Διεθνή
Οι δυνάμεις που ήθελαν ανέκαθεν την Κύπρο διαιρεμένη, είναι εδώ

Ούτε για την απαράδεκτη για τα Ηνωμένα Έθνη θέση της Τουρκίας περί δύο κρατών δεν καταλογίζει ευθύνη ο ΟΗΕ
Νίκος Κατσουρίδης
Η πρόσφατη έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό δεν άρεσε σε κανένα στην Κύπρο. Και δικαιολογημένα. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ όχι μόνο αποφεύγει να ονοματίσει τον ένοχο για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, την Τουρκία, αλλά ούτε καν αναφέρει τις αρνητικές ενέργειές της, και καλύπτει την μετατόπιση και εναντίωσή της στη βάση λύσης του Κυπριακού. Τη βάση λύσης την οποία προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η Τουρκία όχι απλώς δεν την υιοθετεί, αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια την καταπολεμά. Ούτε για την απαράδεκτη για τα Ηνωμένα Έθνη θέση της περί δύο κρατών δεν της καταλογίζει ευθύνη.
Θέση έκπληξη; Όχι, βέβαια. Δεν πρόκειται, όμως, να επαναλάβω τα γνωστά που ορισμένοι σκόπιμα και πεισματικά αρνούνται να παραδεχτούν. Ότι, δηλαδή, ο εκάστοτε Γ.Γ. είναι ο ανώτατος υπάλληλος του ΟΗΕ ο οποίος εκφράζει το ισοζύγιο δυνάμεων στον διεθνή οργανισμό και κατ’ αντανάκλαση αυτόν που επικρατεί στον κόσμο. Το ισοζύγιο δυνάμεων δηλαδή μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συν της Γερμανίας. Σήμερα, άλλα θα ήθελα να σχολιάσω.
Πρώτον, ότι δεν τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα, ούτε όλοι οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι για τις Προεδρικές του 2023. Ειδικά οι υποψήφιοι, περιλαμβανομένων των εν δυνάμει υποψηφίων, τι περιμένουν; Αν δεν έχουν άποψη για το Κυπριακό και τις εξελίξεις του, γιατί θέλουν να κυβερνήσουν τον τόπο;
Δεύτερον, απ’ όσους τοποθετήθηκαν, εύκολα διακρίνεις στους πιο πολλούς τον υποκειμενισμό στην κρίση τους. Έναν υποκειμενισμό που σχετίζεται με τρεις παράγοντες: α) τη διαχρονική θέση ενός εκάστου στο Κυπριακό, β) την πρόθεση αυτοδικαίωσης, γ) τις επερχόμενες Προεδρικές. Πώς, για παράδειγμα, να θεωρήσω αντικειμενική μια οποιαδήποτε δήλωση που δεν καταλογίζει την πρώτη και κυρίαρχη ευθύνη στην Τουρκία ή την καταλογίζει με την πολύ εμφανή πρόθεση, απλώς, να το καταγράψει για να μην κατηγορηθεί ο συντάκτης της ότι ξεχνά την Τουρκία και επικεντρώνεται στη συνέχεια σε οτιδήποτε άλλο; Όποιος δεν καταλαβαίνει την αρνητικά ποιοτική αλλαγή στη στάση της Τουρκία και την κάλυψη που της παρέχουν δυστυχώς τα Ηνωμένα Έθνη ελέω συγκεκριμένων κρατών, δεν θέλει να καταλάβει. Όπως, φυσικά, δεν είναι αντικειμενική και μια αξιολόγηση των εξελίξεων, η οποία δεν αναγνωρίζει τις δικές μας ευθύνες στο θέμα. Το μέγα ερώτημα, το μέγα ζήτημα ήταν και είναι το εξής: θα συναινούσε άραγε η Τουρκία σε οποιαδήποτε φάση του Κυπριακού σε λύση αρχών, αν κάναμε τη δεδομένη στιγμή ακόμα ένα βήμα; Ακόμα μια υποχώρηση; Εγώ λέω όχι. Ορισμένοι λένε, ναι, ακόμα και μετά την αποκάλυψη πρακτικών.
