Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Ο Πούτιν έχει τη δύναμη να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε στις

Zero Hedge, Jan 28, 2022
By Haley Zaremba of  OilPrice.com,

Mετάφραση : Μ. Στυλιανού

Περίληψη

  • Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έχει ήδη κοστίσει στις κυβερνήσεις δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και μια επικείμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα το έκανε χειρότερο..
  • Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πρόκειται ήδη να δουν αύξηση 54% στο κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να συγκρατήσουν τις τιμές
  • Η Ρωσία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, και εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαντήσουν με κυρώσεις, υπάρχει πιθανότητα να διακοπεί ο εφοδιασμός

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εντείνεται ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο αγωνίζονται να σταματήσουν την κρίση μέσω μέτρων πολιτικής stop-gap και επιδοτήσεων. Το περασμένο έτος σημειώθηκε μια εκπληκτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 330% σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, πλήττοντας τους καταναλωτές εξαιρετικά σκληρά, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και να προσαρμοστεί στην τρέχουσα νέα πανδημία του κορονοϊού. Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ανήμπορες να σταματήσουν την εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη. Οι δυνάμεις που αντιμετωπίζουν – οικονομικές, υγειονομικές και πολιτικές – υπερβαίνουν κατά πολύ τις ικανότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες “έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις πρωτοφανείς τιμές της ενέργειας, και τους εαυτούς τους από την οργή των ψηφοφόρων” σύμφωνα με δημοσίευμα και ανάλυση του Reuters, αλλά οιπροσπάθειες θα υπολείπονται κατά πολύ των οικονομικών επιπτώσεων που εξακολουθούν να μαστίζουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές. “Αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι τα μέσα νοικοκυριά της Δυτικής Ευρώπης ξόδεψαν περίπου 1.200 ευρώ (1.370 δολάρια) ετησίως για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα το 2020”, γράφει το Reuters. “Με βάση τις τρέχουσες τιμές χονδρικής, εκτιμούν ότι αυτό θα αυξηθεί κατά 54% στα 1.850 ευρώ”.

Οι προσπάθειες για την προστασία των καταναλωτών και την επιβολή ελέγχου ζημιών στις αγορές ενέργειας περιλαμβάνουν την κατάργηση των φόρων ΦΠΑ στους λογαριασμούς οικιακής ενέργειας, την άμεση αποστολή ανακούφισης σε φτωχά νοικοκυριά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επιβολή μορατόριουμ στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, μια εξαιρετικά εντατική πρακτική που απομυζά πολλά ενεργειακά δίκτυα της Ανατολικής Ευρώπης καθώς οι ανθρακωρύχοι κεφαλαιοποιούν το επιδοτούμενο ενεργειακό κόστος σε φτωχές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν και του Κοσσυφοπεδίου . Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν ανακόπτουν την κρίση που συνεχίζει να ξετυλίγεται. “Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στη δυτική Ευρώπη θα καλύψουν μόνο το ένα τέταρτο των αυξήσεων των τιμών κατά μέσο όρο”, ανέφερε ο Χάρι Γουάιμπερντ, Αναλυτής Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στην Bank of America Securities, σύμφωνα με το Reuters.

Με ανεπαρκή πολιτική ισχύ για την καταπολέμηση της κρίσης και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή, η κρίση πρόκειται να επιδεινωθεί πάρα πολύ. Τα πανταχού παρόντα δεινά της εφοδιαστικής αλυσίδας εξακολουθούν να διαταράσσουν τον ενεργειακό τομέα και καθιστούν τις προμήθειες ανίκανες να συμβαδίσουν με τη ζήτηση. Επιπλέον, η γεωπολιτική επιδεινώνει την κατάσταση καθώς η πλούσια σε πετρέλαιο Ρωσία σφίγγει την επιρροή της στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος εξαρτάται όλο και περισσότερο από το Κρεμλίνο για να κρατήσει αναμμένα τα φώτα. Ρωσία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και πάνω από το 50% της Γερμανίας. Εικάζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται να ανοίξει τις βρύσες και να ικανοποιήσει την ανάγκη της Ευρώπης για φυσικό αέριο λόγω της μόχλευσης που δίνει στη Μόσχα για να προωθήσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει πρωτοβουλίες όπως ο αγωγός Nord Stream 2.

