Διεθνή
Ουκρανία: Αυτό είναι το «υπερ-όπλο» των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή

Δυσκολεύει η κατάσταση στην Ουκρανία ενώ πλέον δεν είναι μακρινό το ενδεχόμενο εισβολής από την Ρωσία.
Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν χθες, Πέμπτη, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν θα τεθεί σε λειτουργία στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κάλεσαν τη Ρωσία «να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» παρά την πρώτη ως επί το πλείστον ψυχρή αντίδρασή της στην απόρριψη από τις ΗΠΑ των βασικών της αξιώσεων.
Η τύχη αυτού του επίμαχου γερμανορωσικού αγωγού, τον οποίο η Ουάσινγκτον δεν ήθελε ποτέ, αλλά ο οποίος έχει πλέον ολοκληρωθεί με τις ευλογίες του Βερολίνου, θα βρεθεί σίγουρα στο επίκεντρο της προσεχούς επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο στις 7 Φεβρουαρίου για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Κατηγορούμενη για συστολή και αναβλητικότητα, η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε χθες να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Οι «ισχυρές κυρώσεις» που προετοιμάζονται από τους Δυτικούς στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία περιλαμβάνουν επίσης τον Nord Stream 2, ο οποίος εξακολουθεί να αναμένει την ενεργοποίησή του, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.
Στηριζόμενη σε αυτές τις δηλώσεις και σε «συνομιλίες» με τη Γερμανία, η αμερικανική κυβέρνηση φάνηκε ακόμη πιο κατηγορηματική.
«Θέλω να είμαι σαφής μαζί σας σήμερα: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», προειδοποίησε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες εξάλλου τη σύγκληση τη Δευτέρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της «σαφούς απειλής» που αντιπροσωπεύει «για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Σαφής η πιθανότητα» εισβολής
Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικώς χθες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «με αποφασιστικότητα» στην περίπτωση ρωσικής εισβολής, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την πιθανότητα αυξημένης οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στην «σαφή πιθανότητα ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο», ημερομηνία που έχουν ήδη αναφέρει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, διευκρίνισε στο Twitter η εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Οι Δυτικοί συνεχίζουν ως εκ τούτου να ασκούν πιέσεις στη Ρωσία, η οποία φάνηκε τουλάχιστον επιφυλακτική την επομένη της λήψης των γραπτών απαντήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα αιτήματά της για να υπάρξει έξοδος από το σημερινό αδιέξοδο.
«Η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο», «ελπίζουμε ότι η Μόσχα θα μελετήσει αυτό που τους προτείνουμε και θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε η Νούλαντ, επαναλαμβάνοντας ότι στην περίπτωση «απόρριψης» αυτής της «προσφοράς διαλόγου», οι κυρώσεις θα είναι «πολύ επώδυνες».
Περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιωτικοί στρατοπεδεύουν στα σύνορα με την Ουκρανία μαζί με τα θωρακισμένα τους από τα τέλη του 2021.
Αρνείται τα πάντα η Ρωσία
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε εισβολή, αλλά κρίνει ότι απειλείται από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ εδώ και 20 χρόνια, όπως και από την υποστήριξη των Δυτικών στην γειτονική της Ουκρανία.
Η Μόσχα ζήτησε να δοθεί επισήμως τέλος στη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κυρίως προς την Ουκρανία, και μια επιστροφή της ανάπτυξης δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα του 1997.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απέρριψαν επισήμως την Τετάρτη τις βασικές αυτές αξιώσεις της Μόσχας, ανοίγοντας ξανά την πόρτα σε διαπραγματεύσεις για αμοιβαία όρια στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς των δύο αντίπαλων πυρηνικών δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως και στις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο αντίπαλο στρατόπεδο.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι απόψεις μας ελήφθησαν υπόψη», δήλωσε χθες εκφράζοντας τη λύπη του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαπίστωσε επίσης την απουσία «θετικής απάντησης» στην κύρια διεκδίκηση του Κρεμλίνου.
Ωστόσο δεν έκλεισε την πόρτα στον διάλογο, σημειώνοντας ότι μπορούν «να ελπίζουν στην έναρξη μιας σοβαρής συζήτησης σε δευτερεύοντα ζητήματα».
Σήμερα Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε εξάλλου πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και μίλησε θετικά για τις προτάσεις ασφαλείας που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αμερικανικές προτάσεις είναι καλύτερες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ, σημείωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως περιμένει ότι θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ο Λαβρόφ επισήμανε επίσης πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει πώς θα απαντηθούν οι προτάσεις.