Τρίτον, διαβάζοντας τις αντιδράσεις στην πρόσφατη έκθεση του Γ.Γ. εντοπίζεις εύκολα τις βασικές, τις θεμελιακές διαφορές μεταξύ κομμάτων στις εκτιμήσεις τους στο Κυπριακό και κυρίως στο πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Αυτά τα ίδια κόμματα, όμως, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνομιλούν και ενδεχομένως αύριο να συμμαχήσουν για τις Προεδρικές, έστω και αν διαφωνούν στα κύρια θέματα του Κυπριακού! Και το ερώτημα είναι απλό: μια τέτοια προσέγγιση, αν ευοδωθεί, πώς θα διαχειρισθούν το Κυπριακό; Με την λογική του εταίρου Α ή την λογική του εταίρου Β που είναι αντίθετη! Ή, μήπως, το μήνυμα που στέλλουν είναι ότι έχουν ξεγράψει το Κυπριακό!
Τέταρτον, όλοι όσοι έχουν τοποθετηθεί επί της έκθεσης Γκουτέρες, δεν προτείνουν οτιδήποτε πρακτικό προς αντιμετώπιση της απαράδεκτα καλυπτικής στάσης του απέναντι στην Τουρκία, ούτε προτείνουν κάτι για αντιμετώπιση του προβλήματος ενόψει της συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Πέμπτον, η έκθεση του Γ.Γ. και οι τοποθετήσεις του δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα όποια λάθη, δικαίως ή αδίκως, καταλογίζονται στην ε/κ πλευρά. Γιατί το ισχυρίζομαι; Πολύ απλά, γιατί ορισμένες θέσεις για το Κυπριακό δεν είναι θέσεις της ε/κ πλευράς, αλλά θέσεις του διεθνούς οργανισμού.
– Η θέση π.χ. για ένα κανονικό κράτος, μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα είναι ή όχι θέση του ΟΗΕ; Είναι. Γιατί δεν την αντιπαραβάλλει ο Γ.Γ. στη θέση της Τουρκίας για δύο κράτη;
– Έχει ή όχι θέση ο διεθνής οργανισμός για το Βαρώσι; Έχει. Μάλιστα υπάρχουν δύο ισχυρά ψηφίσματα επί του θέματος. Γιατί αποφεύγει να τοποθετηθεί και να απονείμει ευθύνες στο θέμα σε Τουρκία και Τατάρ;
Ανέφερα μόνο δύο παραδείγματα από τα πολλά που εντοπίζονται. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία της θέσης μου. Ότι και αν ακόμα η ε/κ πλευρά στήριζε κάτι αντίθετο προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ, θα έπρεπε ο ίδιος να υπερασπιστεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να κατανείμει ευθύνες. Το ίδιο, αν το κάνουν οι Τ/κ. Το ίδιο και πιο έντονα θα έπρεπε να το πολεμά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, όταν προέρχεται από τον κύριο ένοχο της κυπριακής τραγωδία, τον θύτη ολόκληρου του κυπριακού λαού, την Τουρκία.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Ας σταματήσει η προσποίηση ότι δεν καταλαβαίνουμε τα οφθαλμοφανή. Ο λόγος που ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν υπερασπίζεται τις θέσεις του Οργανισμού δεν είναι τα όποια λάθη της ε/κ πλευράς. Ο λόγος είναι ότι αυτές είναι οι θέσεις της Τουρκίας. Για μένα είναι ξεκάθαρον ότι, αν σήμερα, για παράδειγμα, η Τουρκία στήριζε λύση ΔΔΟ, τότε ο Γ.Γ. θα περιλάμβανε στην Έκθεσή του την σχετική αναφορά. Αυτή είναι η στυγνή, πικρή αλήθεια. Όλα τα άλλα διαδραματίζουν μικρό έως ελάχιστο ρόλο στη διαμόρφωση των εκθέσεων. Άλλωστε, οι συγγραφείς τους δεν εργάζονται, μισόν αιώνα, περίπου, για να κρατούν την πατρίδα μας ντε φάκτο διχοτομημένη και να υλοποιήσουν σχέδια ηλικίας περίπου ενός αιώνος, για να τους τα χαλάσει ο όποιος κ. Γκουτέρες ή Ανάν ή άλλος. Οι δυνάμεις που ήθελαν την Κύπρο διαιρεμένη από το 1950, συνεχίζουν να έχουν την ίδια θέση μέχρι σήμερα. Με γνώμονα αυτήν τη θέση ενεργούν τόσο διεθνώς, όσο και εσωτερικά.
Σημερινή

Διεθνή
Ανθρωποσφαγή Ορθόδοξων Χριστιανών στη Συρία! Τρομοκρατική επίθεση σε ναό του Πατριαρχείου Αντιοχείας! Είκοσι νεκροί από βομβιστική επίθεση – Αυτά είναι αποτελέσματα της απουσίας της Ελλάδας και της αδυναμίας να προστατέψει τους Ορθόδοξους
Βομβιστής αυτοκτονίας, μέλος του ISIS, μπήκε πυροβολώντας στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, στην περιοχή Ντουεϊλά, στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, και στην συνέχεια πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε.

Βομβιστική επίθεση στον ιερό ναό του προφήτη Ηλία στη συνοικία Ντουεϊλά στην ανατολική Δαμασκό πραγματοποιήθηκε νωρίτερα. Πρόκειται για ναό που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας.
Τοπικά μέσα κάνουν λόγο για ύπαρξη αρκετων νεκρών ανάμεσα στα θύματα
Όπως μεταδίδουν διεθνή Μέσα η πρόκληση προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας
Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες επιθέσεις που έχουν στόχο χριστιανικούς λατρευτικούς χώρους στη Δαμασκό τα τελευταία χρόνια, σε μια περίοδο κατά την οποία η συριακή πρωτεύουσα γνωρίζει σχετική σταθερότητα σε σύγκριση με τα χρόνια του πολέμου.


ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ASSOSIATED PRESS (20:26)
Ένας βομβιστής αυτοκτονίας στη Συρία ανατινάχθηκε την Κυριακή μέσα σε εκκλησία γεμάτη με κόσμο, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα άτομα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.
Η έκρηξη στη Ντουεϊλά, στα περίχωρα της Δαμασκού, σημειώθηκε την ώρα που οι πιστοί προσεύχονταν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Ηλία (Μαρ Ελιάς). Το πρακτορείο SANA, επικαλούμενο το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι τουλάχιστον άλλα 15 άτομα τραυματίστηκαν. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, που εδρεύει στη Βρετανία, έκανε λόγο για 30 νεκρούς και τραυματίες, χωρίς να δώσει ακριβείς αριθμούς. Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ανάμεσα στα θύματα υπήρχαν και παιδιά.
Η επίθεση ήταν η πρώτη του είδους της στη Συρία εδώ και χρόνια και σημειώνεται καθώς η Δαμασκός, υπό την de facto ισλαμική διακυβέρνησή της, προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μειονοτήτων. Καθώς ο πρόεδρος Άχμαντ αλ-Σαράα αγωνίζεται να επιβάλει την εξουσία του σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την παρουσία θυλάκων ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων που παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση σε αυτή τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο.
Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη την Κυριακή, ωστόσο το συριακό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι ένας εξτρεμιστής του Ισλαμικού Κράτους εισήλθε στην εκκλησία, πυροβόλησε εναντίον των παρισταμένων και στη συνέχεια ανατινάχθηκε φορώντας γιλέκο με εκρηκτικά, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρίες αυτοπτών.
Μάρτυρας που συστήθηκε ως Ραουάντ δήλωσε στο Associated Press ότι είδε τον δράστη, ο οποίος συνοδευόταν από δύο ακόμη άτομα που τράπηκαν σε φυγή, καθώς εκείνος οδηγούσε κοντά στην εκκλησία.
«Πυροβολούσε προς την εκκλησία… και μετά μπήκε μέσα και ανατινάχθηκε», είπε.
Ο Σύρος Υπουργός Πληροφοριών, Χάμζα Μουστάφα, καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική επίθεση.
«Αυτή η δειλή ενέργεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες πολιτισμένης συνύπαρξης που μας ενώνουν», έγραψε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).
«Δεν θα κάνουμε πίσω στη δέσμευσή μας για ισότιμη πολιτειότητα… και επιβεβαιώνουμε επίσης τη δέσμευση του κράτους να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων και την προστασία της κοινωνίας από κάθε επίθεση που απειλεί την ασφάλειά της».
Τραγικός απολογισμός! 20 νεκροί και 52 τραυματίες
Σε 20 νεκρούς και 52 τραυματίες ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης σε ναό του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Δαμασκό σήμερα το μεσημέρι.