Ο αγωγός, ο οποίος θα αντλούσε ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία εξ ολοκλήρου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, αποτελεί σημείο σημαντικών γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς πολλοί στη Δύση πιστεύουν ότι θα δώσει στο Κρεμλίνο υπερβολική εξουσία στις ευρωπαϊκές αγορές, αυξάνοντας την ήδη τεράστια πολιτική επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Ενώ ο αγωγός βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, η Μόσχα περιμένει το πράσινο φως από το Βερολίνο για να τον φέρει στο διαδίκτυο. Το Βερολίνο, ωστόσο, δέχεται σοβαρές πιέσεις για να καθυστερήσει το έργο και να αποφύγει να υποκύψει στη Ρωσία, ειδικά σε μια εποχή που η επιθετικότητα του έθνους γίνεται ανησυχητικά ανεξέλεγκτη και μια εισβολή στην Ουκρανία είναι στα χαρτιά.

Το δυνητικό πραξικόπημα αποτελεί μείζονα απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη σε μια εποχή που η ενεργειακή οικονομία βρίσκεται ήδη σε κρίση. “Σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να διακόψει τις προμήθειες στα μέσα του χειμώνα ως απάντηση στην επιβολή κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία, το ενεργειακό κόστος θα εκτοξευτεί στα ύψη και εκατομμύρια  (Ευρωπαίοι) θα μπορούσαν να τρέμουν εν μέσω διακοπών ρεύματος”, ανέφερε ο Αξιός τη Δευτέρα σε άρθρο με τίτλο “Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία αποτελεί κρίσιμη ασπίδα για τον Πούτιν” .

Εάν αυτή η διακοπή της προσφοράς όντως περάσει σε αντίποινα για τις κυρώσεις που απειλούνται από παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να περιορίσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη επ ‘αόριστον

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Σιωπή των ΗΠΑ για τον Ερντογάν!

Καμία ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο για την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πέρασαν σχεδόν 48 ώρες από τη στιγμή της ανακοίνωσης της ισλαμικής Τουρκικής Προεδρίας για τη συνομιλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Όμως, δεν έχουμε ακόμα καμία ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο για την τηλεφωνική αυτή συνομιλία. Ζητήσαμε σχόλιο από την Αμερικανική Προεδρία, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να το λάβουμε μέχρι τη στιγμή, που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Χωρίς αμφιβολία η μέχρι στιγμής άρνηση έκδοσης ανακοίνωσης, είναι ένα μήνυμα στον Ερντογάν ότι βιάστηκε να μιλήσει, επιχειρώντας να θέσει τη δική του ατζέντα στον κ. Τραμπ.

Πάντως, αξιωματούχος μας δήλωσε ότι η αμερικανική θέση για το ρωσικό σύστημα S-400 και τα μαχητικά F-35, παραμένει η ίδια. Για να συζητηθεί η πιθανότητα επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 πρέπει να απαλλαγεί από τους S-400.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αναδεικνύουμε ως πρώτο θέμα κάθε ισχυρισμό των Τούρκων. Οι Αμερικανοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Τελεία και παύλα. Αν ταυτίζονται με τα δικά μας, τόσο το καλύτερο. Αν όμως ταυτίζονται με την Τουρκία, τόσο το χειρότερο…

Μεγάλη μέρα η σημερινή για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Τραμπ θα μιλήσει το πρωί (τοπική ώρα) με τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε χθες το βράδυ ότι έχουν συμφωνηθεί πολλά στοιχεία της Τελικής Συμφωνίας, αλλά πολλά απομένουν.

“Χιλιάδες νέοι στρατιώτες, και άλλοι, σκοτώνονται. Κάθε εβδομάδα έχουμε 2.500 θανάτους στρατιωτών, και από τις δύο πλευρές, και αυτό πρέπει να τελειώσει ΤΩΡΑ. Ανυπομονώ για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Πούτιν”, σημείωσε ο κ. Τραμπ.

Είναι η έναρξη του μεγάλου αμερικανορωσικού παζαριού. Θα φανεί σήμερα ποιος θα χάσει τα περισσότερα και ποιος θα κερδίσει.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, που δεν είναι συνηθισμένος να φεύγει από μία διαπραγμάτευση με απώλειες, περιμένει θετικές απαντήσεις από τον Πούτιν για την εκεχειρία. Θα έλεγα πως δεν είναι σε φάση να συναντήσει άρνηση από τον Ρώσο πρόεδρο.

Έχει μπει βαθιά στο μυαλό του ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος. Και ότι μόνο αυτός μπορεί να το πετύχει.

