να το βλέπουν μόνο από την ανθρωπιστική του πλευρά και να θέλουν να αγνοούν το γεγονός ότι τελικά έχει εξελιχθεί σε στρατηγικό «όπλο» εναντίον της Χώρας μας. Η αδράνεια και ο εφησυχασμός σε θέματα ασφαλείας μπορεί να αποτελέσει εξίσου κρίσιμη και υπαρκτή απειλή για την εθνική επιβίωση με αυτή των ξένων επιβουλών και απειλών .

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, όπου απαιτείται εθνική εγρήγορση, ομοψυχία και ενεργοποίηση των εθνικών μας αντανακλαστικών, είναι αδιανόητο να προβαίνουμε στον εθνικό αυτοχειριασμό μας με αποφάσεις όπως αυτή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα σύνορα του βορείου μέρους του Δήμου Ορεστιάδας και συγκεκριμένα στις Καστανιές, τον Μάρτιο του 2020, δεν πρέπει να αγνοούνται και να μην λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη στις εκτιμήσεις μας για λήψη αποφάσεων που άπτονται της Εθνικής Ασφαλείας της Χώρας και σήμερα …

Οι κάτοικοι αντιτίθενται στην επέκταση του υφιστάμενου ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου Ορεστιάδος

Απο τη σελίδα του κ. Κ. Ζιαζιά στο facebook

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Η ευρωπαϊκή χώρα που το ξανασκέφτεται για τα αμερικανικά F-35 λόγω Τραμπ

Λαμβάνει υπόψιν τις πρόσφατες αλλαγές στη στάση τους απέναντι στο ΝΑΤΟ και τον υπόλοιπο κόσμο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Πορτογαλία εξατάζει το ενδεχόμενο να μην αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη από την Ουάσιγκτον, λόγω αμφιβολιών για τη συμπεριφορά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Τις ανησυχίες προκάλεσε η απόφαση του Τραμπ νωρίτερα αυτό το μήνα να διακόψει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά την επεισοδιακή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο. Μετά το «ναι» της Ουκρανίας στην αμερικανική πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός οι ΗΠΑ ξεμπλόκαραν την στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ωστόσο, η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εγείρει ανησυχίες για την αξιοπιστία τους ως προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού που προμηθεύει το 64% των όπλων που εισάγουν τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του NATO.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας και ο αρμόδιος για την άμυνα επίτροπος Άντριους Κουμπίλιους έχουν ρίξει την πρόταση οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατηγικής συμμαχίας στρατιωτικό εξοπλισμό ρίχνουν.

Οι δηλώσεις του Πορτογάλου υπουργού Άμυνας

Την Πέμπτη, ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας Νούνο Μέλο δήλωσε στην εφημερίδα Público ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεωπολιτικό περιβάλλον στις επιλογές μας». Είπε επίσης ότι η πρόσφατη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο ΝΑΤΟ «πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε τις καλύτερες επιλογές». Πάντως δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικών αεροσκαφών, αλλά είπε: «Ο κόσμος έχει ήδη αλλάξει».

Ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι η Πορτογαλία πάντα έβλεπε τις ΗΠΑ ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο, αλλά οι πρόσφατες αλλαγές στη στάση τους απέναντι στο ΝΑΤΟ και τον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν περιορισμούς στη συντήρηση και την προμήθεια εξαρτημάτων για το F-35: «Ό,τι έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι τα αεροσκάφη θα είναι επιχειρησιακά και θα χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τύπους σεναρίων».

Εάν η Πορτογαλία απορρίψει τα αμερικανικά αεροσκάφη τότε η Lockheed Martin, η κατασκευάστρια εταιρεία των τζετ, θα χάσει ένα κερδοφόρο συμβόλαιο.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας της Πορτογαλίας, είχε δηλώσει ότι η εκπαίδευση πιλότων με τη Lockheed Martin και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την αναμενόμενη μετάβαση ύψους 6 δισ. δολαρίων από τα F-16 στα F-35.

Το F-35 Lightning II θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία προσέρχεται στις κάλπες αφού η κυβέρνησή της έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης αυτή την εβδομάδα, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στάση της χώρας απέναντι στα αμερικανικά αεροσκάφη.

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τουρκία: Θα ζητήσουμε ανταλλάγματα για να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια της ΕΕ

«Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ανταλλάγματα από την ΕΕ θα ζητήσει η Τουρκία στην περίπτωση που η Άγκυρα συνεισφέρει στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ένωσης, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100.

Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι ενώ η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ αποτελεί για την Άγκυρα στρατηγική προτεραιότητα «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο».

Είπε ακόμη πως η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να κάνει καμιά ειδική αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη φορά, την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως όταν είπε στους Financial Times πως ‘το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι’, εννοούσε ότι «οι Ευρωπαίοι για πολλά χρόνια, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά τους. Όλοι γνωρίζουν ήδη ότι αν αφαιρέσετε την προστατευτική ομπρέλα των ΗΠΑ, αυτό το περιβάλλον ευημερίας και δημοκρατίας δεν θα υπάρχει πλέον. Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν πράγματι στο ορθολογικό συμπέρασμα και είπαν ότι δεν μπορούμε πλέον να εξαρτώμαστε 100% από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά μας».

Σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, οι Ευρωπαίοι «ενεργούν αναλόγως, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, άρχισαν να αναπτύσσουν τις δικές τους δυνατότητες» και «να μειώνουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια, και κανείς δεν μπορεί να το γυρίσει πίσω τώρα. Αυτό εννοούσα όταν είπα ότι ‘το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι’. Υπήρξαν πολύ σημαντικές εξελίξεις αμέσως αφού το είπα αυτό, και ειλικρινά, τώρα βλέπουμε ότι αυτό όντως υλοποιείται. Ενώ η Ευρώπη αναπτύσσει μια νέα δομή ασφάλειας υποθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μέρος της, οι ρόλοι ορισμένων δυνάμεων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλάζουν επίσης».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ο τουρκικός στρατός είναι ένας ισχυρός στρατός με δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης στοιχεία μάχης, οχήματα μάχης και εξοπλισμού».

Σε ερώτηση πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ το επόμενο διάστημα, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που δουλεύουμε συνεχώς. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά. Πρώτον, είναι σημαντικό οι σχέσεις μας, μία προς μία με τις ευρωπαϊκές χώρες, να είναι άριστες. Εδώ, ευτυχώς, δεν έχουμε πολλά προβλήματα, έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις με κάθε ευρωπαϊκή χώρα».

Για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «ο Πρόεδρός μας τονίζει στις πιο πρόσφατες ομιλίες του, τη βούλησή μας. Εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για εμάς και η προοπτική μας για την ένταξη στην ΕΕ δεν έχει αλλάξει». «Βλέπουμε, όμως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο. Στο νέο μεταβαλλόμενο σύστημα ασφαλείας, μπορώ να πω ότι αναμένονται γνήσιες συζητήσεις και καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες για το πώς θα προχωρήσουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι σχέσεις Τουρκίας-ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή τη στιγμή, όλα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε υποθέσεις. Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Τουρκία – ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «όταν η απειλή του PKK εξαφανιστεί και οι ΗΠΑ κόψουν τις σχέσεις τους μαζί τους, η Τουρκία δεν θα έχει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας για εμάς είναι η συνεργασία με το PKK-YPG και η υποστήριξη που παρέχουν. Θα συνεχιστεί αυτή η υποστήριξη ή όχι, αυτό είναι το θέμα μας. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν το σωστό από αυτή την άποψη», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

Αναφερόμενος στις επαφές του στην Δαμασκό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι εξέτασαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της διοίκησης της Δαμασκού και του YPG. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους τι είδους ανησυχίες και ερωτήματα έχουμε ως Τουρκία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι η Τουρκία διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Η πρότασή μας στη νέα κυβέρνηση είναι πάντα να αποδίδει στους Κούρδους της Συρίας τα δικαιώματά τους, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τον Πρόεδρό μας όσο και για την Τουρκία. Είναι σημαντικό η νέα διοίκηση στη Συρία να δώσει στους Κούρδους στη Συρία τα ισότιμα δικαιώματα τους και να εξαλείψει την καταπίεση και την ιστορική αδικία εδώ», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν λέγοντας ότι «από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό όλα τα ένοπλα στοιχεία και οι τρομοκρατικές δραστηριότητες που είναι ανεπίσημες στην περιοχή να αφαιρεθούν ξανά από την εξίσωση και να επιστρέψει η ζωή στο κανονικό και όλοι οι Κούρδοι, Άραβες, Τουρκμένοι, Χριστιανοί, Σουνίτες, Αλαουίτες πληθυσμοί να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή».

«Εμείς ως Τουρκία παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκεί. Έχουμε πει επίσης στους φίλους μας στη Συρία ότι υπάρχουν θέματα ασφάλειας που είναι ευαίσθητα για εμάς», είπε ο Χακάν Φιντάν.

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ευρωπαϊκή Άμυνα: ουσία, φλυαρία και Τουρκία

Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα εξαρτάται καθοριστικά από την στάση των Κυβερνήσεων Κύπρου κι Ελλάδας.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ-S&D