Τον αριθμό επιβεβαιώνει το Υπουργείο Υγείας της Συρίας.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, βομβιστής αυτοκτονίας, μέλος του ISIS, μπήκε πυροβολώντας στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, στην περιοχή Ντουεϊλά, στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, και στην συνέχεια πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε.
Σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, ο βομβιστής δεν ήταν μόνος του αλλά είχε τουλάχιστον έναν ακόμη συνεργό ο οποίος πυροβολούσε κατά των Ορθόδοξων Χριστιανών που προσεύχονταν εντός του ναού.
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά ξεκάθαρα για «μάρτυρες» και καλεί τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ σε δική του ανακοίνωση ζητά «να εφαρμόσουν μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια των χριστιανικών κοινοτήτων και όλων των θρησκευτικών ομάδων, επιτρέποντάς τους να ζουν χωρίς φόβο».
Την Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το συμβάν.
Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας
Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση που καλεί τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο ναός του οποίου δέχθηκε την τρομοκρατική επίθεση καταδικάζει απερίφραστα το συμβάν.
Την ημέρα κατά την οποία η Αντιοχειανή μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη πάντων των Αγίων της Αντιοχείας, το ασεβές και ύπουλο χέρι της ανομίας επεκτάθηκε απόψε, θερίζοντας τις ψυχές μας μαζί με τις ψυχές των αγαπημένων μας που έπεσαν ως μάρτυρες κατά τη διάρκεια του εσπερινού στη Ναό του Αγίου Ηλία, στην Ντουεϊλά της Δαμασκού.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, έκρηξη σημειώθηκε στην είσοδο της εκκλησίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί μάρτυρες καθώς και τραυματίες τόσο εντός του ναού όσο και στην περίμετρό του.
Καθώς βρισκόμαστε στη διαδικασία καταμέτρησης των μαρτύρων και των τραυματιών, και καθώς συλλέγουμε τα λείψανα και τα σώματα των μαρτύρων μας, τα οποία δεν είμαστε σε θέση ακόμη να καταγράψουμε με ακρίβεια, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πάσης Ανατολής καταδικάζει απερίφραστα αυτή τη φρικτή ενέργεια και εκφράζει τον αποτροπιασμό της με τους πλέον αυστηρούς όρους για αυτό το φρικτό έγκλημα.

Το Πατριαρχείο καλεί τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν, για την καταπάτηση της ιερότητας των ναών, και να διασφαλίσουν την προστασία όλων των πολιτών.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιωάννης παρακολουθεί προσωπικά και από την πρώτη στιγμή όσα διαδραματίζονται, και πραγματοποιεί τοπικές και διεθνείς επαφές ώστε να μεταφέρει την μαύρη αυτή εικόνα από τη Δαμασκό σε ολόκληρο τον κόσμο. Καλεί σε ενεργοποίηση και κινητοποίηση για τον τερματισμό αυτών των σφαγών.
Προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών των μαρτύρων, για την ίαση των τραυματιών και την παρηγορία των παιδιών μας. Επιβεβαιώνουμε την αφοσίωσή μας στην πίστη μας και με αυτή την αφοσίωση απορρίπτουμε κάθε φόβο και τρόμο. Και επικαλούμαστε τον Χριστό τον Θεό να οδηγεί το σκάφος της σωτηρίας μας μέσα από τα κύματα αυτού του κόσμου – Αυτός που είναι ευλογημένος στους αιώνες.

Με πληροφορίες από Orthodoxia.info
GEOPOLITICO ΣΧΟΛΙΟ: Αυτή η επίθεση είναι η επιβεβαίωση της ανυπαρξίας της Ελλάδας, η οποία είναι απούσα από την περιοχή και αρνείται να προστατέψει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Το μόνο που έκανε ήταν ευχολόγια και χάιδεμα των τζιχαντιστών του Γκολάνι.
Διεθνή
Ο Τραμπ χτυπά το Ιράν “τζογάροντας” την προεδρία του
Το στοίχημα του Τραμπ είναι διπλό: αφενός ότι το Ιράν και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι είναι πλέον αποδυναμωμένοι και δεν μπορούν να απαντήσουν δυναμικά, αφετέρου ότι μια διστακτική Τεχεράνη θα επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση και όχι την κλιμάκωση.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο της συνολικής του θητείας στον Λευκό Οίκο, διατάζοντας στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν και εντάσσοντας επισήμως τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο Ισραήλ–Ιράν.