Η εκπρόσωπος Κάρολιν Λεβίτ δήλωσε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά, όσο είμαστε αυτή τη στιγμή. Είμαστε μόνο 10 μέτρα από τον στόχο. Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να το κάνει.

Είπε και κάτι άλλο η κ. Λεβίτ. Ο πρόεδρος Τραμπ είναι «πρόθυμος» να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εάν χρειαστεί.

Απ’ εκεί και πέρα κυριαρχεί η ανησυχία μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και σε συνδυασμό με τις αμερικανικές επιθέσεις στην Υεμένη.

Το Εβραϊκό Κράτος ενημέρωσε το Λευκό Οίκο για τις επιχειρήσεις και έλαβε το πράσινο φως, άρα εγκρίθηκαν οι επιθέσεις. Μερικοί διπλωμάτες υποψιάζονται ότι όλα έχουν σχέση μεταξύ τους και ότι ο μεγάλος στόχος θα είναι το Ιράν.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε υπεύθυνο το Ιράν για τυχόν νέες επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης. Θα βρεθεί μπροστά σε «ολέθριες» συνέπειες, προειδοποίησε ο κ. Τραμπ.

Έγραψε συγκεκριμένα ότι:

«Κάθε βολή από τους Χούθι θα θεωρείται, από εδώ και στο εξής, ως βολή από τα όπλα και την ηγεσία του ΙΡΑΝ, και το ΙΡΑΝ θα θεωρηθεί υπεύθυνο και θα υποστεί τις συνέπειες, και αυτές οι συνέπειες θα είναι ολέθριες!».

Όπως σας είπα, υπάρχει αυτός ο φόβος ότι ενώ προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα ξεκινήσει ένα άλλο, που θα είναι περιφερειακός.

«Οι εκατοντάδες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τους Χούθι, τους μοχθηρούς μαφιόζους και τραμπούκους από την Υεμένη, που μισούνται από τον λαό της Υεμένης, όλες προέρχονται από το Ιράν και ενορχηστρώνονται από το Ιράν», τόνισε ο Τραμπ και πρόσθεσε:

Η Τεχεράνη υπαγορεύει κάθε «πράξη και συμπεριφορά» των Χούθι, παρέχοντάς τους «όπλα, χρήματα, εξαιρετικά εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, ακόμη και πληροφορίες».

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Χρειάζεται κυβέρνηση με θάρρος! Η σημερινή με τον Μητσοτάκη δεν μπορεί

Το μείζον πολιτικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί από μια κυβέρνηση η οποία θα θελήσει να το λύσει.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει την ιδέα πόντισης καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που να την συνδέει με την Κύπρο. Και πολύ καλά κάνει.

Οι λόγοι είναι και χρηστικοί (μεταφορά ενέργειας στο νησί) και οικονομικοί αλλά και πολιτικοί. Σε τι συνίστανται οι πολιτικοί; Στο ότι δεν μπορεί να υποχωρεί μια χώρα σαν την Ελλάδα (μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) επειδή πιέζεται από την Τουρκία. Αν υποχωρήσει είναι σαν να παραδέχεται την δορυφοροποίησή της.

Όπως είπε και ο κ. Ροζάκης, απεμπολήσαμε δικαιώματά μας στην Κάσο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε αν δεν το αποδεχθεί η Τουρκία.

Το θέμα γίνεται, ακόμη, σοβαρότερο επειδή η πόντιση καλωδίου είναι μονομερές δικαίωμα ακόμη και αν η ΑΟΖ από την οποία θα διέλθει ανήκει σε άλλο κράτος.

Αντιλαμβάνεστε το μήνυμα που στέλνει η Τουρκία; «Θα κάνετε ό,τι σας υπαγορεύω ακόμη και αν αυτό βρίσκεται εκτός δικαίου. Δίκαιο είναι η βούληση της Άγκυρας».

Η Ελλάδα, λοιπόν, θα επιμείνει στην πόντιση υπό την εξής προϋπόθεση: Θα παρακολουθεί την διαδικασία πόντισης γαλλικό πολεμικό (η Γαλλία έχει συμφέρον από την πόντιση και την μεταφορά ενέργειας) και θα ενεργοποιηθεί και το Ισραήλ στο οποίο θα καταλήγει το καλώδιο.

Να, λοιπόν, μια λύση, αποδεκτή υπό τις παρούσες συνθήκες.

