Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Κύπρος: Η Πολιτεία να σέβεται όσους αγωνίσθηκαν για την πατρίδα

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ Πολέμου του 1974 κάνουν λόγο για έναν άνισο αγώνα με τις κρατικές υπηρεσίες

  Η Θέση του “Φ”   

ΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ Πολέμου του 1974 κάνουν λόγο για έναν άνισο αγώνα με τις κρατικές υπηρεσίες, ώστε να τους δοθεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι ένα ζήτημα που προέκυψε με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας καθώς προηγουμένως με απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια οι Αιχμάλωτοι του Πολέμου δικαιούνταν δωρεάν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Το νέο Σύστημα δεν προέβλεψε για τους Αιχμάλωτους Πολέμου του 1974. Κι αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί καθώς πολλά ήταν δεδομένα και τα στοιχεία, που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στο Σύστημα Υγείας. Όταν, όμως, αυτό διαπιστώθηκε, εντοπίσθηκε το κενό και εγέρθηκε από πλευράς των αιχμαλώτων, τον οργανωμένο φορέα τους, το όλο ζήτημα, τότε το κράτος θα έπρεπε να παρέμβει. Θα έπρεπε να προέβαινε αμέσως σε διορθωτικές κινήσεις. Να εντάξει στο Σύστημα το δικαίωμα αυτό, που είχε παραχωρηθεί από το κράτος προς τους δικαιούχους. 

ΕΑΝ το θέμα δεν χανόταν στις γραφειοκρατικές δαιδαλώδεις διαδικασίες και στην έλλειψη, όπως φαίνεται, πολιτικής βούλησης, θα επιλυόταν αμεσως. Και το σημειώνουμε αυτό γιατί εάν η κυβέρνηση ήθελε, αυτό το ζήτημα θα το έλυνε. Και για να αναφερόμαστε κατά συγκεκριμένο τρόπο, το όλο θέμα ήταν να ικανοποιήσει το κράτος το δικαίωμα 700 πολιτών. Οι αιχμάλωτοι του 1974 ήταν 2500, αλλά ο χρόνος μειώνει τον αριθμό τους. Και για να είμαστε ακόμα πιο συγκεκριμένοι, αυτό που ζητούν είναι αυτό που είχαν δικαιωματικά διασφαλίσει. 

ΟΠΩΣ ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Βάσος Χρίστου, εάν δεν ανταποκριθεί το υπουργείο Οικονομικών και μετά τη (νέα) συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, στις 11 Φεβρουαρίου, γίνονται σκέψεις για να προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Θα βγουν στους δρόμους αυτοί οι άνθρωποι, που κάποτε υπερασπίσθηκαν την πατρίδα από τους Τούρκους εισβολείς, είχαν συλληφθεί, έμειναν αιχμάλωτοι στα μπουντρούμια του Αττίλα. 

ΕΧΕΙ αναφερθεί ότι το ΔΗΚΟ είχε θέσει ως μια από τις προϋποθέσεις να ψηφίσει τον περσινό προϋπολογισμό του κράτους και το ζήτημα τούτο. Να υπάρξει η ρύθμιση αυτού του θέματος με την έγκριση ενός κονδυλίου. Προφανώς και η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε. Την ίδια ώρα, όπως έχει αναφερθεί, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, έχει αποστείλει πρόσφατα επιστολή στον υπουργό Οικονομικών για το θέμα αυτό. «Στην απάντηση ανέφερε πως δεν ευνοούνται οι εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις είμαστε εμείς. Που για να κάθονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι σ΄ αυτές τις καρέκλες είναι γιατί υπήρξαμε εμείς, οι αιχμάλωτοι και ανάπηροι πολέμου, όσοι έδωσαν μάχη με τον Τούρκο εισβολέα, και ακόμη και αυτοί που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή. Λυπάμαι πολύ. Η Πολιτεία πρέπει να μας δει σαν ανθρώπους», είπε ο κ. Βάσος Χρίστου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Σίγμα. 

ΑΥΤΗ η Πολιτεία οφείλει να σέβεται όσους αγωνίσθηκαν για την πατρίδα. Το κονδύλι που χρειάζεται δεν θεωρούμε πως είναι απαγορευτικό για να έχει η κυβέρνηση αυτή τη στάση έναντι του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου του 1974. Συνεπώς, αυτό που, κατά την άποψή μας, πρέπει να γίνει, είναι να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπισθεί το όλο θέμα. Είτε με αλλαγή στο Σύστημα είτε με ένα αντισταθμιστικό κονδύλι, που θα μοιράζεται σε κάθε μέλος του Συνδέσμου χωριστά. 

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός6 ώρες πριν

Η νομική φόρμουλα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ἡ γνωμοδότησις-πιλότος τοῦ ἰταλικοῦ Νομικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κράτους καί ἡ «καλή πρακτική» τῆς Unesco

Άμυνα7 ώρες πριν

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο...

Διεθνή7 ώρες πριν

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288...

Διεθνή8 ώρες πριν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Ιστορία - Πολιτισμός9 ώρες πριν

Μεγάλη κινητοποίηση στην Κω για τα Διογένεια! Οι επιχειρήσεις του νησιού αγκαλιάζουν για μια ακόμα χρονιά τη διοργάνωση

Η αφίσα των Διογενείων είναι έτοιμη. 50 περίπου τοπικές επιχειρήσεις είναι δίπλα μας ,για να μπορέσουμε για μια ακόμη χρονιά...

Δημοφιλή