«Ο Τραμπ τζογάρει την προεδρία του», σχολιάζουν οι Financial Times και εξηγούν πως το στοίχημα του Τραμπ είναι διπλό: αφενός ότι το Ιράν και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι είναι πλέον αποδυναμωμένοι και δεν μπορούν να απαντήσουν δυναμικά, αφετέρου ότι μια διστακτική Τεχεράνη θα επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση και όχι την κλιμάκωση.
Αν η εκτίμηση αυτή αποδειχθεί σωστή, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει καταφέρει αυτό που δεν πέτυχε καμία άλλη κυβέρνηση των ΗΠΑ: την εξουδετέρωση της ιρανικής πυρηνικής απειλής, με σχετικά περιορισμένο κόστος. Όμως, το ρίσκο είναι τεράστιο: ολόκληρη η Μέση Ανατολή μπορεί να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο μέτωπο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την παγκόσμια οικονομία.
Από τον απομονωτισμό στην επέμβαση
Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι η δεύτερη θητεία του θα είναι ειρηνική – μακριά από «ανόητους, ατελείωτους πολέμους». Όμως, υπό την πίεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, όχι μόνο εμπλέκεται ενεργά στη σύγκρουση, αλλά φαίνεται να την αγκαλιάζει με ενθουσιασμό.
Το Σάββατο, εμφανίστηκε με το γνωστό κόκκινο καπέλο «Make America Great Again» στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου και αμέσως μετά απηύθυνε διάγγελμα, προειδοποιώντας: «Θα υπάρξει είτε ειρήνη είτε μια τραγωδία για το Ιράν πολύ μεγαλύτερη από όσα είδαμε τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Υπάρχουν ακόμη πολλοί στόχοι… Αν δεν έρθει γρήγορα η ειρήνη, θα τους πλήξουμε με ακρίβεια, ταχύτητα και ικανότητα.»
Το Ιράν, πάντα η εξαίρεση στη ρητορική μη επέμβασης
Το Ιράν δεν ήταν ποτέ «ουδέτερη ζώνη» για τον Τραμπ, θυμίζουν οι FT. Ήδη από το 2020, είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στη Βαγδάτη. Τον Μάιο, σε επίσκεψή του στον Περσικό Κόλπο, δήλωνε: «Θέλουμε το Ιράν να είναι μια υπέροχη και ασφαλής χώρα – αλλά δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα. Αυτή η προσφορά δεν θα ισχύει για πάντα».
Όπως αποκαλύπτεται, η απόφαση για την επίθεση ελήφθη καθώς ο Τραμπ αποχωρούσε πρόωρα από τη σύνοδο των G7 στον Καναδά, μετά από δραματική εντατικοποίηση των απειλών του προς την Τεχεράνη. Η διορία των δύο εβδομάδων που έδωσε για διαπραγματεύσεις, αποδείχθηκε τελικά μόλις λίγων ημερών.
Εσωτερικές αντιδράσεις και συνταγματικά ερωτήματα
Η απόφαση να ξεκινήσει επίθεση χωρίς ενημέρωση του Κογκρέσου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Η Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές ζήτησε την παραπομπή του Τραμπ για παραβίαση του Συντάγματος, ενώ ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τόμας Μάσι τόνισε: «Αυτό δεν είναι συνταγματικό».
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν δήλωσε εξοργισμένος:
«Και ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε με ψευδή προσχήματα. Οι ΗΠΑ ορθώς στηρίζουν την άμυνα του Ισραήλ, αλλά δεν έπρεπε να ακολουθήσουν τον Νετανιάχου σε αυτόν τον πόλεμο επιλογής.»
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον υπερασπίστηκε την ενέργεια του Τραμπ ως «μια καθαρή έκφραση πολιτικής America First, που αποτρέπει τον μεγαλύτερο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας από το να αποκτήσει το πιο φονικό όπλο του πλανήτη».
Ποια είναι τα όρια του πολιτικού κεφαλαίου του Τραμπ;
Με τη δημοτικότητα του να κινείται στο 46,9% (σύμφωνα με το RealClearPolitics), ο Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι διαθέτει ακόμη «πολιτικό περιθώριο» για να προχωρήσει σε πόλεμο, αν το απαιτήσει η συγκυρία.