Και λέω υπό τις παρούσες συνθήκες διότι η Ελλάδα τα πολλά χρόνια της μεταπολίτευσης δεν κατάφερε να διαμορφώσει ένα αμυντικό σύστημα αποτροπής ώστε να μην περνά από τις σκέψεις της Τουρκίας η παρεμπόδιση τέτοιων ενεργειών.

Αυτό είναι το μείζον πολιτικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί από μια κυβέρνηση η οποία θα θελήσει να το λύσει.

Η σημερινή κυβέρνηση κινείται μεταξύ του να παραδεχθεί την δορυφοροποίησή της από την Τουρκία ή να συνταχθεί με το Ισραήλ με το οποίο πρέπει να αναπτύξει στενότερους στρατιωτικού χαρακτήρα δεσμούς εκεί που υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Για να γίνω κατανοητός, με το Ισραήλ η Ελλάδα έχει κοινό συμφέρον να αντιμετωπίσουν από κοινού τον ηγεμονισμό της Τουρκίας. Δεν έχουν κοινό συμφέρον να δολοφονούν Παλαιστίνιους. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να βρίσκεται απέναντι στους Παλαιστίνιους. Άρα, μπορούν να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της Άγκυρας, ακόμη και μαζί με άλλους. (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος αν θέλει).

Το σχόλιο απευθύνεται στους λογικά σκεπτόμενους φίλους της Νέας Δημοκρατίας που μαζί με τους τυφλούς οπαδούς της θέτουν το ερώτημα σχετικά με την Κάσο και το καλώδιο: τι θέλετε να κάνει η κυβέρνηση; Πόλεμο;

Βλέπετε, λοιπόν, πως δεν υπάρχει αυτό το μονοδιάστατα μανιχαϊστικό δίλημμα. Μπορείς να προασπίσεις τα δικαιώματά σου χωρίς να καταφύγεις σε πόλεμο.

Βεβαίως, η κρατική και εθνική σου αξιοπρέπεια επιβάλλει να μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Να μην χρειάζεσαι, δηλαδή, με το παραμικρό την βοήθεια συμμάχων σου που κάποια στιγμή θα σε βαρεθούν. Αλλά αυτό σημαίνει πως πρέπει να αναπτύξεις στο μέγιστο βαθμό την αποτροπή σου. Και σήμερα, η τεχνολογία σου δίνει αυτήν την δυνατότητα. Για όσους δεν καταλαβαίνουν, αποτροπή δεν σημαίνει πόλεμος. Αντιθέτως είναι η μόνη δυνατότητα για να μην κάνεις πόλεμο αν δεν θέλεις να παραδοθείς. Αν θέλεις να παραδοθείς, τίποτε δεν σε σώζει. Στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα που έχει, ήδη, παραδοθεί στην Τουρκία. Και θέλει να πείσει και εμάς. Οι ημέρες είναι επίκαιρες. Το κίνημα έχει τις ρίζες του στο 1821. Ίσως και νωρίτερα. Θυμάστε τι είπε ο Κολοκοτρώνης. Τα ίδια ισχύουν και σήμερα.

Χρειάζεται, λοιπόν, μια κυβέρνηση που θα έχει το θάρρος να πάρει αποφάσεις. Η σημερινή, υπο τον Μητσοτάκη, δεν μπορεί. Και βουλιάζει στον βούρκο της διαφθοράς.

ΥΓ1: στο επίμαχο δίλημμα Τουρκία ή Ισραήλ, η στήλη τάσσεται με το Ισραήλ, με επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας στα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Φυσικά, η Κύπρος είναι σε όλα μέσα.

ΥΓ2: πρέπει να είχε ενδιαφέρον και απο πλευράς έντασης ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον ισραηλινό ΥΠΕΞ κατά την τελευταία σύνοδο της τριμερούς στην Αθήνα. Πρέπει να τα έθεσε χύμα ο ισραηλινός.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι γεωπολιτικοί φόβοι απογειώνουν την τιμή του χρυσού

Το κίτρινο μέταλλο είδε την τιμή του να αυξάνεται σήμερα στα 3.018,52 δολάρια ανά ουγγιά , καταγράφοντας από την αρχή του έτους άνοδο, περίπου 14% .

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται πλέον η τιμή του χρυσού, έχοντας πλέον αφήσει πίσω του το φράγμα των 3.000 ευρώ ανά ουγγιά.