Η Ευρωπαϊκή Άμυνα είναι αντικείμενο συζήτησης στα διάφορα όργανα της ΕΕ, με  καθοριστικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου οι αρχηγοί των κρατών-μελών αποφασίζουν με ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Με βάση τα πρόσφατα ομόφωνα «Συμπεράσματα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (που δεν είναι δεσμευτικό), ο αρμόδιος Επίτροπος Άμυνας, θα διαμορφώσει την «Λευκή Βίβλο» με τις παραμέτρους της Ευρωπαϊκής Άμυνας, την οποία θα υποβάλει στα όργανα της ΕΕ, με αποφασιστικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ως το μοναδικό μέλος από Κύπρο στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου, διαπιστώνω άγνοια καθώς και «σιγή» επί της ουσίας αλλά φλυαρία για εντυπωσιασμό του εσωτερικού ακροατηρίου σε Κύπρο κι Ελλάδα, σε βαθμό που αν δεν είχα αντίληψη της πραγματικότητας, θα είχα παραπλανηθεί. Για παράδειγμα, διάφοροι εγχώριοι θεωρούν ότι δεν μπορεί ένα κράτος, όπως η Πολωνία, να αξιολογεί τις απειλές εις βάρος της, αλλά μόνο εμείς έχουμε τέτοιο δικαίωμα! Άλλοι νομίζουν ότι ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου διασφάλισε την προστασία της Κύπρου και αγνοούν ή σκόπιμα παραβλέπουν ότι οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο άνοιξε την πόρτα στην Τουρκία.  

Ενόψει των εξελίξεων, καθένας πρέπει πρώτα να απαντήσει το εξής: Είναι προτιμότερο να είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Άμυνας ή εκτός; Η Τουρκία μας θέλει εκτός και επειδή καθένας προωθεί τα δικά του συμφέροντα, πολλά κράτη και επικεφαλείς οργάνων της ΕΕ, προωθούν την Τουρκία ως εταίρο στην Ευρωπαϊκή Άμυνα. Πώς αντιμετωπίζουμε ορθολογικά αυτή την θέση τους;  Το πλέον στέρεο επιχείρημα είναι ότι το σημερινό «κενό ασφαλείας» στην Ευρώπη προέκυψε λόγω εξάρτησης από τρίτους και δεν νοείται Ευρωπαϊκή Άμυνα με εξάρτηση πάλι από τρίτους όπως την Τουρκία, που σημαίνει στρατηγική εξάρτηση κι όχι αυτονομία. Ειδικά η νεο-οθωμανική Τουρκία, κατέχει έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο και ασκεί δική της επεκτατική πολιτική εναντίον  Κύπρου,  Ελλάδας κι αλλού, αποδυναμώνει την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Άμυνας και μας διχάζει την ώρα που πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αν άλλα κράτη-μέλη δεν συμμερίζονται έτσι την κατάσταση, είναι επειδή δεν έχουν προτεραιότητα την συλλογική Ευρωπαϊκή Άμυνα, αλλά τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος της συλλογικής άμυνας. Για αυτό, οι σωστές θέσεις μας για την Ευρωπαϊκή Άμυνα  σε συνδυασμό με την πρόταξη βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελούν την μόνη ορθολογική ασπίδα για να διασφαλιστούν τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα, προτού η ζημιά καταστεί ανεπανόρθωτη, με την Τουρκία σε ρόλο που θα ανατρέπει το ευρωπαϊκό μας πλεονέκτημα.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα εξαρτάται καθοριστικά από την στάση των Κυβερνήσεων Κύπρου κι Ελλάδας. Αν δύο κράτη της ΕΕ με δικαίωμα βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  μετά και την στήριξή μας στο Διεθνές Δίκαιο στην Ουκρανία, αδυνατούν να προασπιστούν τα ζωτικά μας συμφέροντα στην ΕΕ απέναντι στην νεο-οθωμανική Τουρκία, θα πρόκειται για στρατηγική ήττα που δεν εξηγείται ορθολογικά αλλά από φοβία ή άλλους λόγους. Καταληκτικά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Τουρκία, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την στάση μας στην ΕΕ προτού βγάλουμε τα μάτια μόνοι μας ξανά.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή7 ώρες πριν

“Ο χρόνο σας τελείωσε! Η κόλαση θα πέσει πάνω σας” – Αμερικανικές επιδρομές κατά των Χούθι ανακοίνωσε ο Τραμπ με αυτά ακριβώς τα λόγια

Μήνυμα προς τους αντάρτες της Υεμένης και το Ιράν έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω της πλατφόρμας Truth Social.

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Ένα DEBATE που δεν πρέπει να χάσετε!

Ιωάννης Μάζης εναντίον Κωνσταντίνου Γρίβα σε μια εκπομπή που πρέπει να δείτε.

Ιστορία - Πολιτισμός8 ώρες πριν

Κατέρρευσε η εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Βουνό λόγω αμέλειας

Η εκκλησία είχε ανάγκη επισκευών εδώ και καιρό, όμως δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Ιστορία - Πολιτισμός9 ώρες πριν

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του αγώνες της ΕΟΚΑ στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης

Η ημερομηνία συνέπεσε με την ημέρα θυσίας του έφηβου ήρωα και ποιητή της Κύπρου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος εκτελέστηκε δι΄...

Αναλύσεις9 ώρες πριν

Έτσι θα σβήσει ο Τραμπ τα τραγικά λάθη της ελληνικής κυβέρνησης;

Παρέμβαση του στρατηγικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Δημοφιλή