Ο πρώην διαπραγματευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, σχολίασε στους FT:
«Ο Τραμπ έχει πολιτικό χώρο, ειδικά αν υπάρξει ιρανική απάντηση. Αλλά αυτό το παράθυρο δεν θα μείνει για πάντα ανοιχτό – ιδιαίτερα αν έχουμε Αμερικανούς νεκρούς ή τιμή πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια».
Ακόμη πιο αιχμηρός, ο Δημοκρατικός Τζακ Ριντ δήλωσε: «Αυτό ήταν ένα τεράστιο στοίχημα από τον πρόεδρο Τραμπ – και κανείς δεν ξέρει ακόμη αν θα του βγει».
naftemporiki.gr
Διεθνή
Ο Χαμενεΐ όρισε τρεις πιθανούς διαδόχους σε περίπτωση δολοφονίας του – Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ιράν
Παρόλο που τα ονόματα των τριών υποψηφίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, η ενημέρωση προς το εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης έχει θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες διαδοχής.

Σε μια άκρως σπάνια και πολιτικά φορτισμένη πρωτοβουλία, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φέρεται να έχει υποδείξει τρεις εξέχοντες σιίτες κληρικούς ως πιθανούς διαδόχους του, σε περίπτωση που χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times, η εν λόγω καθοδήγηση έχει ήδη διαβιβαστεί στο Συμβούλιο των Ειδικών, το θεσμικά υπεύθυνο σώμα για την επιλογή του νέου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η κίνηση του Χαμενεΐ εκλαμβάνεται ως ένα προληπτικό βήμα για τη διασφάλιση της κρατικής σταθερότητας, ενόψει του ενδεχόμενου κεντρικού ρήγματος στη θεοκρατική ηγεσία, μετά τα πλήγματα που έχει δεχθεί η Τεχεράνη. Οι φόβοι για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον του ίδιου ή άλλων κορυφαίων στελεχών έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα μετά την αιφνιδιαστική ισραηλινή επίθεση.
Η επιλογή νέου ανώτατου ηγέτη στο Ιράν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι μια χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία, με εκτενείς διαβουλεύσεις μεταξύ θρησκευτικών αρχών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτήν τη φορά ο Χαμενεΐ έχει ζητήσει άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας, ώστε να αποφευχθεί κενό εξουσίας. Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία ανώτατος ηγέτης δίνει τέτοια κατεύθυνση όσο βρίσκεται ακόμη στην εξουσία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους υποψήφιους απουσιάζει τόσο ο γιος του, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, όσο και ο πρώην πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος απεβίωσε το 2024 σε αεροπορικό δυστύχημα.
Όπως τονίζεται, τα κριτήρια επιλογής των τριών ανώτερων κληρικών εστιάζουν αποκλειστικά στη διατήρηση της σταθερότητας του κράτους και της συνέχειας του θεσμού του Βελιγιατί Φακίχ, του υπέρτατου αξιώματος του ιρανικού πολιτικοθρησκευτικού συστήματος. Ο Χαμενεΐ, που ηγείται από το 1989, διατηρεί πλήρη έλεγχο του στρατού, της δικαιοσύνης, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Βάλι Νασρ σχολίασε πως η δημόσια κοινοποίηση υποψηφίων ενόσω ο ηγέτης είναι εν ζωή και μάλιστα εν μέσω πολεμικής κρίσης, «αποτυπώνει τη σοβαρότητα της συγκυρίας και την αποφασιστικότητα του καθεστώτος να διατηρήσει τον έλεγχο με κάθε κόστος».
Παρόλο που τα ονόματα των τριών υποψηφίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, η ενημέρωση προς το εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης έχει θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες διαδοχής.
Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων, με τη στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ να κλιμακώνεται, τις ιρανικές υποδομές να βρίσκονται υπό πίεση και την πιθανότητα αμερικανικής εμπλοκής – ιδιαίτερα σε κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως το πυρηνικό σύμπλεγμα του Φορντό – να απασχολεί έντονα την Τεχεράνη.
Ο ίδιος ο Χαμενεΐ έχει πλέον μετακινηθεί σε ασφαλέστερη τοποθεσία, αποφεύγοντας κάθε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας και διατηρώντας επαφές μόνο μέσω έμπιστων διαμεσολαβητών του στενού του κύκλου.
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας από Γκιουρντενίζ! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Απόψεις1 εβδομάδα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!