Το Πεκίνο υποστηρίζει τη Μόσχα
Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαιρέτισε από την πλευρά του χθες την «εποικοδομητική» άσκηση της διπλωματίας την προηγούμενη ημέρα στο Παρίσι, όπου Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και μήνες, υπό την αιγίδα των Γάλλων και των Γερμανών, για να μιλήσουν για την σύγκρουση μεταξύ του Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
Σημειώνοντας αργή πρόοδο, οι απεσταλμένοι ανακοίνωσαν ένα νέο ραντεβού στις αρχές Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.
Η Γαλλία το θεώρησε αυτό μια «καλή ένδειξη» από τη Ρωσία, πριν από την τηλεφωνική συνομιλία του Γάλλου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του.
Την ίδια ώρα η Ρωσία πιστεύεται ότι θα έμεινε ικανοποιημένη από την ρητή υποστήριξη της Κίνας, η οποία υπερασπίστηκε τις «λογικές ανησυχίες» του Κρεμλίνου.
Ωστόσο η Ουάσινγκτον κάλεσε και το Πεκίνο «να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα» για να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία «δεν θα ήταν καλή ούτε για την Κίνα», λόγω του «σημαντικού αντικτύπου της στην παγκόσμια οικονομία» και «τον ενεργειακό τομέα».
Στους δρόμους του Κιέβου, οι Ουκρανοί ελπίζουν ότι η διπλωματία και η δυτική στρατιωτική βοήθεια θα αποτρέψουν μια ρωσική εισβολή.
«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει στη δράση, αλλά είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε από τώρα την υποστήριξη των δυτικών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένων όπλων», δήλωσε στο AFP ο Αντρίι Σιφρούκ, ένας υπεύθυνος για τις συμβάσεις που συνάπτονται από το δημόσιο.
ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

Διεθνή
Μεγάλο πρόβλημα για Ιράν! Έχασε την αποτρεπτική του δύναμη
Το Ιράν πληρώνει τώρα το τίμημα για τις πράξεις του και για όσα δεν έκανε.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Παρασκευή έναν «εναρκτήριο γύρο» επίθεσης εναντίον των Ιρανών, εκπλήσσοντας ολόκληρο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των Ιρανών. Οι τελευταίες ημέρες έμοιαζαν με προετοιμασία για την επίθεση, σε τέτοιο βαθμό που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν να έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη εκ των προτέρων, λέγοντας ώρες πριν συμβεί ότι ήταν πολύ πιθανό.
Πριν από τα σχόλια του Τραμπ, πολλά σημάδια έδειχναν ότι η σύγκρουση είχε φτάσει σε «σημείο χωρίς επιστροφή». Η ανταλλαγή απειλών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, με φόντο τις λεκτικές ανταλλαγές μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους έφτασαν σε «αδιέξοδο». Ωστόσο, σε πολλά μέρη – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ – η εντύπωση ήταν ότι μια «έκρηξη» δεν θα συμβεί πριν από την Κυριακή, την ημερομηνία που ορίστηκε για έναν έκτο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως αποφασιστικός – που σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε συμφωνία ή πόλεμο.
Μεταξύ των ενδείξεων ήταν επίσης σημαντικές αμερικανικές κινήσεις τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε μείωση του αριθμού του προσωπικού και των διπλωματών στην περιοχή. Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή προέτρεψαν τους πολίτες τους να επιδείξουν «εξαιρετική προσοχή». Ωστόσο, η Τεχεράνη αντιμετώπισε αυτά τα σημάδια ως μέρος μιας στρατηγικής «μέγιστης πίεσης» που θα τους έκανε να αποσυρθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, οι εμπιστευτικοί ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση, εάν συμβεί, θα περιοριζόταν στο να πιέσει το Ιράν να αποδεχτεί τους όρους της συμφωνίας.