Το κίτρινο μέταλλο είδε την τιμή του να αυξάνεται σήμερα στα 3.018,52 δολάρια ανά ουγγιά , καταγράφοντας από την αρχή του έτους άνοδο, περίπου 14% .

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές που μίλησαν στη Ναυτεμπιρική, «τα δασμολογικά σχέδια του  προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το αβέβαιο ακόμη, αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οι  φόβοι για την αμερικανική οικονομία, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η ασαφής πολιτική επιτοκίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οδηγούν σε αυξημένη φυγή σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός».

Η αυστραλέζικη Macquarie Bank βλέπει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά, το τρίτο τρίμηνο. Η UBS αύξησε χθες την τιμή στόχο της για τον χρυσό στα 3.200 δολάρια. Η Goldman Sachs αναμένει ότι η τιμή θα αυξηθεί στα 3.100 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί πολλές απειλές από τη Δύση που έχουν αυξήσει την αξία του χρυσού. Μεταξύ των λόγων είναι « ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα στις ΗΠΑ, οι εμπορικές εντάσεις που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι απειλές για την παγκόσμια οικονομία». Η Credit Mutuel εξηγεί ότι, κατά την άποψή της, το κλειδί βρίσκεται στους «οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους, που θα μπορούσαν να προκύψουν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Ποιοι αγοράζουν χρυσό

Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες πολλών χωρών αγοράζουν επίσης χρυσό. Σύμφωνα με τον πάροχο προϊόντων Bestbrokers, το Κατάρ για παράδειγμα, αύξησε τα αποθέματά του σε χρυσό κατά 9,7% σε 9,86 τόνους το 2024 για να ενισχύσει την εθνική οικονομία.

Το Κατάρ είναι μία από τις χώρες με υψηλά κατά κεφαλήν αποθέματα χρυσού, που αντιστοιχούν σε περίπου 12 δώδεκα χρυσά νομίσματα ανά πολίτη.

Η Κίνα επίσης, το 2024 ήταν μια από τις χώρες που αύξησαν τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 44 τόνους. Μόνο η Πολωνία, με αύξηση σχεδόν 90 τόνων, και η Ινδία, με αύξηση 72,6 τόνων, πρόσθεσαν στα θησαυροφυλάκιά τους, περισσότερο χρυσό από την Κίνα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ

«Οι  κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές αγοράζουν με τόλμη αυτή τη στιγμή χρυσό, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, επειδή φοβούνται, μεταξύ άλλων, τον αρνητικό αντίκτυπο της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ στην οικονομία», τονίζουν οι ειδικοί. «Οι φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με τις αμερικανικές επιθέσεις κατά του Χούθι στην Υεμένη και του Ισραήλ στη Γάζα – θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν νέα ώθηση στην τιμή του χρυσού», λέει ο Κάιλ Ρόντα, επικεφαλής αναλυτής στο Capital.com. «Το Ισραήλ πραγματοποίησε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας .Ηταν οι σφοδρότερες επιθέσεις από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στις 19 Ιανουαρίου, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι» .

Οι traders έστρεψαν επίσης την προσοχή τους στις λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν επίσης, γεγονός που ενίσχυσε επίσης τις επενδύσεις σε χρυσό. «Οι εταιρείες, οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται, τα σημάδια οικονομικών πιέσεων αυξάνονται και η απειλή ενός εμπορικού πολέμου που υποκινείται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαφαίνεται», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή49 λεπτά πριν

Τέλος το Pride στην Ουγγαρία!

Το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την Παρέλαση Υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+

Πολιτική1 ώρα πριν

Απόφαση – σοκ για Ιμάμογλου! Ακυρώνεται το πτυχίο του και μπλοκάρεται η προεδρική του υποψηφιότητα

Χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με το τουρκικό νόμο, οι υποψήφιοι αποκλείονται από τη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος.

Πολιτική2 ώρες πριν

Νέα δημοσκόπηση-μαχαιριά για την κυβέρνηση! Απογοήτευση και οργή στους πολίτες – Ένας στους δύο ζητά πρόωρες εκλογές

Η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALPHA κατέγραψε τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση.

Διεθνή2 ώρες πριν

Φως στo τούνελ! Ο Πούτιν συμφώνησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο Ουκρανικό.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Σιωπή των ΗΠΑ για τον Ερντογάν!

Καμία ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο για την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν

Δημοφιλή