Το Ιράν ήταν βέβαιο ότι δεν θα μετακινούνταν από τις βασικές του θέσεις – και στη συνέχεια ξύπνησε με μια επίθεση που δεν είχε φανταστεί ποτέ ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του, στην οποία οι κορυφαίοι στρατιωτικοί της χώρας και οι ανώτεροι επιστήμονες στο πυρηνικό πρόγραμμα αποκλείστηκαν επίσης. Το θεώρησε αυτό ως «κήρυξη πολέμου», αλλά ήταν μια «κήρυξη πολέμου» που, σύμφωνα με τον λιβανέζικο ιστότοπο «Al-Nashara», του κόστισε ακριβά – από το αποτρεπτικό αποτέλεσμα που ισχυρίζεται ότι έχασε πριν από μερικούς μήνες, μέχρι το κύρος που φαίνεται να έχει χάσει εντελώς. Πώς μπορεί λοιπόν το Ιράν να το αποκαταστήσει και ποιες είναι οι πιθανότητες αυτής της κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη εδώ και δεκαετίες; Το Al-Nassra εξήγησε ότι, μέσω του αποτρεπτικού αποτελέσματος, το Ιράν προσπαθούσε να αντιμετωπίσει διαρροές σχετικά με μια πιθανή ισραηλινή επίθεση. Μίλησε για μια «πολύπλοκη επιχείρηση πληροφοριών» που είχε πραγματοποιήσει, αφήνοντας όλες τις λεπτομέρειες ασαφείς και αόριστες εκτός από το ότι είχε αποκτήσει έναν χάρτη «μυστικών ισραηλινών εγκαταστάσεων». Ταυτόχρονα, το Ιράν είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση, υποδεικνύοντας ότι οι ιρανικές δυνάμεις ήταν προετοιμασμένες για μια τέτοια αποστολή.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η τακτική που βασίζεται στην αποτροπή δεν είναι καινούργια στους περιφερειακούς πολέμους. Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται το πιο ισχυρό επιχειρησιακό εργαλείο του Ιράν στην περιοχή, την υιοθέτησε στο παρελθόν στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να αποφύγει μια στρατιωτική αντιπαράθεση. Στη συνέχεια ήρθαν τα ισραηλινά σχέδια που καταβρόχθισαν τα χαρτιά – από την ιστορική επιχείρηση Beeper μέχρι τη δολοφονία του Νασράλα.
Το Al-Nashra έγραψε επίσης ότι το Ιράν πληρώνει τώρα το τίμημα για τις πράξεις του και για όσα δεν έκανε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ DIRECTUS.GR
Διεθνή
Δορυφορικές εικόνες από τις ζημιές σε βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Δορυφορικές εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο BBC Verify απεικονίζουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο από τις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από την Maxar δείχνουν την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη στις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Νατάνζ και το Ισφαχάν.Στη Νατάνζ, φαίνονται ζημιές στην πειραματική μονάδα εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων και σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Διαστήματος και Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS).
Αυτό προκύπτει από προηγούμενη ανάλυση εικόνων απεικόνιζαν τις αρχικές ζημιές.
Την Παρασκευή ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «το υπέργειο τμήμα του δοκιμαστικού σταθμού εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων, όπου το Ιράν παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο έως και 60% U-235, έχει καταστραφεί».
Το ουράνιο-235 είναι απαραίτητο τόσο για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όσο και για τα πυρηνικά όπλα.
Επαληθευμένα πλάνα που ελήφθησαν λίγο μετά τα πλήγματα δείχνουν διάφορα σύννεφα καπνού να υψώνονται από την περιοχή.
Ο Justin Bronk του Royal United Services Institute (RUSI), δήλωσε στο BBC Verify ότι, αν και ασαφές, το μοτίβο των εκρήξεων «θα ταίριαζε με τη χρήση διεισδυτικών βομβών. Πιθανώς GBU-31(V)3 ή ακόμη και πιο εξειδικευμένες διεισδυτικές GBU-28 ».
Αυτά τα πυρομαχικά, γνωστά ως «bunker busters», έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ στο παρελθόν για να στοχεύσουν υπόγειες εγκαταστάσεις τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο.
Ωστόσο, ο κ. Grossi δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη επίθεσης στΙς υπογειοποιημένες αίθουσε των εγκαταστάσεων
Διεθνή
Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πώς επωφελείται η Ρωσία
Εάν η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου που προκλήθηκε από τα πλήγματα του Ισραήλ στις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν συνεχιστεί, η Ρωσία θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Εάν η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου που προκλήθηκε από τα πλήγματα του Ισραήλ στις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν συνεχιστεί, η Ρωσία θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 9% την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters. Μια επιπλέον άνοδος θα μείωνε την έντονη πίεση στον προϋπολογισμό της Ρωσίας λόγω των μέχρι τώρα χαμηλών τιμών.
Στον προϋπολογισμό της χώρας τον Δεκέμβριο είχαν υπολογιστεί έσοδα 508 δισ. δολαρίων, ενώ την Τετάρτη, τα οποία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, στα 486 δισ. δολάρια.
Αύξηση της εξάρτησης της Κίνας
Επιπλέον, η Κίνα θα αυξήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο. Σε αντάλλαγμα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία με στρατιωτική βοήθεια, προέβλεψε. Η Κίνα αγοράζει περίπου το 90%του ιρανικού πετρελαίου, ανέφερε το Reuters, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 16% των εισαγωγών αργού πετρελαίου τον Μάρτιο.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Απόψεις2 ημέρες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία